Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Öregszem
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sbazsi
veterán
válasz sbazsi #50604 üzenetére
No megvan ez az ssd tartó.
Ezzel mintha pár fokot lejjebb ment volna a hőmérséklet, hűtőborda nélkül. Most idle ~48-50 fok.
(Adata legend 800 2tb)A kérdésem, hogy a gyári adata hűtőborda mennyivel csökkenti a hőmérsékletet?
Ha ezt ráragasztom, hogy tudom levenni, ha mégsem hűt eléggé?Ezzel is szemezem, de mi van, ha nem fér be?
(Lenovo P50 noti, szűk ssd hely, extra ventire nincs mód)
[ Szerkesztve ]
-
Llew
senior tag
válasz zizidor #50622 üzenetére
Elvileg ez sem az én SSD-mhez van:
DEVICES SUPPORTED: KIOXIA BG4 128 GB KIOXIA BG4 256 GB KIOXIA BG4 512 GB KIOXIA BG4 1 TB#50633 Pyttawrx
Bocs, de lehetne nem félszavakban? Hol "ott"?
A gyártó oldalán van a friss, meg 5 régi, abból egy linuxos. 4-es verziótól felfelé próbáltam őket. Visszább felesleges menni, mert régebbiek, mint az ssd:
https://europe.kioxia.com/en-europe/personal/software/legacy-ssd-utility.htmlIgazából ennyi szarakodást nem ér az egész, csak gondoltam ha már van gyári program érdemes lenne azt használni. A jelek szerint nem az.
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
Ajándékok
aktív tag
Pcie 4 M.2 ssdk-ről olvastam, hogy a reklámozott ~7000 körüli írás tempóval indít, de nagyon gyorsan leesik 1000 környékére.
A sata SSD-knél is van ilyen gond, vagy az végig írható 500 körüli sebességgel?
Olvasásnál is van ilyen gond m.2-vel és sata-val?Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
PROTRON
addikt
válasz Ajándékok #50653 üzenetére
Ezt nem lehet így általánosságban leírni, több körülmény is van.
Nem nagyon gyorsan leesik, minden az adott irási-olvasási mérettől függ, pl ha 1 GB fájlt másolsz, akkor nem fog nagyon gyorsan leesni, mert felmásolja azonnal.Ugyanígy sata SSD-knél is típusonként eltérő hogy mi az a mennyiség aminél már belassul, lehet sose másolsz akkora méretű adatokat.
A kérdés hogy melyiket nézted ki? Mert amúgy a legtöbb típusról ott vannak neten a review anyagok benne ezzel az adattal.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Ajándékok
aktív tag
válasz PROTRON #50654 üzenetére
Egy gyorsabb m.2 ssd-t néztem ki, de észrevettem, hogy kb ugyan annyiért kétszer akkora sata ssd-t kapnék. Ha a sata ssd tudja a sata 500-600-as írási sebességét, akkor nekem megéri. Ha viszont csak hdd sebességet tud.... hdd-ből egy újabb kapacitás duplázás-triplázás is kijön.
Egy új játék már ma is lehet több száz GB és pár évig nem adnám el. Vagyis minimum 500GB-1TB-ig tudnia kell a maximális sebességet.Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
PROTRON
addikt
válasz Ajándékok #50655 üzenetére
De még mindig nem írtad meg hogy melyik típusokat nézted ki.
Mert a megbízható típusok terén én nem látom hol találtál ilyen különbséget. Ne a legcsúcsmodel M.2-vel akard a belépő SATA-t összehasonlítani.A steamről történő letöltésbe azt is beleszámoltad hogy csak első telepítéskor számít és amúgy is az internet letöltési sebességed lesz a szűk keresztmetszet, márpedig az 1 Gbit / sec, alig 110 mbyte / sec, amit amúgy se tud végig tartani a new yorki központtal?
Tehát pusztán a játékok másolgatása, telepítése valójában nem mérvadó, pusztán emiatt ne vegyél HDD-t.
A HDD-t ma már akkor éri meg tartani, ha van több terrányi régi fotó és videó, amiket csak évente 1x veszel elő, na akkor azokhoz megéri.Játékok és rendszer alá érdemes egy 1 TB Samsung 980ast venni, vagy 2TB-ből 970 EVO plus, vagy pl WD black SN770-et...
Sata-ból egyébként Crucial MX500 az egyik best seller, ár-értékben. De persze ha ebből a 2TB váltózatra neki állsz 500GB fájlt másolni, akkor már persze hogy egy idő után be fog lassulni de még mindig sokáig HDD tempó fölött marad.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Ajándékok
aktív tag
válasz PROTRON #50656 üzenetére
Nincs kiválasztott típus.
Ha van olyan m.2 ssd, aminek a sebessége nem (számomra elfogadható mértékben) lassul le és a sebesség mellett döntök, akkor azt választom.
Ha van olyan sata ssd, aminek a sebessége nem (számomra elfogadható mértékben) lassul le és a sebesség-kapacitás páros mellett döntök, akkor azt választom.
Ha mindegyik túlzottan lelassul, akkor elgondolkozom a hdd-n is, mert az tud kb 200-at, amíg nem nagyon töredezett.[ Szerkesztve ]
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
PROTRON
addikt
válasz Ajándékok #50658 üzenetére
A fentebb felsorolt típusok még "lassulás" során is gyorsabbak a HDD-nél, feltéve hogy legalább 15% szabad tárhelyet meghagysz. Mondjuk HDD-n is alapkövetelmény a szabad terület.
Meg a HDD-d nem csak elméletben tud 200-at? Csak mert nekem a gyakorlati tapasztalatom hogy inkább csak 120-160 körüli az átlagos maximum.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Ajándékok
aktív tag
válasz PROTRON #50659 üzenetére
Már a 6 éves hdd-m is tudott csúcsban 200 felett. Az ugyancsak 6 éves crucial mx300 pedig időnként a 20-at sem éri el 30% szabad hellyel, pedig nincs baja a hdsentinel szerint.
Ezért kellenének ADATOK az ujabb ssd-kről. ADATOK birtokában el tudnám dönteni, merre induljak. Utána mehetnék a "Milyen ssd-t vegyek?" topikba.
A hdd-n pedig nem hely kell, hanem töredezettségmentesség. Ha töredezett, 50% szabad hellyel is lassú, ha egyben van a szabad hely, 1%-al is gyors.Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
PROTRON
addikt
válasz Ajándékok #50660 üzenetére
Ezért írtam meg a konkrét típusokat, rátudsz keresni magad hogy melyik gyártmány, melyik méretű példánya mit tud, mivel a harapófogó amivel 1-esével lehet kihúzni belőled a felhasználói igényeket az fizetős, itt meg mindenki ingyen igyekszik segíteni, de nincs végtelen időnk se másnak, se nekem.
Mégegyszer:
az MX300 nem ismert méretű példányához képest vannak jobb SSD-k, amik tovább fenn tudják tartani a 200 / sec tempót? a válasz igen, tehát van értelme tájékozódnod.
Adott gyártmányok minden egyes mérete esetén eltérő hogy hány GB-nyi egy időpontban történő forgalom mellett mennyi ideig tartja fent? válasz igen, tehát van értelme elkezdened magad kiszámolni hogy mekkora tárhelyre van szükséged, mekkora azok a fájl méretek amiket napi vagy heti rendszerességgel mozgatsz és ha meg van ez a 2 kritérium adat, akkor megkeresni a fentebb megírt 3 típus esetén a review-kat, hogy 500, 1TB, 2TB példányokra rákeresve melyiknél mennyi ideig tartja a magas sebességet és hogy a tényleges mért eredmény Neked megfelel-e.
Senki nem fogja Neked ezeket az értékeket 80 példányra összeírni ingyen, mert ha egyik nem tettszik keressünk másikat.
Én nem szoktam napi szinten 50GB-nál nagyobb adatokat mozgatni, azt meg a felsőkategóriás 970 evo plus M.2-es SSD 1TB változata lazán végig tolja legalább 1500/sec felett.
Azt meg pont magasról le...om hogy az 50GB adat felmásolása során az elején 3000-el indít a maradékot meg "csak" 1500-al tolja, mert a valóságban pár másodpercről beszélünk tényleges különbség terén a 8 órás munkaidőből.
A lényeg hogy mindnenképp gyorsabb mint 200.A crucial MX300 anno közép kategória volt, de ha megnézed a teszteket, nagyon nem mind1 hogy 525 vagy kisebb méretű, vagy inkább 1TB-t vettél belőle. Mert az 525 vagy kisebbek valóban beestek 125 / sec-re, de az 1TB az már 280-ra "esik" le, de azt is csak az átlagnál nagyobb méretű fájlok vagy mixed workload esetén.
Tehát meg kell értened hogy nem csak az számít hogy mekkora a fájl mérete, hanem hogy pl tömörített fájl esetén, az archvíum mennyire apró fájlokból áll össze, mert 1 db nagy 200GB mpeg-et más tempóval másolnak mint 200GB .rar-t.
Jelenleg ennek egy fejlesztett, az MX500 változata kapható.
De ehhez REVIEW-kat kell átböngészned.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Llew
senior tag
válasz Ajándékok #50660 üzenetére
Laikusként csak annyit szólnék bele, hogy nem tudom hol nézted az árakat, ahol az azonos méretű SATA fele a M,2-nek, de szerintem ez erős túlzás, max 10-20 % előnyük van. Viszont a Samsung 980 1TB, éppen akciós az alzán, szóval inkább gyorsan vegyél egyet, ahelyett, hogy 6 éves SSD meg HDD adatokkal akarsz érvelni, amik fnoman szólva idejét múltak.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
Közben huzamosabb ideig tartó játék mellett a leginkább "melegedős" MX500 kemény 43 fokig tudott felmenni, úgyhogy szerintem egyenlőre felesleges ventilátorokat vennem hátulra, HDD már ebbe a házba tartósan nem fog kerülni, max a hotswap részbe átmenetileg.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Ajándékok
aktív tag
válasz Pyttawrx #50663 üzenetére
Mivel ez az itthoni gépem, amin dolgozom is kb minden igényt ki kell elégítenie. És mivel nem akarok sok oldalt írni, engedjétek meg, hogy én döntsem el, hogy milyen szempontok alapján súlyozok.
És itt jön a gond. 2 - szerintem nagyon egyszerű kérdést tettem fel.
"Pcie 4 M.2 ssdk-ről olvastam, hogy a reklámozott ~7000 körüli írás tempóval indít, de nagyon gyorsan leesik 1000 környékére.
Olvasásnál is van ilyen gond m.2-vel és sata-val?"Az első kérdésre vagy egy igent, vagy egy számot várnék (az írási sebesség, amit kb az új sata ssd-k tartósan tudnak).
A második kérdésre csak egy nem vagy 1db, esetleg 2db százalék értéket (a reklámozott olvasási sebesség kb hány százalékát tudják az új m.2 és sata ssd-k).Válasz helyett PROTRON elkezdett oktatni, aztán dönteni akart helyettem.
Köszönöm, nincs szükségem oktatásra. Válaszra lenne szükségem, amit egy hozzáértő (amilyen gondolom Protron is) fél perc alatt meg tudna adni.#50662 Llew "azonos méretű SATA fele a M,2-nek"
Én ilyet nem írtam. Én ezt írtam: "gyorsabb m.2 ssd-t néztem ki, de észrevettem, hogy kb ugyan annyiért kétszer akkora sata ssd-t kapnék."
Az alzás akcióval 5-10%-al olcsóbb volt a dupla kapacitásu sata, az akció után 3-4%-al drágább lesz, mint a fele akkora m.2.[ Szerkesztve ]
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
nagyúr
válasz Ajándékok #50665 üzenetére
És itt jön a gond. 2 - szerintem nagyon egyszerű kérdést tettem fel.
Szerintem is egyszerű kérdést tettél fel, a gond az, hogy válaszolni ilyen kérdésre nem lehet, mivel túl általános. Kb mintha az Autós topikban írnád, hogy autót szeretnék venni, szerintetek a benzines vagy a dízel autónak jobb a fogyasztása?
És mivel nem akarok sok oldalt írni
Okosan teszed, inkább előbb olvass, tájékozódj, milyen rengeteg SSD tipus, altipus, felhasználási célú device van a piacon, mind Sata, mind M.2 vonalon. A kérdésed alapján hasznodra válna mindenképp és ha megvagy az általános ismerkedéssel, utána talán tudsz kérdést is feltenni!
Melyikre gondolsz konkrétan? Itt van pár tipus...és hát nem igazán egyforma paraméterekkel bír mindegyik...
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
HARDVERAPRÓD
válasz Ajándékok #50665 üzenetére
De nem ilyen egyszerű a válasz, mert ez hogy "amin dolgozom is kb minden igény ki kell elégíteni", ez iszonyat tág, hisz nem tudjuk, hogy ez mit takar.
Amit leírtál a sebességről, az meg általános...
Pl lehet olyan a felhasználás, hogy sosem lesz kihasználva az adott sebesség ergo mindegy mit veszel. sőt az sem mindegy, hogy mibe teszed.űTehát ha vennél SSD-t, akkor:
Amennyiben még csak az SSD beszerzése a cél, akkor nem ide, hanem az erre szakosodott "Milyen SSD-t vegyek?" topikba várjuk a kérdéseket!
Tedd ezt ha szeretnél SSD-t venni: töltsd ki kérlek az ottani kérdésekre a választ, pontosan, és akkor tudunk a lehető legjobb SSD-t ajánlani neked.
A többit itt leírtuk neked, ezen nincs mit tovább rágódni.
Köszönöm. -
Ajándékok
aktív tag
-
-
veterán
Érdekes dolog történt . Vettem egy új 2TB gen3 SSD-t adattárolásra , beraktam ,működik . Viszont az eddigi 2TB M2 SSDm amin a játékok voltak megdöglött hirtelen, mielőtt lekaptam volna az alaplapi hűtőbordát ,hogy berakjam az új SSD-t még semmi baja nem volt . Most már nem látja se a WIN , se a Bios .
Kivettem ,másik gépben sem működik. Áttöröltem alkohollal is de kuka.
Mi a fene történhetett vele ? -
veterán
válasz Pyttawrx #50674 üzenetére
Az új egy 870evo plus gen3 2tb. Ez működik .
Ami hirtelen megdöglött az egy Kioxia XG7 gen4 2tb . Hozzà sem nyúltam ehez,csak beraktam a màsik slotba az új ssdt. Azóta kipróbàltam mindegyik M2 slotban(Asus b650e-e) és màsik gépben is( aorus b550 pro v2) .Nem ismerik fel.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Kipróbáltam inteles gépben is (B660M Aorus Pro ) ,itt sem látja . RIP .
-
oxalisz
tag
Egy Fujitsu A3510 (i5 1035G1, 8 GB RAM, 256 SSD, Win 11 pro) "gyárilag" szerelt SSD-je lassúnak tűnik. A pontos típus: MZVLQ256HAJD-00007, lánykori néven Samsung PM991a. Készítettem egy ATTO ellenőrzést, és az olvasási értékek igen alacsonyak. ld. mellékelt kép. Találkozott-e valaki ilyen esettel? Mi lehet a megoldás, mert ez jóval elmarad egy SATA 860 evo 256 GB-s - egy másik, sokkal régebbi notebookhoz - képest.
A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
HARDVERAPRÓD
válasz oxalisz #50687 üzenetére
Torrent, vagy win update, stb. nem megy a háttérben?
Végezd el az optimalizálást, nézzük meg úgy mit mér a CDM.
Illetve ha lehet pendrive-ról valami live rendszert índíts el s úgy is mérj.
Gyanúm, hogy ez nem SSD hiba lesz. Persze tévedés jogát fenntartom[ Szerkesztve ]
-
oxalisz
tag
válasz Pyttawrx #50688 üzenetére
Torrent nincs, a win update csak manuálisan, általam indítva mehet, és most nem fut ilyen.
"pendrive-ról live rendszer elindítása" nem tudom, hogy ez mi?
Optimalizáltam - amit eddig még nem végeztem, mert elvileg a win hetente végzi - és utána mértem:
Van némi javulás. Rajkin után szabadon: "valami van, de nem az igazi."A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
válasz Pyttawrx #50690 üzenetére
Ezek nem fognak menni. Máshová áttenni ezt az ssd-t nem tudom, mert ilyen csatoló felület csak ebben a gépemben van.
Valamikor a múlt ősszel vettem ezt a masinát, és akkor volt egy alapszoftver frissítés az ssd-hez. Azóta semmi a Fujitsu-nál, a Samu pedig ilyen meghajtókkal nem foglalkozik. Az a frissítés egyébként hasznos volt, mert előtte nagyon melegedett (70 fok is volt) most 39-45 fok között vagyunk, ami remek.
Köszönöm, hogy időt szántál rám.A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
Cs7
tag
válasz oxalisz #50691 üzenetére
Ugyanez a HW csak egy Asus notiban ugyanígy viselkedik nálam, én is gondoltam mindenre, egy Win 11 újratelepítés után felugrottak az írási értékek, de néhány hét használat után megint visszaestek. Nekem valamelyik Win update gyanús, de lehet, hogy rossz úton járok. Ha jutsz valamire, akkor légyszi itt is írd majd le, ez rám is érvényes!
-
oxalisz
tag
Ami Neked rossz, nekem jó; ugyanis féltem attól, hogy maga a gép lesz a ludas. De így....
A win11 lehet a hunyó, de ezt a gépet alig használom, és csak ezen fut ez a rendszer, így elég láma vagyok ezzel. De eddig egyetlen Fujitsu gépnél (nem sok csak 6-7 db) sem tapasztaltam szoftveres galibát, minden frissítés (win7 prof, win10 prof., win10 home win11 pro) probléma nélkül lezajlott, és ment az élet tovább. Megfordult a fejemben egy újrahúzás, de így ezt akkor kihagyom. Ha lesz valami fejlemény jönni fogok. De én is tanácsért jöttem ide....A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
King Unique
titán
válasz oxalisz #50689 üzenetére
"pendrive-ról live rendszer elindítása nem tudom, hogy ez mi?"
Letöltesz egy Linux live ISO-t és kiírod pendrive-ra, majd pendrive-ról bootolod, telepíteni sem kell, mivel eleve ún. "live" rendszer. A használatát pedig egy korábbi blogbejegyzés szemlélteti, akár ott is telepíthető a windowsos CrystalDiskMark linuxos megfelelője a KDiskMark, stb.
Vagy ha a Windows illetve WinPE alapú megoldás szimpatikusabb, akkor ott van pl. a HBCD PE, ami szintén nem kell telepíteni, az is afféle live rendszer.Ha a live rendszer alatt is lassú az írási sebesség, akkor vagy az SSD-vel nem stimmel valami, vagy a hardverkörnyezettel, a laptoppal.
Ha a live rendszer alatt próbálva oké az írási sebesség, akkor a nálad telepített Windows 11-nél nem stimmel valami, ahol ilyenkor lehet próbálgatni az alábbi leírásban javasoltakat.How to Fix SSD Slow Write Speed on Windows 10/11 [Full Guide]
[ Szerkesztve ]
-
oxalisz
tag
válasz King Unique #50695 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat.
Ma nem lesz több időm erre, holnap majd belevágok....A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
King Unique
titán
válasz oxalisz #50696 üzenetére
Az a kompatibilitás, a frissíthetőség miatt van visszadátumozva, nyilván nem arról van szó, hogy 2006-os az az illesztőprogram, amikor még NVMe SSD-k sem nagyon voltak...
Ellenben a Windows 11 22H2 aktuális buildszáma a 22621.1848. Ha esetedben nem naprakész a rendszer, akkor először nyilván naprakészre kellene frissíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Fűnyíró topik
- Wuthering Waves
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Opel topik
- Óvodások homokozója
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...