Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SRII
őstag
válasz ricsip #51211 üzenetére
Mert azonnal kellet, személyes voltam a boltba és mert ezt ajánlották, sajna senki nem olyan pro mint egyesek, elég lett volna annyi, hogy sajna ezek nem megfelelő ssd-k legközelebb nevesebbet vegyél! (ennyi tényleg elég lett volna)
UberMutant köszönöm a segítséget neked is!
Légy önmagad! Mindenki más már foglalt!!
-
PROTRON
addikt
Akkor íme a konkrét segítség:
1: letörölsz mindent róla,
2: visszaviszed a boltba az SSD-t,
3: az asztalra csapsz, nem baj ha az asztal és a kezed között van az SSD.
4: nyomatékosan jelzed hogy azonnal vegyék vissza a szart amit vettek, teljes visszatérítést kérsz mert nem az általad elmondott paramétereket teljesítette a bolt az ajánlással-lévén probléma mentes típust akartál venni.
kvázi átverés történt ami ugyanúgy szerződés szegés tehát nem élnek rá a bolti vásárlásra vonatkozó megkötések (ugye bolti vásárlás esetén elvileg nem él az elállási jog, mert volt lehetőséged a helyszínen "megtudni" mit veszel).
Aztán ezzel párhuzamosan az alaplapod alapján berendelsz az alábbi SSD-kből:
Ha régebbi, pl 8-10 éves alaplap, akkor Cricial MX500 típus,
Ha van üres M.2 slot akkor meg Samsung 980 sima.
Méretileg inkább javallott az 1TB változat. 5 év távlatában nincs nagy anyagi haszon ha fele akkorát veszel, ellenben flash technológia sajátosságai miatt az 1TB gyorsabb, a 2TB már nem gyorsul tovább.
A M.2 NVME Samsung 980-ra lehet hogy kell majd bordázott hűtőborda, de az csak 3-4 ezer forint és függ a konkrét PC környezettől. De még anélkül is gyorsabb lesz mint a jelenlegi helyzeted, még ha épp túlmelegszik akkor is.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
ricsip
addikt
Hacsak nem családtag a bolt tulaja, soha semelyik boltban semelyik eladónak ne higyj el soha semmit. Magyar boltos mind átbasz. Az alkalmazott meg hülye, nem ért hozzá, 2 hete még könyvtáros volt stb. Kurva világ megy ebben az országban sajnos.
És ez sajnos nem korlátozódik a számtek boltokra. Gázkazán, aljzatkiegyenlítő vagy bármilyen építési anyagnál ugyanúgy a selejt szart fogják rádsózni, mert az nem fogy el. A jó anyag, jó eszköz meg eladja magát, a többség aki ért hozzá úgyis azt fogja vinni.
-
-
torma1981
veterán
válasz ricsip #51353 üzenetére
Azért ez nem teljesen így van. A tudatosság sokat segítr, hogy ne verjenek át. Kiben bízol meg, utána jársz a dolgoknak stb. Nem megvenni ami elsőre szembe jön, stb. Azért vannak a fórumok, hogy az ember érdeklődjön, stb. Akár gázkazán stb. Meg, ha van garancia akkor nincs bukta.
-
Interceptor
addikt
Adott egy 970 EVO PLUS és ez a lap.
Kérdés, hogy az M.2_2 slotba is rakhatom ezt az ssd-t M.2_1 helyett? Mindkettő slot pcie 4.0 x 4.
Az M.2_1 foglalaton van valami heatsink alapból, azt lehet érdemes lenne használni. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy szerencsés az M.2_1 foglalat, hogy fölé lóg a proci hűtőbordája(és még le is kell szednem hozzá), másik oldalról meg a vga melegíti. Azt olvastam, hogy a gen3-as nvme-hez jó lehet az M.2_2 slot.
Ötlet?[ Szerkesztve ]
Nem kell drága gép, csak játékra kell
-
PROTRON
addikt
válasz Interceptor #51355 üzenetére
Nem írod a proci hűtődet, de szerintem próbáld ki abban a slotban, terheld meg valami szaftos 200GB másolással, ahol már percekig elszöszöl és közben nézd hogy a HWinfo szerint az aktuális érték mennyi. Az hogy 1-1 pillanatra felugrik 70 fokra nem mérvadó, csak ha perceken át. Akkor kell először borda cserében gondolkodni, rendesen bordázott bordára. 3-4 ezer hufért már kapni rendeset.
Jobb ha a CPU-val közvetlen összeköttetésben van az NVME SSD.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
sid.:Rc211v
őstag
Sziasztok. Beújítottam egy crcucial p5 plus 2Tb ssd-t. Alapból 52 fokos. Nem sok ez egy kicsit ? De pl crystaldiaskmark-ba se hozza a számokat 4000/4500 hoz kb 6600/5000 helyett. A teszt alatt meg felmegy 66-67 fokig is. Alaplap amibe van egy msi z690 tomahawk ddr4 és a második m.2-be van benne. A vga tulajdonképpen "rá lóg". Az nem melegítheti ?
<R6 08'> Core™ i5-13600KF / Gainward RTX 4070 Panther / ACER™ PREDATOR XB271HU 165Hz //
-
PROTRON
addikt
válasz sid.:Rc211v #51357 üzenetére
Biztos hogy a második NVME is teljesértékű x4-es sávszélességet kap?
Illetve az már tuti az alaplapi csipszeten keresztül kap, szóval könnyen lehet hogy egyéb dolgok foglalják a sávszélességet, pl USB, LAN alkatrészek.A hőfok ellen mivel véded? Nem sokat, de azért jó lenne 65 alatt tartani.
Ha nincs rajta borda, akkor szerezz egy 3-4 ezer hufba kerülő bordázott bordát, a VGA venti által keltett légmozgás lehet már elegendő arra hogy elvonja a hőt.Valamint maga a PC ház rendesen keresztül van szellőztetve ház ventivel?
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Interceptor
addikt
válasz PROTRON #51356 üzenetére
Végül az első slotba raktam.
Firmware az elvileg megfelelő?:Azt nézem, hogy a samsung magicianban van egy olyen, hogy data migration.
Ezeket mennyire szabad használni?
Ha jól értelmezem, törölni fogja a jelenlegi rendszer ssd-m tartalmát, és az új 970-esre felkerül minden.
Telepítések, beállítások, sok időt megspórolnék ezzel, de az lenne a jó ha a régi vinyón is megmaradnának az adatok és bootolható maradna.[ Szerkesztve ]
Nem kell drága gép, csak játékra kell
-
sid.:Rc211v
őstag
válasz PROTRON #51358 üzenetére
Szia, biztos hogy x4-es sávszélességet kap, viszont azt a chipset kezeli, és igen már lehet sok a meghajtó mert jelenleg 3 hdd is bent van. Ezeket akarom nyugdíjazni, hogy csak ssd-m legyen.
Hőfok ellen az alaplap "gyári bordáját" használom azt gondoltam hogy elég lehet. Akkor lehet nézek rá valami bordát.
A ház nem egy mai csirke a szellőzése sztem közepes lehet, de eddig nem voltak hőfok gondjaim pl proci vagy vga-nál. 2db 12-es venti van elöl, hátul és fent szintén 12-es.<R6 08'> Core™ i5-13600KF / Gainward RTX 4070 Panther / ACER™ PREDATOR XB271HU 165Hz //
-
makoss
veterán
válasz King Unique #48859 üzenetére
Szia!
Végre sikerült beszerezzek egy Kingston xs2000 külső SSD-t, de mivel elég kényelmetlen helyen van, - hátul a gépházon - vettem hozzá egy Orico 2 méteres kábelt és azzal fogom valószinü használni az SSD-t.
Szerinted az új ASUS Prime Z790-P WIFI alaplapom USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gb/s) kimenetéről jó a sebesség? [kép]Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
PROTRON
addikt
Kicsit off:
nem tudjátok-e, még mindig működik Alza-nal a GVH kuponkód?Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Sziasztok!
Garanciális, használtan beszerzett A400 960GB.
Windows 10en használva alaplapra kötve.
100/99%-kal érkezett. 1,9Tb írt adattal
Formáztam, majd felmásoltam kb 750Gb-ot.
Azóta írások után, de van, hogy állásában is esik a teljesítménye. 1 hét alatt a beszerzés óta kb 800Gb lett rá írva és 76%-ra esett vissza a teljesítménye.
Ilyen adatokat produkál diskmark-kal:Baja van az ssd-nek?
Ha igen, lehet erre érvényesíteni a garanciát? (Aqua-ba szól)Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!
-
King Unique
titán
válasz Fr@nkieWilde #51363 üzenetére
A HDS szöveges értékelésénél világosan oda van írva, hogy adatkapcsolati hibák vannak, ahol ilyenkor javasolt ellenőrizni / cserélni a SATA adat- és tápkábelt.
+ Maga az A400 is problémás, a létező egyik legsz*rabb SATA SSD és nem igazán ajánlott - lásd a társtopik téma összefoglalóját -, jellemző lehet a SATAFIRM S11 hiba, stb.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz ktommy91 #51364 üzenetére
Hmmm....kipróbáltam közben...segáz...Aqua-ban olcsóbb volt a zselés csuklótámasz amit kollegina kért, szóval akkor már az SSD is onnan lett berendelve...azért érdekes, eddig végig 1 ezressel drágább volt az Alza a konkurenciánál, most meg hirtelen ugyanannyi.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
pluto1969
aktív tag
válasz King Unique #51365 üzenetére
A400 960GB-ról tudok nyilatkozni. Intel 144L QLC van benne (ez az agyik legjobb a QLC között) de továbbra is a problémás Phison S11 van benne, és ez a probléma. Azt hittem, már javították ennyi idő alatt, de pár hónapja egy frissen vett S11 vezérlő Satafirm hibát dobott, tehát ez a veszély továbbra is létezik. Amúgy igen sok ssd tartalmazza ezt az elcseszett Phison S11 vezérlőt.
-
pluto1969
aktív tag
válasz Fr@nkieWilde #51363 üzenetére
Ez nagyon érdekes, mert én is vettem ugyanezt a Kingston A400 960-ot nemrégen, és ugyanezt a HDS képeket produkálja nekem is. Adat kapcsolati hibák 524306 esetben, és ezt már az első bekapcsoláskor írta így. Itt valami más probléma lehet, fals eredmények a HDS jelzésénél. Azóta is folyamatosan használom, és nem veszek észre semmilyen hibát. Nekem az A400-nál mindnél 100/99% ír berakáskor, de csak ezeknél.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz makoss #51361 üzenetére
Igen, hozza a szabványtól elvárható értékeket, bár itt-ott kicsit alatta van annak, amit korábban egy itteni tesztben mértek. De ott mondjuk más volt a hardver- és szoftverkörnyezet, CDM verziószáma és a tesztfájl mérete, stb., azok miatt is lehet eltérés. + Akár a kábelhossz is befolyásolhatja az értékeket, mivel a túl hosszú kábelnél csökken a jelerősség, bár 20 Gb/s USB 3.2-nél 3 méter lehet a max. kábelhossz, vagyis abba a 2 méter még nyilván belefér.
Egyébként 1 mérés nem mérés, érdemes akár többször is lefuttatni a tesztet, akár más-más beállítással, akár másik tesztprogrammal (pl. ATTO, AJA, WinSAT), akár hosszabbítókábel nélkül a gyárilag mellékelt kábellel próbálva is, stb.[ Szerkesztve ]
-
Fr@nkieWilde
senior tag
válasz King Unique #51365 üzenetére
Tudom, hogy az A400 nem ajánlott, de jó áron majd 3 év garanciával vettem, valamint láttam már azért jó Kingstonokat is. Ez nem az.
2 féle módon is lapra tettem, mindig ilyen hektikus a működése, az adatátviteli hiba sem szűnik, sőt, egyszer 52x.xxx hibát ír,utána pedih 32x.xxx hibát. Tehát a sentinel is elég szarul működik az A400-zal együtt.A kérdés arra irányult, hogy ezt vajon tudom-e már garanciálisan intézni.
@ pluto1969: én is így gondolom, hogy az a400 problémásan működik a sentinellel. Igaz diskinfo is 99%-ot ír.
Ami engem bosszant, hogy a teljesítménye 1-1%-ot csökken 5-6Gb írás után, vagy akár egy sikeres diskmark teszt után is. Ez viszont semmiképp nem normális.Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!
-
PROTRON
addikt
válasz Fr@nkieWilde #51370 üzenetére
"nem ajánlott, de jó áron"
Akkor ez jó tanulópénz volt Neked is, hogy ez a fajta hozzállás sose volt jó ötlet, de mindig is rossz ötlet volt...nyugodtan idézheted amikor legközelebb Te vagy valaki más akarna így vásárolni.
Nem értem, ha ott állsz egy lepukkadt kispolski előtt, aminek két oldalra szétállnak a kerekei, fordítva fordul mint amerre a kormányt forgatod és még az üvegek is ki vannak törve, pusztán azért hazaviszed az udvarra, mert csak 50k forintot kellett fizetni egy "autó" kategóriájú tárgyért?
Naná hogy nem mert attól mert 4 kereke van és lejtőn lefele gurul attól még nem lesz autó...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
nagyúr
másik topikból, de inkább ide passzol [link]
De lehet hogy csak a 2 TB-osra vonatkoziik?
Ezt a single sided dolgot engedd el, nem is releváns itt, hogy 1 vagy 2TB a méret, ha a 2terás elfér egy oldalon, akkor az 1terás még inkább. Egyébként a YT videón jóval mélyebben van az SSD, mint az akku, akár kétoldalas is lehetne attól.
Én is a Pyttawrx által javasolta 970 EVO Plus-ra szavaznék, átlagos használatra totál semmi többlet nem lenne a PCIe 4.0 SSD-nél. A 970 EVO Plus nem melegszik, legutóbbi fórumtársi jelzés alapján a 63 celsius volt a max, igaz desktopon. De ez átlag napi használat során nem közelíti meg ezt nyilván. De ha nagyon biztosra akarsz menni, átlagos használatra a Samsug 980 1TB is teljesen jó. (nem a 980 Pro)
(ha ez megnyugtat, mindkét javasolt SSD single sided)
Eszembe nem jutott eddig megnézni, de volt egy bontatlan 980 1TB kéznél...eddig ezt nem láttam, azon az oldalon, ahol nincs NAND és controller, ott valami spéci lapka van, ami körben réz, szóval a NAND oldali ragasztott lapka is vezeti a hőt és itt hátul is ilyen funkciója lehet ennek a réz lapjának- Ezért sem melegedős fajta a Samsung 980.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Egon
nagyúr
válasz ubyegon2 #51374 üzenetére
Köszi az infót, viszont ha nem probléma a kétoldalasság, akkor ha lehet használnám ami van: lapul a fiókban egy régi 1 TB-os Plextor M9 PEgN [link], ez szerinted jó lehet?
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
nagyúr
Video alapján simán elfér, amúgy az egyoldalas 980 1TB az 2.38mm magas ez a Plextor meg 3.65mm, szóval nyugodtam próbáld bele. Gondolom olyan helyen javasolt az egyoldalas, ahol úgy kell valami alá beszuszakolni és még akár valami hűtőlapkát is jó lehetne rátenni... Nekem desktopban VGA alá van szuszakolva a 980 1TB, ott tényleg nem sok hely maradt az SSD felett.
Kb 99%, hogy jó lesz a Plextor oda, amúgy meg egész korrekt SSD-nek tűnik, még 1GB DRAM cache is van rajta.
-
HARDVERAPRÓD
Helyzet jelentés:
Az alany: Samsung 980 PRO PCle 4.0 1 TB NVMe™ M.2 SSD (MZ-V8P1T0BW).
Eszköz: ASUS Zenbook 14X OLED (UM5401, AMD Ryzen 5000 Series), igen ez csak gen3 interfésszel rendelkezik: [link]
Pár napja van a notiban a gyári thermal pad-et tettem rá: alap használat esetén 38-40 fok környékén mozog, Magician tesztelés alatt felment 53 fok környékére. Nyilván mivel nem tudja kihasználni a teszt alatt a max sebességet, így nincs is terhelve, ezért ennyi a hőfok. -
nagyúr
válasz Pyttawrx #51378 üzenetére
Így is elég jó ez a hőfok, mert nem egy vastag notebookba lett beszerelve! Nyilván ez is fontos egy kifejezetten melegedős SSD-nél, hogy az is csak akkor melegszik nagyon, ha képes leadni a teljesítménye csúcsát. Mindenképp hasznos infó ez is, jó, hogy leírtad!
De most nézem a blogod, elég jól megoldották a hűtését ennek a notinak, a benne lévő SK hynix BC711 512GB sem lépi túl az 50 celsiust! (jó persze, ez nem egy 980 Pro, de notebookban akkor is jó ez a max érték)
[ Szerkesztve ]
-
HARDVERAPRÓD
-
nagyúr
válasz Pyttawrx #51380 üzenetére
De igen jók az értékek így is, most pl 36 fokos volt.
Lassan már valamivel melegíteni kell!
Ezek is azt bizonyítják, hogy alapból egy SSD másolási sebessége, melegedése nagyban függ az adott hardverkörnyezettől és itt nem csak a fizikai beépítésére gondolunk. Sokszor le is van ez írva a topikokba, de nem lehet elégszer emlegetni.
Azt se értem sok usernél, hogy vesz egy nagy kapacitású, nagy sebességú eszközt és magát az OS-t egy kisebb SSD-ről futtatja. Persze akár lehet ez hasznos is, de átlagos felhasználásnál tök feleslegesnek látom. Nyilván megbízható eszközt kell beszerezni és akkor nincs gond. (meg normális OS-t futtatni, de ezt inkább itt nem erőltetem)
[ Szerkesztve ]
-
pluto1969
aktív tag
Helyzet jelentés a Crucial BX500 1TB ssd-vel kapcsolatban, megerősítem hogy Micron176L QLC nand-dal rendelkezik. Tudom hogy itt nem szeretik az intenso ssd-et, eddig Sandisk TLC volt, de amit most vettem HIGH 480GB verziót, már az is Intel 144L QLC lett. Csak ha valakit érdekel ez is. Szerencsére a vezérlő maradt SM2259XT
-
PROTRON
addikt
válasz Pyttawrx #51378 üzenetére
Nagyon köszi a tapasztalatot, mert az utóbbi időben többen is érdeklődnek hogy laposba milyen SSD-t vegyenek, így csak az adott laptopban lévő hűtést kell összehasonlítani a tiedében lévővel.
Milyen vastag termal padot ajánlasz?
Nálad van rés az SSD és a hátlap között?
Esetleg tudsz 1-2 közeli fotót csinálni, hogy mit milyen irányból ellenőrizzenek a kérdezők a saját gépeik esetében?
Egy újszülöttnek minden vicc új, kell nekik a segítség.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Engem most az érdekelne hogy kinek van pénze és kísérletező kedve kideríteni hogy melyik típussal szállítják ezt az Apacer AS2280Q4U-t?
Nekem megcsappant a bizalmam az Apacerrel szemben.Ez a verzió DRAM-al szerelt, de az adatlap szerinti fontos értékek felében gyengébb mint a 970 EVO Plus, pl program time nagyobb, ami szememben azt jelzi hogy lassabban tudja feldolgozni a kéréseket. De írásban gyorsabb. [link]
Míg ez a változat meg Dram nélküli és nem volt alkalmuk rendesen tesztelni, így nincsenek pontos mérési adataik, de a Flash channels: 4x2400MT/S önmagában jobb adatnak tűnik: [link]
Itt meg az evo plus adatai [link]
Már csak azt kéne kiderítenem hogy amit vettem ma 970 EVO Plus 2TB az vajon a 2021-es második revíziójú, tehát Elpis vezérlővel szerelt, ahogy a linkelt adatlapon van, vagy valami régen polcról beragadt 2019-es, első revízió, ami 1/3-al lassabb...
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz PROTRON #51386 üzenetére
Sadpanda.
Ahogy beleolvastam ebbe a folyamba, nem olvastam itt a totyikban ezzel kapcsolatban de ha elkerülte a figyelmem, akkor mea culpa, azért beírom: [link]
Szerk.: közben visszakeresve látom hogy foglalkoztatok a témával, de a sebesség változással nem, csak a médiasusogással.
A 2TB esetében az SSD-re ragasztott azonosítók így alakulnak, ezt csak a csomag kibontása után tudod meg, mivel semelyik honlap nem jelzi ki, mert valszeg a nagykereskedők nem adják át az infot a kisboltoknak, volt hogy adott angol webshop azt hitte régi revíziót árul.
-eredeti revízió: MZVLB2T0HALB
-új revízió: MZVL22T0HBLBAz eredeti revízió Phoenix controllerrel és V5 nand-al van szerelve.
Az újabb reívzió Elpis controllerrel van szerelve, ami gyorsabb adatelérést, "smothabb" élményt produkál, mivel ugyanez van a 980 Pro-ban.
V6 nand-al van szerelve ( ez nem tudom pontosabb mit jelent pontosan), gondolom a controllerrel együtt fejti ki a sebesség "növekedést".
A DRAM cache ugyanannyi, ilyen téren nincs változás.
Az eredeti revízióban 42 GB fix SLC cache van, ami ha elfogy, onnantól kezdve fixen 1500 MB/s-el írsz rá.
Az új revízióban 6GB fix, + 115GB DINAMIKUS van, tehát ha írás közben elfogy a dinamikus (mert ugye ez a szabad terület alapján változik) akkor nem 1500-ra, hanem 800MB/s-re esik le a sebesség.
Tehát egy 75%-ra telepakolt SSD esetén már kisebb a dinamikus cache mint az eredeti változatban és leesik a másolási sebesség.Mintha valaki korábban ezzel kapcsolatban írt volna itt a forumon, na itt a mélyebb válasz.
Viszont az új controller+nand jobban melegszik, hűtés nélkül a régi 82 fokig ment fel, az új 97 fokig felmelegedhet a standard nem túl levegős teszt környezetben ahol kínozták.
Tehát összefoglalva:
Az új revízió akkor jó ha tudsz rá hűtést tenni, munkához használod, egyszerre nem másolsz 80GB-nél több adatot.
A régi meg akkor jobb mint az új, ha nem tudsz hűtést tenni rá pl laptopba kerül, nem zavar munka közben a sebesség és sokszor 80GB-nél több adatot másolsz.Csak a doboz kinyitásakor, az SSD-re ragasztott cetli alapján tudod meg melyiket kaptad.
Nekem az újabb jobb lenne...de valszeg a régebbi verziót gyártották és küldték be magyarországra a azonosító alapján 2023 05 07-én.
BTW ugyanígy az 1 TB-ből is munkához, hűtéssel jobb az új revízió aminek a száma:
MZVL21T0HBLU --- tehát ez melegedősebb, mint az eredeti revízióEttől még a régi ajánlás megállja a helyét az original verzió esetén is, csak ha már lúd lehetne kövérebb.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz ubyegon2 #51381 üzenetére
Már 2 éve próbálom a "Milyen SSD totyikban" lebeszélni az embereket erről a régi berögződésről, de régebben sokszor a totyiklakók is rábeszélték erre az embereket, hogy jó az a 250-es rendszernek, nyugodtan szedje szét hogy legyen külön meghajtó a fileokhoz, ne partíció...
-
tasiadam
veterán
válasz ubyegon2 #51381 üzenetére
En evekig voltam 120 gb-n, mert ha megmeredt az OP rendszer, csak azt telepitettem ujra. Utana mentem at most iden 500gb-re. De csak azert, mert nem volt dragabb, mint egy 250os nvme. A 128al sem volt gond, de szaladtam mar bele abba, hogy tulsagosan tele cachelte a win. Anyamnal nemtom hany eve a patriot burst siman jo volt es nagyon gyors, aztan az is elfogyott, pedig a letoltesek mas diskre mentek. Most is olyan dolgok vannak a 512 nvme-n, hogy ha holnap elfustol, nem fog hianyozni.
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
PROTRON
addikt
válasz tasiadam #51390 üzenetére
Oké, csak különbség van aközött hogy 2TB-ből partícionálsz 250-et rendszernek, meg aközött hogy eleve lassabb 250-est veszel rendszernek és külön meghajtóra mentesz...én az előbbi híve vagyok, mert ha az egész drive hal meg, ugyanúgy meghalhat a külön drive is, tehát eleve több helyen példányban kell lementeni mindent, az a biztos.
-
PROTRON
addikt
Na én meg belefutottam a következőbe:
az 1 TB egyben partícionált meghajtómat szeretném csökkenteni mondjuk 700GB-re és úgy klónozni az új SSD-re.
Ehhez le is töröltem róla elegendő adatot hogy legyen rajta 310GB szabad hely, de a windows kezelő egyelőre nem engedi a kötet zsugorítását, mondván azt csak addig a mértékig engedi, "ahol anem áthelyezhető fájlok találhatók".
Az oké hogy van 100Gb pagefile.sys a maradék 700-ből, meg 15GB hibernációs file, de a most felszabadított 300 GB-ot mikor engedi majd zsugorítani? Mennyi idő kell mire windows megoldja hogy ott már nincs adat?Nem merem lefuttatni a ccleaner 1x-es wipeját a szabad területen, vagy nyugodtan?
-
csibe1
addikt
válasz PROTRON #51391 üzenetére
"tehát eleve több helyen példányban kell lementeni mindent, az a biztos.2
A tényleg fontos (nem a kedvenc természetfilmekre gondolok most ) azt valóban több helyen (HDD, SSD, felhő) kell tárolni, mert ha elszáll a meghajtó akkor azoknak jó eséllyel annyi.
Nekem most egy 250-es NVMe SSD a rendszermeghajtó, pár multis játék egy 500-as SSD-n van, a régebbi játékok meg filmek merevlemezen.
Régebben én is jártam úgy párszor, hogy a rendszermeghajtón voltak a játékok, elszállt a rendszer, aztán lehetett mindent is újratelepíteni.
Egy jó ideje külön vannak a dolgok, és így a játékokat se kell újrarakni, meg amiből lehet portable verziót használok.
A játékmentéseket meg időnként elmentem a rendszermeghajtóról, és kivadászom a kulcsot a registryből.
Régebben nem volt ilyen gond, mert a játékok a saját telepítési mappájukban tárolták a mentéseket." Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "
-
Lokii
aktív tag
válasz PROTRON #51389 üzenetére
Ez régen volt úgy hogy 64,120 250 giga SSDnek amikor RAM és SSD árak még nem voltak ennyire kiforrottak
250 giga nem is volt annyira rossz, 120 giga Samsung 80 giga Maxtor és még nagyobb is még kevesebb helyet foglal
És még így is kevés volt sokszor, 2 tera OS drive lesz, régen ez a 250 giga volt ennyi mint 2 tera most
Need for speed world:0DARIUS0 , Battle.net: Dunna#2926 steam barát kód 112529047
-
Evil Snowman
őstag
Sziasztok,
keresősre nem kaptam egyértelmű választ, ezért bátorkodom feltenni az alábbi kérdést.
Adott a laptopomban egy SAMSUNG MZVL21T0HCLR-00B00 (ez talán egy OEM 980 Pro?) és egy Crucial P5 Plus. Mindkettő 1-1 TB kapacitással rendelkező nvme SSD. Leszedtem a Crucial Storage Executive-ot, ahol felajánlotta az Over-Provisioning funkciót. Kérdés, hogy érdemes-e ezeknél az SSD-knél még ezzel foglalkozni avagy sem.
Előre is köszönöm a választ.
-
tasiadam
veterán
válasz Evil Snowman #51396 üzenetére
Elips kontrolleres a 9A1, ja, ami meg a 980 PRO. Csak ugye az OEM-ek kicsit lassabbak, vagy kevesebb bennük a DRAM, opcionálisan előfordul.
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
PROTRON
addikt
válasz Pyttawrx #51393 üzenetére
Köszi a tippet.
A gondom hogy igyekeztem volna előre minden percet megtakarítani.
Azt tudtam hogy a macriumos klónozás során időtartam szerint nem mind1 hogy 400 vagy 750 GB partíciót kell klónozni.Mert hiába mind a két meghajtó Samsung 970 EVO Plus, hiába van mind a kettő segge alatt dedikált gen3 x4 sávszélességű slotok direktben vezetékezve, hiába van a gépben 32 GB ram, hiába van 14 fizikai proci mag...
Ha egyszer maga a program csak 1 proci szálat használ, csak 200MB-al dolgozik egyidőben a ramból és csak 180 MB/S-el írja az adatot a cél meghajtóra, akkor azért számít hogy mennyi adatot kell pontosan megírni.Ja és persze egyiken az alaplapi heatsink, másikon külön borda, rá van irányítva a célterületre egy 600-on pörgő venti, de azért így is mind a kettő 60 fokra felmelegedett...
[ Szerkesztve ]
-
s4tch
veterán
Sziasztok, elakadtam, elkélne egy másodvélemény. Adott egy néhány hónapos, garanciális 2TB Kingston NV2 ntfs-re formázva, firmware frissítve. Amazon beszerzés, újként vettem. Gyakorlatilag fotók és kézi biztonsági mentések vannak rajta. Az alaplap egy Asus ROG Crosshair VIII Impact, ennek a SO-DIMM2 moduljában ül az SSD. A modul 2 drive-ot fogad, a másik egy régebbi Samsung 512GB eszköz, azon van a win11. Win11, 16GB ram, egy 3TB WD HDD, Ryzen 3400G, 5500XT van még a gépben.
Az olvasás erről a drive-ról pár hete valami felfoghatatlanul lassú. Pl. a chkdsk első fázisa szűk egy óra alatt futott le (másik drive: ~11 másodperc):
Éjjel próbáltam lementeni róla win11 alatt adatokat, 8 óra alatt sikerült kb. 30 gigát átmásolni egy belső hdd-re, ami botrány. (PartedMagic alatt jóval gyorsabb a drive, kb. fél óra alatt sikerült ugyanezt az adatmennyiséget lementeni róla.) A win11 boot szintén egy örökkévalóság: ha nincs ez a drive a rendszerben, akkor pár másodperc alatt feláll a rendszer, ha beteszem ezt a drive-ot, akkor 20 perctől másfél óráig (igen, kivártam ) is elhúzódhat. Szóval használhatatlan így. Szerencsére van backup a fontosabb adatokról, adatvesztéstől nem tartok. Total Commanderrel indított másolás esetén az első pár másodperc elfogadhatóan gyors (ssd-re írásnál néhány 100 MB/sec, hdd-re írásnál ~100-120MB/sec), majd gondolom, elfogy a cache, és pár kB/sec-re lassul az átvitel.
Hibakeresés eddig: biosban self test rendben lefutott, chkdsk most megy. Kingston SSD Manager szerint egészséges a drive. Próbáltam kizárni néhány tényezőt, így megcseréltem a két drive-ot a SO-DIMM2 modul 2 slotjában, ugyanez a helyzet. Kivettem a rendszer ssd-t, feldobtam egy fiókban heverő sata ssd-re először egy windowst, majd egy ubuntut, ugyanígy botrányosan lassú az olvasás. (Az ubuntu gyorsan bootol, viszont nem lehet vele olvasni a drive-ot, azt írja, mount folyamatban, egy óra után is.) Egyedül a PartedMagic alatt működött elfogadható sebességgel (konkrét sebességet nem írok, a PartedMagic nem jelzi ki). A szokásosan javasolt köröket is lefutottam: nincs betelve a drive (~20% szabad hely volt rajta mostanában, tegnap a hibakeresés közben felszabadítottam rajta további 20%-ot, most kb. 1TB kép van rajta), TRIM aktív, AHCI aktív, firmware frissítve, stb. Még egy dolog marad, miután lefut a chkdsk: leformázom win11 lemezkezelőjével. (Asszem EAseus Partition Managerrel formáztam, mikor üzembe helyeztem; nem szabadna, hogy legyen jelentősége, mindenesetre egy próbát talán ér.)
Lassan odáig jutok, hogy más ötlet híján arra következtetek, hogy egyszerűen hibás a drive. Mivel még soha nem halt meg egyetlen hdd/ssd sem nálam, pedig ~30 éve használok számítógépeket, elég nehéz ezt elfogadni. Még hogyan győződhetnék meg erről, mielőtt visszaküldöm?
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- BestBuy topik
- Synology NAS
- Azonnali játékos kérdések órája
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- WD RED WD40EFAX + Kolink HDSUB3U3
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Hibátlan - Western Digital WD Red SA500 1TB 2.5" SATA SSD
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs