- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Tökéletes töketlenség
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jarod1
veterán
válasz
Lacika79 #49897 üzenetére
ilyen problémán én is filóztam mivel elektroka területén mozgok,
de a kollégámmal beszéltem aki korábban IBM- winyó gyártásban dolgozott és ő mondta hogy össze vannak párosítva az elektronikák a fejjel és másik elektronikával hiába ugyanaz a típus nem fog menni.Ha mázlid van a dióda vagy mi ami elégett megvédte az értékes áramköröket. lehet ezek cseréje megoldaná
bár elég nagy amper mozoghatott ott hogy a vezetősáv is pörkölődött.. -
Lacika79
tag
-
gabo91
aktív tag
sziasztok,
segítséget szeretnék kérni, az alábbi problémára.WD 30PURX 240nap működési idővel. Háttértár, csak sorozatok vannak rajta, megvettem rátoltam 1terát utánna meg fokozatosan gyűlt rá, 350gb szabad helynél kevesebb nem volt rajta.
Mivel kicsit sok HDD van (2x3TB 1x2TB +3TB+ssd) gondoltam átrendezem hogy legalább 2HDD-t kitudjak kötni, mivel úgyse használom csak tárolom a 90%-ot.
Purple-ról átmásoltam 1,5Terát, de volt egy fájl aminél megakadt a másolás, "nem olvasható" elindítani eltudom lehet nézni, pár másodperc van a filmben ahol megakad, ott tovább tekerem és oké.
Lényeg: hogy 4-5x próbálkoztam a másolással... majd ma látom hogy 6gyenge szektor ott virít... meg "raw read error rate 122"
Kérdés, hogy mennyire féljek? Lenne értelme egy formázásnak, segítene rajta? (inkább beáldozok 200-300giga cuccot mint elszáljon 2,7tera) ha újra partícionálom, van arra lehetőség hogy a gyenge szektort kizárni?Mit javasoltok?
Köszi előre is.
-
levardy11
újonc
Sziasztok!
Az lenne a problémám, hogy fél éve vettem egy
"Western Digital Caviar Blue 3.5" 1TB 64MB SATA3 WD10EZEX" típusú HDD-t, be is szereltem a gépembe, felraktam a Windows-t, a szükséges programokat, tökéletesen működött. Ám december elején kíváncsiságból felraktam a Hard Disk Sentinel nevű programot, és csalódottan konstatáltam, hogy a fél éves cucc 15%-os állapotban van, és 589 hibás szektort tartalmaz. Véleményem szerint nem kellene ilyen állapotban lennie egy ilyen fiatal merevlemeznek. Azt szeretném tőletek kérdezni, hogy mi lelte a merevlemezem, hogy ilyen pocsék állapotban van?! Sosem volt kiszedve a beszerelés óta, nem volt leejtve sem, se ütve-vágva, nem is öntöttem le semmivel.. A gépházamnak a bal oldala nincsen felrakva, szóval ott nyitott.... bár nem hiszem hogy ez miatt lenne baja..
Specifikációm:
Processor Intel(R) Core(TM) i5-4460 CPU @ 3.20GHzVideo Card AMD Radeon HD 7700 Series
RAM 8.0 GB
Operating System Microsoft Windows 10 (build 17134), 64-bit
A gép legfőképpen netezésre, játékokra, filmezésre van használva....
Előre is köszönöm a válaszokat.. A HDD az alaplap SATA6G bemenetébe van dugva.. -
t-zotya
csendes tag
Sziasztok.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Vettem egy WD 1Tb-os hdd-t beraktam a gépbe és nem ismeri fel. Lemezkezelőnél inicializálást kér és kiírja h "Nem megfelelő funkció" és ennyibe is marad az egész. Hogyan tudnám működésre bírni a hdd-t h működjön és particionálni tudjam.
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném egy 2 terrás hdd partícióit törölni.
A problémám az, hogy a windows lemezkezelője nem engedi, illetve attól tartok, hogy ha sikerülne törölni, az a windows bootját is elronthatná.
2 HDD, és egy SSD van a gépben, A Lemez 2 az SSD. Ezen van a win. telepítése, viszont valamiért a törlendő Lemez0 F meghajtójára került a rendszer státusz.
Elvileg az F meghajtón semmiféle rendszerfájl sincs.A kérdés az lenne, hogyan lehetne törölni az F meghajtót, mert jelenleg a rendszer nem engedi....
-
Vicegeci
újonc
válasz
King Unique #49888 üzenetére
Lehet nem fogalmaztam jól, elnézést, a másik csoportban megmosták a fejem és próbáltam most jobban körül írni a problémát.
De igen annyi hogy látják a merevlemezeket csak új betűjelet akarnak hozzá rendeltetni... de viszont a solo dokkolóból amiből kivettem és látta, és olvasta azt át rakva a dual dokkolóba már csak látja hogy van, de ezen kívül semmi csak ha új betűjelet adok neki, viszont ha ezt megteszem utána meg megint ott vagyok ahol a part szakad, mert a dual dokkolóbol vissza rakom a soloba megint kezdhetem előröl. -
King Unique
titán
válasz
Vicegeci #49885 üzenetére
A másik topikban még azt írtad, hogy a másik dokkoló állítólag egyáltalán nem ismeri fel a HDD-t, most meg kiderült, hogy csak a meghajtóbetűjel a probléma, állítólag... Viszont sokkal több most sem derült ki, lemezkezelőről nincs screenshot, max. az előbbi + a dokkolók típusa.
"Ezek pedig a régiek, de baromi érdekes ha az új dual dokkolóban formázom le és rendelek hozzá betűjelet akkor az látni fogja, viszont a régi solo dokkolók nem...."
Ha nincsen csatlakozási probléma és tényleg csak a meghajtóbetűjel a gond, akkor nemrég egy másik válaszban le volt írva, hogy mi okozhatja azt, ha nem kap automatikusan. De ha ki van kapcsolva az automount, akkor az összes dokkolónál problémát kellene okoznia, ahogyan a partíció rejtett állapotának is.
Ha eltérő logikai / fizikai szektorméretet használnak a dokkolók USB-n, az viszont már nagyobb gond. De akkor meg nemcsak szimplán a meghajtóbetűjel lesz a probléma, hanem eleve nem lehet hozzáférni a partíció tartalmához. -
Vicegeci
újonc
válasz
Jarod1 #49886 üzenetére
https://www.aqua.hu/sharkoon-quickport-duo-usb30-v2-kulso-hdd-dokkolo-a0066-146351.html
Ez az új dokkoló,
https://www.aqua.hu/sharkoon-quickport-xt-usb30-v2-kulso-hdd-dokkolo-fekete-4044951014057-259767.html
Ezek pedig a régiek, de baromi érdekes ha az új dual dokkolóban formázom le és rendelek hozzá betűjelet akkor az látni fogja, viszont a régi solo dokkolók nem.... eléggé wtf nekem ez.
És igen sata 3-as merevlemezek -
Vicegeci
újonc
Sziasztok.
Eléggé frusztráló problémához szeretnék segítséget kérni.
Röviden tömören.
Van 6 merevlemezem, 1 db 4tb-os és 5db 3tb-os.
Ezekre van 3 solo Sharkoon dokkolóm, meg most vettem egy dual Sharkoon dokkolót.
A probléma pedig az hogy van olyan merevlemezem amit csak az egyik dokkoló ismer fel, a többi nem, és ugyan ez a helyzet az új dual dokkolóval az egyiket sem ismeri fel.
Mi lehet az oka? És ezekre a megoldás adatvesztés nélkül??
A probléma win 7 op. És win 10-en is produkálja.
Az egyik Sharkoon solo dokkolóban rendesen olvassa a merevlemezt, áthelyezve a Dual Sharkoon dokkolóba már nem, viszont azt mutatja hogy nincs betűjel rendelve neki,
A segítséget előre is köszönöm. -
petra93
csendes újonc
válasz
Doky586 #49882 üzenetére
Nem csak a Bios jelszót tudom (amivel belépek a Bios-ba), hanem az ATA HDD jelszót is, hiszen eddig is én használtam a kérdéses SSD-t. Vagy ha nem ez, akkor mi az az admin jelszó?
Köszi előre is, még sosem volt ilyen gondom, szóval lehet, hogy bennem keverednek a fogalmak
-
petra93
csendes újonc
Sziasztok! A következő a problémám: Dell 7520 laptopban Samsung 850 EVO SSD-t használtam, HDD jelszóval. A minap alaplap hiba következett be, azóta egyáltalán nem kapcsol be a gép, valószínűleg rövidzárlat van. Ez gazdasági totálkárnak tűnik :S
A gondom az, hogy az SSD-n lévő adatokhoz így nem férek hozzá, a jelszó birtokában sem. Megpróbáltam egy régi fujitsu laptopomba betenni az SSD-t, kérte a HDD jelszót, de hiába írtam be helyesen, nem fogadta el a jelszót (gondolom valahogy másképp kódolja a jelszót a Dell és a Fujitsu gép).
Van esetleg valamilyen ötletetek, hogy hogyan férhetnék hozzá az SSD tartalmához?
Ha pedig erre nincs lehetőség, és Easeus Partitionben újra aktiválom az SSD-t, legalább az adatok nélkül, de tudom használni megint az SSD-t egy új gépben?
Köszi előre is!
-
tobias40
veterán
Köszi!
Csak azt akartam megkérdezni hogy adat tárolásra használjam-e még...
Közben leformáztam,megnéztem a sentinellel 87%-os a hdd állapota.
Próbáljam win-es gépben adat hdd-nek,vagy rakjam vissza a NAS-ba és megy ameddig megy?
A vége így is ez lesz..Eladni nem akarom,pár ezer ft nem visz előrébb!
-
válasz
tobias40 #49878 üzenetére
Ha egy kivájt kemény felületre teszed le és nagykalapáccsal annyira eldeformálod és biztos vagy benne, hogy a lemez is elgörbült benne, akkor azt már nem fogja elolvasni senki. Másik lehetőség, hogy befogod satuba és két három helyen átfúrod acélfúróval, na azt ollvassa ki valaki! Nyogodtan mehet a betonjárdába térfogat növelőnek.
-
tobias40
veterán
Sziasztok!
A régi Synology NAS-ban használt,WD GREEN 2 terrás vinyóm(4 éves) 21 bad sector-os.
A bad sectorok lassan szaporodtak az utóbbi 1-2 évben,NAS írta ki hogy cseréljem.Ezek után dobjam ki a kukába vagy formázzam le(mivel és hogyan?) és tegyem vissza a nas-ba adat-ra amíg meg nem adja magát?
Érdemes vele kínlódni,ti mit tennétek vele?Köszi a segítséget!
-
Werkly
őstag
A konfig fűthetett be neki lehetséges. A ház oldalában van mindhárom HDD. Ez a legrosszabb helyen úgylátszik. Holnap megcserélem a másik HDD-vel és meglátom. A SOTTR fűthetett "alá" szerintem. Azért köszi! Néztem hálón, hogy 45 még nem danger hőfok. Csak a többi meghajtóm 31-33 között mozgott! A Seagate mindig melegebben üzemelt a kezdetek óta (33-37).
-
Werkly
őstag
Van egy tárolásra használt 2 Tb HDD (Seagate). Nézem HD Sentinellel és hőmérséklet piros 45C. Mitől van ez? Meghülyült? Nem is megy!
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
motoroskanál #49873 üzenetére
Vagy csak valamelyik csatlakozó kábel rossz és a 140 ezer adatkapcsolati hiba nyírta ki. Vegyél sata kábelt is a biztonság kedvéért!
-
kirkri
addikt
Sziasztok!
Pár hete írtam a topikba, hogy van-e valakinek tapasztalata WD gyártói gariztatással kapcsolatban.
Akkor nem írt senki, így mivel én végigvittem a folyamatot beszámolnék róla, hátha másnak segít.Adott volt egy új 4TB-os WD Black HDD, ami az én bénázásom miatt az első percben meghibásodott. A HDD-t itt vettem a Hardveraprón, kisker gari nélkül, így nem maradt más megoldás, mint a gyártói garanciával élni.
Miután beregisztráltam a WD oldalán és láttam, hogy él a gyártói garancia, kértem RMA-t. Ez egy hónapig él, addig kell beérkezni a HDD-nek a gyűjtőpontra Németországban.
Én DPD-vel küldtem vissza, 6e forintba került. Pénteken feladtam, kedden odaért a gyűjtőpontra. Ekkor kaptam egy emailt a WD-től, hogy küldik a szervizbe és majd értesítenek a fejleményekről. Szerdán reggel kaptam egy emailt a UPS-től (ennyi idő alatt biztos nem ért be a HDD a szervizbe), hogy csomagot adtak fel nekem Lengyelországból. Másnap a kezemben volt egy új, bontatlan HDD. Mivel időközben vettem egy másik HDD-t, mert nem tudtam, hogy ez ilyen gyorsan lerendeződik, így eldöntöttem, hogy meghirdetem amit kaptam. Szerencsére előtte ránéztem a WD honlapján, hogy a csere HDD-nek meddig él a garanciája és meglepődtem, mert csak 9 hónapot mutatott a warranty check.
Nyitottam egy case-t a WD honlapján, hogy a visszaküldött HDD új volt 5 év garanciával, a cserére meg csak 9 hónap van, tudnának-e segíteni. Semmi választ nem kaptam, az imént belépve a case felületre, láttam, hogy lezárták a reklamációt és...
Egy nagy elismerés a WD-nek a korrekt és gyors ügyintézését!
-
nFlex
tag
válasz
King Unique #49870 üzenetére
Köszönöm a választ!
Vigyáztam rá keveset használtam,mostanában töltöttem tele félig játékkal és itt kezdődött a probléma! Fagyogatott fura hangot is adott néha.Hát visszaküldöm. -
King Unique
titán
A HDS szerint 0% kondíciónál lehetséges a garanciális csere, tehát igen. Ha a gyártó (HGST) saját diagnosztikai szoftvere (WinDFT) is hibát mutat, akkor meg pláne. A 8 napos üzemidő amúgy eleve kevés, szóval ha ennyi használat után tönkrement és nem user error (elégtelen tápellátás, túlmelegedés, leejtés) miatt, akkor esélyes, hogy egy gyári hibás példányt fogtál ki...
-
tzolee21
csendes tag
Sziasztok!
Találkozott valaki olyan problémával, hogy egy HDD-nek annyi az össz hibája, hogy windows allatt (Win7, Win10 - 64 bit) több folyamatot futtatva óriásira nőnek a válaszidő értékek = 15-20k környéke.
Viszont a gyártói ellenőrző program (Seagate) és a HD Sentinel nem talál rajta hibát és Linux alatt működik szinte normálisan (párszor recovery módban indul csak). HD Sentinelben van egy válaszidő teszt, azt futtatva ott is jelentkezik a probléma, ha közben elindítok valami más programot.
Van valakinek ötlete?
-
$p@rr0w
őstag
Sziasztok, meghalhat egy maghajtó úgy hogy a HD sentinel 100/100-nak látja? A héten másodjára nem indul egy játék mert meghibásodott egy-egy file. Illetve kaptam kékhalált is. WDC WD10EZRX-00A8LB0
-
kuka01
csendes tag
válasz
King Unique #49862 üzenetére
Rejtett volt a hdd!nem tudom hogy mert nem csinaltam vele semmit!de mar most mukodik! 1000 koszonet!
-
King Unique
titán
válasz
kuka01 #49859 üzenetére
Azt nem írtad, hogy még a gép bekapcsolása és az OS indítása előtt csatlakoztatod a külső HDD-t, vagy menet közben, a működő rendszer alatt. De normál esetben amúgy mindkettőnél automatikusan kellene meghajtóbetűjelet kapnia, pláne az utóbbinál. A Windowsban nem lett kikapcsolva az automount, a külső HDD-n lévő partíció nem rejtett (hidden)? Az alábbi leírás szemlélteti mindkettő lecsekkolását, beállítási lehetőségeit.
-
King Unique
titán
válasz
Morgó Ceruza #49860 üzenetére
Ha többször nem volt szoftveresen megfelelően leválasztva, amiatt is lehet probléma, de attól még nem kellene magának az eszköznek tönkremenni. Viszont, ha leesett párszor, na az már gond, simán lehet amiatt a kattogás... Vagyis az új információk ismeretében itt bizony a user error is fennáll.
Viszont az igaz, hogy akár enélkül is tönkremehet egy ilyen eszköz. Pont ezért kell eleve több online és / vagy offline tárolóra menteni a fontos adatokat, akkor nem lesz gond. Valamint 2,5"-os külső merevlemezből is eleve ütésállót venni, ha fennáll használat / hordozás közben a leejtés veszélye. Egész komoly iparág épül manapság az ilyenekre, elég csak megnézni pl. az ADATA, Silicon Power, Transcend kínálatát.
A profi adatmentés eleve nem olcsó, de azt már neked kell mérlegelned, hogy megérnek-e annyit a rajta lévő adatok. Ha pl. az 1 TB-os tartalmához otthoni módszerekkel nem tudsz hozzáférni, nem érzékeli semmilyen formában a Windows, akkor csak ez, mármint az előbbi lehetőség marad a mentésre. Meg egy leejtett HDD-nél amúgy is problémás lehet a mentés, ami megint nem feltétlen otthoni feladat.
"A most használatos géphez is van külső HDD-m, kérdéses, hogy ez is meddig húzza."
Megfelelően kell használni, odafigyelni az előző válaszban említett dolgokra, illetve nyomon követni a meghajtó állapotát pl. a HDS programmal és akkor remélhetőleg nem lesz gond.
De azért ez nem jelenti azt, hogy örökké működni fog. Na meg nyilván a gyártóknak sem ez az érdeke, hanem az, hogy időnként újat vegyél...
-
Morgó Ceruza
újonc
válasz
King Unique #49858 üzenetére
Nem figyeltem oda biztos párszor a hardver biztonságos eltávolítására, de abszolút precíz ember nincs , aki mindenre akkurátusan ügyelne.1-2 szer le is esett az 1 TB-os Winchi, sajnos. nem dobáltam
DE utána még működőlépes volt. Aztán minden csatlakozáskor csak kattogott. Hely hiányában tároltam ott adatokat, nem biztonsági okokból. Naívan azt hittem, ott biztonságos helyen vannak. Anyagilag nem telt volna plusz merevlemez beszerzésére. Az adatmentéssel kapcsolatban csak annyit hogy akkoriban, réges-régen 1 budapesti cégnél igen borsos áron vállalták volna az adatmentést, már ha van értelme. A második, 500 GB-os HDD-t max 1 évig használtam , utána romlott el. Az írásomat tanulságként írtam. Az ember nem vigyázhat mindenre úgy mint a hímes tojásra. Amit használ az ember, az ugye el is romolhat. Lehet gyári hibás is valami. Mindenesetre mindkét HDD ugyanaz a márka és típusszámú volt, kivétel a tárterület! A most használatos géphez is van külső HDD-m, kérdéses, hogy ez is meddig húzza. De bizonyos dolgokat most már, ha tudok DVD-re mentek. Egy nagy tárterületű belső és külső HDD beszerzése tudom nem egetverő összeg de mégis pénzkiadás. Sajnos az öreg 5-6 éves PC-m nemrég megadta magát. Az új gép nem volt olcsó. Persze kinek mi az olcsó, ez relatív. Tudom, süket szöveg amit írtam, meg lehet mondani rám, hogy ez bolond, de úgy éreztem, hogy a külső HDD-kel kapcsolatos "rossz tapasztalataimat" meg kellett hogy osszam.
-
kuka01
csendes tag
Sziasztok! Olyan problémám lenne hogy számítógép újra telepítése után minden egyes újraindításnal a külső vinyom eltűnik (WD)! Telepítés előtt ilyet nem csinált! Ha új betujelet adok neki működik normálisan! Ez szerintetek mitől lehetséges!?
-
King Unique
titán
válasz
Morgó Ceruza #49857 üzenetére
Hát az jó régen, néhány éve lehetett, mivel az XD5 nem éppen mai darab... Ha a vásárlás után 1 évvel volt vele probléma, még úgyis több évvel ezelőtti esetről lehet szó. Azóta nem sikerült megoldani, lementeni róla az adatokat?
Egyébként meg lehet elégtelen volt USB-n a tápellátás, asztali PC-knél nem a hátlapon lévő USB 2.0 porthoz, vagy eleve nem USB 3.X porthoz volt csatlakoztatva, akkor szoktak kattogni. Legalábbis jó esetben, mert rossz esetben lehet a HDD hibája, annak tönkremenetele miatt is. De lehet maga az USB-kábel is rossz, ezért érdemes másikkal is kipróbálni. Az USB Y-kábelt, vagyis egyidejűleg 2 db port használatát a 2,5"-os külső merevlemezeknél pedig pont a stabil tápellátás miatt szokták javasolni USB 2.0-s csatlakozásnál. Ahogyan többek között a megfelelő szoftveres leválasztásra is célszerű odafigyelni, ha nem akarjuk, hogy a külső merevlemezen lévő fájlrendszer és a fájlok sérüljenek. Továbbá arra is, hogy pláne működés közben, de lehetőleg kikapcsolt állapotban se érje extrém külső hatás, pl. ne legyen lejtve stb. Viszont a mostani esetnél ilyen részletek nem derültek ki. De esélyes, hogy nem feltétlen volt minden rendben és az is közrejátszhatott az említett problémánál.
Szóval a lényeg, hogy megfelelő használat mellett egy külső HDD is működhet évekig gond nélkül, lehet megbízható adattár. Viszont ha pótolhatatlan adatokról van szó, akkor alap, hogy eleve több helyre mentjük azokat, nem kizárólag csak 1 db tárolóra, legyen az akármilyen is! Az pedig nem meglepő, hogy a háttértárolók gyártói nem vállalnak közvetlenül felelősséget az eszközön tárolt adatokért, pláne ha pl. user error miatt történik adatvesztés. A pendrive-okat meg inkább hagyjuk... Azok sok esetben eleve megbízhatatlanok, egyik pillanatról a másikra eltűnnek róluk a fájlok, írásvédetté válnak, egyáltalán nem ismeri fel őket az OS stb, tisztelet a (kevés) kivételnek. Na meg azoknál rendszerint SMART sincsen, ezért az állapotukat sem lehet nyomon követni, így pláne lutri, hogy meddig bírják... Ellenben egy külső HDD-nél legalább SMART is van és Windowson pl. a HDS programmal nyomon lehet követni a meghajtó állapotát.
Ha az adatmentés a célod, akkor egyébként eleve nem itt, nem a HDD probléma (nem adatmentés) topikban kellene érdeklődni, hanem az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban! De ott lehetőleg a mostaninál konkrétabban és a lemaradt lényeges információkkal kipótolva kellene előadni a problémát! Vagy eleve elvinni egy adatmentéses céghez a külső HDD-t, ha otthon sehogyan nem boldogulni a mentéssel és pótolhatatlan fájlok vannak rajta, megér annyit a lementésük.
-
Morgó Ceruza
újonc
Járt-e így valaki LG External HXD5 külső winchesterrel?
Én szaküzletben vásároltam ezt az LG márkát régebben. Sajnos kb. egy év múlva egy 1 TB-os a PC-hez csatlakozás után csak kattogott, több gép sem érzékelte és érzékeli meghajtóként. A rajta lévő nem kevés adatot hogyan és miből tudom visszaszerezni? Az utána vásárolt 500GB-os készüléknél pedig szó szerint eltűntek az előtte rámásolt adatok. Nem merek rá semmit sem átmásolni, vagy áthelyezni, "mert köddé válik". Sőt, itt előfordult olyan, hogy csak akkor volt hajlandó működni, ha formattálom, mert a PC kiírta, hogy tele van, vagy üres? , ismeretlen fájlformátum, az eszközön lévő adatokat nem lehetett megnyitni. Így itt is adatok távoztak az örök vadászmezőkre. Formattálás után a gép is érzékelte meghajtóként. "Megjavult"? Jó lenne adatmentést végrehajtatni adatmentő céggel, az 1 TB-os merevlemez esetében, de nagyon sokba kerülne és lehet, hogy nem lenne értelme. A hibákat nem hiszem, hogy a készülékhez mellékelt segédprogram vagy driverszoftver hiánya okozta, vagy okozhatta, a termékek dobozaiban nem volt emlékeim szerint, az eladó csak az USB-s Y kábelt mutatta nekem. A merevlemezek USB-s mivoltára tekintettel a PC-k plug und play felismerik. Mindig azt ajánlják, hogy fontos adatainkat lehetőleg külső meghajtókon tároljuk, készítsünk biztonsági másolatot külső meghajtókra. Vásároltam egy 64 GB-os pendrive-ot. Működik hibátlanul. A csomagolása hátulján szerepelt az , hogy a készüléken tárolt adatok "meghibásodása" miatt (tehát, adatvesztés esetén) semmilyen felelősséget nem vállalnak! De legyünk "nyugodtak, hogy adataink megbízható helyen, külső tárolókon "biztonságban" vannak!
.
-
felora:)
tag
sziasztok!
Van egy Kontron KTQM87 alaplapom, azon a SATA0 porton egy Samsung 860EVO 250gb -os SSD van, ami elvileg
SATA Version is: SATA 3.1, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)
megfelelően üzemel.Amivel a problémám van, hogy van a SATA2 és SATA3 porton RAID0 -ba 1-1 db. WD winyó (WDC WD3000FYYZ-05UL1B0). ezeknek az átviteli sebessége valamiért "csak" 3 Gb/s a smartctl szerint.
SATA Version is: SATA 3.0, 6.0 Gb/s (current: 3.0 Gb/s)
Én nem találtam az alaplap leírásában erre vonatkozóan beállítási lehetőséget. Az alaplap és az összes rákötött eszköz támogatja a SATA3 szabványt... Valami ötlet? -
tevfik
tag
Van egy ASUS X556U Notebookom. 2 éves lesz.
Most olvastam egy cikket a hdd karbantartásról és ezzel kapcsolatos teszt programokról.
Feltettem a gépre a CrystalDiskInfo és a Hard Disk Sentinel és szomorúan látom, hogy a kondíció 17%-os.
Utána olvastam, de a gép nem volt hordozva nem volt kitéve semmilyen ütésnek stb.
A gép az asztalon használva monitorra és billentyűzettel összekötve Excel és böngészésre volt használva.
Mit lehet tenni ebben az esetben, miért történhetett ez? Köszönöm.
-
mik-oca
tag
Sziasztok!
Vettem egy WD RED-et (4TB).
Beraktam egy dokkolóba, hogy formázzam, de gyakorlatilag csak pár partícionáló program látja (Aomei), hogy van ott valami, és azok is 0 méretűnek látják így nem is tudok kezdeni vele semmit!Küldjem vissza?
Köszi!
mik-oca -
Razor18
tag
válasz
maestro87 #49849 üzenetére
Van egy 3,5"-os WD Black 2 TB-os HDD-m. Mióta egy fém beépítő kerettel beszereltem egy 5,25"-os slotba, tompán, de eléggé hallhatóan kerreg-kattog írás közben (torrent letöltésnél pl.). Korábban, amikor egy gumi csillapítókkal ellátott bekattintós szerelő keretben volt, akkor nem volt ilyen gond. Gondolom a fém-a-fémen beszerelés meg a ház maga erősíti fel ennyire?... Mindegyik HDD csinálja ezt vajon (ha így van beszerelve)?
-
maestro87
őstag
válasz
King Unique #49848 üzenetére
A régi HDD-vel működik.
Tegnapelőtt raktam be először a kikapcsolt, áramtalanított gépbe, akkor betöltött a Windows. Lemezkezelőben formáztam, teszteltem és másnap reggel tapasztaltam, hogy nem indul vele a gép. Most kipróbálnám, hogy NTFS-re formázom, de bekapcsolt gépnél a SATA kábelt rádugva nem ismerte fel. Le kellene venni a tápcsatlakozót is, majd vissza? A mobile rack-et sajnos még nem vettem meg. -
King Unique
titán
válasz
maestro87 #49847 üzenetére
Maga a SATA-szabvány natívan támogatja a Hot Swap funkciót, viszont ennek működése a gyakorlatban a hardvertől, illetve a BIOS beállításaitól, valamint az OS-től is függhet, ami ITT is le van írva. Amúgy meg igen, SATA-nál ACHI mód kell hozzá.
"Egyébként egyszerűen csak kicseréltem az egyik régi HDD-t rá."
Ha a régi HDD-t kötöd vissza ugyanarra a portra, ugyanazzal a táp- és adatkábellel, azzal is kifagy a bootolás? Meg azt írtad, hogy a particionálás és formázás után jelentkezett a probléma. Vagyis ezek szerint előtte nem, illetve ha most utólag törlöd? Feltétve, hogy nincs rajta fontos adat és esetleg nem került rá rendszer számára fenntartott partíció, mint ITT.
-
maestro87
őstag
válasz
King Unique #49838 üzenetére
5 percet vártam, nem bootolt, lefagy az elején ahol meg kellene nyomni az F2-t az UEFI-be való belépéshez.
Elsődleges meghajtó az SSD, másodlagos a DVD-ROM (még van ilyenem).
Egyébként egyszerűen csak kicseréltem az egyik régi HDD-t rá.
HDD, csatlakozó hibát kizárnám és több portban is kipróbáltam.
Ez a Hot Swap pontosan hogy működik? Előbb kellene csatlakoztatni a SATA kábelt és utána a tápkábelt vagy mindegy? Mert fordítva már próbáltam és nem működött.
És ACHI mód kell ehhez, nem?Azért exFAT mert úgy tudom, hogy az Android nem támogatja az NTFS-t és egyszer majd egy Androidos TV box-ra fogom rákötni. Legalábbis NTFS-re formázott SD kártyát nekem a telefon nem ismeri fel.
(#49837) butch3r: Érdekes, akkor lehet, hogy az alaplap nem támogatja, vagy tényleg rosszul van valami beállítva...?
-
butch3r
senior tag
válasz
King Unique #49840 üzenetére
a tippeket köszi csere lesz.
a kérdés inkább azért és akkor volt amikor még csak hdsentinel volt ő 1 hibás sectort írt és 99%.os állapotot ami miatt számomra fura volt az egész.
wd saját tesz programja meg egy másik aminek most nem ugrik be a neve mind 2 jóval hibásabbnak ítélte így már nekem is egyértelmű -
Bandiahegyro
tag
válasz
King Unique #49843 üzenetére
így van, mindenki boldog hehe
-
Bandiahegyro
tag
válasz
Bandiahegyro #49842 üzenetére
ja és még ehhez annyit, hogy amin hiba nélkül fut az sata3, amin hibával az sata2.
Nyilván amúgy is így a jó, franc se emlékezett, de lehet egy jumperrel sata2 módban ment volna, ez már nem derül ki. -
King Unique
titán
válasz
Bandiahegyro #49842 üzenetére
Mondjuk azt tényleg írtad, hogy restart után oké a formázás, vagyis ezek szerint a 7-esnél nem volt oké valami. De mondjuk a Windowsnak egy restart néha amúgy sem árt.
Abban a leírásban nyilván azért van több opció megadva, mert több oka is lehet az ilyen hibának. Most pedig utólag kiderült, hogy SATA-n csatlakozási probléma volt az oka és másik portban állítólag már oké.
A lényeg viszont az, hogy szerencsére nem a HDD hibás, meg a Purple amúgy is jó sorozat.
-
Bandiahegyro
tag
válasz
King Unique #49841 üzenetére
Az előbb is írtam, szó szerint ezt: "Restart után format ok," Arról ennyit, lehet bekavart a friss eszköz. Azóta próbáltam MBR helyett GPT-vel is hátha... De nem.
Azért ennyire nem vagyok lama, nyilván megtaláltam a hibaüzenetet, de az, hogy vagy csatlakozás, vagy kábel, vagy hdd hiba, az igen aranyos leírás
Az a baj rendszerváltás előtt használtam utoljára jumpert kis túlzással, most nem akarok fabrikálni, majd kotrok valahol.MOD:
na van ezen az elcseszett dell gépen 6 port, egy a mágikus dvd-nek fenntartva a leírás szerint, a következő porton ssd, és utána pár hdd feliratú sata. Nyilván végigpróbáltam az összeset, mielőtt írtam, persze egyet nem. ODD eldob hátra, annak a helyére rá, és természetesen egyből megy.
hogyaza+%+!"+@ -
King Unique
titán
válasz
Bandiahegyro #49839 üzenetére
Az előbb még az volt a gond, hogy állítólag nem lehet formázni. Most meg igen, nincsen hibaüzenet? Aztán, hogy a WD saját tesztprogramjánál nem fut le a gyors teszt, aminél az adott hibaüzenet lehetséges okai le vannak írva a hivatalos oldalon. Ha oké az eszköz, nincsen rajta szektorhiba, nincsen SATA-n csatlakozási, illetve adatkapcsolati probléma, akkor normál esetben nyilván a gyors tesztnek is le kellene futnia hiba nélkül. A SATA3-as HDD-t meg lehet akár SATA2 porton is használni, mivel eleve visszafelé kompatibilis a szabvány és normál esetben nem kellene ennek sem gondot okoznia.
-
King Unique
titán
válasz
butch3r #49833 üzenetére
Ha szektorhibás a HDD és a WD saját tesztprogramja sem fut le, akkor mi a kérdés...? Ez esetben annyira nem meglepő, ha a másik gépben is problémák voltak vele, nem indult el a Windows rendesen és rászabadult a CHKDSK. Rá lehetne fogni ugyan akár pl. csatlakozási problémára is SATA-n, de ha eleve nem teljesen oké a HDD állapota, akkor az önmagáért beszél.
Amit meg lehetne próbálni ez esetben az az, hogy az adatok lementése után lefuttatni egy lassú formázást, vagy a HDS-ben egy írástesztet, illetve a felület újrainicializálását, hátha az stabilizálja az állapotát. Vagy nem vesződni vele és lecserélni egy másik merevlemezre, ha amúgy is már annyira viseltes és ráadásul nem éppen mai darab.
-
Bandiahegyro
tag
válasz
King Unique #49836 üzenetére
azóta formáztam már mindenre, sikerrel. Csak a hiba maradt.
A cikket miért hagyjuk? Annyiban ugyanaz a helyzet, hogy extended hiba nélkül lefut, a gyorsteszt meg az említett hibával.
Még egy dolog, elvileg lassabb porton is simán kellene menniük, ugye?
Mégis nem lehet, hogy jumperelni kellene? -
King Unique
titán
válasz
maestro87 #49830 üzenetére
Olyan előfordulhat, hogy a másodlagos, SATA-n / USB-n csatlakoztatott HDD egyes hardvereknél megakasztja egy időre a bootolás folyamatát. Ilyenkor a BIOS-ban a bootolásra vonatkozó beállításokat érdemes lecsekkolni, a Windowst futtató meghajtót beállítani elsődlegesként, ha nem az lenne az stb. Ha ilyenkor egyáltalán nem indul az elsődleges háttértárról a Windows, az viszont már probléma... A HDD állapota (HDS) biztosan rendben van, SATA-n a fizikai csatlakozás (tápkábel, adatkábel) oké, másik portban ki volt próbálva? Továbbá a SATA-nak ott van a Hot Swap képessége, vagyis a HDD akár menet közben is csatlakoztató / leválasztható a futó Windowsnál. Ha a BIOS-ban is megfelelően van beállítva, akkor normál esetben ennek is működnie kellene.
Ha a Windows 10-nél be van kapcsolva a gyorsindítás (Fast Startup), majd úgy van leállítva a rendszer, akkor a következő indításnál eleve nem lehet belépni az UEFI BIOS-ba, max egy újraindítás után, vagy a speciális rendszerindítással. Aztán az sem világos, hogy miért exFAT-ra lett formázva a HDD, amikor Windowson egy belső meghajtónál eleve inkább NTFS-t célszerűbb használni normál esetben. Ha valami multiboot megoldásról van szó, akkor lehet értelme az exFAT-nak, de még akkor sem feltétlen, mert az NTFS-t tudja kezelni pl. a Linux és a macOS is. Igaz, az utóbbinál általában külső program kell az írásához.
-
King Unique
titán
válasz
Bandiahegyro #49834 üzenetére
Normál esetben nyilván simán tudni kellene hiba nélkül inicializálni, particionálni és formázni azt a HDD-t Windows 7-tel is, illetve értelemszerűen NTFS fájlrendszerrel. A linkelt cikket meg inkább hagyjuk, plusz Windowson nyilván nem fogod natívan Ext4-re formázni... Itt inkább az a kérdés, hogy hardveres oldalról maga a HDD, SATA-n a fizikai csatlakozás stb. rendben van-e. Valamint szoftveres oldalról a 7-esnél nincs-e valami elcseszve, újrapróbálkozás után sem tudja formázni grafikus felületen (lemezkezelő) / parancssorban (DiskPart) a HDD-t, másikat lehet-e vele stb. Valamint ilyenkor lehetőség szerint másik gépen és másik operációs rendszerrel is érdemes kipróbálni, hogy lehessen szűkíteni a kört, meg lehessen találni a hiba forrását.
Ha az előbb említettek kipróbálása után megvan a hiba forrása, utána lehet tovább fejtegetni a témát. Ha máshol is rendre ilyen hibát produkál a HDD, akkor meg nem érdemes vele vesződni, adja magát a garanciális csere...
-
Bandiahegyro
tag
Üdv,
Új wd20purz, win 7 lemezkezelőből előkészítés ok, particionálás ok, formázás valami rettenet gagyi hibaüzenettel nem ok, elfelejtettem lementeni.
Restart után format ok, kiváncsiságból leszedtem a wd diag progiját (dlgdiag), a gyors teszt leáll ezzel:
smart offline immediate command error.
A bővített teszt most ért véget, hiba nélkül.
Keresgélve látom, hogy más is járt már így:
https://forums.anandtech.com/threads/what-would-cause-a-hdd-to-fail-a-short-test-but-not-extended.2523633/
itt az utolsó hozzászóló partíciók törlése után ext4-et tett rá, és azóta hiba nélküli.
Mi a véleményetek a hibáról? -
butch3r
senior tag
válasz
Jarod1 #49832 üzenetére
mh hát nem volt nálam másik, felírom a listára (bár remélem igen nem kéne hogy az alaplap sata portja vagy nem tudom mi szarakodjon. mondjuk számomra fura lenne ha fél év után pusztulna le)
azóta lefuttatam a wd saját teszt programját, sikertelenül:
google szerint ez bad sector hiba. de hát ezt mondjuk tudtam hdsentinelből szóval nem lettem tőle okosabb.
most hddscan-t fogom még rajta végig küldeni. egyelőre 23%-nál tart de le kell állítanom mert mennék aludni, viszont az egyre valószínűbb hogy nem melegedés okozza mert hdsentinel szerint már 42 °C-os és még vígan megy a teszt... -
butch3r
senior tag
sziasztok
van ötlet mi lehet a gond az alábbi esetben?
anyámnál fél éves amd konfig, eddig tökéletesen működött minden.
egy öreg, 2.5" WDC WD3200BEVT-22ZCT0 vinyó. bekapcsoláskor néha látszik, amikor látja a gép akkor van hogy az alábbi kép jelenik meg:de utána látszódik windows alól a hdd. gondoltam lemtem a legfontosabb adatokat pár 10megát sikerült majd egyszer csak eltűnt windows alól és nem volt többé elérhető.
biosban sem látszódott több újra indítás után sem.okosan csak ezután raktam fel hdsentintelt de az se látta. az ssd (m2-es) 35fokos volt. de hideg indítás után is csinálta ezt anyámnak.
hazahoztam magamhoz a hdd-t, bedugtam saját gépembe és tökéletes látja enyém. lementettem róla simán 120megát. saját hdsentinelem 99%-osnak írja 1 hibás szektorral.
jelenleg lövésem sincs mi lehet a gond.ötletek tippek? alaplapra azért nem gyanakszom mert minden más tökéletesen működik. melegedésre sem mert hideg bekapcsoláskor sem csinálta...
legközelebb vlószínűleg csak jövő héten megyek de hátha van valakinek valami jó ötlete...
esetleg valami jó hd tesztelő (stressz tesztelő) app javaslat?ezer köszönet
-
maestro87
őstag
Üdv!
Miért van az, hogy formázott merevlemezzel nem indul a gép, már lefagy az elején és az UEFI-be sem lehet belépni?
A merevlemez új (WD Purple 6TB) és exFat-ra formáztam tegnap, a rendszer (win10) SSD-n van.
Formázás után HD sentinel nem írt semmilyen hibát, egy sebesség tesztet is lefuttattam.
A sata vezérlő ACHI módban van. -
devil-k
nagyúr
Sziasztok!
A következő a problémám. Egyik napról a másikra az egyik WD RED HDD-mre igen nehezen megy a másolás, mondhatni a megszokott sebességhez képest az 1/5-re esett vissza. Mintha az írással lenne valami... El sem tudom képzelni, hogy mi okozhatja ezt. Eddig semmi problémám van. Köszönöm a segítséget!
Egy SSD + 2x 3TB WD RED zakatol a gépben.
-
válasz
King Unique #49822 üzenetére
Á, nem is viszem gariba, mert tényleg én csesztem el. Tápcserénél az előző sata tápkábelt bent hagytam. És mivel szépen csatlakozott a tápba, nem is fordult meg a fejemben, hogy megvariálták a lábkiosztást. És hát meg...
-
King Unique
titán
válasz
schawo #49821 üzenetére
Arra céloztam, hogy nyilván az adatmentés lehet a cél, máskülönben eleve nem éri meg vesződni vele. Az utóbbi esetben inkább a garanciális csere, vagy a kuka opció. De mondjuk a garancia hivatalosan nem terjed ki a felhasználó okozta károkra, ha esetleg külsérelmi nyoma is maradt a mostani esetnél, akkor meg pláne nem opció. Sőt, manapság egyes helyeken elég akár egy karcolás ahhoz, hogy megtagadják a cserét (példa)...
-
válasz
King Unique #49818 üzenetére
Egyelőre az adatmentés környékén sem vagyok, pusztán technikai szinten járok. Hol vannak még az adatok. Hagyni fogom veszni a tartalmat, valószínűleg.
-
King Unique
titán
válasz
shapphire #49819 üzenetére
A lemezkezelővel a kötetek csak addig a pontok zsugoríthatók, ahol a nem áthelyezhető fájlok találhatók. Viszont ez sem feltétlen mindig reális, mert pl. nálam korábban még a 10-es lemezkezelője is csak fele-fele arányban engedte felosztani a rendszermeghajtóként használt 1 TB-os HDD-t, holott friss telepítés után foglalt vagy kemény ~ 13 GB-ot a C-n a rendszer. De ez mindegyiknél kb. ilyen, ugyanúgy a 7-esnél és a 8.1-nél is.
Viszont pont az ilyen esetek megoldására valók a külső particionáló programok, mint pl. az AOMEI, EaseUS, MiniTool. De túl kicsire nyilván nem javasolt zsugorítani a C-t, fontos hogy maradjon rajta elegendő szabad terület!
Amúgy meg van particionálás topik is, legközelebb majd inkább ott kellene feltenni az ilyen kérdéseket! Vagy az érintett OS topikjában, azaz jelen esetben ITT.
-
shapphire
aktív tag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy egy hdd-t nem tudok két particióra osztani tetszőleges arányba?
Pl.: c meghajtó 100 gb, d 400 gb. Egyszerűen a kötet zsugorításánal max. félbe engedi osztani a win 7.
Köszi! -
King Unique
titán
válasz
schawo #49812 üzenetére
Gondolom azért akarod annyira életre kelteni és donormeghajtót venni hozzá, mert adatot akarsz róla menteni. Viszont ez esetben eleve rossz topikban érdeklődsz, ami nemrég másnak is le volt írva... Egyébként ha már fel sem pörög a HDD, az nem éppen jó jel. Az elektronika cseréjéhez meg sok sikert! Vagy inkább lehet célszerűbb lenne szakemberre bízni és adatmentéses cégnél leadni, ha annyira fontos adatok vannak rajta és megérnek annyit.
-
GreenIT
tag
válasz
Doky586 #49810 üzenetére
Sokadszorra bizonyitod, hogy nem tudsz olvasni.
Szo se volt adatmentesrol, egy elvileg ures hdd-rol volt szo ami ket honapig fekudt egy fiokban.
A valaszok alapjan derult ki, hogy az iranyba kell menni, mert masra nem reagalt senki.Amugy most nagyon nem vagyok jokedvemben es ahogy lattam az elmult napokban mashol is csak antiszocialis viselkedeset elted ki, ugyhogy csak azt tudom javasolni, probalkozz ezzel hozzad kozel eso kocsmakban.
-
Egy hibás SATA táp káblellel kinyírtam a 3TB WD Purple vinyóm elektronikáját. Van rá esély, hogy egy ugyanolyan vásárlásával és az elektronika cseréjével életre tudom kelteni?
-
bb.bocs
őstag
szasztok. wdred 4tb. felpörög mint állat, 5ötkattan majd lelassít,asszem megint kattan kettőt talán,és leáll.kinek mi az ötlete, esetleg hogy tudnám visszahozni?
-
GreenIT
tag
válasz
Doky586 #49808 üzenetére
Az ilyen beirasok csak arra jok, hogy rajojjek, tobb eszem van, mint gondoltam, csak befele fordulva magammal beszelgetve elobb megtalalom a megoldast, mint masokra varva.
A ket fo particio reszben lathato, a mentes egy resze mar megvan, a hetvegi programom is megvan.
Ami teged illet, orulok, sajnallak, hogy mar nincs senki korulotted, akivel beszelhetnel, ezert forumokon eled ki a hajlamaidat, de remelem, hamar uj ev van, talan mostantol talalsz majd tobb oromet is az eletedben.
-
GreenIT
tag
válasz
GreenIT #49803 üzenetére
Volt egy kis idom, ejfel utan vegeztem, itt vannak a win-es eredmenyek.
Az elson van az alaphelyzet, amit irtam tegnap, majd par ora utan vegre eljutott a masodik allapotig, lathato, hogy csak a 100 MB-os win rendszer particiohoz van hozzaferes win alatt.
Hdtune-t hasznalok, lathato, hogy az felismeri a hdd-t, tesztnel is ugy tunik, hogy az elso 100MB-os particio mukodik, utana valami gond van, ezert nem lathato a tobbi. A health allapot ures, a kepet nem raktam be.
A kerdes, hogy hogyan tovabb.
-
King Unique
titán
válasz
pingwin92 #49805 üzenetére
A HDS szerint 0% kondíciónál lehetséges a garanciális csere. Viszont akkor már lehet kb. kuka lesz a HDD és nem feltétlen érdemes addig várni, pláne aktívan használni, mintha misem történt volna. Vagy akkor lehet még indokolt a garanciális csere, ha pl. a HDD gyártójának saját tesztprogramja hibát jelez, nem futnak le a tesztek. Sőt, általában eleve az utóbbi értékelése a hivatalosabb és az elsődlegesen elfogadott. Ez a "természetes elhasználódás" meg csak a szokásos bulshit... Ha annyira leromlik a HDD állapota és tele lesz hibás szektorokkal, akkor az nyilván akadályozza a rendeltetésszerű használatot, vagyis javítani = cserélni kell ahhoz, hogy újra normálisan lehessen használni.
Aztán azt már boltja is válogatja, hogy hol és mit fogadnak el, milyen mértékű hibánál cserélik a merevlemezt. De amúgy nekik nyilván nem érdekük a csere, sőt ezért az sem ritka, hogy mindent bevetnek ennek elkerülése érdekében (példa)... Tehát mielőtt visszaviszed, nézzed át jó alaposan nagyítóval a HDD-t, nehogy legyen rajta 1 db karcolás is!
Ha a belföldi bolt esetleg annyira kukacoskodva, akkor meg másik opcióként elvileg ott van a HDD gyártója és az RMA. Jó, illetve indokolt esetben már csak a presztízs miatt is cserélik és nem állnak neki fillérb****i, mint...
-
pingwin92
aktív tag
Üdv!
HDD gariztatásával kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
Szóval, ha még gariidőn belül jelennek meg hibás és gyenge szektorok a HDD-n, akkor azzal lehet gariztatni, vagy az beletartozik a "természetes elhasználódás" esetébe? Csak, mert pl. az Aqua honlapján az olvasható, hogy a természetes elhasználódás nem jótállás jellegű hiba.
És egyébként a HDSentinel is ezt írja, amikor még csak néhány hibás és gyenge szektor van, hogy állapota 89%, kiváló, és "ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak, ha a kondíció tovább csökken".Hány hibás (/gyenge) szektor, milyen állapot elérése után lehet gariztatni?
Mit tehet az ember, ha látja, hogy a HDD-je egy időzített bomba, és előbb vagy utóbb, de biztos meg fog halni, viszont a gariidő meg ketyeg?
Vagy abban reménykedni, hogy nem romlik tovább, csak nagggyon lassan, vagy abban, hogy minél gyorsabban, és akkor lehet cseréltetni?
A harmadik - megkérdőjelezhető - megoldás meg garivesztéssel jár?Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
+1 És, hogy lehet felgyorsítani a folyamatot!!?
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #49802 üzenetére
Az előbb lemaradt, de azt pont írja is Linuxon a Disks alkalmazás hogy 1 (vagy ki tudja mennyi) szektorhiba van a lemezen. Vagyis a SMART-ot kellene jobban megnézni. Tehát esélyes lehet, hogy maga a HDD hibás, kezdett el megindulni a lejtőn és amiatt van a mostani probléma.
-
GreenIT
tag
válasz
King Unique #49802 üzenetére
A cel a hasznalatba vetel, ha az nem lehetseges, akkor nyilvan ujratelepites kell, amihez eloszor tudni kell, milyen adatok vannak rajta, elvileg mindketto tiszta telepites volt, de fontos segedprogramokkal, legalabb azt kellene latni, van-e rajta olyan, amit erdemes lenne menteni.
Persze, ha egyszer elvileg ugy latszik, hogy minden jo, csak eppen nincs semmilyen hibauzenet, csak annyi, hogy nem mountolhato, illetve a win eseteben nem kap valaszt a lemezkezelo, akkor ott nyilvan valami komoly gubanc van.
Nyilvan nem lehet RAW, mert akkor azonnak megjelenik egy win-es uzenet, hogy "a meghajtot formazni kell hasznalatba vetel elott" - ilyen uzenet nincs.
Remelem, a linuxos kep alapjan mar kezded erteni a helyzetet, ha nincs erdemi valasz, holnap csinalok par kepet win-es feluletrol, hogy lasd, hogy igenis, valami nagyon egyedi eset van, ezert csak nezek, hogy mi legyen.
-
King Unique
titán
válasz
GreenIT #49799 üzenetére
Ha az adatmentés a cél, akkor eleve rossz topikban érdeklődsz... A jelen topik neve HDD probléma (nem adatmentés). Ha adatmentéssel kapcsolatos a kérdés, akkor azt eleve az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene feltenni, nem pedig itt!
Egyébként meg eleve zavaros, amit írsz... Az előbbi válaszban még állítólag minden oké a HDD-vel, most meg azt írod, hogy tönkrement. Aztán az megint ellentmondásos, hogy a lemezkezelőben állítólag egyáltalán nem jelenik meg, de azért a rajta lévő 100 MB-os, vélhetően a rendszer számára fenntartott partíció meg igen. Ha már az utóbbi megjelenik, akkor magának a fizikai lemeznek is meg kellene. Viszont arról megint nincsen semmilyen infó, vagy akár screenshot, hogy a rajta lévő egyéb partícióknál mi a helyzet, RAW, nem lefoglalt stb. Ahogyan arról sem, hogy a HDS mit mutat a lemez állapotára. Ha gond van vele, tele van szektorhibával, akkor szoktak kifagyni amiatt a lemezt használó programok, vagy akár maga az OS. Viszont ez eleve gond, ami az otthoni mentést is megnehezítheti. Illetve ilyen eseteknél szokás megfontolni, hogy érdemes-e otthon tovább nyúzni, vagy pótolhatatlan adatoknál nem-e célszerűbb inkább szakemberre bízni a mentést.
"Egyiket se lehet mountolni."
Jó, hogy kiderült ez is, hogy nem Windows, hanem Linux alól próbálgatod éppen... Ha nem maga a HDD hibás, akkor Linuxon a mountolási probléma Windows 8.X és 10 rendszereknél lehet amiatt is, amiről az alábbi kérdésre adott válaszban volt szó. Viszont Linuxon akár ez esetben is fel lehet csatolni a köteteket read-only módban, amit az alábbi blogbejegyzésben lévő videó szemléltet. Legalábbis normál esetben és ilyen problémánál igen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Western Digital Blue SA510 500GB SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- Lexar NM790 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Lexar NM1090 PRO 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-13.000 MBs - Eladó!
- Samsung S23+ 256GB Állapot: 10/10 6 hónap jótállás!
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB Zalman N5 Chieftec 700W
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Nitro+ RX 7900XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest