- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PH-User
addikt
válasz
Kernel #36198 üzenetére
Bekapcsolja a szerkentyűt.
Elég érdekesen van megoldva ez az egész...
Különálló trafó (dobozon kívül), befut a dobozba a 13.5V AC, ott Graetz, majd egy puffer, aztán kapnak az opampok, végfokok. De ez a kör meg van szakítva ezzel a vezérlő résszel, ami a képeken van.
Van egy aljzat a dobozon, ez a vezérlő pedig egy hosszú vezeték végén van, másik végén pedig a csatlakozó az aljzathoz. support.creative.com/Products/ProductDetails.aspx?catID=4&CatName=Lautsprechersysteme&subCatID=789&subCatName=PC%20/%20Home%20Entertainment&prodID=14090&prodName=Inspire+T6060 -
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36195 üzenetére
elég trükkös a takaró lemez belseje kicsinyítenem kellett a panelt hogy beférjen majd de lehet így is faragnom kel majd még.
így néz ki 10cm hosszú a belső rész a többi rekeszekre van osztva.
-
Kernel
nagyúr
válasz
PH-User #36193 üzenetére
Mintha láttam volna alkatrészboltokban (nem Interneten), gondolom érdemes érdeklődni a környékeden. A tárcsa levétele után jó esetben láthatóvá válik a feltüntetett értéke is.
De én először is átkötném a kapcsolóját.
Az is lehet, csak az érintkezőt kell megtisztítani, néha elég cseles tud lenni. Látszólag jó, aztán mégsem:
-
Kernel
nagyúr
válasz
PH-User #36191 üzenetére
Zsebrádió-potméter, valamikor kilószámra cseréltük a rádiószervizben, ami a csőszegecs miatt nem a legjobb munka, de megoldható. Vagy sokszor csak be kellett fújni, vagy a kapcsoló érintkezési pontjánál is lehet hiba, azt meg kell tisztítani, vagy próbára átkötni.
A csőszegecsnél is előfordult hiba, de a képen úgy látom, le van forrasztva rendesen.
-
PH-User
addikt
Teljesen átnéztem az egész rendszert és tényleg a potinál van a gubanc. Nehezen be tudom állítani, hogy szóljon. Ezt a fajta potit pedig gondolom nem kapni minden sarkon. :-(
Egyébként a Center/Sub bementre adtam jelet a telefonom sztereó hangkimenetéről, de a mély nem szólt a dobozban. Ennek így kell lennie? Úgy tudom szólnia kellene annak is... Vagy a hibás poti miatt is lehet? -
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36187 üzenetére
-
kaszas19
senior tag
Kérdezném hogy adnak-e a potméterhez rögzítő csavart vagy azt külön kel meg venni hozzá?? csak azért mert úgy akarom felfogatni majd a panelt a takaró lemezre.
-
PHM
addikt
válasz
Salex1 #36180 üzenetére
Persze, csak a fölösleges 12V-ot el kell fűteni valamivel.
Ez lehet például egy megfelelően méretezett ellenállás.
Ennek ellenállása egyezzen meg a reléével, a teljesítménye pedig
legalább 144/x legyen. Az "x" itt a relé ellenállása, ohmban.Lompos48: Ismét gyorsabb voltál nálam.
-
Salex1
őstag
24V-ra rá lehet valahogy kötni 12V-os relét? (úgy, hogy ne fütöljön el)
-
PH-User
addikt
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Került hozzám egy Creative Inspire T6060-as 5.1-es szett. A tulaj szerint a "tekerőjénél" (vezérlőjénél) van valami gond. Én összeraktam, adtam neki jelet, de nem tűnt életképesnek. Aztán míg gondolkodtam,észrevettem, hogy világít a zöld LED a vezérlőn, de gyorsan el is aludt. Ezt eljátszotta mégegyszer, aztán azóta semmi. Átnéztem a kábeleket, nincsenek-e valahol megtörve, de nem találtam rendelleneset.
Aztán a vezérlő tövénél mintha... kivágtam a vezetékből egy darabot, visszaforrasztottam, de még mindig semmi életjel. A trafón üresen és a panelnál az egyenirányítás után is meg van a feszültség.
Minden épnek tűnik.Tipp/Ötlet?
-
kaszas19
senior tag
Találtam az apródon egy Simon Péter nevezetű úriembert aki vállal nyákkészítést olcsón.
hirdetés.
Elküldtem neki a nyáktervet és mindössze 400ft-tot kér érte + posta, Úgy érzem vele fogom megcsináltatni akkor. -
And
veterán
válasz
DonThomasino #36171 üzenetére
"Nekem végül is meg van a gyári infra kódom"
Mármint a távirányító műanyag házába belülről rágravírozott ötkarakteres kódra gondolsz? A nyákon lévő 16-pines chip típusa pedig Motorola S105078003 (vagy -002)? Ha ez az, akkor valóban egy ugrókódos megoldás, itt szinte minden fellelhető infót megtalálsz a felprogramozásáról: [link], [link]. Ha jól látom, a szükséges hardver ára elég borsos (ebben a műfajban valószínűleg ez bevett szokás). -
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #36167 üzenetére
Volt egy Citroen BX-em sok évvel ezelőtt. Utólag beszerelt infrás központi zárja volt. Abban az időben olvastam, hogy az infrás távvezérlők hiányossága, hogy egy háztartási távirányítóval is megtanítható a nyitó kód, "csak a tulaj nyakában kell lihegni vele". Vagyis csak közelről érzékelhető a jel. Ezzel nem kísérleteztem, viszont kb 3 esetben "természetes módon" nyílt, illetve zárt az automatika: kétszer egy árnyas úton, napsütésben. Bizonyára fény/árnyék változása "törte" a kódot. Harmadik alkalommal a ház mellett, az utcán parkoló autóm központi zárját hallottam nyitni. Akkor meg a tavaszi égen gyorsan úszó kis felhőcskék hekkelték az autómat. (Vagy valamelyik szomszédom váltott TV műsort ?
)
Abban az időben talán még nem alkalmaztak ugró kódokat. Azt akkor vezették be, amikor már készen lehetett venni laptopot rádiófrekvenciás kódlopó/kódkiadó szerkentyűvel, szoftverrel.
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #36165 üzenetére
Szinte biztos lehetsz benne, hogy - amint Kernel is utalt rá - nem fix jelsorozattal dolgozik, hanem legalább valamilyen alapszintű ugrókóddal, ami kellően hosszú ahhoz, hogy értelmes idő alatt ne lehessen végigpróbálni az összes lehetséges variációt. Valószínűleg már csak az elküldött kódhossz okán sem lehet sok köze a konzumer elektronikában használt kódolási rendszerekhez (mivel azokból csak néhány létezik, és a továbbított adatok mennyisége is csekély, általában <20 bit ), és a tanítható / előre programozott 'okos' távirányítókhoz.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Lompos48 #36166 üzenetére
Olvasgattam a könyvét az autónak , maga a rendszer
csak 2 kulccsal képes kommunikálni egyszerre.
Ha vennék egy újat akkor azt vhogy illeszteni kéne a vevő részhez.
Végül is lehet h működne a mezei távirányító is csak
tudni kéne a mechanizmust ahol az egyik kulcsot törlöm
és a távirányítót pedig hozzáadom.
Persze mindezt csak szakszervíz végzi súlyos összegekért. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #36165 üzenetére
Nem tudom. Ugyanakkor azt el tudom képzelni megoldásként, hogy miközben nyitja a kocsit, leadja neki azt a kódot is, amivel legközelebb fognak operálni. Mert miért ne? Ezt ellenben nem lehet megtanítani egy házi távirányítónak, legyen az akármilyen okos.
Megoldás lehet a benne levő chip másolása, de ne kérdezd hogyan! -
DonThomasino
veterán
válasz
Lompos48 #36162 üzenetére
Akkor mondjuk egy TV távirányítóhoz képest
nem használ semmilyen titkosítást védelmet?Ezeken a koreai vackoknak van olyan opciójuk
hogy lepörgetik az összes kódot amit tudnak.
És ahol moccan a TV azt letárazzák.
zért érdekes számomra ez
ha oda álok egy korai szeméttel kocsihoz és végig zongorázom
lehet hogy ki fogy nyílni az autó ?
( ez nekem túl egyszerűnek tűnik)
-
darvinya
titán
válasz
kaszas19 #36148 üzenetére
Lehet kapni készen maró folyadékot, és egyszerű vízbázisú filccel megrajzolható.
A bökkenő a furat, mert 1-1.5mm vastag nyák már komolyan eszi a sima HSS csigafúrót.
Ezért javasoltam a próbanyákot, abban van olyan ami soronként van kialalítva és előre fúrt.
Könnyebb rajta bármit kialakítani, és végeredményben is szép lehet.Pl: ezt csináltam meg próbanyákból, Boss SD-1
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #36154 üzenetére
Fogas kérdés! Utánanéztem kicsit.
Pl. a Logitech Harmony nevű méregdrága távvezérlői képesek 225000+ kütyüt vezérelni meg bármilyen más cuccot, amire tanítani lehet azokat, de autót sehol nem emlegetnek az alkalmazások között. Gondolom már a méretek miatt sem.
Ami probléma lehet, hogy míg a házi berendezések esetében egy sor standardból kell valamelyiket kiválasztani, egy gépkocsi esetében van egy márkától és példánytól függő kód, amit a távvezérőnek tudnia kell küldeni a vevő felé.
Választ csak egy kölcsönkért tanítható vezérlővel megejtett próba fog adni.
Építéshez pedig ismerni kellene a programozáshoz szükséges kódot. -
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino #36149 üzenetére
Szórakoztatóelektronikában a tanítható távszabályzóknál van egy olyan adat is, hogy például 24-55 kHz közötti vivőfrekvenciájú jelet tud megtanulni, de még azon belül is sztrájkolhat, amikor valamit nem hajlandó átvenni.
Maga az impulzuskód, amivel a vivőt modulálják, elég egyszerű. Nem hinném, hogy egy autónál is ilyen egyszerűen elintéznék, lehet ugrókódos vagy akármilyen trükk, amivel a másolást bizonyára direkt megnehezítik. De ez szerintem el is várható, inkább az lenne a baj, ha csak úgy lemásolhatná bárki.
Annyit esetleg nem árt tudni, a házi távszabályzóknál előfordul olyan hiba is, amikor leejtik, vagy egyéb okból hibás benne a kerámia rezonátor (ezekben nem rezgőkvarc adja az időalapot), hogy emiatt eltolódik a frekvencia, ezután bizonytalankodik vagy nem működik egyáltalán, noha látszólag bocsát ki jelet.
-
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36158 üzenetére
igen tudom hogy nem így kel felrajzolni de egyszerű képnézegetővel megfordítom a képet a tükörképére és úgy rajzolom fel.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
kaszas19 #36157 üzenetére
A nyákot elég csak egy sima csiszolóval lecsiszolni.
Veszel 250g vaskloridot (kevesebb is elég), ahhoz kell olyan 3-4 dl víz. Műanyag jégkrémes dobozba jó lesz beletenni, amibe belefér a nyák rézzel lefelé. A másik oldalára meg teszel ragasztószalagot, hogy megtudd nézni jó-e. 15-20 perc után már késznek kell lennie.
De ugye amiket tettél ide ki képeket annak a tükörképét kell felrajzolni a rézre, mert ezek felülnézeti képek. -
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36156 üzenetére
Értem.
Eléggé amatőr vagyok és milyen vegyszerek kellenének hozzá??? zsíroldó,Gyors marató? enyyi elég vagy még kel valami? -
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36152 üzenetére
Szerinted ez jó lenne[ezzel] megrajzolni?
-
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36152 üzenetére
teszek rá igen.
előbb felrakom a tranzisztorra a bordát aztán forrasztom be. -
gyenesmartin
őstag
válasz
kaszas19 #36150 üzenetére
Hát én a másik irányba forgattam volna el. Hogy jobban hozzáférhető legyen a rögzítő csavar a tranzisztoron (a bázis a jobb oldalon).
Nyákot meg úgy is lehet csinálni, hogy megrajzolod rá lakkfilccel vagy körömlakkal a sávokat majd kimaratod. De ha jól megtudod csinálni akkor próbanyákon lenne a legegyszerűbb. Még én is szoktam ilyet használni.
A ventiknek teszel rá foglalatot, vagy csak rá fogod forrasztani? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #36149 üzenetére
Milyen autó, milyen távirányító?
-
DonThomasino
veterán
Lehet hogy buta kérdés...
Van az autóhoz az infrás távirányító,
azt meg lehet tanítani egy tanítható távirányítóval?Vagy vhogy készíteni hozzá egy távirányítót?
-
kaszas19
senior tag
válasz
darvinya #36143 üzenetére
Szia.
Az a baj hogy hiàba veszek nem tudom elkészìteni mert semmim nincs hozzà még a vasalònk is gőzölős :-). Akkor az ellenàllàst cserélem nagyobbra direkt túl méretezem hogy ha kettő venti menne egy àgra se legyen gond.
Nem is figyeltem de igazad van elkel forgatnom hogy jobb legyen a hűtés és az elheljezkedés, ez még nem a végleges verziò most ismerkedem még a programmal is soha nem csinàltam még nyàktervet. Most nézem hogy pròba nyàkot linkeltél telòn vagyok. Valahogy jobban szeretem a végleges verziòkat de meglesem. -
darvinya
titán
válasz
jozsi252 #36146 üzenetére
Arra azért figyelni kell, hogy a videó analóg jel csatornája egyik digitális csatornárna ne essen, mert kioltja a digitálist.
Azért ezt nem ajánlom.
Jobb lenne egy rendes kiépítés, mert sok lesz a veszteség/zavar.
TrieShield coax és F csatlakozó, pl: König-es elosztó, és coax dugó.A padláson lévő két antennát jobb lenne egymástól elválasztani.
Mivel úgyis csak a UPC dekóder használja. -
jozsi252
veterán
válasz
darvinya #36145 üzenetére
Na erre nem is gondoltam, hogy ez így működhet. Akkor csak egy szimpla antenna elosztó kell? pl egy ilyen
A 2 antennát csak amiatt említettem meg, hogy azon fogjuk a digitális adásokat. Illetve természetesen a UPC által sugárzott adást tányérral fogjuk.Igen így van, mindenki ugyanazt a csatornát fogja.
Illetve ha kell akkor holnap csinálok esetleg képet, hogy mi merre van. Ez már elég rég meg lett csinálva, nyilván most meg lehetne oldani 1 nagyobb elosztóval amibe benne van minden, de most mivel még működik, így nem zavar a fenti "összevisszaság" elosztók terén.
-
darvinya
titán
válasz
jozsi252 #36144 üzenetére
Ami megy a földi d. dekóderbe kábelt oszd ketté dekódernél.
A Tv-be menjen az egyik, a másik a dekóderbe, a dekódert meg pl: SCART-on keresztül Tv-be.Viszont az a két antenna típusa kellene, mert UPC direct az műholdas.
De avval a tányérral nem fogható földi d. jel.UPC össze van kötve a videóval SCART-on, majd a jel RF-en felmegy a padlásra egy elosztóba, majd ezen keresztül lehet fogni UHF-en a többi fv-n a UPC-t
Így lehet, de akkor mindenki UPC dekóder 1 csatornáját nézi az összes Tv-n.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
A kérdésem egy kicsit összetett, vagyis nagyon összetett, és igazából nem is nagyon tudom hogy hova kellene beírnom, de hátha itt szerencsével járok.
Szóval a házba összesen 5 tv van, és 2 felvevős beltéri. Ami nálam van, azt csak én használom, szóval ezzel kapcsolatban nincs kérdésem. Viszont egy másik szobába ahol van a felvevős UPC beltéri, az össze van kötve a videóval. Így ha a videó be van kapcsolva, akkor a maradék 4 tv-n is lehet nézni ugyanazt a csatornát.
Van fent a padláson 2 antenna is, ami össze van kötve egymással, illetve elosztók, erősítők is vannak fent. Számomra az egész átláthatatlan, ezért elnézést de rajzot nem tudok mellékelni. De a lényeg az lehet hogy a UPC össze van kötve a videóval SCART-on, majd a jel RF-en felmegy a padlásra egy elosztóba, majd ezen keresztül lehet fogni UHF-en a többi fv-n a UPC-t? Ez így helytálló lehet?
A gond ott kezdődik, hogy az egyik tv nem alkalmas a digitális belföldi sugárzás vételére. Vettünk 1 dekódert, amivel szépen is lehet fogni az adásokat, viszont a UPC-t az istenért sem tudjuk befogni UHF? -en. Nyilván a dekóder miatt van. Van rá valami megoldás hogy mégis be tudjuk fogni a UPC-t dekóder mellett is?
Köszönöm előre is
ha esetleg van olyan topic ahova a kérdésem jobban illene, akkor bemásolom oda.
-
darvinya
titán
válasz
kaszas19 #36142 üzenetére
Szia
Nem lenne egyszerűbb ilyen nyákból kialakítani? [link]
Viszont ellenállásból jobb lenne a 0.6W-os, mert azon lesz a terhelés (azaz az fűti el a fel nem használt energiát).[link]
Azt nem tudom mekkorára méretezted az egészet, de ebben az állásban a potméter és a hűtőborda egybe ér.
90°-al elforgatva tranyót úgy, hogy a bordák a kivezetésnél legyen. -
kaszas19
senior tag
Na kiválasztottam mindent ami kel majd.
Nem tudtok olyan szakit aki vállal nyák készítést??? mert nekem se tudásom se nyomtatóm nincs se vegyszereim a maratáshoz. -
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36140 üzenetére
pontosan
Borda
BD681
1K potméter
220R ellenállás.
Ezeket néztem ki. -
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36137 üzenetére
Nagyon jó
akkor ellenállás is veszek
-
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36133 üzenetére
Nem tudom jó lett-e???
-
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36133 üzenetére
lehet igazad van itt agyaltam hogy hogy van kiosztva de megnézem holnap és módosítom mert nem lesz jó.
Akkor teszek ellenállást. -
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36131 üzenetére
Kicsit kibővítettem.
Akkor tegyek egy ellenállást is? -
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36129 üzenetére
az a baj hogy 2 ventim 20cm-es és darabja 600mA azokat nem kötöm egy ágra ha nem 12cm-eset akarok majd rá kötni kettőt.
Rendben köszönöm -
gyenesmartin
őstag
válasz
kaszas19 #36128 üzenetére
Hacsak a 2 venti nem fogyaszt 600mA-nél többet, akkor még a 139-nek is elég egyenes képe van.
A 681-nek meg körülbelül ilyen. (A 681-est csak példának mondtam, jó bármilyen más darlington is.)
Ha meg teszel a potméter és a GND közé kb egy 220-330 ohmos ellenállást akkor nem csak 30%-os állás körül fognak elindulni a ventik, hanem kb már 5-10-nél. -
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36127 üzenetére
Értem lehet még át tervezem most már kezdem kapisgálni a tervezést.
Akkor inkább a BD 681-et ajánlod inkább?
A hűtés azt tervezem veszek rá bordát mindegyikre biztos ami biztos alapon mert lehet lesz olyan hogy 2 ventilátor lesz egy ágra kötve. -
gyenesmartin
őstag
válasz
kaszas19 #36125 üzenetére
11V-ig biztosan lehet szabályozni. Ha nem szabályoz jól akkor esetleg lehet venni darlington tranzisztorokat (PL.: BD 681). Amit linkeltem nyáktervet azon még lehet változtatni. Mert csak 10cm széles. Gondolom széjjel tudod húzni. Ha meg a tranzisztorokat elforgatod 90fokkal jobbra akkor a hűtésük (nem hinném, hogy szükséges), könnyen megoldható lenne.
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Megcsináltam kjani18 #36112 javaslatát, és bizony a fejhallgatóba hallom a búgást elég szépen.
Akkor most szűkíthetjük a hibát a - táp, diódák, nagykondi - hármasra ?? -
kaszas19
senior tag
válasz
gyenesmartin #36124 üzenetére
Bocsánat nyákterv-re gondoltam
Köszönöm
És ezzel 0-10V-tig tudom szabályozni? nekem nincs szükségem 12v kimenő feszültségre mert nem akarom a ventiket max-on járatni, most is 10V-tot kapnak az alaplapra kötve sajnos ez fix nem tudom szabályozni ezért is szeretnék építeni egyet. -
kaszas19
senior tag
Sziasztok.
Van nekem egy kis gondom nem vagyok otthon ebben a kapcsolási rajz készítésben.
Szükségem lenne segítségre. Ventilátor szabályzót szeretnék építeni 4 csatornásat ehez szeretném meg rajzolni vagy ha valaki lenne olyan kedves és megrajzolná nekem a kapcsolási rajzát nagyon meg köszönném.egy ilyet szeretnék csak 4 csatornás kivitelben a panel szélessége 150mm hosszúsága az 50-60mm az annyira nem lényeges mert 5,25"-tös helyre akarom majd betenni.
-
HENE
aktív tag
Sziasztok!
A keringető szivattyúkhoz és a gázkazánhoz szeretnék egy szünetmentes rendszert kialakítani, áramszünet esetére
Az alapja két 155 Ah-ás 12V-os aksi lenne, párhuzamosan kötve a hossz üzemidő miatt. (ezek megvannak).Ami igazából a kérdés, hogy a töltésüket, hogyan tudnám jól megoldani? Szempontok:
1. nyugalmi állapotban csepptöltés, a töltöttség fenntartás érdekében.
2. áramszünet után a lehető (még nem károsító) leggyorsabb töltés.
Ehhez milyen töltőt ajánlotok? Megvalósítható ez egy töltőben vagy 2 kell hozzá?Néztem az ebay-en kínai színuszos invertert [link]: van valakinek ilyennel kapcsolatban tapasztalata?
Van olyan ami tölteni is tud [link], sőt olyan is, ami automatikusan is kapcsol (UPS funkció) [link]. Írtam az eladónak a töltés karakterisztikájával kapcsolatban, remélem válaszol.Tekintettel az akku méretére mennyire reális az, hogy nagyobb teljesítményű inverter esetén még valami minimális világítás is legyen a házban (gondolok itt arra, hogy néhány -1 v 2 - kör kapna még áramot)
A kapcsoláshoz láttam automata kapcsolót (15 körül, egy körre), de gondolom egy villanyszerelő ezt olcsóbban is ki tudja hozni relékből.
Bármi ötletet, javaslatot szívesen veszek.
-
rostiron
őstag
válasz
gyenesmartin #36119 üzenetére
Igen, azokat cseréltem.
-
kjani18
őstag
válasz
rostiron #36117 üzenetére
Az egyentápra, gyakorlatilag a pufferkondi két lábára, sorba egy legalább 10uF 25V-os kondival, az leválasztja az egyenáramot, és meghallgathatod a tápról jövő maradék váltót. Kondi nélkül az egyen rákerül a hangszóróra és megölheti!
Ugyanezt megcsinálhatod bármilyen hangszóróval, fejhallgatóval, stb... -
rostiron
őstag
-
Lompos48
nagyúr
válasz
dash17291 #36113 üzenetére
0 Ohm -> 13,89V
Itt valami nem stimmel: 0 Ohm az rövidzár, aminél a feszültség nulla kellene legyen, adapter füstöljön vagy szálljon el a biztosítéka, ha van neki.
Legyen az végtelen vagy nyitott áramkör, terhelés nélkül.
Milyen kábelteszter az? Lehet csak az itteni felhajtás nagy körülötte és észre se venné a nagyobb tápot. Nem lenne egy képed belülről róla? Szerintem, ha bonyolultabb, akkor magának fabrikál belül egyet-mást.
-
PHM
addikt
válasz
dash17291 #36113 üzenetére
"az nem lesz 9V közelében egy 450 Ohm-os ellenállással"
Ez nem is csoda. Ahhoz, hogy a 9V-os tápon 450mA follyon,
20 ohmos ellenállás szükségeltetik.
Mivel stabilizálatlan tápról beszélünk, valószínűleg a megadott 450mA
terhelés hatására sem pontosan 9V lesz a tápfeszültség.
Szerk: 1 LM 317 8,5-9V-ra belőve és levan a gond.
Esetleg egy 7885, vagy 7809, azzal még egyszerűbb.
A kábelteszter gondolom nem fogyaszt sokat. -
dash17291
tag
válasz
Lompos48 #36085 üzenetére
Szia,
a következő értékeket kaptam a 9V-os telefontápon:
0 Ohm -> 13,89V
100 Ohm -> 11,83V
240 Ohm -> 12,55 V
1 kOhm -> 13,16VA másik válaszadónak: a tápon az OUTPUT sorban az szerepel még hogy 450mA, 4.05VA.
Látszik, hogy amit Kernel írt, hogy "nagyjából a megadott terhelésen áll elő a megadott feszültség" az nem lesz 9V közelében egy 450 Ohm-os ellenállással.
Mi legyen a kábelteszterrel?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
sörösló #36109 üzenetére
Annál van lejjebb is: az 1N4001.
Soha nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy a műszeres ellenőrzés egy durva teszt, ami csak határeseteket tud kideríteni. Biztos eredményt csak a katalógusadatok korrekt ellenőrzése biztosít. Tehát a 200V-os diódánál KELL a 200V a teszthez, ami pedig nincs kéznél.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48 #36102 üzenetére
A 4002-es akkor a választék legalja, mert ennek csak 200 V a megengedett zárófeszültsége. Régen volt egy hasonló gondunk egy 4Q tirisztorhíddal. Érthetetlen módon lökte ki időnként a biztiket. Csináltunk egy szabályozható 1000 V-os tápot, és láss csodát: az 1200 V-os tirisztorokból 12-ből 7 átvezetett már 700V körül! Műszerrel mérve persze mindegyik tökéletesnek látszott.
Mezis: persze hogy nem. Tudom, hogy a levegőben azért a mai elektroszmogos világban sincs annyi brumm, amit egy ilyen cucc összeszedhetne. Viszont az ilyen UFO jelenségeknél minden hülyeség az eszébe jut a zembernek.
-
Lompos48
nagyúr
Kicsit pontosabban: áramgenerátoros módban mér, felhasználva az egész feszültégtartalékot, amit az elem ad és nem fal fel az áramgenerátor. A nyitóirányú mért érték az általad leírt határok között van általában. A pontos érték különbözhet, mert nem minden műszertípus használ pont ugyanakkora mérőáramot (általában 1 mA).
-
rostiron
őstag
-
Lompos48
nagyúr
válasz
rostiron #36097 üzenetére
Ha diódát vásárolsz, akkor 1N4007-t vegyél és ne 4002-t. Itt már egy néhányszor elmeséltem, hogy az utóbbi az előbbinek a gyártás-mellékterméke. A technológiai cél mindig az 1N4007, ami pedig valamelyik paraméternél nem felel meg, az belekerül az erre kitalált kisebb kategóriába. Tehát a 1N4007 a "sikerült" dióda, a többi csak "majdnem".
-
_seth_
veterán
Adott egy elektromos kerékpár amin le lett cserélve a "műszerfala" eredetileg csak egy lámpa volt rajta amin volt 3 led töltésjelzőnek, valamint benne egy duda most olyanra lett cserélve amiben mutató jelzi, hogy hány volton áll az akku, led ég ha be van kapcsolva a világítás, már sikerült relével utólag az indexet is bekötni azt is jelzi a műszerfal valamint van benne egy mutatós sebességmérő is aminek 1 szál vezetéke van, ezt hova kell vajon kötni, hogy működjön? 36V 300W puojong vagy mifene csodagépről van szó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Dell 13 Inspiron 5310 FHD+ IPS i5-11300H 4.4Ghz 8GB 256GB Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- Dell 16 Inspiron 5625 FHD+ IPS Ryzen5 5625U 4.3Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Új Dell 14 Inspiron 5415 FHD IPS Ryzen5 5500U 4.0Ghz 8GB 256GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Dell 14 Latitude 5440 FHD IPS i5-1245U vPro 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HP 14 Elitebook 640 G9 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Ajándék ROG Táska! Asus Rog Ally Z1 Extreme RC71L - 512GB SSD + 16GB LPDDR5
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest