- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krisztianby: Íróasztal STAUNING 80x160 jobb mint gondoltam.
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rappit4
őstag
Hali!
Minél előbb szeretnék rendelni egy pákát erősítő és hasonló cuccok építéséhez, viszont nem tudom, hogy milyetMost egy 1500ft-os szutyokkal forrasztok, de azt kb 7-8mp-ig a panelen kell tartani, hogy megolvassza, van egy öreg Wellerem is az meg szénné égeti a pcb-t. Ti melyiket ajánlanátok wellerből mondjuk? Én az SP25N-t néztem ki. Előre is köszi a válaszokat!
-
mezis
félisten
válasz
gyenesmartin #37198 üzenetére
Ma már nem szokás izzólámpák fényerejét PWM és mással sem csökkenteni. Ha kisebb fényre van szükséged, kapcsolj be kevesebbet ! Ugyanis az izzószál hőmérsékletének csökkenésével igencsak leromlik a fénykibocsájtás egyébként is gyenge hatásfoka. Ez akkor volt divat, amikor olcsók lettek a félvezetők.
-
gyenesmartin
őstag
Van itthon 4db 50W-os 12V-os halogén izzóm még. MR16 foglalatú. Egyenként is elég erős fénye van. De ha 4-et használnék a 4 sarokba az kb milyen lenne? PWM-es vezérlőt még tudnék is csinállni neki, de a számítógéptáp amire rá van kötve nem igazán szereti. Sípol is tőle meg ha egy kicsit feljebb veszem ki is kapcsol.
Vegyek egy ilyen tápot, és erről menne, mind a 4. A kérdés, hogy ez bírja-e a pwm szabályzást. Vagy vegyek 2db ilyet. Ezzel elvileg lehetne szabályozni is.
Esetleg maradjak a ledesnél, és azt meg egy ilyen trafóval. Ha ledes akkor legyen 7 m 3528-as led-el, ez elég a két egymás melletti oldara, vagy 2m 5630-as leddel. Ez már csak az ablak főlé. -
törölt tag
válasz
Fecogame #37195 üzenetére
Akkor a csatinál lenne rettenetesen meleg, nem "mindenütt". A leírásodból következtetve már rég szénné égett volna a környékén a panel.
Többiek:
Ha valakinek lenne egy kis ideje, kifejetné bővebben Vodkaboy kérdésére a választ?
Túlképp az a gond, hogy egyrészt az egyenirányítás miatt a "nullátmenet" televágná felharmonikussal a trafót, másrészt az "egyoldalas járatás" miatt a vas hiszterézisgörbéjéből következően töredékére csökkenne az elérhető indukció? Ezt egyébként DC-DC konvertereknél hogy veszik figylembe? Vagy ott a porvasmag sokkal jobban elviseli? -
moha21
veterán
válasz
vodkaboy22 #37188 üzenetére
Láttál te már hiszterézis görbét?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Kernel #37192 üzenetére
Nem szereti értem ok !
(Az a baj ez nekem is rég volt és én se akarom felfrissíteni, most úgy is le vagyok kötve olyannal amit lehet fel se tudok fogni
elektron-diffrakció-t befolyásoló tényezők feltérképezése titán felületen
)
Különben egy elég komoly kis Miyachi Unitek géppel dolgozom az egyetemen, így a ponthegesztéshez elég jól értek. Számomra 1-2 másodperc 500A már bőven elég lenne. -
Kernel
nagyúr
válasz
Csak az a gond, hogy az energiaátvitelben minél alacsonyabb torzítású szinuszjelet kell a trafóra küldeni, ennek azután megvannak a finomságai, mágnesezési görbe, vastelítődés, meg akármi, ami erősáramból külön téma volt, de most nem akarnám felfrissíteni, így viszont nem tudom jobban leírni. Lényeg, a trafó nagyon nem szereti az ilyen torz jelalakokat, az energetikában.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #37190 üzenetére
Azt kell észben tartani, hogy a transzformátor egy kizárólagosan váltóáramú bigyusz! Egyébként semmi baj!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Én a lényeget leírtam, mostantól falhoz játszol!
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48 #37186 üzenetére
De sejtem, hogy csak pulzáló egyenáram megy sőt ez nyilvánvaló is volt. Nem ez a lényeg, sőt!. Egy trafó átvitele a változó mágneses tértől függ. Elméletben ha egy végtelen hosszan és erősen eső sima jelünk van akkor azt is át tudjuk transzformálni. Nem kell a transzformátornak 0-án való kereszteződés. Sőt több kapcstáp is csak pulzáló egyenfeszről megy. (Spektrális felbontásban is szokták jelölni a DC-t ha van és precízek, persze nem az log0-ban
) Elvégre még az FFT is tudja a 0 a frekvenciás komponenst. És a fourier transzformációban ez egyértelmű is. De nem ez a kérdés.
A kérdés, hogy folyamatos lemágnesezettlenség okozza-e a problémát vagy nem? -
Kernel
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #37181 üzenetére
Például itt jól leírják:
http://www.markimicrowave.com/blog/2013/06/marki-microwave-multipliers/
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #37184 üzenetére
Egy spektrális felbontásban NEM LEHET DC. Ennyit tudok. Te ellenben úgy látszik nem is sejted azt, hogy CSAK pulzáló egyenáram fog folyni a primerben, amit a tekercs saját ohmikus ellenállásán fog elfűteni, marad belőle a vasmag szaturálására is. Ami pedig "spektrális" marad, azt lehet transzformálni. Elég lesz majd 100 mikronos drót ponthegesztésére, ha még belefér az időbe a trafó leégése előtt.
-
PH-User
addikt
válasz
vodkaboy22 #37172 üzenetére
Itt kezdődik. Megy az eszmecsere jó-pár hozzászóláson keresztül, de végül arra jöttem rá, hogy felesleges foglalkozni vele.
Van 2 ilyen trafóm, valószínű, hogy szétbontom mindkettőt és mennek majd a "vastelep"-re. -
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48 #37183 üzenetére
Az jogos, hogy pulzált egyenáram lesz de annak a spektrális felbontásában nincs DC komponens. Vagy a mag folyamatos lemágnesezettlenségéből lenne a gond?
Itt egy fullwave rectified sine spectrális felbontása ebben honnan lenne DC komponens?
Persze hogy szaggatná a biztit sokkal többet kajolna... Mivel 100Hz-en már sokkal effektívebb egy sima hálózati trafó akár lágyvasmaggal is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #37180 üzenetére
Azért mert az a híd egyenirányító. Vegyél ceruzát, papírt, rajzolj, gondolkozz! Rá fogsz jönni, hogy pulzálva ugyan, de csak egyetlen irányban képes folyni az áram a híd utáni primerben. Ha nem, akkor mágus vagy és csináld!
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #37173 üzenetére
Hirtelen nem is tudtam (ld. szmájli), hogy ez most vicc vagy komoly? Pedig nem olyan jó vicc. Trafó érdekes hangot adna ki, harmonikusok, DC-komponens, biztosítékot szaggatná rendesen.
Nagyfrekvenciás áramkörökben használnak ilyen trükköket, jelszinten. Nem energiaátvitelre:
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #37176 üzenetére
Miért más a hálózat esetében, itt is színusz, amott is a híd előtt? Gondolkozz!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Gyula84 #37174 üzenetére
Szerintem nem éri meg a hatalmas erőbedobás akkor, ha egy készülék csak 5V-ig képes alkatrészparaméterek mérésére. Általában jóval ezen a határon túl dolgoznak tranzisztorok, diódák stb.
Kihívásnak nagyszerű, gyakorlati haszna kis ügyességgel lekörözhető mérőműszerrel, 2 táppal meg kevés adalékkal körülötte.
Nézd el a pesszimista hozzáállásomat, nagyon hosszú időn keresztül foglalkoztam méréstechnikával. -
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #37173 üzenetére
Mit fog szólni a híd utáni primér az egyenáramú komponenshez? Nem lesz abból örömködés.
-
Gyula84
veterán
-
vodkaboy22
addikt
[link] Pl fogok 2db nagy 24-36V/230V 500W-os trafót (Ilyen van. ) A 2 secundert egymás felé forgatom és közéjük graetz hidat rakok. A második trafó után még egy graetz híd és a harmadik a hegesztő trafó. Így van 200Hz/230V-om ugye?
Már csak jó nagy graetz és trafók kellenek.
De ha a hálózatra primer oldalra teszek graetz-et és utána a hegesztő trafót az is már 100Hz/230V-ugye? -
vodkaboy22
addikt
válasz
PH-User #37167 üzenetére
Lemaradtam volna?! hihi lehet.
És mire jutottál csinálsz egyet?
Én mint hegesztési szaki számolgattam és nem rossz ötlet. Bár a tuti akkor lenne, ha valahogy ezt a trafót 200-400Hz-es 230V-os tápfesszel tudnám megtáplálni. Erre ötlet?
Különben vastag réz kábelem van. Trafóm van. CériumRéz hegesztő elektródám van. Egy vacak relés primer oldali megszakítót meg tudok csinálni pikpak -
Kernel
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #37166 üzenetére
Voltak a topikban videók is, pár hete:
http://www.youtube.com/results?search_query=microwave+welding
-
Gyula84
veterán
(#37161) Ribi
igen az a lényeg(#37162) mintAdarab
(#37163) Lompos48
köszi -
PH-User
addikt
válasz
vodkaboy22 #37166 üzenetére
Kicsit olvass vissza pár hozzászólást, pont erről kérdeztem.
-
vodkaboy22
addikt
Van egy kicsit elvetemült ötletem.
Van egy mikroból kihentelt nagy 5-6kg os trafóm.
Kiszedném a 2kV-os szekunderét és helyére begyömöszölnék kb 1 menet 7-10mm-es sodrott réz vezetéket.
A trafó primerjét egy 16Amperes relével szabályoznám. És kész a kb 500A-es ponthegesztő. Vélemény? -
Ribi
nagyúr
-
Gyula84
veterán
hali
mindenhol ennyibe kerül egy ilyen ellenállás?
-
Kernel
nagyúr
Mint a kínai piacokon is előforduló "rázogatós" zseblámpa. Vagy ami nekem is volt egyszer, a "marokdinamós" változat.
Permanens mágnes áramot indukál egy tekercsben, ami egy akkura tölt, diódán keresztül. Amennyiben feltételezzük, hogy a kerékpáros cuccban is van akku, bár szerintem úgy célszerű megoldani.
-
rii
nagyúr
tud valaki leírást, hogy hogy működnek a kerékpárra szerelhető indukciós lámpák?
googlben is próbáltam keresni, de csak a lakásban levő indukciós lámpákat adja kivasmag, tekercs meg ilyenek ...
-
A gyenge hálózati kábel csatlakozása miatt lehetséges, hogy felforrósodik a vékonykliens gépem? Nincs benne tápegység, külön van átalakítva az áram ( mint a laptopoknál ).
Eddig 2A-os táp volt hozzá, gondoltam gyenge és ezért forrósodik fel ( eredetileg 3,33A-s van ). Most vettem egy 3A-sat, de ugyanolyan forró, hőmérője szerint 200 fokos
Mitől lehet ennyire forró? Megterhelve sincs. Passzív hűtésű, de azért ennyire forrónak nem kellene lennie. Másoknál ugyanígy 3A-s táppal langyos a gép.
-
törölt tag
válasz
PH-User #37152 üzenetére
Ha van még 555-ös a fiókban, akkor abból elvileg lehet csinálni PWM-et a fényerőhöz. De ez mintha lett volna nem olyan rég itt a fórumon. Meg persze sima áramgenerátort is csinálhatsz 1-2 tranyóval, bár ott kicsivel több a megkötés (
)
Ha esetleg kifogynál az 555-ökből, akkor egy marék NPN/PNP tranyóból meg egy kupac ellenállásból te magad is építhetsz
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Régebben vettem pár Silicon Labs wireless tesztkártyát, amit úgy gondoltam, jó lesz kísérletezéshez, teszteléshez. Viszont úgy alakult, hogy meg kell válnom ezektől, egyszerűen kihasználatlanul hevertek a fiókom mélyén.
Szerintetek volna ezekre érdeklődő, illetve mit érhetnek jelenleg? Érdemes eladni?
DKLB2 tesztkártya, (LoadBoard 2.2), Kép 1, Kép 2
4420 DKDB2 434Mhz 50ohm Trx tesztkártya Kép1, Kép 2
4320 DKDB5 868 Mhz BifaRx tesztkártya Kép1 Kép 2
4220 DKDB 14 434 Mhz 50ohm TX tesztkártya. Kép 1 Kép 2 -
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #37152 üzenetére
A korábban linkelt sorozatból nyugodtan használhatod a legelsőt. Annyit kell rajta módosítani, hogy az IC reset (R) lábát nem kötöd a nullára, hanem időzíted egy RC csoporttal (kondi plusz, ellenállás nulla felé). Ez bekapcsoláskor biztosan alapállapotba hozza a bistabilt. A nyomógomb pergése is jó eséllyel megelőzhető egy vele párhuzamos kondenzátorral.
-
PH-User
addikt
válasz
Kernel #37147 üzenetére
Sajna nem értek ezekhez, rendelni sem akarok semmit, inkább azokból az alkatrészekből gondoltam összedobni, ami nekem itthon van bontva.
Viszont, ha ennyi alkatrész kell hozzá és általában "ON" állásban indulnak, akkor lehet, hogy marad a sima kapcsoló, mert az azért jóval egyszerűbb.Ribi -
stmiklosi - Köszönöm az ötletet!
mintAdarab -
Egy dimmert viszont lehet beiktatnék a két LED-sor elé, hogy azért tudjam hangolni a fényerőt.
Arra valami egyszerű ötlet? -
törölt tag
válasz
PH-User #37144 üzenetére
Keress rá a "soft switch circuit" kifejezésre. Ált az a bajuk - legalábbis nekem - hogy hideginduláskor ON állapotban vannak...
Ez meg egy részletes videó egy lehetséges megvalósításról (asszem elég kis tápfesszel is már megy)
-
stmiklosi
tag
válasz
PH-User #37144 üzenetére
Szevasz!
Tuti van egyszerűbb (flip-flop?), de ez fejből is megy:
4017 dekadikus oszto (van hexa változata is, de lehet van 4 dekádos is, keresni kell), nyomógomb pergésmentesítve adja a CLOCkot, első kijáratán, (mert ugye van több is)
veheted le a kívánt jelet.
Üdv: StMiklos -
Ribi
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
válasz
PH-User #37142 üzenetére
Csatlakozónként, azért is szoktak ilyen káblet használni mert ezel 2x 500mA-t kap.
-
Batman2
őstag
Meg tudja nekem mondani valaki, hogy egy külső vinyó 1.1-es USB esetén mniért nem működik (rendesen) ?
Nem hiszem, hogy maga a sebesség lenne gond, amúgy ráírás szerint 2.0-ás és 3.0-ással kompatibilis, de láttam nmár olyat is amire kifejezetten rá volt írva az 1.1 is.
A 2.0-áspendrájvok is mennek az 1.1-es USB-ről, mge a 3-as aljaztban is, csak legfeljebb nem használja ki a sebességét.Tünetileg úgy néz ki a dolog, hogy bekapscol, mikor rádugom, el is indul a felismerési folyamat, ki is írja, hogy micsoda, de aztán a meghajtó mégsem jelenik meg.
A vinyó LEDje pedig szokatlanukl kezd el vibrálni !Arra gondoltam, hogy esetleg az 1.1-es USB még nedm tud elég áramot szolgáltatni az USB-ről táplálkozó külső vinyókhoz, ennek sincsen saját tápja, csak az USB !
Meg tudja valaki ezt erősítnei, vagy esetleg melyik másik tipikban érdeklődjek ?
Ha kevés az áram, akkor gyártok neki egy 5V-os tápot, amit közbeiktatok az USB kábel és a gép közé, így a géppel csak adat kapcsolatban lenne, a tápot kívülről kapná.
Üdv.
-
Peter789
senior tag
válasz
Kernel #37138 üzenetére
November eleje óta kb 20 csomagot rendeltem kínából - volt több is amit 21-23-án rendeltem és Dec első napjaiban már ide is értek, de van jópár cucc amit Nov első napjaiban adtak fel, és még nem ért ide - szóval totális random az egész...
A TV-t nem szándékozom lecserélni mert TV-ként nekem tökéletes, soha nem fizetnék egy fillért sem a HD-ért, sima kábel adásra meg ez bőven elég, másrészt PC-re kötve kifejezetten előnyként kezelem hogy csak 1360x768-as, mert így játékok alatt sokkal kisebb vidkártya is kényelmesen kihajtja, desktopon meg már így is nagyítom a weboldalakat hogy rendesen kitöltsék a felületet és olvasható legyen 2-2.5 méterről, szóval ebből a szempontból sem érzek semi késztetést a cseréjére... viszont a fogysztása az elég hajmeresztő, ezért erősen elgondolkodtatott a rövid összefoglalód...
-
Kernel
nagyúr
válasz
Peter789 #37136 üzenetére
Az első tekercs 3 hét alatt ért ide, másodiknál már 4 hét eltelt, de még nincs itt, viszont most ünnepi csúcs van. Rendeltem például csatlakozót, ami 8 hétre jött, vagyis akármi lehet.
A fotózásnál csak a tejüvegszerű plexit raktam fel, erre jön pár réteg polarizált fólia, ami még javított valamit, de azért nem túl sokat. Sőt, tartalmazott még egy pausz-szerű, karton vastagságú műanyag lapot is a kijelző, csak azt direkt hagytam ki. Jobban tetszik nélküle, mert már enyhén be van sárgulva és elég sok fényt el is nyel, a sávokat meg úgysem egyenlítette ki. Egyfajta szemcsés, fénytörő szerkezete miatt, a hátteret is kicsit furává tette, nélküle "simább" a kép. A kijelző látószögén javított valamit, de az anélkül is korrekt. Úgyse nézem felülről a monitort, emiatt felesleges lenne berakni.
Gondoltam egy 32 collos TV átalakítására is, csak abba egyéb okból talán nem érdemes fektetni. De ha úgy döntenék, akkor is előbb szét kell szedni, felmérni lehetőségeket, hogy megoldható-e komplikációk nélkül stb. Nem érdemes addig rendelni, amíg nem látszik a vége a dolognak.
Közben derülnek ki olyan tanulságok is, hogy az első pár sort próbára Celluxszal is lehetett volna rögzíteni, utána felrakni a "tejüveget" és megnézni a homogenitást, utána annak függvényében gondolkodni. Én egy vagy két sort felragasztottam rendesen, már nem is emlékszem, de csak utána néztem meg a fényét.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #37130 üzenetére
Elég tanácstalan vagyok. Még van egy ötletem, de nem gyógyító. Csak próba:
A végerősítő az IC501. Előtte van 4 tranzisztor, amik letiltják a bejövő jeleket, ha a Mute jel aktív. Mute=1 tilt. Mérném, ha nem nulla, egyelőre kiktatnám és kipróbálnám előbb a végerősítő funkcionalitását. Ha OK, akkor lehet keresgélni tovább.
-
Peter789
senior tag
válasz
Kernel #37129 üzenetére
hmm, most rendesen elgondolkodtattál... monitornak is használom a régi 32 colos samu LCD TV-met, nagyjából napi 25 órát megy, és bizony a fogyasztása elég durva a mai cuccokhoz képest: 1-es fényerőn este kerek 50W, borongósabb nappalokon 5-ös fényerőn 100W, de ha süt a nap akkor kell a max 10-es fényerő ami már kerek 150W-ot jelent...
60db/m, vagyis 1.666cm-enként vanak a LEDek rajta. A panel 39-40cm magas, tehát kb 22 sort kellene beépítenem, ami azt jelenti hogy a 70 centis szélességgel éppen kellene egy 4dik csík is, vagyis 5.5-6e pénz + a vezérlése. Nem kevés, de a fenti fogyasztás cirka negyedére redukálásával előbb utóbb visszajönne az ára...
Még várod a második csíkot? Vagy már megérkezett csak még nem estél neki? Esetleg olyanra gondoltál már, hogy valami felülettel picit eloszlatni a fényt hogy homogénebb legyen? Pl egy pauszpapírt érdemes lenne odapróbálni...
-
moha21
veterán
válasz
fero02 #37133 üzenetére
Attól függ, honnan veszi az ember a szalagot is .:_) A másik meg az, hogy nyilván ezt hobbicélból csinálná az ember. Van olyan tápegységem is, amire többet költöttem ( ráfordított idővel és utánjárással együtt ), mint amennyibe egy új került volna, de így megvan a tudat, hogy ezt én úgy csináltam magamnak ahogy szerettem volna.
-
Batman2
őstag
Kipróbáltam az LM2588-as tápomat egy kisebb értékű, de legalább ugyanakkora teljesítményű tekerccsel is, de sajna úgy is melegedett a tekercs hasonlóan az előzőhöz, így arra a következtetésre jutottam, hogy valszeg a maximumán járhat az IC, túl vezérli, túl nagy kitöltési tényezőjű impulzust ad a tekercsre, mert nem tud nagyobb áramot átengedni és nagyobb teljesítményt létrehozni.
Vagy kell keresnem egy nagyobb teljesítményű ICt, ami már leginkább csak külső kapcsoló elemes lehet, mert integráltban nem igen van nagyobb, vagy pedig valahogy párhuzamosan kell kötnöm többet valamelyikből, hogy bírja.
De nen tudom, hogy ezt vagy pl. az LT1170, vagy LT1370-eset lehet e szinkronizálni egymáshoz, párhuzamos működés érdekében ?Üdv.
-
moha21
veterán
válasz
Kernel #37129 üzenetére
Mostanában gondolkoztam én is azon, hogy mit csináljak az egyébként tökéletesen működő monitorrommal, aminek csak annyi baja van, hogy öregszenek a csövei és én is hasonlóra gondoltam, de valamiért nem szalagban, hanem "mezei" led-ben gondolkoztam. Ez egy remek ötlet amint lesz időm szerintem én is kipróbálom.
-
PH-User
addikt
válasz
VIPowER #36822 üzenetére
& Lompos48
Elvágtam a két szálat, átforrasztottam oda az L/R szálat és SEMMI.
Ugyan úgy a rádió zúg csak, hiába emelem a hangerőt is a lejátszó eszközön, semmi, de semmi nem hallatszik. Ha átkapcsolok TA-ra, akkor sem...
Majd felrobbanok olyan ideges vagyok már, hogy nem bírom átalakítani, hogy jó legyen... -
Kernel
nagyúr
válasz
Dimitryj #37122 üzenetére
Pure white szalagot vettem, ami olyan minőségben fehér, hogy még monitor háttérvilágításának is tökéletesen megfelel. A feltüntetett adatok ugyan tévesek, mert 5 m szalag vesz fel 800 mA-t, de az én célomra így annál jobb. Az érdekesség kedvéért van itt néhány kép, hátha mást is érdekel.
Egy 24 collos, 1080x1200-as monitort alakítottam át, aminek fénycsöves háttérvilágítása 75 W teljesítményű volt. Leszabályoztam ugyan 30 W körüli értékre, hogy ne égesse ki az agyam, de akkor már vibrált, főleg hidegen, nem volt homogén a fénye (az U-alakú végénél halványult), így elegem lett belőle.
A kép tetején látható egy eredeti fénycső, amiből 6 db volt a monitorban:
A képen nem látszik, de szabad szemmel alig lehet belenézni, vakít:
A dolog szépséghibája, hogy rendelnem kellett még egy 5 méteres tekercset, amit még beragasztok a sorok közé. Akkor fogom elérni, hogy a chipek vízszintes és függőleges távolsága pont azonos lesz, vagyis négyzethálót fognak alkotni, ami már remélhetőleg homogén fényt ad.
Noha fényerő szempontjából a jelelegi 12V x 0,8A = 9,6 W teljesítmény is tökélesen megfelelne, mivel nappal és este is pont kellemes a fénye. Ha duplája lesz, azt már valószínűleg le kell szabályozni.
Úgyhogy jelenleg ilyen sávos a monitorom, de az a vicc, hogy néha már fel sem tűnik, használható:
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #37126 üzenetére
Gőzöm nincs, de miért járna plusz zajjal? A Zener a letörési karakterisztika könyökben zajong. Stabilizátorban nem "jár" arrafelé.
... a zenerekkel párhuzamosan kéne raknom kondit?
Minek? Hogy rontsa esetleg a dióda letörési görbéjét? Én nem tennék. Szűrni KELL stabilizátor előtt és után.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #37124 üzenetére
2-3-4... Zenerből ki lehet sakkozni.
-
vodkaboy22
addikt
Üdv üdv Lenne egy merész kérdésem
Van egy QQE06/40 -es nagy dubla tetrodám. Ezt akarom csöves stabilizátortápban a soros elemként használni.
Tetrodát használnak, így regulálásra? Nem lesz az túl zajos?Illetve mivel OA3 csövet (voltage regulator) nem találok 63V-os vagy hasonló Zener diódát tennék stabil fesznek ez mennyi zajt jelentene? Vagy van más jobb megoldás?
-
repvez
addikt
tudna nekem valaki felvilágositást addni,hogy ezekhez a panelekhez még mit és hogyan kéne gyártani,hogy a PC-n 6Dof mozgást lehessen megoldani vele? (körbenézni hajolgatni a játékokban)
Vagy joystick X Y tengely irányú potmétereit kiváltani? esetleg Hall szenzorral?
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p4634.m570.l1313.TR0.TRC0&_nkw=9+dof&_sacat=0&_from=R40 -
Dimitryj
aktív tag
Valakinek van tapasztalata LED szalagokkal?
Főként az érdekelne milyent érdems venni, illetve esetleg hol érdemes venni. Valamint milyen felállásban érdemes venni (szett/egyenként - ha negyon megerőltetem magam akkor tudok énis öszerakni egy tápot).
A másik hogy hideg/meleg fehér vagy vegyesn , a kettőt kombinálva érdemesebb bilágítást csinálni vele? -
mszl
aktív tag
válasz
Peter789 #37120 üzenetére
Igen. Valami spéci méret maga a csatlakozóház. Talán még dvd, cd lejátszókban találhatnék ilyet. Elvileg magához a laphoz adnak audio csatlakozót újonnan, de hát ezt használtan boltoltam az ebay-en elég jó áron, így ez már nem volt benne.
Remélem a tüskesor beválik.Azért köszönöm a segítséget!
-
mszl
aktív tag
válasz
Peter789 #37104 üzenetére
Szia!
Megmértem 8 mm a távolság, de a csatlakozó teljes szélessége 14,8mm a vastagsága 4mm így a lomex-es sem stimmel.
A következő gondolatom, hogy lehet-e kapni kisebb, szűkebb csatlakozókat mint az alaplapi power, reset, stb gombok tűire mennek, mert azok is lötyögnek rajta.Azon gondolkodom, hogy 2mm távolságú hüvelysorból lesz, azt gyorsan találtam, megforrasztom, (összeragasztom a 2 sort ha nem lesz csak 1 soros), szigetelem, esetleg zsugorcsövezem, ha kell.
ragasztok rá egy illesztő pöcköt.
Mert ebben a méretben nem találtam csatlakozót. -
cekkk
veterán
Sziasztok!
Budapest 9. kerület Mester utca közelében elektronikai boltot ismer valaki? Nem szeretnék a város másik végébe utazni és a google nem nagyon segít, vagy csak rosszul keresek.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #37113 üzenetére
Akármilyen kijelzős, a Lidl / Aldi töltőknél az áram nagysága, illetve az, hogy nincs ráhatásom, nekem nem nagyon jön be.
De ez igényfüggő is, én például jobban szeretem látni a kijelzett Ah-kapacitást, a cellák állapotát ezáltal jobban lehet követni. Plusz én más célra is használom a BC700-at, nem csak ceruza akkuhoz (kivezető adapter segítségével), ott is jó tudni a kapacitást, állapotot.
-
-
And
veterán
válasz
Salex1 #37106 üzenetére
Más módszert amúgy is nehezen tudnék elképzelni, mint azt, hogy valóban odébb kábelezed azt az antennát. Lehetőleg 50Ω hullámimpedanciájú koaxkábellel, és ne valami 'drótdarab' legyen a végén, hanem egy, a 70cm-es sávra illesztett antenna, pl.: [link], vagy valami készen kapható gumiantenna. Nagy nyeresége nincs ezeknek, de a jobb elhelyezés miatt nagyobb jelszintet produkálhatnak. Ha csak egy szűkebb szögtartományból kell vezérelni, akár irányított kivitelű (pl. yagi) is lehet, annak nagyobb a nyeresége, de a mérete is nagyobb lesz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #37110 üzenetére
Van kijelzős is, vagy csak LED-es, ezek processzorvezérelt szerkezetek. A töltést kötelezően meg kell állítani, amikor már nem fér bele több energia, mert nagyobb áramon a többlet szétfőzi az akkut. Jobb esetben csak kifolyik a leve, de fel is robbanhat.
A telítődést úgy lehet érzékelni, hogy amikor több energia már nem tud letárolódni a kémiai folyamatokba, a felesleg hővé alakul, amitől relatív gyorsabban kezd emelkedni cella belső hőmérséklete, emiatt csökken a belső ellenállás, ami stabilizált töltőáram esetén a kapocsfeszültség enyhe csökkenését váltja ki, ez pedig elektronikusan detektálható, a töltés leállítható.
Vannak olyan, laikusoknak szánt, "túl okos", automatizált töltők is, ami maga dönti el a kisütés szükségességét, vagy épp hibásnak is nyilváníthat egy cellát, ami nem feltétlenül az, töltés során még javulhat is. Nem tudsz vele mit csinálni, más töltővel kell próbálkozni.
Pláne a képen 2 csatornás látszik, gondolom 2x2 elven tölt, ami különben sem előnyös.
-
válasz
Kernel #37108 üzenetére
A digitális kijelzős kütyüre gondoltál, amikor azt írtad, hogy olyan szokott lenni a Lidl-ben is? Az érdekelne, hogy az a típus is parasztvakítás...? Szóval ugyanúgy fix áramot tol rá, vagy azért ott már kicsit intelligensebb töltőről beszélhetünk?
Nekem van egy ilyenem, de ezzel a legtöbb akksit nem tudom feltölteni, mert 1-2 percig tölti, aztán elkezd villogni, ami - ha jól tudom - azt jelzi, hogy hibás az akksi. De ugyanezt másik töltő feltölti. Nem értem...
-
válasz
darvinya #37105 üzenetére
Ezekre a kínai akksikra nem sok mindent írtak, csak azt, hogy 2750mAh és 1,2V, meg a szokásos instrukciókat, hogy ne dobjam tűzbe...stb.
A dobozán az szerepel, hogy a gyorstöltővel 1,5 órán keresztül 2750mA-rel kell tölteni, hagyományos töltővel pedig 275mA-rel 15 óráig. Előbbit túlzásnak tartom, utóbbi lehet reális is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #37102 üzenetére
Én már azon is csodálkozom, hogy abban a jellegzetes formájú töltőben bármilyen aktív elektronika (esetünkben timer) található. Ez a 9V-os csatlakozókkal ellátott formátum ugyanis más esetben olcsó kínai terméket takar, passzív alkatrészekkel. Persze attól még elképzelhető, hogy az Energizer kicsivel többet is rakott bele.
A hirdetett töltőt nem nagyon érdemes megvenni, mert ilyeneket, illetve továbbfejlesztett változatát a Lidl és Aldiban szoktak árusítani, időről-időre vannak ilyen akciók. Ott is megveheted, akár olcsóbban is.
Nekem általában az nem tetszik bennük, hogy túl nagy a töltőáram, amit csak azzal tudsz befolyásolni, hogy mennyit raksz bele, annak függvényében állítja a processzor a töltőáramot.
De ha én csak egyet vagy kettőt akarok betenni, ahhoz még túl erős, akár 1 A felett. 4 db-nál esetleg beáll 500 mA-re, ami már kellemesebb. De van, aki direkt gyorsan akarja tölteni, a korszerűbb akkuk elbírják éppen azt is.
A nagykapacitású Ni-MH akkuknak állítólag a túl kis áram sem előnyös (párszáz mA alatt), vagyis nem árt kicsit jobban odapörkölni neki.
Általában 400-500 mA felett nevezik gyorstöltőnek, ahol már -dU lekapcsolási védelem is szükséges. 150-250 mA körül elég a timer. Kisebb áramon maradhat töltőn lekapcsolás nélkül, mivel az nem tudja káros mértékben túlmelegíteni a cellát.
-
Salex1
őstag
Kellene egy kis segítség: Van egy távvezérlős kapunyitóm és valahogy meg szeretném növelni a hatótávolságát, hogy tudnám ezt legegyszerűbben megtenni? 433Mhz-es rendszer és gyárilag egy kb 20 cm-es szigetelt vezeték van ráforrasztva a panelra.
Kép a panelról -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #37102 üzenetére
Normál és a gyorstöltő, de inkább az akkunak megfelelő a legjobb.
Nekem van HAMA normál AA/AAA töltő és a hozzá való akku 4db AA.
Az akkura rá van írva meddig és mivel kell lehet tölteni.
pl: standard töltés max. 180mA 14h
gyorstöltés max. 720mA 3h -
Peter789
senior tag
bár létezik 2mm lábtávú tüskesor is, de ezek általában 2.54mm (0.1 inch) lábtávúak szoktak lenni... mérd meg a két szélső közötti távot, akkor már egyértelműen kiderül hogy 8 vagy 10+ mm e...
pl a lomex.hu-n megtalálod 43-20-87 cikkszámon, de minden elektronikai alkatrészekkel foglalkozó boltban kell lennie ilyen csatlakozónak plussz méterre különböző szélességű szalagkábelnek... az összeszereléséhez nem kell célszerszám, elég csak jól beigazítani a tüskék fölé a szalagkábelt úgy hogy túlnyúljon és óvatosan összenyomni - nem árt hozzá egy satu, de ha nincsen akkor egy szélesebb pofájú fogó is megteszi, csak egyenletesen feküdjön fel a műanyag mert eltörhet. újbóli visszahajtás után rámehet a törésgátló fül is, majd éles késsel le lehet vágni a túlnyúlást... ha elrontottad, ferdén raktad fel akkor szétszedni már elég bajos, könnyen törik és maga a vezeték is sérül > jobb ha levágod és másik csatit nyomsz rá...
-
válasz
Kernel #37090 üzenetére
Akkor engem sikerült megvenniük ezzel a 15 órás töltési idővel.
Egész pontosan egy ilyen töltőről van szó.
Erről viszont elég jó marketing szöveget találtam, bár nem tudom, mennyire hihető. Vagy ez is csak amolyan blabla szöveg?
- hibás cellák észlelése, védelem a fordított polaritás ellen
- túltöltés elleni védelem
- a gyorstöltés, az impulzus csepptöltés és a hibás akku jelzése
- speciális, intelligens, mikroprocesszor vezérelt töltés, amely az optimális töltőáram beállításával
az akku ciklusélettartamát növeli és felgyorsítja a töltéstMOD: A gyorstöltő és a hagyományos töltő között van érdemi különbség azon kívül, hogy a töltési idő más? Az akksira nézve melyik "jobb"?
-
mszl
aktív tag
Sziasztok!
Keresnék ehhez a csatlakozóhoz dugót. Szalagkábelest, vagy hasonló kivehető krimpelhető csatlakozóval mint a pc molex tápcsatiban van.
2x5 pólusú és ha jól mértem akkor 2mm a tüsketávolság. A szélessége 16mm.
Egy Axiomtek SBC84832 3,5" SBC alaplaphoz audio kivezetésnek lenne szükségem rá.Előre is köszi a segítséget!
Üdv. Laci
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mobil flották
- Az AI megeszi a szoftverpiacot?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Kedvenc zene a mai napra
- Azonnali fotós kérdések órája
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Háztartási gépek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P1 Gen 3 UHD, Érintőkijelző, i7-10875H, 32GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV G
- Lenovo ThinkPad L490 FHD, TOUCH, I5-8365U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- Lenovo ThinkPad T490 FHD, I5-8365U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- 2020 M1 macbook pro 8/256GB elado/cserelheto
- Lenovo ThinkPad T480s FHD, Érintőkijelző, I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GA
- Ikea Eilif Paraván, asztali elválasztó
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 9700KF 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 XT 16GB ZALMAN I3 NEO ADATA 600W
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest