- pusszycat: JEYI - okos, színes, interaktív, ssd külső ház.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
- hcl: Philips M120D/10 kamera hackelés és parajelenségek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Benhill #48098 üzenetére
"Ha a vinyóim 100/100asak, nincs velük semmi baj, akkor vegyek új HDD-t?"
Ha van fölös pénzed miért ne. Ezeket meg tedd be az ingyen elvihető rovatba..
Legalább valakinek boldog lesz a karácsonya..De nemrég valaki panaszkodott itt hogy az új pár hetes hdd-je kifingott. Lehet te is így jársz az újjal..
-
King Unique
titán
válasz
Benhill #48098 üzenetére
Ha a program folyamatosan monitorozza a HDD-k állapotát és szerinte rendben vannak, akkor az elvileg OK. De igazán biztosra a mélyebbre ható elemzéssel lehet menni, amihez kínál különféle teszteket az említett szoftver is.
Egyébként attól, hogy most nincsen gond a háttértárakkal, attól még az üzemidők alapján elég viseltes mindegyik. Vagyis elvileg előbb tönkremehetnek, mint egy új, vagy keveset használt példány. Aztán a gyakorlatban ki tudja meddig bírják még, de ha fontos adatok tárolásáról van szó, akkor úgyis a biztonsági másolatok megléte a legfontosabb. Illetve még mindig olcsóbb megoldás pár db merevlemezt venni és nagyobb biztonságban tudni az adatokat, mintsem utólag pánikolni, kifizetni a többszörösét a mentésre stb.
-
Benhill
senior tag
Sziasztok.
Ha a vinyóim 100/100asak, nincs velük semmi baj, akkor vegyek új HDD-t?
Annyi van velük csak, hogy az üzemidejük nagyon sok, és nem szeretném ha egyszer csak elszállna minden.
Ennyi az üzemidejük:
HD300LJ --------- 2626nap leállás/indulás: 5848
HD503HI ----------1807nap leállás/indulás: 2340
HD753LJ --------- 2632nap leállás/indulás: 3281
WD1002FBYS-- 2299nap leállás/indulás: 183Ilyen esetben ha 100asak a vinyók, ne gondolkozzak még cserén?
-
válasz
cintula187 #48094 üzenetére
Attól függ SATA3-as vagy SATA2-es az alaplapod, jól választottad a pattintós kábelet.
Sajnos nincs sok tapasztalatom vele kapcsolatban.
-
Glaz-dozfhut
őstag
Sziasztok!
Olyan elméleti kérdésem lenne, ha első használatkor inicializálunk egy merevlemezt és közben csatlakozási (kábel) gondok vannak vagy netalántán elmegy az áram, akkor az végzetes a merevlemezre nézve? Visszafordítható vagy újrakezdhető a folyamat? Holnap érkezik egy 6 terás merevlemezem és az első üzembehelyezést egy PCI-e x16 foglalatú Sata 3-as bővítőkártyáról ejteném meg, aminek az adott kivezetése a számítógépház tetején lévő HDD dokkolóban végződik rendes Sata kábelen. Később az alaplapra csatlakoztatnám, de ha rossz a lemez, például a szállítás okán, akkor megkímélném magam a beszerelésétől, mert nem könnyű a meglévő sok merevlemez mellett. -
atisz84
csendes tag
válasz
King Unique #48092 üzenetére
Lemezkezelőben ott van a HDD, de az egész lemezre azt írja, hogy unallocated.
Azóta megnéztem WD Lifeguard-al, ami a Windows-al ellentétben a méretét sem ismeri fel, és annyit ír, hogy health status: warning.
Megnéztem Partition Wizard-al is, az meg annyit ír, hogy a file system az bad disk. Szóval úgy tűnik ez kuka. Kábelek jók, másik HDD megy a helyén hibátlanul.
Tök jó, hogy 2 hétig válogattam, hogy valami megbízható tárolót találjak, a tervezettnél inkább többet költöttem, errefől 2 hét után tönkremegy!Szerencsére még nem volt rajta semmi pótolhatatlan.
-
King Unique
titán
válasz
atisz84 #48091 üzenetére
Mit jelent az, hogy eltűnt?
Az eleve másodlagos, hogy a fájlkezelőben megjelenik-e, vagy sem. Az a lényeg, hogy az eszközkezelő és pláne a lemezkezelő mit mutat! Aztán a csatlakozást, a SATA-kábeleket stb. sem árt ellenőrizni! Valamint a meghajtó állapotának mélyebbre ható elemzéséhez a HDS és a WD saját szoftvere is biztosít különféle teszteket. Ha fontos adatok vannak rajta és azokról nincsen biztonsági másolat, akkor pedig nyilván nem szabad formázni, illetve újraparticionálni! Ez esetben adatmentő programokkal (példák) kellene egy másik fizikai meghajtóra lementeni a tartalmát.
Ha sikerült lementeni az adatokat, de továbbra is rendellenesen üzemel a merevlemez, akkor pedig nyilván adja magát a garanciális csere.
-
atisz84
csendes tag
Hello,
2 hete vettem egy 4 TB WD Purple HDD-t, használat előtt csináltam egy komplett bad sector ellenőrzést, nem volt vele semmi gond. Kb 600 gigát másoltam rá eddig, és tegnap este egyik pillanatról a másikra eltűnt az egész partíció.
Mitől lehet ez? Cseréltetnem kéne?
Attól tartok, ha most létrehozok egy új partíciót, odaveszik az összes adatom. Lehet, hogy csak beképzelem, de olyan mintha lassanban is pörögne fel. Kb 4 másodperc, de előtte nem figyeltem erre.
HDD Sentiel szerint 100/100, bár én nem nagyon bízok abban a programban. A régi HDD-nek tuti valami baja van, mert a torrent kliens I/O hibát szokott kiírni az egyik partíciónál, de a Sentinel szerint 100/100-as. -
válasz
cintula187 #48089 üzenetére
Felfigyeltem a SMART-ra a 199. attribitumot, vagyis az ultra ata crc error count-nak van száma. Valószínűleg hibás SATA kábeled van, cserélj megbízható pattintós kábelre.
-
cintula187
addikt
válasz
cintula187 #48079 üzenetére
Erre valakinek valami?
-
-
z123456z
őstag
Sziasztok.
Holnap kap a fiam szülinapjára egy új HDD-t, egy 3 terrás P300-at. Jelenleg a gépében 2 db hdd van, egy 500 gigás WD, ezen van két partíció, a rendszer+ néhány program a C-n, a D-n pedig pár játék. A másik hdd egy öreg 160-as hitachi, sok bs-al. Ezen van még néhány játék, ide mennek a letöltések stb. Ezt akarom kidobni, és az újat a helyére. Egyszerűen átmásolom a komplett tatalmát pl TC-el, vagy kell valami klónozó progi? Vagy egyszerűen csere, aztán ami játék hiányzik, azt újra letölti? Mert végül is a Steam/Origin/Ubi hármassal játszik, ott megmaradnak a könyvtárban nem? Szóval hogy kellene megejteni a cserét?Köszönöm.
-
-
XP NINJA
őstag
Sziasztok! Tegnap jöttem hazafele és 1 utcával arrébb rádőlt egy fa a vezetékekre, és elemnt az áram. Itthon a gép nem volt bekapcsolva, de ma reggel óta elég nehézkesen működik. Egy SSD + HDD megoldásom van, és a hdd feltűnően lassú lett. Furcsa hangot ad ki magából amikor dolgozik, de minden adat elérhető ami rajta van csak lassan. HDD Sentinelen minden tökéletes. Milyen hibára utalhat ez? [link]
-
sickboy91
csendes tag
Sziasztok!
Birtokomban van egy Toshiba L300-as laptop, jelszóval védett Seagate vinyóval. A jelszót nem tudom, de a B500-as pontok csavarhúzóval való összeérintésével, és az Ultimate Boot CD közös erejével már be tudtam lépni a rendszerbe. Sajnos eléggé körülményes megoldás, ezért a jelszót kellene mindenképp kiütni - ha szükséges. Mondom is a kérdésem: Egy új vinyó esetén is kérné a HDD jelszót vagy a jelszó csak az ahhoz a HDD-hez kell, ami épp a laposban volt a beállítás idején? A szükséges adatokat már lementettem, így akár egy teljes reset is játszik, a lényeg, hogy lehessen használni a gépet. Tud erre valaki valami használható megoldást?
A félreértések elkerülése végett az alábbi ablakot dobja ki indítás után után: "please enter built-in hdd user password", ide kéne beírnom a jelszót. Másik HDD-val is kérné vagy ez egy teljes rendszerszintű védelem? Sajnos nincs senki olyan a környezetemben akiével ki tudnám próbálni.
Mielőtt valaki azt gondolná, hogy esetleg lopott a gép, az téved, sajnos egy elhunyt rokon gépe került hozzám nemrég, két évig másnál volt. Az eredeti tulajdonosa alatt még csak sima felhasználói fiókos jelszó volt, a hozzá nem annyira értő ismerősök vitték el próbálgatni, úgyhogy fogalmam sincs hogyan került rá a HDD jelszavas védelem, de az a vicc, hogy ők sem tudnak semmit róla. Mindenképp manuális beállítást igényel a jelszó beállítása vagy valamilyen anomália esetén "létrejöhet egy kód" a HDD-n?
-
goodfejke
csendes tag
sziasztok! Western Digital RE 2TB 3,5" SATA3 7200RPM 64MB vinyót ráköttem a gépre sata csatlakozó és táp kábelt bedugtam. MIutána bekapcsolom a gépet a vinyóból csak hangokat hallok hogy valami kattog. se biosban és máshol nem látom a gépben. Teljesen új most bontottam ki. miért nem láthatja a gép? A másik hdd csatlakozóit dugtam rá ami működik tehát a kábel nem lehet probléma. lehetséges, hogy a hdd a hibás?
-
-
-
envagyok
veterán
Van egy régi Acer notim, amit már nem használok jópár éve, gondoltam átnézem, és meghirdetem eladásra.
Sajnos szeretek mindent jelszóval védeni, ezért beállítottam hdd jelszót, ami egy papírra felírt random karaktersorozat volt, és az évek, illetve egy költözés során sikerült elveszteni.
Hogyan lehet BIOS szintű jelszóval levédett hdd-ről levenni azt?
A hdd-n nincs fontos adat. -
prannk
őstag
Hali. Bekaptam valami virust virusirto ellenére is. Avg vel sikerult kitisztitani. Azt kerte inditsam ujra a gépet a veglegesiteshez. Azota nem bootol be. A biosba a boot menunel nincs a hdd. Megprobaltam ujra rakni full formázással. Ugynugy nem bootol be nincs hdd.
Mi a szar ez? Asus n551jw -
-
kntibi
csendes tag
Sziasztok!
Tanácstalan vagyok már, és nem vagyok ebben valami jártas, ezért kérek segítséget tőletek.
Az egész úgy kezdődött, hogy winrarral tömöríteni kezdtem egy 32 gb-s mappát, majd a tömörítés legvégén kidobta, hogy vmi szektorhiba (!?). Ezt megismételte még kétszer, és hirtelen nagyon lelassult a gép. Nagy nehezen, sokadik újraindításra sikerült bejutnom a feladatkezelőbe, proci 10%, RAM 15%, lemez 100%. Aztán teljesen kifagyott. Még pár újraindítás után a kb. 10 mp-s boot helyett 7-8 perc alatt jött fel a rendszer. További türelemjátékkal a HD Sentinelt elindítva láttam, hogy 100/89 lett, pedig pár nappal előtte 100/100 volt.
2 órával később pedig már csak 100/85 volt.
Nos, azóta be sem bootol.
A vinyót 2 hónapja vettem (WD Caviar Blue 1TB 7200rpm), gyártási ideje pedig 2017 március.
Ha bootolni próbálok, automatikus javítást hozza fel, ami kifagy.
Egy tartalék vinyóra (Samsung 80 GB) felraktam egy rendszert, az tökéletesen, hiba nélkül működik.
A Samsung mellé bekötöttem a hibás vinyót is, de ekkor is az automatikus javítást hozta fel, holott a Samsung van beállítva elsődleges bootnak.
Egyik újraindításnál kiírta, hogy ha át akarom lépni az automatikus vizsgálatot, nyomjak le egy billentyűt. Lenyomtam, majd kifagyott.Tudnátok segíteni nekem? Elsődleges cél az adatok lementése. Cserélik garival a vinyót? Miért nem bootol be a samsunggal a WD?
Előre is köszönöm a segítséget
-
Kékes525
félisten
válasz
-Faceless- #48066 üzenetére
A SMART teljesen rendben van. Az alapján nem lehet a HDD-éd oka a lassú betöltődésednek, legfeljebb a sebessége.
Az biztos, hogy rendszerpartíciónak az SSD sokkal jobb, sokkal gyorsabb lenne, érezhető sebesség növekedést tapasztalnál. Persze azért pontosabb válaszhoz tudni kellene a teljes konfigurációt is. -
pjen
félisten
válasz
Vaskarika74 #48065 üzenetére
Ha a bios nem látja,vidd vissza.
-
-Faceless-
őstag
Sziasztok!
Laptopom hibáját próbálom kideríteni, és merevlemezre gyanakszom. Az azonnali fórumban nem igazán kaptam megoldást szóval bepróbálkozom itt is hátha. A SMART táblához nem értek, így itt lenne:
Ez lehet forrása pl. weblapok 5-10 mp-es betöltési idejének, vagy belassulásoknak játékok közben?
Második kérdés, ha elsődleges drive-nak beszerzek egy SSD-t másodlagos puszta adattárolásra lehet csökkenteni a sebességét (nagyságrendekkel)?
Jelenleg egy elég rossz hőelvezetésű laptopban használom, és másodlagosként messze túl sok hőt termelne.Előre is köszönném a segítséget!
-
Vaskarika74
újonc
Sziasztok!
Vettem egy Toshiba 3tb os hdd-t (HDWD130, P300), de nem látja a bios, csak felpörgeti és a fejet mozgatja. Próbáltam másik alaplappal (mindkettő Gigabyte).
Help pls. -
SP4C3
veterán
amit biztosan tudtok csinálni, hogy használjátok (én tesztelném kicsit, írás/olvasás az egész lemezen), ha meg tönkremegy, vagy bad sector-os lesz a gari előtt, akkor lehet küldeni vissza.
"Youtube-on egy hozzászóló azt írta, hogy normális, és a vibráció csökkentés miatt van." - Ez kicsit értelmetlennek tűnik, hogy amikor áll le a lemez, akkor vibráció csökkentésbe kezd? what?
-
Heló!
Csak annyit írtak, hogy ha akarom, akkor küldjem vissza.
De nem bízom abban, hogy hibásnak találják és egy új, nem daráló példányra cserélik.
Legtöbbször felújítottra cserélik a netes vélemények alapján.Én feladtam. Ha megtudsz valamit, akkor nekem is szólj!
Youtube-on egy hozzászóló azt írta, hogy normális, és a vibráció csökkentés miatt van. Franc tudja, hogy igaz-e.
-
end0
csendes tag
Sziasztok!
Új WD 2TB fzex kikapcsoláskor a teljes leállás előtt 3mp-ig súrlódó hangot ad. Rákerestem és több találat is volt erre a problémára, de egyértelmű választ nem találtam arra, hogy hibásak-e. Már jeleztem gariba, elviszik megvizsgálni. Szerintetek normális hogy felbőg kikapcs előtt?
-
Mika1227
őstag
Beraktam egy új vinyót a BIOS-ban látszik a Hard Disk Sentinel-ben is de a lemezkezelőben nem látszik! Hogy tudnám leformázni?
-
King Unique
titán
A Windows 10 topikban legutóbb kaptál válaszokat kb. ugyanerre a kérdésre, illetve hogy miket lehetne kipróbálni az eszközkezelőben. Maga a külső HDD nem lehet rossz, ha USB 2.0 porton kifogástalanul működik. Illetve a gép USB 3.0 portja se, ha ugyanahhoz csatlakoztatva másik USB HDD megfelelően működik. De amúgy nagyon egyszerűen le lehetne tesztelni az USB 3.0-s csatlakozás működését a WD-vel pl. egy pendrive-ról bebootolt Live Linux alatt. Ha ott rendben működik USB 3.0 porton a My Passport, akkor egyértelműen a Windowsnál nem stimmel valami.
(#48057) krealon:
Akár ez is okozhat gondot, mert csatlakozónál és aljzatnál egyaránt megkophatnak az érintkezők. Ezért is van olyan, hogy egyik USB-portban jobban illeszkedik és megszorul a kábel csatlakozója, míg a másikban kevésbé, vagy éppen lötyög. Nekem is van olyan külső WD-m, aminek a gyári kábele ilyen és ezért használom másikkal. De az mondjuk inkább működés közben dobálta el emiatt az adatkapcsolatot, illetve ha minimálisan elmozdult a kábel. -
VGYke
addikt
Sziasztok! Első körben itt a win10 fórumban kezdtem érdeklődni a problámám megoldásáról, mert azt hittem win10 hiba lehet, de most már gyanakszom HDD hibára is.
A lényeg: Van egy külső usb3-as WD MyPassportUltra HDD, ami egy Mede8er (usb2-es) média lejátszóba teljesít szolgálatot.
Jelenleg ha rádugom a WD HDD-t a PC usb3 portjára semmi nem történik, világít a HDD led, de a win10-ben sehol nem jelenik meg (gépház, eszközkezelő), hogy a HDD létezne:Ha másik külső usb3-as HDD-t csatlakoztatok, minden rendben:
Ha a problémázott WD MyPassportUltra HDD-t usb2-es porta dugom, akkor minden rendben:
Tehát a WD MyPassportUltra usb2-n rendesen működik, usb3 porton nem látja a PC.
2TB-os tárról van szó, tele filmekkel, nem lenne egyszerű újra formázni és úgy kipróbálni, valamint adatvesztés sem jönne túl jól.
Szerintetek elképzelhető hogy úgy kezd "meghalni" a HDD, hogy már nem működik usb3-n, de usb2-n még igen?
Vagy mi lehet a baj?
Hogyan tudnám kideríteni? -
abel.makrai
csendes tag
válasz
King Unique #48053 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm! Sikerült is
-
-
abel.makrai
csendes tag
Sziasztok! Légyszi segítsetek, nagyon fontos, minden adatom azon a merevlemezen van.
Adott egy külső merevlemez, hibátlan, szinte sosem használtam, csak rámásoltam a családi fotókat, kedvenc filmeimet, fontosabb dolgaimat, direkt azért vettem, hogy ezek meglegyenek, biztonságban.
A saját gépemen minden rendben volt, rámásoltam az adatokat, majd bedugtam egy új gépbe, ahol még nem telepítette fel az eszközt, de megjelent a meghajtó, gondoltam befagyott, kihúztam, szerintem itt romolhatott el valami. Azóta megjelenik a meghajtó, de azt írja:
A FÁJL VAGY A KÖNYVTÁR SÉRÜLT, NEM OLVASHATÓ!
HD Sentinelbe 100%-os a vinyó, 2 napot ment összesen, nincs hibás szektor, de nem mutatja hogy hány gb foglalt belőle, azt írja nincs lemez a meghajtóban.
Kérlek segítsetek, nagyon fontos, minden adatom azon van. Biztos nem mehetett tönkre, szinte sosem használtam. -
-
King Unique
titán
válasz
pellesmartin #48048 üzenetére
Ha csak egy korábbi telepítés maradéka volt, akkor nyilván felesleges és lehet törölni. Ez lett volna a következő javaslat. Aztán amúgy másik particionáló program lehet megcsinálta volna így is, mert a linkelt példánál is hasonló volt e helyzet. De mindegy, az a lényeg, hogy sikerült megoldanod.
Egyébként, ha UEFI-s gépről van szó, akkor célszerűbb lett volna a Windows 10-et is annak megfelelőn telepíteni, pláne ha eddig is úgy szoktad. De akár utólag is meg lehet oldani a telepítés teljes átkonvertálását, mert a 1703-as verzióban megjelent MBR2GPT eszköz adatvesztés nélkül megcsinálja. Íme egy konkrét példa innen a fórumról. Persze nem kötelező megcsinálni, pláne ha most Legacy módban minden OK. De, ha a jövőben igény lenne rá, akkor a Windows 10-nél könnyen meg lehet oldani.
Szívesen!
-
pellesmartin
tag
válasz
King Unique #48047 üzenetére
A 480MB-os particióra azt hittem hogy az is egy helyreállítási partició(az is,csak régebbi telepítésből)
Most ahogy azt töröltem,már engedi egyszerűen áthúzni a D-re a tárhelyet!
Nem tudtam hogy MBR lemezen,max 4 elsődleges lehet,eddig mindig GPT-t használtam,de telepítéskor megint volt valami katyvasz,és ezért lett MBR.
Köszönöm a segítséget! -
King Unique
titán
válasz
pellesmartin #48046 üzenetére
Tehát MBR lemezről van szó. Annál max. 4 db elsődleges partíció lehet, vagy pl. 3 db elsődleges és egy kiterjesztetten belül több logikai partíció. Szóval nálad is ezért van ez a katyvasz.
Egyébként az a 480 MB-os NTFS partíció az micsoda?
Mert az látszik, hogy Legacy BIOS módban lett telepítve a Windows és az 500 MB-os rendszer számára fenntartott partíció is megvan. De ez a 480 MB-os valami helyreállítási partíció, vagy csak egy korábbi telepítés "maradéka" és amúgy nem használja a rendszer?A particionáló programban a D-nél a kiterjesztést nem próbáltad a nem lefoglalt területtel, vagy nem engedi? Ha nem, lehet a 2 logikai közé ékelődött elsődleges partíció a gondja. De azért érdemes ránézni más hasonló programmal is, mint az az előző válaszban már említve volt. Ugyanis a téma topikjában korábban volt olyan eset, ahol ez a program szintén nem engedett / tudott megcsinálni egy ilyen műveletet, ellenben egy másik igen. Példa: [link], [link].
Azt meg gondolom nem kell mondani, hogy egy rendszerlemezen lévő partíciók machinálásakor nem árt fokozottan óvatosnak lenni! Sőt, szükség esetén előtte a fontos adatokról és akár magáról a rendszerről is biztonsági másolatot készíteni. Utóbbi célra bevált program pl. a Macrium Reflect, amivel a rendszerpartíció mellett akár az adatpartíciók is lementhetők egy lemezképfájlba.
-
pellesmartin
tag
válasz
King Unique #48040 üzenetére
-
-szabi-
addikt
Hi
HDS kondíció értékelését milyen másik programmal érdemes ellenőrizni?
üdv
-
Stehe
aktív tag
válasz
King Unique #48041 üzenetére
Először lement a quick scan, aztán indult a deep scan, de kb. 10 perc után már láttam azokat a mappákat, amiket le szeretnék menteni. Így leállítottam a scant és lementettem a fontos mappákat. Kipróbáltam, és a fájlko működnek, szerencsére a fájlnév is megmaradt. Régebben találkoztam olyan progival, ami ugyan lementette a fájlokat de átnevezte őket...
Lassan ki kell majd találnom egy megbízható megoldást a fájlok tárolására, mert egyre több az anyag. Jelenleg a Googletól bérlek havi 100Gb-ot, de ez már nem elég, a havi 1Tb ára pedig elég borsos, úgyhogy hosszabb távon gondolkodva vsz. egy NAS megoldás lesz a megfelelő tükrözéssel...
-
King Unique
titán
Hát ez gyorsan ment.
Ennyi idő alatt egy 500 GB-os háttértárnál sem nagyon fut le a deep scan, tehát gondolom csak gyorskeresés lehetett. Illetve csak a tartalom egy része lett lementve, nem minden. Ha még jól olvasható Windows alatt a meghajtó, akkor ilyenkor ez is valóban működhet. De egy teljes mentésnél inkább az előző válaszokban említett módszer a biztosabb megoldás.
Újraparticionálás után technikailag elvileg lehetne tovább használnia a külső HDD-t, de fontos adatokat én ezen már nem tárolnék. Filmek tárolására (másodpéldány) és visszanézésére talán még megfelelhet, aztán megy, ameddig megy... De amúgy egy 500 GB - 1 TB belső / külső merevlemez sem különösebben drága manapság, ha egy megfelelő állapotú háttértár kellene.
-
King Unique
titán
válasz
pellesmartin #48037 üzenetére
A Windows lemezkezelője csak akkor tudná alaplemezként kiterjeszteni a D-t, ha a nem lefoglalt terület közvetlenül utána lenne. Máskülönben erővel dinamikus lemezt akarna csinálni belőle. Tehát ezt alaplemezként megoldani csak külső particionáló programokkal lehet.
Viszont ez az elsődleges / logikai partíció probléma nem teljesen világos, screenshotot sem mutattál róla. Ha a C mellett a D is tényleg elsődleges, akkor utóbbit teljesen felesleges volt átkonvertálni logikaira. Illetve létezik más particionáló program is Windowsra, mint pl. az AOMEI és a MiniTool.
-
Stehe
aktív tag
válasz
King Unique #48038 üzenetére
Köszönöm a segítséget, végül az Ease US progi elsőre megtalálta a fájlokat, és ami fontos volt le is tudtam menteni! Ezer hála utólag is!!!!!
Már csak egy kérdésem van: Ezt a vinyót dobjam ki a kukába, vagy van esély arra hogy még lehessen használni újraformázás után? PL. ideiglenes vinyónak, amire átmásolom a nézni tervezett filmeket, és nem baj, ha egyszer megáll...
-
King Unique
titán
Ha otthon, Windows alatt akarod megoldani és utólag pl. GDB-vel fog történni a mentés, akkor előtte lemezképet az is tud készíteni
.img
formátumban. Fizikai másolatot meg pl. a HDD Raw Copy Tool, ami lehet célszerűbb lenne.Viszont ezeknél összesen 2 db háttértárra lesz szükség. Tehát 1, amire az eredetiről a másolat történik és + 1 másik, amire az adatok tényleges lementése. Valamint az eredetihez képest legalább ugyanakkora, vagy inkább nagyobb tárolókapacitású meghajtók kellenek. Továbbá pl. a fizikai másolat készítésénél a célmeghajtón ne legyen semmilyen fontos adat, mert azt eleve törli a program!
-
pellesmartin
tag
Hello! Ma a C-ről szerettem volna szabad területet áthelyezni a D-re, Easeus partition managerrel,a C ből sikeresen leszedtem 100Gb-ot,lett is 100gb fel nem használt terület,de mikor a D-hez adnám nem engedi. Elsődleges/logikai meghajtó baj van,de nem nagyon értem hogy mi.A C az elsődleges,a D is az volt,átkonvertáltam logikaira de úgysem engedte.
Mi a megoldás?
-
Stehe
aktív tag
válasz
King Unique #48035 üzenetére
Köszi! Lemezképet milyen programmal érdemes lementeni?
-
King Unique
titán
Mivel problémás a merevlemez állapota, ezért az előző válasz második bekezdésében említett dolgok érvényesek! Ha már a rövid önteszt sem fut le, akkor meg pláne!
A lemezkép / fizikai másolat csak 1x olvassa végig a felületet, ellenben az adatmentő program 2x (szkennelés + mentés). Utóbbi nyilván nagyobb megterhelést jelent a merevlemeznek. Aminek, ha közben tovább romlik az állapota, akkor az megint szívás és tovább csökkenhet a mentés esélye. Tehát most kellene megfontolni a dolgot és mérlegelni!
-
Stehe
aktív tag
válasz
King Unique #48033 üzenetére
Köszi a választ!
Jó volt a tipped, RAW lett a lemezkezelőben a státusza...
A HDS teljesítményre 100%-ot ír, kondícióra 74%-ot az alábbi kommenttel:
"A lemez felületén található 42 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.Ajánlatos a lemez állapotának folyamatos ellenőrzése."
Rövid öntetszt ellenőrzés leállt sikertelen olvasó egység hibája miatt.
Kipróbálok egy általad ajánlatt mentőszoftvert, hátha...
-
King Unique
titán
Ilyen általában akkor szokott lenni, ha sérült a kötet és RAW lett. Tehát a lemezkezelőt kellene megnézni. Ha ez a helyzet, akkor az szívás. Ha másik gépen, illetve másik OS alatt szintén, akkor meg pláne. De ilyenkor sincs veszve minden, mert pl. Windows alatt jó esetben adatmentő programokkal (példa) hozzá lehet férni és le lehet menteni a tartalmát. Amit értelemszerűen egy másik fizikai lemezre kell, majd utána újraparticionálni az eredeti meghajtót, aztán végül visszamásolni rá a fájlokat. Ugyan időigényes, de otthoni környezetben ez a biztos megoldás.
Persze előtte nem árt ellenőrizni a külső meghajtó állapotát pl. a HDS programmal! Ha OK, akkor akár mehet is a mentés. De, ha problémás az állapota, akkor az eredeti meghajtóról lemezképet / fizikai másolatot szoktak készíteni másik fizikai lemezre. Majd aztán az utóbbit tovább nyúzni, arról menteni. Vagy adatmentő szakemberhez elvinni, mert ilyenkor nyilván az a legbiztosabb megoldás.
-
Stehe
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy nagy problémám: Külső USB-s WD Scorpion Blue 500HDD-t használok az adataim mentésére, és egyik nap mikor rádugtam a laptopra, kiírta, hogy az eszköz használatához formatálás szükséges. Utolsó használat hibamentes volt, illetve utána sem érte semmilyen fizikai hatás. Mi lehet a probléma, illetve van-e rá esély, hogy a rajta lévő adatok még elérhetőek legyenek? Köszi előre is!
-
Kékes525
félisten
válasz
zsolt1225 #48030 üzenetére
Nem kell mindennap 10 vírus. Elég kárt tud okozni 10 évenként 1 is.
Azok közül amit ajánlottam egyet sem, mert azok nem arra valók, azok kiegészítő védelmek. Én elsődleges védelemként ESET IS használok. Gyors, kevés erőforrást köt le, megbízható, kiváló a szupportja, nagyon kevés a vakriasztása és jó találati aránnyal rendelkezik. -
King Unique
titán
Az előző választ, ha elolvastad, akkor abban benne volt, hogy hogyan kellene beállítani. Vagy, ha használsz HDS-t, akkor még jobb a lemezek leállásának akadályozása funkció. Utóbbi 2-3 másodpercenként hozzáférést intéz a lemezhez, ezáltal meggátolva annak leállását.
Egyébként most hol tart a számláló?
-
King Unique
titán
válasz
Doky586 #48024 üzenetére
Ezt a soha és drasztikusan csökken dolgot kifejthetnéd... Attól még nyilván nem fog tönkremenni egy merevlemez, mert leállt / felpörgött néhányszor. Ahogyan attól sem, ha parkolt néhányat. Ha ezek az értékek túl intenzíven növekednek és magasak, az már valóban okozhat gondot idővel. De aztán lehet éppen előbb hibásodik meg más okból, meg kezdi el termelni a hibás szektorokat stb.
-
Egy asztali gépben soha ne állítsd le a lemezeket az energiagazdálkodásban mert felesleges. Túl sok pénzt nem spórolsz a villanyszámládon (max havi 10Ft-ot) de az élettartama drasztikusan csökken a ki-be kapcsolásokkal. Van olyan hdd-m amiben már több mint 52 ezer üzemóra van (~6évnyi) de semmi baja, igaz legfeljebb havonta 1x kapcsolom ki.
-
King Unique
titán
Ha túl intenzíven csinálja, illetve az indulások / leállások száma túlságosan megszaporodik, akkor az nyilván nem éppen a legjobb. Aztán az más dolog, hogy mikor okoz ez ténylegesen problémát, pláne pl. az ilyen téren sokat bíró 2,5"-os merevlemezeknél. Erről és pl. a leállások esetleges tiltásáról stb. egy korábbi hozzászólásban volt szó.
Egyébként, ha annyira ritkán van használva a HDD, akkor ennyi erővel a gépben a SATA csatlakozó lehúzása, vagy esetleg a Windowsban a meghajtóbetűjel elvétele is opció lehet. De akár egy USB-s külső házba is át lehetne tenni és alkalmanként elővenni, ha szükség van a rajta lévő adatokra.
-
RoBos
senior tag
Hello,
egy olyan kérdésem volna, h nemrég átálltam SSD-re, így a HDD most másodlagos háttértárnak van "használva". Vagyis gyakorlatilag nem használom a HDD-t mert minden prog az SSD-ről indul, így felfigyeltem arra, h a gép kb. 15 percenként felpörgeti a winyót, vagy épp leállítja, nem tudom pontosan.
A kérdésem is pont erre irányul, h ezek a "felpörgetések" nem fogják kinyírni a HDD-t előbb-utóbb, h most nincs használva, csak be van kötve a gépbe?! Bocsi ha hülyeséget kérdeztem! Köszi! -
Kékes525
félisten
válasz
zsolt1225 #48016 üzenetére
A Sentinel szerint minden rendben van. A lemez idős, de nem annyira ami miatt ilyen tünetek lennének. Vírus ellenőrzés szerintem nem árt Milyen elsődleges védelem van? Futtasd le a HitmanPro-t, Malwarebytes Anti-Malware, Emsisoft Emergency Kit és az Adwcleaner-t. A linkek itt vannak: [link]
-
NandorHUN
addikt
Sziasztok!
HDD csendesebbé tételének van valami spec. módja?
Jelenleg elég csendes a gépem, de kissé zavaró, hogy gyak. HDD lett az egyik leghangosabb alkatrésze az új VGA cseréje óta.Spec. tálca vagy valami? (Bitfenix Raiden házam van)
Köszi
-
-
Songo
senior tag
Sziasztok
Van egy WD60EFRX-68L0BN1 merevelmezem. Ami mostanában kicsit le van halva. van még rajta majd 400 giga hely is. de lassú. most pl pendrivera másolásnál alig 25mega olvasást produkált és akadozott. volt hangja is rendesen mint ha épp kidolgozná a belét.
Működési idő nincs még 200 nap. állapota 100% Összes indulás leállás 980.
Azt hittem töredezett de csak 2% töredezettség van rajta :S lehet még is ez? holnap lehet lefuttatom rajta.
Köszia tanácsokat.
-
-szabi-
addikt
Helló
Adott egy pár hónapos 3tb-s toshiba HDD.
Minap HDS-el megnézve 37%-os állapotban van 19 hibás és 3184 gyenge szektor miatt.
Kicsit visszaolvasva HDS felület teszt, HDD Regenerator, "chkdsk", "diskpart", "low level format" stb... többféle javaslat is van.
Mit ajánlotok ellenőrzésre, hogy kiderüljön tényleg gond van vele?
Amennyiben gond van mit tegyek a HDD-vel?üdv
szabi -
King Unique
titán
válasz
Mazsola113 #48011 üzenetére
A macOS natívan írja és olvassa az exFAT fájlrendszert, tehát azt elvileg simán kezelnie kellene. Ahogyan az NTFS-t is natívan olvassa, illetve külső programokkal / terminál segítségével írni is tudja. Ha pedig úgyis Macen használod, akkor ennyi erővel ott is újra lehetne particionálni és formázni pl. HFS+ fájlrendszerre.
Viszont nem teljesen tiszta ez a sztori, a HDD pontos típusa, állapota, hogyan van csatlakoztatva stb. sem ismert. Illetve a Maces anomáliák megfejtéséhez pl. az Apple notebookok topik alkalmasabb lenne.
-
Mazsola113
csendes tag
Sziasztok, a napokban lettem macbook tulaj de a maccem nem olvasta a HDD-met.. Nos vettem egy újjat az is 1tr és azt simán felismeri... A régi gépem segítségével lepucoltam a régi hdd-ről mindent formáztam windows segítségével már ntfs és exfatra is de a mac nem olvassa sehogysem... Paragon telepítve van
Valaki segítsen please
-
VVoid
aktív tag
válasz
King Unique #48006 üzenetére
Köszi, nem volt időm utánaolvasni, ezért kérdeztem. Amúgy meg ST5000LM000, tudom, hogy a Barracudák nem ajánlottak, de ezt végül bevállaltam, 2.5-ösben más alternatíva nincs, fontos adatokról mindig van több másolat, úgyhogy hadd szóljon. Üdv, Vvoid
-
Erwinke
aktív tag
HD sentinellel oldottam meg.
Úgy irták, hogy a "Beállitások" -> "Lemez figyelés" -> "Lemezek leállásának akadályozása" részbe csillag beirásával valószinű nem fog parkolni. És ezalatt a 24 óra alatt 1el sem lett több egyik HDDm parkolási száma(4db van belőlük). Köszönöm! -
King Unique
titán
Az a HDD adatlapján fel van tüntetve, hogy az AF 512e megoldását használja. Vagyis 4096 bájtos fizikai szektorok vannak a lemezen, amiket az OS felé logikailag 512 bájtosnak mutat. Viszont, ha USB-n van csatlakoztatva a háttértár, akkor ott ez bizonyos esetekben változhat. Erről a téma topikjaiban - amiket ismersz - is volt szó több alkalommal. Legutóbb pl. ebben és ebben a hozzászólásban.
Egyébként milyen ez a merevlemez? Az ezzel foglalkozó topikban ugyan nem nagyon szokták ajánlani ezt a sorozatot, de főleg inkább a 3,5"-os modellekhez köthető tapasztalatok alapján. Aztán, hogy a 2,5"-os csak névrokon-e, vagy az is olyan, az már más dolog.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
King Unique
titán
válasz
Erwinke #48003 üzenetére
A "Milyen HDD-t vegyek" topik az EZ és annak az összefoglalójában nem szerepel az említett módszer. De a másik topikban már valóban, viszont ott is csak említés szintjén. Egyébként az energiagazdálkodás tiltása mellett elvileg nem parkol a merevlemez, de a gyakorlatban már nem feltétlen. Tapasztaltam már, hogy pl. a beállított 254-es érték mellett is parkolt alkalmanként párat / néhányat egyik-másik típus. Illetve, ha nem futott a program, vagy másik OS alatt volt használva a háttértár (ahol nem volt beállítva), akkor visszaállt pl. a 128-as értékre.
De mindegy, ha sikerült másik szoftverrel megoldani, akkor OK.
-
VVoid
aktív tag
Sziasztok, nem biztos, hogy probléma, de azért megkérdezem, hátha...
Van egy Seagate 2.5 5TB-os vinyó. Külső rackben inicializálva és formázva, a HDS a következőt mondja:
Ha jól tudom, a drive fizikai szektormérete gyárilag adott, nem módosítható, úgyhogy kissé fenntartással kezelem ezt a figyelmeztetést, de javítsatok ki, ha tévedek.
Közvetlenül SATA portra kötve, a drive tartalma nem olvasható, újra kell inicializálni. Ekkor már nem jelenik meg a HDS-ben ez a figyelmeztető szöveg. Ezután visszatéve a rackbe, a drive tartalma ismét nem olvasható, megint újra kell inicializálni. Mivel a rackben akarom használni, itt is fogom inicializálni, tudomásul véve, hogy közvetlenül SATA-ra kötve nem fogom tudni használni, illetve gondolom, más külső rackben sem. Jó lesz ez így, vagy van itt valami gubanc, amit orvosolni kellene?
Köszi. -
Erwinke
aktív tag
válasz
King Unique #48002 üzenetére
Amit tetszett linkelni topikját a parkolás megoldásnak abban olvastam, az utolsó bekezdésben van róla szó.
Nálam nem elérhető ez az energiatakarékos mód beállitás(szürke, nem lehet rákattolni, pedig regisztrált vagyok kulccsal). De a topikban sikerült találni másik softwares megoldást rá. Most már elvileg igy az éjszaka után egyszer sem parkolt le.
Köszönöm! -
King Unique
titán
válasz
Erwinke #48001 üzenetére
Pedig véglegesen (firmware szinten) csak úgy lehet átállítani, vagyis a
wdidle3
program használatával. Van is külön topikja a témának Kritikus hiba a Western Digital Caviar Green merevlemezeiben néven.Azt nem tudom hol írták, hogy a HDS is alkalmas erre, de az említett topik összefoglalójában nincsen ilyen infó. A programnál az APM maxra állítása csak mérsékli a fejparkolást, de firmware szinten nyilván nem nyúl bele, tehát nem is képes teljesen és véglegesen kikapcsolni. Az viszont igaz, hogy a program regisztrálatlan változatában nem állítható be pl. a 2. lépésben jelölt opció. Vagyis a program / rendszer újraindítása után érvényét veszti a beállított érték.
-
Erwinke
aktív tag
Üdv.
Nem nagyon szeretnék biossal szórakozni, hogy kikapcsoljam a parkolót a WD green 3TB on.
"Milyen HDD-t vegyek" csoport összefoglalójában úgy van feltüntetve, hogy HD sentinellel ez kivitelezhető de csak újrainditásig. Nekem ez is elég volna, mert ritkán van kikapcsolva illetve újrainditva a gép.
Valaki tudna segiteni benne, hogy hogy lehet ezt kivitelezni?
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Thinkpad Tablet X1 Gen 3
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3445, 97% Akkumulátor
- Apple iPhone 16 128 GB Black 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Lenovo Yoga Slim 7 i5-1135G7 8GB 512GB 14" FHD IPS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest