- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: Három júniusi képem
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
netpeti98
addikt
Kérdés lehet-e tudni pontosan milyen hardvereket nem támogat?
Üdv netpeti98
-
Brown ügynök
senior tag
Feltöltöttem a kernelt is. Amikor még volt, és amikor már nincs. [link]
-
Brown ügynök
senior tag
Kábellel minden rendben, windowson szalad a net.
Szerk: Meg azt sem értem, a google-t hogy tudom elérni, meg a debian fórumot, meg a sakk.hu-t (véletlen derült ki) más weblapokat meg nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3793 üzenetére
Egyszer jártam úgy, hogy mikor a digisek bekötötték a netet, ugye szépen szabálytalanul betoldották az UTP-t. két helyen is (meg telefont is arról szedték le), és valami eret felcseréltek vagy franc tudja mit csináltak, de egyik routerem be tudott tárcsázni a vonalon, míg másik nem. Kicseréltem a kábelezést, azóta minden tud betárcsázni.
no IPv6 routers present - itt minek kellene lennie PPPoE mellett?
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3792 üzenetére
nem, nem ez a gondja.
amikor hozzányúl az interfészhez, akkor még egy darabig megy a dróton a protkoll-egyeztetés, csak utána áll fel az interfész. ez akár 5-10 másodpercbe is beletelhet, cisco switcheknél néha több.Azért sem lehet ez a baja, mert utána feláll rajta a ppp.
Sep 9 13:03:57 debi kernel: [ 19.220251] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
itt van a válaszengem ez a sor: Sep 9 13:04:08 debi kernel: [ 29.520024] eth0: no IPv6 routers present
bosszant még mindig.meg az a gyanú mocorog bennem, hogy a kde valamelyik okoskodó network manager programja köp bele a levesbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Erre rákeresve: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready, az első találat szerint hálókábel hiba. Többi találatnál nem írták, de érdemes lenne megnézni másik kábellel, vagy ha nincs másik, akkor megmozgatni, stb.
dmesg | tail a terminálban mit mond?
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3790 üzenetére
Egyszer volt, hol nem vol, volt egyszer egy net. Ami megint elment.
Egyébként volt már grafikus felületem, csak amikor próbáltam beállítani az ATI vga kártyát, hogy ne csíkozza össze a képernyőt, akkor elveszett (fentebb írtam). Ezt most sikerült visszaállítani, megint van grafikus felület. Szépen csíkozódik is a képernyő.
A probléma ismét kettős: se net: se szép képernyő. Nem tudom miért ment el megint. Annyit csináltam, hogy letöltöttem a kde felületet. Majd újraindítottam a gépet és megint elment a net. Nem tudom mi állítódik el folyton.
Feltöltöttem a syslogom egy kivonatát, amikor még volt net, és amikor már nem. Hátha ti láttok valamit amit én nem: [link]
Amikor beírtam a debain wiki-ben látott interface példát, akkor nem volt netem:
auto eth0
iface eth0 inet manual
auto dsl-provider
iface dsl-provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig eth0 up
provider dsl-providerJelenleg ez van és most csak részleges (kvázi nincs) netem van:
auto lo
iface lo inet loopback
auto provider
iface provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig eth0 up
provider providerEgyébként, amikor volt netem, akkor is ez a beállítás volt, úgyhogy valószínűleg ez irreleváns.
Köszönöm az eddigi segítségeket, nem szórakozásból kérek ennyi segítséget.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Brown ügynök #3788 üzenetére
Jah hogy még terminálban vagy!
Akkor ugyanaz az eljárás, de az apt-get is megteszi. Beírod az fglrx- szót az apt-get install után, és tabra kilistázza a csomagokat, azt mind fel kell tenni.
Szóval így nézzen ki:
# apt-get install fglrx-atieventsd fglrx-control fglrx-driver fglrx-glx fglrx-modules-dkms xvba-va-driver
Aztán # aticonfig --initial
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Brown ügynök #3788 üzenetére
Na zsír, megy ez!
Miért így akarsz Ati drivert felrakni?
Használd mondjuk a Synaptic csomagkezelőt, amit írtam korábban. Keress rá az fglrx szóra, és tedd fel a 4 darab fglrx-es csomagot, valamint ha van a listában, akkor az xvba-va-drivert is.
Telepítés után elvileg csak az aticonfig --initial parancsot kell kiadni emelt jogokkal a terminálban, aztán reset után komplett Catalyst cakum pak működni fog.
-
Brown ügynök
senior tag
Jelentem: van netem!
Azt viszont nem tudom, hogy mitől. Megcsináltam azokat a változtatásokat amiket bambano javasolt, reboot de nem lett jó. Majd átírtam az interface-t úgy, ahogy a Debian wiki javasolta. Reboot. Nem jó. Majd az eredeti beállításokat írtam az interfacebe és amikor reggel indítottam, volt net. Az apt-get update fél perc alatt futott le és lett 28 256 új csomagom.
Ami az előzőekben 2 óráig tartott és 4 új csomagom lett.
Most viszont lenne egy újabb gondom.
Próbáltam beállítani a videokártyát de valamit elszúrhattam mert csak a konzol jön be. Ez alapján [link] annyit csináltam, hogy kiadtam az apt-get install firmware-linux-nonfree parancsot, majd létrehoztam az xorg.conf fájlt:
Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "hdradeon"
EndSectionALT + F7-tel nem vált át, pedig a kdm telepítve van.
-
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3780 üzenetére
[link]
emellett le lehet tiltani az ipv6 protokollstack betöltését is, legegyszerűbben a /etc/modprobe.d/aliases.conf fájlban:
# alias net-pf-10 ipv6
alias net-pf-10 off -
Vladi
nagyúr
válasz
Brown ügynök #3780 üzenetére
nem folytam bele ebbe a hálózat-sagaba. bocs.
ha dhcpvel kapod az ip-t akkor elvileg kapsz rendesen dns címet is.
-
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3777 üzenetére
nem lehet, hogy a dns szervered v6-os címeket is visszaad és a géped azon próbálkozik először?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Brown ügynök #3777 üzenetére
Nem megy a névfeloldás. A dns szerver címe be van állítva jól?
-
Brown ügynök
senior tag
Mitől lehet az, hogy csak a google-t és 1-2 debian oldalt hoz be Konquerer és az Iceweasel böngésző? Bármi mást akarok megnyitni egyszerűen semmi nem történik. Ja és ami még fontos lehet: a ping csak ip címekkel fut le, domain neveknél azt írja ki: ismeretlen host.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
Jester01 #3775 üzenetére
Ja, nem tudtam.
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:22:15:91:34:be
inet6 addr: fe80::222:15ff:fe91:34be/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:45 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:52 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:17286 (16.8 KiB) TX bytes:7333 (7.1 KiB)
Interrupt:19 Base address:0xdead
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:146 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:146 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:9268 (9.0 KiB) TX bytes:9268 (9.0 KiB)
ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:82.131.216.104 P-t-P:213.163.48.10 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1492 Metric:1
RX packets:34 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:38 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:15788 (15.4 KiB) TX bytes:5739 (5.6 KiB) -
Jester01
veterán
válasz
Brown ügynök #3774 üzenetére
Az nem az mtu
$ /sbin/ifconfig
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:8b:32:c9:ec
inet addr:192.168.100.100 Bcast:192.168.100.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 -
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3771 üzenetére
mennyi az interfészek mtu-ja?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Brown ügynök #3771 üzenetére
Nálam ez van: [link]
-
Brown ügynök
senior tag
Ti is ilyen üzeneteket kaptok apt-get update esetén mint amit az előzőekben linkeltem? A debian fórumon is azt tanácsolták állítsak be másik tükröt. Mellesleg ez a progi elég hasznos: [link] Hiába állítok be azonban us, de, uk, hu szervert, mind lassú és szinte csak ilyen üzeneteket dobál, hogy: nem tudott kapcsolódni, mellőz, error 404. Ez a konzólból való frissítés elég kényelmes, de ha ilyen sokáig tart...
-
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3769 üzenetére
oké, tehát zónát nem írtál neki.
tartomány a windowsban van, az smb meg társai környékén.
a zónát a /etc/resolv.conf-ban lehet megadni, domain kezdetű sorban. -
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3763 üzenetére
milyen tartománynevet?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Brown ügynök #3765 üzenetére
Ha megy az angol, akkor javaslom a Debian fórumát, ott gyorsan kaptam választ már pár kérdésemre és a hozzáállásuk is teljesen korrekt. Levlistákat nem ismerem, azt majd valaki mond. [link]
-
Brown ügynök
senior tag
Esetleg van javaslatotok a problémámmal melyik levelezőlistára írjak?
-
Youri
veterán
válasz
Brown ügynök #3763 üzenetére
Csak akkor kellene, ha tarományban használnád. De a pppoe ezt kizárja.
-
Brown ügynök
senior tag
Esetleg az nem befolyásolja, hogy telepítésnél nem adtam meg tartománynevet?
-
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3759 üzenetére
nem mondom.
szerintem az a hibaüzenet egy lekezeletlen acpi esemény miatt keletkezett. -
Brown ügynök
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezek az
Message from syslogd@debi at Sep 7 08:25:11 ...
kernel:[ 190.050303] invalid opcode: 0000 [#1] SMPüzenetek korábban is voltak? Pl. a netinstallos verziónál? Mert rákeresve ezekre, mindenféle kernel bugot leíró oldalak jönnek be.
Kezdésnek azt javaslom, hogyha van még kis energiád, akkor szedd le a telepítő 32 bites verzióját. PAE-s kernelek vannak már ott is, szóval nem lesz ram korlát.
-
Youri
veterán
válasz
Brown ügynök #3753 üzenetére
Ahogy látom 64 bit
apt-get install ia32-libs
ezt futtasd le, majd próbáld újra
-
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3741 üzenetére
hopp, kimaradt a kiadás neve a sources.listből.
a webszerver után a kiadás neve kell:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ main contrib non-free
helyesen
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
-
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3747 üzenetére
egy netstat -rn kimenetet kellene
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Brown ügynök #3747 üzenetére
Annak kérnék egy kimenetét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Brown ügynök #3745 üzenetére
Mentés után apt-get update-el kezdted?
-
bambano
titán
válasz
a magyar debian mirror nekem nem jött be mostanában, mindig a németet használom. az ftp.hu.debian.org helyett ftp.de.debian.org-ot javaslok.
az ftp.debian.org sem lenne rossz elvileg, csak abban nem bíznék, hogy a terhelése mindig elfogadható.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Szedd ki a címekből a "hu"-t, valamiért gyakran gondok vannak a magyar kiszolgálóval.
Szóval ...ftp.hu.debian.org... helyett csak ...ftp.debian.org... legyen, és hasonlóan minden sorban.
Sajnos a korábban linkelt képen még nálam is hu-s címek vannak.
No itt a mostani állapot: (testinget továbbra se tedd be a main helyett)
szerk:
aptitude-ot hanyagold egyenlőre, maradj apt-get -nél.
-
Brown ügynök
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Brown ügynök #3739 üzenetére
Természetesen rootként, pl. ALT+F2 után beírva a kdesu kate szavakat, rootként indul a grafikus szövszerk.
Én ilyen szerkesztésre terminálban a Midnight Commander (mc, olyan mint anno a norton commander volt) belső szövegszerkesztőjét szoktam használni, az kellően egyszerű a számomra.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
bambano #3737 üzenetére
Miután letöltöttem egy 654 Mb kde képfájlt és megkaptam a helyes utasításokat CPT.Prik-től, már nem volt gond. Az Ati kártya még necces lehet, de ezért nem fogok hardvert cserélni
@CPT.Prik:
Ha nem akarja elmenteni a változtatásokat? Azt hiszem azt írja nincs jogosultságom. Mivel / hogy nyissam meg? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3737 üzenetére
Egy ideje már megcsinálták rendesen, azóta csak feldobom a 4 ati csomagot dselectben, és onnan kezdve van CCC-vel együtt minden, tökéletesen megy vele a Radeon, és magától frissít is, nem kell piszkálnom.
KDE miért bonyolultabb, mint a Gnome? Főleg Win után tűnik barátságosabbnak, ismerősnek.
Youri: nekem sem esett le, annyira alapvető dolog az a pár szó.
-
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3734 üzenetére
ati kártya, kde, pppoe... ezek nem kezdőknek való dolgok.
-
Youri
veterán
válasz
Tehát, dpkg -i vel próbálod a chromiumot telepíteni, de függőségeket hiányol? Ha így van, akkor sorba másold ki a függőségeket - kijelöl jobbklikk másolás egyben az összesre - majd az apt-get install mögé. Ha továbbra is függőségek vannak, akkor apt-get -f install.
Amúgy 32 vagy 64 bites az os?CPT.Pirk: ez épp nem jutott eszembe
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jájj sejtem mibe futsz bele!
Nyisd meg szerkesztésre az /etc/apt/sources.list fájlt.
Ilyen legyen mint nálam: [link]
csak attól eltekintve, hogy a main szavakat ne írd át testingre, valamint csak az első 6 sor kell neked, a videolanos már nem.
szerk: alapból a Debian csak a tényleg "free" cuccokat telepíti, ezért nincsenek ott azok a plusz szavak nálad, mint pl. contrib, meg a non-free.
Mentés után term. apt-get update, aztán már mindennek mennie kell.
Ha meg mindennel megvagy, akkor apt-get upgrade a végén majd.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3729 üzenetére
Javaslatod szerint lefuttatott kódok:
Csomaglisták olvasása... Kész
root@debi:~# apt-get install synaptic
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
synaptic csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá
.A kért csomag tehát: hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: Package 'synaptic' has no installation candidate@Youri: Hasonló mint fent, se chromium-browser se a gépre letöltött csomagra hivatkozva nem fut le. Egyébként a fájlt a home/download mappába raktam.
Ha ezt megtanulom, a ráépülőkkel sem lesz gond. Remélem...
@bambano: Én nem emlékszem ilyesmire (mit ne csináljak), de várom a javaslatokat.
-
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3721 üzenetére
"Egyébként most csak azért tűnik hosszúnak egy rendszer testreszabása mert még nem értek hozzá?": nem hosszúnak *tűnik*, ez hosszú
és azért, mert sok szempontból is sikerült belehúzni azokba a dolgokba, amiket nem nagyon szoktunk javasolni linuxozáshoz.ha egy gép telepítésére normálisan rászánt időből kivonom azt, amíg a sok csomagot bontogatja a vinyón, akkor 20 percnél nem kell több hozzá. tehát az, hogy bebootol 2x, particionál, alap debian telepít, desktophoz való csomagokat letölt, az ebben benne van, az, hogy esetleg raidet szinkronizál, fájlrendszert telepít, meg fut az install a letöltött csomagokra, az nincs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ZCoyote #3731 üzenetére
Ez így van, valamint első Linuxnak nem a Debiant szokták választani, hanem valami ráépülőt, mint az Ubi, Mint, vagy a másik oldalról az OpenSuse.
A gond itt úgy kezdődőt, hogy kolléga elfeledkezett az adsl betárcsázós voltáról, ami nélkül nehéz a netinstallos isonak boldogulnia.
-
ZCoyote
őstag
válasz
"Egyébként most csak azért tűnik hosszúnak egy rendszer testreszabása mert még nem értek hozzá?"
Igen azért. Egy egyszerű asztali környezet beállítása egy idő után már nem ilyen nyűgös.
Ezt is meg kell tanulni mint annak idején a Windows-t. Lehet, hogy most még kínai az egész de idővel ha foglalkozol vele majd letisztul.
Ne csüggedj! -
Youri
veterán
válasz
Brown ügynök #3728 üzenetére
Ha jól értem, akkor az aptitud-del próbáltad a Chromiumot, és apt
-gett -tel a függőség feloldani? Próbáld meg a chromiumot apt-get instal -lal, és ha reklamál a függőség miatt, akkor az apt-get -f install -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Brown ügynök #3726 üzenetére
Próbálkozz meg grafikus úton csomagkezelővel.
$ su -
# apt-get update
# apt-get install synaptic
# exit
$ exitEzután a k menüben bepötyögöd, hogy synaptic, és ott lesz a grafikus csomagkezelő.
Valamint továbbra is javaslom az Iceweasel (Firefoxo) használatát, telepítése tök egyszerű. [link] - én spec. többre is tartom, mint a Chromeót.
-
Youri
veterán
válasz
Brown ügynök #3726 üzenetére
apt-get -f install
Ezt lefuttattad?
És inkább az apt-get -et javaslom az aptitude helyett. -
Brown ügynök
senior tag
Nem jó.
Parancs: dpkg -i csomagnev --> függőség miatt leáll --> apt-get -f install --> eltávolítja a nem települt Chromium böngészőt
su - -c aptitude install Ismeretlen parancs "install" (vagy mi).
Dühít mert nem tudok Konquerorrel internetezni, nem tölti be az oldalakat csak a google-t meg debian egyes oldalait.
A vga-t, vagy az őt kezelő programot hogy állítsam be hogy ne csíkozzon.
-
kovaax
őstag
válasz
Vagy a dpkg -i akármi után mondj egy apt-get -f install -t, ez utóbbi rendberakja a függőségeket.
Igen, azért. Idővel majd belejössz.
-
-
Brown ügynök
senior tag
Akkor tudnál nekem segíteni? Hiába próbálom futtatni a aptitude install chromium-browser chromium-browser-l10n parancsot, nem találja a csomagot. Próbáltam úgy is, hogy letöltöttem a fájlt majd dpkg -i csomagnev. Itt elkezdte kicsomagolni de függőség miatt (libcurl3, libconf2-4) leállt.
Egyébként most csak azért tűnik hosszúnak egy rendszer testreszabása mert még nem értek hozzá?
Szerk: Úgy próbáltam. Akkor sem találja. Nekem a fejlesztői eszközök miatt (is) kellene a Chrome.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ott nálad fölöslegek vannak.
Per pill ez van nálam:
/dev/sda5 /mnt/windows/c ntfs rw,users 0 0
/dev/sda7 /mnt/windows/e vfat noauto,rw,user 0 0Csak uuid-kkel persze.
Lehet az a noauto okozza a problémát, azt nemrég kellett beírnom, mert korábban nélküle ment úgy, mint most vele.
szerk: én meg állítólag mazohista vagyok a dselectel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Felcsatoltam wines partíciókat a /mnt/windows/c és /e "mappákba". A fájlkezelő kérdés nélkül hozzáfér, de a torrent progi csak az után, hogy fájlkezelővel belementem az említett mappába.
Hogy lehetne megoldani, hogy a torrent magától rögtön tudjon dolgozni a wines partíciókon?
Jah és rájöttem, hogy a Konqueror indul el, ha kapott linkre kattintok, nem az Iceweasel, ezzel is kellene kezdenem valamit.
-
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3706 üzenetére
a su-nál -c-vel kell megadni a futtatni kívánt parancsot.
su - -c aptitude install
de miért nem apt-get-tel telepítesz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Brown ügynök #3706 üzenetére
Jájj!
beírod:
debi:~$ su -
bekéri a rootjelszót, enter.
Aztán ez lesz:debi:~#
na ekkor írhatod amit szeretnél, a # jel az emelt jogosultságok jele.
debi:~# dpkg -i csomagnev
Emelt jogosultságok elhagyása az exit paranccsal. Figyelj arra, hogy az su - az a switch user parancs, ezért nem abban a mappában leszel, ahol kiadtad az su - parancsot, hanem a /root-ban.
-
Youri
veterán
su - [ENTER]
és kéri a root jelszót, utána kapsz egy #-t a $ helyére, root vagyvagy sudo, ahhot ugye a sudoers fájlba kell beleszerkeszteni a felhasználót, és akkor az adott parancs elé írt sudo csak arra az egy parancsra ad super user jogot, nem az egész sessionre
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
CPT.Pirk #3703 üzenetére
Így próbáltam futtatni:
@debi:~$ su - aptitude install chromium-broswer chromium-broswer-l10n
Ismeretlen azonosító: aptitude
@debi:~$ su - root aptitude install chromium-broswer chromium-broswer-l10n
Jelszó:
/usr/bin/aptitude: /usr/bin/aptitude: nem futtatható bináris fájlIlletve így is:
su -l root dpkg -i csomagnev
Nem nagyon akarja.
@bambano: Kifejtenéd bővebben? Hogy lehet ez beállítani? A monitor beállításoknál úgy látom minden rendben (1280x800, 60 Hz), a hardvernél nem látok videokártyát.
@Youri, CPT.Pirk: Kösz és elnézést de újonc vagyok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3704 üzenetére
Igen, ez a határidő dolog zavart Ubuntunál, véleményem szerint ez a feszített kiadási menetrend a minőség rovására megy. Milyen dolog az, hogy telepítés után nincsenek ikonok a unityben, csak üres gombok? Pedig egy régi AthloXP + GF5200 pároson volt, szóval semmi extra nem volt a gépben. Győztem visszaállítani hagyományos Gnomera, az legalább működött. Aztán Debiant felraktam Ubi helyére, érdekes rögtön minden ment elsőre...
su - -t mindig terminálban használtuk, mert igazából csak ott dolgoztunk az órán. Egyébként KDE sincs annyira elveszve, ALT+F2-t lenyomva beírom a kdesu programnév kombót, és máris rootként fut a progi. Terminált is lehet ilyen módon futtatni, akkor rögtön #-al indul. Nem tudom, hogy erre gondoltál-e, már egy ideje nem Gnomeoztam, valahogy nagyon bejött a KDE.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3703 üzenetére
Az ubuntu egy pénzes disztró, határidőkkel, meg mindenféle managerekkel megtűzdelve. Csak a nevében linux, a szellemiségében régen nem az.
a sudo-nak pedig van rendes konfigja, ahol megmondhatod, hogy ki milyen parancsot adhat ki.
a su - parancs nem mindig jó rootra váltáshoz, mert a grafikus programok nem fognak benne menni. megint mondtam volna, hogy van a gnome menüben root terminál, dehát halmazatilag hátrányos szegény a kde-vel
ha teljes rootra váltást akarsz, a legjobb az ssh -X root@localhost
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Brown ügynök #3700 üzenetére
KDE-re fejből nem. Gnomeon ott a gdebi. Én a terminálos dselectet használom.
Az aptitude-os sort miért nem rootként írod be? su - parancs dob át rootba. A minusz az fontos oda.
bambano: oké, tényleg van homeja. SUDO-t meg pl. Ubuntun erőltetik, holott csak meghatározott parancsok futtatását tenné lehetővé olyanok számára, akiknek nem akarunk root jogokat adni. Mondjuk azt nem tudom, hogyan lehet megszabni a dolgokat, és hogy miért ezt használják mindenre Ubuntun.
-
bambano
titán
válasz
Brown ügynök #3700 üzenetére
hogy a monitorod natív üzemmódjában hajtod a kártyát is.
másikra:
telepíteni csak root telepíthet, ha gnome-od lenne, ahhoz van egy synaptic nevű csomagkezelő.hogy ne szaladjon el a terminálon minden, lapozót szoktak használni, angol nevén pager-t. három van a cuccban, a more automatikusan települ, ezen kívül lehet még rajta less meg most.
pl. ls -l | more
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3699 üzenetére
"Root felhasználóval nem is fog beengedni, ez nem Windows. Rootnak nincs is home mappája, meg ilyenek": ezt a hülyeséget nagyon gyorsan felejtsd el.
rootnak van home mappája, a /root. pontosan a sudozás a windows majmolás miatti agybeteg dolog, amit nem ártana kiirtani a francba.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple asztali gépek
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Futás, futópályák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Open Broadcaster Software OBS
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest