- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViktorSz
tag
Úgy látszik,hogy félreérthető voltam a lazúrozási sorrendet illetően,mivel én a kültéri dolgok felületkezelésére értettem,pl kerítés,pad,előtető,stb,ahol nyilván elsőre kell az alapozó/rovarölő,majd utána minden más.Te és @epmd viszont ezek szerint a beltéri cuccokra értettétek,ahol a végén kell a fedőlakk is .Eddig elképzelni sem tudtam,hogy a sorrend így felborulhat,dehát mindig tanul vmit az ember...
A kompresszorom csak 0,75kw_os,a szórópisztolyom gagyi,szóval valószínűleg szar lesz a pácolásom .
Mindenesetre teszek egy próbát ezzel a kisgéppel és ha tényleg nem válik be,akkor befektetek egy nagyobb kompresszorra.Kösz neked is a részletes választ.
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Egy (lehet hogy) hülye kérdéssel fordulnék hozzátok. Ebben a videóban dye-ként emlegetett dolog pontosan mi lenne magyarul? Pác, pl. vizes pác, porpác?
Angolul megértem mi az a dye, de az a problémám hogy a paint és a dye is festékként van magyarra fordítva, ha pedig arra keresek rá hogy fafesték, csak "durvább", vastagabb festékeket találok.[ Szerkesztve ]
-
T J
tag
válasz ViktorSz #52290 üzenetére
A szórópisztolynak van egy levegő mennyiség és egy nyomás igénye a megfelelő porlasztás eléréséhez (ez pisztolyonként eltérő). Ezt a két értéket kell figyelembe venni a kompresszor kiválasztásánál. Ha valamelyik kisebb az előírtnál, akkor a pisztoly nem porlaszt eléggé, cseppeket fúj. Ez pácolásnál meglátszódhat, de a lakkozás se lesz olyan sima. Hogy ezt a nyomást/ mennyiséget a kompresszor képes-e tartani, az a henger űrtartalomtól és a motor teljesítményétől függ. Tapasztalatom szerint legalább 1,5 kW-os motorral szerelt kompresszor az, ami ki tud szolgálni egy alacsony nyomás/ mennyiség igényű pisztolyt. A tartály mérete azt befolyásolja, milyen gyakran kapcsol be.
Felületet vizezni csak akkor kell, ha vagy a pác, vagy a lakk vizes. Ha egyik sem az, akkor felesleges, mert sem az oldószeres pác, sem az oldószeres lakk nem húzza fel a rostokat.
Pác, alapozó lakk, fedő lakk. Ez a helyes sorrend, lazúrnál is, mindig!
20-30 gloss a selyemfény, de én a kisebbiket választanám, mert minél fényesebb, annál jobban látszanak a hibák.
justgiveup :
Mutass rajzot és mennyiséget. Nem biztos, h tudni fogom a választ, de hátha valaki igen. Meg azt is leírhatod, mennyi a kereted rá, ami még nem "minden".[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
Nézd, én is ezt olvastam mindenhol, nem is értem hogyan lehet jó. Kifejezetten kapcsozáshoz/szegezéshez vettem, meg, hogy könnyen lehessen cipelni helyszíni melókhoz. Úgy voltam vele, hogy majd egyszer veszek legalább 50l-eset festéshez is, de a gyakorlat azt mutatja, hogy bírja a nagyobb felületeket is ez a minikompresszor.
-
-
epmd
tag
válasz ViktorSz #52273 üzenetére
Csiszold meg 150es papírral,utána töröld át nedves szivaccsal hogy hagy húzza fel a szálakat.Száradás után menj át rajta még 180as papírral.A szeszes pácot szórni érdemes,a vizest fel lehet vinni ecsettel is,csak utána vissza kell törölni ronggyal.Lakkból vehetsz 20-30 glossos 2k-s Pu lakkot,annak van alapozója és fedőlakkja,de ezt is szórni kell,majd a Milesinél elmondják.A furnéros és a tömör fa között előfordulhat színeltérés.
-
ViktorSz
tag
Sziasztok!
Hamarosan készítenem kell egy bútort tölgyfából(front tömörfa,oldalak furnéros lap),amit le kell pácolnom.Milesi páccal szeretném lefesteni és addig el is jutottam,hogy oldószeres pác kell hozzá,de a fedőlakkal bajban vagyok,mert létezik belőle 7 féle+azon belül pedig mégtöbb.
Mit javasolnátok,melyiket érdemes használni?Nem akarok "tükörfényes" felületet,inkább selyemfényűt.
Plusz kérdés még,hogy alapozót is kell használni(milyet?),vagy esetleg elég vizes ronggyal kicsit felhúzni a szálakat,majd visszacsiszolni?
Ezeket a milesi pácokat csak fújni lehet,vagy lehet ecsettel is felhordani,majd vmi szivaccsal eldörzsölni?
És még egy kérdés:
Van különbség a tömörfa,illetve a furnéros lapok festése között?[ Szerkesztve ]
-
okezsoke
tag
Nagyon köszönöm , pár dologra nem gondoltam.
1. A szoba 270 magas, a szekrény magassága 257.6 cm, teljes mélysége 60 cm, így az átló 264.5 cm. Így elvileg felállítható, csak erő kérdése...
2. Igen ez a feleségem kérése volt, hogy oldalra ne boruljanak össze...de lehet akkor az egyszerűség kedvéért megpróbálom lebeszélni róla.
3. Milyen merevítő megoldást javasolsz? Vannak fém merevítők, vagy ilyesmi? A felső polcoknál alulról függőleges merevítő sajnos nem megoldható. Vagy osszam a teret 4 részre inkább?
4. Addig érteni vélem, hogy ez egy keret lenne, keresztmerevítésekkel. De hogy lehet szintezni?
5. Jogos. Magát a tolóajtózást (bonyolultnak tűnik elsőre) későbbre terveztem, de akkor muszáj lesz.
6. Igen, erre matekoztam sokat, elvileg megcsinálható, bár nem lesz nagy átfedés, csak kb a munkalap vastagságú.
7. most az egyes szekrények 95 cm szélesek, így 285 a teljes szélesség vagyis majdnem 50 mm maradt mindkét oldalon.[ Szerkesztve ]
-
qqzs
őstag
válasz okezsoke #52265 üzenetére
1. 250 magas a szekreny, milyen magas a szoba? Keresztatloja mennyi az oldalanak? Ha tobb mint a szoba magassaga nem fogod tudni felallitani. Viszintesen ket dobozra kell ilyenkor osztani.
2. En poloknak nem csinalnek osztot lehet azokat pakolni egymasra anelkul is.
3. 90centi szeles polcok mar konnyen megsullyednek kell alajuk merevito megha a hatlapot hozzajuk csavarozod akkor is. Bal alul plane mert ott nincs alatamasztas a polc alatt.
4. Ekkora szekrenyt nem labra kell rakni, hanem kesziteni egy 70mm labazatot ala, egy keret tobb osszekotovel, amit konnyu szintezni. Ekkor meretnel fontos a vizszint es egyenletes sulyelosztas.
5. Toloajto vasalatot valaszd ki es ahhoz tervezd a tulnyulast.
6. Harom toloajto fedi egymast igy rafedhetnek a fiokokra emiatt fiok melle kellhet packer. (Bocs de nem minden jut eszembe magyarul)
7. Amennyit hagytal el korbe a faltol? Mert en legalabb 30mm-t elhagynek.Eladó: GTS450
-
bbalint01
csendes tag
-
nagyúr
válasz bbalint01 #52264 üzenetére
Ezeket a nyitott tetejű pergolákat magyarázza már el nekem valaki. Az addig oké, hogy ha egy kertben valamilyen növényt futtat a tetejére az ember, akkor az legalább valami árnyékot ad, meg vázat biztosít a lugasnak. Eső ellen nem véd, de így lugast és árnyékot adhat egy kertben. Amit végképp nem tudok megérteni, hogy pl. kocsibeállónak, "garázsnak" is szoktam ilyeneket látni, sőt, közterületen parkolók is vannak ilyennel "lefedve". Ezeknek a tetején egy gramm növény sincs, tehát még árnyékot sem ad, így az ég világon SEMMI ellen nem véd, viszont sok-sok köbméter faanyag megy bele, teljesen haszontalanul. Mi értelme van ennek?
[ Szerkesztve ]
-
okezsoke
tag
Sziasztok!
Új vagyok itt, most fogtam egy nagyobb projektbe ezen a cikk alapján, 18mm-es bútorlapból.
A különbség, hogy nálam a szoba vége 294 cm széles, ide kerül majd ez a szekrény.
Nagyjából mindenben követem a cikket:
A három természetesen össze lesz húzva
Tervezek alájuk 4-4 állítható lábat.
Pozdorjacsavarokat használnék (csapok nem kellenek ilyenkor?)
10 cm-t hagytam meg a tolóajtónak.A fő aggodalmam a jobb oldali polcos elem:
A rácsos középső rész azért lett, mert tervezésközben jöttem rá, hogy ha csak ketté osztom, az olyan 44cm, ami kb 1.5 pólóméret, nem praktikus így inkább 3 lett.
Alatta három fiókot terveznék a ketté osztott részre.
Legalul pedig nagy fiókok lennének.
Ami pedig az aggodalom: El fogja bírni magát a szerkezet? Esetleg duplázzam az alsó két függőleges elemet? A lábak miatt a legalsó elem közepére nagy súly nehezedne, tegyek középre is 2 lábat?
Vagy inkább valami könnyebb dologgal osztanátok szét a polcokat 3 részre?Ezen kívül is bármilyen jó tanácsot szívesen veszek.
(Pl. a nem fix polcok mérete takkra legyen akkora, amekkora belül a hely? ) -
bbalint01
csendes tag
Sziasztok!
Elkészült a kivi pergola, 99%-os, még pár sor drót hiányzik. A kötéseknél a csavaron kívül mindenhol csapolás is van. Szívesen veszem az észrevételeket!
Bálint[ Szerkesztve ]
Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval a sárban hemperegni. Egy-két óra után rájössz, hogy ő ezt élvezi...
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Asztal és szék felújítással kapcsolatban kérnék segítséget Tőletek. Inkább áthozom ide a problémám, mert az építős topikban off volt.
lemmy71 volt olyan kedves és válaszolt ott.
Alapvetően nincs semmi szerszámom (festéshez, csiszoláshoz legalábbis), gépem főképp nem. Szóval ha meg lehet a szépítésüket oldani kézi módon az jó lenne. Barkácsáruházban tudok venni, amit kell. A lehető legegyszerűbben volna jó megoldani (kezdő vagyok teljesen), így a színüket sem akarom piszkálni vagy ilyesmi, csak ismét valami egységes legyen a felület... már ha ezt így gép nélkül el lehet egyáltalán érni.
Keményfa asztal:
Hibája:
Illetve egy puhafa asztal, aminek meg már a felszíni rétege csúnya tényleg.
A székeknek (jó stabilak, így ki nem dobnám őket azért) meg rossz volt már a huzatjuk, így megszabadítottam őket attól és valamit az alatta levő fával kéne kezdeni, újrahúzni nem hiszem, hogy tudnám házilag.
Ülőlapjuk csupaszon:
Persze ha nem lehet megmenteni őket, akkor azt is el tudom fogadni... (az egyik azstal terítővel úgyis használható, úgy nem látszik a csúnyaság...)
-
generatoros
tag
Kicsit megkésve , 5 év teltével ,engedd meg a gyalupadod dicséretét. A helyesírás igaz, hogy lényeges, de amikor az ember megtudja, hogy nem ez az anyanyelved máris csodálja, hogy alig van benne hiba.Eszembe jut egy angol író házaspár akik, Az ember tragédiája c.-ű Madách Imre drámát akarták angol nyelvre fordítani és ezért mo-ra költöztek és 10 év után azt mondták lehet még 10 év is kevés lesz. Te hány éve élsz mo-on. Jó tudom, hogy a műfordítás azért az más. Szóval az írás tudásodat is dicséret illeti.
-
nagyúr
válasz thomgrande #52260 üzenetére
"Ha a munkadíjban dominózás van akkor ne csak szögelés legyen, mert más nem indokolt."
Így van. Ha a megrendelés tartalmazza, a megrendelő igényli és kifizeti a (sok esetben indokolatlan) plusz munkát, akkor legyen benne, ez természetes. De szerintem értelmesebben is el lehet költeni a megrendelő pénzét.
(Természetesen csavarozás témában pl. laminált bútorlapból készült konyha-korpusz és társairól beszélek, nem stílbútorokról. ) -
thomgrande
tag
válasz liszi70 #52258 üzenetére
Roppant egyszerű. A munkadíjhoz igazodjon az elvégzett munka. Ha a munkadíjban dominózás van akkor ne csak szögelés legyen, mert más nem indokolt.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
nagyúr
"ha egy asztalos elkér több százezer forintot munkadíjra,akkor dolgozzon meg érte. Lamellózzon,dominózzon tiplizzen,ragasszon"
Akkor is, ha nem feltétlen muszáj, és sem stabilitás-tartósság, sem esztétika nem indokolja? Mindegy, van-e értelme, csak "dolgozzon", akkor is, ha épp tök felesleges?
(Vagy irónia volt, amit írtál? )
[ Szerkesztve ]
-
APA1955
csendes tag
Tiszteletteljes üdvözleten. Ezen a fórumon most szólok először. Kérdésem lenne . Nincs se körfűrészem se merülő körfűrészem. Az interneten több videó is van hogyan lehet a merülőhöz vagy normál kézihez vezetősínt csinálni. Ha mondjuk ezt megoldom, akkor mindegyik fűrésszel el lehet végezni ugyan azt a feladatot ?? Ha nem muszáj akkor csak az egyiket venném. Csak hobbista vagyok nem az asztalosságból élek.
-
qqzs
őstag
válasz generatoros #52253 üzenetére
Szerintem extra erosites akkor kell ha nem csavart hanem pl ikeas fele osszehuzot hasznalunk vagy ha az anyag nem csavarbiztos. persze akkor is ha pl szeret valaki szekrenyekre felmaszni maskor nem tudom mikor kell extra stabilitas. Persze ha szekrenyekrol konyhakrol stb beszelunk.
Eladó: GTS450
-
generatoros
tag
-
qqzs
őstag
Hat azt nem ertem ha mar csavart raksz minek a lamello. Mi lamellot egyedul akkor hasznalunk ha csavar fej nem latszodhat.
Meg azt se hogy nagy gyartok, mondanal egy peldat en meg soha nem lattam konfirmatort hasznalni.
En most lec polcrendszert csavaroztam ossze vele amig nem jottem ra hogy oda is jo a reiser csavar :)Eladó: GTS450
-
mdk01
addikt
A nagy gyártok is a tipli mellé raknak konfirmátor csavart, ami egyrészt össze húzza és a ragasztót is pótolja.
A lamello mellé én 3,5x50-es csavart teszek, de az én esetemben a csavarral, csak a szorítót pótolom. Tehát van rendesen lamello ami ragasztva van és hogy ne kelljen levenni a műtőasztalról míg szárad a ragasztó, meg a szorítókkal bajlódni, teszek bele csavart és rakom rögtön fel a lábakat, hátfalat, fióktelókat és utána állítom le a szekrényt.Te nem a proline-nál dolgozol?
-
qqzs
őstag
Persze 3.5 ossel. Bar a multkori video utan amikor meg konfirmator melle lamellot is raktak mar idegen bolygon kezdtem erezni magam ez valami kulonleges ahogy mi csinaljuk? Nemreg szedtem szet egy beepitett konyhat magyarorszagon ott is ket csavar tartotta elenkent es profi konyha volt. Nem tudom honnan jon ez a 5 konfirmator meg lamello meg hasonlok. Ja es 12es hatlapot 3x30-assal rakjuk elofuras nelkul
[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
válasz thomgrande #52241 üzenetére
Köszi, keresni fogom őket. Amennyiben nem javítható, mit érdemes venni helyette itthoni mindenesnek? Főleg deszkák, pallók vágására, amolyan hobbi barkácsoláshoz. Amit linkeltem, jó lehet? Vagy ilyesmi áron, amit érdemesebb?
-
pacman_123
tag
Független, nem szakértő, összehasonlít, nem tesz igazságot (Nagyon nem is lehet) Régi kedvencem a Youtube-ról. Linkeltem már ezt párszor, a hobbistán is. Len-, tung-, "true"- és "Dán"-olaj.
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
thomgrande
tag
válasz st6969 #52240 üzenetére
Hornos kft a szerviz. Itt kell érdeklődni tipusszám alapján alkatrész után.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
st6969
őstag
Srácok, (bocs a hosszúért)
van nekem egy Parkside kézi körfűrészem. Már pár éve megvan, és régebben is észre vettem, de nem foglalkoztam vele: üt a fűrészlap. Leszedtem, próbáltam vizsgálgatni alu vonalzóval, de teljesen sík. Ráraktam a gépre egy másikat, az is sík, de a gépen üt. Akkor megnéztem a tengelyt forgás közben, mert már csak arra gyanakodtam, de csodák csodája, olcsó gép, de az nem üt. Ezután azt tettem, hogy leszedtem a tengelyről, amit lehet: a belső gyűrűt, amire a fűrészlap felül, a fűrészlapot, a leszorító gyűrűt és az impusz csavart, majd elkezdtem egyenként visszarakni, hátha megtalálom a problémát. Visszatettem a gyűrűt a fűrészlappal, megforgattam, persze csak kézzel, de gyönyörű egyenletesen fut. Aztán a leszorító gyűrűt vizsgáltam, és azon láttam, hogy kicsit meg van már kopva, olyan, mintha a leszorítás ellenére megforgott volna korábban, és ki volt csorbulva picit az a rész, amit illeszteni kell a tengelyre (hogy ne forogjon meg). Nem is egyértelmű, hogy melyik oldalával kell a tengelyre ráhúzni, de mindkét féleképpen próbáltam, és imbusszal meghúzva így bizony üt. Akármit csinálok. Akkor is látszik, ha csak kézzel forgatom (bár a motor fogja, és csak lassan tudom). A lényeg, hogy valószínűleg a leszorító gyűrű lesz a hibás. Megpróbáltam a csorbulást kikalapálni, hát nem segített, mondjuk rosszabb se lett (látszólag ).
Kérdésem: lehet ilyen leszorító gyűrűt külön kapni? Jó lenne, ha emiatt nem kellene kukázni a gépet.
Ha mégis, akkor viszont szeretnék egy normális gépet, arra mit javasolnátok? Mondjuk ezt?
Vagy hasonló árban, ami ennél jobb?
-
Soká
senior tag
válasz pali923 #52237 üzenetére
Azért én olyan szívesen elolvasnék egy független szakértői leírást arról, hogy miért is nem jó a lenolaj.
Ezt csak azért mondom, mert nekem soha semmi bajom nem volt a lenolajjal. Hozzáteszem, nagyjából szeretem a szagát is, mint egyetlen olyan tényezőt, ami esetleg eltántoríthat tőle. Ha valakinél ragad a lenolaj, akkor az egy dologra utal: nem tudja hogyan kell kezelni.
Én magam azt érzékelem, hogy a spéci olaj gyártói hozzátesznek egy rakás drága adalékanyagot a lenolajhoz, hogy elvegyék a szagát, hogy gyorsítsák valamelyest a száradását és cserébe a többszörösére emelik az árát. Nekem kicsit olyan ez az egész, mint a szagtalanított fokhagyma.
Arról pedig, hogy tartósabb lenne, végképp nem vagyok meggyőződve.
Talán más olajok kevésbé sárgítják a faanyagot, de ebben sem vagyok biztos. Évtizedeken, évszázadokon keresztül használták a lenolajat, aztán most a mindenféle lobbik igyekeznek kiszorítani. Vaj helyett margarin... és társai.
De mondom, én szívesen olvasok erről valami okosat, csak ne az adott cég termékismertetője legyen, mert az minden csak nem független. -
-
pali923
aktív tag
A lenolaj nagyon népszerű, főleg fészbúkos barkácsolós csoportokban. Pedig az árán kívül semmilyen előnye nincs. Nem lesz tartós, szaga van, és kis"szerencsével" még ragadni is fog egy ideig. Vannak erre kitalált olajok, biztosan drágább lesz, de annyival többet is fog érni.
Én nem kenném rá, de nem az én teraszom.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
bekecs76
tag
Tisztelt szakik!
Egy gardrób szekrény készülök összeállítani 18mm-es bútorlapból, konfirmátor csavarokkal. Az lenne a kérdés, hányas konfi csavarokat használjak, 7x50, vagy 7x70? -
qqzs
őstag
Teraszburkolondeszkara lenolaj kerdesben valaki?
Ragasztuhab kerdesben. Nalunk az egyik kulso parkany alol kibujt a ragasztohab es olyan mint ket eve...lusta voltam azota leszedni
-
bbchris
senior tag
Tudtok abban segíteni hogy az SCM lapszabászokat ki szervízeli ? Kellene hasítóék de akit tudtunk ők nem foglalkoznak vele . Talán a Felderék csinálják ezt ?
[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
Köszi a beszámolót a gyaluról.
Még egy kérdésem lenne: mennyire hangos? Ez a kérdés persze abból az amatőr hozzáállásból indul, hogy van egyfelől a gép (motor) saját hangja és van magáé a gyalulási műveleté. Miután nekem egy kefés kis kombi gyalum van, az már önmagában rohadt hangos, nem kell hozzá, hogy deszkát lásson.
Egy kétméteres alu öleslécet én minden műhely alapjának tekintek. Enélkül elég nehéz arról beszélni, hogy mi egyenes, mi sík... Érdemes a boltban összefogni egymáshoz két darabot és látni lehet, hogy maga a gyártmány megfelelően egyenes-e? -
qqzs
őstag
Terasz vorosfenyore bondex decking olajat hasznaltunk eddig azaz felrakaskor lekezeltuk kb ket eve azota nem nyultunk hozza es eleg szep, most at kene kenni. Obiba lattam lenolajat, szerintetek az jo ilyenre?
-
generatoros
tag
válasz pacman_123 #52217 üzenetére
Nekem 25 éve a mosogató helyét szintén dekopírral vágta ki az asztalos, szépen és nem túl gyorsan. Ma már amikor a dekopírt is tudom elfogadható módon használni , erre a feladatra biztosan nem a marógépet venném a kezembe.
-
T J
tag
válasz indianjoe23 #52222 üzenetére
Lehet jobban járnál, ha két lécet gyártanál. Egyforma lenne, és szerintem szebbet is tudsz a meglévőnél. A hatékony megvezetés, ha asztalivá alakított felsőmarón, vezető léc mellett tolod.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz pacman_123 #52212 üzenetére
Igen, igy néz ki, mint a rajzon a bal oldali minta.
Van a szekrénynek egy testvére, arról hiányzik ez a diszléc, ezért valami hasonló kellene. Kutakodtam, és arra gondoltam, hogy pontmaróval kéne megoldanom a mintát, de a hatékony megvezetést még nem találtam ki.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz KilgoreTrout #52218 üzenetére
Nem, és ezt nem is ilyen egyszerű eldönteni.
Minden anyagnak van gyenge pontja, csak más-más.
Ne az alapján válassz frontot, hogy melyik ellenállóbb, hanem, hogy melyik tetszik.
Vigyázni kell mindegyikre.Viszont fogalom problémád is van, először azt kellene rendbe rakni.
-
kapu2006
tag
válasz pacman_123 #52217 üzenetére
Az olcsó dekopírok a 38mm vastag anyagban ferdén vágnak. Tehát nem függőlegesen, hanem ahogy sikerül. Az meg olyan snassz.
A maró tartja a függőlegest. A munkalap anyag nem olyan nagy pukkanás. Olyan faforgács, mint a bútorlap, csak vastagabb. A felső réteg ami keményebb, de az meg nem több, mint fél mm vastag.
No meg nem egy menetben kell kimarni. S persze keretsablonban.[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
Sziasztok,
Jól értelmezem, hogy a konyhafrontok sorrendje felületi ellenállóképesség (minőség) szerinti kb. ez?:
1. fóliázott bútorlap
2. fóliázott MDF
3. festett, lakkozott MDF
4. laminált MDF
4. akril -
pacman_123
tag
válasz gaben1117 #52215 üzenetére
Igen, megoldható dekopírral. Én pont ilyet csináltam ismerősnek, kerek mosogatótálca, ilyen munkapultba. Sima fához való fűrészlappal mentem neki, Bosch T101B -vel. A megfelelő átmérőjű kört nem vasziszdasz felrajzolni, meg lekövetni dekopírral sem, nem baj ha nem tökéletes a vonalvezetés, tálca pereme jótékonyan eltakar.
Kapu2006: nem teljesen értem ide a felsőmarót. Az egyik legfontosabb elenérvem lenne, mondjuk ha magamnak csinálnám: őszintén .. én nem nyúznék meg egy drága marószárat sem a munkapult anyagával egy ilyen kivágásért (az olcsót meg pillanatok alatt megeszi), ha ott a hozzá képest "filléres" fűrészlap. Ide nem feltétel a gyönyörűen megmart szél sem, mert úgyis takarásban lesz a perem által. Vagy nem jól látom? Nem azt mondom, hogy nem lehet, de a kérdezőnek valszeg van dekopírja, ha így kérdezte ... akkor miért ne azzal ...?
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
gaben1117
senior tag
Sziasztok!
38mm-es munkapultban szeretnék egy kör kivágást csinálni mosogató tálcának.
Van ennek valami praktikája, hogyan lássak neki? Sima dekopírral megoldható? Ha igen kell hozzá valami speckó fűrészlap? -
pacman_123
tag
"a kerek kerethez nem fűlt a fogad?"
Nem trollkodás ez Egy másik ledvilágítós óra után kérték ezt, hogy "na, olyat, csak a vendégház feliratával". Mondjuk "puszira" ment mind a kettő, de akkor is ... hálistennek hogy jó volt a négyzet-keret is. Azért kör-keretbe ugyenezt már izgalmasabb lenne megcsinálni. Nem lehetetlen, csak "izgalmasabb".
Most másik haver rinyál egy DVTK logós óráért. Őszintén remélem, nem DVTK-logó-formájú keretbe akarja tetetni, mert onnantól nem lesz a haverom többé Meg az önmagában elég hülyén mutatna .. óraként.
-
pacman_123
tag
válasz pacman_123 #52212 üzenetére
"ha nem felülről, hanem profilból .... valahogy felülről fotózd le, "
Na ezt jól megmondtam De érted
-
pacman_123
tag
válasz indianjoe23 #52211 üzenetére
Szerintem többet lehetne mondani, ha nem felülről, hanem profilból fényképeznéd le. Ha nem tudod levenni az ajtót, akkor valahogy felülről fotózd le, vagy rajzold le, mert addig csak találgatni lehet. Innen nézve elég fura, mintha az egyik oldalt egy lekerekített, a másik oldal csapott, középen kerekített-csapott élek ... nem látszik ez rendesen, na Kis móricka rajz után:
Ha nincs profi marógéped, mondjuk cserélhető lapkás profilkésekkel, amibe olyan profilú maróprofilt teszel amilyet csak akarsz ... akkor nyilván trükközni kell, kombinálni különböző profilú marókésekkel. Ilyennel, meg ilyennel, meg ilyennel, meg ... hát amiből kihozhazó a keresztmetszet, amit majd megismertetsz velünk
Mennyire cél az eredeti profil előállítása?
Ebben a videóban Matthias Wandel szórakozott egy bonyolult profil előállításával. Mondjuk ő csinált dönthető-emelhető maróliftet is, az elég nagy segítség volt neki :
[ Szerkesztve ]
-
pali923
aktív tag
válasz liszi70 #52209 üzenetére
Igazad van, csak néha megesik sarkokban, meg rejtett helyeken, hogy nem tudod úgy megcsiszolni, és ez meglátszik a végeredményen. Egyébként meg ami nincs ott, azt nem kell lecsiszolni.
A ragasztót amúgy sem szereti a csiszolóanyag.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
-
pali923
aktív tag
Sokszor nem árt a vizes letörlés, és nem elég szárazon lehúzni. Főleg olyankor, ha le akarod festeni, lakkozni a ragasztott felületet. Ha csak vékony ragasztófilm is marad a fán, mert elkented a ronggyal, már nem úgy fogja a felületkezelő anyag befedni. Saját káromon tanultam meg.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
P-LoW
újonc
Sziasztok,
Az lenne a kérdésem, hogy ragasztáskor ti mit csináltok a kicsorduló ragasztó maradékkal? Vizes ronggyal letörlés, félszárazon kaparás?
Gyalugép késének gondolom nem tesz jót, ha rajta marad, és így küldöm át? -
P-LoW
újonc
Hosszas vacilálás után döntettem emellett a gép mellett. 230V-os egyébként.
Én úgy vagyok a szerszám vásárlással, hogy inkább nem veszek, sokáig, de ha veszek, akkor az jó minőségű, jól használható legyen, ne okozzon frusztrációt a használata (merthogy hobbi lévén arról szólna, hogy kikapcsoljon, ne felpattintsa az agyamat). Szóval inkább évekig nézegettem, fontolgattam, gyűjtöttem az infót, kerestem alternatív megoldásokat az egyengető hiányára (több inkább kevesebb sikerrel).
Azt nagyjából sejtettem, hogy 3-4 alatt nem igazán lesz olyan, amit szeretnék. El kellett döntsem, hogy monstrum öntvény használtan, vagy ez a belépő szintű új. 400V van a pincében, nem ez döntött, valahogy a monstrumot nem éreztem a műhelyembe valónak. Az már tényleg ipari. És bazi nehéz. Ha valahova azt lerakom, az ott marad. Ezt meg azért majd tudom tologatni, ha kell, ha elkészül a mobil alapja.
Az új gép felhozatalból pedig volt a holzmann/bernardo/akármilyen néven árult vonal. Azoknak az alsó (eco) kategóriájáról elég sok rossza olvastam/láttam (nem élőben), így inkább feljebb mentem eggyel.
Szempont volt, hogy ennél a gépnél egyszerre nyílik fel az egyengető asztal. Nagyon gyors, kényelmes megoldás, az olcsóbb verzióknál ez még nem alap jellemző. Nem kell stellert, késvédő levenni, csak felnyitod egyben, meg visszahajtod.
A JET JPT260-as gépről (meg úgy általában a JET-ről) nagyon sok jót olvastam/hallottam. Ez a gép pedig (képről) egy az egyben annak a klónja. Vakon abban bíztam/bízom, hogy tényleg azonos, csak színében más, és jó minőségű gépet leltem.
(Meglepi bónusz volt, hogy a vastagoló beállításához rajta volt a gépen egy (elvileg kalibrálható) analóg kijelző, ami elvileg tized mm-re mutatja a beállított vastagságot.)
Hétvégén elszöszöltem a géppel, ismerkedtünk. Sajnos a késbeállítás nem tökéletes gyárilag, azon állítanom kell. Az egyik oldalán magasabban van a kés a levevőasztalhoz képest, mint a másikon.
Meg be kéne szereznem egy hosszú, megbízható vonalzót, hogy rá tudjak kukkantani, hogy mennyire sík a két asztal. -
P-LoW
újonc
Szia
Bocs, hogy belekotyogok, de lehet, hogy nem ugyanarról beszéltek.
Ha jól értettem, TJ a szerelőhabos PU-ról beszélt (hasonló, mint a hagyományos PURhab, csak kevésbé dagad, de attól még hab formájú). Ezek tényleg nem bírják a kültéri körülményeket (különösen UV-t, főleg, ha le is vágják a "kibuggyanás" miatt a kemény és ellenállóbb külső kérget).
Te a lépcsőlap ragasztásánál nem az élek ragasztására értetted a PU-t? Mert arra sztem tökéletes. Önmagában a poliuretán nagyon jól bírja a külső környezeti hatásokat, vízálló stb, csak a hab formájában vannak az említett gondok. Van pl. nagyszerű kartusos PU ragasztó, ami alkalmas lehet az eredeti kérdésre (vagy akár bármelyik, már említett építési ragasztó is). -
T J
tag
válasz pacman_123 #52199 üzenetére
De, ez is működhet, hogy hagy legalább 2 összekötő pontot, vagy nem teljes mélységben marja ki, ha el tudja végezni az utómunkát.
Lakkbenzin nem oldja le azt a ragasztót? Fánál nem biztos hogy jó ötlet, de plexinél, fémnél nem árthat szerintem.
Troll on: a kerek kerethez nem fűlt a fogad?
Troll off.#52200: Jajj segítsééég
[ Szerkesztve ]
-
NeoPampalini
senior tag
válasz pacman_123 #52199 üzenetére
Kétoldalas ragasztószalag helyett valami ilyesmi nem működne? (Hangszerkészítőknél láttam először, de CNC-nél is alkalmazzák.)
-
T J
tag
válasz Gigi01 #52198 üzenetére
Ez olyan dolog, hogy nézegeted, és ha megtalálod hogy hol akad, akkor lehet hogy be tudod állítani.
Tipp: lehet hogy megereszkedett/ megdőlt az ajtó, amit a pántok állításával korrigálni lehet, és a helyükre kerülnek a dolgok. Ha az ajtó szárny görbült, akkor attól függ, milyen irányú állíthatósága van pl az ellendaraboknak. De lehet h a pántokkal ez is enyhíthető, mivel általában 3D-ben állíthatók, így az ajtó élét minden irányban hozzá lehet igazítani a tokhoz. Amúgy gyárilag javasolt évente olajat csöpögtetni a mozgó alkatrészek közé. Ahol hozzá férsz, oda zsír is mehet, az még jobb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Tefal turmixgép
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Hecht GG 950 aggregátorok
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest