Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON
üzenetére
Az átkapcsoló modulon lévő diódát egyszerűbb kivágni (vagy kulturáltabb módján: kiforrasztani), mint betenni ellene még egy másik diódát is. A soros diódát üzem közben fűtő energia ráadásul az akkuból vész el, azaz annyival kevesebb marad hasznos célra, illetve a feszültségesés önmagában is kellemetlen lehet.
A BMS lekapcsol, ha bármelyik cella 2,5 V alá merül, de ereje (terhelhetősége) 3 V körül van még nagyjából a celláknak. Vagyis tegyük fel, hogy 12 V-on még épp dolgozik. Alatta már bizonytalan, hogy mikor törik le hirtelen és kapcsol le a BMS. De ha még a diódán is elvész néhány tized volt, az tovább rontja a helyzetet, főleg amikor nincs step up konverter sem.
Mindamellett töltődióda nélküli modult is láttam:
https://www.aliexpress.com/item/1005001708587453.html
Ezen 12 V-os relé van és egy XL7005A biztosítja a konverziót.
A BMS szabályozni nem tud, csak megszakítani, amihez párosával van rajta MOSFET, egyik befelé, másik kifelé irányban képes lekapcsolni, azaz töltést vagy kisütést leállítani.
Ha jól látom, 16,6 V-ra való töltést szolgálja egyik konverter, max. 3 A töltőáram mellett, ami a 16,8 V-ra tölthető akkut kímélné két tizeddel, bár az akku életét 16 V talán jobban kímélné, de akkor meg az üzemidő (tárolt energia) csökken némileg.
4 x 4,25 = 17 V a BMS felső védelmi küszöb egyébként, standard esetben.
A relé átkapcsolási ideje pillanatnyi szünetet mindenképpen okoz, amit vagy áthidal a kimeneti puffer, vagy lehetne elvileg diódát kombinálni relével, így a dióda a kimaradást hárítja, utána viszont átzárja a relé a diódát, így nem esik feszültség.
Például a modulon lévő diódát kiveszem, átforrasztom a relére, bár nem tudom, mekkora terhelhetőségű.
Meg az is igaz, hogy relé nélkül sem árt a tápegységnek a visszirányú áram, ezt is ki lehet használni, de akkor kell a dióda az akku védelmére.
Meg talán azt sem árt tudni a biztonság kedvéért, hogy a step down konverterben (az IC-n belül) is van egy dióda, az meg visszafelé vezet, a belső MOSFET védelmét szolgálja. Tehát a konverter kimenetére kapcsolt feszültség ezáltal visszajut a bemenetre.
-
válasz
PROTRON
üzenetére
Én csináltam hasonlót hálózati eszközök szünetmentesítésére, és az "automata átkapcsolót" egy az egyben kihagytam.
A boost-convertert (vagy egyenesen az akkupakkot) úgy lődd be, hogy a DC tápnál jelentősen alacsonyabb, de még elegendő feszültséget adjon (a diódán túl is). Pl. 16,6V esetedben.
Aztán veszed a diódát, és a túlvégére mindenféle hókuszpókusz nélkül ráteszed a 19V-os DC tápot.
Amikor van hálózati fesz, akkor a DC táp direktben eteti a fogyasztódat, a diódán az akkutól nem folyik áram, mert a túlvég feszültsége magasabb.
Amikor elmegy a hálózati fesz, akkor a DC táp elkezd zuhanni, és amint 16.6V-(diódafesz) alá esik, nyit a dióda és az akkuk átveszik a munkát. Nincs egy pillanatnyi szakadásod sem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- EAFC 26
- alza vélemények - tapasztalatok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen2 - i7 11800H 32GB DDR4 1TB SSD Quadro A2000 4GB WIN11
- Bomba ár! HP ProBook 440 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3747, 100% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 7500F / RTX 4060 / 32GB DDR5 / 1TB Nvme SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E5540 - i3 / i5 I 6-8GB I 320GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
ekkold