- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lócitrom
őstag
értem. az alap konfig az valóban bontatlan persze. csak mivel az nem 100%-ban világos, hogy a modell az elírás vagy a konfig, ezért említettem meg a dolgot.
az SSD-t egyébként lehet alapból is érdemes cserélni, mert az OEM SSD-k jellemzően DRAM-less SSD-k. bár látom, hogy itt a vezérlő olyan megoldást alkalmaz, ami cserébe a RAM-ot foglalja be. de ez sem teljesítményben, sem élettartamban nem ugyanaz. a TBW kb. a fele a 990 Pro-nak mondjuk. ha jól tippelem az az elképzelésed, hogy a 990 Pro-t használnád és a gyárit meg tükrözésre megtartod. ez amúgy nem rossz ötlet, de ha az adatvesztés elkerülése a cél manapság nem feltétlenül szükséges. ez csak az én véleményem meg tapasztalatom. a hűtőbordás amúgy valószínűleg nem fér bele. érdemes lehet megnézni egy szétszerelős videót. ugye ezek a gépek eléggé vékonyak. valószínűleg nincs túl sok hely az M.2 foglalatnál. általában csak felfekszik az SSD az alaplapra és annyi. mivel nemrég pasztáztam a T14s-em és az SSD-t is próbáltam csitítani, így kb. tudom mennyi hely van alul-felül. alatta kb 0,5 mm. felette meg 1 mm (szintén 990 Pro btw). így raktam rá hővezető padot. gyanítom az E14-ben sincs több hely. úgyhogy egyedül ilyen módon lehet elvezetni hőt. nálam így a hőmérséklete átlag 30 °C, ha ez érdekes lehet.
-
lócitrom
őstag
először is nem árt tisztázni a radiummal, hogy mit adnak valójában, mert furcsamód más VGA (680M) szerepel az adatlapon, mint amilyen modellazonosító (21M3002VHV) van odaírva. gondolom elírás. na de csak nem mindegy neked sem, hogy mit és mennyiért vennél.
hivatalosan 660M van benne. ez van integrálva az adott processzorba. szóval előtte azért felvenném velük a kapcsolatot a helyedben.
aztán azt is érdemes tudni, hogy a radium ugyanazokat a konfigurációkat bővített hardverrel is adja. kisebb-nagyobb RAM/SSD. ez leginkább azért lehet érdekes, mert nem biztos, hogy fizetni akarsz a különbözetért, amikor többnyire csak valami gagyi SSD-t pakolnak bele külön neked. vagy olyan RAM-ot, aminek a paraméterei nem az elvártak és adott esetben lehet, hogy olcsóbb/jövedelmezőbb utólag beszerelni azt, ami neked megfelelő. saját példám: egy Legion gép után érdeklődtem. a nagyobb SSD-sba megkérdeztem mit tesznek. kiderült, hogy egy QLC-s Kingston-t akarnak rám sózni. mondom mi? QLC úgy, hogy egy játék frissítése manapság 10-20-30 giga? elkoptatja az ember egy év alatt...
hogy a linux hogy boldogult ezzel a konfigurációval nem sokkal a megjelenése után azt itt tudod megnézni részletesen.
az UEFI-nek teljesen mindegy, hogy melyik foglalatból akarsz indítani. UEFI és/vagy GRUB kérdése. ha nincs dual boot, akkor meg végképp nem érdekes ez.
nincs kimondottan 1 TB-os korlát. azaz kétlem. nem lenne reális manapság. 2 TB-ig szerintem simán menni fog. egy megjegyzésem van: firmware kérdése, hogy megeszik-e minden SSD-t vagy éppen 10 típusból pont 1 olyat raksz bele, amit nem szeret. ez nem whitelist, hanem valamilyen egyéb hülyesége a Lenovo-nak. de kvázi megeszik mindent.
a legutolsó kérdésről meg nincs infóm. de hülyeségnek tűnne, ha gyártóspecifikus lenne a használata. manapság legtöbb gép elég sok dolgot küld ki USB-C-n.
egyébként miért lényeges a két SSD? manapság egy normális, megbízhatóbb márka (Samsung, Seagate pl.) TLC-s NVME SSD-je pár évig bőven elvan hiba nélkül. arra érdemes figyeli, hogy:
- ne legyen alacsony a TBW
-DRAMless SSD-t ne
- 2 TB-tól érdemes olyat választani, aminek van normális throttling control-ja (a 990 Pro egyébként ilyen) -
barnam_
nagyúr
Nekem Inteles E14 G6 van.
1) nyilván előre nem tudom megmondani, lehet-e gondod vele, mert erősen függ a SW-től is. Nálam Fedora 41 van rajta, rendben működik. Egy bajom volt (de ez szinte mindegyik distroval), hogy ha dokkolóra volt kötve, elment sleepbe de rögtön felébredt. Végül sikerült kiírtani belőle.
2/a) kétlem, hogy gondja lenne a boot-al második SSD-ről.
2/b) valószínű csak arra vonatkozik, milyennel árulják. Nekem Samsung 990 PRO 4 TB van benne.
3) gyakorlati tapasztalat hiányában nem tudom megmondani, de valószínű hogy menni fog.
-
Fifi
őstag
A fele lemaradt ...
Fenti kívánalmaknak talán egy AMD-s ThinkPad E14 Gen 6 felelne meg.
Felmerült kérdéseim:
1.) Linux alatt lehet gondom bármely hardware elemével?2.) A specifikáció szerint
- az M.2 2242 slotban van 1TB-os SSD
- az M.2 2280 slot is csak 1TB-ig támogatott.
2/a.) Gondolom annak nincs akadálya, hogy az M.2 2280 slotban
lévőről bootoljon. Igaz?
2/b.) Az 1TB-os korlát csak a rendelésre vonatkozik és
tehetek bele 2TB-os SSD-t vagy nem fogja látni ezt a BIOS?3.) Feleségem nem használja a HP USB-C G5 dokkolóját.
Ezzel teljesen kompatibilis lehet és tudom használni 2db monitorral?Előre is köszönöm a válaszokat, illetve az érveket, hogy miért ne ezt, hanem inkább mást, (esetleg ne is ThinkPad-et) válasszak!
-
doser0717
aktív tag
Szerintem pont ugyanazon vajúdunk, lehet ugyanazokat a gépeket nézzük/néztük.
3 éves DELL 7480-am van azt cserélném, előtte P52-es Thinkpad-om volt de csak fél évig (előtte meg Precision M6600 6 évig). Feleségemnek 8 éve a 3. céges TP, Ő nagyon szereti én meg látom a minőségét, hogy jó. Így DELL cserénél ezek a konkrét gépek amiket néztem mivel DELL-nél csak a 7420 jöhetne szóba, de az ritka és horror az ára...
Igazából ezeket néztem: a 3 T14s, mind AMD Ryzen 7 Pro 4750U, [link] [link] [link] és az olcsóbb HP alternatíva [link] ami pont ugyanazt tudja csak olcsóbb cserébe HP.
+ van Németországban egy Thinkpad 'Campus' kiadás, T14 (32GB/1TB SSD) ami még érdekes lehet, bár az azért drágább 100eFt-al kb, mint a legdrágább itthoni aprós T14s.
Csak én valamelyiket megveszem most. -
zsolti75
senior tag
Thinkpad-nál számla csak akkor kell, ha a gyári cikkszám szerinti garancia és az új gép vásárlás dátuma nem eggyezik.
A számlát egyébként lefotózod és elküldöd a Lenovonak akkor másnapra átírják, onnantól eldobhatod.
Az ilyen számlának hivatalos Lenovo partneről kell származnia.
Egyébként meg igen, elég a sorozatszám. A biosban és a matricán is stimmelnie kell a számnak. Adásvételit érdemes lehet csináltatni, ha magánszemély, hátha valamit gányolt a gépben, ami miatt nem garizható. -
Picco
addikt
-
S_x96x_S
addikt
> ugyanez csak Ryzen .. aprós hirdetőknél
régebben "egyes" - "nagyüzemi" ~"üzletszerű" hirdetőknél -
lehetett rendelni is.
és ha valami hasonló került a keze ügyébe - akkor az már az "apróhirdetés" felrakása előtt elkelt.
Vagy külföldről - eleve ilyet hozott be - mert már megvolt rá a vevő.
Persze az még a covid előtti időkben volt.amúgy nemsokára jönnek a ZEN3-as alapú thinkpad-ek is.
Németben egy fapados thinkpad: L14 + 8c ZEN3 ~ 1100 EUR
ami kb 400e Ft - újonnan. -
thgergo
tag
Mostani aprós 300k-s T14s/4750u/16gb-ek jobbak és olcsóbbak is mint az inteles verziók, instant get. Nekem is ilyen van, T420/2520M/16gb-et váltott, ég és föld sebességben.
- Egyet sajnálok benne, hogy soldered RAM, 16 Gb szűkös lesz majd. Sima T14 kissé nehezebb, de van rajta 1 db szabad slot, és később akár 32 Gb-os modul is sztem lesz bele.
+ 25 óra üzemidő a HP-ra nyilván egy kamu "standby" érték, ennyit max a kijelző fogyaszt önmagában... 8+ órás wifi-s netezős üzemidő azonban bőven reális.
+ Amit láttam T14s szerelősről, a hátlapon van 5 csavar lejön a hátlap és mindent elérsz, egyszerűbb mint a T420. Fogásra, minőségre nem éreztem visszalépésnek a T420-ról, lekopogom.
+ T14s -ben is van LAN port csak microLAN. 5k HUF az átalakító. -
Picco
addikt
T14s/4750u/16gb/touch 1 akksi ciklussal van hardverapron 300k-ert ami nem rossz, szerintem nezz szet.
UK arakhoz kepest nem olyan rossz a helyzet, sot, kozel sem annyira rossz mint gondoltam, bar igaz itt ha van kis turelmed, ebayen sok jo dolgot ki lehet fogni ertelmes aron
-
-
AXisBOLD
addikt
thx, ahogy sejtettem.
be is cseréltettem, Thinkbook 13s-IML, fém ház, i7 10510U, 16GB ram, 512GB ssd, win10 pro
ugyan abban az árban, korrektek voltak. nem ilyet akartam, de az erős hardware meggyőzött.1 év kiskereskedői gari, Lenovo oldalán már lejárt (dán). ezt tudom/érdemes valahogy hosszabbítani?
-
-
Fifi
őstag
Okulásképp, ha valakinek Dell Inspirion 5502-vel akad dolga.
Ma kapta meg a hölgy a gépet.
Kb. este 6 körül láttam neki a telepítésnek, windows 10 Pro volt a kívánság és most értem a végére.Cirka 3 órám ment arra rá, hogy nem működött a touchpad ...
Driver telepítés, firmware, bios frissítés csak nem jó ...
Diagnosztikák futtatása Dell oldalon, BIOS-ból nem jelez meghibásodást.
Hardwares gond kizárására linux live bootolás, ott sem volt tökéletes, de jobban működött.A BIOS-ban találtam system logot:
Gondoltam tegnap a boltban végezték a RAM bővítést és tuti akkor történt valami a touchpad-dal. Service manual szerint viszont ahhoz nem férhetett hozzá, csak ha az akkumulátort is kiszedte. Gondoltam ránézek azért, de mindenki sikít, hogy szét ne merjem szedni. Nem szedtem ...
Elkeseredett google keresés közben szembejött ez a video.
Ez lett a megoldásGondolom RAM bővítéskor kicsit jobban meghúzták a csavarokat.
Milyen már ez a konstrukció -
Penguin95
senior tag
Nekem sosem esett kézre a terminálozás, pedig a régebbi TP-ken imádok gépelni amikor csak lehetőségem van rá. Olyan alap dolgokat megoldok terminálban mint mondjuk a frissítés, csomagtelepítés és társai, de például egy swap fájl kreálásához már ki kell puskáznom a parancsot. Hiába értem, hogy melyik része mire való és mit kell esetleg módosítanom a saját esetemben, fejből nem megy.
Mondjuk én 12 évesen ismerkedtem meg a Linux világával, és mivel akkor még internet nem létezett (számomra), így maradt a tanuld magad megoldás. Mondjuk ez utóbbi most sem változott, inkább százszor teszem tönkre a rendszert minthogy még egyszer Linuxos közösséghez forduljak bármi miatt is. Ennek ellenére a nyugdíjas T61-em például csak a Linux miatt használható még ma is (míg a GPU halál el nem választ), a T500-ra is az került, mivel sokkal könnyebb volt átszoktatnom erre a családot mint a Windows 10-re, az X230T pedig pont most kapott egy Mintet a Windows 11 mellé. Illetve most, hogy van már Proton, valószínűleg az asztali gép is kapni fog egyet.
-
Penguin95
senior tag
Azt hiszem én már értem a dolgot, átlagos vevő, keresztezve a női logikával (amivel nincs baj, csak élő férfi nem érti).
Igazából ha rendszeresen karban van tartva, és ezt nem egy kontár végzi, akkor egyetem végéig kitart a gép, csak borzasztó lesz használni. Legalábbis én még embert nem láttam aki szerette volna a lapos gombokat, a csatlakozók hiányát, és a lábforralót. Persze ez az ő dolga, csak így elméleti helyett gyakorlati úton fogja megtapasztalni a problémákat.
Ha meg Linuxot kér, akkor valamit nagyon tudsz. Nálam akárhányszor meglátták, annak mindig sírva menekülés volt a vége, pedig amit csak lehet, grafikus felületen csinálok.
-
"Megkérdezték a véleményem vásárlás előtt és mondtak egy összeget. Erre 100eFt-tal többért vettek egy teljesen mást."
Pont ugyanez velem is megtörtént több alkalommal, annyi különbséggel, hogy én megtehettem hogy mondom, oké, azt a szart máshoz vidd, anélkül, hogy kicsesszek valakivel.
-
Penguin95
senior tag
Javaslat: Ne hagyd nyitva holnap az ablakokat, nehogy megcsússzon a kezedben a gép mikor 10000. alkalommal fogsz melléütni a lapos enter, vagy az összenyomorított nyilak miatt. Illetve pár tipp a tulajnak: Az alja egész jó tojássütőnek néz ki, szóval ha épp nem üresjáratban van a gép, szerintem össze lehet majd rajta ütni egy korrektebb tükörtojást, vagy télen tök jó lábmelegítő lesz majd a lefelé fújó ventilátor miatt. Portokba nagyon nem fog folyni a tojás, ahogy olvasom a gép leírását.
Persze használja egészséggel a tulajdonosa sokáig, de szerintem borzasztó választás volt. Az egyetlen amit annyira nem értek, hogy kérdőre is vonlak: Ha nem titok, miért oprendszer nélkül vették? Gondolom nem a Linuxban hisz a hölgy, szóval így vagy venni kell hozzá külön, vagy...
-
Fifi
őstag
Könnyű notebook + monitor kombó helyett megvettek egy 370eFt-os Dell Inspirion 5502-t nVIDIA VGA-val, persze operációs rendszer nélkül. Remélem nem kell sokat cipelnie ...
Első ránézésre ami tetszik: fém ház, 2db RAM slot és még 2db M.2 slot is van benne.
Holnap hozzák, hogy üzemeljem be, kíváncsi leszek rá. -
Tikakukac
titán
Ne gondolj komoly dolgokra. Portelrendezés és maguk a portok, garik, kijelző fényerő, billzet milyensége, touchpad és trackpoint, hardver, ár, hőmérséklet, hang, nomeg szoftver.
Most úgyis lesz, mert a Dellt kib@szom a francba, a dokkoló azért van, hogy könnyebb legyen az életem, ne azért, hogy még emaitt is sz0pjak. Anno másik helyezett az X280 volt. Meglátjuk.
-
S_x96x_S
addikt
> Nem követtem az árakat és apróra gyorsan fellépve
> egy T470s vagy E7490 mellett tennétek le a voksotok?nem árt ha 4c/8t -es ..
de ártól függ , a használt gépek legtöbbje túlárazott .. a covid túlkereslet miatt.
nem az a szituáció mint 3-4 évvel ezelőtt ..nézd meg a passmarkjukat és az iGPU teljesítményt - és az alapján dönts ..
én egy új i5-1135G7 / ryzen 4x/5x ( Lenovo | Dell | HP ) - 3 éves garanciásat is megnéznék
amit 32 GB ram -ra is fel lehet később bővíteni.
azok már garantáltan Windows11 állóak
új az akkumulátoruk - és 6-10 órás működési idővel rendelkeznek
A te esetedben - lehet, hogy Windows nélkül is elég, mert tanulóként hozzáférhet az oktatási Windows-hoz.https://www.argep.hu/Katalog/Suche/Lenovo-i5-1135g7.html?sort=1
https://www.argep.hu/Katalog/Suche/Dell-i5-1135g7.html?sort=1
https://www.argep.hu/Katalog/Suche/HP-i5-1135g7.html?sort=1
vagy Ryzenes
https://www.argep.hu/Katalog/Suche/notebook-Ryzen-4500u.html?sort=1vagy ha nVidiát is szeretnél bele
https://www.argep.hu/Katalog/Suche/i5-1135g7-nvidia.html?sort=1vagy ha Thinkpad .. akkor E14 G2 ( habár a G3 most jelenik meg )
https://www.argep.hu/Katalog/Suche/ThinkPad-E14.html?sort=1ráadásul augusztus második felében jönnek a speciális iskolai akciók ..
-
Tikakukac
titán
Egyszerű a buli: kínálat van dögivel, alkatrész van dögivel, ezáltal az árakat is jobban el lehet csipegetni.
X280 volt még terítéken. Annyi pénzért amiből abból találtam félig lenyesett darabokat vettem 10-20 órát ment, konkrétan vacsi új majdnem 4 év onsite garis 5400-ast, fullos konfiggal olyan akksiidővel amiről szegény TP a korosztályában álmodni se merne. -
Tikakukac
titán
1 hónappal ezelőtt lett meg húgom mesterdiplomája BME építészmérnökin, mondhatjuk kicsit rálátok a dolgokra.
T430->E5450->E7450 volt a sor dokkolóval, meg mellé egy 22"-os monitor. Ezzel full ezymode le tudsz húzni egy mesterdiplomát úgy, hogy mellett akár már ebben dolgozol is. Szóval mielőtt 6 kilós workstationt álltok neki vásárolni adjatok egy kicsit lentebb és képzeljétek el, hogy az egyetemek 1980 körül tartanak a legtöbb fronton
Egy jobb moncsi, ami állítható talpas meg mellé dokkolón egy könnyen vihető gép és szevasz.
-
S_x96x_S
addikt
> Megkértek, hogy szeptemberben
> építészmérnöki egyetemre beiratkozó hölgy
> számára nézzek notebookotne spekulálj, meg kell kérdezni a felsőbb-éveseket.
- ők már tudják, hogy mi a praktikus .. és milyen órákon - milyen szoftvert tanítanak. kell-e GPU és milyen, mekkora memória, stb.
persze ez se garancia, mert bármikor bejöhet egy új tanár, egy új tantárgy, egy új szoftver ..
- Az oktatótermek mennyire vannak ellátva konnektorral,
- Van-e az iskola által támogatott kedvezményes vásárlási lehetőség
legkésőbb az első héten úgyis kapnak egy tájékoztatást ..
és majd fel tud venni diákhitelt, ha valami erősebb laptop kell
> Milyen dokkoló, amivel nincs szívás?
nem biztos, hogy kell dokkoló, vagy az annyira fontos az ő esetében.de amúgy:
https://architizer.com/blog/practice/tools/top-laptops-for-architects-and-designers-2021/ -
Tikakukac
titán
Már fölöttem írták, ez a SANYO vs Pana dolog onnan öröklődhetett meg, hogy valóban volt erről sokat szó meg néha van most is, de ezek a retro kategóriában nyernek értelmet. T430s-ben pölö már bőven vastagon a két cég 1 volt, ergo kb. mindegy mit olvasol vagy látsz. Egy 15 éves gépnél pedig még nem
-
Tikakukac
titán
Protip a jővőre: nem veszünk olyan gépeket amik ritkák, főleg nem többet. Érdekes konfigosakat sem.
Egy átforgatós HP volt nálam. Semmi extra, csak a kijelző makkant meg. A javításhoz nincs 3rd party hely, csak gyári. A gép értéke jelenleg a panelcsere, mert a fedlapot is viszi magával. És ez még csak nem is töréses eset. -
Tim82
félisten
Nem vagyok helyi, Coolboy is fent járt Budapesten, úgy adta a kezembe, majd visszaküldtem neki Foxposttal a gépet, a fentebb írtak miatt sajnos, nem jobb állapotban, mint ahogy hozzám került. GTK-nak lett elkönyvelve tudtommal, azt hiszem, azóta beszerzett más gépet.
Amúgy igazából a speciális kijelző miatti más fedlap/zsanér és azok beszerezhetetlensége volt a fő baj, alkatrészcserékkel meg lehetett volna csinálni.
-
Tim82
félisten
Mármint a kinyitást-lecsukást csinálta a helyi srác?
[link]
Egyébként az ex-T410s-edet most tavasszal a következő tulaja elhozta hozzám javítani (amíg nem került a kezembe, addig nem tudtam, hogy a Te ex-géped és hogy ez az érintős változat, amihez kb. nem kapható cserealkatrész használtan se, nem úgy, mint a "normál" T410s-hez).
Nem vagyok ugyan hivatásos szervizes, de nem tartom magam sem rutintalannak, sem ügyetlennek, de az a konkrét gép így, alkatrészhiánnyal együtt halmazati katasztrófa volt sajnos: a jobb oldali zsanérja törött volt, valamint már kiszakadtak belül a zsanért rögzítő csavarmenetek is a fedlap belsejéről és ráadásul a törött zsanér elkezdte belülről szétrepeszteni a kijelző fedlapot is.
Sok mindent nem lehetett vele kezdeni, sűrűn káromkodtam, amikor felmértem az állapotot és a cserealkatrészek beszerezhetetlenségét.
-
Tikakukac
titán
Igen, ismerős szitu, telefonos dolgokat ezért is passzolom le és mindig milyen jól teszem
Ha olyan a gép sokat nem lehet kezdeni vele, emlékeim mélyén az a Z500 van, amire a teljes boltlánc kategorikusan megtiltotta a bővítéseket, mert nem volt szervizes, aki baseplate körbetörés nélkül szét tudta volna szedni, csavar meg 2 darab volt benne összesen. Senki. Pedig voltak olyan szakik, akik azóta tolták a szakmát, amennyi idős én voltam
-
azbest
félisten
A hirdetésben felsorolt összes gép a 30-as sorozatból ugyanazt a fajta billentyűt használja. Egyébként régebben én is vettem egyet tőle. Műszakilag rendben volt, de sokat kellett tisztogatni, mivel ahogy a használt gépből kibontották, abban az állapotban volt (morzsa és más kosz).
Mondjuk a kezdeti lelkesedés után visszatértem a nem világítós billentyűre, mert a világítós teljesen sima felületű, semmi textúrája nincsen.
-
Tim82
félisten
Én erre jelenlegi állapotában legfeljebb 25-30k közötti árat mondanék, de nem vagyok árazásban szakértő. Itt van amúgy az árazós topik: [link]
A kijelzőkeretet valószínűleg a zsanér nyomja ki, érdemes lenne azt megnézni, esetleg cserélni - barátnőm T500-ánál nemrég cseréltem ki ugyanilyen ok miatt a zsanért, ott fogta magát és eltört a zsanér, a törött fémdarab nyomta ki a keretet a saroknál.
A másik, hogy én biztosan nem tenném ki publikus fotónak a Windows 7 COA-t (vagy legalábbis valamilyen képszerkesztővel olvashatatlanná tenném magát a COA-t).
-
Silεncε
őstag
Hát ahogy ezt a csomagot elnézem, én ezt kb 6,5k-ból hoztam ki kínából (5k volt egy Xiaomi Wiha készlet + 1k egy phone repair kit ebayről + 500Ft egy körtepumpa amit Tika is mondott föntebb). Lehet minőségre nem ugyanaz meg nincs is hozzá fancy hordtáska, de így ránézésre a Wiha jobbnak tűnik, a többi meg ugyanaz.
-
Frawly
veterán
Nem sztatikus ecset, sűrített levegő, normális hővezető paszta (GD900, MX-4), 90+ százalékos izopropil alkohol. Normális csavarhúzókészlet. Meg egy kis türelem, esetleg egy YouTube-videó, ahol előtted szétszedik. Elvileg nem egy nehezen szétszedhető gép. Egyedül arra figyelj, hogy mikor a műanyag füleket pattintod ki (ilyenek több helyen vannak, összefogva a házat, billt, csuklótámaszt alkotó elemeket), akkor türelmesen, finoman járj el, szép lassan tágítsd ki a két elem közötti rést, közel a fülhöz. Ha durván feszegeted, letörnek azok a kis műanyag fülek. Meg mikor emeled ki az alkatrészeket, akkor is lassan kell eltávolítani, mert alatta foghatja szalagkábel, amit ha megtépsz, elszakad, megtörik, javíthatatlan.
Amire még érdemes figyelni, hogy valami puha ruhán legyen az asztalon, hogy ne karcolódjanak a kaszni meg a képernyő, és a csavarokat valami gyógyszertartóban vagy mágneses gyűjtőedénybe rendszerezd, hogy ne vesszenek el, ne cserélődjenek össze, minden csavar oda menjen vissza, ahová való.
A poros belsőnél a dzsuva és a por nagyját ecsettel tolod le, a maradékot sűrített levegővel. Utána mehet bőven rá izopropil alkohol is textillel törölgetve, nyugodtan öntheted neki, nem ázik el tőle, az alkohol nagyon gyorsan elpárolog, csont száraz felületet hagy maga után. Én mindenképp textilre esküszök, a papírtörlő, ha átázik, hagyhat maga mögött hátra ilyen papírmócsingokat, amitől baja ugyan semminek nem lesz, de nem valami esztétikus.
-
Penguin95
senior tag
Egy-két tippet én is adnék:
- Ha burkolati elemet szedsz szét, csak óvatosan, ezek sérülnek a legkönnyebben.
- A hűtő levételével is vigyázz. Ha nagyon rég volt már pasztázva, előfordulhat, hogy megkötött a paszta. Ilyenkor megpróbálhatod kicsit jobbra-balra mozgatni, de felfelé ne húzd erővel, még mielőtt processzorral együtt jön le a hűtés, vagy megsérül a hővezető cső. Ha nem akar elválni, akkor azt kell eljátszanod, amit Tim82 javasolt nekem ilyen helyzetre. Fogselyemmel óvatosan át kell vágni a pasztát.
- A csavarokat rendszerezve tedd félre, mivel elsőre viccesen hangzik, hogy ellenkező esetben fél napig azt kell próbálgatnod, melyik hová illeszkedik, de a valóságban ez már egy fokkal kellemetlenebb.
- Mielőtt teljesen összeszerelnéd a gépet (gondolok itt főleg a burkolati elemek csavarozására), próbáld ki. Ha gáz van, így nem kell megint szétszedni az egészet újra. -
Tikakukac
titán
Ha saját, tanulni jó lesz, de készülj fel azért egy telszámmal, hogy ha valami el van kattolva, akkor legyen aki meg is csinálja.
Clin mindenre jó. Hűtő újrapasztánál izopropil, bár Clin azt is leviszi csak 2 körben. Ennyi. Papírtörlő meg körtepumpa, finom ecset, bontáshoz gitárpengető pár darab. Rendes csavarhúzókészlet erősen javallott, meg lehetőleg valami ESD biztos cucc amint dolgozol. Ennyi.
-
Chaser
legenda
úgy rémlik ivy bridgenél még ment a 1,5v-os ram is, 4. gentől kell a ddr3l
az eltérő számjegy akár gyártási év is lehet
azt kalkuláld bele ha megtréfázzák - nem tudom, már régen rendeltem kinnről -, akkor majdnem ott vagy mintha itthon vetted volna, pár hete a vizesektől vettem 2x8gb 1600-ost 22e-ért 5 év garralszerk:
Memory Types
DDR3/L/-RS 1333/1600 -
Fifi
őstag
Közben a T410s és a T420s Maintenance Manual alapján szerintem felsorolt pontokból az 1, 2, 3, 6 teljesen csereszabatos.
A T410s-ben a 1.8" MicroSATA SSD hely van, a T420s-ben meg 7mm magas 2.5" SSD, így a jelenlegi átalakítóval használt mSATA SSD-m egy átalakítóval mehet a T420s-be.
-
Fedlap rollcage tört el valószínűleg, mert a zsanér pozíciójában valami az anyagban feszültséget okozott.
Lehet, egyszer koppant a gép (nem feltétlen nálad), attól kicsit elmozdult az egyik zsanér, amitől hónapok/évek óta feszült a rollcage, és eddig bírta. Ne hajtogasd, ha nem muszáj, míg szét nem szeded, hogy mi a gáz, és FRU alapján nem rendelsz egyet. -
MurdR
veterán
Bár nem szedtem még szét fedlapot, de nekem úgy tűnik, hogy a kijelzőburkolatban barmolt szét valamit az elfáradt zsanér, mert az általad mutatott kis pöcök nem a zsanér része [link]
Ehh, ez sima, nem S zsanér.[kép] Bár ebben sincs szerintem olyan kis biszb.sz.
Az az LCD házból fedlapból törhetett ki.Szerintem ez tört le, de nem hiszem hogy ez komolyabb problémát jelentene ha kicseréled a zsanért. Annak a [kábel] elvezetésében van szerepe, megoldható a művelet nélküle is, bár vissza ne ragaszd, nehogy megint letörjön és galibát okozzon. Inkább kétoldalúval, vagy valami más kíméletes ragasztóval kell a helyére parancsolni a kábelt.
-
-
-
MrSealRD
veterán
- Most melóba vagyok és nincs nálam a gép, de fogalmam sincs milyen visszejelző ikonok vannak nálam. Délután megnézem... Én régen nagyon akartam, aztán végül elengedtem a témát, mert akkora értéke nincs. (Nekem.)
- Hotkeyvel kapcsolatban nem tudom mi az ami fontos, de én a Vantage gombot soha nem használom.
- Power managert szintén elengedtem mert kiváltotta a Lenovo Vantage.
- Access Connections sem annyira fontos... Kivéve ha van olyan képessége amire szükséged van. -
Tim82
félisten
Nekem X220-on 1709 óta az FPR hol működik, hol nem (mármint a Windows Hello van, hogy mintha nem aktiválná az FPR-t).
Ezen kívül a Thinklight OSD automatikusan megjelenik altatásból történő ébresztés után a képernyőn. (Próbálkoztam RoboGuru script-jével, de nem használt.)
Power Manager helyett Lenovo Vantage van.
Alapvetően be is lassult rendesen a 1709-cel, SSD ide vagy oda - ez mondjuk egy belakott, 2016 áprilisa óta frissítgetett Windows 10 telepítés.
Mivel nem használok a notin már semmilyen olyan dolgot, amihez égetően szükséges lenne a Windows, valószínűleg átállok (ezen a gépen is) Linuxra, csak lusta vagyok még az adatmentéshez előtte.
-
Fifi
őstag
Elkiabáltam ezt a windows pozitív csalódás dolgot
Microsoft Windows 10 Professional Version 1703 VL HUN x64 verziót telepítettem és aktiváltam. Eddig pipa.
RoboGuru blogjának hála szépen beállítottam a thinkpad specifikus dolgokat. Ezúton is köszönöm ezt a blogot!
Hátradöl és örül, milyen fejlődésen ment át a windows, minden klappol, működik, ahogy kell. Aztán jött a windows 1709 számú update és gallyravágott mindent
Eltűntek a thinkpad specifikus beállítások, a thinkpad programok nem válaszolnak, leállnak ...
Így nem tudom odaadni a családtagnak, mert ha egy frissítés ilyet művel, akkor ő azt nem fogja tudni orvosolni ... sajnos a linux számára nem megoldás, mert windowshoz kötött programokkal kell dolgoznia.
Végig kell gondolnom, hogy kellenek-e azok a thinpad feature-ok vagy elvan a felhasználó azok nélkül is ... Ti milyen sw-ket használtok win10 alatt, ami thinkpad specifikus és egy update nem vágja tönkre?
-
Frawly
veterán
Húzz le valamelyik oldalról vagy torrentről egy MSDN-es vagy egyébként nem buherált Win7 telepítőt. Olyan nyelvűt, ami neked kell, és olyan kiadást, amihez a kulcsod jó. Ha van hozzá kulcs, akkor a lemezképet nem illegális letölteni. Esetleg ha jó a Win10 is, akkor meg lehet próbálni a Win7-et 10-re frissíteni, az ingyenes frissítési időszak már rég lejárt, de jó ideig működött ez a lehetőség, mégis frissült, és utána már a következő Win10 installkor már a kulcsot sem kell megadni.
-
Dhampir
félisten
Nem annak szántad, de úgy hangzik. Mit nem lehet érteni egy partíció fogalmán?
Igen, eddig is gond nélkül létrehozott primary ext4 partícióim voltak (mind a három primary volt, a negyedik: a swap kivételével), amikor még nem volt mellette pluszban egy NTFS partíció is.
Nincs Linuxos parancsbeírásra lehetőségem, mert jelenleg nincsen fent semmilyen Linux.
Azt értékelem, hogy hozzászóltál és segíteni próbáltál.
-
Dhampir
félisten
Szerintem Te keversz valamit vagy csak nem tudod, hogy mit jelent a partíció fogalma
Na, azt azért már most tisztázzuk le, hogy kioktató hangvételű, pimaszkodó szöveget nem kérek.
Pont az volt a bánatom, hogy a negyediket (sda4) nem tudtam létrehozni.
Nincs kimenet, most nem Linuxon vagyok.
-
HSM
félisten
Felraktam ezt a TPfancontrolt, smart mode, és nagyon jó, kb. néma lett a gép a korábbihoz képest, lightos terhelésen alig-alig teker a venti, és akkor sem 3800rpm-en, hanem csak 1900-on.
Köszi a tippet, ez nagyon bejött!
Mikor vettem a notit, egyből fan-error-al indított, kapott kis sűrített levegőt, egyből indult, azóta is jó.
(#62282) Tikakukac: Decibel mérésben én is benne vagyok.
Hitachi 320-as 7200rpm-es. Most már TPFancontrollal a venti is kussol.
Szvsz ezt nem éreznéd az ágyon sem rezegni.
(#62283) CharlieDrop: Tűzfal?
Amivel az említett windóz ápdétes dolgon és kényelmetlen frissítésen kívül kívül semmi bajunk nem volt.
(#62284) dying_star: Volt talán egy, max két év, amikor nagyon rossz, megbízhatatlan verziók jöttek ki (akkor át is tértem átmenetileg más tűzfalra), de se előtte, se mostanában nem volt vele semmi gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Sorozatok
- Napelem
- Hobby elektronika
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Tőzsde és gazdaság
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- BestBuy topik
- Hővezető paszták
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Legion 5 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3050Ti 16GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest