Hirdetés
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Goose-T
veterán
Mi is toltuk hétvégén, itt egy kis részlet a beállásból, más egyelőre nincs még feltöltve. Az érdekesség az, hogy majdnem minden a próbatermi PA-ról megy, csak a basszusgitár van megtolva két 210-es Ampeg ládával.
-
arnyekxxx
veterán
-
FockeWulf
tag
válasz
cappa72
üzenetére
Nem okoskodás, de ha nincs valami testi hibád (pl baleset vagy veleszületett test/kéz deformáció, hiányosság stb) akkor kb minden szériában gyártott gitár minden embernek játszható és előbb utóbb teljesen kényelmes lesz mert hozzászoksz. A "szerintem nekem túl rövidek az ujjaim", stb nem ér, 12-13 éves gyerekek játszanak simán a 4/4es klasszikus gitáron pl. Ez a "nyomja az oldalam, töri az alkarom" stb dolgokon túl kell lépni, fogni a gitárt és gyakorolni. Felnőtt emberek vagyunk, ne nyafogjunk már ilyen izéken
. A húrok is eleinte vágják az ujjhegyeket, aztán megszokod. -
Próbáltam keresni rajta letörést, de inkább hasonlít a test alakja archtop jellegre, és kx300-ra, mint a sima ST formára.
De míg nem próbálom, nem szeretnék előre tartózkodni tőle.
Kell a bevezetés a kezemnek sajnos.@#67194 Ctrl+Alt~Del
Nagyon remélem. Tényeg tág a piac, csak a megfelelőt kell eltalálni.Lassan megjelennek az RTL klub marketingesei, hogy megvegyék tőled a jogokat egy új formátumú valóságshowra
Már látom is a főcímet:
Első gitár első látásra (EGEL)
vagy
Gitár első szerelemre (GESZ)
vagymitt'omén

Jópénzé' vállalnám persze, majd meghívnám az itteni társaságot egy kis kellemes jammelésre, némi italozással megtámogatva. Mondjuk ennek esélye 1e-67@#67197 FockeWulf
Pont az a baj, hogy sérülés van a kezemen, baleset miatt. (7 helyen varrtak össze...)
Már korábban írtam, hogy ez a korlát nem sírás-rívás, divat, hanem fizikai korlát, amit észre sem vettem, míg a Kramer-t használtam. Majd jött a Warlock, aztán megmutatta, hogy nemaddiga', he!
-
válasz
arnyekxxx
üzenetére
#66552X2N is hasonlót javasolt, bár a nyakra vonatkozóan.
Alapvetően nem elvetendő ötlet.
Viszont ehhez tudni kéne egyet, s mást. Pl. szépen festeni, a test felépítését, anyagismeretet, meg ilyeneket. Ez csak nyugger koromra érne be. Meg kellene egy alap, amit nem sajnálok. Csak mindegyiket sajnálnám val'szeg - mert azért annyira nem vagyok ügyes meg bátor.Persze a kulcsokat is azért cseréltem le (#44730cappa72), mert javasoltátok, és vettem a bátorságot, hogy nekiálljak. És jó lett. De ez egy kicsit más feladat, más falat lenne.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
csak egy ötlet, mi lenne ha fognál egy gitárt amin egyébként jó játszani aztán egy flexbe rakott csiszolóval ott kerekítenéd le magadnak és pont olyanra ahol és amilyenre szükséged van.
A gitár szerencsére egy olyan eszköz amit az ember hozzáigazithat magához. Nyilván nem lesz utána eladható ezért nem javaslom, hogy egy lespaul standardot vegyél alapnak, de mivel ez az egyedi hangszered lesz ugysem akarod majd eladni.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Köszi a képet! Kicsit tartok tőle, hogy nem lesz jó, de persze ez csak próba után derülne ki. Ennek a kialakítási hasonlatos a Cort X300-as testéhez, amilyet viszont még nem próbáltam.
-
Ba cy lus
addikt
Apró érdekesség, hogy az S270-em teste a legkisebb, legkarcsúbb, mégis ez a legnehezebb gitárom, nem pedig a GRX40JU, a Squier CV stratocaster, és még meglepőbb módon nem is az Epiphone LP Special TV Yellow (egyébként az LP Special alapból ilyen súly körül volt már az 50-es években is, és kicsit vékonyabb is, mint az LP standard).
Az S270 gyárilag 3,7 kg (a floyd rose cseréje óta valószínűleg kicsivel több, de nem mértem). -
válasz
Hadeska22
üzenetére
A Warlock nyaka kényelmes.
A Warlock teste nem minden pozícióban az, megaláltam azt a pontot, ahol nem minden esetben zavar. Viszont amikor gyorsan kellene lefelé pengetve játszani, akkor már olyan pozíció (kéztartás) kellene, ahol a Warlock nem kényelmes (pont ott nyom, ahol a húrláb feletti sarok van).
A Kramer ST teste az kényelmes, de a nyaka nem.
A kettő keverékét keresem. Kényelmes (Warlock) nyak, ST test (Kramer).A letörésről csináltam, egy képet. Ilyennek kell lenni a testnek.

Kicsit reménykedtem, hogy a KX300 jó lesz, mert #67108 Moleman fotóján azért látszik letörés, csak ahogy ő is fogalmazott, nem teljes. És most kipróbálva sajna tényleg nem jött be.
(Nem mindig sikerül nekem sem érthetően fogalmazni...)
-
Hadeska22
aktív tag
válasz
cappa72
üzenetére
Nem teljesen értelek (legyen ez az én gondom). Próbálom összetenni, hogy hol találsz a warlockon olyan pontot ami kényelmes, de akármelyik olyan gitáron amin szándékosan van letörés és lekerekités nem? 2+3 = 9.
Van olyan forma ami egyáltalán kényelmes? (biztosan) Sem a Kramer sem a Warlock nem olyan formák amiket keresel de azoknál nincs gond?
Na jó, mára elásom magam az internet elől
. -
Sikerült kezembe venni egy Cort KX300-at.
Sajnálattal kellett megállapítanom, hogy nem ő lesz a kiválasztott.
De legalább egy lépéssel közelebb. Olyan szempontból, hogy tudom, mit kell kizárni.
Kicsit lehangoló, hogy nem jött be.
De hát ez van; akinek kézbaja van, annak válogatni kell.A nyak kissé vaskos (nekem), de érdekes, hogy könnyebb játszani rajta, mint a Kramer-en.
A teste viszont sokkal kisebb XL-VI-nál. De szebben szól.
Csak hát az alakja nem fekszik a kezemnek. Sajnos ennél nem találtam meg még azt a pontot sem, amit a Warlock-nál igen, ez valahogy mindenhogyan nyom. Szörnyű (vagyok).Aztán jött a fekete Warlock, és tarolt hangzás ügyben is.
Az állatul szól. Sokkal jobban, mint a KX300.(Ide bele kellérteni, hogy milyen zenét szeretek. Valahol a korai Overkill gitárhangzás égett be, "who tends the fire" jellegű, kis méllyel még megtámogatva.)(A nyakat tekintve így akkor mégiscsak lehet, hogy elég lehet egy Iba' RG421, vagy egy HB Fusion is. Kipróbálási körökön agyalok épp /logisztikai szinten/.)
Folyt. köv.
-
Moleman
addikt
Ja tényleg, ha már Ibanez: tegnap megtaperoltam egy AZ2204-et is, ha már ott volt kéznél, tényleg jó minőségű cucc, de nem kívántam rá. Nagyon nem Wizard nyaka van, a Fender modern C-nél is jóval vaskosabb, ami szerintem már inkább a kárára vált. Valószínűleg hamarabb választanék egy American Special HSS stratot. Igaz, nem dugtam be meghallgatni, tényleg csak a fogására voltam kíváncsi.
Volt neki Luke II és Luke III is eladó, de azokra sajnos már nem jutott idő, csak 15 perces parkolójegyet használtam.

-
dl650
tag
Közben eldöntöttem, hogy marad a HB Sc Custom 3 Active gitár. Nem változott a véleményem. Továbbra is tetszik. Simán jobb minőségű mint az Ibanezem. Az aktív Tesla hangszedők nagyon jól szólnak, jó kis metálkodós gitár. Kicsit féltem a rövidebb menzúrás nyaktól, de ez is kellemes meglepetés lett. Az Ibanez Wizzard 3 nyak után sem érzem kényelmetlennek. Sőt, számomra a HB nyaka a jobb, persze nyilván ez egyén függő. Érdekes, hogy eddig 9-es húr szettet használtam mert merevnek éreztem a vastagabb húrokat de ezen a 10-es is tökéletes. Gondolom a rövidebb menzúra miatt. Ki fogom próbálni 11-essel standard D-n is, bár a 10-es is dögösebben szól mint eddig a 9-es az Ibanezen. Nagyon jól be tudtam állítani a húrmagasságot és az oktávot is, bár gyárilag sem volt vészes. Szóval jó kis gitárnak tűnik. A tartósságát meg majd meglátjuk. Idáig úgy érzem, hogy bőven megérte a 107 ezres B-Stock árát.
-
X2N
őstag
Kérdezz nyugodtan. Igazából nem is gond, ha van 0.1% a torzítás az erősítőnél, ez még nem gond. Harmonikus torzítást(THD) 0,1%-alatt ezeket senki nem hallja meg, de az emberek fele 1% THD-t már észrevesz. 3-5%-t már mindenki észreveszi, még ha nem is tudja megmondani miért.
Viszont a THD arra is utal hogy mennyire van jól megtervezve egy adott erősítő műszakilag(nem csak hangra, ezért szeretjük mérni, meg sok minden mást is
).Intermodulációs torzítás (IMD)-t 0,5% fölött már érzékelhető. Ezt sokkal könnyebb észrevenni.
A fülünk „tiszta”-nak érzékel egy hangot, ha akár 5–10% torzítást is tartalmaz, ha az zeneileg harmonikus (pl. csöves erősítő overdrive). Ezért amit "tiszta" hangnak mondanak a gitárosok az igazából nem is az. Elektroncsövekre ez a páros harmonikus torzítás jellemző amit nagyon zeneinek talál a fülünk, ezért is preferálják sokan az elektroncsöves erősítőket hangszererősítőnek ahol torzítás van(és nem csak mi, gondoljuk csak a csöves mikrofonokra vagy a mikrofon előfokokra/kompresszorra is). Csöves vs. tranzisztoros erősítőről van egy cikk itt.
Ha viszont a torzítás diszharmonikus vagy digitális jellegű, már 1–2% körül sokan „zajosnak”, „élesnek” érzik. Ezen szoktak elbukni a modellezős dolgok, ezt szoktuk mi kiszúrni rögtön akik régóta hallgatnak csöves erősítőket. Ezeket a nüanysznyi dolgokat nem mindenki hallja.
-
X2N
őstag
*0.01% torzítás csak 1W felett"
Sajnos a TPA3255-nél nincs mérés ahol különböző frekvenciákat is megnéznék a gyári adatlapba, de tudok mutatni egy régebbi szériás TPA31xx végfok ic-t aminél még lemérték:

Egy AB osztályú végfoknál ilyen anomáliák nincsenek amit itt az LC szűrő okoz a kimeneten a rezonancia frekvencia miatt. Ott ezek a torzítás görbék megegyeznek frekvenciától függetlenül ha nincs kondenzátor az erősítő jelútjában. -
X2N
őstag
Parts listában benne vannak a hangszórói, kiderül az is hogy mekkora teljesítményűek:
1.9cm 8 OHM 19W
13cm 4 OHM 38W
Hogy mért kell a 30-35W-ot leadó végfok ic-re ekkora hangszórót tenni majd limiterrel visszaszabályozni a teljesítményt azt ne kérdezzétek
Tibizzz-Azt kell tudni ezekről a D osztályú erősítőkről hogy a csúcsteljesítményt 4ohm-ra adják meg 10% torzítás mellett.
Egy TPA3255-nél 2x300W-ot írnak.
315-W Stereo into 4-loadra
185-W Stereo into 8 Ω-ra
10% torzítás mellett.260-W Stereo into 4 Ω-ra
150-W Stereo into 8 Ω
1% torzítás mellett.Ami minket érdekel ic-s erősítőnél az viszont 1% alatti torzítás(ugyanis a csöves erősítő is 0.5%-2%körül torzít).

Itt látszódik hogy 0.1% torzítás csak 1W felett, és 100W-ig érvényes 8 ohm-on és 200W-ig 4 ohm-on.
Ez 1KHz-en lett lemérve, nem jelenti azt hogy más frekvenciákon is ugyanígy viselkedik. -
X2N
őstag
Nézegetem már egy ideje mit lehet venni D osztályú erősítőket, az SLO erősítőmben azt szeretnék tenni végfokba, így csöves előfok+csöves végfokot lecserélem csöves előfok+D osztályú végfokra(jelentősen könnyebbé téve az erősítőt...meg pénztárcám is jobban jár(másik erősítő építésre is több jut), nem kell drága végfokcsöveket/trafókat venni
). Itt amúgy sem torzít igazán a végfok mint a legtöbb Marshall erősítő esetében(ahol egyébként is a fázisfordító torzít, a végfokcső nem, a 12ax7-es cső amúgy sem az igazi fázisordítónak, nagyon kevés áramot ad le, még a gyári paramétereket se tudja a csövek 90%-a.). Persze lehetne bele fetes/tranyós véget csinálni csöves fázisfordító meghajtással, ezt talán majd későbbiekben kipróbálom, de egy Marshall típusú erősítőnél ahol van is ezzel értelme foglalkozni. Van is itthon 2db kisebb teljesítményű D osztályú végfokom, egyik még át kapcsolható AB-b osztályba is, ezeket most próbálgatom a hangfalakon. Az LM3886 végfok-re a figyelmemet egyébként ez az írás adta, szeretik használni a DIY körökben is, és stúdió monitorokban, viszont mint az látható a kapcsolás elkészítés módja rengeteget számít. Nelson Pass erősítőit nézegettem már régebben is, de nem sok értelmét látom A osztályú erősítőt építeni. Az mára villanyszámla rovására menne.
Persze ki lehetne próbálni egy jól megszűrt kapcsolóüzemű tápegységgel meghajtani, így kevésbé lenne rossz a hatékonyság. -
X2N
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Szerintem az a profi aki ezen is megcsinálja. Meg úgy általában bármilyen stúdió monitoron/fejhallgatón. Nyilván preferenciái mindenkinek vannak, valamivel gyorsabban lehet dolgozni, ez az ami igazán számít stúdióban ha dolgozol.
Megnézem van-e valami rajz azokról a híres Genelec-hangfalakról, hátha, sok reményt nem fűzök hozzá.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ba cy lus-Kicsit hifisebb vonal a házi erősítő építés, stúdió monitor hangfalakat meg nem igazán szokás "utánépíteni" azért is dobtam be ide mert itt sokakat érdekelhet egy ilyen belépő stúdió monitor mit tud, már az FRFR miatt is(mert a Hi-fi hangfalak nem azok) hol áll a ranglétrán. Az biztos hogy a műveleti erősítők cseréje és a power limiter kikötése jelentősen fog javítani a hangján.
Én is nézelődöm most hogy milyen erősítőt lehetne építeni hifire(először D osztályúakat nézegettem, aztán ezt az LM3886-ost ami ugyan AB, de messze analógabb hangja van mint bármilyen D osztályú erősítőnek) de akkor már az is bejön a képbe hogy akkor lehet jobb lenne már lecserélni a gagyi sony hangfalaimat is, a hangfal csere sokkal többet számítana. Ezen a téren meg semennyire nem követem a dolgokat.
Most egy TPA3116D2-val hallgatom, labortápról.Elgondolkodtam tegnap egy ilyen Yamaha HS8 szetten, ezeken rockzenét előszeretettel kevernek. Akkor legalább azt hallanám amire "gondolt a költő", nem azt amit a "hi-fi-nek csúfolt" hangfal produkál.
-
X2N
őstag
"egy LM3886 végfok van benne"
*2db LM3886, hangszóróként.-benéztem, nem a stabtápról van hajtva a 2 végfok ic, hanem 25-30V egyenfeszről, az se sok, 35-45W kimenő teljesítmény.
-
X2N
őstag
Csak hogy legyen megint egy kis erősítőzés is mert annyira szeretitek.
Érdekességképpen bedobom az SM57 mod után.A Yamaha HS sorozatú "stúdió monitorokat" is elég komolyan lehet moddolni.
Ha megnézitek a rajzát(googli:yamaha HS8 schematics(elektrotanya-ról letölthető)) akkor láthatjátok hogy igazából semmi extra nincs benne, egy LM3886 végfok van benne meg pár olcsó 4558 műveleti erősítő, +-15V-ról hajtva, a végfok erről a feszültségről kemény
10W teljesítményt lead arra a szerencsétlen hangszóróra, úgy hogy közben a limiter áramkör fojtja a hangot
, miközben a gyári spec-ben, és a service manual-ban ez van:Output Power .................................. Total: 120 W (dynamic power)
(LF: 75 W, 4 ohms, 1 kHz)
(HF: 45 W, 8 ohms, 10 kHzElég optimista adatok, ha megnézitek az LM3886 adatlapját(14. oldal) akkor ezt lesz benne:

Én a gyári adatlapnak hiszek
A blokkvázlata a monitor hangfalnak néz ki:
Ha nem használjátok a szűrőket mert jó a lehallgató helyiség akkor igazából egyszerűen ki is hagyhatóak, így a jel nem fog feleslegesen 7db op-amp-on és 10+kondenzátoron keresztül degradálódni, mert minek, mehet egyből a hangerő potméter után az LM3886 végfokba. A hangszórók attól még lineárisak maradnak.Ezen dolgoznak a "profik". Meg mindenki más a szakmában, ilyen, és hasonló monitor hangfalakon.
Ennyit arról hogy minőséget kapsz, messze nincs kihasználva az LM3886, ott marad benne egy csomó teljesítmény, miközben sokszorosát tudja az IC, alacsonyabb torzítás mellett, csupán jobban kellene megtervezni a kapcsolást, a hangolást kikapcsolhatóvá tenni.
Itt egy példa egy olyan erősítőre ami ki is használja az IC-t, mert meg van normálisan tervezve.
De ne gondoljátok hogy ez a vége mert ennél lehet jobbat házilag is építeni ugyanezzel az IC-vel, invertáló kapcsolásban, ahol nincs 1db kondi se a jelútban, lineáris táppal.
Még akár nagyobb(120W) teljesítménnyel is, úgy hogy megduplázzuk a végfok ic-ket a 4-5A-es áram limit miatt. Ezzel értelemszerűen nő a damping aktor is.Egy ilyen komolyabban megépített LM3886 végfoknál meg már nagyon nehéz lesz műszakilag jobb erősítőt építeni, ahogy nézegetem ennél már csak a Hypex modulokból épített erősítők jobbak de azok már jóval drágábbak is.
A manapság népszerű olcsó TPA31xx, TPA32xx(TPA3255 például) D osztályú erősítők ezeknek a rosszul megtervezett LM3886-os erősítőknek a szintjét se hozzák, ki kell őket hajtani, mert az 1W alatti teljesítményleadásukkor 10x nagyobb a torzításuk van mint a legjobb esetben 1-5W környékén, pedig a szoba hangerőn történő zenehallgatás 90%-ban ebben az 1W alatti teljesítmény tartományban történik.
5W leadásakor jellemzően 0.002% torzítást adnak, miközben egy jobban megtervezett 3886-al a 0.0008% is elérhető, a Hypex meg már 0.0005%. További problémája ezeknek a D osztályú erősítőknek hogy a kimeneti LC filteren(tulajdonképpen az Achilles-sarka), meg a visszacsatoláson rengeteg múlik, és a torzítás nagyfrekvencián tovább fog nőni mert alacsony a kapcsolási frekvenciája az IC-nek. Újabban van egy további megoldás PFFB(Post-Filter Feedback) implementációval ami még tovább csökkenti torzítást a load függetlenítéssel, de csodát ettől se kell várni. -
Moleman
addikt
Na, végre pont került az öthúros projektre is:
2019-es Sire P7 2nd Gen, de gyakorlatilag vadonatúj, egyetlen egyszer volt használva egy házi stúdióban.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
43é nem drága
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mé' nem időbe' szótá'?
Annyiért én is megvettem volna. 
Csináltam pár felvételt, lett egy egész jó Porcupine Tree, meg egy mérsékelten szar Mr. Slowhand.
A hangsáv koszosságát/gerjedését a Logitech alkalmazás rakta bele, Audacity-ben tiszta lenne a felvétel, de nem volt türelmem újravenni és időzíteni mindent. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mennyibe került a tuning?
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
43é az 500ezreset is azonnal elvinnék

-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Gitárportfolióm ma csökkent eggyel.
Harley Benton strat eladva. Tegnap este meghirdettem reggel elvitték.
Jól járt a srác, mert újonnan most 60 a gitár, és ezen volt egy Fender 3 rétegű koptató, meg Fender tremoló és híd, és 43-ért adtam. Tavaly januári vétel volt.
Bezzeg ha 500 ezres gitar lenne, akkor egy darabig tuti meg hirdethetnem.
-
Tibizzz
tag
Ha már koncert:
-
X2N
őstag
Nem tudom ki tudta de az agyonhasznált SM57-et is lehet moddolni, méghozzá nagyon egyszerűen, ki kel kötni belőle a transzformátort. Sokat javul tőle a hangja.
-
FockeWulf
tag
válasz
cappa72
üzenetére
Nem tudom
én mindig olyan jókat derülök magamba itt ezeken az angolos kifejezéseken
eleinte furcsának tartottam hogy valaki nem tudja kifejezni magát magyar nyelven egy magyar fórumon...mondom tényleg ennyire szegényes egyesek szókincse..? palm múte, neck drive, neck joint, meg lefelé pikwingelés, akció (asszem' az meg a húrmagasság)..stb...stb...gyöngyszemek
aztán elengedtem a dolgot, azóta mindig jókat derülök az ilyesmiken...sőt élőbe is használom...de azt már hanyagolom egy ideje,élőbe valahogy nem akkora poén, leírva viccesebb
-
m3tr0
őstag
Inkább azt írjátok meg,ki vett már jegyet Mr. Slowhand jövő évi koncertjére?

-
Hadeska22
aktív tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha jobban belegondolok majdnem 1:1 ugyanolyan a formája mint az előzőekben linkelt AIO "Tele" gitárnak és az sem tetszett, szóval látok átfedést
... -
FockeWulf
tag
válasz
Moleman
üzenetére
Igen, igen, aki oktáv felett játszik akusztikuson annak előnyös a kutivály, mondjuk sokat nem vesz el a testességből, de azért hallhatóan gyengébb egy kivágott testű döhéje. Én inkább a teljes testet szeretem akusztikusba, mondjuk én oktáv felett keveset játszok akusztikuson.
-
Tibizzz
tag
600e. Nem semmi.
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem kérdeztem, hogy miért adta ilyen olcsón, nagyon szimpatikus család volt, biztosan nem kenyérre kellett nekik a pénz.
De Somogy megyében valószínűleg nincs rá fizetőképes kereslet, a gitár meg csak foglalta a helyet, azt mondta van neki másik, inkább azt használja.
Szívesen megszabadítok mindenkit a felesleges gitároktól, nem bánom, ha egyszer majd 50 gitárral kell osztozom a szobámon.
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Egyszerű ember vagyok, ha látok egy vadonatúj gitárt harmadáron, már hozom is a kocsikulcsot.

#67124 FockeWulf
Köszi! Én szeretem a cutaway formát, de eddig sose sikerült ilyet vennem. 7 sima kivágás nélküli akusztik mellé már legfőbb ideje volt.
3 éve lecsúsztam egy Sigma GRC-1STE-ről, azt azóta is nagyon sajnálom.
Tényleg nincs nagy hangereje, de ez szerintem inkább az OM méretnek és a mahagóni hátnak köszönhető. Nagyon szép kiegyenlített hangja van, jól állnak neki a magasabb fekvések, majd csinálok felvételt valamikor a napokban.
A saját merítésem alapján a rózsafa hát, ami leginkább hozzáad a hangerőhöz, vagy legalábbis a "loudness"-hez, az OM méretű rózsafás Samickem is sokkal hangosabb, mint bármelyik mahagóni dreadnought. -
arnyekxxx
veterán
off programajánló
jövő szombaton 23h-tól az Analogban lehet ujjal mutogatva röhögni a kinai szarjaival magát égető nagypofájún. Szigorúan 20+éves dalok, könnyes nosztalgia, közösségi szomorkodás az élet értelmetlenségén és a múlandóságon, meg ilyesmi.
https://www.facebook.com/nightbreedfesztival
Pénteken Goose-T csapata játszik a Sorompóban
-
lacibattya
csendes tag
Micsoda vita!Szerény véleményem szerint minden beleszól a gitár hangjába!A pengetőtől kezdve egészen addig hol állsz a hangszóróhoz képest.😅A lényeg annyi hogy ezekért a dolgokért mennyit fizetsz.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Örülök, hogy befejezed ezt az ámokfutást, mert láthatóan megint keverted a szezont a fazonnal, és még csak nem is tudatosul benned. Szegény.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Tudományról hadoválsz, közben félresöpröd a tudományos, műszaki tényeket, mikor úgy kényelmesebb.
(professzor által végzett laboratóriumi mérések)
"Letesztelte a süket anyósán?
"
Enough said. Részemről itt be is fejeztem, további jó örömszerzést a másfél méteres kábel nyújtotta előnyökre. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Sejtettem, hogy az egyszerűsített gondolkodásod majd ezt iratja le veled.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tudományról hadoválsz, közben félresöpröd a tudományos, műszaki tényeket, mikor úgy kényelmesebb.
A világ keletkezését meg ne keverd ide, mert semmi köze a témához, hogy te milyen pökhendi módon nézel le másokat a vallási nézeteik miatt. Miközben jól láthatóan te is mélyen vallásos vagy.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Az a gond ezzel az egésszel, hogy bármi, ami objektívebben közelíthetné meg ezt a kérdést - rögzített felvétel, YT videó, egyetemi tanulmány egy professzor tollából - nem pedig hit, meggyőződés alapon, azt te mindenféle kifogással negligálod.
Ez pont ugyanolyan, mint amikor valaki homokba dugja a fejét azzal szemben, hogy a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a világegyetem keletkezésének széles körben elfogadott, és alátámasztott elmélete az ősrobbanás, arra azt mondja, hogy nem igaz, a világegyetemet a kaporszakállú teremtette alig 7 ezer évvel ezelőtt, mert az le van írva a Bibliában.
Az emberi hülyeséggel nem lehet mit kezdeni, csak feltenni a kezed, és továbbállni.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A rezonancia csúcs tolódását hallod a plusz kábellel.
Tipikusan a Strat hangszedő rezonáns csúcsának 10 kHz-nek kell lennie a 100 pF kapacitás és a 2,5 H induktivitása mellett. Ha ehhez 500 pF-ot adunk gitárkábel és egyéb eszközök révén, a rezonáns csúcs 4,1 kHz-re esik vissza, ami a kezdeti érték kevesebb mint fele.
Ezért is szól többek közt máshogy egy PAF. A fonott fém sodrony vezetéknek van egy ~75pF kapacitása a hangszedőtől a potméterig, plusz még a fél méter ugyanilyen árnyékolt vezeték a potmétertől kapcsolóig, és vissza a LP esetében. Az nem kevés, legalább 300pF.

Hozzáadódik még a gitárkábel is, aminél újabban már a hossz se jelent semmit mert lehet rövidebb kábelnek is nagyobb kapacitása. Sima multiméter nem igazán pontos 1nF alatt így azzal nem lehet pontosan megmérni.Régen Fender gitárhoz+Marshall Plexihez előszeretettel használtak(Hendrix is) 15 méteres kábeleket ebből a telefonzsinóros fajtából:

Ezek a kábelek már megváltoztatták a gitár hangját mert 2-3nF-is megvan kapacitásra, ami több dB vágás jelent.
Amiket itt írtam az ilyen optimális/ideális "legjobb" eset, a telefonzsinór biztos más kapacitású.A magas frekis vágást/rezonancia frekvencia eltolást meg egyszerűen lehet egy kis kondi beforrasztással szimulálni, csak rá kell tenni a kimeneti jack-re a pár Ft-os 300pF-3000pF kondit.
-
dl650
tag
válasz
cappa72
üzenetére
Furcsa árak! Másfél évvel ezelőtt is drágábbak voltak ezek a gitárok. Szerintem nem frissítették az oldalt. Már jártam így egy talán fehérvári bolttal. Amikor felhivtam akkor jött a "jaaaa, az már nincs meg...". De ha tényleg ilyen árak vannak akkor le kell csapni rá.
-
válasz
Moleman
üzenetére
Nagyon köszönöm a képet!
Ilyet nem találtam a neten, pont erre volt szükségem!
Hát, kicsit félek tőle, de...
... a Kytary-n újonnan 117-ért van... remeg a buy gomb felett a kezem. Ráadásul olyan feltételekkel, mint a Thomann, Muziker oldalon; ingyenes elállás/visszaküldéssel.Bolti újnak szerintem is gyanúsan olcsó a 105k, de ha arra jársz, egy megnézést megér.
Elvileg hétfő este 7-ig vannak. De hát mikor mozdulok ki... eh... főleg az előbb említett lehetőséggel.Ugyanitt: új gitár napot tartottam.
Alig volt kezemben ilyesmi, kolléganőm Cort akusztiksával találkoztam egyszer, meglepő kellemes élmény volt. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ennek így nincs sok értelme több dolog miatt sem.
Egyik, hogy a felvétel már alapból ront a hangon, és ez akkor is így van, ha nem veszel róla tudomást.
Másik, hogy tökig betorzított, kompresszált hang pont azt a dinamikai különbséget nyeli le, amit hallani lehetne.Én az esetek kb. 90%-ában tisztán, illetve kicsit crunchba hajolva gyakorlok, meglehet, hogy ezért hallom ki magamnál a +1,5 métert is, mert már annyira megszokta a fülem.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha te ezt így objektíve megállapítottad a kiművelt hallásoddal, eszem ágában sincs a világképedbe belerondítani.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez roppant hiteles attól, aki még a vezeték nélküli átvitel és a vezetékes között sem hall különbséget:
[link].
De azért vitesd csak zárt osztályra, aki tőled jobban hall, mert szerinted az abnormális, hogy emberek nem egyformán hallanak.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
-
Moleman
addikt
válasz
cappa72
üzenetére
Nem teljes, van egy kis szegélye, de tök jó helyre esik az archtop lekerekítése, legalábbis nekem jó helyre esik, így nem hiányzik a teljes letörés.
Bolti újnak szerintem is gyanúsan olcsó a 105k, de ha arra jársz, egy megnézést megér. Nemrég FB Marketplace-en láttam egy szép használtat 95k-ért.Ugyanitt: új gitár napot tartottam.
Guild OM-240CE + Ibanez FS40DA csodálatos félkemény tok. -
Ba cy lus
addikt
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Legközelebb lehetőség szerint úgy reagálj, hogy tudod, miről van szó.

Kimérte a hatást? Igen. Azt mikor mérte ki, hogy senki emberfia nem hallhatja, amit ő kimért? Letesztelte a süket anyósán?

De egyébként kapaszkodj meg, olyan is létezik, hogy valami nem mérhető, pontosabban méréssel nem alátámasztott, de hallható.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A fenti prof. nekiállt mérni azt ami ténylegesen fizikailag ott lezajlik. Nem teremtett semmit, mért, számolt és leírt.
Teremteni a te agyad teremti a hallani vélt hangot a fizikailag tényleg jelen levő hangrezgések és látott kép összekombinálásával. Pont ennek a teremtésnek kiküszöbölésére találták ki a vaktesztet amin a mindentismeghallók nagytöbbsége elbukik.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, érv, mert az már vallásos elfogultság, mikor valaki azt hiszi, hogy a tudomány a valóságot nem vizsgálja, modellezi, hanem teremti.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Melyik tápegységet vegyem?
- A jövőben nem csak a gazdagok kiváltsága lehet az Intel CPU-k tuningja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Eredeti játékok OFF topik
- XMLTV EPG letöltő progi
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- További aktív témák...
- ASUS RX 6700 XT 12GB GDDR6 ROG STRIX OC Eladó!
- Asus Dual Radeon RX 6500 XT 4GB
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Strix Z390-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB WD RED WD40EFAX HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 8700F 64GB DDR5 1TB SSD RX 7800 XT 16GB Montech XR TG FSP 750W
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3896, 95% Akkumulátor
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink) (2 4K felbontás)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple MacBook Pro 13" M2 (2022) 8GB / 256GB asztroszürke
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. A húrok is eleinte vágják az ujjhegyeket, aztán megszokod.

.
).

Bolti újnak szerintem is gyanúsan olcsó a 105k, de ha arra jársz, egy megnézést megér. Nemrég FB Marketplace-en láttam egy szép használtat 95k-ért.