Hirdetés
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jól mutatja az emberiség mennyire távol van még a felvilágosulástól, hogy a mai napig nem nyomor országokban is van még sorkatonaság
Kevés fejlettebb és felvilágosultabb országot tudok mondani, mint Svájc, és képzeld el, ott is van sorkatonaság

Ennek ellenére szívesebben élnék Svájcban, mint itt, ahol egyes emberek kedvükre fröcsöghetnek a sorkatonaság ellen, amit persze könnyen tesznek, mivelhogy 20 éve megszüntették

-
-
miqlas
őstag
Én örülök, hogy a fiaim megúszták a dolgot! Az emberi kapcsolati részében egyetértek veled. Tény az is, hogy az altiszti / tiszti állomány képességeiben hagyott kívánnivalót maga után, de pl. Pécsen akkor, a sorkatonák közül egyedül én voltam képes ellátni a távírász feladatokat, mert senik nem tudott morzézni!
Ennek persze voltak elõnyei is - amikor mindenki kint szopott a sárban / esõben, én a rádiós szobában forgalmaztam a többi laktanyával.
Volt hátránya is, pár évvel késõbb behívtak egy újabb körre (1 hónap) - továbbképzésre
-
Egon
nagyúr
Anélkül, hogy a komment jelentős részére reagálnék (felesleges), csak annyi kérdésem lenne: miért van az, hogy kizárólag azok vannak ilyen szélsőségesen rossz véleménnyel a sorkatonaságról, akik nemhogy sosem voltak sorkatonák (ergo túl sok fogalmuk nem lehet a dolgoról), de még a Holdról is láthatóan sosem voltak egy laktanya 5 km-es körzetében sem? No ezen lenne érdemes elgondolkodni: azért kivétel nélkül mindenki, aki átesett rajta, csak nem lehet Stockholm-szindrómás, nemde?

Egyébként igen: összességében negatív a mérleg, a befektetett idő, pénz stb. nem térült meg (én még egy évig voltam, leeht más lenne a véleményem a mérlegről, ha csak 6 vagy 9 hónapig tartott volna). De a komfortzónából való kimozdulás, a különböző hátterű, képességű stb. emberekkel történő szorosabb kapcsolat kialakításának kényszere, akár életreszóló barátságok születésének lehetősége stb. azért nem lebecsülendő előny, szóval nem csak a negatívumok domináltak.
Egy jó kis vélemény egy régi fórumtárstól: [link] Talán a leglényegesebb előny (apám is általában ezt hozta fel a sorkatonaság melletti érvként, nyilván más szavakkal előadva):Megtanultam kommunikálni. A századon belül a visszaeső priuszos, 8 általános végzettségütől a közgazdászig minden volt. Teljes szociológiai paletta. Megtanultam mindenkivel a megfelelő hangnemben beszélni, most sokkal könnyebben megyek ismeretlen helyre emberek közé, mindenkivel megtalálom a megfelelő hangot.
Szerintem nem megszüntetni, hanem a negatívumait kijavítani kellett volna (az idióta, alkesz tiszteket, tiszhelyetteseket egyébként már 20 évvel ezelőtt is zavarták elfele, nem hiszem hogy ez mostanság jellemző lenne), max. fél éves időtartamban megtartva akár hasznos is lehetne. Elvben legalábbis.
-
-
-
Alusky
senior tag
És még nagyon sokan mások is örülnek neki, mert egy baromság volt. Semmi köze a haza védelméhez, az asszonyok, gyerekek, öregek és lakosság, a család védelméhez vagy a fegyelem megtanulásához, a férfivá váláshoz, egyszerűen a retkes rendszerbe való fiatalok becsicskítására szolgált és agymosásra meg az ott lévő pszichopaták élhették ki magukat. Ott csak azt tanultad meg hogyan sumákold ki a rendszert életed végéig. Ha lett volna töke ennek a hibbant országnak megszüntetik a rendszerváltással együtt. Azt az irgalmatlan pénzt amit a totál felesleges sorkatonaságra pazaroltak mind a hivatásosokra lehetett volna költeni, de nem, nekünk muszáj volt várni vele 2004-ig...
Biztos vagyok benne, hogy az idegrendszerileg meggyengült emberek és az alkoholisták vagy dohányosok száma is kevesebb lenne ma, ha 15 évvel korábban megszüntetik ezt az emberiség ellen elkövetett bűncselekményt. Mekkora károkat okozott az ott lévő fiataloknak ez a rendszer és ezek utána a saját gyerekeikre hogyan vetültek ki. Legszívesebben pofánverném amikor az öregek azzal jönnek mennyire jó volt meg mennyire hiányzik ez a fiataloknak. Aztán elmesélik ugyanazt az 5 darab sztorit ami esetleg vicces volt benne, a 6-24 hónap többi szenvedéséről meg marha nagy kussban vannak. Meg arról is, hogy hajrá akkor menj vissza önkéntesnek, ha annyira tetszett. Ugye, hogy nem akarnak.
Végig lehet nézni milyen "férfiak" lettek ők hiába voltak sorkatonaságban. Volt szerencsém ilyenekkel együtt dolgozni. Semmivel sem különbek emberileg a mai Y, Z, A generációnál, csak megtanulták hogyan kell hihetően hazudni meg elnyomni mindent magukban, hogy utána 40 évig vedelve a szerzett frusztrációban elnyomják a családjukat.Jól mutatja az emberiség mennyire távol van még a felvilágosulástól, hogy a mai napig nem nyomor országokban is van még sorkatonaság, holott alapvető emberi jogokat tapos az egész kb. Hiába van fejlett országban, attól mert valami szebb meg felszereltebb alapjaiban ugyanaz a fos, mint ami itt volt a keleti blokkban.
Szerencsére közeledve a 40-hez kiszámolható, hogy már én is kimaradtam belőle, de mivel pont akkor voltam középiskolás egy gépészeti iskolában pont akkor a munkájuktól megszabadult oktatók vagy nem tudom minek hívták őket lettek felvéve iskolákhoz, hozzánk kettő is, az egyik testnevelés tanárnak a másik meg gépész és hegesztő oktatónak. Valami elképesztő mekkora egy bunkó tróger mocsok ember volt mindkettő, bűzlött róluk messziről, hogy a katonaságnál voltak. Ki is lettek rugdalva pár év után, valószínű a tantestülettel is ilyenek voltak aztán nem bírták elviselni őket. Utána meg kezdőként dolgozhattam együtt ilyenekkel első időszakban, csodálatos volt, vagy nem.
-
miqlas
őstag
... a második félidõmet Pécsen, az „Áper” laktanyában töltöttem távírászként a híradós században. Március végén vagy április elején század ügyeletes voltam. Kopaszok adták az õrséget. Én század ügyeletes voltam. Egyszer látom, hogy az ÜTI kettesével szedi a lépcsõfokokat lefelé, majd elrohan az ÜTI-szoba felé. kicsit késõbb feltûnt néhány lövésnek tûnõ hang is a város felõl. Késõbb kiderült, hogy egy öreg katona úgy gondolta, hogy dobbant estére, de az egyik kopi õr észrevette és az általad idézett elsõ mondattal egyetemben csõre töltött, majd lõni kezdett. Erre a másik õrtorony, ahol kopogtak a golyók, betelefonált az ÜTI-szobára, hogy megtámadták és viszonozni kezdte a tüzet!

-
Elk_hound
tag
- Állj! Ki vagy?
- Felvezető a váltással.
- Felvezető előre, váltás helyben.
- Világítsa meg magát!
- Felismertem.
-
-
norbx
aktív tag
Én örülök hogy nekem ez kimaradt az életemből szerencsére.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple asztali gépek
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen processzort vegyek?
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- SörcsaPH!
- További aktív témák...
- Das Keyboard Prime 13 /Cherry MX Brown/EN/Fehér háttér világítás/
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3584
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- 146 - 147 - 166 - 167 - 168 - 169 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest