Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• zed01
    őstag

Köszi! Most már ezt is tudom. Szerinted tegyek még egy próbát a Debiannal, most már

su -

val telepítve az ati drivert? Mert nekem a stabilitás az első, abban a stabil Debian verhetetlen.

De az is lehet hogy Linux Mint-es Debian lesz, de az a Debian fejlesztői ágából készül, és súlyos hibákat okozott némelyeknél ahogy olvastam a különféle fórumokat.

Még egy kérdés. A Linux Mint Debian Edition su -, vagy sudo?

A Linux Mint-es Debianban meg az tetszik hogy rolling edition, különféle külső tárolók nélkül, minden szoftverből a legfrissebbet használja. Meg szép is, nekem tetszik a Linux Mint ahogy kinéz.

• zed01
    őstag

"SU -" parancsot add ki a root jogokért, a sima SU nem az. Pontos különbséget nem tudom fejből, de ha a sima SU-val tetted fel az Ati drivert is, az lehetett gond. Ha jól emlékszem a magyarázatra, akkor egy pár script, stb. nem fut le a sima SU kiadásakor, míg az SU - esetén igen.

Hamarosan fogok telepíteni asztalimra is tenni Debiant, ott majd kitökölöm h. mi van az Ati driverrel.

szerk: Ati drivert meg úgy érdemes telepíteni, hogy legeneráltatod az fglrx csomagot, és azt telepíted a terminálból, mert ha warningok és errorok vannak, azok ott lesznek részletezve, a sima nextnextfinish telepítéskor viszont nem.

Köszi! Most már ezt is tudom. Szerinted tegyek még egy próbát a Debiannal, most már

su -

val telepítve az ati drivert? Mert nekem a stabilitás az első, abban a stabil Debian verhetetlen.

De az is lehet hogy Linux Mint-es Debian lesz, de az a Debian fejlesztői ágából készül, és súlyos hibákat okozott némelyeknél ahogy olvastam a különféle fórumokat.

Még egy kérdés. A Linux Mint Debian Edition su -, vagy sudo?

• zed01
    őstag

Na és a driverek telepítése alatt nem volt gond? Nem voltak errorok a terminálban?

Az Ati zárt drivernek kell egy csomó csomag, hogy telepítve legyen, én arra tippelek, hogy hiányzott valami. Az Ati driver meg képes úgy települni, hogy hiányzik némi ez + az, már tapasztaltam. Olyankor meg lesz ami lesz.

Én úgy emlékszek, nem voltak errorok a terminalban.

Más.

A másik problémám az volt hogy sehogy nem tudtam root jogot adni a nautilusnak. Hiába írtam be terminal hogy su majd a jelszó megadása után azt hogy nautilus, azt írta ki hogy egy biztonsági házirend akadályozza ebben a jogosultságban a nautilus elindulását.

• zed01
    őstag

Kipróbáltam élesben a nemrég megjelent Debian linux stabil ágát. Mondom, ha megtetszik, akkor lehet meghagyom fő rendszernek, mégis egy nagy múltú, fejlesztők ezrei által tesztelt és fejlesztett operációs rendszerről van szó. A telepítés rendben lezajlott, minden működne is, de meggyűlt a bajom az ati driverrel. Először a legfrissebb ati drivert telepítettem, persze hogy nem jól működött. Jól van, akkor próbálkozzunk a régebbiekkel. A 10.4-es driver már támogatja a 7.5-ös xorgot. A 10.4-es nem működött jól, a 10.5-ös sem, a 10.6-os sem, a 10.7-es totál fekete képernyőt okozott az újraindítás után. Itt adtam fel, az nem létezik hogy azok a driverek, amik a 10.04-es Ubuntuval (erre tavaly nyárról konkrétan emlékszek) ami ugyanazt a kernelt és ugyanazt a xorgot használja, azzal jól működtek ezek a driverek, Debianon meg egész egyszerűen nem működik jól. Na mindegy visszaraktam az Ubuntut, amivel nincs ilyen probléma.

SZERK: Illetve volt olyan probléma is hogy a win7-esemet Vistának ismerte fel a telepítő, de amikor a telepítés végeztével újraindítottam a gépet nem látszott a Windows a grubban. Szerencse hogy egy terminalban kiadott # update-grub parancs megoldotta a problémát, utána rendben felismerte a Win7-em.

• zed01
    őstag

Azt, hogy rendszergazdai belépés nélkül mindent sudoval intézzen, a linux elwindowsosításáért küzdő ubuntus fejlesztők találták ki. A debian, remélem, továbbra is megmarad az "ezt akartad, hát nesze" módszereknél, vagyis pontosan azt csinálja, amit mondanak neki és nem akar beleokoskodni, hogyha tévesen utasítottad.

Azt, hogy rendszergazdai belépés nélkül mindent sudoval intézzen

Mi az hogy rendszergazdai belépés nélkül? A sudo a rendszergazdai belépés ubuntun, ezért kéri mindig a jelszót ha sudot írsz a terminalba. Azt áruld el miért haragszol a sudora? Én használtam normál rendszergazdai belépéses linunuxot (su), használtam ubuntus rendszergazdai belépésest (sudo), mindkettő tökéletesen megfelelt a céljának.

Új hozzászólás Aktív témák