- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
"a piac meg olyan, hogy ha valaki elkezd túlárazni, az jó eséllyel följebb húzza idővel az árakat."
Dehogy. Kizárólag a kereslet-kínálat aránypár határozza meg az árakat. Hiába ad fel bárki ötszörös áron egy terméket, ha nem veszi meg senki. Nem azért árazza fel a többi hirdető a saját termékét, mert pár ember el van tévedve, hanem azért, mert látják, hogy az "eltévedt ár" ellenére is el tudták adni! De ha olcsóbban se tudják eladni, akkor miért árazná még feljebb? Hogy még annyira se tudja eladni? Ennek nyilván semmi értelme nincs.
Mindig mondom, hogy az iskolában legalább alapszinten tanítani kéne a piacgazdaság működését, mert nagyon sokan teljesen el vannak tévedve.
-
És megszületett az új kedvencem, már nemcsak gamer, de úgy skáláz, ahogy nem is tud:

-
Nyilván az, hogy képlékeny az személyfüggő.....
Neked (és nekem is) jó a definíciód, de gondold végig, aki milliós vason játszik 4K-ban az kiröhögné azt a konfigot amire mi már azt mondjuk "gamer"
A másik véglet, hogy manapság is sokan upgradelnek pl. RX 580-ra, miközben ők is játszanak.
Nagyon széles a skála.
A kifejezés törlésével én is egyet értenék, mert nagyon félrevezető lehet. -
válasz
mefistofeles
üzenetére
Szerintem nem feltétlen képlékeny, legalábbis számomra annyit tesz, hogy képes vagy rajta kurrens, AAA címekkel játszani, fullhd-high minőségi beállításokkal. Nyilván, ha nem ilyenekkel játszol, hanem mondjuk emulált SNES címekkel, akkor nincs szükséged arra az erőre, amit egy ilyen konfig biztosít. Itt elsősorban arról van szó, hogy feltehetően mindenki sokkal boldogabb lenne, ha ezt a kifejezést en-bloc törölnék az apróhirdetések világából.
-
Valahol az írás is elsődlegesen arról a rétegről szólt, akik úgy áraznak, hogy megnézik a cucc újkori, bruttó értékét, aztán abból levonnak tíz százalékot, próbálnak valamit bullshitelni és reménykednek benne, hogy majd jön a madár. Ennek semmi köze a piachoz, mint ahogy az illusztrációként szolgáló, igen erősen túlárazott cuccok esetében is látszik.
Az nyilván egy másik dolog, hogy ezen cuccok jelentős része feltehetően a büdös életben nem megy el, csak a piac meg olyan, hogy ha valaki elkezd túlárazni, az jó eséllyel följebb húzza idővel az árakat.
-
Vesa
veterán
"bár a magyar használtpiacon azért mindig divat volt valamit három év használat után is az új ára közelében árulni, gondolom azért, mert az ő használatával csak megnövekedett a cucc értéke."
Ez nyilván nem így van. A piac árazza be a terméket használtan is. Azért adja el 3 éves használat után új ár közelében, mert el tudja adni. Ha pedig el tudja adni, akkor annyit ér! Ez van, ez így működik. Majd ha nem tudja eladni, akkor le fogja vinni az árát.
-
Vesa
veterán
válasz
Lacccca87
üzenetére
"alku nincs már megtettem helyetted"
Kemény a csávó, simán eladta a bányász VGA-t, amit persze nem tüntetett fel a hirdetésben, aztán még meg is magyarázta, hogy ez jobb, mint ami nem látott bányát. Régi sztori, azóta se vettem tőle semmit, és nem is fogok. Tipikus kispályás kereskedő.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Azért anno nagyon rövid idő alatt kifutott egy gép. Ha most megkérdeznék tőled, hogy mennyi időre tervezed, mit válaszolnál. Szakemberként, a jelenlegi/jövőben várható memóriaárakat figyelembe véve, a videokártya-piac óriási árkülönbségeit stb.
Anno volt pár kártya, most napok kellenének, hogy átlássam, ha játékra keresnék gépet.
Ráadásul kérdés az is, mivel akarsz játszani. Mekkora és milyen felbontású kijelzőn stb.
Kocsivásárlásnál dettó. Akkoriban azért abból sem ugyanaz volt a választék. Kétezerben még voltak tízéves, éppen használható Ladák, ma egy tízéves kocsi relatíve fiatal. De húszéves kocsikat is használunk . -
-
JohnyX
tag
Anno 2000 körül "Számítástechnikai" üzletben dolgoztam. Mikor valaki bejött, hogy milyen gépet ajánlok neki a következők voltak az alap kérdések. Mire szeretnétek használni? Mennyi pénzt tudtok rászánni? Mennyi időre terveztek vele? Amikor elmondtam a kérdéseket a vevők egy része "lefagyott".
De hát csak játszani kell a gyereknek. A szomszédnak is "PC"-je van ahova játszani jár a gyerek.
A főnökkel beszéltük többször, ha ugyan ez az ember 100 00 -150 000 Ft-ért (ennyi volt egy közepes játékos gép) autót akart volna venni akkor vitte magával az autóhoz értő barátját/ismerősét, gépet meg teljesen "fogalmatanul" akartak venni.
-
Maga a "gémer gép" kifejezés egy totál relatív kifejezés. Nincsenek pontos számok.
Teljesen mást jelent a gémer gép egy olyan srácnak aki milliós konfigon csillió felbontásban játszik és ha 120 FPS alá esik egy AAA játékban akkor világgá sírja a fájdalmát és más annak aki megpróbál 1080p-ben 60 FPS-t elérni. -
válasz
mefistofeles
üzenetére
Jó, de akkor gamer félgép, vagy irodai?

Autót is lehet venni motor nélkül, pl., csak azt nem szerelik általában a népek otthon.
-
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Azt se vizsgáltatják be
Csak arra egy nullával többet elkölt.Meg az is kérdés, hogy ha egy amúgy felsőkategóriás gépből kiveszed a videokártyát, akkor arra rá lehet-e írni, hogy "gamer gép VGA nélkül"
-
Szerintem a legnagyobb probléma, hogy vannak akik laikusok, ami önmagában nem lenne gond, de nem kérik ki hozzáértő véleményét. Ha pl. tudom, hogy a fiam játszani szeretne mai játékokkal akkor biztos megkérdezek egy hozzáértőt (ha magamtól nem tudnám mi a minimum ami kell). Ha mindenki így tenne, akkor éhen halnának ezek a nagy "gémer PC" árusok........
Ha pl. használt autót vennék, vagy bevizsgáltatnám, vagy szakival mennék megnézni, mert nem értek hozzá......
-
JohnyX
tag
Az hogy "Játékos gép/Gémer gép" elég képlékeny kategória.
Anno '93-ban a 386DX 40 / 4MB Ram / ET4000 1MB VGA-as gépet játékra is vettem. Amikor a Duke Nukem kiírta induláskor, hogy neki 8MB Ram kell akkor "Gép csere".
De régi játékok ugyan úgy mentek továbbra is a 386-oson.
Utoljára i7-870-et + Alaplap + RAM + VGA + Táp kellett cserélni a Starfield AVX 2 igénye miatt :-) -
gooool
őstag
Én az elmúlt hetekben vettem két gépet is HA-ról, a létező legalacsonyabb büdzséből kellett megoldani azt, hogy maximum fullHD felbontáson menjenek régebbi játékok (GRID Autosport, Assetto Corsa, Farming Simulator korábbi kiadásai). Pont egy ilyen i5 4.gen, 16GB ram, 1050Ti triós gépet fogtam hétvégén 40 ezer magyar pengőért, előtte egy szintén i5 4.gen, 16GB, GTX760-ast pedig 25-ért.
Ezeket abszolút korrekt vételnek gondolom, nem volt csicsa szövegezéssel hirdetve, talán épp ezért is kérték érte a valós piaci árat.
A célnak tökéletesen megfelelnek, ezek is voltak az elvárások, nem több.
Azt mondjuk bánom, hogy tavaly eladtam az aránylag combos PC-m, mert a benne lévő ram és ssd árából most tudnék venni egy önálló garázst lassan.
-
32 GB DDR5 200.000 Ft, hát nem régen még komplett gépet kapott annyiért az ember...
Vicc ami folyik, és az SSD is 3x áron lassan mint fél éve.Topichoz szólva, igen, sokan azt hiszik a 4. generációs gépük 16 GB DDR3-al ér 80-at egy 1050 Ti-al, hát persze, mondjuk lassan amilyen árak lettek itt is a Hardverapron, 100 alatt nem találni már semmi értelmest (DDR4 16 GB + 1060 legalább), amivel játszogatni lehet HD minőségben (játszani azért nem csak 4k-ban létezhet az ember), jó, ebből most a 16 GB DDR4 lassan 30-35 használtan, a 1060 is van vagy 20 legalább, szóval ezek már összesen 50-55, és se alaplap, proci, ház, SSD, táp...
-
GreatL
őstag
Remélem a bányászbékához hasonlóan az AI is pukkan egyet... jó lenne néhány év múlva. max. dupla árakon vásárolni az alkatrészeket. Most örülök az új gépemnek, de öt év múlva mindenképpen cserés lesz a történet.
-
-
GreatL
őstag
Ismerős útba ejtett, mert ment egy számítógépért. Megegyeztek a hardveraprón az eladóval. 60 ezer ft-ért egy jó kis gép. A processzort megmondta. Annak alapján közöltem vele hogy a gép 30 ezer ft-ot ér látatlanban. Össze is szedtük az alkatrészárakat a hardveraprón, alku nélkül 34000 Ft volt a vége. Felhívta az illetőt hogy mégsem kell neki a gép. Az illető később visszahívta hogy ad rá 10000 Ft kedvezményt, csak vegye meg. Akkor sem kellett már.
-
Én az elmúlt időszakban főképp PoE 1-et toltam, meg Fallout 4-et, az utóbbi next-gen peccsel úgy ette meg az RTX2060-at, hogy öröm volt nézni (nem, nem feltétlen volt az, azért egy tízéves játék 30 környéki FPS-sel eléggé vicces, de nyilván Bethesda).
Ugyanitt amúgy valszeg a Fortnite, CS2 és egyéb, kompetitív FPS-eket játszó közönség is úgy van vele, hogy szeretne latency-t csökkenteni, meg mondjuk kihasználni a 144HZ-es monitorát, úgyhogy első körben lehet jó az, hogy megvan a 45FPS, ugyanakkor az pont százzal kevesebb, mint kéne. (Anno a Quake 3 is akkor működött jól, ha megvolt a 133FPS, mert akkor lehetett csak bizonyos ugrásokat megcsinálni.)
És igen, mostanában a HVAprón is érdekes árak vannak, bár a magyar használtpiacon azért mindig divat volt valamit három év használat után is az új ára közelében árulni, gondolom azért, mert az ő használatával csak megnövekedett a cucc értéke.
@Mefistofeles:
Úgy értem, hogy az ilyenek bőven rászorulnak a bántásra, mint ahogy azok is, akik új, "gamer" konfigba G-s AMD processzort tesznek (bár ott mondjuk szóbajöhet az is, hogy az eladó sem feltétlen tudja, hogy az AMD átver mindenkit, lásd a sima 5700-at, ami tulképp egy nyolcmagos 5600G, iGPU nélkül). -
-
Dr. Oid
senior tag
Hajj, ilyenkor örülök, hogy az utolsó játék, amivel játszottam, a Doom 3 volt

-
hunluki
senior tag
válasz
Lacccca87
üzenetére
Jogos, én már bőven apukakorban, azért gondoltam relevánsnak itt a dolgot mert aki fórumozik általában +-10 év szórásban van hozzám képest, ez a réteg meg már lehet úgy van vele hogy nem azt játssza ami trendi hanem tényleg az effektív szórakozást/kikapcsolódást keresi a latest and greatest hot new online multi helyett.
Legfőképpen azért mert melóból hazaérve, esetleg gyerekek elalvása után a legutolsó amire vágynék hogy azt a gamelésre szánt másfél-két órámat tönkrevágja egy véééééristván aki a napi 24 órájából 23-at az aktuális trendi shooterben tölt és esélyem sincs ellene
-
Lacccca87
addikt
Csak a szerző gondolataira rácsatlakozva, "újonc gamer Pistike" nem a w95-98 -as időkben vagy akár az XP/WIN7-es időkben kiadott játékokkal szeretne gamerkedni mert az iskolás társaitól mást lát. Plusz most az online játékok a meghatározók. Igaz nem kell sok egy fortnite, minecraft,lol-hoz etc.. de azé nem árt ha van kraft.
Szerzővel meg egyetértek, HA-n eléggé pofátlanul megy manapság a kufárkodás. Mérhetetlen a kapzsiság, nagyon ritka hogy 1-1 jó ajánlatot ki lehessen fogni (főleg ha nem napi 0-24 be böngészed). Lassan értelmetlen venni is bármit mert az "ezer éves" használt dolgokat is olyan áron adják mint a bolti új termék.... természetesen a hangzatos szöveg mellett hogy "alku nincs már megtettem helyetted"
-
Ezt most arra érted, hogy bántom szegény árusokat akik gémer gépként árulnak szövegszerkesztésre is gyenge vasakat?
Nyilván nincs meghatározva mit is jelent a "gamer gép" kifejezés de azért had bántsam azt aki vagy tudatlanságból, vagy nyerészkedésből, marhaságokat ír a setupjáról...... -
Haha, élvezetes rant volt. Szerintem érdemes lesz átszokni a retro játékokra és akkor talán megmaradnak a családi ékszerek is.
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Szerintem érdemes mindenkit bántani, aki behazudgat ezt meg az. És nyilván az új cuccok esetében is bőven vannak vicces túlkapások, ugyanakkor azokat nem feltétlen nézem.
-
Ez a gamer gép mizéria már engem is foglalkoztatott, (talán írtam is róla, de már nincs meg)
Egyrészt gusztustalan, hogy mindenre rábiggyesztik a jelzőt de mit bántjuk szegény használt áru kufárokat, mikor menő webáruházak is árulnak "gémer" gépeket, dedikált videokártya nélkül, 200K-ért?
Persze minden relatív. A tetris is egy játék.......... -
Nem lehet mindenkit megmenteni saját magától. Ha nem nyilvánvalóan félrevezető a hirdetés, akkor mire? A "gamer" nem egy pontosan definiálható kategória. A nyilvánvalóan okosított Win11 ellen lehetne mondjuk, de a platformok se akarnak rosszat maguknak.
Lusták utánanézni?

- Telefonhoz való kijelzőre azt hiszi, hogy telefon
- Más telefonhoz való alaplapot akar megvenni a hibás sajátjába
- Címben hibásnak kiírt cuccra azt hiszi, hogy működik
- Bekamuzza, hogy elolvasta a hirdetést, majd meglepődik, hogy a leírásban említett hibák léteznek
Ezeknek tényleg mindegy
"viszont, ha fölteszel egy Proxmoxot"
És ugye azért, mert a vCPU emulált
(A Proxmox alatt is Qemu/KVM van, mint az itthoni környezetemen, meg mint sok cégnél is
)
A linkeken azért ott van, hogya MS miért kéri meg ezeket a feature-ket. Az más kérdés, hogy egy ekkora cégnek miért nem férne bele az, hogy nem vállal supportot nem támogatott hardveren, de ez az usereik gondja, nekem itthon csak virtuálison van, különben kerülöm. -
hunluki
senior tag
Mondjuk halk menekülőág hogy a mostani játékok... lehet csak az én véleményem de majd megcáfoltok... nem éppen a legjobbak, és akkor nagyon píszí voltam. Természetesen tisztelet a nagyon kevés kivételnek és az indie gyöngyszemeknek, de azoknak ritkán kell atomerőmű.
Mint W95/98-on nevelkedett őskövület kb manapság nem tudtok nekem olyan gépet adni amit ne tudnék teletömni jobbnál jobb játékokkal úgy, hogy közben nincs pay2win, dlc hegyek, lootboxok, drága skinek, viszont cserébe legalább kész vannak és nem kell őket 2-3 hetente többgigányi peccsel toldozni-foltozni.
Ettől függetlenül szomorú a helyzet, de én próbálom optimistán látni a dolgokat, kb harmadik éve darálom az évtizedek óta gyűlő backlogomat és közben konstans vigyor van a fejemen. Najó, egy Cp ultimate akciósan befigyelt konzolra, de előtte kb évekig semmi.
-
Igen, ez elég vicces, hogy natívan nem megy mondjuk Haswellen, viszont, ha fölteszel egy Proxmoxot és arra rakod, mint VM, akkor mennie kéne (ezt mondjuk nem tudom kipróbálni, mert nem nagyon van itthon 8th gen alatti gép).
A gémerkamu ellen meg nyilván a felületeknek kéne föllépnie, mert eléggé agypénisz, de ezek az emberek nyilván elsődlegesen azokon nyerészkednek, akik lusták utánanézni annak, hogy mit is kéne venni.
-
-
Ja, ezen ne csodálkozzunk, hogy bármire ráírják emberek, hogy gamer, mert azzal lehet eladni.

Core2 lapot hirdetek, jönnek hogy van-e hozzá videokártya. Mindegy, milyen, amiben szerepel, hogy "VGA" vagy "gamer", vagy "RGB", azt el lehet adni valami baleknak, mindenki erre kattant most rá.
Nem hihetetlen, hogy ide süllyedt a világ, és nem is meglepő.@7.gen : Némely 7. genes procit támogat a Win11.
Viszont nem hasraütve találták ki; megvan a feature lista, hogy minek kell meglennie. És ami támogatott, abban megvan.
Megy amúgy az összes ilyesmi szoftveresen is, csak lassabb+nem stabil+nem vállal rá felelősséget a MS, ezért van, hogy a mókolt 11 is működik. Ha szigorú lenne a dolog, akkor ugyanúgy nem települne fel, mint egy AhtlonXP-re. -
Gondolom valami TPM jellegű cucc, illetve a Microslop azon törekvése miatt, hogy az idei végre a Linux desktop éve legyen.
Egyébként meg vicces, hogy a modernebb atomokat támogatja, de mondjuk a 7th gen i7-eket meg nem, de nyilván úgy született meg ez az egész, hogy végre gépet kelljen cserélnie mindenkinek.
-
Darkness1
aktív tag
Épp a héten láttam, hogy a Ryzen 2000 series processzorokat a Windows 11 25H2 már nem támogatja. Nem világos miért. Pedig a 2600 még mindig jó kis proci.
Új hozzászólás Aktív témák
- Robotporszívók
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mini PC
- TCL LCD és LED TV-k
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Google Pixel topik
- ArchiCAD és Artlantis topik
- Téli Olimpiai játékok Milano - Cortina 2026
- További aktív témák...
- Legolcsóbban - Érintős Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen9: i5-1145G7/16GB/512Gb NVMe SSD/14"FHD IPS)!
- Legolcsóbban Bivaly Workstation Lenovo P15 (Core I7 10750H 32Gb 512Gb 4Gb Nvidia)
- MacBook Air 2024 m3 8gb/256gb
- HP omen 17-w131ng bontva
- Használt Lenovo ThinkPad T14 G1 laptop i5, 16GB RAM, 256GB m.2 SSD, 1 év garancia
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 16GB 256GB 1 év garancia
- Dell Precision 7560 Workstation i7-11850H 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év garancia
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7670 i7-12850HX 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 12GB 1 év gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4495, 100% Akkumulátor
- Használt Sharkoon Skiller SGK3 német mechanikus billentyűzet / 12 hó működési garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest