Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4051) Daweee válasza WRoli (#4050) üzenetére


Daweee
őstag

Késő van, nem találom a hirdetést, belinkelnéd? :D Egyébként ha használtban gondolkodsz, gitarshop.hu-n nézz szét, picit nagyobb a választék :)
Elektromoson belül milyen formát szeretnél? Stratot, Les Pault, vmi superstrat? Attól függ hogy mit hallgatsz/játszanál, illetve az anyagi kerettől.

Ja, amúgy ilyen márkáról hogy chalenger nem nagyon hallottam, nem lehet valami patinás gyártó :)

[ Szerkesztve ]

(#4052) Psychonaut


Psychonaut
addikt

:)

(#4053) Szten Márs válasza Psychonaut (#4052) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

:C

Első benyomások, tapasztalatok?

(#4054) nosferatue válasza Atis707 (#4015) üzenetére


nosferatue
tag

Én amondó vagyok, hogy vidd el a gitárt egy rendes hangszerészhez. Ha valami gáz van a nyakkal és új húrt raksz rá, abból nagyobb baj is lehet. Ha csak csiszolni kell a bundokat, azt olyan 5-6 max. 7 ezer forintből megúszod, ha bundot is kell cserélni az megdobja az árát.
A fém részek tisztítása alatt mit értesz? Néhol berozsdált? Koptató lap ügyben is egy hangszerészhez fordulnék, ők általában be tudnak szerezni ilyesmi alkatrészeket, vagy tudnak neked egyedit gyártani a gitárod méretéhez.

Az, hogy nem egy mai darab a gitár, azt ne szégyelld, kicsit ki kell pofozni, beállítani. Nekem is van egy 1986-os japán, fretless Ibanez Roadstarom. Amikor megvettem nem volt valami fényes állapotban, de egy jó hangszerész rendbe rakta és eszméletlen jól szolgál.

Ha most kezdted a basszgitározást, akkor még a kezed nincs hozzászokva az igénybevételhez, ezért is zöröghetnek a húrok. Mellesleg egy kis karcosság simán belefér a hangzásba ;) .

I just curse the sun so I can howl at the moon

(#4055) WRoli válasza Daweee (#4051) üzenetére


WRoli
tag

Háát Heavy metált hallgatom :K ..
de játszani ... nagyon kezdő lennék
amúgy a hírdetést nem találtam már ,de itt róla egy kép
[kép]

IQ

(#4056) Szten Márs válasza WRoli (#4055) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Hát erről a képről sok mindent nem lehet megmondani :N
De mivel a hírdetés sincs meg, így nyílván tárgytalan. Egy strato amúgy sem tipikus heavy metál gitár.

Mennyit szánnál a gitárra kb?

(#4057) Psychonaut válasza Szten Márs (#4053) üzenetére


Psychonaut
addikt

Röviden: :C
Hosszabban: eszméletlen! :D

(#4058) Szten Márs válasza Psychonaut (#4057) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ez esetben még egyszer :C :D

Ugye jól emlékszem, hogy eddig csak egy AD870-es Cort akusztikusod volt, és ez az első elektromos szerzemény?

Milyen erősítővel használod?

Ja igen, a felépítési minőségével is meg vagy elégedve?

[ Szerkesztve ]

(#4059) Eastman válasza CWorm (#188) üzenetére


Eastman
őstag

Vegyél belőle 10 doboz stefölt. :) [link]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#4060) Szten Márs válasza Eastman (#4059) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A poént értem, de azt ugye vágod, hogy egy több, mint 5 éves hozzászólásra válaszoltál? ;]

(#4061) WRoli válasza Szten Márs (#4056) üzenetére


WRoli
tag

Nem tárgytalan..csak én nem talállom
30k-m van gitárra

IQ

(#4062) Szten Márs válasza WRoli (#4061) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Valószínűleg azóta le lett véve az a hírdetés, azért nem találod, hisz tegnap csak meg tudtad találni - ezért mondtam, hogy minden bizonnyal tárgytalan.

Ez a 30k úgy értendő, hogy erősítő is kéne? Mert úgy használtban is igen-igen nehéz találni bármit is, és kicsit félő, hogy az ebben az árkategóriában található gitár+erősítő kitek inkább csak a kedved vennék el az egésztől... mondjuk nem tudom, aki használt már ilyesmit, az majd bővebben nyilatkozik nálam, de én egész biztosan inkább gyűjtenék akkor még és türelemmel lennék, amíg nem tudnék egy elfogadható minőségű alap szettbe fektetni. Azért gitározni csak-csak egy élmény. Legalábbis annak kell(ene) lennie. Ha az ember épp csak kezdi a gitározás, akkor meg nagyon fontos, hogy az legyen, az motiválja majd a továbbfejlődésre, gyakorlásra. És én igencsak félek, hogy élmény helyett csalódás és szívás lenne csak...
Még ha erősítő nélkül kell is csak a gitár, ennyiért a low endből lehet csak mazsolázni, de úgy már talán azért el lehet csípni bevállalható gitárt.

(#4063) WRoli válasza Szten Márs (#4062) üzenetére


WRoli
tag

csak gitár kellene... nem kell mos combó.arra késöbb befektetnék.. :K

IQ

(#4064) Szten Márs válasza WRoli (#4063) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

[link] - 3 ezerrel több ugyan a 30 ezres határnál, de nem ilyen-olyan gagyi strato utánzat, hanem egy Squier strato, a Squier meg ugye Fender leányvállalat, a Fender az olcsóbb modelljeit dobja ki ezen a néven, tehát csak-csak egy igazi, bár alsóbb kategóriájú stratód lenne. Bár továbbra sem hiszem, hogy a strato a legjobb heavy metálra, de vállalható gitárt humbuckerekkel pláne nem fogsz ennyiért kapni. Ez ezért a pénzért egy maximálisan jó vétel.

(#4065) Atis707 válasza nosferatue (#4054) üzenetére


Atis707
tag

Szia!

Az lenne igazából a terv, hogy én szétkapnám : régi húrok le, kulcsokat megolajoznám pár cseppel, letisztítanám a fogólapot, az elektronikát amennyire lehet kiszedem, kitakarítom. A húrlábra gondoltam igazából meg mivel jazz bass, a potik fémlapjára. Rozsda nincs, csak már megfakult vagy nem tudom, szóval nem fényes. :)

A hangszerészre az új húrokat, a nyak beállítását bíznám 'csak'...pénzben nem vagyok eleresztve, erősítőm sincs, húrkészlet meg egy lépéssel drágább mint a sima gitár (1.8k vs. 4k) bár tovább bírja...hangszerészről ne is beszéljünk, +7k. Szóval most tanácsot gyűjtök, mit merre. :)

Annyit még, hogy mikor pc hangszóróra kötöttem, akkor nem hallható a a zörgés, ez csak akusztikusan jelentkezik, de mára egye ritkábban. Egyre nagyobb távokat fogok le, meg a gyűrűs ujjam is fejlődött asszem... :D

Végére annyit, hogy nem szégyellem, sőt...idősebb mint én, csak kedves előző tulaj falnak támasztotta valószínűleg és ez meglátszik... :U

A koptató lapos tippet meg köszönöm, bár neten 5k körül van...

(#4066) WRoli válasza Szten Márs (#4064) üzenetére


WRoli
tag

Ahha .elgondolkodom ezen a gitáron... :K
Ebbe az árba legjobbat akarom..- Nah hát gondolkodom... nem annyira heavy .csak én hallgatok azt-

IQ

(#4067) Daweee válasza Szten Márs (#4064) üzenetére


Daweee
őstag

Szerintem a Strato elég jó kezdéshez, relatíve vékony nyak jó elérhetőséggel a 17 feletti régiókban is, nem is dög nehéz, "vandeminek" tremoló is van rajta ami garantáltan elveszi a kedvet a további próbálkozásoktól miután kettőt rántasz és szana szét hangolódik az egész, meg amúgy is megtanulsz küzdeni a gitárral, amikor a középső hangszedőbe állandóan beleakad a pengetőd (csavarhúzóval orvosolható) vagy amikor nem tudod a magas E húrt denfelni a lehetetlen hangerőpoti miatt, amikor megtanulsz óvatosan akkordot pengetni hogy ne csapd le minden második húzással a pickupváltót, és hasonló nüanszok, melyek után felüdülés lesz egy szép napon valami ÚJ :D De persze ezek a dolgok eleinte fel se tűnnek, meg amúgy is alapelvem hogy a gitár esetében nincs lehetetlen, csak kevés gyakorlás.
Amúgy meg ebben az árkategóriában nem is találni más értelmeset mint Stratót, mert vannak otromba LP-nek csúfolt copy-k meg "floyd rose"-os superstratok, de valahogy egyik sem túl bizalomgerjesztő számomra. A Fenderek meg direkt a költséghatékonyság jegyében születtek, nézz csak rá a Tele végletekig letisztult formájára, de akár a stratra is. Ma a strat az ügyeletes olcsógitár, mindenki ezt másolja legszívesebben, viszont ugye a minőség ami a nagy kérdés sokszor, azt mondom hogy a Squier-eknél jobbat nem találsz alsó kategóriában, bár ezt lehet hogy csak az alulinformáltság mondatja velem, ami másoknál az olcsó LP=Epi képletet jelenti. Szóval egy Affinityvel nem nyúlhatsz mellé, csak épp kicsit túlnövi a keretet pláne ha még erősítő is kéne hozzá... Viszont adott esetben a Bullet sem rossz.

Psychonaut: Grat, durván néz ki, irigyelve vagy ;] az enyém még messze jár... :U látom koptatólap nem maradt fent sokáig, helyes :D Amúgy mikori gyártmány? Kidolgozás minőségével meg vagy elégedve? elsősorban bundok és berakások viszonylatában. Kulcsokról vélemény?

PS: Bocs a furcsa, összeszedetlen, szétcsúszott megfogalmazásokért, késő van és én sem vagyok teljesen magamnál, most az egyszer nézzétek el plz ;]

(#4068) Szten Márs válasza Daweee (#4067) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Szerintem ezt nem nekem akartad válaszolni :DDD De reméljük WRoli is olvassa.
Amúgy igen, tudom, hogy te nem szeretted túlzottan a strato formát, de azért csak el lehet pötyögni vele: [link] ;]

Viccet félretéve azért csak-csak az egyik leghíresebb gitárforma, és nem az olcsósága miatt, hiszen az igazi Fender Strato valahonnan 150 ezertől indul, de az igazán komolyabb darabok dupla ennyibe, vagy még többe fájnak és igen komoly zenészek igen komoly dolgokat nyomnak rajtuk. Mondjuk, ha valakinek a single coil hangja kell, akkor gyakorlatilag nincs más választása, mint hogy stratót, vagy telét vegyen. És be kell valljam, azért igencsak keményen jó hangja tud lenni annak a single coilnak, ha nem 5 ezer forintos gagyi pickupról van szó.

[ Szerkesztve ]

(#4069) Szten Márs válasza Szten Márs (#4068) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Hopp, meg is találtam a linkelt előadó signójával díszített, a kölcséghatékonyság jegyében készült stratót: [link] :DDD

(#4070) cucka válasza Szten Márs (#4068) üzenetére


cucka
addikt

Azé' maradjunk annyiban, hogy a Strat alapvetően olcsó gitárnak készült.
Megint más kérdés, hogy ha az emberek hajlandóak 200 ezres felárat fizetni csak azért, mert az adott gitárra rá van írva, hogy Eric Johnson (vagy bárki más), akkor el fognak szállni az árak.

(#4071) Szten Márs válasza cucka (#4070) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Persze, nyílván csak provokatív jellegű linknek szántam, kis fricskaként, nem kell komolyan venni :N Viszont az is biztos, hogy a komoly zenészek körében nem az olcsósága miatt népszerű a strato ;)

(#4072) Eastman válasza Szten Márs (#4060) üzenetére


Eastman
őstag

Ja-ja, töröltem a kukikat és azt a hsz-t dobta előre a böngésző. :B

...majd ha őstag leszek, biztos elmúlik. :D

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#4073) Daweee válasza Szten Márs (#4068) üzenetére


Daweee
őstag

ja, neki ment :D nem, amúgy komolyan mondtam hogy elsőnek nem rossz, mert a nyaka viszont tényleg jó, a többi meg szokható :D
Ok, nem azt mondtam hogy a Fendereket bagóért hozzád vágják, de Leo bizony erre fektette a hangsúlyt ott az '50es évek elején mikor fát álmodott a hangszedője köré.
Egyébként ahogy nézem, Johnson is besüllyesztette a középső pickupot, pont mint Malmsteen (vagy én :D ) sőt mi több, Hendrix eleve fordítva kezdett el játszani a straton, nyilván a hangerőpoti miatt ;]
Azt pedig aláírom hogy jól szólnak a single coil-ok, sőt még a humbi is egy eredeti Fender Stratban :R

(#4074) jolti05


jolti05
őstag

Sziasztok.

Nem tudom jó helyen járok-e :) Két fontos kérrdéssel készültem:

1) Milyen elektromos gitárt ajánlotok akár újonnan, akár használtan, 20-30e forint között?
2) Nem vagyok jártas a témában, az elektromos gitárokat valamilyen módon hozzá lehet közni házimozi erősítőhöz? Rendelkezdem egy ilyesfélével [link], és ha nem muszáj, akkor nem vennék gitárerősítőt.

Köszi a válaszokat!

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#4075) Daweee válasza jolti05 (#4074) üzenetére


Daweee
őstag

Helo
Pont erről volt szó most, ajánlom a Squier Bulletet ill. Affinityt, ha bejön a Strato forma.
A házimozira pedig éppenséggel rákötheted, de elég szarul szólna, ha semmiképp nem költenél erősítőre, ajánlom számítógépre a Guitar Rig nevű progit, csak egy értelmes hangkártya kell hozzá, és elég jó hangzásokat lehet kicsikarni belőle. De egyébként szerintem gépről körülményes, idővel mindenképp ajánlatos legalább egy alap kis 10Wos erősítőt venni, 10-15K-ért.

[ Szerkesztve ]

(#4076) jolti05 válasza Daweee (#4075) üzenetére


jolti05
őstag

Kicsit utánaolvastam a formáknak, nem tudtam, hogy meghatározott nevük van :) Úgy látom, a telecaster, a les paul, és a stratocaster közül választhatok.
Utóbbi szimpatikus, úgyhogy legalább ez is eldőlt :)

Az Affinity rettentő drága, viszont a Squier Bullet még bele tud férni a kasszámba.

Megnéztem, milyen alkatrészekből tevődik össze egy gitárerősítő [[link]] és mivel úgy látom, semmi extra nincs benne, nem értem miért szólna szarul, ha házimozi erősítőhöz kötöm.

Egy Sound Blaster X-Fi Xtreme Audiom van, nem tudom ez mennyire számít hó hangkarinak gitározás szempontjából.

:)

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#4077) Daweee válasza jolti05 (#4076) üzenetére


Daweee
őstag

Ja, lényegében ezek az alapformák, vannak mások is természetesen, de ebben az árkategóriában nagyjából ezek közül válogathatsz. Használtan nem olyan vészes az Affinity sem, az előbb linkeltek is egyet, ráadásul gitárban a használt még jobb is ha megkímélt, mert idővel szárad a fa, érettebb hangja lesz.
Nem vagyok otthon igazából az erősítők lelkivilágában, de én is próbáltam már közvetlen hifire dugni, de nem az igazi. Egyszerűen nem erre találták ki a házimozit, nem így van finomhangolva, nem fog úgy szólni. Szerintem. Persze el lehet merülni az EQ-ban meg ilyenekben adott esetben, de csodát ne várjunk. Végül is kényszermegoldásnak amíg nincs más, jó így, de idővel mindenképp ajánlott egy erősítő.
Az X-Fi tökéletes, nekem Audigy 4-em van, teljesen jó. Majd hasonlítsd össze a házimozit meg a Guitar Rig-et :K

(#4078) Szten Márs válasza jolti05 (#4076) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Azért én azt ajánlom, hogy mindenképpen nézz körül a használtpiacon és egy Affinity-t próbálj megcsípni, jóval jobban jársz, és ahogy előttem írták, ha megkímélt a hangszer, akkor olyan mint a bor, idővel csak nemesedik :K

Más:
Épp most próbáltam ki egy Dowina J 555 akusztikusat. (Balra, lent a linken) Tömör cédrus tető, super jumbo forma, és azt kell mondjam szerelmes vagyok :B :D Valami brutálisan jól szólt, és brutálisan kényelmes volt. A dreadnought formával össze sem hasonlítható kényelemre, messze magasan veri. A hangja meg... hmm, mondjuk ezt leírni nem igazán lehet, hallani kell, de kifejezetten más, mint a tömör fenyő tetős dreadnoughtomé, nem tudom, hogy a jumbo forma teszi-e, vagy a cédrus tető, valószínűleg mindkettő, de igencsak bejön. És szvsz 60 ezerért teljesen korrekt ára van. Lényeg az, hogy egyre biztosabb vagyok benne, hogy nem elektromos lesz a következő lépés. Ha most lett volna annyim, egész biztos, hogy gondolkodás nélkül elhozom.

(#4079) deeppurple66 válasza WRoli (#4066) üzenetére


deeppurple66
csendes tag

Szia!
Ebben a kategóriában http://www.gitarcentrum.hu/termek_gitar.php?marka=66&jelleg=1#
innen a 34k es strato a nyerő, jobb mint a squier--- a bigson, ugyanabból az anyagból csinálja agitárokat mint a gibson, csak töredékébe kerül, mert nem a nevet fizeted meg--- és zól úgy, hidd el!!!
De inkább menj és próbáld ki! Am kezdő gitárnak inkább akusztikusat, vagy klasszikusat vegyél, tanuld meg a harmóniákat, alap zeneelméletet és utána sokkal jobb lesz átváltani heavy metalra... mert ha most kezdesz el metálozni, 2év múlva is powerakkordozni fogsz, de a metal gitárosok is tudnak countryt jazzt bluest játszani... ha ezek mennek a metal már gyerekjáték:)

A személyes lebonyolítás híve vagyok. Főleg Bp. De posta is ok.

(#4080) Szten Márs válasza deeppurple66 (#4079) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Amúgy érdekes kérdés ez az "akusztikuson kezdjünk, hogy jobban megtanuljunk gitározni, vagy elektromoson, ha egyszer olyan zenét akarunk játszani, amihez az kell".

Előfordulhat, hogy valaki a háta közepére nem kívánja azt a hangzást, ami az akusztikusból kijön, valamint azokat a zenéket, amiket akusztikussal szoktak játszani, az egész feelingjét, mindenét. És megveszi az akusztikus gitárt, hogy azon jobb megtanulni játszani, de nem élvezi igazán, nem élmény, csak egy feladat, egy "muszáj" - és bizony így könnyen elveszítheti a kedvét az egészhez. Szerintem igencsak fontos az, hogy élmény legyen a gitározás - pont nemrég írtam ezt. Az, hogy örömmel fogja az ember a kezébe a hangszerét és örömmel kezdjen el vele játszani, hogy élmény legyen az idő, amit azzal tölt, akkor is, ha esetleg néha görcsbe áll az összes ujja, vagy az első időben úgy fájnak az ujjbegyei, ahogy az a nagykönyvben meg van írva - de a végén kijön valami kis béna hang a hangszerből, amiért megéri az egész és aminek lehet örülni. Ha ez nincs meg, akkor megette a fene az egészet. Szerintem. Épp ezért akusztikust kezdésnek olyanoknak és csak olyanoknak ajánlanék, akik tudják azt is élvezni, akik megtalálják a saját zenéjüket benne. Azok persze egyértelmű, hogy kezdjék akusztikussal. Aki nem így van vele, az meg kezdje csak elektromossal.

Ha elektromossal kezdi, lehet, hogy power akkordozni fog x év múlva is (bár korántsem vagyok benne biztos). De ha egyszer azt akar, hát tegye azt. :K

(#4081) jolti05 válasza Daweee (#4077) üzenetére


jolti05
őstag

Használtam 35 körül láttam Affinity-t, az egy picit kicsúszik a felső határból, még akkor is, ha érezhetően jobb, mint a Squier Bullet.
Tetszik ez a szó: kényszermegoldás; és szerintem illik is a szituációra. Ha veszek gitárt, idővel biztosan erősítőt is, de ez sok mindentől függ. Most nem állok úgy anyagilag, hogy nagyon tudjak költekezni.
Daweee: Küldök egy privátot :)

Szten Márs: Biztos vagyok benne, hogy nem kétséges, hogy melyik jobb gitár, viszont 22e forintból sehogy sem fogok ~35öt csinálni :) Nem is biztos, hogy érdemes lenne nekem egy komolyabb gitár, az ok pedig az -és ez kapcsolódik a legutóbbi hozzászólásodhoz-, hogy 2 éve vettem egy nagyon gyenge minőségű akusztikus gitárt, nagyjából 7e forint volt újonnan, de bevallom, nem tanultam meg még az alapokat sem. Nekem mindigis az elektromos gitár hangja tetszett, és a vékony nyak a rövid ujjaimhoz jobban passzol. Nem voltam elég motivált a fals hangok, és amiatt, mert nem is ilyet akartam, csak azt mondták, ezen tanuljak meg.

Ettől függetlenül, visszatérve ahhoz, hogy lehet nem is érdemes drágábbat vennem, számomra nem derült még ki, hogy tudok-e kellőképp eltökélt lenni, félek attól, hogy nem fogok elég időt szentelni rá, holott egyik életcélom, hogy megtanuljak gitározni :)

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#4082) Eastman válasza jolti05 (#4081) üzenetére


Eastman
őstag

Egy hangológépet is vegyél, anélkül el se' kezd, mert nem sok örömöd lesz benne. ;)

Szerk:

Akkordok itt!

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#4083) Szten Márs válasza Eastman (#4082) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Elektromos gitárhoz? Azt behangolhatja n+1 program segítségével a számítógépén, vagy tévednék? :)

(#4084) deeppurple66 válasza Szten Márs (#4080) üzenetére


deeppurple66
csendes tag

Ez nekem idegen nagyon. Mármint én imádok gitározni, ha kell elbasszerozok, ha kell akusztikuson, ha kell, klasszikus bach, ha kell godsmack drop c-be....
Mindent imádok ami gitár. A metál sem csak zúzás. A metál zenekarok írják a leggyönyörűbb lassú számokat, akár akusztikus gitárral...
Szóval szerintem el se kezdjen gitározni valaki aki nem bírjía a hangját... keressen vmi mást.

A személyes lebonyolítás híve vagyok. Főleg Bp. De posta is ok.

(#4085) cucka válasza deeppurple66 (#4084) üzenetére


cucka
addikt

Biztos bennem van a hiba, de szerintem pont a metál áll a legmesszebb az akusztikus gitártól (annak hangjától, az azon történő játéktól, stb.), elsősorban az erős torzítás miatt. A műfajok többsége értékelhetően és élvezhetően szól akusztikus gitáron is, de a metál az éppenséggel pont kivétel.

Persze, a lírai dalokat sokszor akusztikus gitáron írják, csakhogy ha valaki azt állítja, hogy a metál zenét szereti, akkor nekem elsősorban nem a lírai dalok jutnak eszembe, ha pedig azt állítja, hogy szeretne metált játszani, akkor megegyezhetünk abban, hogy nem tábortűz melletti akkordozásra gondolt..

[ Szerkesztve ]

(#4086) deeppurple66 válasza cucka (#4085) üzenetére


deeppurple66
csendes tag

Mondok valamit. A legjobb metál zenészek akkusztikus gitáron írják a számokat, mert jobban hallják a hangot. A torzítás már sokat maszatol. Ami akkusztikuson jól szól az elektromoson BRUTÁL lesz;)

A személyes lebonyolítás híve vagyok. Főleg Bp. De posta is ok.

(#4087) Szten Márs válasza deeppurple66 (#4084) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Attól, hogy te ennyi ágát szereted, nem kell mindenkinek így lennie ezzel. ;) A hobbinak pont az a lényege, hogy nincsenek kötöttségek, nincs az, hogy megmondják, hogy mit kell csinálni és mit kell szeretni. (khmmm ;) ) Már ha hobbigitározásról beszélünk ugye, de gondolom arról. Ilyen egyszerű ez a dolog. Na meg útközben meg úgyis alakul az még, hogy mit mivel és hogyan szeret játszani :)

BTW a metál zenék hangszerelésének szép részeit (is) ismerem elég jól, lsd: logout blogom a nevem alatt :K

(#4088) cucka válasza deeppurple66 (#4086) üzenetére


cucka
addikt

Mondok valamit. A legjobb metál zenészek akkusztikus gitáron írják a számokat, mert jobban hallják a hangot.
A számítógépemen található metál zenék 90%-át garantáltan nem akusztikus gitáron írták. :D (És nem csak extrém zenékről van szó, hanem szinte bármiről, ami nem lírai és/vagy gyorsabb az átlag középtempónál. Ezek a zenék egyszerűen nem léteznek akusztikus gitáron.)

A torzítás már sokat maszatol. Ami akkusztikuson jól szól az elektromoson BRUTÁL lesz
Valóban maszatol, plusz felerősíti a zajokat is. Ezért az 5-6 húrok akkordok, amelyek akusztikuson jól szólnak, torzítással nem szólnak jól. Például vedd bármelyik nem lírai Metallica számot - többnyire tompított 1húros reszelés meg kvintekből állnak, ami torzítva elég jól szól, akusztikusan meg kb. csak a húrreszelés hallatszik ki belőle.

(#4089) jolti05 válasza Eastman (#4082) üzenetére


jolti05
őstag

Először is, köszönöm a segítséget, mindig prohardverre járok, ha valami bajom van, akár a gépemmel, akár valami rendőrségi ügybe keveredtem, és ugye újonnan a hangszerek is előkerültek, de meg kell jegyeznem, hogy mindig azokban a topikokban a legnormálisabbak az emberek, amiknek tulajdonképpen a kezdetek kezdetén semmi köze nem volt az oldalhoz és annak fórumához :) Értem ezalatt, hogy a prohardver teljességgel számítógéporientált oldalnak indult, emlékeim szerint.
Úgyhogy minden tiszteletem :)

A linkért hálás köszönet.
Újabb két kérdés a tarsolyomban:
1) Pesten milyen boltokba érdemes betérni gitárvásárlás gyanánk? Használtak érdekelnek elsősorban.
2) Érdemes venni valamilyen gitároktató DVD-t?

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#4090) Daweee válasza jolti05 (#4089) üzenetére


Daweee
őstag

Oktató DVD sztem felejtős, ha rám hallgatsz, elmész egy tanárhoz, akár csak pár óra elejéig hogy az alapokat rendesen tanuld meg, és ha vmit rosszul csinálsz, tudjon szólni, és még időben kijavítson, mert ha később jössz rá hogy mittudomén a pengetőt rosszul fogod, akkor már sokkal nagyobb erőfeszítzés kell a kijavításhoz, tapasztalat. Ha pedig mindenképp magadtól akarsz, akkor Innen érdemes elindulni, én is itt kezdtem.

(#4091) Szten Márs válasza jolti05 (#4089) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Használt gitárt nem tudom milyen üzletekben árulnak, ha újonnan akarnál venni, akkor tudnék ajánlani pár üzletet, ha esetleg úgy gondolod, hogy azok linkje is kell, szólj.

A második kérdésre viszont tudok válaszolni:
A neten is találni jópár elég jó oktató oldalt. Kb. úgy lehet megtanulni gitározni belőlük, mint oktató DVD-kből, szóval ha tanárt nem akarsz, akkor felesleges oktató könyveket és DVD-ket venni, persze ez szigorúan az én véleményem.
Egy csokor linket dobok neked netes oktatóanyagokkal:

gitartanfolyam.hu - a gitározás elméleti és gyakorlati alapjai, mindennel, ami kell induláshoz, és kicsit tovább is - ingyen. Sokkal tovább pedig fizetősen.

justinguitar.com - szintén induláshoz, rengeteg hasznos dolog, az alapoktól (azt linkeltem), videókkal, érdemes mazsolázgatni, még érdemesebb mindkettővel (ezzel és az előzővel) tematikusan haladni.

guitarnick.com - egyszerű és még egyszerűbb dalok és riffek akusztikusra, elektromosra, igencsak jó minőségű tabokkal, ahol a ritmust is tökéletesen látod (ja igen, tabot olvasni ajánlatos megtanulni, ha kottát nem is, de ha van kedved a kottába is bele lehet vágni) Ideális ahhoz, hogy ne csak az ujjadat helyezgesd jobbra-balra, hanem pár egyszerűbb, de jól csengő dolgot el is tudj játszani, már a legelején, és közben tanul is az ember.

http://gitarleckek.delay.hu/ - egy blog, gitároktató videókkal

[ Szerkesztve ]

(#4092) cucka válasza jolti05 (#4089) üzenetére


cucka
addikt

Pesten milyen boltokba érdemes betérni gitárvásárlás gyanánk? Használtak érdekelnek elsősorban.
Tudtommal a Vintage52-ben vannak használt gitárok, nézz szét a honlapjukon. (Meg valószínűleg máshol is, de a boltok többsége csak új cuccokkal foglalkozik)

Érdemes venni valamilyen gitároktató DVD-t?
A nálam tapasztaltabbak majd megmondják, hogy érdemes-e. Mindenesetre javaslom, hogy nézz bele a Metal Method nevű sorozatba. Nulláról kezd tanítani és az általam látott gitáros dvd-k (nem túl sok) meg youtube-os oktató bigyók (elég sok) közül magasan a legjobb. (Az egyik rossz fajta az, amikor órákig magyarázza, hogy most melyik ujjadat hova tedd, a másik rossz típus meg az, ahol a lényeg nem azon van, hogy tanulj valamit, hanem hogy megcsodáld, hogy a videón szereplő arc milyen pengén gitározik.). Hátránya, hogy nem ingyenes és hogy angolul van. (de legalább szépen, könnyen érthető angol, nem skót birkatenyésztő tájszólással nyomatja az arc)

[ Szerkesztve ]

(#4093) jolti05


jolti05
őstag

Daweee: Nem tudnék megfizetni egy tanárt, ezért maradnom kell annál, hogy saját magam tanulok, illetve...próbálok keresni valami ismerőst, aki már tud. Egyébként evidens, hogy igazad van, akikkel eddig beszéltem, mindenki tanárt javasolt.
Ami pedig a gitártanfolyam kezdőoldalán van videó, kegyetlenül tetszik :) Már az eleje... nagyon klassz a visszhangzó metálos hang. Egyszerűen ámulatba ejtő.

Szten Márs: Most igyekszem melót találni, egyik ismerősömmel egyetemben. Ha ráakadunk valamire, amit legalább két hétig tudok végezni, akkor szerintem meglepem magam egy új Squier Bullettel, brown sunburst színben, az a legvadítóbb.
Feljegyeztem az összes oldalt, amint elektromos gitárhoz jutok -remélem minél előbb-, átnyálazom mindet :)

cucka: Nézelődtem a Vintage52 honlapján, de nem találtam elektromos gitárt, se újonnan, se használtan. Nincs olyan menüpont, ha jól látom.
Egyszer már én is néztem youtubeon gitároktató srácokat, a legtöbbjük nagyon odatette magát, majd megjegyezte, ennyi az egész :) Messze nem az alapokat láttam.
A hozzászólásodon itt-ott igen egészségeset mosolyogtam :)

A tabolvasás egyébként valamennyire megy, anno néhány akkordot is tudtam. Rég volt :) Kottát abszolút nem tudok olvasni, sajnos sosem tanultam zeneelméletet, pedig valamilyen szinten érdekel.

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#4094) Itome


Itome
tag

Tudom, hogy nem ide illik, de nem tudok már mit csinálni :(
Valakinek nincs énekes ismerőse, aki tudna segíteni nekünk? Van egy srác, aki szívesen énekelne, de valami hangképzés nem ártana neki, csak nem találunk tanárt neki :DDD

(#4095) cucka válasza jolti05 (#4093) üzenetére


cucka
addikt

Tessék, elektromos gitárok.
Például ott van 30-ért egy Yamaha, az nem lehet rossz vétel, vagy az a sárga noname Tele szintén 30-ért képről tetszetős, 2 humbucker-el (metálhoz előnyös). Nyilván, ennyi pénzért senki sem garantál semmit, de azt a Yamahát megnézném a helyedben..

(#4096) Szten Márs válasza jolti05 (#4093) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A fentebb említett Yamaha közvetlen linkje: [link] - csak, hogy így is meglegyen ;)

Amúgy kb. milyen zenéket hallgatsz és milyen zenéket szeretnél játszani?

(#4097) jolti05 válasza cucka (#4095) üzenetére


jolti05
őstag

Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (11)
Leállt a szerverük, gondolom, később megnézem. Utolsó pillanatokban láttam, hogy 3 oldalnyi is van, én csak az elsőt nézem, ott egy 30e-res Encore Strato (ha jól rémlik) tetszett.
Ez ma nem az én napom, figyelmetlen vagyok. Ha újra él a szerver, átböngészem, mit nem vettem észre, de én tényleg egyáltalán nem láttam elektromos szót.

Szten Márs: Köszi :) Amint él az oldal, megnézem :)
Nagy zeneszerető vagyok...hallgató...pontosabban kizárólag hallgató. :) Leginkább punk, punkrock, alternative, rock, hard rock, metal, heavy metal, nu metal, metalcore, emocore, drum and bass, dubstep, amik szinte minden mennyiségben jöhetnek. Szóval összességében elég rock-metál orientált a zenei ízlésem.
Arra pedig nehéz válaszolni, hogy mit szeretnék játszani.

Életem egyik legszebb pillanata lenne már az is, ha csak az elején a gitárszóló viszonylag hibátlanul menne [link]
Ennek [link] az eleje ment, csak az felismerhetetlen azon, amin én próbálkoztam :)

[ Szerkesztve ]

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#4098) lakisoft válasza bodom87 (#4040) üzenetére


lakisoft
veterán

érdemes lenne neked megnézni a Digitech GNX3000-t vagy a Line6 POD X3 vagy a POD XT vagy ezek live változatát. Metálra ezek elég jók.

(#4099) jolti05


jolti05
őstag

Újra él a Vintage52 szervere, megtaláltam, hol voltam az elektromos gitárok. :)

Tele: Bár ikertekercses, külalakra nem tetszik, és minkét szedő iker.(Nem tudom ideálisabb-e, ha van egy single, és egy humbucker; csak hogy kifejezzem, erről sincs sok fogalmam:))
Yamaha: Pofás és többen mondták már, hogy jó gitárokat gyártanak. Ebben is van egy humbucker. Ezt a hangszert hova lehet tenni a Squier Bullet és az Affinity mezején?

Buta kérdés, de őszinte: Ezekhez lehet venni tremolot?

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#4100) Daweee válasza jolti05 (#4099) üzenetére


Daweee
őstag

A humbucker jobb, mert ugye 2 tekercsből áll, ez jobban kiszűri a nem kívánatos zajokat, valamint több jelet ad tovább. A márkákról nem nyilatkozom, nincs velük tapasztalatom, bár a Yamaha szimpatikus. Tremoló pedig van mindkettőhöz, de majd te is rájössz hogy csak dísznek.

Egyébként meg menj el, próbáld ki őket :K

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.