- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #8780 üzenetére
rc.local-ba is mehet nyugodtan:
root@otthon:~# systemctl status rc.local.service
● rc-local.service - /etc/rc.local Compatibility
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/rc-local.service; static; vendor preset:
Drop-In: /lib/systemd/system/rc-local.service.d
└─debian.conf
Active: inactive (dead)
root@otthon:~# uname -a
Linux otthon 4.9.0-7-amd64 #1 SMP Debian 4.9.110-3+deb9u1 (2018-08-03) x86_64 GNU/Linux
root@otthon:~# -
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #8284 üzenetére
KDE alatt alapértelmezés szerint tudtommal nem csatolódnak fel automatikusan az eltávolítható eszközök (pl. USB-s háttértárak). De amúgy beállítható.
-
-
totron
addikt
válasz
CPT.Pirk #8197 üzenetére
A BSD-s kernelházasítás ötlettel bukkant fel ez a jelszó bug. Nem kicsit kiábrándító, nívóromboló, de ez van. Parrotról éles tapasztalat valakinek esetleg? A forkokkal mindig az a baj, hogy amennyivel többet adhatnának, általában pont annyiféleképpen teszik tele hibákkal is a körített scripteket, így a többlet nem többlet, hanem öncélú gányolás csak.
-
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #8174 üzenetére
egy levelezési lista van mögötte, de szerintem nem fogod tudni helyesen megadni a tárgyat és címzettet a bug nyitásához program nélkül, plusz egyébként belegenerálja a releváns csomagok verzióit is
utána később ha már csak válaszolni kell a bugra valamit, az már megy emailből
-
-
kovaax
őstag
-
Lathronos
őstag
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #7731 üzenetére
Így a Debian 9 küszöbén mennyit fogsz még bosszankodni a lassan hárommal korábbi kiadás DE bugjain? Azért ne felejtsük el, hogy ugyanígy vannak hasonló problémák egyéb disztrók esetén is.
Ahogy meg már említették korábban, a Debian alapvetően nem desktop oprendszer. Van aki mégis tudja annak használni, és van, aki nem
-
Friczy
senior tag
válasz
CPT.Pirk #7716 üzenetére
Nem jól érzed
Van elég ember, de a stabil disztribúció Debianban azt jelenti, hogy kiadás után már csak security bugokat javítanak, verziót nem frissítenek. Akkor se, ha nem jól működik. Ennek van előnye is (pont a stabilitás, csak disztribúció-frissítéskor kell meglepetésekre számítani), és hátránya is (ha bugos volt az upstream, akkor bizony évekig az marad a kiadásban).
Ha valakinek ez nem felel meg, nyugodtan választhat másik disztribúciót.
-
gt7100
tag
válasz
CPT.Pirk #7714 üzenetére
Például?
A backports egyébként úgy tudom, egy olyan opció, aminek még a biztonsági frissítései is elmaradhatnak.
Ubuntu 14.04-ig viszonylag használható volt és valamivel frissebb csomagokból épült fel, mint a debian. Hogy az új LTS milyen lesz... hát ott már vannak kétségeim. -
kovaax
őstag
-
-
válasz
CPT.Pirk #7504 üzenetére
Nem teljesen ugyanarról, ráadásul bob.zxr fórumtársam (#7502)-e sem ezt támasztja alá, de itt sem ugyanarról beszélünk, nagyon nem tudunk egyetérteni, bár ha igaza van, hogy én nem is értem, amit írok, akkor talán mégis csak azonos platformon vagyunk!
(#7505) bob.zxr
OK! Majd ha Phoronix leszek, akkor talán.Te meg írd le, mennyi írás terhelést jelent ugyanez szerinted! (már csak azt nem értem, miért használsz mégis noatime-et)
Egyébként nem ez volt a kérdés, hogy mennyi teljesítmény növekedés érhető el, hanem az, hogy mire valók az atime opciók!
Ugye nem politikai pályára készülsz, mert olybá tűnik nekem utóbbi hsz-eid alapján!? -
Raynes
tag
válasz
CPT.Pirk #7497 üzenetére
Igen, én is Squeezyen szoptam a KDE-vel, el is ment tőle a kedvem, nem csak az energiakezelő volt bugos.
Az is igaz, hogy minden disztrónak megvan a hibája, de azért mégse ennyi. Pl. most Arch alatt is szívok, hogy LXDE-vel az lxdm zárolása nem működik, de ennek az is lehet az oka, hogy rootként használom a gépet, plusz először lightdm-et tettem fel IceWM-mel és az zavart be neki. Plusz az xscreensaver is bugos, nem sötétítette el a képernyőt, meg hiába volt kikapcsolva a képernyővédő, akkor is megjelent, plusz ezzel sem működik a zárolás.
Egyébként hiányzik a KDE. Abban minden működött. Plusz Kate editorban KDE alatt lehetett színezni a füleket, LXDE alatt valami miatt nem lehet. Ez szerintem nem bug, hanem feature. Plusz eltörpül a Debian hibái mellett.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #7497 üzenetére
Nekem érdekes mód nincs gondom a wine-nal, egyelőre még KDE-n vagyok és ott nem állította át internet explorerre egyes fileok társítását (sem), még az exe-t is nekem kellett betallózni.
Egy gondom volt csak: natívan nem tudom futtatni az UT99-t a 32 vs 64 bit miatt de a wine ezt remekül megoldja. Másra amúgy nem látom értelmét nagyon a wine-nak, amikor kb bármi más program (nem játék) van linuxra és azon belül főleg debianra.
Az alap funkciók működése nem a wine. A debian meg azért "univerzális operációs rendszer" mert ez fut el a legtöbb architektúrán.
-
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7489 üzenetére
tipikus, mindenki arra vár, hogy majd a másik biztosan foglalkozik vele
de értem, mert ha két kattintás másik desktopon megoldani, akkor az egyszerűbb, mint a bugreport, aztán az már más kérdés, hogy globálisan nézve nem hatékony
a kezdő linuxos meg jogosan szidja az os-t -
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7485 üzenetére
Egyébként még egy aranyos wine tulajdonság, miután felrakod, LXDE-n beállítja magát a .jpg képekhez is, amiket Internet Explorer alatt nyit meg
az ilyenekre venni kell fel bugot, akkor van rá némi esély, hogy valaki fixálja, egyébként nem fog történni változás, mert sok embert nem érint
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #7164 üzenetére
Nos az én szubjektív véleményem az, hogy már nincs olyan égető szükség mindig új verzióra frissíteni. Ma már rég nem erről szól a dolog mint régen. Korábban, amikor kb 1-2 év alatt ugrott a firefox verziószám sokkal szignifikánsabb módosulások voltak ilyen alkalmakkor, de amíg nem váltottak addig csak biztonsági frissítések voltak és ilyenkor ugye mindig indokolt volt a legfrissebb verziót használni.
Most viszont verziószámhajhászás megy, és telenyomják mindenféle hülyeséggel is a böngészőt, amit egyébként nem értek, miért nem lehet ezt szükség esetén kiegészítők formájában megoldani?
A releaseben hülyeség van és azt is megjavítják benne ami egyébként már rég jó. A régi metodikát viszont az ESR viszi tovább, bár lehet még ez is túl gyorsan frissül.
Egyébként régen én is használtam még Minefield-et is (ma már nightlynak hívják ugye) de ma már szinte a release-t frissítik ilyen ütemben.Debianra meg szerintem nincs optimalizálva a release, csak simán iceweasel look-alike.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #7162 üzenetére
Ez mondjuk rajtad nem segít, de nekem bugos volt mindig ha nem a beépített iceweaselt használtam. Legtöbbször az volt a gond a különféle verziókkal, hogy el sem indult csak bekerült a processzek közé, amit kétszer kellett kilőni hogy harmadjára már elinduljon.
A plugin container is kettéhalt néha, viszont az ESR-rel soha nincs semmi gond. Van olyan funkció az újban ami az ESR-ben nincs benne és kell? Mert amúgy az is frissül folyamatosan csak ugye lassabban, de a sec. update mindig jön. -
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7137 üzenetére
3 gépemen van Debian Iceweasel-zel
legelső Core 2 Duo, E6400 (2,13GHz), nagyon régi Nvidia 7600GST kártyával, opensource driverrel, Mate felülettel, szoftveres renderelés, vsync nincs
-finom görgetéssel kb. 3 centi vastagon nagyon látszó tearing
-finom görgetés nélkül elmegy, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódottújabb Core 2 Duo, E8400 (3Ghz), Nvidia GT520, proprietary driverrel, Cinnamon felülettel, hardveresen gyorsítva, vsync van
-finom görgetés nélkül kb. 1-2 pixelnyi vastag vonal kis késleltetéssel rajzolódik, elég zavaró
-finom görgetéssel kevésbé észrevehető, elmegy, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódottugyanez a gép Win10-zel
frisss Iceweasel-zel, finom görgetéssel gyönyörűen működikúj gép, Intel 4790K (4GHhz), Nvidia GTX Titan, proprietary driverrel, Cinnamon felülettel, hardveresen gyorsítva, vsync van
-finom görgetés nélkül elmegy, de érzésre nem olyan jó mint korábban
-finom görgetéssel elég folyamatos, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódott -
válasz
CPT.Pirk #7128 üzenetére
Start-Date: 2015-09-06 18:01:15
Commandline: apt-get upgrade
Upgrade: multiarch-support:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), dbus:amd64 (1.8.18-1, 1.8.20-0+deb8u1), libgee-0.8-2:amd64 (0.16.1-1, 0.16.1-1+deb8u1), libc-dev-bin:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libc-bin:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libc6:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libdbus-1-3:amd64 (1.8.18-1, 1.8.20-0+deb8u1), dbus-x11:amd64 (1.8.18-1, 1.8.20-0+deb8u1), xserver-xorg-video-modesetting:amd64 (0.9.0-1+b1, 0.9.0-2), locales:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libc6-dev:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), rsyslog:amd64 (8.4.2-1, 8.4.2-1+deb8u1)Nálam ezek frissültek utoljára, nem valószinű, hogy nálad is pont ugyanez a xerver-xorg-video-... frissült. de akár ilyen is okozhatja a tearinget. Miért nem downgradeled, ami gyanús?
-
Geller72
veterán
válasz
CPT.Pirk #6659 üzenetére
Hardveresen ok a gép? Amúgy pont Debiannal voltam én is úgy, hogy felraktam, szinte azonnal kuka, majd felraktam ismét és akkor meg minden ok. A kettő között csak annyi volt a difi, hogy a második installnál volt net és közben frissített. Érdekes, hogy az offline telepítés utáni frissítést követően sem lett olyan, mint a telepítés közbeni netkapcsolattal. Nem igazán láttam benne logikát. Ráadásul koppra azonos iso-ból volt telepítve, ugyanúgy KDE-vel. Wifivel csak akkor szívtam hasonló esetben, ha más volt a kernel. A régi még nem támogatta, az új már igen. De ez ugye nálad tök mindegy, mert a kernel azonos. (Újabb kernellel is jártam már úgy, hogy nem támogatta, míg a régi még igen.)
-
jimmy399
senior tag
-
Friczy
senior tag
válasz
CPT.Pirk #6482 üzenetére
a man interfaces szerint:
Lines beginning with the word "auto" are used to identify the physical interfaces to be brought up when ifup is run with the -a option. (This option is used by the system boot scripts.) Physical interface names should follow the word "auto" on the same line. There can be multiple "auto" stanzas. ifup brings the named interfaces up in the order listed.
Lines beginning with "allow-" are used to identify interfaces that should be brought up automatically by various subsytems. This may be done using a command such as "ifup --allow=hotplug eth0 eth1", which will only bring
up eth0 or eth1 if it is listed in an "allow-hotplug" line. Note that "allow-auto" and "auto" are synonyms.Ez alapján az allow-hotplug is jó lehet neked, mert a 'brought up automatically by various subsystems' kifejezésbe a boot is beleérthető és beleértendő. Egy másik oldalon olvastam, hogy az allow-hotplug és az auto közt az az egyik különbség, hogy az auto mindenképpen feljön bootkor, az allow-hotplug pedig csak akkor, ha be van dugva, de akkor viszont igen - bootkor is
Ugyanakkor az /etc/init.d/networking restart esetén állítólag az allow-hotplug nem jön vissza, az auto igen. De ilyet ritkán használ az ember.
Szóval szerintem nyugodtan tegyél egy próbát az allow-hotpluggal, jó eséllyel ez fog kelleni neked.
-
feketegergo
tag
válasz
CPT.Pirk #6371 üzenetére
Az első tippem az, hogy a VLC beállításaiban nézd meg a kiválasztható videó kimeneteket, nézd meg melyikkel milyen. Jó esetben találsz olyat, amivel nem lesz tearing.
Végigpróbáltam, de egyikkel sem volt jobb. Viszont az OpenGL kimenettel azonnl lefagyott.
Aztán lehet, hogy a xorg.conf-ba kell beírni egy plusz sort a tearfree-vel, de ezt egyelőre hagyjuk:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSectionEgyenlőre nincs xorg.conf file-om. Autómatikusan konfigurálódik.
Eszembejutott, hogy csinálok, és beleírom a monitor horizontális és vizszintes frissítési frekvenciit, hátha azt nem sikerül lekérnie; vagy ez hülyeség? -
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #5910 üzenetére
Nos ilyen nekem is volt, az egyik pl. pont ma a Wine-nal amit nem tudok felrakni, mert valami függőségi problémája van.
Először a sima 32bitest tettem volna fel, és erre még pl. network-manager-t is el akarta távolítani. Felraktam a 64-es csomagot, amire kiírta mit kéne, és ezután próbáltam a 32bitest, ezután már nem akarta leszedni a fél rendszert, viszont kiírta a hogy javíthatatlan függőségek vannak, úgyhogy egyelőre hagytam a dolgot.Aztán a minap a skype-ot akartam feltenni, és ott is el akarta távolítani a fél rendszert, a komplett DE-vel együtt.
Szerintem ez a repók miatt lehetett, mert a sources.list-et elég sokszor átírtam. Lehet olyan programok vannak fent, amik a megadott repókhoz már nem tartoznak, ezért ahhoz próbálja magát igazítani a rendszer. Ez lehet hogy ökörség, de más nem jut eszembe hogy miért lehetett... azóta már egyébként sikerült feltenni a skype-ot. -
stopperos
senior tag
-
gyulank
addikt
válasz
CPT.Pirk #5038 üzenetére
A Firefox az 21.0-ás, és semmi bajom vele, csak az, hogy úgy akarom futtatni, mint bármi mást, alapértelmezetté tenni, hogy 2 kattintással meg lehessen nyitni Openboxból. A Debian 7-ben alapból a 10-es Iceweaselt teszi fel. De próbáltam telepíteni az újat is, futott is, de hibákat írt ki a terminálba, és tán abban se jött elő térkép legfölül, csak Firefoxba, meg jobban tetszik a vörös mint a kék, és úgyis az frissülne előbb. Ha települne valahogy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest