Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
qqzs
őstag
Nem erdekel veletlenul valakit egy gyantaöntős 1 napos workshop eszak kelet magyarorszagrol?
-
qqzs
őstag
Van tapasztalat lidl aldis nedvessegmero es profibb műszerek összehasonlításban? Megeri dragabbat venni?
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
mrhero
üzenetére
A zaj érdekes kérdés, engem az kevésbé zavar, mint mondjuk a füst.

Ez a mit hol lehet ma már egyértelmű, üzletszerűen nem lehet otthon csinálni, de jó sok évvel ezelőtt, amikor elkezdték vegzálni ezzel az "otthon vállalkozókat" (tűzvédelmi ellenőrzés címszóval, betarthatatlan előírásokkal), valamilyen "fennmaradási hozzájárulás" létrejöhetett, mert pl. faterom azóta is a lakóház melletti műhelyben nyomja, meg még néhány másik asztalos is (kertváros).
-
qqzs
őstag
válasz
mrhero
üzenetére
Kornyeke valogatja szerintem. Nemreg olvastam valahol arrol folyt a tarsalgas hogy egy 100 m2 muhely szeretne csaladi hazas kornyeztben felhuzni az udvaron mert elfer es milyen praktikus hoyg a haz mellett van nem kell munkaba jarni es milyen jo hogy csak munkaidoben nyomna akkor nincsenek itthon a szomszedok
. Nalam a pinceben is eleg erdekes mert fem ajto van plusz piceablak resnyire nyitva es elegge kihalatszik pl a vastagolo vagy asztali elszivoval kombinalva. tervezek hangszigetelni de ugy erzem nem vegleges a megoldas. -
mrhero
tag
Pont ugyanez jut eszembe minden alkalommal amikor látom hogy a kertvárosi környezetben felhúzott garázsajtóval tolják a marást, gyalulást, esetleg a kocsibeállón merülőfűrésszel és elszívóval a szabást. Itthon tuti lincselés lenne belőle, ha valaki ezt rendszeresen így csinálná.
De ha már itt tartunk akinek van tapasztalata, hogyan oldja meg otthoni körülmények között az asztalosmunkát, hogy a szomszédokkal is megmaradjon a jó viszony?
+ az sem mindegy, hogy csak saját részre hobbiból barkácsol valaki, vagy üzletszerűen végez asztalos munkát. Tudtommal utóbbi tevékenységet lakóövezetben nem is lehet folytatni, csak ipari parkban pl. Most akkor ez hogy van pontosan? -
Gaborkik
tag
Régóta követek jónéhány amerikai csatornát, így már láttam hogyan megy ez. A Powermatic az összes gépet promócióban ingyen adja nekik a reklámért ( általában ilyenkor költöznek új műhelybe is hirtelen), a Simplisafe is jópár ezer dollárt ad ekkora feliratkozó szám melletti reklámért....
-
generatoros
tag
Az ilyen és hasonló műhelyek szerintem reklám célból kerülnek berendezésre. Nem kel félteni az elit környék lakóit attól, hogy itt napi rendszerességgel szólalnak meg a flexek és társaik. Biztos nagyon hatékony az elszívó rendszer is, de ennyire? Hát a fene se tudja. Minden irigykedés nélkül azért nagyon elfogadnék egy ilyen csoda műhelyt, természetesen a szerszámokkal együtt
-
qqzs
őstag
Koszi. Azota megneztem par muhely bemutato videot de ennel [link] egy kicsit leakadtam...elsore azt gondoltam valami miliardos hobbista olyan minosegu gepei szerszamai vannak olyan patika elrendezesben, hogy dobtam egy hatast. Mondjuk amikor a plafonra szerelt akkusztikai panelekrol beszelt amik javitjak a muhely akkusztikajat a rezgesek szempontjabol mar leverte a lecet
Kicsit jobban utanna nezve kiderult hogy csak harom eve koltozott ebbe a muhelybe...hat nem tudom ...valami genetikai adottsag kell egy ilyen szintu rendben tartott worksophoz. Meg ez egy amerikai kertvaros sziveben van egy garazsban. Ennyi penz a garzsban gondolom a hazban is es felhallattszik meg gondolom ki is a gepek zaja. Nincs mar penz egy muhelyt berelni vagy venni? Mondjuk nem ez az elso ami profi muhely egy csendes kertvarosi garazsban amasik kedvencemnel szinte minden festool. O rendszeresen garazs elott flexel egy hasonlo elit kornyeken, de allitasa szerint mindenkivel joban van. Ezt magyarorszagon megrobalnank haboru lenne. De azert inspiralo is kicsit van hova fejlodni 
Vannak itt komolyabb muhellyel eszak keletrol? -
mdk01
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
15éve csak ezt használjuk, most is van a műhelyben 20liter.
-
wargabe
csendes tag
Strongbox fiókokról mik a tapasztalatok?
Szerelési tapasztalatok? -
Motion_Blur
félisten
-
mdk01
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Nem kell alapozó, van benne gombaölő és azért olyan, híg hogy beszívja, plusz még viaszos is a vízlepergetés miatt..
Mivel vékony/folyékony érdemes 3réteget kenni rá, mert a harmadiknál jön meg a fénye. -
T J
tag
válasz
DacMalac
üzenetére
Csak a dizájn. Úgy tűnik választani kell a szép (fehér) és a jó (Bosch
) között.
Tudom van a bosch-nak is fehér lapja, de az egyik gyengus, másik meg fémkeretes és drága. Egyiknek sincs híd-funkciója és fózolt szélűek, amit nem lehet síkba besüllyeszteni.Motion_Blur
Szerencséd van, mert úgy tűnik nem nagyon éri eső, se nap, így szerintem mindegy melyik.
Amúgy 2 oldószeres kombója szerintem a tuti: 1.réteg Sadolin vastaglazúr, 2.réteg kültéri PU vagy akril. Ha leveri a fakopáncs, akkor mindegy, mert aláázik és beszürkül. Az ellen csak az ásványolajos beeresztés véd, de az meg egyéb macerával jár, és esetedben felesleges is. -
DacMalac
aktív tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
A Milesi honlapja szerint nem kell alapozó az XGT szériához. [link]
-
Motion_Blur
félisten
Sziasztok!
Egy kis szakmai segítségek szeretnék kérni

fa homlokzat, szarufára kellene vékonylazúr, Milesit néztem ki. A leírásban az van hogy nem kell neki alapozó, csak 2 réteg.
A festő az ordószeresre esküszik és hogy alapozni kell.
Mi az igazság, valóban érdemes oldószerest alkalmazni?
Illetve a vízbázisú alá mehet-e valamilyen impregnáló/alapozó?előre is köszönöm!
-
T J
tag
Hasonló a helyzetem, de konkrétat mindenre nem tudok írni, inkább szempontokat. Pl milyen típusú/ méretű anyagokkal dolgozol? Ez megadja az egyes gépek max munkaterület-igényét. Nálam a leghosszabb helyigényű gép a gérvágó: fűrészáru hossza x1,5: ~6,5m. Nálam ez van a középső sorban, középen. A többi hosszú helyigényű gép a gyalu, körfűrész, szalagfűrész (utóbbi szélességben is helyigényes): leghosszabb munkadarab hossza x 2. Mivel nálam a gyalu és körfűrész nehezebben mozgatható, ezek kerültek a két hosszú fal mellé, nagyjából középtájt. A szalagfűrész meg a gérvágó vonalába, keresztbe fordítva. Néha ki kell fordítani innen, de nálam ez a legkönnyebben mozgatható a 3 közül. A körfűrész, ha keresztbe-hosszába akarsz vele lapot szabni, bárhova teszed, mindenhol fájni fog. A kisebb helyigényű, vagy nagy helyigényű de könnyebb (könnyebben mozgatható) gépek mehetnek a rövid oldalakra, sarkokba, vagy ahol hely van. A hely szűke miatt mindent kerekekre kell tenni, amit lehet. Nekem pl nincs dedikált maróasztalom, élcsiszolóm, a hely szűke miatt. Csak egy lap, amit felfogatok a munkaasztal szélére, amikor kell.
Az a helyzet, hogy ha csak kisipari gépekkel, mindennek dedikált helyet, állványt szeretnél, úgy hogy soha ne kelljen elmozdítani, akkor 200nm-t is tele lehet pakolni velük. De ezt nyilván te is látod, 50nm mindig kompromisszumos lesz.Paul64 & ahenobarbus:
Azt hittem ez itt is releváns
-
ahenobarbus
tag
-
T J
tag
Cserélt már valaki üveg/kerámia lapot indukciós főzőlapon? Megoldható egyedi üveglapra cserélni gyári helyett?
Mi a véleményetek/tapasztalatotok az ikeás beépíthető sütő /főzőlap /mikró gépekről?
-
-
Paul64
tag
válasz
kicsi kecske
üzenetére
Alulról is látszana. Nem biztos, hogy amit választottál azt vágják nm-re. Lehet, hogy minimum a fél, vagy egész tábla belőle. Mindenféleképp kérj árajánlatot több helyről. Már ha olyan helyen laksz ahol van több szabászat.
-
varsam
őstag
válasz
kicsi kecske
üzenetére
miért nem csinálod az egész szekrényt abból a színből? miért kell a fehér?
-
Edorn
senior tag
Egy előtetőt szeretnék építeni fából a ház mellé. Kb 5 méter hosszút, kb 1.5 méter széleset. (később kiszélesíteném úgy 4-5 méteresre, hogy egy kocsi is aláparkolhasson) Valami ilyemi jellegűt.
Viszont nincs semmi szerszámom hozzá. Milyen szerszámot javasoltok a faanyag pontos méretrevágására? (konkrét tipus érdekelne) (későbbiekben is barkácsolgatnék vele, de nem nagyüzemben, így nem túl drága, de megbízható gépre lenne szükségem)
Illetve a videoban látható szerkezetnél az átlós elemek rögzítéséhez milyen csavarokat szerezzek be? (a lenti csavarok esetében gondolom elég ha lemérem a lukak vastagságát és ahhoz legközelebbi vastagságú csavart használom...) Ha fontos a csavar anyaga, akkor miből legyen?
-
JóGéza
aktív tag
válasz
kicsi kecske
üzenetére
Mi lenne, ha a korpusz látszó élzárását Davos tölgyre csináltatnád?
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Terveztem egy íróasztal feletti 4 ajtós szekrényt amit hamarosan levágatok lapszabászatban.
Az ajtó nyílásra Blum tip on-t tervezek így megúszom a fogantyút és az ajtó front marást. A mostani előszoba falon lévő bútornál is ilyen megoldás van belefúrva a függőleges oldallapba. Tök jól működik, viszont a kivető pántokkal hadilábon állok.
Milyen pántot kéne ehhez a megoldáshoz vennem? Félig ráütődő, közézáródó, teljesen ráütődő?
A másik kérdés, hogy 4db 50x40x40es elem lesz egymás mellé rakva és erre kerül a front. Fehér lesz a korpusz és Davos tölgy az ajtó front. Az MS bútor tervező az ajtó frontot 5mm-rel kisebbre vette minden oldalról, de ha így vágatom le akkor ki fog látszódni a fehér korpusz mellette. Ha pedig teljes takarású méretre vágatom, akkor pedig nem fog tudni nyílni, mert közel lesz egymás mellett az ajtó. Hogy kéne akkor vágatnom az ajtót?
-
qqzs
őstag
Most jutottam el oda hogy a pinceben eleg volt az "eloveszem elrakom felretolom" alapotbol es egy fix muhelyt szeretnek kialakitani. Mar parszor belefogtam lepesenkent, de par nap alatt kiderult, hogy az megse jo ott ez meg itt egy picit arrebb kene tolni stb. biztos van erre valami jo modszer, esetleg ha megosztana valaki a sok eve bevalt elrendezeset, amibol elindulni vagy meriteni lehetne. A meret 10x5m kb ilyen elrendezesben: [kép]
Ezek lennenek benne, eddig. Ami eddig majdnem biztos hogy a munkaasztal es a asztali furesz kozepvonalban helyezkedik el.
Asztali furesz (mobil osszecsukhato)
Munkaasztal
Oszlopos furo
Gervago
2db elszivo + elogyűjtő
Gyalugep (210mm, barkacs kismeretu)
CNC 100x70cm
Faeszterga 160cm (ritkan hasznalt)
Maroasztal 80x80 (ritkan hasznalt)
Szalagfuresz (kicsi)
Kicsi tanyeros csiszolo
Asztali dekopir -
Salex1
őstag
Hogy lehetne ezt az ajtót kicsit modernizálni? Van valami ötletetek?
-
Paul64
tag
válasz
kicsi kecske
üzenetére
[link] Tud darabjegyzéket, kalkulációt, stb.
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Tudnátok mondani olyan bútor tervező progit amivel utána méretre bontva meg tudom nézni az azonos elemek számát?
Szeretnék egy ilyen felső polcos fiokos szekrényt csinálni a dolgozóba, de sketchupban megtervezve nem mindig sikerül jol összetenni az elemekből a bútort. Hatha van valami bevalt megoldas a jó öreg papir es ceruza mellett 😁 -
DacMalac
aktív tag
válasz
kavalkád
üzenetére
Ne haragudj,de olvasd el még egyszer amit írtam tonermagusnak! A szebb,jobb,időtóláb vonatkozott a táblásított anyagra.Az olcsó pedig a seprű nyélre! A felületkezelést én is írtam! Fapác, cirka 700 ft/zacskó .Lazúr festék ennék drágább,jóval! Lakkot írtam,mert számítógép asztalnak azt ajánlott használni!Mit értesz nem megfelelő kezelés alatt??? Pác,lakk,ennyi! Halandó ember is képes ezt felvinni a felületre.
Statikailag??? Ez alatt megint csak mit értesz? Felmegy az emeletre,majd ablakon keresztül kidobja a kész asztalt? Vagy messziről ráugrik az asztalra? Teherbírónak kell lennie,nem pedig az általad említett dolgoknak megfelelnie! -
kavalkád
senior tag
válasz
DacMalac
üzenetére
> Valamint szebb,jobb ,időtállóbb is lesz az asztal.
> Olcsó és a kutya nem mondja meg mi az.nem kötekedés képpen, de egyrészt a táblásított fenyő nem olcsóbb mint a bútorlap (vagy lemaradtam valamiről), főleg mivel még felületkezelni is kell. a táblásított fenyő lélegzik, nem megfelelő kezeléssel, karbantartással mozogni fog a helyiség páratartalmának a függvényében.
a szépség szubjektív és a bútorlap nem kevésbé tartós mint a táblásított fenyő.
az, hogy jobb megint csak realtív. miben jobb? statikailag biztos, de ez meg tervezés kérdése. -
zonusz
aktív tag
válasz
ahenobarbus
üzenetére
Köszi kipróbálom, alig várom a szabadságot
-
DacMalac
aktív tag
válasz
tonermagus
üzenetére
Szia! Ajánlanám figyelmedbe a tömbösített alapanyagokat( fenyő)! Csak vágni kell a pontos méret alapján. Valamint szebb,jobb ,időtállóbb is lesz az asztal. Színezésre a fapácot ajánlom ( 700 ft/zacskó) ,mint a legolcsóbb megoldást,majd lakkozd! A mini asztallábnak ajánlanám figyelmedbe a seprű nyelet-igen,nem elírás-! Összevágod,lefested,tiplivel rögzíted.Olcsó és a kutya nem mondja meg mi az
Tiplivel rögzíteném az összes többit is! A sarokvas ,hát ,hogy is mondjam...nem esztétikus! -
DacMalac
aktív tag
válasz
ahenobarbus
üzenetére
Örülök,hogy sikerült!

-
Z0mbi
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Koszi szepen. A gyerekemtol vettel el most honapok minosegi nevelesebol...

Na az ilyen videok azok amik megjobban erositenek engeem abban hogy hiaba aberralt perverz nep amit csinalnak az eszmeletlen es legyen az barmi! Auto, maroasztal, konyhakes, szerszam, akarmi. Ez a pali a takumi mestere lehet a marasnak
Es ami igazan gyonyorkodtet az pont a reszletek.
Koszi megegyszer! -
pacman_123
tag
"AZ A LIFT"
Akkor mutatok még egy csatornát, JSK-koubou -ét, amin eléggé elképedsz majd, már ha van néha időd ilyeneket nézegetni. Eléggé "level 1000" a csávó.
Itt épp maróasztalt "bütykölget" magának össze.
https://www.youtube.com/watch?v=MhIzJrTYHBc
Felhívnám a figyelmet amikor a saját alumínium betétjét csinálja, 13:07-20:00 között. Mikor "megfesti" (talán ezt híják alumínium anodizálásnak vagy minek). Tényleg, nem figyel a részletekre

Úgy általában véve nálam a mókus a TOP3 DIY jutyubber között van. Nincs idegesítő mormogás, zene, csak a szerszámok zaja. Mégis érted amnit csinál. Plusz a felhasznált szerszámok, ha megnézed a videó leírását mindről van egy-egy másik videó, a "hogyan készült ez meg az". "Az az oszlopos fúró!", "Az a körfűrész megvezető!", "az a .... bármi!" amit csinál

Szóval ha valakit érdemes nézni és ötletet meríteni ebben a témában, akkor az - szerintem - ő.
-
T J
tag
válasz
wargabe
üzenetére
Igen, a látszó oldalt is front-azonos anyagból kell készíteni. A svéd áruház (aminek a nevét nem írom le) terjeszthette el a köztudatban ezt a szerintem rossz, takarólapos megoldást.
tonermagus
Esetleg 30mm-es nyír rtg-lemez? Táblaméret: 250 x 125 cm, br ~35000 /tábla + szabás.
A monitortartó polcot elvetném. Merevítő jó ha van, jobboldali lábnak össze lehet ragasztani egy keretet ugyanebből a rtg-lemezből, 1 tábla kiadja. Pácolni, lakkozni kell, hogy ilyen cseresznye színű legyen, mert alapból majdnem fehér. Esetleg élfurnérozni is (akár 2-3 rétegben is), mert az éle csíkos.A képen szerintem laminált/dekoros forgácslap/munkalap lehet, 2mm ABS élzárással.
qqzs
Hogy áll az öntőgyantás projekt?
Elgondolkodtam egy mosogató medence készítésén ebből. -
qqzs
őstag
válasz
tonermagus
üzenetére
Ikeaban nezted mar? szeritem ezt pont ekkora meretbe siman ossze lehet rakni
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Bár nem vagyok Asztalos, de azért remélem nem haragudtok meg ha egy kérdésem lenne felétek. Szeretnék egy egyedi számítógép asztalt csináltatni. Az elképzelés meg is van, egy ilyet szeretnék:
Ahogy a képen is látszik egy sima asztal, amin van egy monitortartó szint. Az asztal tetején azok a kinyúló izék a hangfalakat és a fülhallgatótartót jelölik. Sajna a környékbeli asztalosok 3-4 hónapra tudnak egyáltalán időpontot adni, amikor foglalkoznának velem. Erre gondolom rájön még 2-3 hét mire meg is csinálják, úgyhogy inkább megcsinálnám magam ha tudom.
Mivel nem vagyok szakmabeli úgy álltam hozzá hogy szükségem lesz:
- 145x70 cm-es asztallap (alsó rész) 3cm vastag
- 145x30 cm-es asztallap (felső rész) 2cm vastag
- 2 db krómozott asztalláb (jobb oldalra, mivel ott radiátor van)
- 60x70 cm-es asztallap (bal oldali lábnak) 3cm vastag
- 4 db mini asztalláb (a monitortartó szint alá)Az első kérdésem hogy Ti is így csinálnátok-e? Van-e valami bibi az elképzelésembe? Pl. én nem terveztem keresztmerevítőt a jobb és bal oldali lábak között, ez így elbírja-e stabilan az asztallapot hogy csak a két végén van alátámasztás? A 2 króm lábat felcsavaroznám, a bal oldali falapot az asztallapra pár sarokvassal rögzíteném oda. Azt sem tudom milyen anyaggal érdemes dolgoznom? Pl. munkalapot használhatok-e ilyen célra, vagy inkább préselt fa, esetleg tömörfa?
Az irodámban lévő asztallap pl. pont jó is lenne, szerintetek ezt milyen fa?
Ha pl. bemegyek a Praktikerbe nekem tudnak méretre vágni ilyen asztallapokat úgy, hogy rátesznek ilyen élvédőt? Vagy azt nekem kell külön rátennem? (az élvédő perem lekerekített)
Elsőre kb. csak ennyi kérdésem van

-
Z0mbi
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Hat megneztem a harmadik oldalt is azert... AZ A LIFT! Nagyon komoly.
Egyebkent cimbi jon US bol latogatni 3-4het muvla lehet o hazahozza nekem 110 dodoert (+60 a gyuruszett) ha nem akkor szerintem megveszem a rockler alut ami sajtreszelore van lyuggatva. -
ahenobarbus
tag
válasz
zonusz
üzenetére
üdv,
E hozzászólás alapján kipróbáltam én is a WellDone zsíroldót. Összehasonlítva egy festéklemarónak árult cuccal, ez tényleg működik és olcsóbb is. Még csak próbákat csináltam vele, de meggyőző volt a különbség.
Tegyél vele egy próbát szerintem.uff, ocs.
-
wargabe
csendes tag
Konyhaba szeretnek készíteni egy szekrény elemet 2400mm magasságban. Két korpuszból gondoltam megoldani, az alsoban 2 nahyobb kamrafiók, a felette lévőben két nyitott polc a beépíthető gépek számara, felette ajto.
A kérdésem az lenne,hogy hogyan lehetne az oldalait dekorativan takarni? Külső elemről van szó, nem szeretném ha látszana a fehér korpusz.
Front azonos mdf lap odacsvarozására gondoltam első körben. Létezik esetel más alternatíva is? -
pacman_123
tag
"B terv kell."
https://prohardver.hu/tema/asztalos_klub/hsz_46960-46960.html
Ha az Incrat a betét készletekkel, furatlanul megveszed onnan ahonnan linkeltem, onnan is 200 EUR, szállítással együtt, Németországból. Namost a fenti linken található 1-2-3 linkekből téged csak az első kettő érint. Vaslamez, lézervágással. Meg egy kis textilbakelit kiegészítéssel. Brutál átgondolt az egész projekt, de maga a maróbetét az Incra árának max a fele, 10-20e között volt ha jól emlékszem, egyszer megírta. És azért lett jópár szűkítőgyűrű is, ahogy pl. ezen a képen is láthatod. A végén már mágneses rögzítéssel.
Ez is egy B terv lehet

-
-
kavalkád
senior tag
válasz
zonusz
üzenetére
infóm nincs csak véleményem, bár gondolom újdonságot nem fogok mondani. ez egy gyalu, tehát a fát is ledarálja, nem csak a festéket és csak sík felületekhez jó. ha ilyen megoldásba gondolkodsz akkor egy kézi gyalugép is megteszi vagy egy flex, durva lamellás koronggal, nem szükséges ilyen speciális eszköz.
update: megnéztem az árát, 80-90 eFT, pénzkidobás.
-
kapu2006
tag
válasz
monti0222w
üzenetére
Igaz! Közben ajánlottak egy lapot.
DeWALT DT10300
Nem túl drága. kb. 6 ezer Ft.
A szintetikus polikristályos gyémánt élű fogak 100% -kal hosszabb élettartamot biztosítanak, mint a TCT végű pengék Köszörült fogcsúcsok Különböző anyagok vágására alkalmas, beleértve a laminált/előrekészitett padló, MDF lapok Csökkentett vibráció Ütésálló -
monti0222w
addikt
válasz
kapu2006
üzenetére
Az a helyzet hogy igen, fűrész géppel vágjuk a laminált parketátt a kézi vágót nem minden esetben mivel megvannak a korlátjai. Húzzós gérvágó, asztali f.gép, vagy dekopir f.gépet használunk. A dekopirhoz már lehet venni csak laminálthoz való lapokat, a gér illetve az asztalira az olcsóbb, úgymond filléres lapokat használunk.

tothm1991: Seppach vagy az Einhell TE jelölésű gépeit mondanám első sorban.
-
zonusz
aktív tag
Régi ajtó felújítása kérdés. A Metabo lakkmarójáról van valakinek információja? Mennyire használható a gyakorlatban? Nem egy ajtóról. ablakról lenne szó, a hőlégfúvós és egyéb megoldás kicsit lassabbnak tűnik, mindennek az újra cserélése meg nem túl pénztárca barát.
https://www.youtube.com/watch?v=8p47YGTAnc8
Köszönöm. -
kapu2006
tag
válasz
tothm1991
üzenetére
100 ezer alatt kb tök mindegy. Javaslom a Lidl - Aldi boltokban kapható 30-40 ezer Ft-ost. Azokra 3 év a garancia.
A laminált padló eszi a vídiát. Ezért nem is szokták fűrészelni.
Van rá megfelelő vágóeszköz. Olyan karos "lemezolló" féle. -
tothm1991
csendes tag
Sziasztok!
Hobbi célra milyen gérvágót ajánlanátok? Esetleg, ha laminált padlót is lehetne vele vágni az nem lenne rossz, de most csak szúnyoghálókat rakok össze ismerősöknek. Megkönnyíteni a dolgom. Köszi!
-
macera2
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Eddig, mint barkácsoló, a sima vasalós él lezárást használtam. Az ABS-es módszert is szívesen kipróbálnám. De mivel lehet a fölösleges részt eltávolítani, vagy formázni? A „jutubon” valamiféle elektromos forgácsoló, v. köszörülő szerszámot használt videó készítője. -
Paul64
tag
-
ViktorSz
tag
válasz
Paul64
üzenetére
Túl közel vagy az osztrák határhoz, ezért is furcsa nekem itt az ország majdnem közepén a dupla ár. Asztalosként nem biztos, hogy jobb nekem az olcsóbb bútorlap, mert az anyagár x-%-áért dolgozom(munkától függően), tehát kevesebbet is kereshetek, mint aki "nyugaton" lakik.
-
ViktorSz
tag
válasz
razorbenke92
üzenetére
Én csak meg akartam védeni a 0,4-es élzárást
, kicsit lesajnálóan lett róla írva, mintha nem lenne jó semmire, pedig...
Mint írtam is korábban legalább 2*,hogy nyilvánvalóan jobb és teljesen jogos, ha vki néhány polcra azt választja. Véletlenül sem akartam leszólni, aki ezt részesíti előnyben(ha esetleg ez jött volna le a hozzászólásomból) -
Z0mbi
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Irtam az incra nak... valaszoltak is:
”
The least expensive shipping method for the aluminum router plates is Priority Mail at $81.75 USD. At the current prices, the total for the order including shipping would be $186.70 USD plus any taxes or fees collected as the shipment enters Hungary.
”
in other words: B terv kell. Ilyenem nem lesz egy masik router araert
hacsak egy kollegam nem hozza nekem haza... -
-
Paul64
tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
Én örülök neki, hogy te ilyen olcsón hozzájutsz a bútorlapokhoz. Sajnos az én 10-15km-es körzetemben ezek az árak vannak. Sőt a K110-nek van ahol 15000 a táblás és 4500 a m2-es ára mondjuk ez bruttó ár. Ha valamit csinálok legalább három helyről kérek ajánlatot, de általában max. 10% a különbség. Élzáróban, pedig ki-ki ízlése szerint. Én pont azért csinálom magamnak pl. a konyhát, hogy ha nekem tetszik a polcok élén 2mm-es ABS legyen. (Meg azért így olcsóbb is.)
-
ViktorSz
tag
Többeknek is válaszolva... Szerintem a 3600körüli ár konkrétan rablás, hiszen teljesen mindegy, hogy az ország melyik részén lakik az ember, a lapszabászatok ugyanolyan áron veszik nagytételben a táblákat. Bár nyilván Bpesten, Szhelyen ki kell termelni a magasabb fizetéseket, de azért megdöbbentő az árkülönség, azért Heves megye sem a világ vége, sőt
.
A 2mm-es ABS nyilván jobb, de sokan inkább megelégednek a 0,4-essel is, ha egy konyhánál nyernek 20-40 000ft-ot,amiből vehetnek egy fokkal jobb hűtőt, sütőt, stb.
Meg azért ne csináljunk már úgy, hogy minden nap beüti vki a kezét a polc szélébe, évente egyszer belefér, az nem a világ vége
-
kavalkád
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
oké
-
pacman_123
tag
válasz
kavalkád
üzenetére
Megtaláltuk azt is, Uninál is. De azért nem akartam azt lin kelni, mert ha végigolvasod Zombi kritériumait ("lenyeg hogy TRA001 hez legyen elofurva az emelo karhoz is es lehessen full sikba allitani csavarokkal valamint alu legyen ne mugyanta/epoxy/mitomenmi"), a magasságállítás (szintezés) nincs előkészítve, illetve pókhálósra is van lyuggatva a többi Triton miatt.
Ha nem Incrát akar, úgy néz ki kell kompromisszum illetve utómunka. De első körben a kompromisszumkészség - az nem volt tiszta

-
Z0mbi
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
ebben (is) sotet vagyok. Ez egy az egybe atvalthato? (tehat a menetemelkedes ugyan az? fuggetlen hogy ki mibe meri)
Vagy probaljak inkabb 1/4-20 ra loni az M6.35 helyett?
Koszi! -
kapu2006
tag
-
okezsoke
tag
válasz
razorbenke92
üzenetére
Köszi a tippet. Rémlett nekem is, hogy a 2 mm a király. Az egész projektre kb. 3 ezer Ft a 2 mm-es élzárás, úgyhogy az lett.

-
kavalkád
senior tag
-
Z0mbi
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Nagyon koszonom! az a vicc hogy az unimax nal neztem ezt viszont nem tudtam hogy ez is rockler.
Sajnos annyi jot hallottam az incra rol hogy nem tudom eltudom e engedni. lehet megveszem a furatlant es megcsinalom en (van oszloposfurom)
A csavaros tippet meg koszi, sajnos iszonyat turelmetlen tipus vagyok (ezen dolgozok) es rossz erzes lenne a csavarok miatt varni megint
eleg most a lapot varni ugy hogy itt a gep.
Koszi megegyszer
Z -
válasz
ViktorSz
üzenetére
Amikor én vettem, akkor a 16-os ugyanannyi volt mint a 18-as (átlag 3600-ba jött ki négyzetmétere 6db 730x500mm-es polcnak levágva, három oldalon vékonyan, egy oldalon vastagon zárva.
Az ember azért vesz gyengébbet, mert az is elég. Nálam lassan 9 hónapja vannak bent és _semmit_ nem vetemedtek (bár igaz, ami igaz, a hátlapon keresztül is megküldtem 3 csavarral mindet, hogy a gyerek ne tudja egykönnyen kirántani).
6 polcnál 2mm az szummában több mint egy centi hely a szekrényben, ami plusz 3 póló az egyik polcon
Azt pedig megnézem, hogy a 0.4-es ABS-be hogyan csiszolsz 2mm-es rádiuszt akármilyen csiszolópapírral. A kedvedért vettem a fáradságot, és nekitámaszkodtam a csuklómmal a gyári polcnak (lecsiszolt 0.4), és az általam készíttetett vastag ABS-nek egy pólólevétel erejéig. Utóbbinál elvétel után sem tudtam olyan képet csinálni, amin meghatározható lenne a vonal. Előbbinél íme az eredmény:

És ez csak az én rinocérosz bőröm. A feleségem száraz, ekcémás bőre ennyitől simán szétreped. Úgyhogy számomra a 0,4-es ABS nem teljesen jó. Nem viccből írtam amit írtam... -
pacman_123
tag
"lenyeg hogy TRA001 hez legyen elofurva az emelo karhoz is es lehessen full sikba allitani csavarokkal valamint alu legyen ne mugyanta/epoxy/mitomenmi"
Hűha .. hogy ez így mind teljesüljön, és nem Incra - az eléggé a lehetetlen kategória
Na jó, nem teljesen, mert pl itt van ez:Csak ez szanaszét van lyuggatva, mert nemcsak a TRA-hoz van fúrva. De nincs gyárilag szintező ahogy nézem. De azt megoldani sem egy rakétatudomány, a bemart vállba fúrsz 4 (6) facsavart, és azokkal is ki lehet szintezni. Nyilván nem olyan könnyen mint felülről, de azt is csak egyszer kell megcsinálni. Vagy: fúrsz 4 (6) mondjuk 5-ös furatot, belevágsz M6-os menetet és veszel pár 6-os hernyócsavart. És megvan a szintezésed felülről.
Én anno, az első betétemet megfúrtam a TRA001-hez, egy ilyet. Tényleg nem nagy vasziszdasz kifúrni, és furatlan Incra pl itt van.
https://www.fine-tools.com/routertable.html
Én nem engedném el csak azért, mert nincs kifúrva. A hozzávaló MagnaLock betétek meg .. ku..ajók. Megfúrnám én is neked, de én a térkép szélén lakok
De csak találsz valakit a környéken, ha neked nincs is megfelelő szerszámod (nem hátrány egy oszlopos fúró).Illetve arra mindenképp készülj, hogy a Tritonon a műanyag talprögzítő (M6) csavarok elég rövidek, hogy egy vastagabb lapra azokkal fogasd fel. Majdnem 5 éve szembesültem ezzel, a fentebb linkelt Kentech betétlap fúrásakor. Az igazán kellemetlen meglepi az az, hogy azok a csavarok nem metrikus, hanem UNC menetesek. Azaz nem minden sarki csavarbótban kapsz olyat. Nekem Miskolcon nem is sikerült, a hobbista fórumról küldött nekem egy pesti fórumtárs, a Szögkerből, ami az utcája végében van.
Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 (5TW13AA) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2927, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

. Nalam a pinceben is eleg erdekes mert fem ajto van plusz piceablak resnyire nyitva es elegge kihalatszik pl a vastagolo vagy asztali elszivoval kombinalva. tervezek hangszigetelni de ugy erzem nem vegleges a megoldas.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
hacsak egy kollegam nem hozza nekem haza...