Hirdetés
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Öregszem
- Szólánc.
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Flowtation #37201 üzenetére
Szia!
Szerintem a napközisek külön megjelölését nem tudod elkerülni, hiszen különben honnan is tudnád, hogy valaki napközis-e vagy sem.
Ezután pedig az autoszűrő vagy speciális szűrő (ez másolni is képes egy menetben) tud segíteni. De begyűjteni laponként kell mindkét esetben.Üdv.
-
Flowtation
őstag
válasz Flowtation #38663 üzenetére
Bocs, lejárt a szerkesztési idő.
Annyi még, hogy olvasgattam a témában, eljutottam az indirekt függvényig, de mélyebben már nem tudtam beleásni magam, illetve a példákban már nekem kissé bonyolódik a dolog.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
Delila_1
veterán
Egyszerűbb összeállítani, mint elmagyarázni. Feltettem a fájlt ide.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Mutt
senior tag
Szia,
A célod, hogyha a megfelelő paraméterek ki vannak választva, akkor legyen meg a helyes ár az árlista táblázatból.
A leírásod alapján úgy tűnik, hogy minden méretből van neked festett és eloxált terméked minden árkategóriában, így nincs szükség dinamikusan változó legördülő listára. Ha ezt rosszul értelmezem, akkor pedig jöttek tanácsok.Az ár kiválasztása viszont INDEX függvénnyel mehet.
Én egy lapra tettem az árlistát és a fő táblázatot, de az alábbi a lényeg:
1.INDEX($B$3:$I$12;
kijelöli a táblázat csak árakat tartalmazó részét.
2. Az INDEX-nek megmondható, hogy ebből a táblázatból, melyik sort és melyik oszlopot adja vissza. pl 250-es kötéstáv az első sort jelenti, a festett 2-es kategória pedig a második oszlopot.
A HOL.VAN függvény fog itt segíteni. pl. ha a B16-os cellába beírok egy létező kötéstávot, akkor aHOL.VAN($B16;$A$3:$A$12;0)
visszaadja a helyes sor számát.Az oszlopok számánál keressük meg előbb a kategóriát, amit az F16-os cellába beírtunk:
HOL.VAN($F16;$B$2:$I$2;0)
Ez tökéletesen fog működni a festett felületeknél, de az eloxáltakat "elhibázza", mert a HOL.VAN az első találat eredményét adja vissza és mi csak kategóriára kerestünk még, a festett kategóriák pedig előrébb vannak mint az eloxáltak. Én most a legegyszerűbb trükköt használom, ha eloxált kell akkor 4-et hozzáadok az eredményhez, mivel mindig 4-el jobbra van festett adathoz képest az eloxált adat. Ez a képlet erre:+HA($E16="eloxált";4;0)
3. A majdnem végső képlet ez lesz ezek után:
INDEX($B$3:$I$12;HOL.VAN($B16;$A$3:$A$12;0);HOL.VAN($F16;$B$2:$I$2;0)+HA($E16="eloxált";4;0))
4. Utolsó finomítás, hogy ne adjon hibaüzenetet a számítás ha nem adtuk meg az összes választható paramétert. Erre van a HAHIBA függvény.
A végső képlet a G16-os cellában ez lesz:=HAHIBA(INDEX($B$3:$I$12;HOL.VAN($B16;$A$3:$A$12;0);HOL.VAN($F16;$B$2:$I$2;0)+HA($E16<>"";HA($E16="eloxált";4;0);HIÁNYZIK()));"")
Nem szép, de a célnak megfelel, alapot adhat a saját képletedhez.
üdv
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Mutt
senior tag
válasz Flowtation #38691 üzenetére
Szia,
A legördülő listát csináld meg nyugodtan, Adatok menű Adatérvényesítés és válaszd a listát, majd pedig a tartománynak jelöld ki az ártáblázatodban a kötéstválságokat vagy kategóriákat. Legrosszabb esetben kézzel is felviheted a listát pontosvesszővel elválasztva. pl. festett;eloxált
A képlet természetesen a kiválasztott kombó árát adja vissza.
Simán lehet másik lapon az ártáblázat, ilyenkor ahogy írod lapnév! kell a cella hivatkozások elé (ha van szőköz a lapnevében akkor még macskakörmök kellenek). A kézzel módosítás helyett javaslom, hogy inkább a képletszerkesztővel próbáld meg létrehozni (akár lépésenként) a végső képletet.
Ha gond az itteni csapat fog segíteni.
üdv
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Ideg
aktív tag
válasz Flowtation #38984 üzenetére
Szia!
Ha jól értelmezem a gondot akkor csak kijelölöd C1-C14 cellákat, majd a jobb alsó sarokban a fekete + jellel lehúzod amíg szeretnéd. Ugyan így a dátumnál. Ez a kézi módszer.
-
Delila_1
veterán
válasz Flowtation #38984 üzenetére
Feltettem ide egy megoldást.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz Flowtation #38995 üzenetére
Másold át a B5 és a C5 képletét az új lap B és C cellájába, majd "húzd le", ameddig kell.
-
Delila_1
veterán
válasz Flowtation #38997 üzenetére
Az FKERES függvény tartománya attól függ, hogy a hivatkozott dátum páros, vagy páratlan hétre esik.
A HÉT.SZÁMA függvény megadja a hét számát. Ezt vizsgálja a PÁROSE függvény. IGAZ érték esetén a Páros tartományban keresi a HÉT.NAPJA értéket, HAMIS-nál a másikban.
Ezt a logikát érdemes követni. Láttad, én is felvittem a két táblázatot az Adatok lapra. Nem feltétlenül kell másik lapon lenniük az adatoknak.
-
Delila_1
veterán
válasz Flowtation #39002 üzenetére
Kezded beírni a függvényt
=ha(
A zárójel után rákattintasz a szerkesztőlécen lévő fx ikonra, mire feljön a képletszerkesztő ablak.
Beírod a példa szerinti következő függvényt
=ha(hibás(
Újabb fx-re ennek a függvénynek a segítő ablaka jelenik meg.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Flowtation #49504 üzenetére
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Flowtation #49530 üzenetére
Szia!
Nekem nem sikerült.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz Flowtation #49533 üzenetére
Szia!
Köszönöm!
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz Flowtation #50431 üzenetére
Szia!
Az Application.FileDialog tulajdonságot nézd meg légy szíves. Itt kiválaszthatod, melyik fájlt szeretnéd beolvasni.
De a FileDateTime(TeljesFilenév) megmondja, mikor készült a fájl - viszont ebben az esetben minden fájlon végig kell menned, hogy megkapd a legfrissebb dátumot.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
Mutt
senior tag
válasz Flowtation #50431 üzenetére
Szia,
Excel 2013-tól beépitett Power Queryvel lehet makró nélkül.
Lépések:
1. Mappa tartalmának beolvastatása.
2. Fájlnév vagy dátum szerinti sorbarendezés.
3. Első sor megtartása
4. Megmaradt fájl tartalmának feldolgozása.Látom sikerült PQ-vel.
üdv
[ Szerkesztve ]
-
Emod
kezdő
válasz Flowtation #52247 üzenetére
Szia!
Most nem teljesen egyértelmű az adatok elrendezése. Gyorsan osszedobtam:
A oszlop értékei: bevétel, kiadás
B oszlop értékei: munkadíj, egyéb, szülők stb
C oszlop: összegekÉn először csinálnék egy új sort a teljes bevételnek is.
Utána egy kimutatás táblázatban tengelynek A, Jelmagyarázatnak B, Értékekhez pedig C.
Munkadíj, egyéb, szülőket ki lehet szedni, csak a szum marad és a kiadás típusai. Az elején egy fejléccel lehet átláthatóbb lesz az egész vagy táblázatban (ctrl + t). -
föccer
nagyúr
válasz Flowtation #52786 üzenetére
Használd a szűrő() függvényt. Befoglalásba kell betenni a nevet, mint feltétel.
Ha nem függőlegesen, hanem vizszintesen akarod a listát akkot be kell ágyaszni egy transzponálás függvényt.
üdv, FG
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Flowtation #53328 üzenetére
Szia!
Legördülő menüt többféleképpen létre lehet hozni - pl. adatérvényesítés, listbox, combobox.
Jó lenne tudni, milyen módon van létrehozva az eredeti fájlban.
Az új O365-ben milyen módon hoztad létre a legördülőt?
Esetleg egy-két kép segíteni. Milyen az ahol műxik és milyen ahol nem, a környezetével és a fenti szerkesztősorral együtt lenne jó látni.
Üdv.. -
Fferi50
Topikgazda
válasz Flowtation #53331 üzenetére
Szia!
Az Adatérvényesítés listával csak a legördülő listát mutatja és nem szűkíti a beírásnak megfelelően. Az eredeti fájlban valószínűleg nem az van, hanem listbox/combobox, ami úgy látszik, mintha cella legördülő lenne - de nem az.
Ezért kértem a képet mindkettőről.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz Flowtation #53334 üzenetére
Szia!
Szerintem annyi a magyarázat, hogy a 2016-os verzióban még nem működött a kiválasztásra szűkítés - ezt talán fórumtársak meg tudják erősíteni -, csak a legördülő lista. Az O365-ben pedig már működik. Sajnos ellenőrizni már nem tudom, de ha nálad nem működik, akkor ez a verzió miatt van.
Azért is írtam neked a másik lehetőségeket, mert régebben csak azzal a módszerrel lehetett elérni a szűkítést.
Sajnos 2016-os verzióban ezzel együtt kell élni - vagy verziót váltani. Azt nem tudom megmondani, melyik verziótól működik így az adatérvényesítés.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz Flowtation #53336 üzenetére
Szia!
Szerintem valószínűleg az lesz a megoldás.
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest