Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sygnus83
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséged, nem mondom, hogy minden szavad tisztán értem
, de akkor úgy érzem, jobb ha egy kézi kapocsló és egy vezérelhető konnektor mellett maradok és nem kisérletezek a dimmerekkel.
-
Sygnus83
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
-
Sygnus83
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Vagyis nem negatívra húzza a katódot, hanem megáll 2,5 volton?
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nézem az adatlapot, a Texas nagyon korrekt kilométeres leírást ad, benne a belső kapcsolási rajzzal is.
Valaki árulja már el nekem ez hogyan működhet mikor a billenési köszöbnél rövidrezárja a saját tápfeszültségét?
Nem jövök rá. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
12 voltról sem megy (terhelés nélkül próbáltam, de rápróbálok terheléssel), viszont akkuról és 3 cellás 18650 házi pakkról terhelés nélkül is tudom állítani, a multiméter szépen mutatja a kimenőt.1N4001 és 1N4007 van otthon, akkor használom azt. Már csak a fesz növelést kellene megoldani.
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen, a kapacitásnak utána kell járni. Mind kínai cucc, úgyh nem feltétlen 1xerű. A világítás nem igényel óriási feltöltött kapacitást, mert nem ennél tervezünk többórás éjszakai bulit szervezni
. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm
mezis neked is köszönöm szépen
-
Submarine
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nagyon köszi!
HD Audio kell nekem, és ilyet asszem veszek párat.
Aztán majd meglátom. Oldalirányba szélesebb a nyákom a felfogatás miatt, de addig még kitalálom, hogy oldjam meg a kitoldást!
Köszi a kezdő lökést! -
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Mondanám, hogy értem, de ez nem igaz. A gyengeáramhoz nagyon nem értek. Én az alsó rajz alapján gondoltam elkészíteni, csak 2-3 ledet használnék, nem kell több. Ahogy lentebb írták regeneráció figyelésére használnám. Elég egy "működik" led, meg egy 450, és egy 500 fokot jelző.
-
hNp88
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére

"Más értelmezés szerint a 150 V-os cső gyújtófeszültsége kb. 160 V (begyújtás után határol 150 V-on) és a stabilizálatlan bemenőfeszültség legyen legalább 185 V."
jaja, hangsúly a "legalább" szón.

20-30mA közé állítom be a nyugalmi áramot, a leendő előerősítő ami üzemel róla, mindössze 5mA nagyságrendű áramot igényel.
pont ez lenne a "poénja" a dolognak, a végerősítőm az perpill TDA2030 alapú, de az előerősítőt szeretném full csöves kivitelűre megcsinálni.
átívelés terén sajnos túlságosan "erősáramú"
a gondolkodásom, de 300V környékén, tizen-milliamperes nagyságrendű áramnál még nem feltételezném, hogy ilyen probléma előjöhetne. 
-
7Sony7
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Bár a komparálást azt sem tudom, eszik-e vagy isszák, a voltmérő nekem is eszembe jutott, csak nem tudom szépen elhelyezni sehova. Ezért gondoltam két ledre, vagy egy db, kétszínű ledre. Viszont az LM3914 es jónak tűnik. Jól értelmezem, hogy csak az 1 es és a 18 as lábra kellene kötnóm egy egy ledet, a kapcsolás többi része jó nekem úgy, ahogy van?
-
hNp88
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
"Ha túl nagy feszültség érkezik még a begyújtás előtt, az esetleg átívelést, szikrázást okozhat, emiatt gondolom, károsodhat."
erre voltam kíváncsi, köszönöm a részletes és korrekt választ!
csak nem értettem a gyári adatlapon miért a minimum anódfesz. volt megadva, a maximum sehol meg sincs említve.

-
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Kb tegnap 3.5 órát töltött a gyári töltő...
Kell másik.
A műtét sikerült teljesen jól ma teszteltem.
Köszönöm a segítséget -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nekem van ilyenem,elemmel sokkal jobban megy,mint akkuval! Az a fél volt is sokat számít.
-
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm kész lett a gyári töltő 0.4A az nem vastag.
Fel teszem fullra töltöm majd remélem meg jön a 2A töltő hozzá. Ha jó használtba veszem
Első próbálkozás volt majd kiderul. -
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Kicsit csiszoljam meg? Folyósito? És ne melegíteni sokáig.

-
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szia meg jött az aku. [kép]
A régit kibontva simán forraszthatom ezt vissza a helyére?
A töltő ről később linkelek hátha jó lesz.
-
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm este lenne pár kérdésem még pár linken.es képem barkacsolnek...
-
Smiley
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Koszi, en is ezt lattam sok helyen.
Rendeltem mar innen kesz PCB-t? -
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nincs miből bontani újat kell vennem.
2 ah 2.4 jól jonne mindenképpen. -
ZTE_luky
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
köszönöm a tanácsot, akkor leszedem ezt a lapot, és kiméregetem a kondikat első körben
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Egy fa létrán, szigetelt cipőben, ugyanúgy világít a fázisceruza.
Ilyenkor ha jól tudom ...maga az ember kondenzátorként viselkedik
és valójában egy kapacitív áramra jelez a ceruza. Ha órákig így tartanám a ceruzát
és teljesen feltöltődnék akkor már nem világítana ?Volt már ezt téma itt is anno , akkor ki is próbáltam egy műanyagszékről
parkettán , de egy órán belül feladtam és nem aludt ki.@ Donki Hóte : Általános villanyszerelés.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Bocs. butaságot írtam, én valamiért 200V alattinak fordítottam,
nem felettinek. -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Akkor ez amolyan védelem lenne ha a minimál terhelés hatására
(gomb benyomása) nem lenne meg a stabil hálózati feszültség ? -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Volt már mikor én is összekötöttem 2 fázist (10 emeletes panel ház).
DE:
Az összekötés elött kivetem a biztosítót a hibás fázisból.
Valamint áramtalanítottam a felvonót és a szellőző rendszert, és megkértem a lakókat hogy szolidaritásból fogják vissza a fogyasztást addig amig az ELMŰ elhárítja a kábelhibát.
De ez akkor is szabálytalan volt! (de bevállaltam)
Másnap elhárították a kábelhibát.
Viszont egy áramszolgáltató ilyet nem tehet(ne), főleg nem több mint 10 évig!
-
PHM
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Jogos, csak saccoltam, nem számoltam utána.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Kicsit félre értették a problémát, ha a leagazanal kozositettek 2db fázis vezetőt akkor gyakorlatilag megduplázták a kereszt metszet, és ezzel az adott fázison lévő max áramot is, hiszen a védő berendezések is párhuzamosan vannak, míg a 0 az eredeti keresztmetszet maradt. Vagyis a 0 vezető ebben az esetben 2X terhelésnek van kitéve, hiszen az adott fázison 2X áram folyik egy időben, míg normál rendszerben megvan az időbeli különbség.
Vagyis amit csináltak az szakszerűtlen és TILOS.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
de hazba ahol bejon az elmu ott egy pontrol megy le a nulla mindenhova, nincs kulon nullaja a fazisoknak. az hogy a lakasokba kulon fazisok vannak kotogetve hogy szetoszoljon a teljeseitmeny az ilyen szempontbol mindegy. persze en a hazon belul nezek mindent, mert kifele mar az elmu problemaja miert nincs meg minden fazis.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Na akkor megpróbálok keríteni egy szakit, köszönöm mindenkinek
Amúgy ha jól tévedek 3 fázis van
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi a választ!!

-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ok!
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Hol kaphatnék minél hamarabb ilyen solar panelt? Aliról nagyon soká érne csak ide...5V-osat találtam fogáson,5.5V-osat nem...
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönet a segítségért!!
-
tknof1871
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
-
tknof1871
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A kenést lehet érezni mechanikailag, hogy siklik rendesen vagy nem.
Én nem foglalkozok villanymotorokkal, nem tudom összehasonlítani egy hibátlan ugyanilyen motorral.Most megfogom a tengelyt és megpörgetem. Szerintem nincs nagy ellenállás. Körülbelül 1 másodpercig pörög magától, mire megáll a tengely. Eszerint milyen állapotban van a kenése?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
ez eleg regen volt, akkor meg ebay kb nem is letezett. a biztije nem igy nezett ki, tarcsa alaku rugesz volt benne. de gondolom funkcioban hasonlo. ennek ellenere markaszerviz nekem ne ugy javitsa meg hogy megpatkolja es becsevarja papirba. lehet hogy nem gyullad fel a konyha meg fembol van a nagyja de akkor se.
a masik meg hogy az a biztosito kiolvadt, nem az a megoldas, hogy cserelgetjuk hanem hogy az okat keressuk. lehet, hogy nehez megkeresni, nem ertek hozza, nem en vagyok a szerviz, max mondja azt hogy javithtatlan. de azzal ne vedd, oket hogy milyen szakszeru volt egy rezdrottal atpatkolni egy kiegett biztositekot. -
Rruuer
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Lehet nem is a táppal van a gond, hanem a mainboardal.( 17mb82s ) Ha lehúzom a táprol akkor elhallgat a trafó, nem nyekereg. Talátatam is egy kis zárlatot, levettem de nem ott van a bibi mert az rendben van.

Meg ha segít valamit amit most vettem észre az az hogy ha bedugom akkor a power led elkezzd villogni de annyi. Párszor villog és elalszik
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi

A motor felőli pár mm-t kihagyva most kb. jó. Elég passzentosan fért be a motor, még az is lehet, hogy a háza feszült meg, és azért szorult (kivettem, úgy könnyebben forgott, wtf...) -
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szia! Hát igazad van,a helyesíráson én is gondolkodtam. Főleg,hogy néhány héttel ezelőtt pont ez a szó került előtérbe,és akkor is valaki beírt. Lehet,hogy akkor is Te voltál? A kondival kapcsolatban nálad lehet a pont,mert már olyan búgós hangja volt egy ideje.Eddig bírta... De már működik

-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Erre van esetleg valami ötleted?
(Azon kívül, hogy valószínűleg szorul a motor, de az is érdekes, mert mitől? Meg akkor néha miért jó...) -
Rruuer
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
-
Rruuer
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem, nem világít a készenléti led. 12v megvan. 5 v nincs. És a nagy trafó nyekereg benne, de érdekes hogy ha kiveszem a tv böl, tehát nincs rádugva semmi akkor nincs hangja
-
Rruuer
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A hangal kapcsolatban igazad van. vestel 17ips71. Nem konkrétan a hangal van a gond, hanem hogy nem kapcsol be. És ha bedugom kb 1mp után jelentkezik a hang, nem azonnal. De a hangot hogy tisztázzuk akkor felveszem és belinkelem hogy egyértelmübb legyen
-
Rruuer
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
-
pjen
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Azért írtam, hogy jól konfigurált, és valami nevesebb biztosító.Nekem beballagott a villám a kábelTv szolgáltató kábelén.Egy szó nélkül fizetett.Egy normálisan kiépített villámhárító rendszer esetleg össze mérhető a védett értékkel.És még akkor is megvan az esély, hogy a villám például a kéménybe vág, vagy bárhová.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
de ha egy tetoantennaba beleut a villam es az arrol lejovo koax ezt levezeti akkor sztem a lejovo koax az fossa eg, meg minden korulotte.
egyszer katonasagon belevagott a villam a tornyomba es a tavbeszelo kabele az ~10 centis darabokra szetcsattant, mintha felapritottak volna. raadasul az a kabel acel szalas volt. a tornyon volt eleg komoly villamharito cucc, a tavrecsego drtoja az meg a vaslepcsore volt tekerve es ugy ment a kozpontba foldvezeteken.
-
pjen
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Azt, szeretném közölni, manapság nemigen találsz földelt csatis Tv t. Most körbe jártam a lakásban, van pár szórakoztató elektrónikai cucc. Egy se földelt.

-
pjen
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Van itthon egy 50 és egy 43 as Lg+ két 43 colos Samsung egyiknek sincs földelt dugója.
-
pjen
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szia.Amit most használ az egy BT adó+Bt vevő és fülhalgató.Ezt vonal szintű jellel meghajtva elég a hangerő a fülesen.(euró scart vagy 3,5mm jack). Viszont a Tv optikai kmenetéről már nem elég hangos.Végülis egy olyan átalakítót keresek ami az optikai jelből legalább a scart kimenő jelét produkálja.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Lehet belenyúltam a szarba. Ebben nincs trafó.

Ránézésre a bemeneten az egyik eret simán földre húzza. Kimenetet nem tudom hogy oldja meg, de ez tuti nem csinál aszimmetrikusból szimmetrikus jelet... -
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm a segítséget neked is!

Akkor úgy néz ki ez a sztenderd, ami jó.
Jah, magyar zsargont nagyon keveset használtam, többnyire csak angolul képzem magam. Ez ilyenkor mindig megmutatkozik.
#79076Teasüti
+4dBu RMS-ből csinál cirka -22 mV-ot...
Természetesen pozitív az előjel, csak már belekavarodok a sok mértékegységbe. -
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a választ.
A pc 12-24V-ig akármilyen DC táppal használható, csak az egyszerűség kedvéért írtam fentebb 12V-ot, jelenleg 19V téglatáppal használom.Eredetileg ezt az átkapcsoló modult DIY mini ups videóban láttam 18650 cellákkal és megtetszett, persze a routerhez amihez használták nem annyira gond 1-2 pillanatos kimaradás.
Az általad sárgával jelzett "töltő" működésre felhívják a figyelmet, de nekem erre a funkcióra ezen projektnél nincs szükségem.
Alapvetően egy diódával gondoltam kiiktatni ezt a dolgot ami az akku irányából átenged.Tudom elvileg megspórolhatnám az átkapcsoló beépítését, de biztosra akarok menni.
Rajzoltam egy ábrát hogy mi a terv, kérhetnék egy megerősítést?
Tehát amikor van hálózat, akkor az akku kör teljesen ki legyen kerülve, az átkapcsoló irányából ne folyon visszafele áram, elvileg a BMS pedig szabályozza ha épp szükség van.
Ha meg elszáll a hálózat, akkor akku üzem, ugyanazon a 19V-on adja a tápot ahogy eredetileg is. A leválasztó kapcsolók főként karbantartási céllal kerültek fel.
Még annyi kérdéses hogy az átkapcsolási idő áthidalására mit tudnék egyszerűen hozzárakni az "egyenlethez"? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Úgy vettem észre, h amelyik eszközön nincs külön kapcsoló a szintillesztéshez (mic/mic+táp/line), azok nem tudnak vonalszinten rögzíteni közvetlenül. Specifikáció szerint bele kéne férni-e letekerve, de mégse adja ki.
Pedig 870 mV alig 12 dB-vel van lejjebb a szimmetrikus +4 dBu-tól, ha jól számolom.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ezek a fantomtápos kondenzátormikrofonok 100 mV nagyságrendű előerősített jelet adnak le (nagy átlagban), a hozzávaló bemenet pedig úgy van tervezve, hogy jó legyen, azaz átfogja a szükséges tartományt, így ezzel külön nem kell foglalkozni, gondolom.
Tehát a nagykönyvben szereplő "mikrofon szint" az -20 dBV-nek (100 mV) felel meg?
Szóval a csillapítást ha úgy méretezem, hogy a bejövő +4 dBu (vagy -2 dBu ha keverőpult tisztán elektronikus szimmetrikus kimenetét földelt bemenetre dugom) jel úgy -20 dBV legyen, akkor elvileg olyan szép tiszta torzításmentes hangot kéne kapnom, mintha "rendeltetésszerűen" használnám mikrofonnal?
Felteszem ekkor nem kell foglalkozni azzal, mit csinál az előerősítő a rögzítőn, mert ugyanazt csinálná a saját beépített kondenzátor mikrofonjával is ami feltehetően ugyanúgy 100 mV (?).
-10 dBV vonalszintet meg egyszerűbb felerősíteni 12 dB-vel már a rögzítőn, felfelé tisztább az input gain, mint lefelé (H1n-en legalábbis).Hozzá kell tenni, hogy itt mikrofontáp alatt a 2-5V-os Plugin Power értendő ezeknél, amin 3,5 mm jack mic port van.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Úgy néz ki mégis csak az olcsóbb irány felé megyek különböző okokból (44WL overkill egyetlen melóra) és egy Zoom H1n lesz belőle, amin földelt TRS jack bemenet van csak.
Nem biztos, h bármi szükség lesz vonali bemenetre, de ha mégis akkor 2:1-hez, hogy vmi földelt kimenetet fogok kapni. Ha mégis szimmetrikus lenne csak, akkor lesz az amit írtál. Jól értem amúgy, hogy ha a "hideg" eret földre zárjuk egy adapterrel, akkor a +4 dBu-s jelből -2 lesz? Most olvastam, hogy az itteni feszültség nem a földhöz mérendő, hanem egymáshoz az érpáron. Ha az egyiket földre húzzuk, akkor effektíve megfeleződik a jel és már "csak" 6 dB-vel lesz magasabb egy konzumer kategóriás -10 dBV-hez képest. Ezt csak érdekességképp hoztam, de felteszem a fenti kapcsolás működik fordítva is: szimmetrikus kimenet és földelt bemenet?Arra van esetleg vmi támpont, hogy mekkora csillapítás volna célszerű? Lehet kapni L-pad kapcsolású csillapító kábeleket. Egyet-egyet.
A Zoom rögzítő bemenete nincs specifikálva határértékekre, ezért csak feltételezem, hogy mikrofon szint volna ideális és az előerősítő +20 dB gain körül a legtisztább. Tehát gondolom -2 dBu-ról kéne eljutni mikrofon szintre és még -20 dB-lel lejjebb, hogy az előerősítő jól érezze magát.
Nem találtam arról infót, hogy hol van a "mikrofon szint"? Egy eszközöm van csak, aminek a mic bemenete elvileg csak lav mikihez van kitalálva és az a port -20 dBV-ig van specifikálva. Szóval csak találgatok, de felteszem a példánál maradva az eszköz -20 dBV csúcsa lesz egyenlő 0 dBFS-el? És ha általában -12 dB-re szokás becélozni a hangrögzítést, akkor a sweet spot az -32 dBV lesz (illetve -52 ha a gain-t is hozzászámolom)? Ergó -2 dBu-ról érdemes tompítani -32 dBV-re (-52), és akkor egy szimmetrikus vonalszintű kimenetet hibátlanul tudná rögzíteni ez az eszköz? Ácsi... +4 dBu az a csúcsot jelenti, vagyis a 0 dBFS-t a keverőpulton? Akkor ha ott is ilyen -12 dB-vel dolgoznak (nem tudom mivel dolgoznak), akkor hibás a gondolatmenet és elég a 16 dB-s csillapítás a 28 dB helyett (illetve rendre 36 és 48 dB a preamp gain miatt)?
-
kemotox
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen ilyet én is csináltam már, de nemtom mennyire tesz jót az akksinak. Egy 12 cellás NiMH pakkról van szó. Két döglött cella, semmi extra. Ha minden igaz újat sem kell venni, mert be lehet bikázni egy jó cellával. Majd kipróbálom, csak nem akarok barmolni, előbb utánajárok, hogyan lehet kulturizáltan összerakni.
Amúgy egy állóporszívóból van az akku. Egy ilyen kis dokkolóba lehet beállítani, és úgy tölti. De semmiféle töltésvezérlés nincs a cuccban. Ha jól tudom kapacitás tizedével lehet tölteni/100%-on tartani folyamatosan, és nem nagyon fog károsodni az akkumulátor. 1800mAh-es cellákról van szó, szóval 180mA lenne az ideális.
Rá is van írva a porszívóra, hogy 18VDC és 200mA az ajánlott töltő delej. Még nagyjából stimmel is.
De a gyári adapter ami járt hozzá 18VAC 500mA. Nem tűnik helyesnek a dolog
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm, építeni nem tudok/akarok. Akkor ezek szerint jól gondoltam, hogy szimmetrikus kábel van hozzá. Keverőre rá tudnám kötni, van ilyen port rajta (csak nem mertem). Van fantom táp is, de kikapcsolható.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Tehát nem okozhat kárt a DC leválasztás miatt egy vonalszintű kimenetben. Köszi!
Nézelődöm közben másfelé is és szóba került egy szimmetrikus bemenetű hangrögzítő is - Tascam 44WL, amin az XLR/Jack combo TRS port bekötése eképpen történik: +, -, GND. Itt meg az volna a kérdés, hogy ha földelt kimenetre kötöm ezt rá egy adapterrel, ami földre húzza a negatív eret, akkor az eredményem rosszabb lesz hangminőségben egy közönséges unbalanced átvitelhez képest? Vagy éppen ugyanazt kapom egy sima TRS kábellel mintha földelt lenne mindkét végén? -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha már szóba került a téma, manapság mire szabad rákötni egy régi MD14 dinamikus mikrofont? Vagy hogyan lehetne beüzemelni? Alkalmanként jól jönne környezeti hangok felvételére, gondolom jobb mint egy mai PC-s.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Jól gondolom, h a földelt és szimmetrikus az egyenlő az unbalanced és balanced angol zsargonnal?
Nem tudok rá válaszolni sajnos, nem igazán értek az audióhoz. Kihangosított rendezvényen szeretnék hangot rögzíteni egyszerű konzumer eszközökkel:
- mikrofon vevőről/erősítőről, ha van a beszédeknél;
- keverőpultról;
- aktív hangszóróról, ha az előbbiek nem játszanak.
Hogy itt mi az elterjedt megoldás vagy egyáltalán milyen helyzetekben találhatom magam, az passz. A rögzítő viszont unbalanced elvileg. Legalábbis közönséges TRS Jack csatlakozón megy át két csatorna, szóval felteszem ez akkor földelt lesz. Primitív ismereteim szerint a szimmetrikus az, ahol csatornánként van + és -, mint egy hangszóró kábelnél ugye? -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
@Dr. Szilikát : Ez egy 750W-os moduláris szörnyeteg
Nem is túl régi, kondik jók, stb. Üresen indul, gépre dugva meghúz a relé, el is enged. Tehát akkor hisztizik be, ha valami áram is folyna. És üresen a feszek is jók.@Tordaitibi : Én meg szoktam csinálni az ilyeneket is, ha tudom, pláne ha valami bontott cuccot fel lehet használni. Az is ingyen van

-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Így már értem, köszi!

-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Azt nem értem, hogy ha védett is a cella, az a túltöltés ellen tudomásom szerint nem véd.
Mert az 5.5V napelem 4,2V fölé tudja vinni a cellát, ha úgy alakul. -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Értem. Köszi az infót!
Abból indultam ki, hogy nálam van itthon egy ősrégi bontott 52x52mm-es szolár cella, amelyen nagyon erős fényben látszik egy kis kerek folt. Ennek a kerek foltnak a fekete színtől eltérően sötét lilás árnyalata van. Ha letakarom a kis (kb 3mm-es) kört, akkor bekapcsol a LED.
Ez egy régi, udvari szolárkőből lett kibontva. Ha megtalálom, akkor lefotózom. Azt hittem mindben van ilyen, de akkor ezek szerint nem...
-
hódmaci
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm.
Nem gondoltam, hogy ennyire egyszerű a dolog.
Na de ebből kiindulva vérszemet kaptam az építésre.

Az volna a lényeg hogy hibajelző ledet és üzem ledet szeretnék készíteni.
Vagyis, ha minden ok akkor zöld led világít, de ha hiba van akkor pedig a piros.Tehát két ponton kell figyelni a feszültséget.
Amennyiben megvan mindkét ponton akkor ok.
De ha csak az egyiken akkor hiba van.Amennyiben L1/A ponton és L1/B ponton van 240v akkor ok minden.
Amennyiben L1/A ponton nincs, de L1/B ponton van a nullához képest fesz akkor hiba van.Rajzoltam valami mesterművet

[kép]Tudsz(tok) segíteni a kapcsolásban?
Vagy inkább engedjem el és maradjak az üzem lednél?Barret001
Köszönöm.
De most akkor mi van Agyturbina válaszával?
Mi a helyes?
Mert nagyon nem mindegy hogy 27kOhm vagy 3.3kOhm -
VIPowER
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Mindet a meleg, meg a szar forrasztás öli meg. Ha normális hűtőborda lenne rajta akkor örök élet, plusz egy nap. Én már többet is javítottam, szinte mindig a ledek (illetve a forrasztásuk) a hunyók, ők pedig a hűtés hiánya miatt döglenek. Konkréten körömmel le lehet tolni őket a panelről, próbáld ki.
-
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
nincs ennyi vezetékem behúzva, szóval rácsesztem. Nem tudom mit csinálok 6 DALI driverrel.
Veszek MW fázishasítós drivereket akkor.Köszi a segítséget.
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Régi rendszernél van árnyékolás beleszólás a analóg jelben.
Újabban ezt leválasztják, s már ezt '98-as Escort eredeti rádiónából tudom.
Ha már itt kazettás rendszernél leválasztották, akkor újabbnál, ahol már komolyabb autó vezérlés folyik, ott komolyabb szétcálasztás van.
Felmágneseződés pont rossz ebben az esetben, mert az visszahathat az autó vezérlésre, aztán szép anomáliák lesznek.
Pl: Én most küzdök Mondeo fejegységemmel, mert autó elektronika kihat, emiatt szellem érintés/funkció gombot kapcsolgat.
Árnyékolt kábelnél még bekapcsolásig sem jutottam, mert azonnal tiltotta az autó rendszere.
Így maradtam az árnyékolatlan eres vetetékeknél. -
::Trunks::
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem megy a klíma, ez szerintem az 1-es fokozat reléje, és már csak ebben látok összefüggést. Ugye klíma mikor megy, megy a ventillátor is. 2-es fokozat működik mikor melegszik a motor, annak külön reléje van. Hűtőközeg van, meg hibátlanul működött, aztán egyik napról a másikra nem.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ez igaz, de filléres alkatrészek, nem árt cserélni egy 26 éves erősítőben. Lehetnek akár zárlatosak is, akkor már okozatnának ilyet, hisz nincs dc leválasztás, de erre is minimális az esély. Én valami szintillesztési problémát szimatolok a levegőben, vagy a kettős táp van elmászva, bár az a többi bemenetre is hatással lenne, hisz a bemenetkapcsoló ic is arról a kettős tápról van járatva. Fene tudja, látni kéne, így nehéz. Lehet valaki már régebben megölte ezt a bemenetet, azzal, hogy vonalszintet küldött rá.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ja, elírtam, a grimmlámpát, bocsánat! A nevét tudtam, csak éppen nem ez jött a "számra". Az állandóra kötést a két lábas kapcsolóra értettem.. Ettől függetlenül köszi az infót!
-
seger
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nincs is javító embernél! Csak szétszedték. Ez füstölt. Rövidrezárták, hogy indul-e. Nem. Ennyi. De nem nagyon lehet látni, mi van ráírva.
-
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
No ez nem rossz ötlet, egy kis hálózati puffer tár !
Kondit meg lehet kitermelni réssz PC tápokból dögivel.
Ez is nulla forintos megoldás.
Látom, már Tibi is meg lelte ezt a forrást.Üdv.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Mennyi eszed van..!
Van itthon fél láda régi pc táp, kiveszek 2 primer puffert és egy diódahidat, meg kell egy áramkorlátozó ellenállás, egy biztosíték, ezek egy dobozkába amin egy konnektor aljzat. Ráírva hogy vigyázz, DC.
És ebbe dugom a laptop adaptert.
És tényleg az is lehet hogy azért reagál ilyen érzékenyen mert már kapacitásvesztett a laptop adapter puffer és határon van, egy kisebb feszültségesés is elég hogy beessen a kimenőfeszültsége. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Még egy szempont, így elkerülhető lenne a vezetéken üzem közben kialakuló impulzusok zavaró hatása is, ami a 100 Hz töltés-kisütés váltakozása miatt állhatna elő, direktben kötve.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem általánosítható. Gyártótól függ, hogy éppen milyen design van. Valami 2000-es évekbeli Compaq volt 16V-os, de találkoztam már Pentium1-es 12V-os Gericommal is.
Amúgy a Lenovo akkuk is 12V-t adnak, 3s2p vagy 3s3p akkuval pl. (A legtöbb akku ilyen, 3s általában.)@Donki Hóte : Ha nincs meg a 3., akkor automatikusan a leggyengébb ismertnek veszi asszem. Meg voltak rendes Sony dugóval is Lenovo-k, bár nem tudom, hogy konzumer vonalon mikor hagyták abba, Thinkpad a T41 körül hagyta el.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Előbb nem írtam, de már akkor a teljesebb kép kedvéért, 4S akkut feltételezve 16,8 V a végfeszültség, tehát amit a 19 V-ból produkálni kell, ami a FET-kapcsolós szabályzókkal nem is probléma, de a különböző járulékos esések miatt lett kitalálva gondolom a 19 V betáp igénye.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi mindkettőtöknek! A készüléken a cserét garanciavesztés miatt nem szeretném elvégezni. Találtam az alin is ilyen csatlakozót, de az is előszerelt. Lehet beújítok egy olyat, és a kábel másik végét módosítom.
Azt hittem egyszerűbb lesz csatlakozót találni, de ha már Ti sem tudjátok hol lehet ilyet venni, akkor biztosan nem lesz! A boltban is pislogtak amikor megmutattam, azt mondták hogy ilyenjük nincs...
Mókolni nem akarok. A hűtőláda 48W teljesítményű, ami 12V-on azért 4A körül van. Láttam elrettentő példákat, amikor leolvadt a csatlakozóról a műanyag a rossz kontakt miatt... Szóval csillagszórót és lángot nem szeretnék!
Köszi az infót még egyszer minkettőtöknek!
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Autóakkut legutóbb én is egy 15V-os 3A táppal töltöttem, csak annyira kellett, hogy az ismeretlen okú merülésből visszahozzam annyira, hogy induljon

-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Próbáltam, de szám alapján nem találtam semmit. Arra én is gondoltam, hogy lehetne fokozatosan növelni, de nem tudom kivitelezni (eszköz/hozzáértés hiányában)
De megnézem a kondenzátor feszültséget - ez nem jutott eszembe. Köszi! -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Töltési "célfeszültsége" az általad ajánlott MC3000 töltőnek sincs, hiszen -dV elven tölti ezen típusú akkukat.
Igen, viszont külön tudom állítani a Delta Peak-et, ami miatt tökéletes (is) lehet a töltés, illetve a célfeszültség valós elérése. (Ugye, ez az érték felel a megfelelő termination (lezárási) folyamatért a -dV esetében (is)!) Az előregedés/elhasználódás által okozott megnövekedett belső ellenállás miatt pedig valóban nehéz vagy lehetetlen lehet a teljes feltöltés... Viszont ha a SkyRC-t rákapcsolom a PC-re, akkor látom, hogy valamit "játszik" az áramerősséggel és a fesszel, mert az agyonhasznált Energizer celláimnál (és csak ezeknél) olyan grafikont rajzol nekem a monitorra, hogy csak pislogok!
Sőt, ugye cellánként látom, ezred Volt és ezred Amper pontossággal az értékeket és azt látom, hogy olyan töltési karakterisztikát használ ami -szerintem- nem normális, a végén meg mégis teljesen feltöltött akkut veszek ki a töltőből. Valamiből (gondolom ellenállásból, feszültség esésből) monitorozik és számol a töltő, és ezért játszadozik. Más Ni-MH cellákkal nem csinálja, bár ezek belső ellenállása is jóval kevesebb (100mOhm). Azt elfelejtettem mondani, hogy ezt nem a lezárási fázisban végzi, hanem a töltés kezdetétől. Ha legközelebb töltöm ezeket a cellákat lementem a grafikont kielemzésre! Szóval, valamit tud a készülék, amit még a használatiban sem említenek meg! (mondjuk minden oldalon dicsérik is a készüléket). Nézd meg az általam ajánlott készüléket, mert a hsz.-ed több pontjának ellent mond: pl:
"mert az függ a cella belső ellenállásától és a töltőáramtól is, de a töltő nem azt figyeli"."Ajánlott töltőáramra 0,5C értéket írnak, standard töltés 16 óráig 0,1C."
Ezt a "buta" töltőkészülékekre írják szerintem. Ha én bármelyik töltőmbe (SkyRC MC3000, Vapcell S4+, Liitokala Lii-500s, Opus BT-C900) betennék bármilyen cellát 0,1C-re az max 11-12 óra alatt sípolna hogy megvan. Nem is tudna 16 óráig töltődni, mert a 0,1C-vel töltés ugye 10-11 óráig tartana, aztán némi lezárási fázis mondjuk a töltőáram 10%-ával (ez a standard általában) akkor is 11-12 óránál vagyunk. Ez a nagyon "óvatoskodás" meg pont oda vezet, hogy az alacsony töltőáram miatt a Delta Peak értéke is megváltozik, így a lezárás sem lesz megfelelő. Kompenzálni lehetne egy kis csepptöltéssel, de ez a töltők többségénél felejtős mutatvány. Sokszor olvastam ezeket a minél kisebb árammal töltsd baromságokat, de érdekes, hogy mindig a gyors cellaöregedést (terhelést nem bíró), és az idejekorán bekövetkezett belső ellenállás drasztikus megnövekedését okozta!
Szerintem a nagyobb méretű cellákat nyugodtan lehet 04-0,5C vel, a kisebbeket 0,3C-vel tölteni. Ami -szerintem- fontosabb, hogy a kisütés ne történjen gyorsan. Főleg kapacitás teszt-nél. Itt az előírás, 23°C-on 0,2C kémiánként eltérő cut off (végfeszültség) értékkel. -
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
0,9V a minimum cellafeszültség NiMH és NiCd esetén is.
1V körülig érdemes lemeríteni, de 0,9-nél semmiképpen szabad jobban, mert jönnek a tűkristályok, melyek az elektródokat elválasztó szeparátor rétegen keresztül nőnek, ezzel zárlatot okozva és azt kijukasztva.Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Én Asmann NiMH akkukat töltögettem előszőr mezei ellenálláson át, 14-16 órát, aztán ha elfelejtettem, akkor elkezdtek melegedni.
Ezt párszor kibírták, de pár ciklus után nagyon megnőhetett a belső ellenállásuk, mert régebbi, még nagyobb fogyasztású digitális fényképezőt már egyre rövidebb ideig voltak képesek üzemeltetni, holott a feszültségük meg volt, csak a piialantnyi áramleadásuk korlátozódott be egyre kisebb értékre.
Friss akkuk 14-16A-t produkáltak digitális műszeren, a rendszeresen túltöltött akkuk pedig 1-2A-t.
Kisebb fogyasztású eszközben viszont még sokáig bírták, tehát valóban feltöltődtek később is, de mégis károsodtak már.
Ezt a régi NiCd akkuk jobban viselték, azok tényleg sokáig bírták túltöltve is, csak mindig rendesen határértékig ki kellett őket meríteni, mert azoknak valóban erős memória effektusuk tudott lennei különben, és lecsökkent a kapacitásuk.Üdv.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
OK - ez teljesen jó, de én inkább akkor vagyok nyugodt, ha elfelejtem/stb., akkor sem lesz baja, ill. ha az akku épp' akkortalál tönkremenni, akkor se durran, mert a töltő pl. észreveszi a melegedést/rövidzárat/rendellenes viselkedést/akármi.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ni-Cd az más, azt több gyártó is csinálta, hogy csak tolta neki az áramot.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Azért én egy Ni-Mh se bíznék buta töltőre, mert elfűti az áramot, de nem tesz jót neki, és sosem lehet tudni, hogy mi van, ha hosszabb ideig rajtahagyod. Szóval még az újgenerációs akkut a nikkel helyére az OK, ha lekapcsolós töltő van, de annál butábbat nem szeretek sehol.
-
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Mindenképpen többet kell termeljen a generátor, mint amennyit igényel a gerjesztő tekercse a mágneses mező létrehozásához, különben az egész folyamat nem lenne fenntartható.
Nyilván az gerjesztő áramot és a hajtáshoz szükséges energiát egyensúlyba kell hozni, hogy működjön is a folyamat és fenntartható is legyen a bicikli meghajtása legalább 10-30 percig.
Az egy dolog, hogy a meghajtó szíj leugrott, megfelelő feszesre kell állítani, hogy stabil erőátvitel lehessen.Üdv.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem neztem meg a videot, ahogy leirtad ugy mar teljesen jo a megoldas.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Meg mindig nem erted.
Ha nem tudja annyira megtekerni higy a fesz.szabalygo elkezdjen leszabalyozni, vagy az akku rendesen ki van merulve amit tolt, akkor a fesz.szabalyzo teljes gerjesztest ad a forgoresz tekercsre.
Azaz 2,7 ohm, 12-13V az 4,4A azaz csak a sajat gerjesztesere elmegy 45-50W. A kollega meg tekeri a pedalt 50wattal. Akkuba jut nulla watt.
Ezert lenne allandomagneses jobb mert ott ezt legalabb nem kene eloallitani.
A kocsiba nemerdekes 40-50W egy 80 loeros motornal de itt ennyi az ossz teljesitmeny es ez el is megy a generator eletben tartasara. -
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Gondolkodtam eredetileg a régi klétütemű trabant, vagy wartburg dinamójának használatán is.
Ebben állandó mégnes van, nem kell külön gerjeszteni.
De ilyet már sehol sem szerzek be.
Gondolkodtam bicikli dinamón, agydinamón is, de a bicikli dinamók olyan minimális energiát állítanak elő, hogy azzal semmire se megyek.
Marad a háromfázisú generátor, mint nagyobb teljesítményű beszerzhető eszköz.Üdv.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Én monfjuk nem értem Batman2 kolléga kivitelezését.
Pont nem fix feszültségre kéne szabályozni, akkor hogyan változtatja szobabiciklinél a terhelést? állítható ellenállásokkal terheli be, vagy hogy? Kell egy akku is, hisz mire szabályoz?
Én eldobnám a egész szabályzót, és a két kefére támadnék. egy egyszerű külső változtatható tápegységgel. A kimenetre pedig egy méretezett ellenállás amin a gerjesztés föggvényében rákerülő feszültség szépen hővé alakul.
A gyári szabályzó működése,
kapcsolóüzemben dolgozik, kis hiszterézissel kapcsolgatja az akkufeszültséget a forgórészre.
A referenciafeszültsége maga az akkufesz.
Ha ez kicsi, 14.4V alatti, akkor ráadja a gerjesztést, ha nagy, 14,4V feletti akkor elveszi.
Ez a folyamat a kis, 200-300mV hiszterézis, a generátor fordulatszáma és az akku pillanatnyi töltöttsége függvényében kHz nagyságrendben történik, a végeredmény nagyon széles fordulatszám és villamos terhelés tartományban állandó töltési feszültség.
A töltőáramot a generátor mechanikai kivitele (légrés) és az állórész tekercselés valamint a maximális forgórész gerjesztés mágneses térereje adja, ha szabályzó tartja a 14,4 voltot, akkor a generátor a névleges árama fölé nem képes menni azaz képtelen az üzemi tartományban túláramtól leégni, még 10.000rpm fordulaton sem. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Analóg műszeren meg kicserélted a skálát
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Aha.
Nekem csak a TCS 810 panelom van, tehát csak a szabályzó rész.
Én is úgy tudom, hogy a két panel független egymástól.
A kijelző panelt, csak szeretném, megvenni vagy elkészíteni. -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi.
Ezt úgy értsem hogy akár készen is lehetne venni
egy ilyen kijlező panelt, amit gyakorlatilag csak vezetékelni kéne ?Van egy ilyen TCS 810 (24V os) em ami nem működik,
és szeretném megjavítani.
Tudnál tanácsot adni, hol, mit, mivel, kéne mérnem rajta ? -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ért
Na ezeket nem tudtam eddig, ezért nem értettem, hogy mi a halált csinál. Köszi! -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nekem is akad itthon 35V-os LED. Semmire nem tudom használni, mivel még 30V-os tápom se nincs

-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi az ötletet, ezzel gyakorlatilag bármit le lehet szimulálni a megfelelő zenner dióda(ák) megválasztásával.
Nekem ez szimpatikusabb mint 30 ledet sorba kötni egy próba miatt. 
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ilyesmim van LM317-tel az akkuteszteremhez, 500mA-re. Mondjuk ott már igen meleg, a BD245 jobban bírja.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
De ha sorba vannak, a tulajnak miért világított 32 voltról? Ez nem fér a fejembe. Vagy szét lehetett szedve a kijelző és minden ledsor ki lett mérve egyesével? Sok a kérdőjel.
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- Apple Watch
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung kuponkunyeráló
- Direct One (műholdas és online TV)
- One mobilszolgáltatások
- Escape from Tarkov
- Az Intel korábbi vezére szerint a kvantumforradalom gyorsan elsöpri a GPU-kat
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 8/256GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Csere-Beszámítás! Macbook Air M1 8/256 Retina! Makulátlan! Akksi 96%!
- Apple iPhone 14 128GB, Akku: 98%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- SSD-k 250gb-1TB-ig
- Igényes, esztétikus gamer PC - i5 12400F / 32GB / RTX 3070 / 1TB NVMe / 650W Silver
- Samsung Galaxy A54 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370-A i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T7 Zalman 500W
- OnePlus 13 Gyors teljesítmény és modern dizájn Midnight Ocean 16/512 GB
- ÚJ Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD IPS 165Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - RTX 4060 -Win11 - 3 év gari
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650 Steel Legend WiFi R5 8600G 32GB DDR5 500GB SSD RX 7800XT 16GB NZXT H700i
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, de akkor úgy érzem, jobb ha egy kézi kapocsló és egy vezérelhető konnektor mellett maradok és nem kisérletezek a dimmerekkel.
.
a gondolkodásom, de 300V környékén, tizen-milliamperes nagyságrendű áramnál még nem feltételezném, hogy ilyen probléma előjöhetne. 

Nekem ez szimpatikusabb mint 30 ledet sorba kötni egy próba miatt.
ekkold