- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Megoldások IBS/IBD-re
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Egy korszak vége
- 20 éve a PH!-n
Új hozzászólás Aktív témák
-
AIex
tag
válasz justgiveup #62697 üzenetére
Dekor(it) lemez, viszont valószínűleg csak egész táblában tudod majd megvenni.
-
Soká
senior tag
válasz justgiveup #52319 üzenetére
Nehéz hasznos tanácsot adni Neked... becsülöm Packmant az igyekezetéért. Az látszik, hogy szeretnél valamit, ami önmagában értékelendő tény, de közben én azt érzékelem, hogy az elképzeléseidből nagyjából semmi nem indokolja azt, amihez ragaszkodnál. Majdnem szó szerint illik ide az, hogy fából vaskarika, amit elképzeltél.
Ha jól gondolom, szeretnél egy egyedi, de legalábbis exkluzív óraforgatót. Idáig rendben van a dolog. Az is rendben van, hogy szereted a fát. De ha fából szeretnél valamit, akkor kénytelen leszel beletanulni kicsit a fa lelkivilágába, különben hülyét csinál belőled. Rááldozol egy csomó időt, pénzt, energiát és a végén nem fog működni, mert kiderül, hogy szorul, törik, vetemedik, stb.
Ami a rajzodon látható, az homogén anyagszerkezetű megoldást kívánna. Tehát, fémet, műanyagot, ami a vékonyabb keresztmetszeti megoldásokat is jól viseli. Gondolj bele kicsit, a fában a felülete az, ami széppé, egyedivé teszi. Ha csinálsz egy áttört, vékony valamit, igazából meg sem tudod mutatni a fa szépségét. A linkelt videón is a használt rétegelt lemez valójában szükségmegoldás, nem a fán van a hangsúly, hiszen a végén lefújta fedő festékkel. (ráadásul a végeredmény elég vacak, az én szememmel nézve megmarad amatőr próbálkozásnak, aminél még egy kínai műanyag akármi is jobb összhatást kelt ha jól van megtervezve és technologizálva) Egy fedőlakkal lefújt valami akkor van jól megcsinálva, ha nem tudod megmondani, milyen anyag van alatta... ha árulkodnak a megmunkálás nyomai, a fa hibái, akkor azt kár festeni.
Ha mégis fában gondolkozol, akkor ide jól megmunkálható, ellenálló keményfa kellene. Valamilyen gyümölcsfa, egzóta vagy egyéb spéci fa, amit például a hangszerkészítők használnak.
Ha viszont engednél az elképzelésedből, akkor megfelelően megválasztott technológiákkal tényleg szépen is megoldhatnád a feladatot. Nézd meg a XIX. századi sárgaréz (pl. hajózásban használt) műszereket. De a legkézenfekvőbb az lenne, ha CNC-re épülő technológiákkal mondjuk alumíniumból vágatnád ki az alkatrészeidet és a végén akár színesre eloxáltathatnád. Persze kellenek hozzá ismeretek, illetve ebből egy darabot készíteni, az aránytalanul drága mulatság lesz...
Ha nekem mégis fából kellene elkészítenem ezt a tárgyat, akkor elgondolkodnék azon, hogy gőzöléssel vékonyabb lemezek körívre hajlításával, ragasztásával, hogyan tudnék megfelelő karikákat létrehozni? -
pacman_123
tag
válasz justgiveup #52317 üzenetére
"Mi az a vastagság tömörfából, ami már kezelhető szerintetek?"
Ki kell próbálni. Nem megy másképp, nem lehet "megspórolni". Ez lemodellezni elég nehéz, Milyen fa, aztán ilyen cuccot nem túl gyakran dob össze asztalos hogy tapasztalatból tutit mondjon. Aztán ugye ez a forgás miatt folyamatosan dinamikus terhelésnek is van kitéve (még ha nem is nagynak)....
Tesztelned kell nincs mese.Ez sajna nem egy polc, hogy kapából megmondja neked egy szakmabeli, pl tölgyfából vagy bútorlapból milyen vastag legyen az 1m fesztáv alapján, 10 kg terheléssel számolva.
Ha mindenáron tömörfa, és nem tágítasz tőle (értem én hogy miért), akkor akármilyen falvastagsággal is dolgozol (én tipp (!!) alapján a gyűrűk keresztmetszeténél pl. nem mennék 15x15 mm alá), arra figyelj hogy - a rajzom szerintnézve - NE a pirossal bekarikázott részen fúrd meg a forgáspont miatt. Hanem a zöldnél. Tehát ahol szálirányra merőlegesen fúrod át a gyűrűt.
Ja, még valami: azért a 15 EUR, ha ilyen bizonytalan vagy de biztosra akarsz menni, nem olyan túl nagy ár És a srác ugye pl elmondta, elsőre nem is működött a konfig. Gondolom a részletes tervrajzban minden adat benne van. És akkor nem kel sokat gondolkoznod. Meg tippre menned.
https://thepracticalengineer.com/shop/gyroscopic-watch-winder
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
pacman_123
tag
válasz justgiveup #52315 üzenetére
A tömörfa meg a szálirány miatt lesz instabil. Piros karikás rész rohadt törékeny, zöld rész meg "stabil":
De szerintem azokkal a vastagságokkal, amivel te a rajzodban írtad ... nem az lesz a kulcskérdés, hogy marás vagy lézervágás. Az rétegeltből is vékonyka lesz.De a srác a videóban, amit ugye már sokszor linkeltünk, rétegeltből csinálta. De szerintem ő vastagabb falakkal csinálta. Az a baj hogy a pontos adatok csak a tervben vannak meg, amit pénzért árul (15EUR). Az ingyenes bemutató PDF-ben ezek (érthető okokból) nincsenek meg.
Én 3D nyomtatnám. Vagy (textil)bakelit, ahogy más javasolta. Esetleg plexi?? Abból is jól nézne ki, de mindenesetre "egyedi". Persze azt nem olyan egyszerű megfurkálni, főleg ilyen kényes pontokon, de azért nem lehetetlen. És azt még meg lehetne dobni kis ledvilágítással is, logót, nevet, stb-t belemaratni CNC-vel. De akár kézi gravírozással is.
De ha fa, rétegelt, szerintem jóval masszívabb falvastagságokkal kell játszanod. Pl az a 8mm-es "bizbasz", meg a szintén 8mm-es "középső gyűrű", nagyon karcsúnak néz ki. Egész más terhet bír kinyomtatva, meg "fából". És azt még meg kell furkálnod, úgy hogy a rétegelt ne peregjen szét (ha nem dolgoztál még sz*r rétegelttel, akkor nem tudod miről beszélek)Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
T J
tag
válasz justgiveup #52295 üzenetére
Ehhez nem fa/ rétegelt lemez a megfelelő alapanyag, túl vékony. És mivel nem sima kör, így az esztergálás is kilőve. Alu, műanyag, textilbakelit vagy kompozit lenne inkább megfelelő. 1-2 darabot nem lehet ebből gazdaságosan legyárta(t)ni, egyszerűbb ha megveszed a készterméket, amit összeraknál a karikákból.
Ha nagy tételben gyártanád, akkor a leggazdaságosabb szerintem műanyagból vagy öntőgyantából (+ szövet) kiönteni, cnc-vel kimart alumínium sablonokba.
Esetleg 3D nyomtatóval kinyomtatni. Ilyen nyomtatót fél milla körül kapni, úgy rémlik.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Egyébként vannak ezek a lézerrel vágott rétegelt lemez cuccok. Olyanból esetleg stackelhető lenne tekintve, hogy 5-10-20 vastagságaid vannak. Egy ilyen kütyüt könnyebben épít/vesz meg akár egy hobbista is, meg ilyen gépekkel sokan foglalkoznak egyedi ajándékgyártással, ami implikálja, hogy fel vannak készülve a hozott anyagok legyártására. Talán egy ilyennél is próbálkozhatsz.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
epmd
tag
válasz justgiveup #52291 üzenetére
Ha egy asztalos mondjuk foglalkozik vele 12 órát,mert az alkatrészeidnek először sablonokat kell készítenie amihez majd hozzá tudja marni a végső munkadarabokat elégé időigényes.Ez 5-6 ezres rezsi óradíjjal nagyjából már kiszámítható a munkadíja.
-
pacman_123
tag
Te figy .. ez nem az óraforgatós projekted? Visszautalhatnál rá, mert nem mindenki emlékszik vagy keresgél vissza
És ha ez az, akkor .... megfuthatjuk újra és újra ugyanazokat a köröket. Kavalkád anno linkelt neked 3 remek videót, az egyik konkrétan 0 db CNC vagy lézervágást tartamazott, de ő is fából dogozott. Akkor újra linkelem én is, de neki köszönd.
A CNC-zéssel egy gond van - de ezt a kört is megfutottuk már januárban. Hol vannak a gyártáshoz szükséges rajzok? Amiket linkeltél meg rajzolgattál azok tökjók, de egy CNC-s semmire nem megy vele. Nulláról el kell készítse a 3D modellt, aztán a gyártásra előkészítés, aztán abból a vezérlőkódokat, amiből egy CNC gép ért. A rajzaidból sajna nem. Ez adott esetben több órás munka. Vagy megcsinálod te, a magad idejéből. Vagy megbízod vele a CNC-s céget. Akinek - nincs ilyen tapasztalatom, de tippem van - nem fog vékonyan fogni a cerkája az ajánlatnál. Az idejét ki kell fizesd, ami ha ezzel foglalkozik, ebből él, ne adj' isten még adózik is - nem hiszem hogy olcsó lesz.
"Van esetleg köztetek olyan asztalos, aki ránézne a kivágandó darabokra, hogy egyáltalán kivetelezhető-e anélkül, hogy minden pénzem rámenne?"
Azt tippelem, amit januárban is. Ezt nem itt fogják neked megmondani hogy mennyibe kerülne. Hiába fa/rétegelt lemez, ez szerintem nem asztalos téma. Januárban sem kaptál konkrét árat, de viszonyítást sem. Meg szerintem most sem fogja senki neked megtippelni, mennyi lenne ... nem azért mert sóherek vagyunk, hanem most őszintén, hogy tippelnénk ezt meg neked? Ld a fenti gondolatsort. Rajzok, 3D modell, gyártásra előkészítés - ki csinálja? De ezeket akkor is leírtam neked (Ismered az Einsteinnek tulajdonított idézetet? Persze a szememben egyelőre jó értelemben vett "őrült" vagy .. de ... na újra megkérdezed amit korábban megkérdeztél, és nem meglepő módon ugyanazokat a válaszokat kapod. Felsőmaró, esztergálás, CNC, vizesvágás, izé ... de árak nélkül ... változott valami január óta? )
Szerintem a legjobb tipp amit kaphatsz: menj el inkább egy CNC-s fórumra, ha az eddig linkelt videó, a felsőmaróval, szalagfűrésszel, csiszolással (milyen szerszámaid vannak? azt sem tudjuk még) nem jó. Ez szerintem itthon a legjobb fórum- HobbyCNC. Van itt klasszik CNC, lézer, minden ami ezzel kapcsolatotos. Regisztrálj, keresd ki a megfelelő topikot és kérdezz. Biztos hogy hamarabb kapsz szakszerű választ, privátban árat is - mint itt. Az is lehet, hogy találsz egy lelkes hobbistát akinek van megfelelő gépe, és jóval olcsóbban elkészíti neked a rajzokat meg ki is marja mint egy profi cég.
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
T J
tag
válasz justgiveup #52181 üzenetére
szerk
Esztergálás is opció lehet.
Amúgy mekkora átmérőjű karikák?[ Szerkesztve ]
-
qqzs
őstag
Vizes vagas is szoba johet. Ahol zavaro az eges foltja. Nekem 3mm-es rozsdamentes acel lemezt vagtak es az se volt horror ar
Eladó: GTS450
-
őstag
Az 1mm-es tűrést az átmérőre érted, vagy a köralaktűrésre?
A dekopír-csiszolás is működhet, de akkor szerintem mindenképp csinálj valami olyan szerkezetet hozzá, amibe befogva meg tudod forgatni az idomot a csiszoláshoz - ezáltal a köralak tűrésed jó lesz.Esetleg ami még működhet az egy felsőmaró és hozzá egy jó keret.
Szerk:
Gaborkik
Megkereshetlek privátban az acél-lézerezés részleteivel? Régóta a laptopomon pihennek egy saját tervezésű desktop-cnc tervei, de sosem kezdtem bele a gyártásba, leginkább a lézervágandó alkatrészek miatt.[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Gaborkik
tag
Szia,
Ha pontosság a cél, szerintem felső maró lenne a nyerő. Lásd: Router circle jig, google/youtube-on.
Én acélból gyakran rendelek lézer vágást, az kifejezetten olcsó, fánál nem tudom mi a helyzet. -
thyeby
őstag
válasz justgiveup #51091 üzenetére
Lehet, hogy az előttem szólók javasolták már: Én kinyomtatnám inkább 3D-ben. Az stabil. A fa mozog, a műanyag nem.
Több fa van, mint asztalos!
-
kavalkád
aktív tag
válasz justgiveup #51097 üzenetére
ma is tanultam valamit
-
pacman_123
tag
" ha valaki tudna körülbelüli árat mondani."
Ezt ránézésre elég nehéz lenne megmondani, még körülbelül sem.
De ...
... én leszedtem a tervrajzokat, már csak kíváncsiságból, ennyit megért. Vannak ám vicces alkatrészek. Egyik, másik, harmadik, negyedik .. csak egy pár a 14 különböző alkatrész tervrajzból.
Javítanom kell magamat: ezt fából kb semennyire nem lehetne megcsinálni, így, ebben a formában legalábbis. Úgy látom nem véletlenül van ez nyomtatva, és nem marva.
Ha ez és így kell neked, szedd le a tervrajzokat, és vidd el valakihez 3D nyomtatni. Persze ott van még az hogy: léptetőmotor (ki lehet éppen operálni egy risszrossz DVD meghajtóból is), a motorvezérlővel együtt, az Arduino felprogramozása (az 1.68EUR-ban benne van a programkód is) ... stb. Elég összetett móka ez.
De ma már nem kerül milliókba a 3D nyomtató sem, sztem az alapmodellek is jók erre - és akkor magad csinálhatod az egészet. Persze .. ez nem fa De nem is repedne szét, már gyártáskor sem.
[ Szerkesztve ]
-
generatoros
tag
Csak laikusként mondom én is, a fának van egy száliránya és egy kör esetében ez váltakozik a bütű irányban is, úgy gondolom, hogy ezért a teher hordozása sem lesz egyforma ( vékonynak látom a falvastagságot, az igaz, hogy nem jelentős a terhelés). Rétegeltből meg nem lesz olyan szép , mint valami nemesebb fából.A tengelyek kiképzése is nagyon pontos megmunkálást igényel. Golyóscsapágy azt gondolom nem jöhet szóba a siklócsapágyazás sem egyszerű, ha nem lesz nagyon precízen kiegyensúlyozva akkor meg nem fog elég ideig forogni lehet két fordulat sem jön létre. Az árakhoz nem konyítok, de 10 ezres nagyságrendben gondolom, akár 50 ezret is eltudok képzelni, vagy többet is.
[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
jó a rétegelt, vagy műszárított keményfa, CNC-vel, mivel anélkül sok munkadíj lenne vele.
csak kíváncsiságból kérdem, mire jó ez, hogy így forgatni lehet egy karórát? -
pali923
aktív tag
Én amatőr vagyok, majd megmondják a profik a tutit, de szerintem ezt fából aranyáron csinálná meg bárki is. Vagy nagyon-nagyon ügyesnek kell lenni, vagy cnc-vel megcsinálni (Pacman, itt a kihívás! ) A faanyag sem mindegy, ami vetemedésmentes marad sokáig. A rétegelt lemez szerintem nem szerencsés, vagy nagyon jó minőségűnek kell lennie, ha ilyen vastagságban így akarod felvágni. Szóval én átgondolnám ezt a helyedben.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
jimy_l
tag
válasz justgiveup #41482 üzenetére
Faburg-nál a Keresztúri úton vágatsz borovi fenyőből ekkora darabokat, utána lefested fehérre.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
justgiveup
tag
válasz justgiveup #41449 üzenetére
Valaki erre?
-
justgiveup
tag
válasz justgiveup #41447 üzenetére
A vastagság lemaradt, de gondolom ehhez olyan 20 mm kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Epic Games
- Fotók, videók mobillal
- Hálózati / IP kamera
- Ukrajnai háború
- Telekom mobilszolgáltatások
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest