- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Asszociációs játék. :)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- W11 pls
Új hozzászólás Aktív témák
-
macera2
aktív tag
válasz kavalkád #52798 üzenetére
Köszönet a tippekért, megfontolom, memóriába eltéve, még semmi nem dőlt el. Hőlégfúvóm az van. Többször próbára téve, használható.
Közben fedeztem fel a FERM BSM1024-es szalagcsiszolót, 950W/380m/perc-es adatokkal. Gyanúsan alacsony árral. Ezek jobb adatok, mint a Makita 9910-es 650W/270m/perc-es adatai.A marketing kísérőszöveg szerint pont a nagymennyiségű anyagok, festékek eltávolítására találták ki. A mellékelt videó szerint is szuper. Vásárlói véleményeket viszont nem találtam. Ezért érdeklődnék, hogy van valakinek tapasztalata, a termékkel, vagy a céggel kapcsolatosan?
[ Szerkesztve ]
A fontoskodás és az inteligencia faktor szorzata mindig 1 .
-
ViktorSz
tag
Társasházba lesz és minden fal, ahová a szekrény kerül egy másik szoba, ill a szomszéd felé néz. Oldalt elhagyok 5-5cm-t,alul-felül pedig 10-10cm-t.
Azon már gondolkoztam, hogy a felső takaróba beteszek egy szellőzőrácsot, a szoklinál úgyis marad mindig vmennyi rés és akkor tud keringeni a levegő.
A hátfalat nem festeném le, mert az kb 25m2 -
T J
tag
válasz macera2 #52794 üzenetére
Hát nem irigyellek ezért a melóért. Ha le akarod csiszolni azt a festéket, az időd fele azzal fog eltelni, hogy hígítóval, kefével takarítgatod le a beragadt festéket a szalagról. Szerintem nem érdemes lecsiszolni az egész festéket, csak a kiálló részeket, akár kézzel, csiszolófával, ha nincs sok ilyen. Majd egy jó alapozóval lefújni, ami jól csiszolható, és azt már lehet rezgővel szép simára csiszolni. Fedőnek 2k PU lenne legjobb, fújva, mert az nem sárgul, és bírja a fogdosást. 1k vizes fedők kevésbé bírják a fogdosást hosszú távon, cserébe könnyebben, észrevétlenebbül javíthatók.
ViktorSz
Én lakkoznám ott is, akár a hátfal hátulját is, mert a külső falakon páralecsapódás keletkezhet, amitől a fal és szekrény közti résben megnő a páratartalom, és a szekrényre is átterjedhet a penész. A lakk valamennyire védi, késlelteti a bútorlap párafelvételét és a penész megtelepedését a felületén, szerintem. A pác nem védi.[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
Még lenne egy tényleg utolsó kérdésem a pácolással kapcsolatban.
Amit csinálok az egy tölgyfurnéros gardróbszekrény, aminek nagy része(oldala, alja, teteje) a fal felé lesz.
A nem látszódó részeket mennyire "illik" felületkezelni?
Elegendő csak magában a pác, vagy kell még rá esetleg az alapozólakk is? -
macera2
aktív tag
Ezek a hajdani „Tüzépet” látott, kb. 40 éves ajtók. Mechanikailag stabilak. De az ajtószárnyak, a tokok, többször lefestve, átfestve. Rajtuk elszíneződött, besárgult fehér festék. Vagy az egészet robbantani, és csere, vagy mindent lepucolni róluk és újra festeni. Megkockáztatom az utóbbit. Ehhez kertesek segédeszközöket.
A fontoskodás és az inteligencia faktor szorzata mindig 1 .
-
bim
veterán
válasz jobbacsabba #52781 üzenetére
Nem arra való. Ha 10 csavart betekersz egymás után meg fogod érezni a kezeiden és eletetni a fejét még gűrcösebb vele. Ez szvsz csak vészmegoldás ha épp nincs más. Elég komolyan ellent kell tartani a forgatónyomatéknak ami megterheli az embert rendesen. Szerintem csavarozásra ütvecsavarozó kell ami viszont nagyon érzékeny arra hogy mekkora csavart tud kényelmesen behajtani.
-
macera2
aktív tag
Köszönet az infókért, megfontolom őket.
Gyakorlatilag, egy kisebb családi ház mintegy féltucat szobaajtóinak cseréje helyett, azok felújításáról lenne szó. Egyszeri feladat, határidő nem sürget. Nagyságrendileg a Makita 910-es árának megfelelő 30-40 000 Ft. összeget szánnék a segédeszközökre.
Ennek a munkának, ezzel a -nem egészen optimálisnak ítélt- Makita 910-es szalagcsiszolóval, érdemes nekifogni? Vagy még kutassak más eszközök után?
Természetesen minden más javaslatot köszönettel fontolóra veszekA fontoskodás és az inteligencia faktor szorzata mindig 1 .
-
T J
tag
válasz macera2 #52787 üzenetére
Annak a 9910-nek a maximális sebessége is kevés, tehát a fordulatszám-szabályzó azon a gépen csak egy felesleges hibaforrás, amit soha nem fogsz akarni letekerni, és a szélessége is kicsi (nekem). Viszonyításképp: 9403: 500m/min, 100x610mm, 1200W. Nem érzem túl gyorsnak, vagy hogy kezelhetetlen lenne.
-
DacMalac
tag
válasz macera2 #52787 üzenetére
Időnként vannak olyan melók,mint egy kicsit visszacsiszolni a lakkréteget,ill. a festékréteget.Oda lehet használlni a válltoztatható fordulatszámu változatot.Pl Milesi festékeknél irja is a gyártó a termékénél ezt a hangyányi visszacsiszolást. Ugy látom ezer forinton belül van a különbség! Full mindegy sztem! Remélem segitettem.
-
macera2
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Viszonylag nagy, sík felületeket kellene csiszolnom. Ezért a hallott javaslatokat is figyelembe véve, szalagcsiszolót használnék. A kinézett Makita 910, és 911 közt a különbség, a szalagsebesség. 270 m/perc ill. a változtatható 75-270 m/perc. Az a pár ezer forint árkülönbség, már nem oszt, nem szoroz, de azért mint kezdő felhasználó, érdekelne, hogy ezt az alacsonyabb szalagsebességet, milyen területeken lehetne kihasználni, hasznosítani?A fontoskodás és az inteligencia faktor szorzata mindig 1 .
-
mdk01
addikt
válasz jobbacsabba #52781 üzenetére
Nekünk van egy dhp481rtj azt hiszem ez a legnagyobb. Előtetőknél és hasonlóknál ezzel csavarozzuk a szerkezetépítő 8-as csavarokat. A rögzítendő anyagba mi mindig előfúrunk. Nem azért mert nem csavarná be hanem csak megszokásból. Ha csak egy valamit szeretnél építeni akkor érdemes neked is ezt a középutat választani. Az előfúrás ne legyen a szűk keresztmetszet, azt a pár furatot kibökni nem tart sokáig. Kapaszkodni kell a gépbe, de hát ez ilyen, kis odafigyeléssel megoldható.
-
epmd
tag
Mindig van egy próbálkozó aki a túlárazza a használt cuccát.Ezt most a boltban megáll 130rongy alatt,és még koffert is adnak hozzá.
-
nagyúr
Köszönöm, de egyre inkább úgy érzem, a ragasztószalagos módszer nemigen válhat be a nagy asztalos szalagcsiszolónál. Persze ki kellene próbálni ezzel a bika ragasztószalaggal, de elképzelve nem tartom valószínűnek, hogy az erőteljesen lefelé nyomott tapper békén hagyja a ragasztószalag plusz rétegét, és nem szedi fel előbb-utóbb. Szerintem ez inkább olyan gépeknél lehet jó, ahol csak hengereken fut a szalag (mint a pacman által linkelt videókban), és csak előlről, a csiszolófelület felől éri erőhatás. De amikor hátulról, a ragasztószalag felől tapperrel kell nyomni a szalagot, az egy más helyzet.
Pedig már úgy beleéltem magam, hogy egyszerűbben is meg lehet úszni a dolgot mint eddig, de most elvesztettem a hitemet.[ Szerkesztve ]
-
jobbacsabba
aktív tag
Tegnap volt lehetőségem kipróbálni egy Makita DHP481-t. Csavarozó üzemmódban ez sem boldogult a 8as szerkezetépítő csavarral. Fúró üzemmódban persze simán betolta. Itt azért fogni kellett a gépet. Nem éreztem úgy, hogy nagyon leterhelné a gépet.
Mondjuk nem vagyok sokkal előrébb így sem. Talán mégis, mert azért a végén, ha rendesen meg akarom húzni, letépi a karomat, vagy kétkezes a móka.[ Szerkesztve ]
-
bbalint01
csendes tag
Köszi. Akkor ez inkább B-C, mert nem mindegyikben van ilyen. Reklamálni nem tudok, mert már nagy részének a hátulját lekentem.
Viszont mivel nem hosszában, hanem keresztben lesz, ezért inkább azt próbálom meg, hogy ezeket a hibás részeket kihagyom, amikor vágom a darabokat.Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval a sárban hemperegni. Egy-két óra után rájössz, hogy ő ezt élvezi...
-
mdk01
addikt
válasz bbalint01 #52777 üzenetére
Az A minőségben nem lehet foltozás és csak megfelelő méretű és darabszámú csomó.
A B minőségben, már lehet foltozás, de kieső csomó nem.
A C minőség sok mindent elvisel, a kieső csomókat, foltokat, repedéseket, fabetegséget.Első lehetőséged, hogy utána olvasol hivatalos forrásból, hogy valóban így van-e ahogy írom és reklamálsz.
A második lehetőséged, hogy nekiállsz kidugózni. Ehhez kell egy forstner fúró és egy dugó fúró. Ha dugó fúróért nem akarsz sok ezer forintot fizetni akkor megveszed a boltban a dugókat.
Bármit kensz bele, az ki fog esni, szakszerűen fadugó kell és faragasztó.
A forstner fúróval ilyet csak állványos fúróval, vagy sablonnal szabad csinálni![ Szerkesztve ]
-
bbalint01
csendes tag
Sziasztok!
Dobozolt ereszhez vettem lambériát, de elég sok helyen van rajta kiesett göcs lyuk (állítólag B minőségű, de szerintem abban ennyinek nem kéne lennie). Mivel tudnám ezeket betömni festés előtt? A lambériás ember említett valami festhető anyagot, amivel ki kell tölteni a lyukakat, de pontos megnevezést nem mondott (vagy csak nem emlékszem).
Köszi!
Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval a sárban hemperegni. Egy-két óra után rájössz, hogy ő ezt élvezi...
-
vazol
tag
Hello!
Nem jártam még Felétek, de egy kis segítségre lenne szükségem!
40 éve "mókolok" bútorokat kizárólag saját célra. Több szekrénysor és ágy megépítése után most egy konyha frontot és asztalt táblásítanék tölgyfa parkettából, van úgy 20 m2 száraz és bogármentes, amihez egy legalább 250 mm, de inkább 300 mm széles anyag megmunkálására alkalmas vastagolásra képes gyalugépet szeretnék beszerezni. A lélektani határ max. 160e Ft, amibe bele kéne férnem.
Kombináltban a Hyundai HYD10 került látószögbe, de sajnos semmi jót nem olvastam róla, aztán a Schepach HMS 1080 került látószögbe de több motorhibáról is írtak, most a METABO DH 330 nézem, még épp beleférne a keretbe jó széles de csak vastagol, mondjuk az egyengetést eddig is megoldottam kézi gyaluval....
Van valakinél használatban valamelyik masina, vagy egyéb ötlet?
Bocsi a sok szövegért!Ha nem vagy biztos benne, kérdezz és még bizonytalanabb leszel!
-
kisfakir
csendes tag
Itt a gyári leírás: [kép] .
-
kisfakir
csendes tag
[kép] [kép] [kép] Az egyik 121-es,a másik kettő 185-ös.Küönbözőek a két méretnél a perforációk,ahol állítani lehet a frontot.Itt kell valamit elfordítani(?)az óramutatóval megegyezően.Nem szeretném megfeszíteni,eltörni.Sajnos a gyári ábrán nem nagyították ki azt a részt amit elfordítani,eltoni,"piszkálni"kellene.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
"volt egy szerszám amivel össze lehetett fogazni"
Láttam valamikor ilyen fogazásos módszert. Az lenne a lényeg, hogy mivel van összeragasztva. Tehát mi az a ragasztószalag, ami megfelelően erős, kézzel nem téphető, és megfelelően vékony, hogy a tapper nem akad bele, nem szedi fel?Köszi, ezeket megnézem!
[ Szerkesztve ]
-
kisfakir
csendes tag
Sziasztok!Strongmax fiókszettet rendeltem,az előlap tartó be van pattintva az oldallapba,így szállították.Nem jövök rá,hogyan jön ki.A rajza szerint el kell tekerni valamit a belső oldalán,de mit?
-
pacman_123
tag
Lehet, pl: Uni-Maxnál:
Van nálam egy kölcsönben, úgy volt hogy a hengercsiszolómhoz majd azzal próbálok szállítószalagot készíteni gumiszőnyegből. De végül nem került sor a használatára. Maradt a jó széles, kontaktcsiszolóhoz készült végtelenített csiszolószalag.
Youtube-on van még jópár videó a témában
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
nagyúr
Nagy asztali szalagcsiszológép csiszolópapírjához szeretnék valami házilag kivitelezhető, de azért megbízható ragasztási technológiát beújítani. Tudom, rendeljem a papírt pontos méretre és gyári végtelenítéssel, de egyrészt az ilyen szalagok is szakadnak időnként és azokat is érdemes összeragasztani, másrészt van jópár 50m-es tekercsem még, azt is szeretném felhasználni. Eddig úgy csináltam, hogy a ferde átfedés 5-6 centis részén mindkét szalag "kavicsos" felületét fémcsiszoló-koronggal lecsiszoltam, és palmafixel összeragasztottam őket. Így csinálom sok év óta, működik, de a lecsiszolás elég macerás és büdös-poros művelet, igazi nemszeretem-meló, jó lenne megúszni. Tudtok valami működőképes szalag-összeragasztást, végtelenítést, ami házilag kivitelezhető? Esetleg ragasztószalag? Ha igen, milyen?
[ Szerkesztve ]
-
Kloden
senior tag
válasz generatoros #52759 üzenetére
Megnézem ezt is, köszönöm. Egyelőre visszaviszem Obiba, aztán meglátom mit mondanak.
"Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz generatoros #52759 üzenetére
Az a bosch se jobb vétel szerintem.
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
Kloden
senior tag
Az lesz akkor, visszaviszem, remélem megértőek lesznek.
Az biztos, hogy én már csak akkor veszek valamit, ha azt kézbe foghatom konkrétan.epmd: köszi a tippet, nekem megfelelne ez is, egyébként akciósan vettem, 22 ezer volt, kb mint a Makita.
-
ivana
Ármester
válasz Kloden #52752 üzenetére
1mm mozgás az rohadt sok, azzal kb. nem lehet fúrni talán meg falat sem. Fémre teljesen használhatatlan úgy, de fára sem túl jó. Nem vicces csavarnak 8-as helyett 10-es lyukat fúrni... Szerintem vidd vissza, annyira nem meglepő, hogy több is rossz a készletben. Ez tuti nem normális még egy filléres fúrónál sem.
Azért ha ugyan azzal a fúróval csináltad nézd meg, lehet az görbe. De egyáltalán nem meglepő, hogy ahol egy selejt van ott lesz több is.
Van valami ezeréves kínai ütvefúróm az csinál ilyet mert szegény kicsit már gatya állapotban van. A többi (régi B&D, aldis fúrókalapács és akkus csavarozó) teljesen pontos.
[ Szerkesztve ]
-
Kloden
senior tag
Sziasztok, nem kifejezetten asztalos témában, de ehhez kapcsolódóan, fúrógépekkel kapcsolatban lenne egy kérdésem:
Szabad-e, normális-e, ha a fúrószárra merőlegesen van egy kis kotyogása a tengelynek?
Sztori: vettem egy Bosch Universal Impact 700-as gépet OBI-ban, de első fúrásnál már észrevettem, hogy valami furcsa... a fúrószárra merőlegesen kotyogott egy picit.
Visszavittem másnap, ki is cserélték. Hazaérve tapasztalom, hogy ez is kotyog. (füllel hallhatóan is, egy kb 8-10 centis fúrószár vége majd egy mm-t sztem mozog)Namost itt jön a kérdés: ezek szerint ez normális?... (ha 2-ből 2-nél ez van?...)
Slusszpoén:
Elővettem Cobra "márkájú" kb 6000Ft-os ütvefúrómat, na az nem kotyog. Fúrtam mindkettővel próbából, és érezhetően szebben, pontosabban lehet fúrni a Cobrával.
A Bosch ugrál érezhetően. Normális lenne ez? Érdemes ezt megreklamálni megint?Köszönöm előre is, ha valaki válaszol, adj Isten megnézi a saját fúróját, hogy kotyog-e akár egy picit is....
-
jobbacsabba
aktív tag
Köszi. Nem védem a makitát, csak elmondtam amit nekem mondtak. De mondom, ők nem is ilyen feladatra használják.
Ezt jobban át kell gondoljam, lehet jobban jövök ki, ha most csak bérelek ezekhez egy gépet, a maradékhoz meg veszek egy hobbizásra valót.
Amolyan kivitelezési tanácsként is és az előfurkálós hangok miatt, ugye előfúrás nélküli behajtásról beszélünk?Még egyszer nagyon köszönöm a véleményed.
-
bim
veterán
válasz jobbacsabba #52740 üzenetére
Ha tartósan nagy csavarokat akarsz hajtani egy 250Nm körüli géppel az olyan mint amikor egy 1,4-es Astrával tartósan 160-al mennél vajon meddig bírja? Én úgy gondolom ha sok nagy csavart hajtok be akkor veszek egy Porsche-t és azzal megyek a világ végéig 160-at. Ezek amiket leírtam az tapasztalat. Nem véletlenül van 4 különböző gépem mind más csavarozási feladattal.
Makitáról pedig annyit hogy amikor Tárnokrétin kilátót építettünk a prérin és úgy gondolta hogy lefüstöl mert neki nagyon melege van, és a Hilti meg kiröhögte akkor elég bosszantó volt. Új gépről beszélünk és a márkaszervizben azt mondták hogy nem arra való amire használjuk. Kérdem én akkor mire? Garanciában javították és ment is a piacra. Két dolgot jegyeznék meg még ezzel kapcsolatban. Az akkut folyamatosan tűz forrón vettük ki a gépből amit a töltő negyed órán keresztül hűtött mire nekiállt tölteni. Egy hónap után látványosan romlott a teljesítménye amire egy Makitafan azt mondta hogy azért van egy géphez 5 akkuja. MI?!?! Nyilván egy hobbi célra tökéletesnél jobb választás. Mivel van BL. és sima motoros gépem egyazon cégtől 4Nm különbségű teljesítménnyel és látom hogy elenyésző a fogyasztáseltérés, erre alapozom amit írtam. Megjegyzem csak ez a cég nem írja rá az egész gépet elborító hatalmas felirattal hogy bizony Brushless motor ami a burkolat alatt lapul. -
T J
tag
válasz pali923 #52743 üzenetére
Ezzel nem tudok vitatkozni, mert általában magam javítom a gépeim, ami általában szénkefe-cserét jelent, néha csapágy vagy forgórész.
Összesen 3 alkalomra emlékszek, amikor szervizbe vittem valamit: milwaukee ≥1hét, makita ≤1hét, boscht meg nem javították meg, mert vagy nem volt már alkatrész hozzá, vagy nem érte volna meg, de szerintem el se jutott a szervizig, csak a boltos utána kérdezett.
Lehet hogy van különbség időben, de ha valami 1 hét alatt készül el, nekem az is megfelel.Amivel gondom volt, az a mafell, mert a paliszander fél év után küldte az alkatrészt, de ez vagy 20 éve volt, most lehet máshogy van már. Mondjuk a mafellnek nincs is igazán képviselete itthon tudtommal.
[ Szerkesztve ]
-
DacMalac
tag
válasz jobbacsabba #52719 üzenetére
A kefementes mindig erősebb egy kicsit,mint a kefés válltozat,valamint időtállóbb. Modernebb technika.Az emliett csavart előfurtad? Nekem ilyen erős gép nincs a repertoáromban. Csak kisebb gépekkel dolgoztam eddig.Az előfurás nem csak a gépnek tesz jót,hanem a csavarnak is.
-
pali923
aktív tag
Az én kedvenc szerszámboltomban nem ezt mondják. Szervizelnek is egyébként, meg árulnak mindent. Szerintük magasan legjobb a Bosch szerviz. Ha az 5, akkor a Makita 3, a DW 2, a többi meg az alatt van.
Nem én mondtam, nem vagyok érdekelt. Azért a Boschról egy tapasztalat: egy fúró-csavarozót vittem vissza garanciában. Egyik nap leadtam a boltban, másnap kettőkor a kezembe adták javítva. Mindezt úgy, hogy Csehországban javították! Lehet, hogy a többi is működik, csak ez magas mérce. Meg abban is biztos vagyok, hogy nagyon nem mindegy az sem, melyik boltba viszed vissza garanciális javításra.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
T J
tag
válasz jobbacsabba #52740 üzenetére
Szerintem mindegyik normális márka rendelkezik itthoni szervízzel. Nekem annak a milwaukee-nak az elődje van, amit linkeltem. Már volt szervizelve, mert lötyögött a tengelye (nem szereti az oldalirányú terhelést, pl ha kalapácsnak van használva, vagy vakolatot kevernek vele olyan keverőszárral ami üt ).
A nyomatékról még annyit, hogy a sima behajtó és ütvecsavarozó nyomatéka nem ugyanakkora munkateljesítményt takar. A 135Nm-es sima behajtó kb 250- 300Nm-es ütvecsavarozóval lehet egy szinten.mokus1:
nagyon éles vésővel, lapos szögben, óvatosan. -
jobbacsabba
aktív tag
Sziasztok!
Először is köszönöm mindenkinek a válaszokat, sok hasznos infót kaptam tőletek. Kevés olyan PH! fórumban jártam ahol ilyen komoly segítséget kaptam.
bim
Köszönöm a részletes beszámolót, hasznos tudomány van benne.
Pár gondolatom azért lenne hozzá.
A makita gépeket akik ajánlották, mind több gépet használnak belőle. Igaz, nem ács munkára és kisebb csavarokhoz M5-M8 illetve 4x60-6x120 facsavarokhoz, de reggeltől estig.
A BL motor nem parasztvakítás, nem értek a hilti gépekhez, de gondolom nem ugyanaz a gép van meg kefés és kefe nélküli változatban (mondjuk akkor már alapból nem ugyanaz a gép).
Hogy a makita akkuk mennyire rosszak vagy jók így összehasonlítani nem lehet. Szakember kezében (tiédben) mit fogyaszt meg egy barkács kezében (enyémben) az szintén megérne egy esszét...A felhasználást nem írtam le elég pontosan. Most egy féltetőt szeretnék építeni, de szeretném ha a munka végével a gépnek nem lenne vége, tudnám tovább használni. Idáig a legnagyobb csavar 6x120 szerkezetépítő volt amit használtam, előfúrással egy bosch 10,8V csavarozóval. A többit (hinta, játszó torony) menetes szárral oldottam meg.
Szóval most van ez a nagyobb feladat, nem lesz durva BSH gerenda, 15 cm gerenda és szarufa lenne. A hosszabb csavarokból most mondjuk 100 db, aztán ki tudja mikor lesz ilyesmire használva legközelebb. A következő valószínűleg már csak garázsba polc, wc a telekre kategória lesz és ez sem 7/24-ben, erre viszont a 400 Nm érzésem szerint sok, és a 3 kilós gép is.Így kiegészítve, jó választás lehet számomra is a többek által ajánlott ~250 Nm ütvecsavarozó kategória, vagy ahogy írtad, 8-as csavarhoz 400Nm?
Írtam, hogy a rendszer bővíthetősége is fontos, itthon melyik márka rendelkezik normális szerviz hálózattal?
És az előfúrásról mi a véleményed? A szerkezetépítő csavarok simán mennek anélkül, nem?
Köszönöm még egyszer a sok hasznos infót neked és a többieknek is!
-
mokus1
addikt
élzárás után kicsit ragasztós az anyag, eddig mindig letudtam szedni szépen, de most nem jön le körömmel. Fényes anyagra mivel szabad rámenni?
-
bbalint01
csendes tag
Sziasztok!
Megérkezett a Dewalt DWS 774-em. Azt vettem észre, hogy a fűrészlap kicsit "üt", nem tökéletesen egy síkban forog. Ez látszik az árnyékon is, amikor lassul, illetve elég széles a vágás emiatt. Ezzel mit lehet kezdeni?
Köszi!
Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval a sárban hemperegni. Egy-két óra után rájössz, hogy ő ezt élvezi...
-
bim
veterán
Kicsúsztam a szerk időből. Közben eszembe jutott még egy fontos infó. Jó helyen jártál amikor a behajtási sebességre kérdeztél rá. Sokan azt hiszik hogy ha 5 perc alatt betekert a gép egy 300-as csavart akkor az bizony beviszi. 2000rpm alatti gépet meg sem szabad venni (még 400Nm felett sem) mert elunod az életedet. Saját példa: SIW22T-a 2000 rpm. SID8 2200rpm. Ragasztott tartókat fogattunk le ami 240mm magas volt lent is fent is 3db 8x300 szerkezetépítő. Kerek 1 csavarral előbb végzett a SID8 pedig csak 200rpm különbség van a két gép között.
-
bim
veterán
válasz jobbacsabba #52710 üzenetére
Azt hiszem én állok ezekhez a csavarokhoz a legközelebb aki napi szinten hegyekben használja el.
8x160 felett felejtősek a 200Nm vagy alatti gépek, kivéve ha elvétve 1-2 csavart akarsz behajtani. Nekem van SID4 és SIW 22 is és ha ki szeretném nyírni őket akkor hajtanék be vele sokat egymás után. Ezeknek a laza mozgástere a 6x átmérő de abban a 220-as hossz is vígan. A 8-as csavarokra 400Nm feletti az ajánlott. Én konkrétan SID8 és SIW22T-A-t használok. A súly kérdést meg sem hallottam mert ebben a kategóriában meg kell barátkozni a 3 kiló feletti súllyal. Viszonyítási alap: Egy 5,2 akksival 60-80 240-es csavar hajtható be (Hiltinél) 3,3-el 30-35db. Ezen a kefementes parasztvakításon csak röhögök. Ez csak annak jó mint pl. (Makita) akinek szart se bírnak az aksijai. Télen egy csapatnak besegítettem akik amint kipattantak a kocsiból üzemelték be a dupla töltőt. Néztem is hogy mi kuki van. Amíg a kefementes 280Nm-es behajtójuk lezabált 2 akut addig az én kefés SIW22-m egy 5,2-est. Nagyjából 2-3 naponta töltöm a 6 akkumat ezek meg sz@rrá töltötték. És hogy miért mondom a kefe legyen vagy sem? A SID4 és az SF6H gépem mentes és szinte nincs mérhető különbség a régi kefés gépek között. Karbantartás? A SIW22.-m 2012-es gyártás. eldöntheted magad is hogy macerásabb e. Ennek ellenére NEM(!) ajánlom a Hiltit mert aránytalanul túl van árazva ! Helyette amit meleg szívvel tudok ajánlani mert használtam és majdnem vettem is.
Dewalt
Még egy apró kis infó. Ha nem akarod szétveretni akkor nagyjából 170Nm felett 1/2" fejűt veszel mert sokat kell bitre költened hogy ne verje szét a tokmányt. bittoldók pedig felejtősek. Csak Ez bírja úgy hogy ki is jön a tokmányból és nem ragad bele. Felot egy hónap alatt kinyírtam.[ Szerkesztve ]
-
Bakus
tag
válasz jobbacsabba #52726 üzenetére
Epmd csavarozójával szemben ennek nincs állítási lehetősége, de oda figyelve kis csavarokat is belehet vele hajtani.
[ Szerkesztve ]
"A víz örök, de a gép változik"
-
pacman_123
tag
válasz Hooligan1990 #52715 üzenetére
Reggel megnézem nekem mennyit kottyan a fűrészlap, de mondom, ez a kottyanás nem gáz.
Illetve: csinálhatnál egy telós felvételt, mondjuk kb 50 centi távolságból. Cserébe én is csinálok neked egyet, privátban átküldöm majd. Tudom, nem túl tudományos hibakeresés de összehasonlításra jó lesz. Illetve: nem tudom hol laksz, mert mondanám hogy ha közel Miskolchoz, dobd be a gépet kocsiba és hozd el, letennénk egymás mellé a két gépet. Gyorsabb lehet mint gariztatni. Vagy kiderül hogy elküldöd és azt mondják hogy semmi baja. Mindezt X hét alatt.
Előfordulhat, hogy gáz van a fogaskerék-áttétellel, de még mindig gyanakszom arra, hogy olyan hangot hallasz bele, ami az enyémen is megvan és "normális" üzemi hang.
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
mdk01
addikt
válasz DacMalac #52713 üzenetére
Sztem ez a Hikoki csak szenvedne azzal 8x240es csavarral, abban sem vagyok biztos, hogy betekerné.
Nekünk van egy ilyen kategóriás Metabo ütvecsavarozónk amit egy általános Metabo behajtó mellé adtak egy kofferben. Az 5x100-as csavar betekerésére nem veszem elő, mert megőszülök mire betekeri.
Az említett csavarokhoz már komoly gép kell, mert bár lehet egy középkategóriás gép is betekeri, csak megőszül az ember mellette.
Bim-re kíváncsi lennék, hogy ők mivel tekerik, gondolom mond majd egy bitang gépet ami persze a kérdezőnek irreális lesz főleg árban, de kiindulásnak jó. -
pacman_123
tag
Csatlakoznék TJ fórumtárshoz a Milwaukee-t illetően. A linkelt csavarozó megvan, csak egy ilyen csomag részeként. Az ütvecsavarozó is nagyon jó, meg a fúró csavarozó is. Igaz, én olyan hosszú csavarokkal még nem dolgoztam mint amit te tervezel használni, csak 120-as Fischer szerkezetépítőt. De azt is, meg a netes tesztvideók alapján a te csavarjaidat is gond nélkül betolná. A 3-as fokozat pl. nagyon hatékony az ütvecsavarozón.
-
epmd
tag
Itt egy kis teszt [link]
-
ViktorSz
tag
A dewaltok is nagyon jók.Nekem a DCF887-es van,könnyű,brutál erős,jó a fogása és olcsóbb is a makitától.
Vagy ha autót is akarsz szerelni akkor ajánlom a DCF894-et ,az most annyiba kerül,mint #epmd makitája.
[link] -
epmd
tag
válasz jobbacsabba #52725 üzenetére
Van értelme persze,kis csavaroknál vissza veszem a fordulatot kisebbre,mert nagyon könnyen túl mélyre hajtja a csavart ha nem figyelek.Volt állványcsavar,és szerkezetépítő csavar vegyesen,de ha már benne volt a másik gépben a fúrószár előfúrtam mindegyiknek de nem teljes hosszban.
-
st6969
őstag
válasz pali923 #52690 üzenetére
Nekem is van, 1-2 éve vettem, pont ma kellett használnom, így hát kibontottam. Nem akartam hinni a szememnek: a 25-ös forstnert használtam, de inkább nem akkus gépben (volt egy megérzésem...), hanem befogtam a jó kis Bosch fúrómba, és percek alatt, kínszenvedéssel tudtam olyan 5mm-t haladni, a fa közben füstölt rendesen, majdnem kigyulladt. Így a minimumra csökkentettem a fordulatszámot, akkor is füstölt, alig haladt. Tűzforró lett a fúrószár nagyon hamar. Elővettem a 32-es Abraboro forstner fúrómat (ami már jó pár éves, és rozsdásodik is), 1 másodperc alatt kikapott egy centit a pallóból.
Papírnehezéknek se jó, mert elgurul. Nagyon pipa lettem. Nem azért, mert sokat vártam egy olcsó eszköztől...ez konkrétan semmire sem jó. Semmiféle Parkside kiegészítő nem fordul meg többé a kezemben. -
jobbacsabba
aktív tag
Köszi a tippet. A milwaukee és makita gépek járnak elég közel egy beruházáshoz. Ütvecsavarozó 1x kb. fél percig volt a kezemben. Tetszik a kicsi súlya és a fórumtársak elmondása alapján is a teljesítménye. A hangja nem zavar, sokszor használok egyébként is fültokot. A nagyobb ütvefúró csavarozó gépekben viszont az tetszik, hogy fúrógépként is megállják a helyüket, hobbi-barkács célcsoport esetében (mint én). Csak baromian sok az a ~2,5 kiló...
Bakus
Köszi, jó ezt hallani. Hogyan bánik a kisebb csavarokkal, nem nehéz megállítani a túlhúzás előtt?[ Szerkesztve ]
-
jobbacsabba
aktív tag
Bakus fórumtárs is hasonlót ajánlott. Van értelme az ütőerő választásnak? Használod ezt a funkciót? A 8x260 az állványcsavar vagy szerkezetépítő csavar volt? Az utóbbinak én nem szeretnék előfurkálni (ez a csavar szerintem pont előfúrás nélküli behajtásra van kitalálva), de az előbbinek azt gondolom érdemes. Az 5-ös előfúrás teljes hosszban volt?
-
Bakus
tag
válasz jobbacsabba #52718 üzenetére
Csak kipróbáltam, kíváncsi voltam mennyire könnyen hajtja be. Probléma nélkül behajtotta, körülbelül 10 másodperc alatt. Tartalék még biztos van benne.
-
jimy_l
tag
válasz pacman_123 #52709 üzenetére
Én paraffin+viaszgyertya keverékét is használom, méz hígra szoktam keverni. Fényesítésre kiváló.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
T J
tag
Az "ütve-fúró csavarozó" és az "ütve csavarozó" máshogy üt. Előbbi a menetre merőlegesen (legalábbis azt hiszem), így ez legfeljebb szögek beverésében lenne segítség. Utóbbi forgás irányba üt, ami segít betekerni a csavart. De azt tudni kell, hogy a megadott nyomaték az ütés erejével együtt értendő, tehát ütés nélkül gyengébb lenne. Az ütés viszont hangos. A kis 170Nm-es ütve-csavarozóknak én nem látom értelmét, mert ugyanazt be lehet hajtani sima csavarozóval is, egy kézzel, csendben.
Abban a teljesítmény-tartományban, amiben te keresgélsz, már lehet értelme ütve-csavarozót venni, ha az egykezes behajtás fontosabb szempont, mint a csend. Ugyanis a 120+Nm-es dögök behajtják a 8-as csavart ütés nélkül is, csak egy kézzel nem biztos, hogy megtartod.
Ha több aksis gépet is vennél, akkor érdemes a teljes csomag árát is nézni, mert mondjuk én ajánlanám neked a milwaukee M18 FPD2 behajtóját, de a többi gép árát is figyelembe véve lehet, hogy egy másik márkával jobban jössz ki.[ Szerkesztve ]
-
epmd
tag
Nekem ez van három éve [link] .Egy pár teraszt,kocsibeállót meg egyéb faszerkezetet építettünk már vele.Eddig 8x260 as csavart volt a legnagyobb amihez használtam de nem küszködött vele,mondjuk én előfúrtam neki egy hosszú 5ös fúróval.Lehet betolná előfúrás nélkül is,majd kipróbálom.Ezzel sokkal gyorsabban lehet dolgozni,mint egy fúró csavarozóval.Aksiból meg nagyobbat érdemes venni hozzá(5-6Ah) mert a nagy csavarok hamar leszívják az aksit.Mondjuk az öreg a video-ban behajtja a nagy csavart fúró csavarozóval is. [link]
[ Szerkesztve ]
-
JóGéza
aktív tag
Szia!
Nézzél az ütvecsavarozók között is szét. -
jobbacsabba
aktív tag
válasz DacMalac #52713 üzenetére
Szia!
Az eddigi informálódásom során pár dolog már körvonalazódott. Az egyik pl., hogy mindenképpen kefementes gépet vegyek. Kevesebb hibalehetőség, nem melegszik annyira, jobban bánik az akkuval. Másik, hogy a nagy teljesítmény leadásához nagy akkumulátort kell venni. Nehezebb lesz a gép, de az hogy 1,5 vagy 1,7 kg, az én kezemnek mindegy. Kezdetben én is a ~70Nm fúró-csavarozó/ütvefúró-csavarozó gépeket céloztam meg, ez nagyjából az 1,7 kg kategória. Az erősebb ~90Nm és felette gépek már 2,3kg körül mennek, ez a +30% súly már első kézbevételkor érezhető.
Kaptam kölcsön kipróbálásra egy napi használatban lévő, 62Nm-es ütvefúró-csavarozót. Az csavarozó módban nem vitte bele fenyőpallóba a 8x200 csavart. Fúró módban betekerte, de azt éreztem, hogy még pár csavar és leég a gép.
Tesztvideókban látni elképesztő dolgokat, de vajon jövőre vagy utána is tudja majd ezt a gép?
Te használsz ilyen gépet hasonló feladatra?[ Szerkesztve ]
-
Hooligan1990
csendes tag
válasz pacman_123 #52708 üzenetére
Igen, sajnos nem csak indításnál, ha nem utána is hallom, mint amikor az autóban ki van a lengés csillapító, mikor belemész egy kátyúba s morgo kopogó hangot ad. A gérvágóm Dw774 qs egy mili kottyanása sincs,se előre se hátra.
"Ha könnyű a kalapács a szög visszaüt"
-
nap
addikt
Mindenkinek köszönöm a javaslatokat!
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
DacMalac
tag
Nagy ellenállás leküzdéséhez minnél nagyobb Nm kell.Neked a 60 Nm a kritikus érték,ezért e felett végy gépet. Ezt már látom tudod. Pl: https://www.szerszamoutlet.hu/index.php?id=akkus_gepek_utvefurocsavarbehajtok_hikoki_dv18dgal_akkus_utvefurocsavarbehajto_kofferben_2db18v_25ahakkutolto&kat=&id=76303 Ehhez legalább van akksi mellékelve.Nem kell külön megvenni.
[ Szerkesztve ]
-
DacMalac
tag
Felületkezelés és beeresztés témához,hátha valakinek segitek ezzel: http://fata.nyme.hu/downloads/baross1/kornyezetvedelem_feluletkezeles_CsihaCsilla.pdf
-
Bakus
tag
Pont a héten próbáltam ki az ütvecsavarozom (Makita DTD153Z - 170nm) és gond nélkül becsavarta a 8x300-as szerkezet építő csavart.
-
jobbacsabba
aktív tag
Sziasztok!
Nem teljesen témába vágó kérdésem lenne.
8-10x240-280 szerkezetépítő csavarhoz fenyő fűrészáruba milyen csavarozót ajánlotok?
Első akkus gépem lenne, így a hosszútávú fejleszthetőség a másik szempont.Használható ötletet, tanácsot várok, az "ezt vedd, mert 1000Nm" kategóriával nem leszek előrébb.
Köszönöm előre is a válaszokat.
Üdv,
Csaba -
pacman_123
tag
Nem tudom milyen az a citromolaj. "Food safe"? Akkor szerintem simán jó lehet.
De mások kezelték már Biopin munkalap olajjal is, az is élelmiszer-barát.
Jimmy írta a paraffinolajat, azzal kezeltem le én is eddig a saját készítésű deszkáimat. Jó alaposan megitatom, hagyon száradni pár napig, aztán jó híg keverékű paraffinolaj+méhviasz kombóval még átkenem. Folyamatos hőlégfúvózás mellett hogy jobban beívódjon.
Illetve egy másik fórumról egy fórumtásrs tól kaptam még a tippet, aki elég sok deszkát csinált már (leginkább bütüset), hogy kezelés előtt beteszi a sütőbe, hogy a fa pórusai kicsit megnyíljanak. Úgy könnyebben beissza magát a méhviaszos keverék. Ezt a paraffin+méhviaszos dolgot is tőle tanultam.Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
pacman_123
tag
válasz Hooligan1990 #52689 üzenetére
A kotyogás a fogaskerék-áttétel miatt van - hiszen a kefés motor alapból 20e környékén forog percenként, le kell szabályozni hogy a fűrészlap normális sebességgel forgácsoljon.
A legtöbb kefés motoros fűrészgépben van ilyen kis kottyanás. Metabo gérvágómon, Bosch kézi körfűszemen, és igen, nekem is GTS 10 XC-m van, 4 éves. Az is "morog" indluáskor. Ez a "morgás" a fent említett áttétel miatt normális. Azért hallod annak, mert lágyan indul. De ennek a morgásnak azért el kell tűnnie amikor teljes sebességre pörög fel a gép. Akkor is hallod? Na az már fura lenne.
Ja, még valami: a DeWalt gérvágód is kefés motoros? Direkt meghajtású? Ha jól tudom van aszinkron motoros, ékszíjas meghajtású is, ott perszehogy nem érzi az ember ezt a holtjátékot. De jó lenne tudni a modellszámot.
[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
válasz generatoros #52705 üzenetére
Gyorsan átnézve a világhálót tényleg azt írják több helyen,hogy hajlamos az avasodásra elméletben,viszont a gyakorlatban ez senki nem vette észre aki kipróbálta.
Amúgy szerintem is a sütés lehet a legfőbb összetevő,bár elég veszélyes műveletnek tűnik
Egyébként ha magamnak csinálok vágódeszkát,nem szoktam semmivel sem kezelni,szerintem felesleges,de nekem könnyű,mert semeddig se tart újat csinálnom[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
válasz generatoros #52703 üzenetére
De arra. Ezt egy öreg mester mondta nekem, ő mindig így csinálja. Én hiszek neki, bár még nem próbáltam.
-
nap
addikt
Vágódeszkát akarok csinálni. Mivel kenjem be? Jó hozzá a citromolaj?
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
Új hozzászólás Aktív témák
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- XL - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Irodai forgó szék - Kékeszöld Delight (Beliani) Eladó!
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- OWON SPM6103 programozható tápegység (0-60V/0-10A) és multiméter
- Liftor Active fekete, szövet + háló ÚJ BONTATLAN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest