Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• cousin333

addikt

válasz föccer #10918 üzenetére

Azért sem értettem először, hogy hogyan hoztatok ki az enyémnél ennyivel egyszerűbb függvényeket, aztán néztem, hogy mit is csinálnak... :) Mindenesetre abban is van kihívás, hogy a ti értelmezésetek alapján hogyan lehetne beépített függvények használatával minél kisebb gépigénnyel végrehajtani a műveletet.

Ez is egy megoldás, de ha megvan a képlet, akkor szerintem egyszerűbbnek nem egyszerűbb. Pláne, ha új elemeket is szeretne néha felvenni a listára.

A megoldásom alapvetően jó, akkor van baj, ha hosszú (vagy hosszú lesz) a lista - mondjuk pár ezer sor -, mert így eléggé számításigényessé válik (amikor felfedeztem őket, tisztára "beleszerelmesedtem" a tömbképletekbe, de mostanra rájöttem, hogy sok mindenre, amire használható, van sokkal gyorsabb gyári függvény (pl. SZUMHATÖBB(), vagy elegáns, de nem jól bővíthető, ugyanakkor jelentősen növelheti a számításigényt. Erre a feladatra azért jól jönnek, legalábbis kisebb adatmennyiségnél...). Ilyenkor már inkább szóba jöhet a szűrő, vagy valami makró.

bozsozso: Egy kicsit még lehet tovább egyszerűsíteni:

=HA(A2=0;"";SZUM(($A$2:$A$11<=A2)-($A$2:$A$11=0)))

Új hozzászólás Aktív témák