Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• adDis

csendes tag

válasz ny.janos #40071 üzenetére

Köszönöm a segítségedet, ny.janos ! :R A javaslatodat továbbdolgozva meg lett a megoldás! :)

Csak emlékeztetőül a probléma, hátha másnak is érdekes lehet:

Arra szerettem volna megoldást kérni, hogy ha
    1) adott egy havi kiadásokat listázó táblázat, amiben A oszlop néhány szavas leírást, B oszlop pedig összegeket tartalmaz, milyen képlettel oldható meg, hogy a C oszlopba kiírja az 1-es kódot, ha A-ban - mondjuk - megtalálja az "xy" kifejezést, a 2-es kódot, ha megtalálja az "xy2"-t, és
    2) milyen képlettel írathatom ki a C oszlopba -mondjuk- a 3-as kódot, ha a fent keresett szövegek egyikét sem találja.

Végül az lett a nyerő megoldás, hogy az 1)-es kérdésemre általad javasolt HA függvény hamis ágára befűztem a szintén "A" oszlopban keresendő 2. szövegrészt (személynevet), és annak a hamis ágára pedig a harmadik (azaz a "közös költség") kategória kódját, így:

=HA(TÍPUS(SZÖVEG.KERES("xy";$A$9:$A$199))=1;"1";HA(TÍPUS(SZÖVEG.KERES("xy2";$A$9:$A$199))=1;"2";"3"))

- ahol azt végzi el tehát a képlet nekünk, hogy "C" oszlopba kiírja az 1-es kódot, ha az A oszlopban megtalálja az xy nevet, a 2-es kódot, ha az xy2-t, és a hármast, ha egyik előzőt sem.(Az összegek nálam a A9:A199-es tartományban vannak.)

A 3-as kérdésemben arra kerestem a választ, hogy ha "C" oszlopban 3-as kód van, ÉS az egyébként manuálisan kitöltésre kerülő "D"-ben 2-es, ÉS az összeget tartalmazó "B" -ben az összeg nagyobb vagy egyenlő mint 1000, akkor (az E oszlopba) írjon ki egy 3-ast, minden más esetben (feltéve, ha C=3, D=2 feltétel továbbra is fennáll), akkor 2-est. Ezt ugyanazzal a módszerrel oldottam meg, mint fent, tehát általad írt HA képlet hamis ágára fűztem egy másik HA függvényt:

=HA(ÉS($C$9:$C$199=3;$D$9:$D$199=2;$B$9:$B$199>=1000);3;HA($N$9:$N$199=3;"2";""))

Viszont egy új, bosszantó problémával szembesültem, amikor ezeket a képleteket végigmásoltam az automatikus kódolásra kijelölt (C, E) oszlopokban, azzal szembesültem, hogy az E oszlop képletei nem jelenítenek meg semmilyen értéket, ha a C-ben a kódokat a fent leírt képlettel generáltatom . , és egyébként a C oszlopra kitalált feltételes formázás sem működik. :(

Feltehetőleg azzal van a problémája, hogy nem szimplán egy értéket lát, hanem a mögötte álló képletet, de nem értem miért probléma ez az E oszlopba rakott HA függvénynek, ha pl. szinten a C oszlop celláira mutató SZUMHATÖBB képleteket (a munkalap más részein) meg nem zavarja ez.

A kérdésem tehát: mit kellene vajon beállítanom, hogy a feltételes formázásom és az E oszlopba beírt képlet a C oszlopba kiírt értéket figyelje és ne annak a képletét?

Előre is köszönöm minden fáradtságotokat! :R

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés