- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #36599 üzenetére
(meg nem is lehet, mivel a diódák is szórnak + az 1,5A az azért nem álladó).
Nem is annyira a szórás, mint inkábba dióda VF/IF görbéje a ludas a dologban.
Sima 1N400x sorozat jó lenne ?
Nem, Azok 1A-es diódák. A 3A-es 1N500x sorozatból kellene keresgélni.
2V - max. 1,5A az max. 3W teljesítmény a diódákon.
Igen, ami nem semmi. Kérdés ellenben, hogy mennyire állandó az az 1.5A-es fogyasztás. Ajánlott a diódák lábát meghagyni, esetleg spirálba tekerve, hogy legyen mi disszipálja a hőt. Azt se kell elfelejteni, hogy annak a hőnek távoznia is kell valamerre.
-
atesss
addikt
Üdv !
Egy ilyen tápot tervezek venni: [link], és pár diódát sorbakötve egy D-Link DI-524-es routert táplálni vele.
A táp 9,5V - 1,5A-es.
A routernek 7,5V - 1,5A kell.
3 db dióda sorban az kb. 2V-2.3V.
Nekem pontosan számolva 0,66V kellene diódánként - persze ezt nem kell ennyire szigorúan venni (meg nem is lehet, mivel a diódák is szórnak + az 1,5A az azért nem álladó).
Sima 1N400x sorozat jó lenne ? Vagy mit ajánlotok ?
Egy apró, csavar nélküli műszerdobozba (kiönthetőnek hívják talán ezeket) tenném be a 2 diódát, apró lyukon a ki - és bemeneti kábeleket átdugva. Majd belül a lyukhoz egy kevés melegragasztó, hogy ne jöjjön ki a kábel.
2V - max. 1,5A az max. 3W teljesítmény a diódákon. Beleférne ez hűtőborda nélkül egy ilyen apró dobozzal ? -
Batman2
őstag
Biztosan VFD-re (Vákum Fluoreszcens Kijelző) gondolsz, ami kicsi fénnyel, előre kialakított karatereket jelez, furcsa, különféle, kicsit koszosnak látszó színekkel. (pl. [link] )
Ezeknél sajna természetes jelenség, hogy öregedik a fény kibocsájtó foszforos réteg, és azok a karakterek, vagy egyes karakterek azon szegmensei, melyek gyakran működnek, idővel halványabbak lesznek, mint a többi része a kijelzőnek, ezzel nem tudsz mit csinálni.
Maga az elektród van megkenve a beeső elektronok hatására fényt kibocsájtó foszforos, színezett foszforos réteggel.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
intercooler #36585 üzenetére
Ha zavaró a bekapcsoláskor, a felerősödési fázisban az enyhén pulzáló LEDek fénye, akkor még be lehet iktatni a LEDszalaggal sorosan egy egyszerű egyenirányító diódát, vagy mondjuk kisebb fesz esés érdekében egy Schottky-t, és után kötni a szalaggl párhuzamosan az ellenállást és még mellé egy vagy 100mikrós-16V-os kondit is.
A kondi a pulzálást elsimítja.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
intercooler #36578 üzenetére
Próbáld ki, szerintem elég !
Üdv.
-
törölt tag
sziasztok!
az mitől van, hogy egy kijelzőben vannak sötétebb foltok bizonyos részeken? hifi kijelzőről van szó, nem úgy világít minden helyen ahogy kellene, hanem halványabban. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
intercooler #36587 üzenetére
1k vagy 470 Ω például, esetleg ezekből párhuzamosan is lehet kötni, szükség esetén. Az ellenálláson felszabaduló teljesítmény számítása:
-
Kernel
nagyúr
válasz
intercooler #36585 üzenetére
Ebben az esetben nem is a LED-ek száma, hanem az autó vezérlőelektronikájának kialakítása fogja befolyásolni, hogy mekkora ellenállás szükséges. Kezdetnek mehet szerintem is 2,2 kΩ. Ha még mindig parázslik, lehet csökkenteni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
intercooler #36576 üzenetére
Lakásban is előfordul panasz, LED-es lámpákra, amikor kikapcsolva halványan világít, a falban futó vezetékek között kapacitív úton csatolódó áramtól. De az váltóáram.
Autóban a vezérlőelektronika okozza, én is ellenállást javaslok, relés játék felesleges, és még a lassú szabályzás is megmarad, ami kellemesebb a szemnek.
Arról nem beszélve, hogy azért zakatol a relé, mert eredetileg az izzólámpát kapcsolóüzemben hajtják meg (PWM). Relés átépítés esetén erre is tekintettel kell lenni, annak megfelelően kialakítani a pótlólag beiktatott áramkört.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
intercooler #36582 üzenetére
Pici türelmet! Fontos lenne tudni mennyi áramot igényel az a bizonyos relé.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
intercooler #36580 üzenetére
Ebben az esetben akkor a relét az akku 12V-járól kell táplálni az egyik végén, a másikat pedig egy tranzisztor húzhatná meg, aminek a bázisában egy ellenállás meg egy - mondjuk -10V-os Zener dióda lenne sorban.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
...a 12v-ot fokozatosan kapja meg (1-2mp)...
Ilyen nincs normális körülmények között. Egy kapcsoló vagy kapcsol, vagy rossz. Így zavaros
-
Batman2
őstag
válasz
A LED szalaggal lehet érdemes párhuzamosan kötni mondjuk egy 2Kohmos ellenállást, ami az esetleges elektronikákon szivárgó áramokat leföldeli, így mindenképpen annyira le kell csökkenejn a feszültség, aminél a LEDek már egyáltalán nem tudnak működni.
Üdv.
-
intercooler
őstag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!
Haver kocsijában a belsőtér világítást kicseréltem fehér ledszallag-ra, ezzel eddig nincs is semmi gond. Úgy 1 hét után szól hogy középső állásban (ajtónyitás vezérli) kicsit világit, rámértem és 7v volt van
ez mitöl lehet?
Ez magában nem is "akkora" gond, gondoltam bedobok 1 12v-os relét, a probléma csak az hogy a 12v-ot fokozatosan kapja meg (1-2mp) amit nem szeret a relé olyan hangja van mint 1 daráló gépnek
Milyen kapcsolással lehetne helyetesiteni a relét? A lényeg az lenne hogy csak akkor kapcsoljon ha a feszültség eléri a 12v-ot. -
törölt tag
válasz
Batman2 #36572 üzenetére
Prociknál én is ismerem, de soxor készülékekben is látni. Gondolom olyan helyen használják csak, ahol csupaszon már nem menne el biztonságosan az alkatrész, így inkább adnak neki némileg jobb hőtranszfert a külső burkolat felé.
EMC kvescsön:
Egy ilyen EMI/RFI zsugorcsövet le kell "földelni", vagy elég csak belehúzni mondjuk egy nagysebességű digitális vezetékhalmazt és már csillapít is?Szakbarbár:
Ha feldobsz egy képet, esetleg hozzá eyg-egy méretet is, az sokat emel az ittlévők segítségnyújtási hajlandóságán (ami egyébként sem alacsony!) -
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Szobakerékpár sebesség jeladójának javításához szükségem lenne 1 db Reed relére, viszont egész Komárom - Esztergom megyében nincs bolt ahol vásárolhatok. Vaterán nem postáznak, Hestore-ból drága a szállítási költség. Ha van valakinek elfekvőben (használt is jó) és el tudná küldeni postán azt megköszönném. Természetesen nem ingyen szeretném.
-
Batman2
őstag
válasz
#22145024 #36571 üzenetére
Én proci és rendszer chipek hűtője alatt találkoztam ilyenenekkel, van gumi hővezető is, és többszőr találkoztam már valami, eredetileg puha, valszeg szilikon lappal, de az pár év után annyira meg volt keményedve, hogy tört, mint a kő !!
Én kevéske hővezető szilikonpasztát szoktam használni, hűtőfül és borda közötti hőkontaktus megvalósításához.
A gumi lapok jobban bírják.
PC tápokban találhatóak rendszeresen vékony gumi lapok, azok jól bírják, rugalmasak maradnak, de nem tudom, mekkora a hővezetésük, ránézésre elég sok hőt tarthatnak vissza, viszont szigetelnek, tehát jók az elektromos elválasztásra.
Az "öntapadós" szilikon lapról már elmondtam a véleményem, hamar törékennyé válik.
A paszta, hosszú idő után is csak besűrűsödik.Üdv.
-
törölt tag
válasz
Batman2 #36569 üzenetére
Jóhogy!
De szerintem más is így van ezzel, csak nem olyan pofátlanokMás:
Használt itt már valaki hővezető gyurmát, esetleg öntapadós szilikonlemezt, hogy egy-egy alkatrész melegét kikontaktálja a lemezburkolatra? Mik a tapasztalatok ezzel? Készülékekben nem ritkán alkalmaznak ilyet; de ugye ott nem tudni, hogy milyen volt nélküle, vagyis hogy mennyire effektív az ilyen megoldás.
-
moha21
veterán
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #36566 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #36564 üzenetére
Nem tudom. Esetleg majd keresgélek még.
Lehet még termikus osztályozás (ellenállásérték hőfokfüggése ppm-ben osztályozva).
-
moha21
veterán
Hi!
Nem tudjátok interneten honnan tudnék rendelni pár db LOW-ESR kondenzátort nem kétszer annyiért, mint amennyi az össze kondi ára? :-)
Tehát mondjuk valami levélben elküldik és nem kamionnal hozzák le...
-
sörösló
aktív tag
válasz
PH-User #36551 üzenetére
Nekem volt két IPC-m is, mind a kettőt elkunyizták a kölkek. Most egy 5000 Ft-os lidis töltőt használok, ugyanolyan jó mint a Voltcraft. Igaz ez nem írogat ki mindenféléket, csak a LED-ek villognak rajta, de szerintem ez nem sokat számít. Automatikus töltési - kisütési program alapján dolgozgat ez is. Frissít, válogat meg minden. Azt viszont nem tudom, hogy milyen hőmérsékletfigyelő van ezekben, mert az IPC-ben töltött aksikon is lehetett volna tojást sütni. Legalább is voltak 50 fokosak, kifejezetten sütötték az ujjamat, pedig annál vastagabb bőr csak a pofázmányomon van!
Ha ráérek, már csak szétkapom a mostanit, van e benne valami hőérzékelő a cella alatt.
-
PH-User
addikt
Egy gyors kérdés közben, NiMH akkukat mivel tudok gyorsan lemeríteni, kisütni, hogy 0%-ról tudjam ismét tölteni? Esetleg hülyeséget kérdezek?
-
törölt tag
válasz
Batman2 #36537 üzenetére
Huh, ezt benéztem, azt gondoltam, csak simán ellenállással oldod meg az áramkorlátot.
Mondjuk ha öszeraksz sorosan 2db 1F/5.5V-os supercapot 10V-ig töltve és 4V-ig kisütve 30mA-rel, még akkor is csak 100sec körüli időtatamot kapsz. Mindezt 2x 562HUF plusz Áfa értékben
supercap calculatorEllenben valami ilyesmi Li-Po-val jobban jönnél ki, ha ennyire fontos a hely és a hosszú működés. De télleg nem akarlak lebeszélni a suparcap-ról, csak szerintem az elméleti könnyűsége melett van egy csomó negatív vonzata is
Még ez is kisebb, mint egy darab supercap és fergeteges 100mAh-s, gyakorlatilag állva hagyja a kondikat!
Ugyanez az időtartam supercap-ból kb 2x 50F lenne. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #36541 üzenetére
...úgy legalább az IC saját árama (ami a bemenettől a test felé folyik), nem jelentkezik külön veszteségként....
Akárhogy csűrjük-csavarjuk, az IC saját árama az mindössze csak a referencialábban folydogáló, mert más útja nincs. Az pedig van és annyi amennyi. Nincsenek benne kóválygó áramok (mint az emberben hascsikaráskor), amik plusz fogyasztást jelentenének.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #36538 üzenetére
LM317-nek van áramgenerátoros kapcsolása is egyébként, úgy legalább az IC saját árama (ami a bemenettől a test felé folyik), nem jelentkezik külön veszteségként. Igaz, így is van lefelé egy ellenállás, de azon csak kevés folyik, a LED áramához képest.
Vagy lehetne FET-es áramgenerátor is, noha 5 V alatt már ennél is hajlik lefelé a görbe: [link]
-
Batman2
őstag
Jelenleg ez a kapcsolásom úgy van megoldva, hogy 12V max. bemeneti feszültségre tervezve, összes 1000-2000mikrónyi kondenzátor, mint telep van több darabból összerakva, erről működnek a LEDek egy LM317-es, 500mA-es fesz stabbal, ami feszültség generátorosan működik, olyan 3V körüli értékre állítva, ami mellett a LEDek az elített 20-30mA össz áramot vesz fel.
Ez a max. 2000mikrónyi kondi viszont sajnos csak összesen olyan 5-7 másodpreces világítást tesz lehetővé.
A 12V-tal feltöltött kondi bank addig táplálja a LEDeket, míg a feszültsége olyan 4-4,5V-ra nem eseik, beleszámítva a stabilizátoron eső feszültséget.Ezt akartam megcsinálni akkus változatban is, de egyrészt nincsen megfelelően kicsi méretű akku cella, másrészt nem tölthetőek elég gyorsan és mem örülnek az össze-vissza töltésnek, kisütésnek, mélykisütésnek, stb.
A szuper kondi teljesíti ezeket a feltételeket, így került a képbe.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
#22145024 #36532 üzenetére
Szevasz
Igen én is gondoltam ilyenre.
Kapcsolásonként 4-5darab, gehér LEDet kell hajtanom, összesen kb. 20-30mA árammal, tehát "parázsfényen", így a feszültség korlátos LED táplálás sem gond.
Ezt kell állja a kondi legalább pár percig.
A kondi utántölsét pedig lehetne pl. egy lineáris tápról végezni egy áramkorlátozó ellenállással, hogy se a táp, se egyéb dolgok ne károsodjanak, a kondi kezdeti, nagy áramfelvételétől.Köszi !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #36528 üzenetére
Szevasz
Igen, ilyesmire jutottam én is.
A magasabb feszt, soros kötéssel azért gondoltam használhatóbbank, mert akkor használhatok akár egy egyszerűbb, low drop out, lineáris fesz. stabilizátort is, nem csak step-down stabot.
De még gondolkodom a megfelő megoldáson, hogyan tudom megoldani a töltését és a kisütését, a céljaimnak megfelelően.Köszi !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #36526 üzenetére
Alátámasztom !
A heggesztgetéseim során tapasztaltam, hogy a földön, nedves talajon ülve bizony már bizserget a heggesztő trafó árama, mikor pálcát cserélek puszta kézzel, pedig a földelést meg sem fogtam hozzá !
Azt ki sem mertem próbálni, még kiváncsiságból sem, hogy megfogom kézzel mindkét elektródát.Tehát áram mindenképpen kell az öléshez, ha az meg van, akkor már csak a feszültségen múlik, mivel úgye egy 200Ah-ás 12V-os, böhöm nagy ólom akku sem fog anyonvágni, hiába képes pillanatnyi áramleadásban vagy 1100A-re, de ha ehhez 100-120V feletti fesz társul, akkor már esélyes.
Tehát abban is egyertétek, hogy a laikusabbaknak azt kell tanítani, hogy a nagy feszültségtől féljenek, mert ott már meg van az esélye a halálnak.
Üdv.
-
Batman2
őstag
Ahogy nézem a görbéket, a max. potenciál feléig közel lineáris a fesz esés !
Ráadásul ezt is figyelembe kell venni, hogy itt egy ohmos fogyasztó volt rátéve, aminek folyamatosan csökken az áramfelvétele, ahogy csökken a kondi potenciálja (töltése), ebből is, vagy csak ebből adódik az exponenciális lefutás.Ha viszont egy step up konvertert teszek rá, ami egy stabil, magasabb feszt állít elő, akkor az egyre több áramot kér, ahogy csökken a fesz. így lineáris lesz szerintem a görbe, lehet, hogy erre utalt a szöveg, amit olvastam.
Mindenképpen mindebből levonható az a következtetés, hogy a kondi feszültsége nem úgy csökken, mint egy elemé, vagy akkué, így tényéleg kell valami stabilizálás hozzá, különben nem sok töltést lehet belőle elhasználni.
Köszi az infót !
Üdv.
-
törölt tag
válasz
darvinya #36531 üzenetére
Szerintem a 1206-os is csak 0.25W-os
Batman2:
"Akkor viszont azt is lehet tenni, hogy kétszeres feszültségű szuper kondi telepet készítek és amíg e nem esik a fesz a max. felére addig lehet használni, ez egyszerűbb, mint egy boost konverter."Ha a telep-feszt a kétszresére növeled, attól még a LED-en továbbra is csak adott paramétereket engedheted át, vagyis ezzel hosszab üzemidőt nem érsz el, viszint 2x annyit kell majd elfűtened, hogy ne menjen tönkre a LED-ed. Akkor már inkább parallel kösd a kondikat.
Maximnak van SOT23-as step-up-ja, 0.8-0.9V környékén már beindul és onnét kb 0.4V bemenetig tud hajtani egy LED-et 20-30mA-rel. Emlékeim szerint még a fehéret is "kihajcsa" kb 15mA-rel. De vannak már más versenyzők is porondon ilyen alalcsony betápra -
darvinya
titán
válasz
PH-User #36529 üzenetére
Tessék [SMD ellenállás 330R , 2512 5 % 1W (ROY)]
Vagy itt a 0805/1206-os 0.5W-ban. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #36516 üzenetére
...minél kisebb méretben kell minél több áramot tárolni
Nem áramot tárolsz a kondenzátorral, hanem elektromos töltést, amit nevezhetünk villamos energiamennyiségnek is.
...azt írják, hogy kapacitással egyenes arányban csökken a feszültségük, tehát fél kapacitásnál, már a kapocs feszültség is fele, ez így van ?
Nem a kapacitással, hanem az idővel, és nem egyenesen, hanem exponenciálisan, amennyiben fix ellenállással terhelünk. De a DC-DC átalakító nem egy fix terhelés. Ideális esetben a bemenő és a kimenő oldalon az áram és feszültség szorzata megegyezik, ha eltekintünk az átalakítási veszteségtől.
Ezért az átalakító nagyobb tápfesznél még kisebb árammal terhel, majd a kisülés során egyre növekvő árammal, amennyiben nem változik a kimenőoldali teljesítményigény. Az így keletkező kisütési görbén most nem gondolkodnék, valaki biztosan kimérte / kiagyalta már helyettem.
Tehát most akkor ezek gyak. 0V-ig meríthetőek, addig van bennük töltöttség ?
Mivel kondenzátorról beszélünk, teljesen kisüthető. Itt nem elektrokémiai folyamatokból keletkezik a feszültség, mint akkunál vagy elemnél. Ilyen szempontból ugyanis az akku is egyfajta elem, legfeljebb az akkuban visszafelé is tud működni a kémia. A kondenzátorban viszont nem a kémia dolgozik, hanem a fizika.
Akkor viszont azt is lehet tenni, hogy kétszeres feszültségű szuper kondi telepet készítek és amíg e nem esik a fesz a max. felére addig lehet használni, ez egyszerűbb, mint egy boost konverter.
A tárolt energiamennyiség (Wh) mindenképpen összeadódik, akár sorosan, akár párhuzamosan kötsz két kondenzátort. Egyébként ez vonatkozik a kémiai cellákra is, de nem vonatkozik az Ah kapacitásra. Ennek az az oka, hogy az Ah fogalma érthető módon csak az ampert és órát hordozza magában, míg a feszültséget egyszerűen figyelmen kívül hagyja. Ezért energiamennyiség meghatározására önmagában nem alkalmas az Ah kapacitás.
Viszont esetedben kapcsolóüzemű átalakító alkalmazása mindenképp célszerű, a rendelkezésre álló energia optimális felhasználásához. Hiába lenne sorosan nagyobb feszültséged, mit sem érsz vele, ha egy ellenálláson kell elfűteni az energiát. Ilyen szempontból többet érsz az alacsonyabb feszültségű, de nagyobb kapacitású megoldással, vagyis párhuzamos kapcsolással. Ekkor ugyanis kisebb határok között változó feszültséggel kell kalkulálni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #36525 üzenetére
Az 50V bőven elég a halottaskocsi megrendeléséhez nedves viszonyok között. Vizes kézzel, vizes cipővel össze lehet hozni az 1 kohmos testellenállást, ami az 50V-nál már gondolkodóba, vagy szívstopba ejtő lehet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #36522 üzenetére
Az áram öl, ha van akkora a feszültség, hogy az emberi testen (leginkább szíven) keresztül tud "hajtani" 20-30mA-nél többet. Ugyanakkor szervezet függvénye is.
-
moha21
veterán
válasz
vodkaboy22 #36520 üzenetére
A feszültség sem öl. ( lsd. villanypásztor és társai )
-
mezis
félisten
válasz
Batman2 #36516 üzenetére
Üdv.!
Exponenciális.. -
Batman2
őstag
Üdvözletem mindenkinek !
Szuper kondikat nézegettem már egy ideje, LEDeket szeretnék hajtani legalább pár percig róluk úgy, hogy az ehhez szükséges töltési idő csak pár másodperc legyen.
Ezért nézegetem ezeket a kondikat.
Ráadásul minél kisebb méretben kell minél több áramot tárolni és igénytelennek kell lennie a gyakori lemerítéssel szemben, illetve a hosszabb töltés nélküli tárolással szemben.
Az 1F fölöttiek többsége már teljesíti is ezeket a követelményeket.A működésükkel, használatukkal nem vagyok teljesen tisztában.
Mert addig rendben van, hogy fesz. korlátos tápról töltöm őket, és beteszek még egy áramkorlátozó ellenállást is, de a kisütésük nem teljesen egyértelmű számomra !
Találtam egy rövid leírást, ahol azt írják, hogy kapacitással egyenes arányban csökken a feszültségük, tehát fél kapacitásnál, már a kapocs feszültség is fele, ez így van ?És azt írja, hogy e miatt megfelelő boost konverterrel kell használni, hogy a kapacitással együtt csökkenő feszültség ellenére is stabil feszültséget kapjunk a kimeneten a kisütés folyamán !
Tehát most akkor ezek gyak. 0V-ig meríthetőek, addig van bennük töltöttség ?
Illetve addig meríthetőek, amíg áramkör még képes működni a kimeneti feszültségéről (mondjuk 0,7V) ?Az akkuk, elemek ugyebár egy darabig csak kis mértékben ejtenek a feszültségükből a kisütés során, majd hirtelen kezd csökkenni a feszültségük, mikor kimerültek, akkor az infóim szerint ezek nem így merülnek, hanem folyamatosan ?
Akkor viszont azt is lehet tenni, hogy kétszeres feszültségű szuper kondi telepet készítek és amíg e nem esik a fesz a max. felére addig lehet használni, ez egyszerűbb, mint egy boost konverter.
Üdv.
-
PH-User
addikt
-
PH-User
addikt
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, próbálok valami SMD LED-et bontani, talán az tűnik a legjobb megoldásnak. Ilyen rizsszem izzóból volt egyik ismerősnek egy nagy zacsival, kérnem kellett volna akkor tőle egy pár darabot... Na, mindegy!
Régi CD meghajtó paneljén található LED-et próbálok ki mindjárt, hátha. -
törölt tag
válasz
darvinya #36511 üzenetére
Azt a LED-et baleset volt odatenni a linkek közé
A rizsszemizzót viszont köszi, így majd bátrabban merem 12V-tal hajtani az enyémet. Vettem ugyanis ilyen ócsó "tábla-műszereket" de eddig nem mertem a háttérfényt is működtetni, mert adatlap hiányában semmi infóm nem volt erről a részéről -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #36505 üzenetére
Azért van izzónál is erősebb LED
Nem állítottam az ellenkezőjét. A gond csak az, mennyire és merre szórja a fényt. A LED esetében a félvezetőlapka felülete az, ahol a fény "kijön". Így ideális esetben is csak 2π steradian, azaz, egy félgömbnek megfelelő zónában tudja szórni a fényt, ami pedig a valóságban közel se jár ehhez. Egy izzó pedig (pláne a szóban forgó "rizsszem" típus) majdnem minden irányban képes erre (az egész gömb 4π steradián).
Ami kérdés nyitva maradt: lehet-e abban a kijelzőben úgy elhelyezni egy LEDet, hogy helyesen világítsa meg az LCDt.Szerk: az általad linkelt izzó az, ami oda kell, bár lehet, hogy kicsit nagy. Ezt majd PH-User eldönti.
-
darvinya
titán
Ezekre gondoltam LED:
[Terméknév: LED-SMD W 0200 (LED-SMD W 0200)
Leírás: 0603 Fehér víztiszta 200-300mcd]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ThinkPad E16 Gen1 16" FHD+ IPS i7-1355U GeForce MX550 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- PS5 Slim+ 2x Dualsense Wireless Controller garanciálisan
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csapj le az új MSI MPG B550 GAMING PLUS-ra most! 0% THM-RE is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest