- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
FixY67
senior tag
válasz
sztikac #2998 üzenetére
Még1x köszi a tippet, sajnos nem nyert...
Távolról használva két vm létrehozása és ezek néhány indítása/leállítása után elkezdett döglődni a vmware szerveroldali részén valami. (null pointer exception)
Megnéztem a 2.0 által supportált 64 bites rendszereket, de egy olyan sincs köztük, amit én is támogatni tudnék. (enterprise rendszerek + réges-régi Ubuntuk) -
FixY67
senior tag
válasz
sztikac #2998 üzenetére
Az nem, de a help (miután még1x átnéztem) segített.
From the USB controller menu in the toolbar, select the device you want to connect to in the Plugged into Host list.
When the USB device is connected to the virtual machine, it appears as selected in the toolbar menu.Egyre a szöveges menüben kerestem az USB controller menüt. Közben csak egy ikon.
Így már látja...
Köszi.-----
Régebben nem volt egy olyan eltérés a fizetős és az ingyenes vmware között, hogy az ingyenesből hiányzott az USB support?
-
FixY67
senior tag
-
sztikac
őstag
Kiesett (egyelőre), mert a sima szerver nem támogatta (vagy csak nekem nem ment?) hogy a guest tisztességesen lássa az USB eszközöket
mi nem ment? nálam úgy tűnik nincs gond vele...$uname -a
Linux orangebox 2.6.28-17-generic #58-Ubuntu SMP Tue Dec 1 18:57:07 UTC 2009 i686 GNU/Linux
vmware:about
(C)VMware Server
Version 2.0.1
Build 156745(/C) -
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2974 üzenetére
Most amúgyis ki vagyok akadva úgy en bloc a linuxos rendszerekre...
Xen 3.2.1 - doksi alapján telepítem, egyedül a grub-ot nem hagyom neki, képtelenség beindítani a HVM-es gépet.
Keresek debian testing ágba tartozó 64bites telepítő CD-t, nincs.
Használnám a VirtualBox-ot, de olyan iszonyat bugos, hogy sírni tudnék. Ráadásul átgondolatlan. (igaz, ennek nem sok köze van a linuxhoz)
Ráadásul alig találok embert, aki ért is a linuxos környezetekhez és még segíteni is hajlandó...Pedig fél éve még voltak olyan gondolataim, hogy megpróbálnék linuxos rendszergazdaként elhelyezkedni valahol, de van egy olyanom, hogy már akkor sem, ha hívnának valahova.
Pedig anno a Debian milyen szépnek indult. -
FixY67
senior tag
http://hup.hu/cikkek/20090905/uj_boot_rendszer_lesz_a_debianban#comments
Ezt érdekes volt olvasni.
Amikor pár éve feszegettem, hogy a debian egyre inkább emlékeztet valami gányolmányra, akkor le lettem hülyézve többek által. A fenti írást olvasva kezdem azt hinni, valahol mégiscsak nekem volt igazam.
Már csak az a kérdés, hogy ezek után, hogy merjek bármiféle linuxot használatbavenni, pláne szerverként, ha már a debian is ennyire ******. -
FixY67
senior tag
Én nézek el valamit vagy a testing ágnak tényleg nincs mirrorja?
-
FixY67
senior tag
Arra valami ötlet, hogy ez: http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/iso-cd/ miért üres jelen pillanatban?
-
FixY67
senior tag
Lehet úgy telepíteni a lenny-t, hogy ne követelje utólag a grub-ot v. lilo-t?
Van egy működő rendszerem, e mellé tettem egy lenny-t, amikor a grub paraméterei után érdeklődött a telepítő, azt mondtam, hogy hagyja ki.
Ehhez képest felrakott egy grubot, a /boot alatt persze nem hozta létre a grub könyvtárat.
A másik rendszeren szépen belőttem, be tud töltődni, de amikor rá akartam tenni a xen-hez szükséges cuccokat, akkor panaszkodni kezdett a hiányzó könyvtár miatt.
Mi a fenét csináljak, hogy emiatt ne reklamáljon? -
FixY67
senior tag
Kezd derengeni: eredetileg clusterekkel szerettem volna játszadozni és egyedül a VirtualBox alatt találtam megoldást arra, hogy fizikailag azonos diszkeket osszak ki több VM-nek.
A VirtualBox tudott kezelni iSCSI-t úgy, hogy a virtuális gép fizikai eszközként látta. Aztán a clusteres játszadozást kis időre félretettem, viszont host-ként megmaradt az Ubuntu és itt a xen végleg kiesett.
De lehet, hogy újrahúzom a hostot, csak még azt nem tudom, a .vdi image-eket hogy fogom átmenteni más környezetbe... -
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2964 üzenetére
uml nem ismerős, a xen számomra elég szopatós volt valamiért, de már nem emlékszem, mi gondom volt vele. Hálózati vagy diszkvezérlős gondok rémlenek.
Azért számold hozzá azt is, hogy én nem munkára használom, hanem kísérletezgetek rajtuk, így belefutok sok olyan problémába, amit épeszű felhasználás során vagy észre sem veszel vagy villámgyorsan keresel workaroundot, oszt jónapot.
(bár az is igaz, hogy most én is ezt játszom a VirtualBox-szal)
szerk: közben utánanéztem az UML-nek, usermode linux címszóval már ismerősebb
Bár nem használtam, mert elég macerásnak éreztem, meg kevéssé elterjedtnek. Helyette próbálgattam a xen-t.
-
bambano
titán
Az etchben és a lennyben szerintem körülbelül azonos képességű particionáló van mindegyik verzióban és szerintem ezek tudják is. Neked kell raidre particionálni a diszkeket, összeszerelni a raid köteteket és rátenni a rootot.
A felügyelet nélküli telepítést még ilyen szempontból nem mazsoláztam ki, nem kizárt, hogy az is tudja.
-
zoli62
addikt
Debian Etch-en nem szól a hang normál felhasználóval. Amennyiben kilövövöm az esd-t, akkor működik. Root felhasználóval belépve szól a hang. Hogy lehet ezt kiküszöbölni?
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2956 üzenetére
Szerintem VMS-ügyben pusztán elbeszélünk egymás mellett, de mindegy, hagyjuk.
... valamit írni akartam Debian kapcsán, de közben megláttam, hogy a VirtualBox alól USB-re telepítendő ubuntum már x-edszer adja meg magát, úgyhogy sikerült elfelejtenem, mit is akartam...
Ha tudna valaki ajánlani használható virtualizációs megoldást, ami megy Ubuntu64 alatt és nem igényel spec. kernelt a hoston, az kérem értesítsen! (VirtualBox olyan bugos, hogy az valami tragédia, vmware-ből a free nem kezel USB-t, a kvm-t meg pár hónapja végleg kihajítottam
)
-
bambano
titán
Szerintem nem ugyanazt írtad. A linux swap nem egyenlő a vms swap+page-vel, mert a linux swap egyenlő a vms page-vel, viszont a vms swapre semmi nincs a linuxban. magyarul a linux swap valódi részhalmaza a vms page+swapnek
"a VMS swap a fizikai memóriából kilógó programok/adatterületek tárolására szolgált": írtad korábban, de nem, mert a kilógó memóriát a page-re teszi. Itt legutóbb már jól írtad, hogy a workingsetet teszi a swapre. A workingsettel azok a memória lapok is kikerülnek a swapre, amik az előbbi megfogalmazás szerint nem kilógó memória, tehát nem lapozta ki.
de mindegy, térjünk vissza a debianra
de, a kernel akkor kezdi kigyalulni a processzeket, ha már kifogyott a virtuális memóriából , magyarul a ram+swapból. csak a gond az, hogy a linux nem foglalkozik annak kiderítésével, hogy kit is lenne indokolt kihajítani, hanem a véletlenhez közelebb álló módon fogja magát és kihajít valamit. Namost amikor az sshd repül, akkor kezdődik a nap izgalmasabb része... mert a pakliba ilyenkor belekerül, hogy bambanő, kocsikulcs, futni kell egy ámokot
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2954 üzenetére
Nem ugyanezt írtam csak egy mondatban? Egyébként a lelkiismeretem megnyugtatására előtúrtam a performance management manualt és abban is ellenőriztemgyakorlatilag ha útban van egy inaktív processz, akkor a komplett working set kimehet a swap-be. Csak nem árt odafigyelni rá, mert ha gyakran előfordul, akkor SOS-ban célszerű növelni a fizikai memóriát. Legalábbis nálunk ez ment a vas fizikai határaiig
Amit a linux-ról írtál az már inkább újdonság: azt nem tudtam, hogy a linux inkább kigyilkolja a processzeket. (nem csak akkor teszi, ő is, ha már kifogyott a swap-ből?)
No... összejött a tükrözött rendszer, dehát... ennél még HPUX-on is egyszerűbbnek tűnt.
Még ha el is felejtem a VirtualBox hülyeségeit, akkor is elég macerás. -
bambano
titán
A vms-ben a page ugyanaz, mint linuxban a swap. viszont a vms tud olyat, hogyha akkora a terhelés, hogy képtelen minden programot futtatni, akkor kiválaszt egy vagy több programot és annak minden erőforrását kirakja a swapre. Tehát a kilapozott virtuális memóriájától kezdve minden egyéb cuccot, ami a memóriában helyt foglal, kirámol a swapre, ettől felszabadul a fizikai memória is meg a pagefile adott része is. Csak egy 128 byte körüli leíró marad belőle és teljesen felfüggeszti a program működését mindaddig, amíg nem szabadul fel annyi erőforrás, hogy futtatni tudja.
Mivel a vms-nek nagyságrendekkel korrektebb a memóriakezelése, ott van esély ilyen döntések korrekt meghozatalára. A linux kernelben meg ha nagyon összedőlés határán jár a rendszer, akkor találomra hajigál ki programokat, de azokat végleg kukázza. A vms ilyenkor külön helyre menekíti és később képes visszaállítani a programot környezetével és lefuttatni azt.
Hiába no, szeretjük a linuxot, de azért van, ami korrektebben működik nála
Szerk: ugye látszik az éles különbség, a linuxos swapen és a vms-es page-n olyan programadatok vannak, amelyek egyébként futtatásra ütemezhetők, tehát a programoknak a memóriában csücsülő része futásképes. A vms-es swapen ezzel szemben olyan programok csücsülnek, amik nem ütemezhetőek, nem is kerülnek a processzorra mindaddig, amíg az erőforrások globális helyzetében lényeges változás nem történik (tipikusan végetér egy másik nagy program futása).
-
FixY67
senior tag
Egy dolog szinte biztos: a VirtualBox beépített diszkvezérlő szoftvere egy nagy rakás híg fos...
(ha valódi diszkhibák lennének, akkor a hoston is látszanának, nem csak a guest belsejében) -
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2949 üzenetére
Nem, egyszerűen hülyeséget írtam az fstab-ba.
Hm... lehet, hogy most valami újat mondtál a VMS-ről? (vagy a linux memóriakezeléséről...
)
Emlékeim szerint (majd tíz éves emlékek
) a VMS swap a fizikai memóriából kilógó programok/adatterületek tárolására szolgált (ergo, ha használni kellett, az már rég rossz volt). Ilyet a linux nem csinál vagy rosszul emlékszem a swapfile.sys eredeti funkciójára?
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2947 üzenetére
Komolyan ki akarom próbálni, hogy hogyan működik. Kívül csak egy diszkem van a linux alatt.
Viszont valami nem stimmel - vagy a leírás, vagy én csesztem el valamit - mert a boot azzal indul, hogy 'mdadm: no devices found for /dev/md1', (...md2, ... ...md6), majd /dev/md6: File exists (... md5, ..., md1) aztán felakad a szeme.szerk: persze, én rontottam el. mda-t írtam mindenhová md helyett.
(én úgy tudtam - eszerint rosszul? - hogy a linuxos swap egyben látja el a vms-es page+swap feladatát)
-
bambano
titán
Root fájlrendszerről beszéltünk, az egy darab fájlrendszer, függetlenül attól, hogy mi van rajta.
Ha komolyan akarod használni, akkor a raidet a host oprendszer csinálja, a guestet kár ezzel terhelni. A raidben egyébként is olyan dolgok történnek, amit nem biztos, hogy a guest tolerál (nagyon buherálják a block cache-t, fene tudja, mi van belül).ha linuxos swapról beszélünk, akkor a pagefile-t helyettesítem, a swapet nem, mert az más tészta.
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2945 üzenetére
Jó, VMS-nél helyettesítsd be a pagefile+swap-t!
Az átmásolás meg úgy tűnik, valóban bonyolult, mert szét van szedve a diszkem:
/
/usr
/home
/var
/tmpMásolgatnám a /-t, de amellett, hogy döglassú, folyton I/O errorra fut.
Virtuális gép, nem kizárt, hogy a VirtualBox scsi drivere szaraxik, mindenesetre már vagy félórája kísérletezek vele és nem nagyon megy. -
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2943 üzenetére
Najó, ezt a licenszet csak azért emlegettem, mert ez baromira bosszantott a VMS-en. (mármint az, hogy a szimpla tükrözés is külön licenszet igényelt)
Amitől viszont erősen tartok, az az átmásolás. Jó, esetemben nem akkora gáz, de egy már működő rendszert áttenni, az igencsak macerás lehet.
Swap kapcsán kénytelen vagyok ismét a VMS-t emlegetni: ott nem okozott gondot, ha tükrözött diszkre pakoltam, mégis ellenjavallt volt a dolog.
-
bambano
titán
Itt nem kell licenszet telepíteni, ennyivel egyszerűbb
a megoldás kb. annyi, hogy berakod a második vinyót, felparticionálod, csinálsz egy fél lábas raid1-et a leendő root partícióra, átmásolod a cuccot, majd hozzáadod a régi rootot a meglévő félraid1hez. Kb. ennyi.Még sosem próbáltam lvm-et rootnak...
A swap tükrözésével kapcsolatos felfogás változott az évek alatt, mivel a régi kernelek belegabalyodtak abba, hogy a swap raiden van, ezért régen tiltották. Mostanára megoldották ezt a dolgot, mostanára ha a többi raiden van, akkor a swapnak is azon kell lennie a felfogás. Azért, mert ha elszáll a vinyó, és a swap nem raides, akkor elszállt minden alkalmazásod is, amelyik swappelt már, viszont ha raides, akkor a kiswappelt adatok még megvannak a másik diszken.
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2941 üzenetére
Meglévőt szeretnék.
Ami nekem az elfogadhatóan egyszerű, az a VMS-es módszer:
licensz telepít, megfelelő rendszerparaméter 1-re állít, reboot, majd a rendszerlemezhez hozzácsapom a másik tagot.
No ennél valamivel bonyolultabbak az eddig talált leírások. És mégcsak nem is LVM-en van a jelenlegi rendszerem!Amit viszont nagyon, de nagyon nem értek: a swap-et is tükrözni szabad/kell/etc???
Én régen azt tanultam, hogy pagefile-t, swap partíciót nem célszerű szoftveres raid-re tenni... -
bambano
titán
-
FixY67
senior tag
Affene... közben elfelejtettem, hogy miért jöttem ide eredetileg: szeretnék tükrözött boot/root diszket készíteni. Van erre valami kétsoros megoldás (amit szokás szerint nem találok), vagy a linuxok még mindig ott tartanak, hogy egy félórás játszadozás, mire ezeket működőképes tükörré varázsolom?
szerk: nem részletes leírást kérek, csak arra vagyok kíváncsi, hogy érdemes-e tovább keresgélnem, vagy nyugodjak bele, hogy finoman szólva nem triviális amit csinálni szeretnék?
-
FixY67
senior tag
válasz
stevenadler #2937 üzenetére
Ha egy RTFM válasz kielégít, akkor "man mount.ntfs".
-
stevenadler
csendes tag
Sziasztok !
Frissen telepített debian rendszerenél van egy kis problémám és kevés linuxos tapasztalatommal nem tudom orvosolni. Az a gond, hogy a ntfs partíciókat csak root ként hajlandó látni a rendszer, sima felhasnálóként nem, tehát a partíciókat rendesen bemountolja de nem tudok sima felhasználóként hozzáférni. A premission-t hiába állítom át, hogy a felhasználó is mappa tulajdonosa, a beállítást nem menti el és ugyanúgy nem férek hozzá a fileokhoz. Mit kellene tennem ? fstab file a következő:# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda9 / ext2 errors=remount-ro 0 1
/dev/hda4 none swap sw 0 0
/dev/hdd /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/hdc /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
/dev/hda8 /media/hda8 ntfs errors=remount-ro 0 1
/dev/hda6 /media/hda6 ntfs errors=remount-ro 0 1
/dev/hda7 /media/hda7 ntfs errors=remount-ro 0 1
/dev/hda5 /media/hda5 ntfs errors=remount-ro 0 1Minden választ előre köszönök!
-
Tomi84
aktív tag
X-el kapcsolatban lenne kérdésem.
Nagynehezen megváltam a sarge-tól (időben), most barátkozunk Lenny-vel. Első gondom, hogy nem találom az X86conf-ot, gondolom eljárt felette az idő, de én ott szerettem állítgatni a dolgokat. Idehaza ugyanis két monitort használok, de most egyszerűen nem tudom beállítani neki a kiterjesztett munkaasztalt, csak klónozni tud. A Rendszer/Administráció/Multiple Screens csomagban lehet állítgatni, de ha a második monitoromnak 800x600-nál nagyobb felbontást állítok be (1440x900 a panel), akkor hibaüzenetet dob, hogy túl nagy a felbontás (User set screen size larger than max screen size). Ugyanígy az elsődleges monitorom 1280x1024-natívan, de ha mindkét monitort bekapcsolom, akkor csak 1024x768-at enged, hibaüzenet ugyanez. Sarge-ban X86conf-ban simán beállítottam a két monitort.
valakinek van ezzel tapasztalata? -
bambano
titán
A konkrétan feltett kérdésre: "egyáltalán lehet ilyet?": a konkrét válasz, hogy másképp nem lehet, csak úgy.
Ilyeneket kell a dhcpd konfigjába írni:
subnet 10.1.1.0 netmask 255.255.255.0 {
range 10.1.1.64 10.1.1.192;
option routers 10.1.1.1;
}
subnet 10.1.2.0 netmask 255.255.255.0 {
range 10.1.2.64 10.1.2.192;
option routers 10.1.2.254;
}
subnet 192.168.252.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.252.64 192.168.252.192;
option routers 192.168.252.254;
}A dhcp szervernek vagy megmondod konkrétan, hogy adott hw címhez milyen ip-t kell válaszolnia (és akkor azt fogja válaszolni akkor is, ha ezzel galibát okoz), vagy az adott interfészen elérhető alhálózatokból fog választani és válaszolni.
-
FixY67
senior tag
http://itcafe.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_20051-20051.html
Erre volna valakinek ötlete? Sajnos kedvenc házi szakértőm magán és házon kívül tartózkodik.
-
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2927 üzenetére
Mondjuk a klónozástól én is kiütést kapok. Sose tudom, hol marad valami konfig file-ban egy beégetett host név.
A debootstrap-t egyszer megnéztem, arra, hogy chroot-olt környezetet készítsek, szinte tökéletes, de virtuális gép készítéséhez macerásnak tűnt, mert nem annyira triviális összerakni a /boot-ot és a bootolhatóvá tenni a rendszert egy másik virtuális gépen.
A VirtualBox BIOS-a tud olyat, hogy hálózatról telepíteni. Ebből jött az ötlet, hogy PXE és a későbbiekben ezt használva gyártani a klónokat. (http://www.debian-administration.org/articles/394) -
FixY67
senior tag
válasz
bambano #2925 üzenetére
Épp az a lényeg, hogy virtualizációs megoldástól független megoldást kerestem. VirtualBox, de szeretnék úgy csinálni, mintha ezek fizikai gépek lennének. Tehát jelen esetben a PXE-t összerakni, az már csak másodlagos cél, hogy később ebből szeretném a tesztelgetésre készített virtuális gépeket összedobni.
Egyébként a legegszerűbb megoldás az lenne, ha legyártanék egy alaprendszert, majd a virtuális diszkjét klónoznám és egyszerűen átkeresztelném a hálózati beállításait a gépnek.
Dehát most a másik végével próbálok játszadozni. -
FixY67
senior tag
Szeretnék debian "tömeggyártásra" berendezkedni, ehhez kérnék némi segítséget.
Az elképzelésem, hogy virtuális gépekre úgy telepítenék debiant, hogy egyszer beállítom valahol a paramétereit (milyen csomagok, milyen particionálás stb.) és ettől kezdve mondjuk hálózatról bootolva indítom a telepítőt, ami kérdezés nélkül összerakja a rendszert.
Hangsúlyozom, nem egy már működő rendszert akarnék klónozni.
Van valakinek ötlete, hogy ezt hogyan?
Tképp valami howto-ra lenne szükségem, csak nem ugrik be a megfelelő szakkifejezés, hogy mit is keressek... -
ZCoyote
őstag
Telepítettem a Sqeeze-t netinstallal. A gond az hogy a magyar nyelvi csomagot nem tette fel. Hiába kerestem a synaptic-ban, nem találtam csak a kde-hez én pedig a gnome-ot használom. Hogy tudom magyarítani?
Ami még érdekes hogy egy csomó programot nem tett fel, mondjuk ennek örülök mert így ki tudom választani mit akarok telepíteni. -
Nkboy
senior tag
válasz
Csakénvagyok #2917 üzenetére
Debian rendszernél, a pppoeconf nem települ fel alapból! Ezért nincs meg a parancs.
-
Nkboy
senior tag
Visszanéztem a fórumban. Ilyen értékekkel kell/szokták felcsatolni. Én nem tudom
nekem nincs ntfs partícióm.
/dev/hdb5 /valami/valami ntfs ro,user,umask=022 0 0
/dev/hdb5 /valami/valami ntfs umask=000,users,auto 0 0
/dev/hdb5 /valami/valami ntfs defaults,umask=007,gid=46 0 1
/dev/hdb5 /valami/valami ntfs umask=222,utf8 0 0 -
bambano
titán
válasz
Csakénvagyok #2911 üzenetére
szerintem ugyanez...
amikor felrakod a pppoe és a pppoeconfig csomagot, akkor legyen bedugva a dsl, mert akkor telepítéskor megkeresi a pppoe koncentrátort, bekéri az usernevet és a jelszót és megcsinál hozzá mindent. -
Finwe
őstag
Hali!
Szeretnék kis segítséget kérni, hogy az ntfs partíciókat tudjam olvasni linux alatt.
Már próbálkoztam az fstab beállításával pl: /dev/hdb5 ntfs defaults 0 0 meg sok mást is állítottam be a defaults helyett de nem volt hajlandó mountolni. Elég nekem ha olvasni tudja a partíciókat, nem kell ntfs-3g (nincs is feltéve).Tehát egy konkrét beállítást ha adnátok az remek lenne! Köszi!
Finwe
-
Csakénvagyok
őstag
Sziasztiok
Fél év Ubuntus tapasztalat után gondoltam továbblépek a LInux világában, Másodjára a Debiant választottam és sikerült is rögtön belefutnom az első akadályba. DRS DSL netem van, azt kellene beállítanom, Evvel Ubi9.10 alatt is szenvedtem, végül a
pppoeconf [I]username password[/I]
pon dsl-providerparancsal sikerült megoldanom. Ennek a Debianos, esetleg más DSL beállítási módszerre lennék kíváncsi.
Köszi.
-
Ziog
aktív tag
Nem tudom, hogy egyáltalán megvalósítható-e amit szeretnék.
Adott egy Debian egy Atomos headless server ftp, torrent mi egy más. Erre szeretnék egy vmware-t, vagy hasonlót és ebben futtatni egy XP-t, amire rdp-n keresztül lehetne csatlakozni.
Kérdés, meg lehet-e ezt oldani? A lényeg, hogy headless az egész, ergo X nem indul. Xvfb-vel és VNC-vel próbálkoztam eddig, hogy valami kép legyen de nem nagyon sikerült, használható megoldást előállítani.
Előre is köszönöm...
-
Teasüti
nagyúr
sziasztok!
Kezdő vagyok, hogy tudnék összefűzni két partíciót?
Van egy 20 gigás vinyóm, két felé osztottam, csak a másodikra már nincs szükségem, viszont jól jönne a hely egészben.
Meg lehet ezt oldani újratelepítés nélkül? -
harry
veterán
Megoldható valahogy az X indítás intel driverrel egy headless gépen? Azért lenne erre szükség, mert egy htpc-ről van szó, amire egy tv van kötve - ám ha a tv áramtalanított állapotban van, és bekapcsolom a gépet, akkor ugye nem talál semmit nem vga-n sem tv-outon, így nem indul - ahogy a logból olvasom. A vicc a dologban, hogy utána ha be ssh-zok, gond nélkül el tudom indítani az X-et. Ez miért lehet, illetve hogy lehetne kikényszeríteni egy indulást?
-
bambano
titán
válasz
Ezekiel Ston #2902 üzenetére
-
bambano
titán
válasz
Ezekiel Ston #2900 üzenetére
A kernel nem routol egy csomagot sem, amíg a
/proc/sys/net/ipv4/ip_forward
fájl tartalma nem 1. Ezt vagy egy ide történő írással vagy a /etc/sysctl.conf-ban lehet beállítani.Az eth1-et a /etc/network/interfaces-ben javasolt beállítani. A natoláshoz első körben talán elég ennyi:
iptables -I POSTROUTING -t nat -s 10.1.1.0/24 -d 0/0 -j MASQUERADEahol a 10.1.1.0/24 helyett a saját belső hálózatodat kell megadni. Ezt be lehet írni egy up parancsba a /etc/network/interfaces-be.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Gurulunk, WAZE?!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Autós topik
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- PlayStation 5
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest