- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- bambano: Bambanő háza tája
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Belekezdtem a kernel fordításba ez a leírás alapján: [link].
Odáig nem volt gond, hogy a menuconfigot megcsináltam, betöltettem vele a jelenlegi kernelem configját, elmentette, aztán a
#fakeroot make-kpkg --revision=custom.1.0 kernel_image
parancs után elkezdett kérdezősködni, mintha semmit beállítást nem jegyzett volna meg. Megvárom a holnapot, akkor elvileg csinálunk egy fordítást órán.Valamint izé, a menuconfigban a proci típusnál nincs CoreDuo, csak az összes többi, nekem meg ugye pont ez van a laptopban. Core2-t választva jól döntöttem?
-
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #3194 üzenetére
Marha régen sergettem kernelt, de ha ismered a hardveredet, akkor ki lehet szórni a felesleges dolgokat. Ha meg nem vagy biztos benne, akkor modulba kell fordítani. Mindenesetre én ezekből indulnék ki:
-
fradi81
veterán
Hello
Van telepítve vboxbs egy alap debian + xfce4, mi kell ahhoz hogy betöltődjön egy grafikus bejelentkező felület? Egyáltalán van sajátja az xfce-nek vagy gdm-et kell csak telepíteni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3191 üzenetére
No, a kernel-package már lent van, mert éppen most kezdtük el tanulni a kernel fordítást ARM-re, de még csak ott tartunk, hogy végignéztük azt a sok-sok beállítást, amit be lehet állítani a make-s részben.
így nem hangzik túl bonyolultnak, megpróbálkozom vele.A VGA a laptopban egy Intel 945GSE, alapból van 3D driver, gondolom része a kernelnek, de tudok hozzá forrásból is fordítani, ha esetleg kellene.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3190 üzenetére
nem a 2.6.38-ban benne levő driverhez kell hozzájutni, hanem kompletten a 2.6.38-hoz.
pl. ftp.kernel.orgazt letöltöd, kicsomagolod valahova, felrakod a kernel-package nevű csomagot, és egy-két paranccsal lefordul. tornázás legfeljebb akkor van, ha bináris videokártya drivert is akarsz mellé
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3183 üzenetére
Hmm, erre nem tudok mit mondani, egyenlőre minden hiba nélkül megy a testingből. Egyedül a magyar tükör szervernél voltak dependency hibák, átálltam a központira, ott megvoltak a hiányzó csomagok.
Amúgy szerinted mikor jut el a Debian a 2.6.38-as kernelhez? Jó lenne nem csak XP alatt használni a DVB-T tuneremet.
-
kovaax
őstag
A Linux Mint Debian Edition su -, vagy sudo?
Attól függ, mire. A su (switch user) arra való, hogy más júzerként tudjunk dolgozni hosszabb ideig (vagy olyat, amire nincs bekonfigolva a sudo). A sudo meg egyes parancsok futtatására való, amennyiben engedélyezett. És mindez disztribució független.
Persze mindkettő áthágható, su -c valami futtatja a valami programot root-ként (de ilyenkor nem a jelenlegi júzer jelszavát kell beírni, hanem a root-ét), sudo su - vagy sudo bash parancsra pedig root jogú shellt kapunk. Meg lehet még cifrább dolgokat is csinálni velük, de alapvetően az első bekezdésre kell koncentrálni az első időkben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3181 üzenetére
Törvényszerűen? Eddig mindent onnan raktam, semmi gondom nincs. Mikor órán Debian csomagjaival ismerkedtünk, akkor is a testing ágat állíttatták be velünk.
Amúgy pl. a stabil ágban lévő pidgin olyan régi verzió, ami minden jobb klikknél összeomlik, ezt a hibát már valamikor karácsonykor kijavították minden platformon, de a stabilban még mindig a bugos verzió van.
-
fradi81
veterán
Milyen tárolót kellene felvenni hogy telepíthető legyen a libreoffice?
-
fradi81
veterán
Hello
Ha debian telepítésekor nem engedéylezem a grubot, majd LMDE-ben kiadok egy update grub parancsot, akkor megjelenik a debian a grub menüben? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan tudom megcsinálni, hogy az alkalmazás indítóban lévő ikonok parancsát szerkesszem? A skypeot kell indítani úgy, hogy a video4linux kamerám is menjen. Ha az asztalra csináltam egy ikont, abban lehetett is változtatni, és azt írta, hogy alkalmazza rendszerszinten, de az csak addig volt jó, amíg kint volt az ikon, újraindítás után már nem jegyezte meg. (régi, CIF-es webcamom van)
Egész pontosan ezzel kell indítani: env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4lcompat.so skype
Valamint van valami lehetőség olyan eszközt használni, amihez driver csak a 2.6.38-as kerneltől (ben) van? Egy Affatech csipes USB-s DVB-T tunerről lenne szó. Mint10 és OpenSuse alatt már használtam, de mire Debian eljut az említett kernelig, az sok idő.
bambano: köszi!
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3172 üzenetére
A különbség az (mégha nem is a pontos
) a su és a su - között az, hogy a su csak euid-et vált, vagyis az éppen futó processz az éppen futó környezettel rendszergazdai effektív user azonosítóhoz jut. Ezzel szemben a su - az végrehajtja a root belépési procedúrát, tehát cseréli a környezetet, környezeti változókat, stb. a root-nak beállított verzióra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, "SU -" után indítsd el a telepítőjét a drivernek, ott ne a telepítést, hanem a package generationt válaszd, és generáltasd le vele az fglrx csomagot. Ezután az fglrx csomagot telepítsd, ott az elején írja, hogy mi kell neki, és elvileg le is tölti őket.
Amúgy szerintem érdemes adni neki még egy esélyt. Írtam egy cikket a Debian belakásáról, szerintem nézz bele. [link]
Szerk: Debian okkal használja azokat a csomagokat, amiket használ. Mintet is használtam, de voltak ott problémák. Nem annyira kiforrott, mint kellene.
-
zed01
őstag
válasz
CPT.Pirk #3172 üzenetére
Köszi! Most már ezt is tudom. Szerinted tegyek még egy próbát a Debiannal, most már
su -
val telepítve az ati drivert? Mert nekem a stabilitás az első, abban a stabil Debian verhetetlen.
De az is lehet hogy Linux Mint-es Debian lesz, de az a Debian fejlesztői ágából készül, és súlyos hibákat okozott némelyeknél ahogy olvastam a különféle fórumokat.
Még egy kérdés. A Linux Mint Debian Edition su -, vagy sudo?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"SU -" parancsot add ki a root jogokért, a sima SU nem az. Pontos különbséget nem tudom fejből, de ha a sima SU-val tetted fel az Ati drivert is, az lehetett gond. Ha jól emlékszem a magyarázatra, akkor egy pár script, stb. nem fut le a sima SU kiadásakor, míg az SU - esetén igen.
Hamarosan fogok telepíteni asztalimra is tenni Debiant, ott majd kitökölöm h. mi van az Ati driverrel.
szerk: Ati drivert meg úgy érdemes telepíteni, hogy legeneráltatod az fglrx csomagot, és azt telepíted a terminálból, mert ha warningok és errorok vannak, azok ott lesznek részletezve, a sima nextnextfinish telepítéskor viszont nem.
-
zed01
őstag
válasz
CPT.Pirk #3170 üzenetére
Én úgy emlékszek, nem voltak errorok a terminalban.
Más.
A másik problémám az volt hogy sehogy nem tudtam root jogot adni a nautilusnak. Hiába írtam be terminal hogy su majd a jelszó megadása után azt hogy nautilus, azt írta ki hogy egy biztonsági házirend akadályozza ebben a jogosultságban a nautilus elindulását.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na és a driverek telepítése alatt nem volt gond? Nem voltak errorok a terminálban?
Az Ati zárt drivernek kell egy csomó csomag, hogy telepítve legyen, én arra tippelek, hogy hiányzott valami. Az Ati driver meg képes úgy települni, hogy hiányzik némi ez + az, már tapasztaltam. Olyankor meg lesz ami lesz.
-
zed01
őstag
Kipróbáltam élesben a nemrég megjelent Debian linux stabil ágát. Mondom, ha megtetszik, akkor lehet meghagyom fő rendszernek, mégis egy nagy múltú, fejlesztők ezrei által tesztelt és fejlesztett operációs rendszerről van szó. A telepítés rendben lezajlott, minden működne is, de meggyűlt a bajom az ati driverrel. Először a legfrissebb ati drivert telepítettem, persze hogy nem jól működött. Jól van, akkor próbálkozzunk a régebbiekkel. A 10.4-es driver már támogatja a 7.5-ös xorgot. A 10.4-es nem működött jól, a 10.5-ös sem, a 10.6-os sem, a 10.7-es totál fekete képernyőt okozott az újraindítás után. Itt adtam fel, az nem létezik hogy azok a driverek, amik a 10.04-es Ubuntuval (erre tavaly nyárról konkrétan emlékszek) ami ugyanazt a kernelt és ugyanazt a xorgot használja, azzal jól működtek ezek a driverek, Debianon meg egész egyszerűen nem működik jól. Na mindegy visszaraktam az Ubuntut, amivel nincs ilyen probléma.
SZERK: Illetve volt olyan probléma is hogy a win7-esemet Vistának ismerte fel a telepítő, de amikor a telepítés végeztével újraindítottam a gépet nem látszott a Windows a grubban. Szerencse hogy egy terminalban kiadott # update-grub parancs megoldotta a problémát, utána rendben felismerte a Win7-em.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A sudo rendeltetése az lenne, hogy néhány meghatározott parancsot, amikhez emelt jogosultság kell, azt ki tudjon adni K.Pista a helyszínen, az nélkül, hogy a root jelszót ismerné.
Hogy Ubuntuban miért mindenre ezt használják, azt nem tudom, mikor abban is ott van az SU lehetőség.
-
zed01
őstag
válasz
bambano #3046 üzenetére
Azt, hogy rendszergazdai belépés nélkül mindent sudoval intézzen
Mi az hogy rendszergazdai belépés nélkül? A sudo a rendszergazdai belépés ubuntun, ezért kéri mindig a jelszót ha sudot írsz a terminalba. Azt áruld el miért haragszol a sudora? Én használtam normál rendszergazdai belépéses linunuxot (su), használtam ubuntus rendszergazdai belépésest (sudo), mindkettő tökéletesen megfelelt a céljának.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Firefox 4 telepítésére van valami megbízható módszeretek?
-
The DJ
addikt
Az ISPConfig nem a /var/www alá települ és nem is elég kitörölni csak a mappát, ahol található, mivel csomó cron job tartozik hozzá és természetesen egy MySQL adatbázis is, tehát ha csak egyszerűen törli, akkor elég sok szemetet hagy maga után, nem is beszélve azokról az ütemezett feladatokról, amik nem fognak tudni lefutni.
Ha a 2.x verzió akkor ennek kellene működnie: /root/ispconfig/uninstall
-
Mahesa
tag
1. apt-get --purge remove pure-ftpd pure-ftpd-common
2. a porttal lesz gond, mert mind a kettő az 53-ason akar figyelni. Amúgy miért kell mind a kettő?
3. Tapasztalatom nincsen az ISPConfig telepítésével, de mivel php, töröld egyszerűen onnan, ahová telepítetted, pl. a /var/www alól -
meone
tag
Sziasztok!
Tesztelgetem csiszolgatom a szerveremet, megint meg akadtam egy pár dologban.
Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.:
1.A PureFTPd hogyan lehet letörölni ?
2.A BIND9 és a myDNS-megfér egymás mellet vagy a BIND-et töröljem le?
3.Hogyan lehet letörölni az ISPconfigot?
Ez alapján tettem fel: [link]Köszi előre is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi a helyzet a Konqueror és a Java témakörben? Elvileg plugin nélkül viszi a java dolgokat, de se nélküle, se a sun-java6-jre sun-java6-plugin csomagok telepjtése után nem fut a Minecraft a böngészőből. Más Linuxoknál az utóbbi két csomaggal simán ment.
Valamint kinek mennek a családbarát videók a DunaTV-n? [link] - ezek windows alatt a WMP11 friefox plugint telepíttetik, aztán mennek. Konqueroron elindul ugyan a videó, de tekerni nem lehet, ha egeret ráviszem, akkor ugrál a méret, meg ezek mellet random idő után elhalálozik a böngésző.
Valamint valami gondja van a crash reportnak, mert nem tudja használni a gdb-t, annak meg függőség gondjai vannak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez megvan, most feltettem a gksu csomagot, és alt+F2-vel indítom a systemsettingst a gksu-n keresztül, egy pillanatra bejön, és azonnal bezáródik. Ha más progival próbálkozok, akkor is.
Lehet, hogy véletlen az én jelszavamat adtam be neki, mikor első gksu indításnál a rendszergazdait kérte, ebben nem vagyok biztos, és nem is tudtam előhozni azt a jelszókezelős dolgot azóta. Franc tudja, hol lehet elérni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
KDE-s squeeze van most a laptopomon, olyan kérdésem lenne, hogy hol lehet a rendszerbeállításokat adminisztrátorként végezni?
Szeretnék egy automatikus bejelentkezést beállítani, de azon a fülön minden szürke, és nem látok lehetőséget emelt jogosultságok szerzésére arrafelé.Valamint van lehetőség a synapticos touchepad rendes használatára? Linux Mint 9/10 és OpenSuse is tudta kezelni a scroll felületét, de itt Debiánon nem akar scrollozni. (Thinkpad T60)
-
meone
tag
Nem működik
, tegnap végre kinyitottam a portot, és tesztelni akartam, de nem megy.
Telepítésnél ezt használtam.:[link]
A PureFTPd tettem fel ez alapján, ezt töröljem le vagy mit alkossak vele, hogy működjön?A Clamav-ot meg azért akartam letörölni, mert azt mondja, hogy nem a leg újabb van fenn és le akartam cserélni, de most így marad egy darabig.
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #3150 üzenetére
Egy TP-LINK R460 dsl routerbe jön be a digi, amin nincs bekapcsolva a tűzfal.
A gépen iptables van, teljesen sztenderd konfiggal: alapból mindent eldob, befelé related és established jöhet, kifelé meg az általam megengedett célportok felé, köztük udp az 53-as portra mehet csomag.
A lenti log sor meg azt mondja, hogy a router (vagy a szerver?) visszadobja az általam indított udp csomagot ([] között az eredeti csomag adatai), mert valamiért nem tudja fogadni a dns szerver (Port unreachable error.).
Azt sem értem ebben a folyamatban egyébként, hogy ez miért nem related-ként jelenik meg az input-on. Mondjuk lehet azért, mert én a dns szervernek küldtem csomagot, de mégis a router dobja vissza (ha ő az egyáltalán, a MAC az a router címe). -
kovaax
őstag
válasz
bambano #3146 üzenetére
Egyértelmű, hogy te nem tudsz netezni napok óta, ez nem is kérdéses.
Jobban körbe kellett volna járni a problémát, valóban. Visszaraktam a két szervert és kiszedtem a routert. Működik így is a net, viszont jön egy rakat ilyen csomag vissza mindkét szervertől:
Mar 12 9:37:06 otthon kernel: [ 262.295732] INPUT_DROP: IN=eth0 OUT= MAC=00:2b:23:7c:0x:kl:99:15:68:hj:8w:ie:88:cc SRC=193.110.57.4 DST=192.168.1.72 LEN=99 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=59 ID=34020 PROTO=ICMP TYPE=3 CODE=3 [SRC=192.168.1.72 DST=193.110.57.4 LEN=71 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=58 ID=0 DF PROTO=UDP SPT=1106 DPT=53 LEN=51 ]
Ez mitől lehet? Március 10-i az első, megnéztem a syslogban.
Gondolom akkor a router is kap ilyeneket, csak azok ott meg is állnak. Szal visszaraktam a routert egyedüli dns-nek.
-
kovaax
őstag
JAVÍTÁS:
vi /etc/resolv.dnsmasq:nameserver 193.110.57.4nameserver 193.110.56.8
nameserver 192.168.1.1Pár napja vettem észre, hogy csak a routertől (=vagy aki bejelentkezett, gondolom) fogadják el a Digi dns szerverei a kéréseket, a routeren belülről jövö kéréseket a router visszadobja ICMP TYPE=3 CODE=3 üzenettel.
-
-
meone
tag
Köszi szépen
az egyszerűbbel oldottam meg, betettem autó loggolásra és a progit meg indítópultba. Ez csak egy ideiglenes megoldás volt mostanáig.
Most viszont sikerült egy külső IP-t kapnom a szerverhez, így vissza szándékozom állítani a régi állapotot.
Keresnék valami komplex le írást, hogy hogy kell beállítani a VNC-t, hogy ugyan így fusson mint a teamwiever, csak annyi különbséggel, hogy a gép újraindítása után mielőtt be kéne lépnem már akkor eltudjam érni a gépe, és kvázi már onnan tudjak be loggolni.Vagy esetleg valami más ötlet valakinek, hogy hogy tudnám elérni a gépe praktikusan távolról?
Az én gépem Windows XP.
Meg időközben felmerült egy másik problematika is.
Ezt a tutorialt használtam telepítésnél:[link] (a phpmyadmint nem tettem fel majd webmint teszek fel rá)és az ISP konfig úgy jelzi ki a FTP szervert, hogy offline nem működik. néztem a futó processzek között viszont ott van.
Esetleg valakinek valami ötlet, hogy mit kellene még alakítanom.A Clamav vírusirtót, hogy tudom letörölni?
Szintén a fenti linket használva tettem fel azt is.
Köszönöm előre is a segítséget.
-
kovaax
őstag
Úgy tűnik nem opera specifikus a probléma... Mondjuk nekem iceweasel-lel megy a lejátszás, szal nem értem...
-
kovaax
őstag
Használ valaki operát squeeze alatt? Van ilyen gondja neki is?
-
Воланд
titán
Na csak meglett amit kerestem.
nano /etc/pam.d/gdm3
ebben a fájlban lesz egy olyan sor, hogy
auth required pam_succeed_if.so user != root quiet
ez elé teszünk egy #-et vagy pedig töröljük a sort és voilà, root login engedélyezve van (fedorában így kell, gondoltam akkor hátha itt is működni fog és működött).
-
kovaax
őstag
-
BigManus
addikt
Sziasztok!
SUSE Linuxot használok jó ideje, de kipróbálnám a Debiant.
Valahol találok hozzá egy komplex leírást, ahol a parancsok csokorba vannak szedve a program telepítésekkel kapcsolatban?
Értem ezt az alatt, ha pl. fel telepítenék egy Firefoxot, Skype-ot, stb.Előre is köszönöm!
-
meone
tag
Köszi
, már szét is néztem majd ha teljesen kész lesz a konf ezt tolom fel utoljára, demó verzióba elég kezelhetőnek tűnik amire nekem kell.
Sajnos annyira nem vagyok profi, hogy mindent parancssorból toljak.Ám közben felmerült egy másik kérdés.
Hogy és hol tudom be állítani azt, hogy mikor beloggolás után betölt a rendszer automatikusan elinduljon a teamwiever nevű progi?
-
The DJ
addikt
PHPMyAdmin helyett használhatsz például Webmint is... tartalmazza alapból a MySQL modult. Nem lesz olyan komplex, mint egy PMA, de az alap feladatokra tökéletes.
De ha igazán biztonságos megoldás kell, akkor ne használj semmi webes felületet, hanem old meg a dolgokat a terminál segítségével.
-
meone
tag
válasz
bambano #3131 üzenetére
Akkor nincsen más hátra mint előre
és hétfőn nyomok neki egy upgradet és úgy folytatom tovább majd a szerver építését, és konfolását.
Majd arra újra be állítom az AMP csomagot.Esetleg valami ötlet, hogy mit használjak phpmyadmin helyett, amivel tudom kezelni a MySQL-es adatbázisokat a gépen?
-
meone
tag
Sziasztok!
Áthozom ide a problémámat akkor.
[link]
A helyzet a következő.
Barátommal össze állítottunk egy lenny alapú szervert, és épp az AMP csomagot tettem felfele és a végén a phpmyadminnál nem akar be jönni a kezelőfelület a böngészőben.
Mindent ez alapján a tutoriál alapján csináltam.
Link: LAMPValakinek valami ötlete, hogy mit hagyhattam ki?
Köszönöm szépen előre is.
-
Воланд
titán
válasz
bambano #3125 üzenetére
Az a baj, hogy nem.
Ugye kéri az user és root jelszavakat telepítéskor, beírom, bejelentkezéskor kiadja a user nevét, rákattintok, hogy más, beírom, hogy root, beírom a jelszót és hitelesítés hiba, holott tuti, hogy jó a jelszó, mivel ha terminálban váltok rootra akkor elfogadja. Valamelyik konfig fájlban van tiltva, vagy bele kell tenni a root fiókot és ez az amit nem találok.
(#3126) The DJ: Ezeket mind tudom, viszont magába a rendszerbe nem lehet bejelentkezni a root fiókkal.
ugye van olyan, hogy /etc/gdm3/daemon.config, ebben a fájlban található egy security bejegyzés, ide betettem az AllowRoot=true sort, elment, újraindít és még mindig hitelesítés megtagadva.
Igazából nem létszükség, viszont zavar, hogy nem találom.
-
The DJ
addikt
root login engedélyezése, de hol?
Terminálban su root, majd jelszó és már kész is.
SSH-nál:
# nano /etc/ssh/sshd_config
PermitRootLogin yes
Végül:
# /etc/init.d/ssh restart
FTP esetében is engedélyezheted a root accounttal való belépést, de minden programban kicsit máshogy működik.
-
Воланд
titán
Sziasztok!
Lenne egy elég, khmm kezdő kérdésem, félve is teszem fel, kéretik nem leugatni.
Szóval root login engedélyezése, de hogy a fenébe?
Tudom, nem ajánlott, csak itthon csinálnám így vm-en.
su - terminálba az oké, viszont tudom, hogy lehet engedélyezni a root fiókot is, de az istenért sem találom, hogy hol.
-
kovaax
őstag
IceWM személyre szabása:
cp /usr/share/icewm/preferences ~/.icewm/:
ClickToFocus=0 # 0/1
RaiseOnFocus=0 # 0/1
RaiseOnClickClient=0 # 0/1
DelayPointerFocus=0 # 0/1
SnapMove=0 # 0/1
TaskBarShowMailboxStatus=1 # 0/1
TaskBarMailboxStatusBeepOnNewMail=1 # 0/1
TaskBarMailboxStatusCountMessages=1 # 0/1
PagerShowPreview=1 # 0/1
ShowThemesMenu=0 # 0/1
ConfirmLogout=0 # 0/1
EdgeResistance=0 # [0-10000]
MailCheckDelay=300 # [0-86400]
MailBoxPath="file:///var/spool/mail/peter"
MailCommand="x-terminal-emulator -name mailx -title MailX -e mailx"
LockCommand="xscreensaver-command -lock"
ShutdownCommand="sudo /sbin/shutdown -h now"
RebootCommand="sudo /sbin/shutdown -r now"
NetworkStatusDevice="eth0"
DesktopBackgroundImage="/home/peter/.icewm/X-Men_2-004.xpm"
cp /usr/share/icewm/toolbar ~/.icewm/:
prog XTerm xterm x-terminal-emulator -ls -sb
prog "amgui" /usr/share/pixmaps/alsamixergui.xpm /usr/bin/alsamixergui
prog "gvim" /usr/share/pixmaps/vim-32.xpm /usr/bin/gvim -f
prog "E-Mail" /usr/share/pixmaps/icedove.xpm /usr/bin/icedove
prog "WWW" /usr/share/icons/hicolor/32x32/apps/opera-browser.png x-www-browser
/etc/sudoers:
peter otthon = NOPASSWD: /sbin/shutdown -h now, /sbin/shutdown -r now
~/.icewm/startup:
#!/bin/sh
xscreensaver -nosplash &
~/.icewm/theme:
Theme="yamm/default.theme"
Az IceWM/Settings/Focus-t Custom-ra kell állítani!!!
XScreenSaver-t beállítani a
Programok/Képernyő/Védelem/ScreenSaver Preferences-ben!
MetaBalls + Képernyő zárolása 0 perc után -
kovaax
őstag
Nincs kedvem kicsicsázni. Így kell desktopot varázsolni a Squeeze-ből. Aki nem így csinálja az a pokol tüzén fog égni!
Csaltam, Xubuntu 10.10 live cd-s GParted-del particionáltam meg a 2 terrás vinyómat, mert valamelyik rc installer még nem alignolta a particiókat (de gpt-t csinált kapásból). Ez volt a végeredmény (leendő particiók rendre: / swap /home /data):
--------------------------
parted -l
Model: ATA WDC WD20EARS-00M (scsi)
Disk /dev/sda: 2000GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Number Start End Size File system Name Flags
1 1049kB 21,5GB 21,5GB ext4 boot
2 21,5GB 25,8GB 4295MB linux-swap(v1)
3 25,8GB 901GB 875GB ext4
4 901GB 2000GB 1100GB ext4
Debian 6.0.0 amd64 netinst iso letölt, felír:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.0/amd64/iso-cd/debian-6.0.0-amd64-netinst.iso
háló lehúz (a gép egy dhcp-s TP-Link routeren keresztül megy fel a hálóra, a dhcp-t kiküszöbölendő kell lehúzni), cd az olvasóba, bios butulj cd-ről.
[Install]
Language: [Hungarian]
Ország: [Magyarország]
Billentyűzet: [magyar]
<no dhcp>
[Hálózat kézi]
IP-cím: <192.168.1.72>
H maszk: <255.255.255.0>
Átjáró: <192.168.1.1>
Névkiszolgáló: <192.168.1.1>
Gépnév: <gepnev>
Tartomány: <valami.hu>
(háló visszadugása)
root jelszó:
ellenőrzés:
Új felhasználó: <peter>
Felhasználónév: <peter>
Új jelszó:
ellenőrzés:
Particionálás: [kézi, a fentieknek megfelelően]
Tükör: [Magyarország]
szerver: [ftp.hu.debian.org]
HTTP-proxy []
PopCon: [Igen]
[*] Standard system utilities
Grub fő boot rekorda? [Igen]
rendszeróra utc? [Igen]
Telepítés befejeződött: [tovább]
reboot
/etc/fstab-ba /media/usbbar
cp /media/usbbar/fireval /etc/init.d/
update-rc.d fireval defaults
/etc/apt/soruces.list: deb-src kiszed, contrib non-free hozzáad
apt-get update
aptitude
apt-get --no-install-recommends install firmware-linux parted parted-doc hdparm sudo vim anacron bzip2 cksfv cups-pdf chkrootkit lshw
apt-get --no-install-recommends install xorg xdm xserver-xorg-video-radeon xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-vesa xterm icewm icewm-themes menu xscreensaver oneko mesa-utils vim-gtk
apt-get --no-install-recommends install gkrellm hddtemp lm-sensors sensord i2c-tools
apt-get --no-install-recommends install iceweasel flashplugin-nonfree x-ttcidfont-conf msttcorefonts ttf-dejavu ttf-xfree86-nonfree xfonts-encodings ttf-liberation xfs xfstt ttf-lyx latex-xft-fonts xfonts-mathml ttf-mathematica4.1 mathematica-fonts ttf-bitstream-vera
wget http://www.debian-multimedia.org/pool/main/d/debian-multimedia-keyring/debian-multimedia-keyring_2010.12.26_all.deb
dpkg -i debian-multimedia-keyring_2010.12.26_all.deb
/etc/apt/sources.list: deb http://www.debian-multimedia.org squeeze main non-free
apt-get --no-install-recommends install alsa-base alsa-utils alsamixergui audacious audacious-plugins vlc mplayer flac id3v2 xfreecd cdparanoia lame
Ha nincs hang HDA Intel esetén: alsactl init
opera-t chrome-ot leszedni
dpkg -i opera_11.01.1190_amd64.deb google-chrome-stable_current_amd64.deb
apt-get -f install
update-alternatives --set x-www-browser /usr/bin/opera
apt-get --no-install-recommends install unrar unzip genisoimage wodim
/etc/wodim.conf: CDR_DEVICE=/dev/scd0
apt-get --no-install-recommends install dnsmasq
vi /etc/dnsmasq.conf:
domain-needed
bogus-priv
resolv-file=/etc/resolv.dnsmasq
address=/ad.econet.hu/127.0.0.1
address=/adocean.pl/127.0.0.1
address=/ads.pixinfo.com/127.0.0.1
address=/ads.waxum.hu/127.0.0.1
address=/adverticum.net/127.0.0.1
address=/advert.hu/127.0.0.1
address=/as.fotexnet.hu/127.0.0.1
address=/atdmt.com/127.0.0.1
address=/audit.median.hu/127.0.0.1
address=/doubleclick.net/127.0.0.1
address=/etarget.hu/127.0.0.1
address=/gemius.pl/127.0.0.1
address=/google-analytics.com/127.0.0.1
address=/keymedia.hu/127.0.0.1
address=/marvell.index.hu/127.0.0.1
address=/passport.index.hu/127.0.0.1
address=/rehs.index.hu/127.0.0.1
address=/sher.index.hu/127.0.0.1
address=/adjax.flickr.yahoo.com/127.0.0.1
address=/ad.insightexpressai.com/127.0.0.1
address=/ad.yieldmanager.com/127.0.0.1
listen-address=127.0.0.1
vi /etc/resolv.dnsmasq:
nameserver 193.110.57.4
nameserver 193.110.56.8
nameserver 192.168.1.1
vi /etc/resolv.conf:
nameserver 127.0.0.1
search matko.hu
vi /etc/cron.daily/petiapt:
#!/bin/sh
LOGFAJL=/var/log/zora.log
if [ -f $LOGFAJL ] ; then
rm $LOGFAJL
fi
echo "UPDATING PACKAGE LISTS..." > $LOGFAJL
date >> $LOGFAJL
/usr/bin/apt-get update | grep -E -v "^Hit |^Ign |^Mell|^Tal" >> $LOGFAJL
date >> $LOGFAJL
sync
/usr/bin/mail -s APT peter < $LOGFAJL
apt-get --no-install-recommends install gimp openoffice.org geeqie imagemagick hugin xpdf
apt-get --no-install-recommends install mysql-server ntpdate
apt-get --no-install-recommends install sun-java6-jre sun-java6-plugin
apt-get --no-install-recommends install icedove
régi ~/.mozilla-thunderbird alól 1h6jk0uh.default és profiles.ini másolni
~/.icedove alá, icedove-t indítani, sokáig migrál
Valami paraszt függőség miatt felkerül az avahi-daemon, és ugat össze-vissza a tűzfalon:
apt-get purge avahi-daemon -
kovaax
őstag
-
bambano
titán
Etch-ről squeezere az érdekes menet lesz...
ha fogadnom kellene, arra fogadnék, hogy a grub2-re meg az új init rendszerre átállásba bele fog törni az automatizmus bicskája, ott sokat fogsz kézzel reszelni..Ezen kívül akik sok rosszul megirt php scripttel felszerelt webes cuccokat hajtanak, azoknál most az orbitális kenobi tábornok időszaka következik, mert a php default cuccain sokat változtattak.
Ja, etchen mintha még a postgres olyan lett volna, hogyha egy táblát nem soroltál fel a from után, lenyelte, de már a lennys sem nyeli le.
Úgyhogy olvasni, olvasni, olvasni, mielőtt upgradelsz. teszt rendszert sem ártana összerakni hozzá.
-
The DJ
addikt
Debian 6.0?
Hű, még csak most jött ki a Lenny és máris itt a Squeeze?Én meg elbújhatok a sarokba az Etch 'n' Half-os gépekkel. Nem tudom miért, de félek az upgade-től, ezért is nem szántam rá magam ezelőtt. No meg ha valami balul sül el, akkor mehetek fel a terembe szöszölni órákat és izzadni, hogy vajon minden futni fog-e az eddig használt programok közül. Így meg viszont elesek pár fontos frissítéstől és előbb utóbb biztonsági téren is elkezd hanyatlani a rendszer. Na majd meglátjuk.
Mindenesetre köszönöm az infót, nekem kivételesen új volt
-
kovaax
őstag
-
SPQR
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy milyen módon lehetne sávszélesség korlátozást csinálni ip-re szűrve. Egyáltalán van-e ilyenre lehetőség.
A válaszokat előre is köszönöm. -
Jester01
veterán
-
gyurman
tag
Szevasztok! Mit ajánlotok? Szeretnék egy debiant feltenni, de a hálókártyámat eddig egyik linux sem támogatja. SIS 191. Találtam hozzá infót, hogy fordítsam modult kernelbe. De mit tegyek? 64 bites linuxot akarok, és annak a kernelét. A vmware csak 32 biteset akar futtatni, akkor most hogyan fordítsak 64-es alá modult? Vagy így is menne?
Valakinek van ötlete? Vagy valaki megforgatja nekem?
Ja és valahogy net kellene, mert már egy dvd-t feltelepítettem, de még mindig nincs ntfs-3g make és gondolom sok más. -
Gijnka
csendes tag
válasz
bambano #3100 üzenetére
A rendszernek az elsőként a következő feladati lennének:
A hőmérséklet észlelése. Ezt a DigiTemp nevű alkalmazással oldom meg, valahogy így.
A program terve még nem állt össze teljesen, de a lényeg az, hogy beolvassa a hőmérséklet adatokat, és ezek alapján határozza meg, mikor, mennyit kell öntözni és szellőztetni.
Ezen eredmények alapján vezérel egy relékártyát, mely párhuzamos vagy soros porton keresztül csatlakozik a számítógépre. A relékártyára vannak "rákötve" az öntözés, a szellőzés és a kiegészítő világítás áramkörei.
A program másik feladata, hogy naplózza a környezeti adatokat és az eseményeket, melyből megállapíthatom mit rontottam el, vagy csináltam jól a termesztés során, és min kell változtatnom a beállításokon, a termésbiztonság fokozása végett.A napló feldolgozása (szép grafikonok készítése stb.) és a rendszer karbantartása, megfigyelése, beállítása, fejlesztése egy másik gépen történik, ezért állandó kapcsolatra van szükségem a két gép között.
Közben OpenSSH-val létrehoztam a kapcsolatot a két gép között. Az adatok szinkronizációját pedig Bash szkriptekbe oltott scp parancsokkal oldanám meg.
De ha bármilyen jobb ötletetek van ennél, vagy tudtok ajánlani olyan irodalmat, amit érdemes lenne áttanulmányoznom, azért nagyon hálás lennék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Gyermek PC játékok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest