Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
okezsoke
tag
Sziasztok!
Új vagyok itt, most fogtam egy nagyobb projektbe ezen a cikk alapján, 18mm-es bútorlapból.
A különbség, hogy nálam a szoba vége 294 cm széles, ide kerül majd ez a szekrény.
Nagyjából mindenben követem a cikket:
A három természetesen össze lesz húzva
Tervezek alájuk 4-4 állítható lábat.
Pozdorjacsavarokat használnék (csapok nem kellenek ilyenkor?)
10 cm-t hagytam meg a tolóajtónak.A fő aggodalmam a jobb oldali polcos elem:
A rácsos középső rész azért lett, mert tervezésközben jöttem rá, hogy ha csak ketté osztom, az olyan 44cm, ami kb 1.5 pólóméret, nem praktikus így inkább 3 lett.
Alatta három fiókot terveznék a ketté osztott részre.
Legalul pedig nagy fiókok lennének.
Ami pedig az aggodalom: El fogja bírni magát a szerkezet? Esetleg duplázzam az alsó két függőleges elemet? A lábak miatt a legalsó elem közepére nagy súly nehezedne, tegyek középre is 2 lábat?
Vagy inkább valami könnyebb dologgal osztanátok szét a polcokat 3 részre?Ezen kívül is bármilyen jó tanácsot szívesen veszek.
(Pl. a nem fix polcok mérete takkra legyen akkora, amekkora belül a hely? ) -
okezsoke
tag
Nagyon köszönöm , pár dologra nem gondoltam.
1. A szoba 270 magas, a szekrény magassága 257.6 cm, teljes mélysége 60 cm, így az átló 264.5 cm. Így elvileg felállítható, csak erő kérdése...
2. Igen ez a feleségem kérése volt, hogy oldalra ne boruljanak össze...de lehet akkor az egyszerűség kedvéért megpróbálom lebeszélni róla.
3. Milyen merevítő megoldást javasolsz? Vannak fém merevítők, vagy ilyesmi? A felső polcoknál alulról függőleges merevítő sajnos nem megoldható. Vagy osszam a teret 4 részre inkább?
4. Addig érteni vélem, hogy ez egy keret lenne, keresztmerevítésekkel. De hogy lehet szintezni?
5. Jogos. Magát a tolóajtózást (bonyolultnak tűnik elsőre) későbbre terveztem, de akkor muszáj lesz.
6. Igen, erre matekoztam sokat, elvileg megcsinálható, bár nem lesz nagy átfedés, csak kb a munkalap vastagságú.
7. most az egyes szekrények 95 cm szélesek, így 285 a teljes szélesség vagyis majdnem 50 mm maradt mindkét oldalon.[ Szerkesztve ]
-
okezsoke
tag
válasz ViktorSz #52809 üzenetére
Ezt egy barátom úgy oldotta meg, hogy valahol nagyon vidéken valaki ezzel foglalkozott.
Volt egy nagy tartálya, abba merített bármi régi fa cuccot, ami lemart róla mindent.
Sajnos nem tudom milyen anyagot használt a szaki. Sajnos már meg is halt valamilyen rákban, de mondjuk ilyen vegyszerekkel dolgozva... :S -
okezsoke
tag
Sziasztok!
Pár hónapja már terveztem, hogy építek egy beépített gardróbot bútorlapból, postoltam is ide a tervet. Sokat gondolkoztam rajta, végül a régebben bevált, olcsóbb, könnyűszerkezetes szekrény mellett döntöttem. Itt tart most:
Kész a váz és az akasztós részek. Gyalult, csiszolt, lazúrozott stafniból van. Masszív a szerkezet, L-vasak, ragasztott csapok, csavarok, minden van benne. A cél nem a tökéletes, láthatatlan kötéseket tartalmazó asztalos munka volt. Nem elhanyagolható, hogy eddig kb. 25 ezer Ft volt az anyagköltség, szemben azzal, ha bútorlapból lenne...
Bal és jobb felül két magasabb polc lesz még a kereszt tartó jelöli az alsó polcot.
Mindenhol alul 2 széles fiókot terveztem egymás fölé. Jobb oldalon lesz az alsó kereszttartó felett 3 (vagy 6 ha elosztom ketté) fiók, afelett pedig polcok.
A problémám pedig: Nem igazán találok megfelelő méretű polcokat. Szeretném ha igazi fából lennének (ragasztott). Az egyes szekciók szélessége 93.5 cm, a mélység pedig 50 cm.
Azt látom, hogy a legtöbb polc max 40 mély, vagy 80 széles. Tudtok javasolni erre valamit?
Persze 93 cm az meghajolhat, ezért még azon gondolkozom, hogyan erősítsem meg őket ott, ahol nincsenek kereszttartók. Pl. a hátsó falra fúrni kis tartókat középre. Vagy akár L-vasakat.
Másik gond: Nem igazán ismerem a fiókok világát, mire érdemes gondolnom? Főleg, hogy ilyen szélesek.
Előre is köszönöm a tanácsokat. -
okezsoke
tag
válasz NeoPampalini #53360 üzenetére
Köszi a tippeket, igen, erre nem gondoltam, hogy nem csak bútorlap van a lapszabászatokban.
Ruha kerül rájuk, nem lesz nagy súly. Mik azok a polctartó lécek? Én sima L-vasra vagy csapra tettem volna őket.
Pont ezt a dobozt próbáltam egyébként elkerülni, nekem ez nagyobb súlynak tűnik, mintha sima polc lenne. Függőleges lapok, oldalfalak... -
okezsoke
tag
válasz razorbenke92 #53393 üzenetére
Köszi a tippet. Rémlett nekem is, hogy a 2 mm a király. Az egész projektre kb. 3 ezer Ft a 2 mm-es élzárás, úgyhogy az lett.
-
okezsoke
tag
Kedves Klubtagok!
Gardrób projektem a fiókkészítés fázisába ért.
450x403 mm-es fiókokat kell készítenem 8 db-ot.10 mm-es nyír rétegelt lemezt választottam.
Az első leszabása után meg kellett állapítanom, hogy a dekopírral tényleg nehéz egyenesen vágni és főleg gyorsan dolgozni
Kérdésem, hogy érdemes-e körfűrészbe beruházni, vagy tudtok-e más megoldást ajánlani?
Visszaolvasgattam és úgy láttam még az asztali körfűrész is nehéz ügy, igen drága és még akkor sem 100%-os.
Nálam ráadásul nincs műhely, tehát valamilyen kézi megoldásra van szükség.
Vagy maradjak a dekopírnál, ez van, legyek ügyes és türelmes?A segítségeket előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Okos Otthon / Smart Home
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ASUS RT-N66U és RT-AC66U
- Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Robotporszívók
- alza vélemények - tapasztalatok