Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr. Szilikát

őstag

válasz PROTRON #79070 üzenetére

Az átkapcsoló modulon lévő diódát egyszerűbb kivágni (vagy kulturáltabb módján: kiforrasztani), mint betenni ellene még egy másik diódát is. A soros diódát üzem közben fűtő energia ráadásul az akkuból vész el, azaz annyival kevesebb marad hasznos célra, illetve a feszültségesés önmagában is kellemetlen lehet.

A BMS lekapcsol, ha bármelyik cella 2,5 V alá merül, de ereje (terhelhetősége) 3 V körül van még nagyjából a celláknak. Vagyis tegyük fel, hogy 12 V-on még épp dolgozik. Alatta már bizonytalan, hogy mikor törik le hirtelen és kapcsol le a BMS. De ha még a diódán is elvész néhány tized volt, az tovább rontja a helyzetet, főleg amikor nincs step up konverter sem.

Mindamellett töltődióda nélküli modult is láttam:

https://www.aliexpress.com/item/1005001708587453.html

Ezen 12 V-os relé van és egy XL7005A biztosítja a konverziót.

A BMS szabályozni nem tud, csak megszakítani, amihez párosával van rajta MOSFET, egyik befelé, másik kifelé irányban képes lekapcsolni, azaz töltést vagy kisütést leállítani.

Ha jól látom, 16,6 V-ra való töltést szolgálja egyik konverter, max. 3 A töltőáram mellett, ami a 16,8 V-ra tölthető akkut kímélné két tizeddel, bár az akku életét 16 V talán jobban kímélné, de akkor meg az üzemidő (tárolt energia) csökken némileg.

4 x 4,25 = 17 V a BMS felső védelmi küszöb egyébként, standard esetben.

A relé átkapcsolási ideje pillanatnyi szünetet mindenképpen okoz, amit vagy áthidal a kimeneti puffer, vagy lehetne elvileg diódát kombinálni relével, így a dióda a kimaradást hárítja, utána viszont átzárja a relé a diódát, így nem esik feszültség.

Például a modulon lévő diódát kiveszem, átforrasztom a relére, bár nem tudom, mekkora terhelhetőségű.

Meg az is igaz, hogy relé nélkül sem árt a tápegységnek a visszirányú áram, ezt is ki lehet használni, de akkor kell a dióda az akku védelmére.

Meg talán azt sem árt tudni a biztonság kedvéért, hogy a step down konverterben (az IC-n belül) is van egy dióda, az meg visszafelé vezet, a belső MOSFET védelmét szolgálja. Tehát a konverter kimenetére kapcsolt feszültség ezáltal visszajut a bemenetre.

• válasz PROTRON #79070 üzenetére

Én csináltam hasonlót hálózati eszközök szünetmentesítésére, és az "automata átkapcsolót" egy az egyben kihagytam.

A boost-convertert (vagy egyenesen az akkupakkot) úgy lődd be, hogy a DC tápnál jelentősen alacsonyabb, de még elegendő feszültséget adjon (a diódán túl is). Pl. 16,6V esetedben.

Aztán veszed a diódát, és a túlvégére mindenféle hókuszpókusz nélkül ráteszed a 19V-os DC tápot.

Amikor van hálózati fesz, akkor a DC táp direktben eteti a fogyasztódat, a diódán az akkutól nem folyik áram, mert a túlvég feszültsége magasabb.

Amikor elmegy a hálózati fesz, akkor a DC táp elkezd zuhanni, és amint 16.6V-(diódafesz) alá esik, nyit a dióda és az akkuk átveszik a munkát. Nincs egy pillanatnyi szakadásod sem.

Új hozzászólás Aktív témák