- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- kraftxld: Untappd lista
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
- sellerbuyer: Nem veszélytelen a RAM duplázás de vajon megéri?
- urandom0: Új kedvenc asztali környezetem, az LXQt
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
roseA580
aktív tag
válasz
Evolution55 #56099 üzenetére
Szia!
Igen, ezzel az elektronikával is szerelték.Ennél viszont nem ártana egy műszer (szakadás vizsgáló) sem.
A két fekete diódát kéne zárlatra ellenőrizni (és a zárlatosat eltávolítani) valamint a hozzátartozó biztosítékot cserélni vagy helyettesíteni, egy vékony drótszállal.
A biztosítékok a panel másik oldaláról vannak beültetve eredetileg.
De természetesen erről az oldalról is pótolhatóak.Ha nincs semmiféle lehetőséged zárlat szakadás keresésre akkor akkor mindkét dióda eltávolítása és mindkét biztosíték áthidalása is eredmény hozhat.
De én természetesen a hibátlanokhoz nem nyúlnék. -
roseA580
aktív tag
válasz
Evolution55 #56097 üzenetére
Szia!
A másik táp választása valószínűleg nem volt jó ötlet!
Kérlek ne használd ha nem tudod a polaritását és a feszültséget megmérni.A HDD-n valószínűleg a tápcsatlakozó feletti, pirossal jelzet dióda zárlatos lett, ha eltávolítod akkor szerencsés esetben működhet még a HDD:
Mivel lehet más is az elektronika a HDD-n, eltérés esetén kérlek hogy a képét töltsd fel az oldalra. -
Evolution55
csendes tag
Sziasztok, kellemes ünnepeket!
Van itthon 1-2 IDE HDD, egy Samsung HD300LD-nek kezdtem neki adatmentési célzattal, USB to IDE adapterrel (külső tápos). Gépen megjelenik a 3 partíciója, majd kb. 1 perc erős gondolkodás után leválasztja a gép, így egy mappát nem tudtam megnyitni a HDD-ről. Egyébként eddig felpörgött meg minden, nem tudom hol volt ott a probléma.
Gondoltam hogy a hibaforrás a külső táp lehet, biztos nem kap elég áramot. Kipróbáltam egy másik táppal, nem volt jó ötlet: pukkant egyet a HDD és azóta fel sem pörög se kép, se hang. A HDD-n a 4-pines csatinál (ahol a tápot kapja) égett szagot lehet érezni, viszont vizuálisan nem látni semmi eltérést.
Menthető még a szituáció, lehet vele foglalkozni/kezdeni valamit?
Adatmentésre egyelőre 50-60 ezret nem szeretnék kiadni cégnél, mivel 10+ éves cuccok vannak rajta ezért lehet csak lom meg felesleg az egész, lehet nem. Erre pénzt kiadni kicsit szerencsejáték nekem.
Köszönöm a válaszokat előre is, jelige: nem nevet, együttérez.
-
cocka
veterán
válasz
kisubul27 #56091 üzenetére
Ez nem ilyen kombó adapter?
Egyszer használtam ilyen 2.5-es, 3.5-es IDE + SATA cuccot USB-s véggel meg külön molex táppal, végül ment az elektronikai hulladékba, mert valószínűleg az áramellátással (de lehet hogy az adatkapcsolattal is) súlyos gondok voltak. Azokra a vinyókra is hibákat írt, amik más külső házakban normálisan mentek.
Szóval én akkor berágtam ezekre a kombó adapterekre, mondom ez tényleg ilyen filléres szar, ami átgondolva nagyszerű ötlet LENNE, ha rendesen működne! -
-
kisubul27
újonc
válasz
King Unique #56090 üzenetére
Akkor ha az első ("Tehát szektorhibás a HDD és vsz emiatt nem lehet inicializálni se") akkor használhatatlan a HDD? A másodikat holnap letesztelem, azon ne múljon!
Köszönöm amúgy a segítséged!
-
kisubul27
újonc
válasz
King Unique #56087 üzenetére
Ez egy adapter, amin van több csatolófelület, illetve USB-n keresztül csatlakozik PC-be, TV-hez, stb. (Sharkoon márka) MIvel a HDD-m 3,5", ennek külön kell a 12V is
-
-
kisubul27
újonc
Sziasztok! Laikusként kérdezek, szóval nem vagyok a téma szakértője, de szeretnék megmenteni egy 2TB WD HDD-t, ha lehet. A winchester korábban egy kamerarendszer beltéri egységében volt. WD22PURZ (Purple, tehát a lila verzió). Most külső meghajtón keresztül próbálom kideríteni mi a hiba, a windows (11 Pro) nem generál hozzá meghajtó betűjelet.
Lemezkezelőben ez látszik:Ha inicializálni szeretném, akkor pedig CRC hibát ír ki.
A tulajdonságokban pedig ezt látom:
Nagyon szépen köszi, ha valaki tudna segíteni! -
Lion81
tag
válasz
King Unique #56081 üzenetére
Igen Silicin Power.
Ez egy 12 éves külső vinyó aminek az volt a jó tulajdonsága, hogy strapa külső hdd-ként üzemelt.Mivel elvesztette már rég a strapa jellegét (a háza törött a széleknél így bármi bejuthat a házba) és kb. 10 éve nem volt mozdítva az asztalról (nemhogy hurcibálva) így úgy gondoltam, hogy jobb helye lenne a nagykuckóban. Asztalon felszabadul egy kis hely is ezért szedtem szét.
Valószínű az utolsó pont lesz a megoldás csak találnom kell egy másik 1TBs hddt kölcsönbe, hogy lementsem az adatokat. -
King Unique
titán
válasz
Lion81 #56078 üzenetére
• Az "1TB SP usb 3.0 külső HDD-m" nem világos, hogy pontosan milyen Silicon Power külső merevlemezt akar jelenteni. Ahogyan az sem derült ki a leírtakból, hogy esetleg be lett-e állítva USB-n valamilyen titkosítás.
• Egy gyárilag készre szerelt külső HDD normál esetben nem arra való, hogy otthon szétszereljék és áttegyék belőle a HDD-t a PC-be, ami egyrészt garanciavesztéssel járhat, másrészt nem feltétlen lesz SATA-n hozzáférhető a HDD tartalma, ha USB-n hardveres titkosítás volt beállítva vagy eltérő a logikai-fizikai szektorméret.
ilyen igénynél célszerűbb lett volna külön megvásárolni a HDD-t majd ahhoz egy USB-s külső házat vagy dokkolót.• Nem világos miért kell okvetlenül kiszerelni a HDD-t a külső házból és a PC-be téve SATA-n csatlakoztatni, amikor ha USB 3.0-s és a PC-n is van olyan port, akkor az bőben kiszolgálja egy HDD adatátviteli sebességét.
• Erről a "2x 500gb-ra van NTFS-be formázva a hdd. Amikor berakom akkor meg 2x 58GB-ot mutat és a maradék 800GB-ot semlegesként kezeli." állapotról nem ártott volna egy lemezkezelő screenshot, mert így nem teljesen világos.
• Ha formázni akarja a Windows az NTFS kötetet, az akkor jellemző, ha RAW lett, aminél a másik topikban le lettek írva a lehetőségek.
• Ha fontos adatok vannak azon a HDD-n, akkor nyilván nem kellene ott semmit formázni, összevonni és egyebek, max. szükség esetén adatot menteni adatmentő programmal (példák).
Vagy visszatenni szépen az USB-s külső házba ha ott megfelelően működik és hozzáférhető a tartalma, majd USB-n csatlakoztatva átmásolni a fájlokat a PC-ben lévő HDD / SSD-re, ha az a cél. -
-
Lion81
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok mert van egy 1TB SP usb 3.0 külső HDD-m. Namármost fogtam és kiszedtem a külső házából, leszedtem a satán csatlakozó usb bemeneti nyílást és bekötöttem simán SATA3-ba a gépházba.
A bios látja a win látja felismeri beazonosítja de nem tudom megnyitni a meghajtót mert folyton formázni akar.Ha visszaépítem az egészet a külső tokjába pöpecül megy minden látja minden. Hogy lehet adatvesztés vagy adatmásolás/mentés nélkül megúszni a dolgot mert nagyon be szeretném építeni a házba, de úgy nem akar működni csak ha formázom de nem tudok 1TBot lementeni (nincs kölcsönvinyóm).
Eszközkezelő mindkét esetben látja nem jelez problémát stb...
Lemezkezelésnél is látja, de furán írja ki a dolgokat mert alap esetben külső használatnál 2x 500gb-ra van NTFS-be formázva a hdd. Amikor berakom akkor meg 2x 58GB-ot mutat és a maradék 800GB-ot semlegesként kezeli.
Itt kellene valamit állítani:összevonni egy kötetbe beállítani valamit esetleg?
Ez a módszer adatvesztéssel jár?Van rá oly mód hogy ne veszítsek adatot?
Köszi a válaszokat. -
tibaimp
nagyúr
válasz
szacsee #56071 üzenetére
Én is így jártam, még korábban és a végén egy hardveres klón oldotta meg egy dokkolóban. Az átvitte, simán működik azóta is a Win10.
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Klónozni szerettem volna egy hdd-t egy ssd-re, de crc hibával elszállt
SanDisk és tsai megvolt, kábelcsere megvolt, win alól bad sector figyelmen kívül hagyása bepipálva, de így sem működik.
Mit javasoltok, melyik program tudna segíteni, vagy mit tegyek, hogy klónozni tudjam?
1 hibás és egy gyenge szektor van a lemezen -
angyalpc2
aktív tag
válasz
blendész #56067 üzenetére
Megoldódott..
De hogy így...
Intel SMbus nem volt feltelepítve...legalább is ezt írta az eszköz kezelő.
PCI\VEN_8086& és talán DEV_323 vagy DEV_A323
Lehet a sata vezérlő vagy intel valami driver.. nem tudom
Nem ment az ACPI funkció? vagy...
https://www.asus.com/hu/motherboards-components/motherboards/prime/prime-h370m-plus/techspec/
128 Mb Flash ROM, UEFI AMI BIOS, PnP, SM BIOS 3.1, ACPI 6.1,Win 10 upgrade felajánlotta az intel system 10.1.16 valamit...azt felrakva megjavult
Mindegy, működik... ez a lényeg. (de azt jó tudni, hogy a sata külső usb-s se látja..ha baj lenne)
-
angyalpc2
aktív tag
Hello
Hát ilyen bajom se volt még sose..Gép i5 8 gen eredeti Win10 Asus H370-M
Volt benne egy SSD az alapra csatlakoztatva nmve modellszám,KXG50ZNV512G NVMe TOSHIBA
és mellé Satán ST2000DM001-9YN164 2TB adattárolónak filmek munkák stb stb évek alatt...legalább 10 évnyi cucc.2 hónapja újra telepítettem a windows 10-et és akkor lehúztam az SSD-t mondom még véletlenül se az legyen formázva...
A windows 10 eddig jelszavas volt, most pinkódos (ezt értem mi a bánatnak , de mindegy)
Most kellene újra a HDD, újra rádugom a SAtát..
Gép bekapcs.. HD sentinel látja a HDD-t és a smart értékeket, a gép nem
Laptop külső satás HDD usb-s cuccal, az se látja.. de a hd sentinel igen.
HD sentinel 100/100Valami nem lett feltelepítve? vagy a Windows 10 szórakozik?.. mondjuk a laptop Win 8.1 se látja
Mit nézzek meg vagy állítsak be? -
FeRRaR1
őstag
Sziasztok, vettem életemben először használt HDD-ket (valószínűleg utoljára is egyben).
Volt a NAS-ban 4x6Tb WD Purple, egy tönkre ment, vettem 8 használtat, de horror csomagolásban küldtek (külön kértem hogy figyeljenek, legalább duplázzanak mindent de nem csinálták meg...). Rendes HDD hungarocellben de semmi zacskó és mozogtak a helyükön meg a dobozba is, ami egy sima karton doboz volt.Elkezdtem tesztelni (utólag hülyének érzem magam).
Szóval 8 db összesen:2 db olyan írási hibákat produkált hogy semmi tesztelésre nem volt szükség használhatatlanok.
3 db átment sima win és gyors teszteken, de a WD Dashboard extended Error 7-el hibát dobott pár óra után mindre. (olvasási hiba)
1 db átment minden teszten hibátlanul
2 db még nem volt tesztelve
Mennyire megbízható a WD dashboard?
Küldjem vissza az egészet a fenébe, vagy még teszteljem a többit és tartsam meg a hibátlanokat? (ha már itt vannak)Gondolom ez a helyes eljárás használt winyók esetén hogy WD Extended test?
Köszönöm
-
Ottó58
senior tag
válasz
Cheesy #56062 üzenetére
Az a helyzet, hogy ugyanolyan (REV) száma volt mindkettőnek, ezért mertem áttenni.
Ha a módosítás csak az elektronikára vonatkozik, és a belseje megegyezik, lehet hogy működne. Előtte biztonsági másolatot készítenék, de én megpróbálnám, ha fontos a másik lementése.-Rizikós a dolog.
Hozzáértőbbek valószínű majd konkrét választ fognak adni. -
-
Cheesy
őstag
válasz
Ottó58 #56061 üzenetére
A helyzet az, hogy az (még jól működő) elődje a tönkrement vinyónak is WD RED 2TB. Előszedtem. Vajon működne a régi PCB-je az újabbik hdd-n? HA nem, akkor tönkremehet a még működő PCB?
Balra a régi (működik), jobbra az új (nem működik)
A régi PCB (REV A 2060-771824-003):
Az új PCB (REV A 2060-771945-002):
Működne a régi vinyó PCB-je az újabbon?
-
Cheesy
őstag
Sziasztok! Volt egy tápcserém, sajnos úgy tűnik, hogy az adattárolásra használt HDD-m (WD20EFRX) megadta magát.
Nem kapcsol be. Másik kábel, másik tápport kipróbálva, USB-s külső HDD is. Nem ad életjelet, nem kapcsol be.
Mi lehet a következő lépés? A nyomtatott áramkör cseréje esetleg? Annak típusra azonosnak kell lennie? -
cocka
veterán
válasz
stigma #56058 üzenetére
A kézi átmásolgatás azért nem jó, mert egyrészt a kis fájlok miatt órákig tartana és ott a boot configuration data, másrészt a Vistától kezdve dugig van a rendszerpartíció NTFS linkekkel. Csomó junction van benne, ami asszem relatív hivatkozás, és amikor másolgatni kezded egy meglévő windóz mellé, akkor az összes ilyen mappa az aktuális rendszer C-jére fog hivatkozni, ami nyilván nemkívánatos.
Az is vicc, hogy pl. Total Commanderes keresésnél külön be kell állítani, hogy ne vegye figyelembe az ilyen linkmappákat, mert van egy hely, ami önmagára hivatkozik (ja a ProgramDataban lévő Application Data LOL) és onnan mittomén hanyadik mélységi keresés után feladja. (nem fut végig, mert végtelen ciklusba kerülne nyilván) Valami plusz cuccot kellett átírni az iniben, hogy ne keressen linkmappákban. LOL Gondolom ezért nem nyerő a FAT32 sem, mert ott nem tudná létrehozni a linkmappáit, bár a rendszerfájlok egyike sem nagyobb 4 gigánál, szóval elviekben működnie kéne.
-
stigma
addikt
válasz
Doky586 #56056 üzenetére
Hi, köszi kipróbáltam, de sajnos nem tudom megmenteni a C meghajtót, csak max az adatokat átmásolni onnan, mert a Win7 lemásolás után elindul, de restartol vagy épp kiirja, hogy javítsam a boot táblát, melyet próáltam megtenni, de sikerütelenül.
Sajnos mikor készítem a backu-ot írja hogy van elég sok bac sector rajta, így valszeg azért nem indul el.Segítséget előre is köszi, kap egy rendes rendszert ismerősöm, és akkor tiszta lappal indul
-
stigma
addikt
-
-
cocka
veterán
válasz
stigma #56050 üzenetére
Simán meg tudod oldani, hogy a HDD-ről lemented az adatot Macrium Reflecttel image fájlba és utána azt visszaállítod az SSD-re. Majd látni fogja, hogy kisebb lett a tárhely, szal. ami sima adat és esetleg túllógna, azaz a maradék 693 gigán van, azt én lementeném máshová.
Elvileg ingyenes, de ha esetleg nem találsz hozzá installert, tudok küldeni.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Abban kérném a segítségeteket ismerős gépe került hozzám, és elég nagy bajban van.
A gépre lehet én tettem még 10 éve Windows 7-et, egy HDD-re melyet ketté particionáltam --> 120GB-os rendszernak és Adatoknak a maradék.
Ritkán használja a gépet, és azt hittem örök életű lesz, de sajnos a HDD nem így gondolta magát , mert a kondiciója egyik napról a másikra 100-ról 40 re leesett és egy csomó bad sector/hibás szektor illetve eléggé fura hangja van a HDD-nek.
Próbálok segíteni neki, és adatit és a rendszert lemeteni.
Adatokat sikeresen lementettem, most komplett Win7-et kellene HDD-ről SSD-re menteni.
,,Áruházból" ami N-el kezdődik leszedtem az AOMEI Backupper-t amivel particót kell mentenem, sikerül is de sajnos Bootolás után 2 problémát írt eddig.1. Windows loading Error vagy micsoda, majd CTRL+ALT+DEL és ennyi... (DiskGenius progival ez a hibaüzenet)
2. Kiirta hogy tegyek be egy Win7-es image-t és javítsam a fájlrendszert..(AOMEI Backupper)HDD 1TB-os, 120GB-os rendszert kellene egy szűr Micron SSD-re menteni, ami 256GB-os.
How to Clone Hard Drive to SSD in Windows 10/8/7 with the Best Software?
Easiest Way to Clone Hard Drive to SSD|Without Reinstalling
How to clone Windows 10 - The Free and Easy way!Tudtok nekem segíteni, hogy tudnám biztosan átmenteni a rendszert (Win7-et) az általam megadott SSD-re?
Mentést úgy tudok csak tenni, hogy a HDD-t ami haldoklik külső házba teszem és USB-n menten az adatokat, mert ha az eredeti gépbe beteszem és Windows indítok kb 25 percit kattintani sem tudok, mert csak homokórázik.
Win7 úrajtelepítés nem játszik, csak komplett Windows mentés, mert olyan progik vannak a gépre telepítve amit már nem tudok beszerezni szerintem, illtve az egyik programnál elég sok plugin van amit vagy nem érek el, vagy már nem tudom/tuaja haverom hogy kell újrakonfigurálni.Segítséget előre is köszi.
Abba ne menjünk bele, hogy miért nincs backup, vagy miért nem tértünk át régebben SSD-re már ezer éve, neki így volt kényelmes, hogy bekapcsolta és működött.
-
válasz
blendész #56048 üzenetére
"Értelemszerűen bekapcsolt gép mellett nem érdemes menet közben lelőni a lemezeket, viszont ha megy a gép, menet közben is be tudom nyomni a kívánt merevlemezt."
Értelemszerűen biosban legyen bekapcsolva a hot plug funkció! Így menet közben menüből leválasztható mint egy pendrive, utána lekapcsolható.
-
blendész
tag
Mivel régóta húzódó problémát oldott meg a fórumon kapott tipp, gondoltam csak pár sorban beszámolok, hogy a HDD tápellátását szabályzó kapcsoló jól működik. (Hosszútávú tapasztalatom még nincs.)
A táp winyókba szánt kimenetét kell bedugni a kapcsolóba (molexet és satat is fogad), a kapcsolóból pedig a hozzá adott négy sata tápkábelt kell bekötni a lemezekbe. Nem bonyolult.
Az asztalomban csak kis ház fér el, így nem tudtam rack-ekkel ellátott tornyot venni, viszont sok adattárolóval dolgozom egyszerre: két SSD, két 2,5" és három 3,5" HDD van a házban, plusz külön usb dokkoló. (Fotósként, operatőrként dolgozom, sok adattal.)
Nyilván egyszerre sosem használom mindet: van amire csak mondjuk kéthetenként van szükségem, a gép viszont sokszor egész nap megy, így teljesen feleslegesen pörögnek. Illetve néha eszembe jut, hogy egy véletlen asztalba rúgással 30-40 TB adatot karistolhatnak végig a fejek...
Szóval ezt a kis kapcsolót a gép hátsó felére beszerelve, szuperul tudok 4 hdd-t kapcsolgatni. Értelemszerűen bekapcsolt gép mellett nem érdemes menet közben lelőni a lemezeket, viszont ha megy a gép, menet közben is be tudom nyomni a kívánt merevlemezt. Évek óta kínzó problémára adott megoldást. -
King Unique
titán
válasz
Brada:D #56046 üzenetére
Ha a Windowsban tárolóhelyként lett beállítva a HDD, de nem cél annak megfelelően használni (bár akkor ugye miért lett úgy beállítva...), akkor értelemszerűen el kellene távolítani onnan, vagy törölni és eltávolítani, ha nincsen rajta semmilyen fontos adat.
-
Brada:D
tag
Sziasztok!
Vettem egy WD Purple 4TB, beüzemeltem, át is másoltam rá az adatamiat. Semmi gond nem volt. Aztán újratelepítettem a windows-t. A BIOS-ban látja, viszont, windows nem igazán ismeri fel.. A disk managmentben igen, de ott semmit nem tudok vele kezdeni.
Előre is köszönöm ha tudtok segíteni. -
Jaime
csendes tag
Sziasztok,
nekem egy elég rendhagyó kérdésem lenne, remélem tudtok válaszolni.
Meghalt a külső vinyom 2 TB-s WD. Hatalmas mákkal pont a garanciá utolsó hetében. A bolt azt mondta, hogy ők nem vizsgálnak semmit, hanem megy ki a gyártónak.
És itt a kérdésem:
Ezen a vinyón a gyerekek filmes gyűjteménye csücsült (1TB). Ez itthon a kutyát sem érdekli, de vajon akkor sem kell aggódnom, ha ez kimegy külföldre? Mert pl. a németek kicsit komolyabban szabályozzák ezt kérdést. -
ViZion
félisten
válasz
King Unique #56043 üzenetére
thx, bakker, az adattárolásnál keresgéltem.
-
King Unique
titán
válasz
ViZion #56042 üzenetére
Eleve vannak itt különféle beárazós topikok, a kereső kilistázza ezeket.
Az ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás topikban célszerű érdeklődni HDD-k (és SSD-k) beárazása felől, mint azt a példák is szemléltetik.
-
ViZion
félisten
Elnézést, nem ez az a topik, de nem találtam mást... HDD árazás azt csak magamnak, apróról, vagy esetleg tudtok árat a használt vinyóimra?
WD red és WD purple, 2×2 TB, NAS-ban voltak, kb. 6 évesek. Vigyáztam rájuk, hibátlanok, de nagyobbra cseréltem. Mit kérhetek ezekért? -
blendész
tag
Pár évente megkérdezem, hátha született megoldás:
Létezik valamilyen szoftveres - vagy akár hardveres, utólag beépíthető - kapcsoló, amivel a gépházban lévő merevlemezek manuálisan kapcsolhatóak ki és be? Van olyan hdd is a gépben, amit kb kéthetente egyszer kell csak megnyitnom, addig viszont teljesen feleslegesen pörög. Fontos adatokkal dolgozom, megnyugtató lenne, ha nem menne állandóan az összes lemezem. (Lassabb erodáció, esetleges vírusfertőzéssel szembeni magasabb elennállás, illetve ha mondjuk a gyerekem megfocizná a házat, akkor nem 40 Tb-ot karcolnának végig egyszerre a winyófejek...)
Külső dokkolót is használok, de azokban kevésbé bízom. -
Mennyire gyakori, hogy egy HDD hirtelen elhalálozik?
Már több, mint 7 éve szinte folyamatosan megy, és még mindig 100/100-at ír a HD Sentinel:
HDD Device 1: /dev/sdb
HDD Model ID : HGST HTS721010A9E630
HDD Serial No: JR1000D31MD7BE
HDD Revision : JB0OA3U0
HDD Size : 953870 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 34 °C
Highest Temp.: 55 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 2673 days, 18 hours
Est. lifetime: more than 100 days
Nem tudom, hogy érdemes lenne-e még most lecserélni, vagy várjam meg, amíg kihullik? Tárhelyproblémám nincs. -
Dorien
veterán
Sziasztok!
Leírom a kis délutáni kálváriámat, hátha másnak is hasznos lesz:
Vettem egy használt 18TB-s Seagate Exos-t, beüzemeltem és akkor jött a kellemetlen meglepetés: sem az Easeus Partition Master, sem a Win10 lemezkezelő (Disk Manager) nem tudott mit kezdeni a rajta lévő 2TB-os "GPT védőpartícióval". Sok böngészés után eljutottam a megoldáshoz: [link]
Vagyis:
1. cmd futtatása rendszergazdaként
2. diskpart
3. list disk (lemezek listázása)
4. select disk # (az adott számú lemez kiválasztása, jó alaposan nézd meg előtte!)
5. clean (gyalu)
6. convert mbr (lemez konvertálása mbr formátumra)
7. exit
Ezután már 18TB allokálatlan területként mutatta a lemezt az Easeus, és nem volt vele további probléma. Convert to GPT, create NTFS partition, kész. -
kissati66
tag
Sziasztok, adódott egy problémám, hátha tud valaki segíteni. Tehát adott egy laptop, ami egyik napról a másikra nem volt hajlandó bebootolni, rövid töltés után a Windows elszállt kék halállal, az ntfs.sys-re panaszkodva, ha telepítő USB-ről bootolt be, akkor is. Kis keresgélés után kiderült, hogy a HDD a ludas, miután kiszereltem, simán működött a maradék SSD-vel, viszont a HDD-t USB adapterrel bármilyen működő Windows alapú gépre rádugva azonnal lefagyott, ugyanúgy kék halál. Ezután megpróbáltam Linux alatt, ott gond nélkül működött, sikerült az adatmentés, viszont Windows alatt továbbra is használhatatlan. Szóval az lenne a kérdésem, mit kellene szerintetek tennem a HDD-vel, hogy ismét használható legyen Windows alapú gépeken? Egy teljes újraformázás segíthet? Ti találkoztatok már ilyennel?
-
Eagle16
addikt
Sziasztok!
Ezzel lehet, vagy kell valamit kezdeni vajon? Egy pár hete jött ki, azóta 1 darab gyenge szektort mutat.
Azt is tudom hogy hol hibás, az egyik videó fájl a gépen megakad mindig ugyanott. -
JonssoN
csendes tag
válasz
Gardaai #56027 üzenetére
11 ezerrel ugrott a Load/Unload Cycle azaz a parkolás, ennek a kattogását hallod. Mivel Seagate, openSeaChest-el kilehetne kapcsolni. Instrukció. A smart adatok folyamatosan frissülnek.
-
Gardaai
senior tag
ST2000DM008-2FR102 az áldozat. Hetek óta, folyamatosan kattog üresjáratban, már az agyamra megy. Ebből nektek látszik valami? Egyébként mikor frissülnek a S.M.A.R.T. adatok? Egy-egy tesztelés után, vagy magától is kéne, a program indításakor?
2024.09.29 - S.M.A.R.T. attribútumok:
2024.10.09 - S.M.A.R.T. attribútumok:
-
shapphire
aktív tag
Sziasztok!
Van egy FSP Hyper M 500-as tápegységem. Valószínűleg a Sata tápkábel szarakodik mert adathibákat hoz a Sentinel az egyik ssd-n, meg fagyást is tud produkálni a gép. Kicseréltem már az adatkábeleket a háttértáraknál, de nem szűnt meg a dolog.
Hol lehet ilyen moduláris több csatlakozós Sata kábelt venni?
Vagy több darabbol lehet összeállítani egy gyárit? -
mumtaz
senior tag
Üdv.
Van a gépemben egy 3 TB-os WD RED vinyó. HDD Sentinel most azt írja rá, hogy "A lemez felületén található 20 gyenge szektor". Vajon kezdjek aggódni? Szintén a Sentinel szerint a működési ideje: 4 év, 68 nap, 10 óra. Azelőtt csak Samsung vinyókat használtam és korábbról van is a gépemben egy 2 terrás HD204UI (10 év, 343 nap) hibátlan, és egy 500GB-os HD502HJ (7 év, 244 nap) egy gyenge szektorral. Mondjuk az értékek hülyeségnek tűnnek, mivel az HD502HJ 12 éve meg van, a HD204UI-t meg bő egy évvel utána vettem és mindig együtt voltak a gépemben, szóval érdekesek a Sentinel által mutatott adatok. Na mindegy.
Itt inkább a WD Red az, ami lényeges, mert azt csak tárolásra használom és nem sűrűn változnak rajta az adatok.
Szóval kezdjek aggódni? -
attiati
veterán
Nem hiba, csak kérdés:
Használtan ajánlható egy vinyó (WD Purple), amiben 1800 nap működés van?
(100% kondi hdd sentinel szerint) -
válasz
Howkeddlee #56022 üzenetére
Köszönöm, kicsit vissza kellett (volna) olvasnom, és ez a tanács segített: #55805
Még jó hogy volt itthon ilyen adapterem!
Köszönöm Pikari kollégának! -
Sziasztok!
Adott egy 18TB WD 180EDGZ HDD. Dokkolóba helyezve tökéletesen látja a windows, tökéletesen működik minden hiba nélkül, de amint az alaplapra kötöm rá (több sata csatlakozóval is próbáltam, illetve több tápcsatlakozóval is próbáltam) a bios sem és így a windows sem látja. Az alap biosa a legfrissebb.
Szerintetek mi lehet a probléma?
Köszönöm a segítségeteket! -
KisTücsök
addikt
válasz
King Unique #56020 üzenetére
Igen, 3-masba dugva is ugyanazt produkálja. Gyári kábellel. Akkor nem marad más, mint másik kábellel próbálni, ha találok valamit.
-
King Unique
titán
válasz
KisTücsök #56019 üzenetére
"Gép kiírja, hogy gyorsabb is tudna lenni"
Ilyen üzenetet akkor szokott megjeleníteni a Windows (is), ha USB 3.X helyett csak USB 2.0 porthoz van csatlakoztatva az USB-s meghajtó, ami ha helytálló, akkor egy 2,5" külső HDD-nél nem meglepő a kattogás, lásd elégtelen USB-s tápellátás.
Egy 2,5" külső HDD-t a megfelelő működéshez eleve USB 3.X porthoz kellene csatlakoztatni, asztali PC-knél elsődlegesen a hátlapon lévő porthoz. + Lehetőleg a gyárilag mellékelt vagy másik rövid kábellel, mivel a túl hosszú USB-kábel adatkapcsolati és tápellátási problémákat okozhat.
Ha USB 3.X porthoz van csatlakoztatva és úgy produkálja a leírtakat, akkor meg vagy az USB-port / USB-kábel, vagy maga a külső HDD lehet a hiba forrása. -
KisTücsök
addikt
Sziasztok!
Van egy Western Digital Elements 2.5 5TB külső merevlemezem, minden ok nélkül (nem lett leejtve, stb), azt kezdte el csinálni, hogy bedugom és 6-ot kattan majd leáll. Gép kiírja, hogy gyorsabb is tudna lenni, meg az usb bedugós hangot beadja, de a sajátgépben már nem jelenik meg. A HDD sem pörög, a led viszont világít folyamatosan. Másik kábellel most nem tudom kipróbálni, mert ilyen spéci kábele van. Két gépen is próbáltam, több usb csatiban, de ugyanaz. Mi lehet a gond?
-
Shreky
tag
Most bővítettem a szerver gépemet egy 3.5" 8TB-os Seagate Exos ST8000NM00A-2KE101 HDD-vel. A SeaTools quick / extended tesztje szerint is hibátlan, HDD Sentinel szerint is, de én sem tapasztalok vele semmi gondot, viszont csak most észleltem, hogy rohadt hangos, amikor írás olvasáskor mozog a fej. Idle módban semmi hangja nincs, mintha benne sem lenne, de amikor elkezd írni / olvasni, akkor nem hogy a gépházból, hanem a szekrényből is kihallatszik a hangja. Mivel alapjáraton nem hallom a hangját, így én a rezonanciát kilőném, mert a fej kezd el mozogni, így gondoltam hogy bele kellene rakni egy ilyen hangszigetelő dobozba, amit be lehet építeni 5.25" helyre. Tudtok ilyesmit javasolni? Volt már valakinek hasonló gondja? Hogyan oldotta meg?
-
Xanderas
csendes tag
válasz
Gardaai #56016 üzenetére
Először is köszi a segítséget.
odáig már eljutottam, hogy a probléma (szerintem) szoftveres, mert total commander mindig látja őket és fájlokat másolhatok, kezelhetek stb, csak a fájlkezelő vacakol.
HD sentinel szerint kiváló 99% és 100% közötti állapotban vannak.
Azt hiszem frissítek win11re és az újratelepítés megoldja a gondot.
Köszönöm a hozzászólást és a segítséget.
Üdv -
Gardaai
senior tag
-
Xanderas
csendes tag
Sziasztok
Az alábbi gondom van: Adott 4db merevlemez 2 hdd, 2 ssd. Néha (de egyre gyakrabban) amikor rákattintok a Fájlkezelőre akkor bal oldalon felsorolja a lemezeket de ha rákattintok valamelyikre (bármelyikre) akkor kezdi el betölteni a hdd-t vagy ssd-t és fent egy zöld csík töltődik. Mintha eddig nem lett volna elérhető a lemez és most tölti be. Ez eltart pár percig és a végén amikor majdnem végig ér a zöld csík akkor vagy kidobja a fájlkezelőt és újra kezdhetem vagy lefagy és újra kell indítanom az egészet.
Újra indítás után ismét vagy vagy helyzet van. Néha betölt, néha nem.
Szóval mi a baja?
Újra kellene telepítenem?Előre is köszi
-
Aurig@
őstag
Üdv!
Toshiba P300-as vinyón ki lehet kapcsolni a fejparkolást valamilyen módon? -
losslessonly
csendes tag
Sziasztok,
WD30EFAX-68JH4NO egyik nap elkezdett kb. 64 másodpercenként leállni/felpörögni.
Semmi rendszerváltoztatás nem volt (Windows 8.1), a power saving beállításoknál a hdd kikapcsolás "soha" állásban, ellenőriztem.
AAM, APM opciók nincsenek, több programmal is néztem, nem állítható.
Ha csak a BIOS-ba lépek be és nem bootolok rendszert ott is csinája és mindig kb. azonos időközönként.
Tettem be egy másik HDD-t, szintén WD, de más verzió, az nem csinál ilyet sem bios sem Win alatt. Így biztos, ami biztos adatmentés után kivettem a gépből.
Szerintetek mi lehet a hiba, hardveres vagy beállítás? (Elvileg power management aktív, de ennek beállításaihoz semmilyen programmal nem fértem hozzá). -
-
roseA580
aktív tag
Szia!
"ennek a háznak a hűtése is szuper" szerintem meg nem!
Azért vettem mert fémházas meg gyors, de akármelyik HDD-met (2-14 TB 7200-as) raktam bele, mindig jóval 50 C fölé melegedtek benne (még 57 C is láttam) tehát ventilátorral tudtam csak kevéssel 50 C alatt tartanom őket.
Ezért ezt a házat visszaküldtem.Inkább egy jól szellőző gépházban használom tovább őket belső HDD-ként, így max. 45 C melegednek fel.
Sokkal nyugodtabb lettem! -
válasz
Gardaai #56005 üzenetére
Gondolom Windowst használsz és HD Sentinel van telepítve a gépeden. Itt van egy jó leírás a SMART-ról: [link] Érdemes arra is ránézni, hogy milyen értékek szerepelnek ott, bár, ha van valami nem tetsző és problémás dolog (pl. áthelyezett szektorok, javíthatatlan szektorok, stb.) arról szólni fog.
-
válasz
Gardaai #56003 üzenetére
7200-as HDD-k melegednek, ezzel nem nagyon tudsz mit kezdeni, pláne úgy, hogy nem kapnak hűtést. Gondolom a dokkolónak is műanyag háza van, az se sokat segít rajta. Hűteni kell valamivel.
Van egy Delock mobil rackem. Abban 3 olyan lemezem van, ami nem melegszek. 2 darab WD Purple (5400 rpm) és egy WD Ultrastar He10 10TB (héliumos). Az utóbbi valószínűleg a héliumos dizájn miatt hűvösebb.
A 7200-as régebbi Hitachi lemezeim, illetve a WD Black mind melegednek. -
Gardaai
senior tag
Ez a HDD datasheet-je: [ST8000VN004] 8TB verzió oszlop.
Nem igazán találtam arról semmit a táblákban, hogy "vajon tud-e parkolni".
HD Sentinel-en belül az ATA jellemzőknél támogatottnak jelöli az IDLE IMMEDIATE parancs UNLOAD funckióval részt, viszont a Serial ATA jellemzőknél az Automatikus alvó módba váltás és Eszköz alvás (DevSleep) nincs. De ezekhez annyira nem értek mi-micsoda, annyit tudok, hogy a PC-ben lévő HDD-n ugyan ezt megnézve, még az első sincs támogatva és mindig altatja a Windows.
Most beraktam a dokkolóba, csak max a HD Sentinel dolgoztatja, megnézem pár óra után mennyire melegszik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lexar NM1090 PRO 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-13.000 MBs - Eladó!
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia
- Lexar NM790 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 4060 8GB Rampage Shiva Cooler Master 650W
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2137
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- RÉSZLETRE .OPCIONÁLIS. G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 96GB (2x48GB) DDR5 6000MHz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest