Hirdetés
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Szellem.: ATK Blazing Sky X1 V2 Extreme 2.0. Tényleg 2.0-a!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ketogén étrend
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Moleman
üzenetére
Na igen, de azok már más árkategóriák is, és idén jött ki az Ibanez AZ standard széria ami kicsit már tuningolt az AZES-hez képest.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én meg csak a Tone Cloudot használom a Sparkon, mióta egyszer kipróbáltam az "AI"-t
Az egy vicc. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Persze, nem mondtam, hogy hibátlan. Én első körben a Tone Cloud-ban keresek presetet, ha ott nincs, akkor AI-zom. Van, hogy szerintem pont jól beletalál, persze dob szarokat is, meg van olyan, hogy kis beállítással javítható.
De arra, hogy eleinte szendmenezzen meg trúperezzen, azt gyakorlatilag két kattintással megkapja.
-
Moleman
addikt
válasz
Bobrooney
üzenetére
Igen, ez a sorozat nekem is nagyon tetszik, ha nem lenne elég gitárom, biztosan vennék egyet mindenesnek.

Bár egy AZ2204 még így is tervben van egyszer a távoli jövőben.
De amúgy a FGN és a Sire hasonló HSS superstratjai is hívogatóak, kifejezetten én vagyok a célközönség.

-
Hadeska22
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Sajnos azért kell rendesen kisérletezni Sparkkal, az AI tool jó, de mint minden LLM ez is képes halucinálni rendesen. Szóval hiába irja be, hogy "Iron Maiden / Metallica / AC / DC" annak ellenére, hogy van nagyobb sample pool, attól még nem feltétlenül fog megfelelő hangzást kapni elsőre. Viszont eleinte a beépitett AMP modellek is jók és az AI toolbol is ki lehet hozni egy kb. hasonló hangzást (sok) kisérletezéssel. Mai napig vannak olyan presetek GR-ben amik szinte 1:1-ben ugyanarra a hangzásra képesek, de azt felvételre használom mert nagyon körülményes állitgatni. Ezért is lett Spark 2, mert gyakorlás utáni kis játékra ez tökéletes. Van egy rakás presetem A7X-től GnR-ig. Van, hogy külön számokra is. Mondjuk árban tényleg relative sok, de ha azt nézzük, hogy mit kinál szerintem megéri az árát. Legrosszabb esetben pedig bluetooth hangszóróként is lehet használni

Nem feltétlenül. Anno én egy 30W-s Marshall erősitővel kezdtem, a gitárban olyan (gyári) passziv hangszedőkkel amit még ingyen sem adnék oda senkinek. Zajos volt (nem beállitás miatt), a hangzása sem volt jó (számomra) és nem értettem, hogy mit csinálok rosszul (nem a gitárjátékom miatt volt zajos és a kábel is jó volt). Ha akkor nem váltok át audio interface-re (ahol a szoftverben van noise gate) és teszek normális pickupot a gitárba akkor most nem irnék itt a fórumon.
Ha van lehetősége (pénzügyileg megengedheti), akkor érdemes beleinvesztálni egy olyan rendszerbe ami segiti a fejlődését és nem veszi el a figyelmét az extra sallangoktól. Erre pedig a Spark egy jó megoldás. Van egy rakás hülyesége amik sokszor irritálnak, de azt gondolom, hogy egy összességében jó eszköz. -
Bobrooney
senior tag
válasz
Moleman
üzenetére
Amúgy nem tudom miért nem, de az Ibanez Azes40-et senki nem ajánlotta, pedig szerintem baromi jó gitár. Én nagyon ajánlom, mióta én vettem már bővült a színpaletta is.
Hangszerész kelleni fog neki, nekem nagyon bejött. -
consono
nagyúr
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Kezdőnek sok a 10 poti, a Spark Mini-n csak 3 van
Abból is 2 hangerő... -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Lehet, hogy lesz még egy gitárom, lehet, hogy +kettő is.
Több lesz.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szerintem úgy vegyél, hogy megtartod a Sparkot. Pont tegnap délután kapcsoltam be a Fractalt, elkezdtem egy presettel játszani, vagy 45 percig állítgattam, próbálgattam, és még mindig a felszínt kapargatod.
Amikor erre nincs időm, vagy nincs kedvem, betolom a Sparkot, és there you go.
Azt se felejtsd el, hogy ha veszel egy bármilyen erősítőt, az gyakorlatilag "egy hangzást tud". Arra amire pont jó lesz, de minden másra nem lesz az. Ezért jó backup a Spark.
Az a pár tízezer forint, amit kapsz érte ha eladod, nem ér annyit, mint amennyi kényelmet nyújt a cucc.
-
dl650
tag
Gondoltam hogyha a Spark szóba kerül akkor egyből vita van belőle. Tulárazott vagy sem, ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Én jó áron használtan vettem a 40-est akkor amikor a kettes befutott és mindenki cserélte le az újra. Sokan vannak akik tízen-huszon éve gitároznak , és elfekejtik hogy mi kell a kezdőnek. Én még kezdő szemmel tudom nézni a dolgokat. Egy újoncnak minden kezdet nehéz. Nehéz eligazodni a sok kütyü között, nehéz lefogni a húrt és még azt sem tudja, hogy milyen gitár kell neki. Ha már van sikerélmény és tényleg tetszik neki akkor úgyis vesz jobb cuccokat, főleg ha már bandában is akar és tud játszani. Én ezért is vettem először olcsóbb cuccokat és kezdtem egy pár ezer forintos interface-el. Mindig lesz újonc és neki el lehet majd adni a kezdő cuccokat. Engem nem érdekel, hogy ha kicsit bukok rajta. Ez a hobbim. Nem akarok kereskedni velük. Lehet, hogy lesz még egy gitárom, lehet, hogy +kettő is. Lehet, hogy jövőre eladom a Sparkot és veszek Soldano Slo 100 - at,😀 de addig is jól szórakozok ezzel ami van. Nem kell Sparkot venni. Van ahhoz hasonló jó pár darab. Én csak azt mondom, hogy kezdőnek egyszerűbb dolgok kellenek amik hamar adnak sikerélményt.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
consono
üzenetére
Persze, hogy nem az, nagyon jó ár-érték aránya van.
Az a baj, hogy ott tartunk, hogy ha valami már 120 ezer forint, akkor drága.
Meg túlárazott. 20-30 ezer forintokért akarnak emberek minőségi meg all round cuccokat venni, de annyért már a Lidl-ben nem lehet bevásárolni lassan. -
consono
nagyúr
Nem túlárazott, ha a teljes körítést nézed. Vagy csak ha egy multi+FRFR hangfalban gondolkodsz is ugyan ott vagy. PErsze nem fogsz vele koncertezni, de az első pár évben lehet, hogy nem is az a cél. Én ráadásul szobába a Mininél nagyobbat nem is vennék gyakorolni, ami még olcsóbb. Vannak már alternatívák is dögivel, kicsit olcsóbban, nem akkora user base-el, mint a PG.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Pont tegnap este jutott eszembe, hogy ugyan nem kérdezte, de én biztos a Sparkot ajánlanám neki az induláshoz. Pont ez kell a kezdőnek, bedug és szól egyből, és "azt hallja", amit a kedvenceitől hallott. Beírja az AI keresőbe a kedvenc számait, és hopp, ott a preset. Ráadásul anélkül kezdhet állítgatni dolgokat, hogy félnie kell, tönkretesz valamit az erősítőjén.
Ezzel évekig bőven elvan, és filléres dolog gyakorlatilag. Most is van kedvezmény a PG Store-ban rá. De megveheti Thomannon is, úgy meg 3 év gari lesz rá neki.
Szerintem egy kezdőnek a Spark kánaán. Én rengeteg órát nyüstöltem. Felvenni is tud vele, összeköti a géppel és már rögzítheti is a pötyögéseit.
-
X2N
őstag
Én személy szerint éppen emiatt nem ajánlanák kezdőnek se audio interface-t vagy multieffektet. Túl bonyolult kezdőnek. Viszont egy audio interface-el jóval tovább elvagy.
(már ha veszed a fáradtságot és megtanulod, ami kínkeserves lesz ha nincs hozzá műszaki érzéked)A Spark is csak egy kicsit felturbózott modern "gyakorló kombó", lehet szeretni/utálni, ennyit tud, kezdőnek bőven elég, arra amire megtervezték. Nekem csak annyi a problémám vele hogy túlárazott. Egyszerűbb gyakorló kombót lehet venni fillérekért apróról, az se fog érdemben rosszabbul szólni.
Neked akkor egyenlőre a Spark lefedi minden igényedet.
Egy Bugera V5-ös csöves gyakorló kombó van most itt nálam, kikötve egy 12"-es Thiele ládára az is megszólal rendesen
Ha multieffektel betámadok bemenetre elég sokféle hangzás kihozható belőle.De ennél olcsóbban is lehet 5W-os csöves kombót venni otthonra.
-
dl650
tag
Kicsivel több mint egy év után én úgy gondolom, hogy kezdőknek olyan cucc kell amibe bele dugja a gitárt és szól. Ne kelljen állítgatni, összerakni mindenféle kütyüt, letölteni ezerféle dolgot a netről stb. Egyszerűbb egy jól kezelhető dolgon elkezdeni gitározni és nem a beállításokkal bajlódni. Ha már van tapasztalat és megmarad a gitár és a lelkesedés akkor úgy is fog venni valami komolyabb cuccot az illető. Nekem qurva sok időm elment a számítógépen azzal, hogy állítgattam a különféle letöltött programokat. Állítgattam az interfacet, hogy ne recsegjen stb. Megvettem a Sparkot és megoldódott a problémám. Itt most nem a Sparkot reklámozom és nem is akarom, hogy megint vita legyen belőle, hogy a Spark vagy a hozzá hasonló cucc szar vagy nem szar, csak kezdőként én így látom. Valószínű, hogy én sem állok meg itt és veszek majd még valami mást, de most tanulgatni ez is elég. A számítógépes programokkal még az is a baj, hogy kell hozzá egy bizonyos erősségű hardver is ami nem mindenkinek adott.
-
X2N
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Tudod a különbség kettőnk közt hogy én megmondom ha valamivel van probléma, meg olyan dolgokat szoktam ajánlani mik már beváltak, működő dolgok, és ki is próbáltam.
Valami hülyeség van mindegyiknél, így most hogy próbáltam már NUX MG-30, Hotone Ampero II Stomp, Mooer GE 300-at van némi rálátásom.
Te meg szemrebbenés nélkül nekiállsz ajánlgatni kétes kínai piacos 20eFt-os multieffektet ami a múlt héten jelent meg és még a reviewereknek(de még milyen reviewerek, egyik se ismert...) se volt ideje normálisan letesztelni, ha meg utánanézek jobban, akkor azoknak se tetszett akik kipróbálták.

Eladni meg nem fogod tudni. Mehet a szemétbe, vagy rosszabb esetbe a lakást/házat égeti le ahogy az M-Wave Tank-G múltkor, a meghibásodott aksival.Nem egy Line6, Focurite szint az biztos. Ha szeretsz veszélyesen élni tudom ajánlani.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
érdekes adat: pont a NAM-hoz kedvelt mobil megoldás egy IOS eszköz + Gigfast lite vagy Nam XT
-
X2N
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
A NAM ingyenes úgyhogy nem tettem be mint képet, felesleges is lett volna.

Olyan plugint használsz amilyet akarsz, nem korlátoz a hardver. Már ezerszer ki lett tárgyalva ez itt.Elfogytak az érveid látom.

Az meg hogy te hoztad ide a fórumba mit számít? Sokan már tudták akkor is hogy van ilyen, mégse használták mert nem szól úgy mint egy igazi csöves erősítő
Ezt felvett összehasonlító videók alapján is meglehet mondani. 
Hogy te leragadtál ezeknél a 20eFt-os kínai multieffekteknél vagy nem hallod/érdekel a különbséget/különbség nem az én problémám, van jobb is, maximum neked nem praktikus mert nehéz neked, vagy drága. End of Story. -
arnyekxxx
veterán
Hogy portable valami és aksiról is működtethető kb. másodlagos ha gitározni se tudsz még.
de az, hogy
24-bit/192 kHz converters deliver studio-quality sound.
Dynamic range:111dB
Two inputs and two outputs; two 3rd Generation mic pres, switchable to line or Hi-Z instrument inputs, with two balanced outputs.az bizony fontos

Vannak pár ezer forintért kis gyakorló kombók mégse ajánlok egyet se, mert nem látom hogy ki venné meg utána ha feleslegessé válna
és ez nagyon helyes, a blackbox viszont nem semmiresemjó gyakorlóerősítő amit eleve a szeméttelepre kellene a gyárból kiszállítani, hanem egy szinpadképes profilózós jószág komoly közösséggel és ezernyi letölthető profillal a háta mögött. -
arnyekxxx
veterán
és mindez fontossá válik abban a pillanatban amint valaki lemezeket akar otthon készíteni, de szerintem a kollega aki azon filózik, hogy akusztikus vagy elektromos gitáron kezdjen el tanulni, még elég messze van ettől a ponttól
addig azonban halál mindegy, és a blackbox mellé nem kell egy PC, hogy megszólaljon
hogy a betett képpel amin 1db ampszim (az sem NAM) látható egy tucatnyi mindenmás nemgitáros VST mellett mit akartál mondani, azt nem tudom.
A NAM-ot nem biztos, hogy nekem kell magyaráznod, jelezném, hogy én hoztam anno ide a fórumba akkor amikor te még ott tartottál, hogy csakacsőhajrá/digitálisrósz
-
X2N
őstag
Tesztelgetem ezt a Hotone Ampero II Stomp-ot pár hete, és nem vagyok tőle elájulva, nem lehet az input gain-t se normálisan állítani, látom kivezérlésjelzőn hogy kevés a jel, ha meg utánaállítok bemenetnél nem nő a jel a kivezérlésjelzőn...
Mooer GE300-ban ezt teljesen jól be lehet állítani.
GE300-nál lehet a ládát mikrofonozni egész profi módon 0-100-as pozícióig(bentről kifele), és még távolságot is lehet ugyanígy állítani, egyszerre 2 mikrofon hangja is keverhető, és a legfontosabb hogy hallani a hangját ahogy változik
Ampero II Stomp-ban csak fix pozíció van 5-6, meg pár mixelt preset, csak ott meg tudod ezeket stereo láncban is futtatni a routingolási lehetőségek miatt, a nagyobb baj hogya hangja alig változik ahogy állítod. -
X2N
őstag
válasz
consono
üzenetére
Prohardver fórumon beszélgetünk szóval ez pipa.
Kezdőként úgyis ott fog ülni a gép előtt Guitar pro/Songster és egyéb oktató oldalakat, videókat böngészve nem?
Hogy portable valami és aksiról is működtethető kb. másodlagos ha gitározni se tudsz még.
arnyekxxx meg koncertezni jár vele, neki ez kell, azért ajánlja.
Vannak pár ezer forintért kis gyakorló kombók mégse ajánlok egyet se, mert nem látom hogy ki venné meg utána ha feleslegessé válna, a multieffekteket is avultatják elég erősen, mindig jön valami új. Ahhoz hogy 192Khz hasonló dinamika tartoménnya meglegyen egy multiefektnél legalább kell venni egy Hotone Ampero II Stomp-ot...az meg ennek a 30eFt-nak a sokszorosa. -
X2N
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Bizony kiváltja:
Sample rate: 44.1KHz/24bit
Dynamic Range: 105dB
lR processing: 44.1K/24Bit Mono WAV files, 1024 sampling points <- 2048-as jobb lenne...Ezzel szemben ha veszel használtan 30eFt-ért egy Gen3-as Scarlet Solo-t:
24-bit/192 kHz converters deliver studio-quality sound.
Dynamic range:111dB
Two inputs and two outputs; two 3rd Generation mic pres, switchable to line or Hi-Z instrument inputs, with two balanced outputs.A gen 4-es még ennél is jobb dinamika tartománnyal rendelkezik, és a preampja is többet tud erősíteni, ~50eFt-ért megy használt piacon. Hosszútávra az jobb vétel, mert az árát is jobban tartja.
Lehet a preamp-ot is állítani,(amit valószínűleg nem lehet a blackboxon, így nem lesz jó gain staging-ed soha), aksi meg nem kell bele mivel laptopról működtethető USB-vel. Hangkártyaként is normálisan használható, nagy impedanciás fejhallgatókat is meghajt. Ezekkel a pluginekkel már el is lehet kezdeni gitározni, amellett hogy a NAM plugin is jobban fog szólni mert nincs bitráta konverzió:

Később ugyanúgy eladhatod ennyiért ha már nem kell vagy használhatod, csak hangkártyaként.Szoftveres háttér meg adott, nem egy kínaiak által máshonnan másolt/mókolt szoftveres háttér/körítés, hanem vannak normáis driverek, meg support, pluginek is amivel el lehet indulni.
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azt mondod drága motyóról nem volt szó, én csak perspektívába helyeztem. Mikor valaki azt sem tudja akusztikus vagy elektromos gitáron akár elkezdeni játszani akkor szerintem hülyeség ennyi pénzért "noname" gitárt venni, főleg ha azt sem tudja kitart e mellette....
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az pont egy bő százassal több annál, mint amit Árnyék javasolt... És az csak a gitár, ami magában nem szól.
-
X2N
őstag
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Legutóbb amikor árultam a Vintage LP-t az origi tulaj írt rám hogy kell neki és hogy kitől vettem
Aztán persze sokat tétovázott és elvitte más
Bánhatja mert szépen rendbe raktam, és nem sok V100-as mozog itthon azzal a top-al, egyből megismerte a képek alapján. Ez is 2010-es évek elejei gyártás volt, akkor még jókat gyártottak. -
Blindmouse_
senior tag
válasz
Hadeska22
üzenetére
A mostani 3 fő baltámat használtan vettem. a Kelly nem volt egy éves, amikor megvettem, a gazdája inkább pénzt szeretett volna, ő jobb áron kapta anno némi endorserség okán.
A DK2- vételére nem emlékszem, csak hogy pár éves volt, nyilván megnéztem, nem volt semmi baja, egyenes nyak, nem lóg a bele, satöbbi..
A '97-es DR3 meg régóta volt vadászva abban a színben, anno tizenéve, éppen eléggé betegeskedtem amikor felpattan egy fórumban hogy "eladó lesz..".. mondtam neki, kell, csak várja meg míg talpraállok.. majdnem fél évig tartogatta nekem a csávó, közben néha írkáltam hogy még kell, csak kórház satöbbi.. aztán egyszercsak üzentem neki, hogy MOST hozhatod!!!
Elhozta, még alig ültem a lábamon, de kipróbáltam, megvettem.. azóta is imádom.
Ez három olyan balta amit újban manapság nem LEHET megvenni ebben a minőségben, pedig hol van ez az akkori csúcsmodellektől? Sima egyszerű Made in Japan cuccok egy szuper korszakból. de a DR3-at nem adtam volna oda az idén kipróbált vadonatúl 1,65 millás USA Soloistért SEM, pedig 110-ért vettem tokkal együtt 15+ éve!!!
Én autót is vettem olyat aminek szó szerint mindene szar volt, és 30+osan, 3 éve rohadt egy kocsibeállón érintetlenül amikor megtaláltam. 2 évig elcsesztem rá a szabadidőm, de most mindene egyben van a gépnek.
Én a mostanában vadászgatott "új" indonéz Soloisttal szemben is erős fenntartásokkal vagyok, nem merek látatlanban lőni egyet a netről, pedig volt már SL2 a kezemben. de manapság MINDEN szar amit gyártanak, legyen szó BÁRMIRŐL a világban, semminek nincs olyan minősége mint 30 éve..
-
Hadeska22
aktív tag
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Alapjaiban egyetértek, viszont szerintem ez nem ennyire egyszerű. Pont Az SL2MG előtt lett volna lehetőségem egy MIJ Soloistet (2000 körüli) fix hiddal megvenni, ahhoz képest jó áron. A képeken nem látszott rajta semmi baja és kipróbálni is ki tudtam volna, de amint kiderült, hogy a mostani tulaj a 9. egyből visszamondtam. Lehet lehülyézni, de nem akarnék 10. tulajdonos lenni. Ugyancsak, Te nem tudod, hogy mások hogy használják a hangszert.
Több éve, hogy az egyik privát fejlesztői telefonom eladtam (tényleg jó áron). Aki megvette nem értette, hogy hol a "catch", mert jó áron adtam el egy telefont amiben a korához képest kevés töltési ciklus is volt, jó állapotban (?). Mondjuk nem értem min csodálkozott, fejlesztői telefonként hirdettem, az asztalon volt a legtöbb esetben. De ugye jogosan jön a kérdés, hogy miért? Mert a legtöbb ember aki elad valamit az nagy többségében elsumákol valamit. Persze vannak azok akik becsületesen próbálnak túladni valamin, de azért nagy általánosságban nem az a jellemző. Egy új eszköznél, legyen szó autóról, elektronikai felszerelésről vagy akár hangszerről Te tudod, hogy hogy használod és nem fog semmi extra meglepetés érni.
Persze ha jó áron árulnak egy használt gitárt és pl. az owner history sem olyan mint a fentebb vázolt Soloistnél, akkor nem látom okát ne egy "jobb minőségű" használt gitárt vegyen valami ócskább újnál.
Mondjuk szerintem manapság tényleg ott tartunk, hogy az új gitárok egyáltalán nem rosszak, sőt. Még belépőszinten sem. Azok a Spira S400 gitárok annyiért nagyon jók szvsz. Az az átmenő nyakas Ibanez is jó áron van. A HB Amarok-om is verhetetlen annyiért (függetlenül attól, hogy kicseréltem benne a hangszedőket). -
Hadeska22
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Elnézést, tényleg
-
Blindmouse_
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha valaki újban megtalálja amire vágyna, akkor hajrá, de csak azért nem megvenni valamit, mert jaj használt ha amúgy állapotra jó..
De mondom, BÁRMELYIK gitáromat vedd már meg újban!!!!!!
-
Moleman
addikt
válasz
Sirandrish
üzenetére
Az Ibanezben én kicsit csalódtam, ugyanolyan árkategóriában (150-170k környéke) a Harley Benton és a Cort is sokkal jobb volt. De ez csak az én merítésem, 1-1 darab, lehet, hogy a gyártósoron utánuk következő gitár már tök más.
Pedig a 3 közül az Ibanezt vettem a legdrágábban, azok jobban tartják az árukat a használpiacon - ami a beszerzésnél hátrány, egy későbbi eladásnál viszont előny is lehet.A régebbi Ibanezek viszont valószínűleg jobbak, mint az újabbak (az enyém 2021-es gyártás), ez főleg a használt gitárok felé billenti a mérleg nyelvét. 80-100k fölött már szerintem nincs nagy kockázat, általában igényes emberek árulnak igényes gitárokat.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Ja értem. Ha neked két új gitárod volt csak életedben, akkor másnak se legyen, mert felesleges.
Na, ez az igazi idióta hozzáállás.
-
Sirandrish
legenda
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Ezzel sajnos tisztában vagyok
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Egy gitár szerencsére nem olyan, mint egy alsó gatya, tehát nyugodtan lehet venni használtat, csak körültekintőnek kell lenni.
-
Blindmouse_
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Konzumidióta hozzáállás..
Életemben 2 új gitárom volt, semmi baj a használtakkal.
Amúgy meg vedd meg BÁRMELYIK gitáromat újban MOST.

-
Ba cy lus
addikt
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Ez lenne az ideális eset, a gyakorlat meg ugye nem ilyen utópisztikus.
-
Blindmouse_
senior tag
válasz
Sirandrish
üzenetére
Az ugye megvan hogyha veszel mondjuk egy fémhúros akusztikust, SEMMI és SENKI nem tiltja meg hogy 2 nap múlva vegyél mellé egy elektromost is?
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Sirandrish
üzenetére
Miért vennél használtat? Újonnan kell hangszert venni, aztán az hozzád idomul majd. Ne a más levetett cuccát célozd meg, pláne ne első gitárnak.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Sirandrish
üzenetére
de biztosan nem Iron Maidennel kezdenék
Dehogynem!
A legmagasabbra teszed a mércét, onnan indítasz, akkor utána már nem ér majd csalódás.

-
Sirandrish
legenda
-
Sirandrish
legenda
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Nem írtam árat, mert nem tudom milyen áron mozognak azok a holmik amiket már érdemes megvenni. Kezdésnek nem szeretnék vagyonokat költeni, de nem vagyok az a tipus sem aki 20K-ból akar megoldani mindent.
Most buta kérdés lesz, de elektromos gitár mellé mi kell még hogy el tudjam kezdeni a tanulást? Nulláról. Hifim nincs, de fülesem van, ami talán jobb is a szomszédok végett első körben

-
Hadeska22
aktív tag
válasz
Sirandrish
üzenetére
Szia, a legutolsó üzenetedre válaszolnék csak. Nagyon olcsó gitárt nem érdemes venni. Harley Bentonnak vannak tényleg értelmes modelljei, de ahogy X2N is irta, inkább 150+-os kategóriában. Szerintem sok jó Ibanezt lehet használtan találni 150-200 között amik jóval jobb minőségűek lesznek mint újjonnan tudnál (ugyananyi pénzért). Ha inkább új irányba mennél Ctrl+Alt-Del kolléga nemrég vásárolt egy ilyent . Nincs szükség átmenő nyakra a kezdetekben, viszont hálás leszel érte amint fejlődsz. Ráadásul ha úgy döntesz, hogy tetszik a dolog ezt a gitárt aztán tényleg lehet moddolni /upgradelni. Természetesen maradhatsz akusztikus irányban is, viszont azzal limitálni fogod magad, főképp, ha amúgy rock számokat játszanál szivesen. (Későbbiekben pedig tudsz magadnak venni akusztikusat is)
Ha nincs túl sok hely vagy annyira nem lehet hangolsan játszani, akkor érdemes lehet valami gitár interface-t szerezni, pl. Scarlett Solo 4th gen. Nagyon jó kis interface, garantáltan kevés helyet fog foglalni és az, hogy mit hozol ki belőle az rajtad áll. Kell hozzá egy type-c-s kábel, egy valamilyen számitógép, gitár kábel, vagy fejhallgató vagy hangfal, egy scarlett solo driver meg valami szoftver (pl. Bias FX / 2, Guitar Rig). Ha jobban preferálnád az igazi erősitőt akkor a positive grid-nek vannak kicsi erősitő modelljei de akár mehetsz Spark 2-be is ami megint csak kinyit egy rakás ajtót a későbbi fejlődésed során.Az adás-vétel szerintem (az elmúlt 1 év tapasztalata alapján) kicsing pang. Az eladók nagy többsége maximális hasznot szeretne az adott hangszeren, de a vevők (érthető okokból 2025-ben ebben az economy-ban) jóval megfontoltabbak. Szóval ahogy látom a gitárok inkább csak akkor mennek el, ha mindkét fél nagyon biztos benne. De a többiek lehet másképp látják, az otthoni helyzettel Ők biztosan jobban képben vannak
. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Sirandrish
üzenetére
lehet csaknem vettem észre, de mekkora anyagi kerettel akarsz nekiállni?
ha elektromos (azt fogsz venni) akkor legyen a hídnál humbucker, az nem árt a rockzenéhez és ne legyen rajta floydos tremolo mert azzal csak szopnál.
Én megvenném ezt a yamahát 33ért, ha esetleg kell akkor hangszerésszel beállíttatnám és mosolyogva nekiállnék tanulni.
Mivel elektromos, kell valami amin szól, ez van aki szerint csakacsöeserősitő lehet mert az az igazi, lesz aki sparkot javasol, de ha egyébként van otthon hifi amire rá tudsz kötni külsö hangforrást akkor egy olcsó multieffekt is teljesen járható út, ha vannak otthon akkor használod fülessel, ha meg lehet falat bontani akkor kiteszed a hifire és feltekered. Alin 25e körül van mvave blackbox ami kb mindenre is elég amire egy átlagembernek szüksége lehet, kezdőként ugy ahogy van, ha nem ráérzel az ízére akkor mehetnek rá egyedi erősítőmodellek meg hangfalszimulációk. Aksis, kiviheted a kertbe a diófa alatt gyakorolni, bt-n mehet rá zene ha együtt akarsz játszani a kedvenceiddel, hangológépkérdést is megoldja és usb interfészként is használható (bár nem ez az erőssége)
Ez a kispénzbőljót kezdőcsomag.
-
consono
nagyúr
válasz
Sirandrish
üzenetére
Ctrl+Alt+Del is a Maiden miatt kezdte el, ha jól emlékszem
Szóval nincs azzal baj. Mindegy min kezded, a lényeg leginkább azon van, hogy rendszeresen gitározz. Jobb napi fél óra, mint heti 2x 4, én legalább is így gondolom. Ehhez meg kell tényleg az is, hogy legyen kedves kézbe venni a gitárt, szóval tessen is, meg legyen kényelmes is, akár akusztikus, akár elektromos lesz! -
dl650
tag
válasz
Sirandrish
üzenetére
Kinek mi a jó vétel... Én eddig két olcsóbb gitárt adtam el és aránylag hamar el is vitték. Biztosan találsz magadnak megfelelőt. Ha van a környékeden ismerős aki tud segíteni a vételben akkor nyugodtan vágj bele a használatba. Biztos van pár ember itt a fórumon aki szívesen segít. Bár vannak akik inkább az újat ajánlják majd. 😀
-
Sirandrish
legenda
Nekem is eszembe jut 3-5 évente hogy dejó lenne, aztán valahogy mindig elfelejtődik. Persze világ életemben szerettem volna megtanulni, de talán most jött el az idő, közel a 40hez
Mennyire pörög amúgy a hangszer használt adás-vétel? Nem az esetleges eladás miatt, hanem hogy érdemes használtan keresgélni, vagy ritkán bukkannak fel jó vételek? -
Sirandrish
legenda
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azt se tudtam hogy ezek külön "formák", de gyors googlekeresés után a Stratocaster vagy a Super Startocatster tetszik leginkább, de az LP sem rossz

Hogy milyen zenét játszanék az jó kérdés. Mint mondottam a Rock áll hozzám a legközelebb, de biztosan nem Iron Maidennel kezdenék....gondolom én
-
dl650
tag
válasz
Sirandrish
üzenetére
Szia! Én kicsivel több mint egy éve kezdtem gitározni 55 évesen. Ha a rock, metal, blues stb érdekel akkor nyugodtan vedd meg az elektromost. Én is így kezdtem. A bénázások miatt fülest használok, bár már egyre többször merem kihangosítani magam!
Csak azt mondom amit nekem is mondtak : Vágj bele bátran! Mit vesztesz vele? Ha mégsem jön be akkor eladod a cuccot és rosszabbik esetben veszítesz pár ezer forintot... Na bumm. De mégis kipróbáltad! Én is sok - sok éven keresztül gondolkoztam rajta mire belecsaptam a húrokba és hidd el, hogy nagyon élvezem! Ha tényleg érdekel akkor szeretni fogod. Imádni fogod a hangzásokat és ha megtanulsz pár riffet nagyon boldog leszel! Az ujjadat ne féltsd, nem lesz semmi baja. Nekem sosem vágta a húr. Lehet, hogy először kicsit fájni fog, de megéri. Nagyon olcsó nevesincs cuccot ne vegyél, mert később úgyis jobbat akarsz majd venni. Nekem is ezt mondták és ez így is van. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Sirandrish
üzenetére
Nem az a cél, hogy elmenjen a kedved a gitározástól, hanem az, hogy megjöjjön. Így az alsó kategóriás HB- kat felejtsd el. Lehet HB, ha nagyon akarod, de akkor inkább mar a 150k+ kategóriából válassz.
Van olyan gitárforma, ami tetszik? Stratocaster, LP, super strat, SG?
Azt, hogy milyen zenét játszanál, meg mindig nem mondtad.
-
X2N
őstag
válasz
Sirandrish
üzenetére
Inkább az a kérdés mennyi időd lesz, meg gitározni akarás...
Otthon tudsz hangosabban zenélni? Elektromos gitározáshoz nem árt egy hangerő ha erősítőről van szó, ami a környezetedben lévőknek lehet zavaró lesz hosszabb távon![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Alexios
veterán
válasz
Sirandrish
üzenetére
Szerintem inkább elektromoson egyszerűbb akkor már, legalábbis számomra kényelmesebbek általában az elektromosik nyakai. Érdemes olyat venni ami tényleg érdekel és tetszik, hosszabb távon a motivacionak is jót tesz ha nem valami olyat kell gyakorolj olyan hangszeren ami valójában nem érdekel
-
Sirandrish
legenda
válasz
consono
üzenetére
Igen...ez a másik ok amiért azon filóztam hogy kissebb beruházással el lehet indulni.
Nem tudom hogy mennyire fog menni, mennyi türelmem és kitartásom lesz, szóval nem szeretnék beleugrani egyből egy drága hangszerbe.
Amúgy is hülye vagyok ilyen téren, szóval ha kicsit is menne, egyből upgradelnék
-
consono
nagyúr
válasz
Sirandrish
üzenetére
Ha nem tudod, hogy kitartasz e a gitár mellett, akkor egyszerűbb az akusztikus, nem kell mellé más, max pár pengető kezdésnek, vagy akár az sem. Persze eladni el lehet az elektromost is, ha nem jönne be a dolog

-
Sirandrish
legenda
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azért akartam akusztikuson kezdeni, mert én valamiért azt gondoltam hogy azon egyszerübb az indulás, de ha ez nem igaz, akkor éppen lehet elektronyos is
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Sirandrish
üzenetére
"nejlonhúrossal kell kezdeni mert a fémhúr szijjelvágja a kezem"
Haha. Dehogy vágja. Ha csak azért kezdenél akusztikus gitáron, mert valakik szerint azon kell, nem, nem kell azon. Jó páran vagyunk itt, akik nem azon kezdtek, vagy soha nem is játszottak rajta. Persze a fém húr eleinte érzékennyé teszi az ujjakat, de pár hét alatt megszokod, utána meg megkeményedik a bőr, semmi gond nem lesz vele.Szóval ha gánzenrózizt csapatnál, nem kell az akusztikus gitár. Elektromoson könnyebb is az indulás, kényelmesebb a test, vékonyabbak a húrok, egyáltalán nem kell az akusztikus vonalat erőltetni, hacsak nem kifejezetten akusztikus gitáron akarsz játszani.
-
X2N
őstag
válasz
Sirandrish
üzenetére
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Sirandrish
üzenetére
Kezdd el mindenkép, nagyon jó dolog gitározni. Én 3,5 éve kezdtem el, és életem egyik legjobb döntése volt. Bár engem nem vonzz az akusztikus gitár, elektromoson kezdtem, ha arra van ingerenciád, akkor abba az irányba menj.
Lehet tanár nélkül is gitározni tanulni, de teljesen kezdőként fontold meg, hogy inkább segítséggel indulsz-e. Ha sikerült kifognod egy jó tanárt, akkor sokat segít, ha meg nem, akkor keresel másikat.

Igen, rengeteg dolog van már fent a neten, köztük sok ingyenes, rendkívül jó lehetőség, íme néhány.
Justin Guitar - Ez az abszolút legjobb szerintem és sokak szerint
GuitarZero2Hero - Ausztrál srác, nagyon jó leckékkel, remek segédanyagokkal
Marty Schwarz - Nagy figura, óriási leckebázissal, még Slash is tanulgatott tőle blues lickeket.
Guitar Mastery Method - A YT-on ingyenes leckék tömkelege, de a weboldalukon komplett oktatási rendszer, több témában, ez már fizetős. Egyszeri alkalom, örökös tagság. Én előfizettem anno, és nagyon szerettem, Eddie Haddad elképesztő jó tanár és nagyon szimpi figura.A milyen gitárt kérdésre nincs könnyű válasz (elektromost
), már 100-120 ezer forint körül tudsz olyan akusztikus gitárt lenni, amivel elleszel 1-2 évig simán. Amit érdemes végiggondolnod vásárlás előtt, hogy milyen zenéket szeretnél majd játszani, mert ahhoz érdemes igazítani a vásárlást is.
-
Sirandrish
legenda
válasz
Moleman
üzenetére
Elször is köszönöm a mindenre kiterjedő választ
A témát tekintve teljesen vakon vagyok, szóval minden javaslatot örömmel fogadok!
Őszintén nem gondoltam semmire a gitárokat tekintve, mivel nem értek hozzá, annyi azonban bizonyos hogy egy nagy állat vagyok, szóval nagyobb testü gitár kellene szerintem.
Alapesetben rockzenét hallgatok de mára sokat "lágyultam", így majdnem bármi jöhet (a cigányzenén kívül
).
Egyébként nagyon régen is gondolkodtam a gitározáson (már nem tudom miért nem kezdtem el), és akkor valóban azt olvastam/hallottam hogy nejlonhúrossal kell kezdeni mert a fémhúr szijjelvágja a kezem, de akkor ezekszerint ez kamu volt
-
Moleman
addikt
válasz
Sirandrish
üzenetére
A neten tanulós dolgokban majd a többiek segítenek, ami nekem lejött az eddig olvasottakból, hogy magyar nyelven szegényes a kínálat, angolul viszont sok jó csatorna/applikáció van.
Az teljesen biztos, hogy tanár nélkül sem esélytelen, én vagyok az élő példa, 23 éve kezdtem gitározni, akkor még a neten is csak pár tab volt, de valahogy mégis sikerült.
Csak valahogy fenn kell tartani az érdeklődést, akkor lesz hozzá kitartás is.Ha akusztikus alatt fémhúros gitárt értesz, ott bőven lesz kínálat, aránylag olcsón is lehet jó cuccokat venni, pl a mai használt felhozatalból ezt az Ibanezt tudom ajánlani. Ha új hangszert szeretnél, akkor drágább lesz, ami igazán jó. A leggyakoribb ez a dreadnought méret, ha kisebb termetű vagy, akkor érdemes kisebb testűt választani, de amúgy bármin meg lehet tanulni játszani. A kisebb-kényelmesebb gitárok között vannak műanyag teknőchátúak is, nem ők vannak a hangszerkészítés csúcsán, de amúgy egészen jók tudnak lenni, legalábbis amiken én játszottam. Ilyenből ezt találtam most hirtelen, egy kis alkuval jó vétel lehet.
Ha ennél jóval kisebb kerettel készültél, az sem tragédia, csak kell egy ismerős, aki látott már gitárt közelről. Én pl most "restauráltam" egy 20 éves alsókategóriás Fender DG-5-öt egy ismerősömnek, a 20 ezer forintos beszerzési árhoz képest egészen használható gitár kerekedett belőle - igaz kellett rá még 5-10 ezret költeni, mire jó lett.Ha nejlonhúros klasszikus gitárra gondoltál, abból 4/4 méretet érdemes venni, az is hasonló árkategóriában mozog, ami jó minőségű. Ha valakitől azt hallod, hogy nejlonhúroson KELL kezdeni, ne higgy neki.
Attól még, hogy régen sokan kénytelenek voltak azon kezdeni (én is), nincs rá szüksége mindenkinek. Én is csak közel 20 év után vettem újra nejlonhúrost, most már nem bánom, hogy van, néha jól jön.Az elektromos gitár annyiból bonyolultabb, hogy még sokkal több féle típus van belőle, és kell hozzá erősítő is (vagy egy multieffekt+fejhallgató), de ha csak olyan zenéket szeretnél játszani, amikben elektromos gitár van, akkor semmi akadálya, hogy azon kezdj.
Ha megírod, hogy milyen jellegű zenéket szeretnél játszani, akkor könnyebben ki tudjuk találni.
-
Sirandrish
legenda
Heyo fijukjányok!
Az fordult meg az idióta(
) fejemben hogy elkéne sajátítani a gitározás alapjait.
Gondolom ma már a net tele van oktatóvideókkal amikből talan sikerülhet megtanulni alap szinten. Jól gondolom, vagy tanár nélkül esélytelen?
Illetve olyan kérdésem lenne hogy milyen gitárral érdemes kezdeni? Akkusztikus vonalon indulnék mindenképp, gondolom az egyszerübb lehet, bár lehet tévedek
Edetleg tudnátok mutatni ajánlott/abb kezdő gitárokat?
Egyáltalán milyen méret ajánlott kezdésre?Köszönöm előre is a válaszokat
-
X2N
őstag
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Pont jó hogy van egy fölös potméter furat a killswitch/felező kapcsoló-nak.
Én középre tenném be, a híd hangszedő alatt maradna a hangerő potméter az pont jó helyen van, kisujjal eléred. Ezt már az LTD-nél is szerettem hogy ilyen közel van a hangerő állító. -
X2N
őstag
-
DonThomasino
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azért azt ne felejtsük el akkoriban csak ez volt.
Köszi mindenkinek.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Oh boy, még fűrészárunak is gyenge.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- BestBuy topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Lényegretörő Akasa hálókártya a 10 gigabitre vágyóknak
- Milyen széket vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Fűnyíró topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Óra topik
- További aktív témák...
- Újszerű SteelSeries Arctis 9X Wireless Bolti ár:60k INGYEN FOXPOST
- Nintendo Switch Pro kontroller - Monster Hunter Rise
- Nintendo Switch V1 - Diablo limited edition + joycon pár + joycon charging grip + 128GB microSD
- Szinte Új SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless Bolti ár:115k INGYEN FOXPOST
- új garmin venu 4 45 mm. +gyári garmin textil szíjjal
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- 27% - ASUS ROG Swift PG27AQDM OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03ms /
- 27% - ASUS ROG Strix G6 Gaming Notebook! 16" 165Hz / i5-13450HX / RTX 4050 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe
- AKCIÓ! ASRock A520M R5 4500 8GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Zalman T3 Plus DeepCool 400W
- Intel Nuc M15 Core i5 1135G7 8Gb Ram 512Gb NVMe SSD 15,6" IPS Érintőkijelző Boltból Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az egy vicc.

Abból is 2 hangerő...
Meg túlárazott. 20-30 ezer forintokért akarnak emberek minőségi meg all round cuccokat venni, de annyért már a Lidl-ben nem lehet bevásárolni lassan.

Én középre tenném be, a híd hangszedő alatt maradna a hangerő potméter az pont jó helyen van, kisujjal eléred. Ezt már az LTD-nél is szerettem hogy ilyen közel van a hangerő állító.