Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
troszti
aktív tag
Lidlis merülő nyáron volt, de a vezetővel voltak fenntartásaim és ezért végül nem vettem meg.
Hobbista vagyok, és egyenlőre magamnak, családnak és ismerősöknek készítek bútorokat bútorlapokból, amiket lapszabászatban vágatok le. Rétegelt lemezzel ahogy fentebb írtam kicsit tovább szerettem volna lépni, új dolgokat kipróbálni.
Abban viszont igazad van, és amibe nem gondolok bele, illetve nem nagyon tudok, mert nincs benne tapasztalatom, hogy egy ~1,5x1,5m-es táblát pontosan vágni a földön, háát valóban nem a legegyszerűbb feladat..
[ Szerkesztve ]
fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek
-
troszti
aktív tag
válasz thyeby #50988 üzenetére
Kéne keresnem egy normális lapszabászatot itt a környéken (Veszprém). Megérdeklődtem az egyik helyen, ahol a bútorlapokat szoktam vágatni, és akik 2-3 hétre vállalnak megrendeléseket, bruttó 800 Ft/m2-ért szabják fel a rétegelt lemezeket.
Egyébként egyetértek azzal amit írsz.
Az egész nálam onnan indult, hogy szeretnék kicsit ismerkedni a rétegelt lemezzel, és általa kipróbálni, gyakorolni különféle technikákat, műveleteket (lapolás, csiszolás, felületkezelés, stb.) Az idő jelenleg nem annyira számít, mert nem az a célom az egésszel, hogy minél gyorsabban végezzek vele. Szerszámot viszont mindig próbáluk úgy választani, hogy az ne kelljen egyhamar lecserélni.
Azonban lehet tényleg elengedem ezt az otthoni tábla vagdosást és inkább kifizetek érte valamennyivel több pénzt, a többi műveletet így is tudom gyakorolni..fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek
-
pacman_123
tag
válasz thyeby #50994 üzenetére
"Mosmán másodjára"
Hmm, korábban is kérdezted? Az vhogy kimaradt ...bocsi ... de amúgy írkáltam már én erről, asszem
Röviden: jó. Bővebben? Árához képest nagyon jó. De most már majd Liszi kolléga is be tud számolni.
Nekem van egy kicsi Dewaltom is, amit kölcsönadtam tesztelésre (azóta is csuklok, mert az illetőnek vennie "kellett" egyet magának is). A Makita klónt tartalékos állománynak szántam, amíg vissza nem kerül a DW (rajtam múlik), addig használom a klónt. Egyértelműen érezhető, hogy a DW-hez képest gyengébb, és nem csak azért mert 710 vs 900 Watt. Az a 710 az nagyon "kínai" Watt. De mint minden ilyen szerszámot, ezt is a határainak megfelelően köll használni, és akkor kevesebb a meglepi. Azt csináltam vele eddig amire leginkább való (élt martam), de használtam már vékonyka szárral (3mm) kisebb szabálytalan alakzat kimarására, nútmarásra és mélységi "tisztázó" marásra itt. 10mm mélyre 16mm széles marószárral, 3 menetben. Azzal volt úgy, hogy különösebben nem erőlködött.
Egy másik hobbiasztalos fórumtársnak meg kölcsönadtam 2 hónapra ezt a klónt. Szólt hogy rendeli is magának ...
Őszintén .... hatvanx fontért: ford. szab, dönthető, egy- és kétkezes talp, párhuzamvezető, origi makival sokmindenben de a lényeges dolgokban kompatibilis (talpak, szorítópatron) ... nem rossz az na.
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
Soká
senior tag
válasz troszti #50987 üzenetére
Lidl/Aldi ügyben tájékozódni kell, általában az év hasonló szakában szokták az adott terméket forgalmazni. Némi kereséssel megtudható, hogy mikor volt utoljára pl. parkside merülő.
Egyébként pedig minden attól függ, hogy mit és milyen minőségben szeretnél előállítani. Meg hogy miből. Ez elvileg az asztalosok topikja, de mi hobbisták itt is túltengünk A profik meg inkább pénzt keresnek...
Szóval, barkács eszközökkel is sok mindent meg lehet csinálni csak sokkal körülményesebben. És itt jön az, hogy ezt megéri-e neked vagy sem. Ha asztalos vagy, akkor nem leszel (árban) versenyképes.
Az én első három gépem egy Makita kézi körfűrész, egy nagy makita felsőmaró és egy HolzHer szalagcsiszoló volt. A kézi körfűrésszel bükk rétegelt táblákból dolgoztam, nagyjából feldaraboltam és felsőmaróval dolgoztam készre az éleket. Szakmailag hibátlan volt a minőség, de mondjuk tízszer annyi ideig csináltam mintha készre szabják nekem az anyagot profik. De nem tudtam, hogy mit hogyan lehet, bele kellett jönnöm.
Azért nem nagyon hiszek abban, hogy kézi körfűrésszel kéne készre vágni az anyagot, mert annyi odafigyelést, helyet, ügyeskedést kíván a művelet, hogy egyszerűbb nagyjából levágni és utána áttolni az asztali gépeden a kisebb darabokat. Persze, attól is függ, hogy mit és mekkorát gyártasz? Ha hobbista vagy és magadnak készítesz dolgokat, akkor azt tudom tanácsolni, hogy inkább készüljön egy szekrény alsó+felső részből, mint az egész egy darabból. Könnyebb megcsinálni, könnyebb mozgatni, könnyebb variálni vele, könnyebb szállítani. Kicsit több anyag kell hozzá, kicsit több munka, de meghálálja. Én is elkövettem azt a hibát, hogy elsőre készítettem két darab 2,8x1,4m-es könyvesszekrényeket. Persze, lapra szerelhetőre készült, de így is szívás volt, amikor olyan helyre költöztünk, ahol 2,7m volt a belmagasság.
Ha meg netán nem is fát, hanem bútorlapot akarsz vágni, akkor elhalkulok, mert az szerintem lapszabászati téma lenne, de mindenkinek szíve joga kísérletezni. -
Soká
senior tag
válasz thyeby #50994 üzenetére
Szerintem Pacman ezt már sokszor leírta, de biztosan nem lesz rest. Miután én szolgáltattam neki az összehasonlításhoz a makitát, így annyit tudok, hogy egyáltalán nem rossz ez a klón. Kicsit érződik a hangján, a külsején, hogy egy fokkal nyersebb a kivitelezés, talán a vezetéke merevebb, de összességében jól használható. Geometriáját tekintve is rendben van.
Mindig azt mondom, hogy aki ezzel pénzt termel, naponta használja, annak "illik" megvenni a jobbat, aki viszont hobbira veszi, annak pont elég. -
nagyúr
válasz thyeby #50991 üzenetére
Egyelőre semmi komoly információval nem tudok szolgálni, mert még nem dolgoztam vele. (Jelenleg nincs ilyen jellegű munkám, január-február a bútorlap jegyében múlik.) Annyi volt, hogy bekapcsoltam, pontosabban először lecseréltem az angliai villásdugót hazaira. Kidolgozási minősége megfelelőnek tűnik, futása korrekt.
Persze az eladó és a termék is kínai, de én elvileg angliai lerakatból rendeltem, sem vám, sem áfa nem terhelte és gyorsan megjött.
Pacman kollégát kérdezzétek egyelőre, ő már régebben használja, és eredeti Makitával is összevetette.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz liszi70 #50990 üzenetére
Ez tök jó.
Inkább legyen három, mint egy se!Hanem ami engem a patronnál sokkal jobban érdekel, az maga a klón.
Ne tartsd már magadban, kérlek.
Tudom, nincs a kezedben mellé egy Makita, de azért csak érzed, látod, hogy mennyire korrekt?
Végül mennyinél állt meg az ára? Ez már áfaköteles, úgy tudom, ha nem Európai lerakatból hozatod. Szóval, hogyvótmintvót?Több fa van, mint asztalos!
-
nagyúr
Uraim! Akinek ilyen makita marógéphez vagy a klónjához szüksége lenne 8-as szorítópatronra és kiesik neki a cím hogy itt megvegye, annak tudok átadni, mert hirtelen a semmiből lett 3 darabom is belőle! (Én a klón gépet vettem meg, de nem jött hozzá 8-as patron, csak két más méret. Írtam az eladónak, hogy legyen szíves küldjön egyet, mert a leírásban szerepel. De nem nagyon bíztam benne, hogy elküldi, meg ha igen, ki tudja mikor, így megkértem a pesti unokaöcsémet, hogy vegyen egyet. Vett is, de nem egyet, hanem kettőt. Kérdeztem, mi a fenének vettél kettőt, azt felelte, hátha elromlik. És pár napra rá megérkezett a kínai fószer csomagja is, így most 3 db van abból, amiből 1 is bőven kitart amíg élek. )
-
generatoros
tag
Tibinek abban igaza van, hogy egy profi lapszabászt nem fogsz tudni überelni, de nem a saját készítésű sínnel hanem a merülőhöz valóval fogsz tudni nagyobb darabokat méretre vágni. Persze előzetesen ellenőrizendő a vezető pontos mérete ( ne legyen íves )és az igazsághoz tartozik, hogy a beállítás sokáig is eltarthat ( többszöri ellenőrzés).Azt írod, hogy csak néha vágnál nagyobb anyagot, ezért a helyedben én nyugodtan belevágnék és nem baj az, ha lesz egy kézi körfűrészed ,ami merülőfűrész.
-
thyeby
őstag
A sajátkezű méretreszabás alapvetően három dolgon múlik:
1 - Nyílegyenes vágás. (Fából ezt elkészíteni? Tudod, hogy mozog a fa.)
2 - Technológia, hogy ne repedezzen. (ez nem elsősorban a lap minőségén múlik - bár annak is nagyban függvénye.)
3 - Pontos derékszögek vágása. Ez sokkal nehezebben valósítható meg, mint sokan azt gondolnák, pedig ennek híján...Éppen ezért én még kisebb bútordarabot is lapszabászgéppel vágatom méretre bérbe. Ezen a héten pl egy tömör bükk könyvest a fiamnak. Van egy újszerű DeWalt merülőm 3200 sínnel. De amíg azzal bajolok, hogy minden olyan legyen, amihez a nevemet adom, hát készítek másegyebet, haladósat. A lapszabász nagyon korrektül, és relatíve olcsón (1-2 ezer forint) elkészíti nekem. Ennek a megoldásnak számomra az egyetlen negatívuma, hogy néha sokat kell várnom (2-3 nap), amíg sorra kerül az én anyagom. De el vagyok látva annyi munkával, hogy sose sikerült még ezen idő alatt unatkoznom.
Linkelt DW asztalod nem arról szól, hogy bútorhoz szabjál vele. Nagyon jó gép, de nem arra van kihegyezve. Kicsi asztal, kicsi steller, tolószán sincs, elővágni nem tud.
Szerintem jobb, ha te is lapszabászra bízod, és addig, míg ő dolgozik, mással játszva megkeresed a rávalót.
Ne mindent te akarjál megcsinálni. Jelen elképzelésed iskolapélda arra, hogy olcsóbb (és jobb) a más célgépje, mint a mi önellátó szarakodásunk.Több fa van, mint asztalos!
-
troszti
aktív tag
Lidl/Aldis körfűrészt akartam először venni, de sajnos hónapok óta nincs náluk... Nagy valószínűséggel miután vettem valamit, utána heti újságban szembejön velem egy...
Vegyük a Maikitát, egy egyedileg készített vezetősínt, és egy jó lapot. Ezzel ha néha kellene kész méretre vágnom, akkor nem tudnám abszolválni? Esetleges nagyob darabokra gondolok, amiket nem tudnék - vagy csak körülményesen - az asztalimmal levágni..
-
varsam
őstag
válasz peti_k #50984 üzenetére
Asztalosnak tanulni gyakorlat nélkül olyan kb, mint csak szimulátoron vezetni tanulni. Jó-jó, de a valóság tök más.
Szerintem érdeklődd meg, hogy azon a helyen, ahol van gyakorlat, ott milyen a színvonal, mennyire jól felszerelt a műhely stb...
A másik megoldás, hogy keresel egy asztalos műhelyt, ahol bevállalnak és tanítanak, itt viszont nagyon nagy lesz a szórás. Lehet tök jó képzést kapsz, de az is lehet hogy napi 8 órában csak fűrészport fogsz seperni... aztán majd a végén lepecsételik neked, de attól még egy szekrényt nem fogsz tudni összerakni.Én Szombathelyre járok jelenleg is, ez a második éven és nagyon szeretem, szerintem tök színvonalas a gyakorlati oktatásunk, jó a műhely és a tanárunk is. Az elméleti részére sajnos munka miatt kevesebbet tudok menni, de arra azért vannak könyvek, plusz gyakon is sok mindent elmondanak.
Szóval csak annyit akarok mondani, hogy ennél a szakmánál szerintem a gyakorlati oktatásnak nagyobb szerepe van, ha az nincs vagy nem megfelelő, akkor az elmélettel önmagában semmire nem mész, otthon meg úgysem fogsz tudni minden magad megcsinálni.
Sokat lehet tanulni amúgy youtube-on, vannak nagyon profi emberek fent, de azért ott is sok az önképzett akik azért csinálnak fura dolgokat...Szóval hajrá, jó választás, de legyen gyakorlat!
Ja és még egy fontos dolog. Én egy sima szakközépiskolába járok, felnőtt képzés keretein belül és 1 forintba nem kerül. Az első két szakma megszerezése államilag támogatott, nem kell ehhez félmilliós képzés feltétlen, keress egy sulit és érdeklődd meg, hogy van-e ilyen képzésük. Annyi, hogy ez hétköznap van, de az neked pont jó.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz peti_k #50984 üzenetére
Egy asztalos életében a gyakorlat az, ami elengedhetetlen. Minél több és minél jobb a gyakorlat, annál jobb az asztalos. Ehhez mérve az OKJ csupán szentelt víz.
Kell az elméleti tudás, jó, ha van elméleti tudás. De ez az a tétel, hogy ha valaki szereti a famunkákat, teremni és szaporodni fog ez a tudás szinte automatikusan, és szinte a semmiből.Kérdés tehát, hogy milyen minőségű gyakorlatot ad egy iskola? Nem tudom konkrét sulit értékelni, mert nem ismerem. De ha ismersz asztalost, akinek figyelmet érdemlő referenciája van, és mellé lehet férkőzni tanulni, az bármilyen iskolai elméletnél is, tárgyi tudásnál is és gyakorlatnál is többet ér.
Szerintem.Egyébként pedig az OKJ-ről (és nem csak az asztalosról, hanem bármelyikről) az a saját véleményem, hogy messzemessze van a valódi képzéstől. (Van nekem is valami régirégi OKJ papírom (anyag vonalon). A világon semmit nem tett hozzá az életemhez semmilyen aspektusból.)
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
peti_k
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, OKJ-s asztalos tanfolyamot szeretnék elvégezni, egyéb elfoglaltságaim miatt a hétköznapi oktatás lenne a jó. Két iskolát is találtam, amelyiknél ez lehetséges. Egyik Budapesten, másik Budapesten és Kecskeméten is indít tanfolyamot, nekem mindegyik helyszín jó lenne, mert az M5 mellett lakom félúton. Kérdésem igazából arra terjedne ki, hogy az egyik ad gyakorlatot, a másiknál egyéni úton kell gyakorlatot szerezni. Tapasztalataitok szerint melyik választás lenne jó? Gyakorlattal, vagy egyéni gyakorlattal? Gondolom addig nem kapok bizonyítványt amíg nincs gyakorlatom.
Erről a két iskoláról lenne szó:
Előre is köszönöm a segítségeteket.
Peti
-
thomgrande
tag
Jó pár éve az unimax akciózott potom pénzért 1400-as sineket. Itt is reklámoztam. Vettem is jó pár darabot.1darab volt ami nem volt íves, amit lehet használni. A többiből kivágtam a "C" profilt, amit fel lehetett használni.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
T J
tag
... ja ilyeneket lehetne még írni:
- ne lógjon bele a bútor a közlekedő útvonalba,
- főzőlap elhelyezésekor az elszívás hatékonysága is legyen szempont (ne szigetre kerüljön, hanem inkább fal mellé, vagy sarok közelébe),
- levegő utánpótlás lehetőleg a főzőlap mögött,
- mosogatótálca se kerüljön a szigetre, mert aki ott reggelizik rálát a mosatlanra, érzi a szagát, és le is fröcsköli, ha valaki épp mosogat,
- sütő lehetőleg ne a hűtő mellé kerüljön,
- mikró a pult magasságába, ha megoldható, ...Ha a léceid egyébként egyenesek, akkor a problémád orvosolható egy gérvágóval.
-
generatoros
tag
Sajnálom, hogy neked a toldás nem jött be. Akartam is kérdezni vagy mondani, hogy a 2m-es vágásnál talán azért volt nyíl egyenes a vágás mert 3db 70 cm- es volt összetoldva. Nekem négy van ezekből és tökéletes derékszögben végződnek mindkét végükön a sínek. 1400vagy 1600mm esetében inkább elképzelhető az íves vonalvezetés.
-
Livio
tag
válasz thyeby #50967 üzenetére
A konyhabútorok egy igen fontos használati jellemzőjét nem nagyon szoktam itt a fórumon olvasni, pedig érdemes betartani (persze egy logikusan átgondolt elrendezésből már adódhat is akár) Nevezetesen a technológiai sorrend figyelembe vétele.
Tárolás - előkészítés - elkészítés (hűtő/kamra - mosogató/szabad pultfelület - főzőlap/sütő) Ez volna az élelmiszer útvonala, és nem szerencsés összekeverni őket. (pl a főzőlap ne a hűtő és a mosogató közt legyen) Ezt aztán persze lehet mindenféle I, L, U, II bútorelrendezésekre értelmezni.
Továbbá a mosogató és a főzőlap mellett mindkét oldalról érdemes pultfelületet hagyni. -
Livio
tag
válasz generatoros #50976 üzenetére
Parkside merülőhöz vettem utólag 1400-as Scheppach sínt, mert a 2*700-as a toldásnál katasztrófa volt.
Persze hogy ebben is volt a vágás szempontjából releváns ív, kb 1.5 mm.
Csak azért írom, hogy a Scheppach esetében ezt érdemes lehet ellenőrizni használatba vétel előtt. -
lacib
tag
válasz hramon94 #50965 üzenetére
Szia.
Mit szeretnél, tudsz a sarokba rakni. Van akinek ott van a víz(akkor mosogató), van aki főzőlapot szeretne, fölé nagy elszívót. Nem mindegy hogy 2 vagy 8 méter konyhád van.
Bemész egy konyhaszalonba, Ikeába, Kikába, Mömaxba és ötleteket meritesz.Nokia1611- Nokia3330- Sie Me45- Sie M65- SE C702- ZTE Blade- ZTE GrandXIn-Huawei G620s-Lumia 735-Xiaomi RN4
-
Soká
senior tag
válasz generatoros #50976 üzenetére
Nekem is kedvező volt a tapasztalatom, de egyetlen szeletet vágtam vele egy kétcolos borovi pallóból. Méghozzá a gyári lappal.
-
Soká
senior tag
válasz troszti #50972 üzenetére
Szerintem azt a dilemmádat kellene alaposan átgondolni, hogy tényleg csak nagyjából szeretnél-e darabolni, mert akkor szerintem akár a fűszerboltos darabok is megteszik, vagy megpróbálnál kész méretre dolgozni helyből?
Én nem tudom megmondani, hogy mi a jó döntés, én magam ha nagy ritkán táblából dolgozom, akkor a darabolás+méretrevágás metódust követem. Nyilván ha sűrűn lenne ilyen munkám, akkor indokolt lenne egy akkora és olyan asztali fűrészgépet hadrendbe állítani, ami gyors és megfelelő eredményt ad.
A hetvenezres kék Boschnak akkor van értelme, ha egyből kész méretet szeretnél vele vágni. Annak illene ezt a feltételt teljesítenie. Én titkon abban reménykedem, hogy még a barkács Scheppach merülőm is képes erre, de egyelőre még csak próbavágásaim voltak vele. -
thyeby
őstag
válasz troszti #50972 üzenetére
Kimagaslóan jó lap.
Ezt a súlycsoportot inkább a tényleges, végleges méretrevágásokhoz vedd meg. Kaszabolni elég egy occóbb is. Mert a kiválasztott Makitában pörgetve igazából csak egyetlen egy jó tulajdonságát élveznél ki. Az éltartósságot.
Egyébként a Makita elég jó lapokkal szállítja a fűrészeit. Pont olyan univerzális lapokkal, amire jelzett felhasználásodhoz épp szükséged lesz.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
-
thyeby
őstag
válasz hramon94 #50965 üzenetére
Sosem a gyártás szempontjából közelítjük meg, hanem mindig a felhasználás szempontjából. Akkor is, ha magadnak készíted.
Azért, mert legyártani néhány nap, használni pedig soksok év.Tervezd meg a SketchUp-al, és a rajzon nyitogasd az ajtókat, húzogasd a fiókokat, akkor sokkal beljebb kerülsz, hogy mi a jó, mi a hibás elgondolás.
-
thyeby
őstag
válasz troszti #50964 üzenetére
Ha magamnak vásárolnám ugyanarra a célra, mint neked kell, én egészen biztos, hogy adnék dufla pénzt a Bosch-ért.
Visszahozza az árát, mert:
- nagyon gyorsan ott a vonalon a sín, és rögzíteni sem kell
- kényelmes a használata, ha van egy erre alkalmas asztalod
- a sín egyenes marad, nem vetemedik, nem görbül
- igaz, kicsit drágán, de még egy (akár utólag beszerzett) sínnel + a toldójával a 2750-es táblát is játszva szeled teljes hosszon, és teljesen korrektül.Csak ugye 78 ropi már elég közel jár egy használt, de újszerű Festool merülő árához sínestől. Amivel már a kirepedezés is megoldott, ergo szabhatsz egyből méretre.
Most momentán nincs a jófogáson egyetlen értékelhető Festool kínálat sem, de én gyakran látok 120 ezer magasságában kompletten kifogástalant. 150-ért két sínnel szorítóstul, toldóstul, néha plusz fűrészlapokkal. (a vaterát nem néztem) Amit ha összevetünk a Bosch+mégegy új sín árával + toldóval + szorítóval, hát akkor izé...[ Szerkesztve ]
-
hramon94
tag
Sziasztok! A segítségeteket kérném, mivel legfőképp a nyílászáró gyártásban veszek rész így a bútorasztalos témában nincs sok gyakorlatom, néha néha előfordul tömörfa szekrény és ezzel kifújt, viszont szeretném a legtöbb információt összegyűjteni ami számomra hasznos lehet, bújom a topicot, szakkönyveket, asztalos csoportokat. Egyelőre szeretném elkészíteni a saját konyhámat. Az egyik sarkalatos pont ami felmerült és szeretnék rá választ kapni hogy ki hogy - melyik megoldást alkalmazza a sarokelemek kialakításánál az alsó és a felső résznél egyaránt? Láttam már olyan megoldást hogy mind két ajtó a sarokból nyílik, van amelyiknél az egyik oldal fiókos, van amelyik lecsapott 45°-ban stb. Melyik megoldás a legpraktikusabb és könnyen kialakítható?
-
troszti
aktív tag
válasz thyeby #50958 üzenetére
Köszönöm.
Ezt a masszívabb talpas Makita HS6601J -t néztem élőben, elég meggyőző volt és az ára is egész baráti
Nézelődtem ezen az oldalon, és találtam egy egész szimpatikus körfűrészt, vezetősínnel: Bosch GKS 55+ G körfűrész L-BOXX-ban + FSN 1600 vezetősín
Mit gondolsz, gondoltok, ez mennyire lehet jó választás? Megéri a ~kétszeres árat, vagy jobban járok ha csinálok a makitához egy "vezetősínt"[ Szerkesztve ]
-
-
-
thyeby
őstag
válasz troszti #50957 üzenetére
Ha megelégszel lemeztalppal, ha pedig masszívabb talp kell.
Figyelj erre: Utóbbit ingyen szállítja Zákány.[ Szerkesztve ]
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Kézi körfűrészt szeretnék venni táblák (rétegelt lemez, bútorlap) nagyjáboli darabolásához, hogy kezelhető méretben az asztalin a tényleges méretre vághassam. Mit javasoltok? Belépőszint, középszint érdekelne, Festool még várat magára
-
thyeby
őstag
Tényleg. Összezavartalak, mert össze voltam zavarodva.
Nem tudom, hogy kevertem ide a nyomást? De idekevertem. Igazad van, és bocsi mindenkitől ezért!A csavaros vs egykezes besszihez:
A csavaros javára:
1 - nagyobb szorítóerő
2 - finomabban és stabilabban szabályozható ez a szorítóerő
3 - besszibb
Egykezes javára:
1 - nagyon kényelmes használatVannak esetek - különösen táblásításnál -, amikor nem jó az, ha túl nagy erővel szorítok.
-
thyeby
őstag
válasz kavalkád #50950 üzenetére
"gombaölővel szoktam"
Jaja. Egyszer szagold meg azt a gombaölőt (amit ugye ezeekéccázé adnak). Nincs véletlenül nagyon markáns hypo szaga? (amit ugye kéccázé adnak)
"gyártó weboldal"
Persze, láttam a linkedet.
De ha ezt maga Albert Einstein mondja, írja, hát akkor is lóg a levegőben egy nagynagy semmise.naméecce:
- Mennyi?
- Harminc.
- Mi harminc?
- Mi mennyi?Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz varsam #50949 üzenetére
"a mosdót nekitolom a csempének"
Erre én is gondoltam, de nem lesz az úgy kicsikét nyominger?
Igazából ezek a típusú mosdók 600 mély pulton élnek és virulnak.
Ha szétnéztem a piacon jobban kvarcügyileg, és lesz konkrétum, jelzem, ha el nem felejtem. (Csak január végére tervezem, de tudod, ember tervez...)
[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
válasz thyeby #50945 üzenetére
ezt kipróbálom, köszi a tippet! gombaölővel szoktam kezelni, de az csak ideig-óráig jó.
1200N az kb. 120kg szorítóerő (a szerszám pofáinak a felületén), hacsak nem változott alapjaiban a fizikai mióta tanultam. remélem nem
az összeget a gyártó weboldaláról szedtem, amit belinkeltem.[ Szerkesztve ]
-
varsam
őstag
válasz thyeby #50942 üzenetére
"Tudod, mi beültetjük ezt a munkalapba"
Ezt most nem teljesen értemIgen, a mosdó mögött kb 5cm hely marad. De én arra is gondoltam, hogy a mosdót nekitolom a csempének, és akkor nem folyik oda be semmi, takarítani könnyebb. Amit linkeltem a mosdót, ott a csap a mosdón van, nem külön mögötte.
Tudtommal a kvarc sem egy olcsó mulatság, de ha tudsz rá jó forrást, akkor szívesen fogadom az ötletet.
-
-
GeriCool
aktív tag
válasz thyeby #50944 üzenetére
Vettem ezekből kettőt én is, de lehet visszamegyek a maradék kettőért is. Általános felhasználásra biztos, hogy jó lenne csak a táblásítás miatt érdeklődtem. Én is 8000 pénzért vettem darabját. Szerintem jó ár. A legöbb hazai helyen 12ért adják darabját.
"Egyébként épp ma babráltam egy boltban az Irvin egykezesét. Alig tudtam letenni. A 600-as kerül 8 ezer pénzbe darabonként. Ésh kúúrvajóó."
Hát igen! Az is jó ár! És jók is! -
thyeby
őstag
válasz kavalkád #50940 üzenetére
Igen, penész lesz szerintem is.
1 - lekened hypo-val (háztartási is elég)
2 - vársz 2-5 percet
3 - lemosod bő vízzel
4 - felcsiszolod 100-as papírral
5 - ismét fertőtleníted de most valami orvosi, patikai kemikáliával
Olyan lesz, mint újkorában.
Nekem is fa kilépő van a kád előtt - igaz, még nincs két éve. Nem penészedett, pedig a feleségem két kád vízzel a hátán szok kilépni rá.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz GeriCool #50938 üzenetére
Szerintem alkalmas. Nem teljesen műanyag ez, a lényeg az vas, mégpedig jóféle. És a műanyag is kivételesen jóféle ám.
Van ennek csavaros változata, én inkább azt venném. Mert erősebb, és pontosabban szabályozható az ereje.Egyébként épp ma babráltam egy boltban az Irvin egykezesét. Alig tudtam letenni. A 600-as kerül 8 ezer pénzbe darabonként. Ésh kúúrvajóó.
-
thyeby
őstag
válasz varsam #50937 üzenetére
A mélysége érdekelt.
Tudod, mi beültetjük ezt a munkalapba. Mögötte a csaptelep, meg mennyi? kb 5 centi hely? Hogy takarítjuk majd? Vagy azt majd az asszony?A kompaktlemez vonalat feladtam, amikor begyalogoltam a Jafholzho. Kb 4mx2m a tábla. Ezt csak egyben adják. Nagyságrendileg félmillióért. És nem vállalják a megmunkálását sem. Utóbbit még lenne is kurázsim megoldani, de a rövidebbik élből kellene nekem fél méter. A többiből mi legyen? Tukülő az aranytojást tojó tyúkomnak?
Leltem aztán Pesten egy céget, akinél nem kell az egész táblát kifizetni, meg is munkálja, csak közben rátaláltam a Kvarc munkalapra. Gyönyörű és jó. Még nem döntöttem.Több fa van, mint asztalos!
-
kavalkád
aktív tag
válasz GeriCool #50938 üzenetére
> Clamping force up to 1,200 N
szerintem ez bőven elégséges szorítóerő bármihez. gondolom én.
[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
válasz thyeby #50936 üzenetére
> Ha már szóba jött a fa, én idesorolnék egy fantasztikusan jó és szép és tartós és eléggé igénytelen karbantartású dolgot. A bambuszt.
én is így voltam a bambusszal ahogy te, hogy de jó is az, úgyhogy nem kér enni, vettem is egy lehajtható ülőkét bambuszból a zuhanykabinba, sajnos nem váltotta be reményeimet, pár év után elkezdett csíkokban feketedik, gondolom penész. nyilván a zuhanykabin egy rosszul szellőző hely, pultnak lehet megteszi. -
nagyúr
Köszönöm uraim az ötleteket, segítséget!
Egyébként plafonig érő konyha-felsőrész lesz rögzítve arra a téglafalra, ami a fejtörést okozta.(#50932) Notar
"Falra nem akasztunk 100 kilós szekrényt"
Ezzel az eggyel egy picit vitatkoznék, mert jelen esetben is bőven túl lesz a 100 kilón összességében. Igaz, lesz benne tipli is bőven, én inkább mindig túlbiztosítok.[ Szerkesztve ]
-
GeriCool
aktív tag
Üdv!
Újabb kérdés. [Ez] a fajta Bessey szorító alkalmas táblásításra vagy ahhoz kevés ez a szorító? Teljesen műanyag a szerkezeti felépítés. -
thyeby
őstag
válasz varsam #50931 üzenetére
Egy éve van függőben nálam ugyanez. (idő híján, és szeretném, ha ebben a hónapban sikerülne potot tenni a végére)
Nos, teljesen megfelel a konyhai munkalap is.
A fa, ahogyan írod, kényesebb. Ám vannak erre nagyon alkalmas fák is, ill nagyon alkalmas felületkezelések is. Ezt a szálat csak akkor bontanám ki, ha több pénzt áldozol a (szerintem legolcsóbb) konyhai munkalap verzióénál, és valamiért vonz a fa.
Ha már szóba jött a fa, én idesorolnék egy fantasztikusan jó és szép és tartós és eléggé igénytelen karbantartású dolgot. A bambuszt.
Akkor vannak a kövek, mint a gránit, és a kvarc munkalapok. Mindkettő gyönyörű, mindkettő drága, mindkettő speciális (és drága) megmunkálást igényel. Azonban a kvarc a gránittal ellenben nem igényel rendszeres karbantartást. Jelenleg éppen ebbe az irányba kacsintgatok. Itt olvashatsz erről a szektorról ízelítőt.
Megemlítek egy speciális, hazánkban nem igazán ismert, ezért aztán nem is elterjedt anyagot, ami drága, és valószínűleg magad is könyököltél már rajta. Például a kíefcí csípősmadárlánc valamelyik kültéri asztalán. Eszméletlenül jó anyag, én a fülem tövéig szerelmes vagyok bele. Úgy hívják, hogy kompaktlemez fiftinmillion dollárért.Engedd meg, hogy visszakérdezzek:
- Milyen szélesre tervezed a mosdópultot?Több fa van, mint asztalos!
-
nullpoint
őstag
válasz pacman_123 #50914 üzenetére
Tanműhelyben mi is keretes fűrésszel csináltuk a fogazást, meg a csapolásokat, aztán vésés.
Persze ott pontosan felrajzolvaRadnai Mester Úr sosem engedte ezt a sarokvágót.
kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt
-
nullpoint
őstag
Használtam már ilyet, ilyen téglában. Nem volt gond ha elválasztó közelébe megy, max kicsit nyomin tepesztődik de attól még kijönni nem tud.
Lehet vegyesen is használni a tipliket, attól függően mit talál fúráskor.
Valahogy biztos meg lesz oldva, adtunk több használható tippet is.
Mondjuk azt még mindig nem tudtuk meg mekkora és milyen súlyú dolgokat kell falra rögzíteni.
-
Notar
csendes tag
válasz nullpoint #50930 üzenetére
Ha egy ilyen, téglából épített falat fúrunk, ritkán fordul elő, hogy az ilyen tipli kiterpesztéséhez van hely. A furat eshet vízszintes v. függőleges fugába, illetve a tégla oldalaihoz, belső elválasztóihoz közel, vagy ezekbe bele. Ez a tipli gipszkartonhoz való.
Mindenféle tiplizésnél a furat minősége jelentősen meghatározza a tartás erősségét. A furat legyen minél pontosabb. Én ezért mindig 6-os fúróval kezdem, és mindig megvezetve, a fúrószár hajlamos oldalra elmászni, ha fuga környékén, vagy a fúrószárral párhuzamos, téglán belüli oldalfalba kell a furatot elkészíteni. Utána bővítem fel fokozatosan előbb 8-asra, és ha az kell, 10-esre. A megvezetéshez én egy 6-8-10-es furattal ellátott kb. fél méter hosszú deszkadarabot használok. Ennél vannak kifinomultabb megoldások, de a lényeg a megvezetés, hogy ne tudjon a fúrószár elmászni oldalra, mert bizony hajlamos. Fúrószárnak "Stanley precíziós fúrószárat" használok, ennek az élkiképzése lépcsős, tapasztalatom szerint kevésbé mászik el oldalra.
Csak fúrva, az ütvefúrás tönkreteszi a tégla belső válaszfalait, összetörnek. Sima akkus lidlis fúróval szoktam, nem kell erősebb, hatos fúróval, ezzel a szárral simán megy.A furat akkor jó, ha a tipli pontosan befeszül, az utolsó millimétereken kicsit nógatni kell. Ha a furat nem sikerül passzentosra, akkor a lyukba gipszet töltök, kötés után újrafúrom.
Jó, ha a furat hosszú, jelen esetben 10 mm átmérőjű kb. 12 cm-es tiplit használnék, bele hatos, hatlapfejű állványcsavart, ami legyen hosszabb, mint a tipli, hogy a vége kinyíljék. Jó a korábban említett Duopower, de a régebbi szürke is, ha még van otthon, vagy valahol kapható.
Falra nem akasztunk 100 kilós szekrényt, ezekből kettő meg simán megbír 50-60 kilót. Maga a tégla ritkán szokott kiszakadni.
(Ha csak a vakolatban és a tégla első falában fog a tipli, az is legalább 3 centi, de inkább több. Van olyan erős, mint a dupla gipszkarton.)
Ha lehet, sínnel kell szerelni a faliszekrényt, és a szekrényeket is össze kell fogatni. A sínt lehet sűrűbb csavarozással is a falra rögzíteni.
És a végén, ami a legtöbb gondot okozza: a téglából épített, vakolt falak legtöbb esetben nem teljesen függőlegesek, illetve a sík sem tökéletes, főleg 2-3 méteren, Ezt még az elején ellenőrizni kell.
Bocsánat, ha hosszú lett a bejegyzés, kioktató, szájbarágó nem akartam lenni. Így gondoltam kereknek.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
varsam
őstag
sziasztok,
fürdőszobai mosdó szekrényt szeretnék készíteni, ehhez kérnék tanácsot.
Pultra ültethető mosdónk lesz, pontosan ilyen: Wellis Lotus
Ehhez miből lenne érdemes a pultot megcsinálni? Gondoltam fára is, de félek, hogy hamar csúnya lenne, ezért elsőre konyhai munkapultra gondoltam. Megfelelne az ilyen célra?
Ha fa, akkor mi az ami jól bírná és mivel kellene kezelni? -
nullpoint
őstag
-
T J
tag
válasz liszi70 #50927 üzenetére
"Tudja valaki, hogy hány mm-es a keverőspirál vége?"
Épp van itthon egy USFIX-300 nevű darab, annak a csőre 8mm-ról 9mm-re nő az első 5 centin. A purhab csöve 8,5mm, és a menetes könyöknél épp ki van annyira tágítva, hogy rácsúszik , és elég jól rá is szorul. Azzal be tudsz nyúlni 20 centire is. -
nagyúr
Köszönöm!
Tényleg jó elgondolás, de kicsit overkill. Amit írsz, nem kétlem, hogy hatásos, de hosszú csavarokat, ezzel együtt rengeteg ragasztót, és sok ütvefúrás nélküli furatot igényel. Én max 2 cellafalat fúrnék át, nem többet.
Persze amit írsz, át lehet ültetni 2 cellafalra is, akkor kevésbé túlzás........ Gondolkozom rajta, de szerintem valamilyen üregtipli lesz, némi ragasztóval megerősítve.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz thyeby #50925 üzenetére
Értem én, mit akarsz mondani, de szerintem a ragasztós módszer önmagában nem tart annyit az adott speciális téglában, mint ha egy tipli mechanikailag be és ráfeszül 1-2 cellafalra.
"Az injektálós pedig kizárólag annak a függvénye, hogy elég alapossággal injekcióztad e be."Ennél a téglánál nem kizárólag annak a függvénye, mert nem tud hová szétterjedni, illetve ahová szétterjed a szigetelőben, ott nem tart.
Legjobb megoldás lenne a két módszer valamiféle kombinálása. Üregtipli, ami a megfelelő módon szétfeszül az egyik cellafal mögött és ezt megerősíteni ragasztóval. Csak sajnos nem egyszerű bejuttatni a ragasztót a keverőspirállal, a vastagság miatt. Tudja valaki, hogy hány mm-es a keverőspirál vége? (Nincs ilyenem itthon, amikor használtam, 16-os lukba nyomtam bele. Normál módszer, tipli/üregtipli-csavar esetén 10-essel fúrnék.)
Persze már túl van ez agyalva, valószínűleg bármelyik módszer életképes tud lenni, csak el kéne dönteni, melyik legyen, oszt' kész.
-
T J
tag
válasz liszi70 #50923 üzenetére
Úgy látom a tiplis vonalon eddig elmaradt az áttörés.
A tipli nélküli vonalon meg lassan megvan (igazából tegnap megvolt) a befutó, a thyeby által ajánlt kétkomponensű poliészter és az állványcsavar párosában.A próbát így csinálnám:
- gyapotot visszatömködném az összes cellába, amit a csavar érint,
- 10-es élezett vídiással kifúrnám a teljes 200mm hosszt (3 cellafal), ütés nélkül,
- 12-essel kibővíteném az első kettőben: 130mm-ig (2 cellafal),
- ragasztó csőrét meghosszabbítanám egy 10mm-nél kisebb átmérőjű csődarabbal, hogy a 3-ik fal mögé is elérjen, majd
- telenyomnám a furatot bentről kifelé, a furat térfogatának többszörösét belenyomva, hogy elég vastagfalú (>5mm), egybefüggő "cső" alakuljon ki a csavar körül.
- Csavart behajtanám (még nem teljesen), és ha nem dúródott ki annyi ragasztó, amennyi a rögzítendő vasalat furatának és a csavar átmérőjének különbözetét kitölti, akkor ezt pótolnám.
- Csavart érzéssel meghúznám.
- Kötés után eltávolítanám a vattát, ahogy korábban csináltad, ellenőrzés céljából.A gyapot jelenléte ebben az esetben nem hátrány, sőt előny, mert helyén tartja a ragasztót, kiváltva a szita-tiplit, annál egy egybefüggőbb és erősebb csőanya-szerű távtartót képezve a csavar körül a cellafalak között, és horgonyt a 3-ik fal mögött.
A csavart annyira tudod meghúzni, amennyire a 3-ik falban tart a menet. Ezzel kapsz egy mérsékelt kezdeti szorítóerőt, ami arra elég, h ne lötyögjön a falon a camar-sín. Kötés után pedig a 3 cellafal együttes kihúzás elleni erejét (amennyiben ez a ragasztó nem veszít térfogatából kötés közben).[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz liszi70 #50923 üzenetére
"...Hiába ragad bele a kőzetgyapotba a ragyasztógyanta, ott nem fog semmit sem, hiszen egy puha, mozgó anyagról van szó..."
Fáradt vagyok most ahhoz, hogy ezt végigvigyem úgy, hogy lásd, amit én látok. Ezért csak visszakérdezek:
- Miért, a 'tiplifegyűrős' verziónál fogja bármi is a két vékony téglafalon kívül még?
Hiszen a két rögzítési mód statikai szempontból teljesen egy és ugyanaz. Amiért én az injektálóst előnyben részesítem, az az, hogy amíg a begyűrőset vagy sikerül annyira feszítened, hogy ott fogjon, ahol kell, vagy nem. Mert vakon csinálod, bízva a működési elvben. Az injektálós pedig kizárólag annak a függvénye, hogy elég alapossággal injekcióztad e be. Nem kell erővel kényszeríteni semmit sehova, így nem tudsz se túlhúzni, se megroppantani, a furatnál azt a vékonyka téglafal húsát repeszteni pedig végképp nem.Több fa van, mint asztalos!
-
kavalkád
aktív tag
válasz Hooligan1990 #50922 üzenetére
-
nagyúr
válasz thyeby #50921 üzenetére
"a furatból kifele mozdulás eshetősége ingerel téged"
A furatból kifele mozdulás meglehetősen ingerelne, de itt nem arról van szó. A furatban ott van fixen a tipli, onnan nem mozdul el, a furat mögötti üres részen viszont szétnyílik, és így rögzít. Van sok speciális üregtipli erre, kaptam több linket is tőletek, de ugyanez a funkciója az mdk01 által említett megoldásnak is, ahol egy hagyományos tiplit gyűr be a tiplitől hosszabb csavar.
A vegyi rögzítéssel az a bajom a szóban forgó speciális tégla esetében, hogy nem nagyon van hová szétterjedjen a ragasztóanyag, mivel a tégla hatalmas üregeiben kőzetgyapot van. Hiába ragad bele a kőzetgyapotba a ragyasztógyanta, ott nem fog semmit sem, hiszen egy puha, mozgó anyagról van szó. Meg az üregek is jóval nagyobbak itt, mint egy hagyományos lukacsos téglánál, ahol simán alkalmaznám a ragasztóhabarcsos rögzítést. De erről már beszéltünk.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz liszi70 #50920 üzenetére
"tiplivisszagyűrős" felé kell elmozdulni"
Valami nagyon nem világos számomra:
Úgy vettem ki a z eddigi szavaidból, érveidből, hogy a furatból kifele mozdulás eshetősége ingerel téged.Hogy pontosítsunk, ezért konkrétan kérdezem:
- A vegyi rögzítésben (műgyanta, beton, etc injektálása) nem bízol annyira, hogy az abszolút benntartja a tiplit a furatban?Több fa van, mint asztalos!
-
nagyúr
Köszi, meggondolandó amit írsz, kipróbálom.
"próbáld meg a kőzetgyapoton is keresztül dugni a tiplit, mert lehet begyűri annyira, hogy nem fog a tipli átmenni a belső borda lyukán."
Azzal nincs gond, fúrtam már a szigetelővel együtt is, simán átment a tipli. Más kérdés, hogy nem könnyű betalálni a belső bordában lévő lukba, mert az 50mm-es nagy üreg simán elviszi a tiplit nem megfelelő irányba, így le-föl-jobbra-balra mozgatva kell lukra állni vele.(#50918) bim
Erről már beszéltünk, és szerintem a ragasztós rögzítés a jelen tégla esetében nem igazán nyújt megoldást. Valamelyik üregtiplis vagy mdk01 által is említett "tiplivisszagyűrős" felé kell elmozdulni. -
bim
veterán
Én mondjuk mindenképpen ragasztanám mert a legerősebb kötést az adja. ily módon
-
kavalkád
aktív tag
válasz Kiscsőke #50916 üzenetére
azt értem, hogy vannak nagy teherbírású szigetelőanyagok, de akármennyire is terhelhető akkor is egy rugalmas anyag, terhelés hatására alakváltozást szenved (nem maradandót, hacsak túl nincs terhelve), úgy gondolom, hogy emiatt nem igazán venne részt a teherviselésben.
aztán javíts ki ha rosszul látom -
Kiscsőke
aktív tag
válasz kavalkád #50909 üzenetére
A tipli miatt kérdem mert ha kemény akkor olyan tipli kell ami azt is tudja jobban tömöríteni, viszont ha puha akkor a fentebb linkelt megoldások jók lehetnek.
A kemény kőzetgyapot elég jó tartással bír, az csak egy állagra való utalás volt, hogy lépésálló hungarocell keménységű. Annál azért sokkal merevebb a szerkezete.A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz pacman_123 #50914 üzenetére
Ha olvastad a feliratot írta, hogy a marás mélységállításával lehet szabályozni a feszességet.
Az üreghez meg annyit, hogy keményfával falószínűleg tovább tartott volna, plusz olyan fűrészlapot én is szeretnék mint ami neki volt a második fűrészében.[ Szerkesztve ]
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
pacman_123
tag
Erre én is kíváncsi lennék. Az tűnt fel a videó végén, hogy nem győzte kézzel összetartani a 2 darabot - elég lötyögösre sikerült. Vagy a másológyűrű nem OK, vagy vmit állítani kell azon a sablonon.
Ettől az öreg Klausz Feri bácsi, kézből passzentosabbat rittyent. Kb annyi idő alatt, míg a mókus a beállításokkal szöszöl ... mondjuk mikor 90-ből 0 fokba fordul azzal a csavart fűrészlappal, az elképesztő
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
T J
tag
Használ valaki ilyet: IGM FD600, vagy valami hasonlót?
-
mdk01
addikt
válasz liszi70 #50910 üzenetére
Abból a kék műanyag tipliből próbáld berakni a 90mm hosszút és egy olyan hosszú csavarral ami túlmegy a tipli végén tekerd addig míg visszagyűri önmagát és megfeszül a borda túloldalán. A nem rég linkelt fischer tiplinél is látható volt egy ilyen megoldás az egyik képen.
Illetve majd próbáld meg a kőzetgyapoton is keresztül dugni a tiplit, mert lehet begyűri annyira, hogy nem fog a tipli átmenni a belső borda lyukán. -
Kiscsőke
aktív tag
-
nullpoint
őstag
válasz Eugene Roe #50904 üzenetére
Élmaróban ez jó ár/érték aránnyal bír. Fém házas, és alig drágább a fullműanyag házasoknál.
Ha belefér a keretbe akkor van komplett szettben, így még több mindent tudsz vele csinálni.
Klónban megkapod olcsóbban az egészet, azt írják vállalható.
-
-
Eugene Roe
őstag
Sziasztok!
Hobbi egykezes élmarót és excenteres csiszológépet szeretnék vásárolni, de nem tudom, hogy milyet. Illetve jól tudom, hogy az excenteres jobb, mint a rezgő, ha a faanyag csiszolásáról van szó? Lakkozást nem tervezek, csak a házi ásványi olaj + méh / karnaubviasz megoldásom játszana.
Lehetőleg egy-egy 20-24 ezer Ft alatti, illetve ha érdemben jobb, akkor még egy-egy 30-32 ezer Ft körüli tippnek örülnék
Legegyszerűbb minimál stílusú tömörfa ágykeretek, asztalok, virágállványok készítése a terv.
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
nullpoint
őstag
válasz liszi70 #50891 üzenetére
1. [link]
2. [link]
3. [link] (ebből van hosszabb nyakú is)
Esetleg ezek. Első kettővel elérheted a távolabbi cellékat is, kérdés hogy a szigeteléstőltől el tud-e fordulni a kampó.
Utolsóhoz van egy szerszám, de anélkül is megoldható, csak macera, viszont az mindenképp szétnyílik, függetlenül a szigeteléstől..
Ha jó az anyaga a téglának, tehát nem reped szét a terheléstől, akkor elég az első cellán támaszkodnia.
Szerszám:
[link]Van ebből nem fisher verzió, az olcsóbb és ugyanolyan jó.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest