- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Asszociációs játék. :)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- W11 pls
Új hozzászólás Aktív témák
-
gaben1117
senior tag
Sziasztok!
Van egy merülő körfűrészem, amibe 165x20 fűrészlap való. Gyárilag egy 24 fogas lapot adtak hozzá, emellé szeretnék egy sűrűbb fogazatút (42 vagy 48 minimum), amivel főleg munkapultot és bútorlapot vágnék. Sőt igazán csak arra kéne, hogy ha munkapult szélét méretre kell igazítani, akkor ne tépje szét annyira a laminált felületet.Mit ajánlanátok ebben a méretben? Van valakinek bevált márka vagy konkrét típus?
Köszönöm
-
Caldera1
tag
válasz pacman_123 #52988 üzenetére
No elmentem az Obiba és megnéztem az 1200-as Boscht. A bemutatódarabnak nem volt olyan kottyanása, sőt még volt ott egy-két silány márka, még azoknak se, szóval biztos valami nem stimmelt az enyémmel. Visszaadták a pénzt, úgyhogy most megint felsőmarót keresek A Ryobi kicsit drágább gépe volt még esélyes, de eredetileg a Bosch nyert a bővebb kiegészítői miatt.
Aztán egy jelentősebb ugrás árban...:
Lenne még Hitachi/Hikoki 80 ezerért. Az már azért más kategória, vagy ott van a Makita brushless akkus szettje 73 ezerért. Makita cuccaim vannak, így 18V-os akksim is, tehát plusz kiadást nem jelentene.
-
kavalkád
aktív tag
jól mondod, kifejezettem van is egy funkcionalitása az online számlázásnak, ami az adószám validációt hivatott elvégezni:
"/queryTaxpayer: belföldi adószám validáló operáció, mely a számlakiállítás folyamatába építve képes a megadott adószám valódiságáról és érvényességéről a NAV adatbázisa alapján adatot szolgáltatni" -
T J
tag
Lenkei D3 ragasztó: 5 kg-os: br. 5 067 Ft; 30 kg-os: br. 25 273 Ft (csak ezért beregisztráltam , amúgy néha vásárolok ott)
CactuS
A létra és a csúszda is merevítő, ha mindét végük rögzítve van.liszi70
Ahogy kavalkád írja, júliustól 1-től fel kell vinni a NAV adatbázisába minden számlát, én úgy tudom, hogy értékhatártól függetlenül. Nekem elég alapvetőnek tűnik, hogy ott lefut egy lekérdezés az adatok valódiságáról. Bajba kerülhet a bolt is, és ha eljutnak hozzád, akkor te is.[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
válasz liszi70 #52992 üzenetére
"Nem, onnantól kerülsz be a rendszerbe, ha a kapott számlát beviszed a vállalkozásba, igényelsz vissza áfát, stb."
ez egy tévedés. 2018. július 1.-től adatszolgáltatási kötelezettség van a 100 EFt feletti ÁFA tartalmú számlákról. ha a számlát elektronikusan állítják ki akkor ezt a számlázó szoftver elvégzi helyetted. ugyanakkor mivel a NAV ajánlása szerint az értékhatár betartása opcionális, ez azt is jelenti, hogy akár ezen értékhatás alatti számlákat is beküldhet a program, önkéntes adatszolgáltatásként. szoftvere és/vagy beállítása válogatja.idézet: "Az adóalany ugyanakkor dönthet úgy is, hogy figyelmen kívül hagyja az adóértékhatárt és – függetlenül attól, hogy a számla tartalmaz-e áthárított adót, illetve, hogy milyen összegű áthárított adót tartalmaz – valamennyi belföldi adóalany számára kiállított számlájáról adatot szolgáltat. A NAV az önkéntesen szolgáltatott számlaadatokat is befogadja."
"A bolt által kiadott ezernyi számlán szereplő ezernyi vállalkozás adószámát biztosan nem ellenőrzik."
szúrópróbaszerűen bármit, bármikor ellenőrizhetnek és mivel az eladó feltehetőleg igényel vissza ÁFÁ-t, így neki szükség esetén be kell tudnia mutatni, hogy milyen kiállított számlák alapján igényli vissza azt az összeget.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz kavalkád #52978 üzenetére
"amint vásárolsz valamit ÁFÁ-s számlát állítanak ki, onnantól bekerülsz a rendszerbe"
Nem, onnantól kerülsz be a rendszerbe, ha a kapott számlát beviszed a vállalkozásba, igényelsz vissza áfát, stb. A bolt által kiadott ezernyi számlán szereplő ezernyi vállalkozás adószámát biztosan nem ellenőrzik.
De én nem biztatok senkit, hogy így tegyen, csak elméletben játszottam el a gondolattal. Viszont ha fontos lenne számomra, és csak így érném el, amit vennem kell, lehet, hogy meglépném.
Másik megoldás, hogy egy ismerős valós nevén, valós vállalkozásának valós adószámával regelnék.(#52980) qqzs
"mostmar elarulhatnad mennyi a 10kilos"
Fogalmam sincs, én nem regeltem. -
Flowtation
őstag
válasz CactuS #52990 üzenetére
Körben nekem is ugyanígy vannak a pallók, belülre viszont egy 40x40es zártszelvény ment, fülekkel, nem akartam gyengíteni az anyagon a lapolással.
Faházikó
Én az alsó szintet gondoltam beépíteni kuckónak, ajtó, ablak, ilyesmi, illetve mellé megy majd a homokozó. Ugyan ilyen teraszos felmenőt szerettem volna, de az asszony azt mondta, jó lenne ha már el is készülne.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Flowtation #52986 üzenetére
Köszi. Nekem az emelet padlóját is élére állított 5x10-es pallók tartják, illetve a házban belül is vannak 45 fokos merevítések. Ha esetleg deszkából készül majd a ház borítása, akkor az is dob a merevségén. A létre elsőre vicces volt nekem, a sok apróság meg majd idővel alakul. Nálunk már leadták a gyerekek a "rendelést" csukható ajtóra és ablakra.
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
Caldera1
tag
válasz pacman_123 #52988 üzenetére
Cserénél éppen 3x utaznék Kecskemétre... de még megnézem előbb az obit, aztán kitalálom mi legyen.
Köszi! -
pacman_123
tag
válasz Caldera1 #52987 üzenetére
3 napon belül, sértetlen (nyilván a sima felbontás nem tartozik ide) csomagolással és hiánytalan alkatrészekkel a pénzt is visszakérheted.
Ha neten keresztül rendelted meg, akkor 14 napod van rá.
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
Caldera1
tag
válasz pacman_123 #52985 üzenetére
Szia,
Köszi a részletes választ. A kecskeméti obi-ba el tudok menni, igaz ott nem az 1400-as, hanem az 1200-as van, de tesztnek megfelel.
Húú, ez nagyon durva a videón, azért ennyire nem sz*r nekem. Az enyémben 0.5 - 0.8 mm lehet, de, ha azt mondom, hogy a kottyanás nagyon is hallható, akkor az ütés már számottevő, ami feltételezem a marásra is kihatással lehet (nem próbáltam ki). Ami érdekes:
- felső helyzetben reteszelve (tehát nincs le engedve a fej) van kottyanás
- legalsó helyzetben reteszelve (tehát tökig lenyomta): abszolút nincs (!)
- minden más mélységet beállítva, reteszelve kottyan. Egyre jobban zavar. Amúgy nagyon masszívnak, jól egyberakottnak tűnik. Vicces, mondom ezt ezekután
Jól tudom, hogy kérhetem a cserét 3 napon belül vagy akár a vételár visszafizetését is? Edigitalos és pont nincs a szaküzletben, ahol vettem (Kecskemét).
-
Flowtation
őstag
válasz CactuS #52982 üzenetére
Nahát, ez nagyon jól néz ki, gratulálok. Az enyém nem lesz ilyen szép színes. Ezt a merevítést én is megcsinálom, vagy így ahogy neked, vagy úgy ahogy egy kolléga javasolta nemrég, teli keresztet rakok.
Tegnap haladtam én is egy kicsit, hamarosan kész, a tető és a létra van hátra, meg persze sok apróság.
[ Szerkesztve ]
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
pacman_123
tag
válasz Caldera1 #52984 üzenetére
Szia, nekem volt POF 1200-am, nem emlékszem hogy nagyon kotyogott volna, reteszelés után, de főleg nem függőlegesen. Már sok éve volt, meg nem is nagyon nyomkodtam/teszteltem ilyen irányban.
De .. menj el pl egy OBI-ba, ott szokott lenni kitéve a polcra POF 1400 (miskolciban igen). Nézd meg hogy azon is van-e. Egy tizedmm még nem a világ, de - maga a reteszelés elég jól működött, OTT nem kellene mozognia szerintem.
Nem lenne rossz egy rövidke video, töltsd fel valahova (pl Youtube) és mutasd már meg légyszi hol és hogyan kottyan. Ha le van fékezve, akkor .. nem értem függőlegesen hogy kottyanhat.
"Oldalra" vagy kicsit átlósan (a nem fékezett oszlop felől) már jobban érteném. Hogy értsd pontosan én hogy értem ... idesüss, ez egy alsó hangon 160e Ft-os Bosch felsőmaró. Mindig ezt linkelem be ha ilyen kotyogást akarok szemléltetni. Na EZ kotyog. Nem is tizedmm-t ..... de inkább oldalra, nem függőlegesen:
https://youtu.be/A-LiTx5hM8o?t=20
És ezt mások is megerősítették, a hobbista fórumon, ugyanennél a modellnél.
Nos ha tényleg csak tizedmm ez az inkább oldalsó kottyanás, akkor ... ez ilyen lesz. Szerintem a ha kicserélteted is kotyogni fog valamennyit. De mondom, nézz meg egyet ami ki van téve.
Fel nem fogom mit spórolnak ki egy ilyen árkategóriás gépből .. egy kisker áron is 1-4e Ft-os lineáris csapágyat? Egy normális bronzperselyt? Nem értem .... ezekkel nem lenne egy tizedmm kottyanás sem. MIkor építettem a hengercsiszolómat, tán a 2e ft-os csapágyakból betettem négyet. Ennek max mérőórával mérhető "kottyanása" van, de leginkább semennyi:
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
Caldera1
tag
Sziasztok!
Vettem egy Bosch felsőmarót, és mélységállításnál, ha reteszelem van egy pici kottyanása, ha felülről lefelé megnyomom. Talán pár tized mm lehet... Szerintetek kicseréltessem vagy normális ennyi holtjáték? POF 1400-as. -
CactuS
Arcképgyáros
válasz Flowtation #52937 üzenetére
Csak betévedtem, de hasonló dolgot építettem én is nemrég, 10x10-es lábakkal, 5x10-es pallóval (alul a homokozó oldala is 5x10-es palló a deszka alatt).
Nekem végül nem kellett vasalat hozzá, de a lábainál csináltam 45 fokos merevítéseket. 2 nem éppen könnyű felnőttet elbír gond nélkül, illetve egy halom gyereket.
[ Szerkesztve ]
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
runner 125
nagyúr
válasz NeoPampalini #52975 üzenetére
Remek, köszi szépen nektek, akkor marad a fenyő. Nem beszélve az árról, több mint 2x annyi pl a bükk.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
kavalkád
aktív tag
válasz liszi70 #52977 üzenetére
azért regisztrál aki regisztrál, mert vásárolni szeretne. amint vásárolsz valamit ÁFÁ-s számlát állítanak ki, onnantól bekerülsz a rendszerbe. ha egy ellenőrzés során kiszúrják a hamis/máshoz tartozó adószámot akkor bajban vagy. de természetesen szived joga megkockáztatni, én azonban intenék mindenkit ettől.
[ Szerkesztve ]
-
troszti
aktív tag
válasz NeoPampalini #52975 üzenetére
Nekem 18-as nyír rétegelt lemezből van az egész, nagyon masszív, strapabíró cucc lett. Ennek alapján csináltam meg, 1,5 táblából (1525*1525) jött ki.
fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek
-
NeoPampalini
senior tag
válasz runner 125 #52972 üzenetére
Fenyő jó lesz, esetleg annyit tuningolhatsz rajta, hogy rácsavarozol egy mit tudom én, 18-as nyírfa rétegelt lemezt, így az használódik el, nem pedig a fenyő. De ha nagyon nem zúzol rajta, akkor még ez se kell.
-
pacman_123
tag
válasz kavalkád #52971 üzenetére
Én is arra gondoltam, hogy akár a regelés sikeres is lehet, de ha rendelni is akarnék, és számlázásra kerül a sor ....
Mindegy, annyira nekem nem fontos. Én 2-3 havonta veszek egy 750g-os akármit az OBI-ban, kb. Csak kíváncsi voltam az árra.
Más kérdés hogy nem értem az üzletpolitikát, de .. nem is vagyok kereskedő
-
varsam
őstag
válasz runner 125 #52972 üzenetére
szerintem egy erdei fenyő bőven megteszi
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Mit gondoltok, egy otthoni satupadra / munkaasztalra (nem asztalosipari felhasználásra) milyen borítás a legalkalmasabb?
50 mm vastag padlókra gondoltam erlső körben. De szükségem van keményfára? Pl. bükk, vagy megteszi pl a fenyő is?
Köszi!"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
nagyúr
válasz pacman_123 #52969 üzenetére
Csak egy szimpatikus számsorra van szükséged, amit hasraütéssel generálsz, és beírsz adószám gyanánt a regisztrációhoz.
-
pacman_123
tag
válasz jimy_l #52968 üzenetére
"Csak gazdasági társaságokat és egyéni vállalkozókat tudunk kiszolgálni."
Ezt de imádom ... megnézném az árat -> árul 250g-os kiszerelésben is -> regelnék -> de csak "cégeknek". Hát legyen neki ...
-
jimy_l
tag
Lenkei bútorszerelvény nagyker. Van saját márkás ragasztója, nagyon jóárasítva. https://www.lenkei.hu/d3_vizes_bazisu_diszperzios_faragaszto_30_kg_kiontocsappal
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
LógaGéza
veterán
válasz MrThompsoN #52966 üzenetére
Néztem azokat is, az inkább sárgaréz, mint vörös. Igazából elengedtem a dolgot, max ment volna a házimozi hangszóró-membránjainak a színéhez, de mivel elszúrtam a rendelt bútorlap színét is, így teljesen mindegy
Köszönöm az ajánlatokat, szerintem a tömítés lenne a legjobb, ahogy nézem a 3/4"-esnek pont 16-os a belső átmérője. Ami eszembe jutott még, hogy jó lehet, az gumi ablak tömítőprofil, lyukasztóval abból is ki lehetne vágni olyan darabokat.
Néztem ezeket a gumilapokat is, de ezekkel meg az a tapasztalatom, hogy túl merev, és nem sokat csillapít, de ha nem lesz más, akkor ez marad"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
pacman_123
tag
válasz LógaGéza #52963 üzenetére
Tömítőgyűrű? rezgéscsökkentésre biztos jó, meg szerintem méretben is találnál olyat ami rámegy az M16 szárra.
-
LógaGéza
veterán
válasz Flowtation #52962 üzenetére
Igazából ha más opció nincs, akkor jó lehet, viszont úgy rémlik, hogy az elég vékony. Valamivel vastagabb anyag jobb lenne.
Kerestem sokat, hogy mi lenne jó, és egyszerűen nem találtam ideálisat a készek között, de mikor ezt a képet megláttam, egyből tudtam, hogy nekem ilyen kell
A legjobb az lenne, ha le tudnám fújni a menetes szálakat és a csavarokat is vörösréz színűre, de nem tudom milyen festék lenne jó, ami befogja a horganyzott anyagot, és nem kopik le attól, hogy végigtekerem rajta a csavart."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Szeretnék összerakni egy HiFi állványt, a bútorlapokat már kivágattam, most szedem össze a csavarokat hozzá. A lényeg, hogy 3 bútorlapon keresztül megy 4 menetes szár, és ez adja a vázát az egésznek (hasonlóan mint itt).
Szeretnék berakni az alátétek alá egy-egy gumialátétet, vagy valamit regzéscsökkentés végett, viszont sehol nem találok se gumialátétet, se semmit M16-os mérethez...
Valakinek van valami ötlete, hogy hogyan/mivel lehetne megoldani?
Köszönöm"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
pacman_123
tag
D3 (vízálló) faragasztó.
" hol lehet nagy mennyisegben beszerezni?"
"Bárhol" Nem hinném hogy a márka számít. Vedd ott ahol a link szerint legolcsóbb, erre bármelyik jó. Technobond-ot írták a hobbistán régen, hogy az olcsóbb fajta (pl a Palmatex vagy Bison-nál biztosan). De egyáltalán nem roszabb.
Ja, amúgy írták azt is a hobbistán, hogy jó erre az olajfesték is. A lényeg hogy zárva legyen a bütü.
[ Szerkesztve ]
-
qqzs
őstag
Az ragasztot (pva?) van konkret tipus esetleg? hol lehet nagy mennyisegben beszerezni?
Eladó: GTS450
-
mdk01
addikt
A legolcsóbb és működő megoldás, ha bekened faragasztóval a bütüket és újságpapírt nyomsz rá. Érdemes olyan újságpapírt választani ami rendes farostból van és hamar felveszi a vizet a ragasztóból így könnyen és gyorsan hozzátapad.
Igazából az a lényege az egésznek, hogy a bütü le legyen zárva, mert ott adja és veszi fel legkönnyebb a faanyag a nedvességet és ezt a folyamatot kell lelassítani, hogy ne repedjen, vagy legalábbis minél kevésbé. -
qqzs
őstag
Bütü szigetelot vagy repedesgatlot vagy nem tudom mi a magyar neve , keresek.
Youtubon a Pentacryl, Anchorfix meg Titebondot ajanlanak. Kulfoldrol talatam csak meg aranyaron ezeket. Magyarorszagon Woodfix reklamjat talaltam weboldala nem letezik. De hozzaszolasokban meg ajanlanak PVA D3 ami gondolom sima faragaszto. Meg gyanus nekem hogy a tobbi is valami hasonlo pacsmagolt anyag felmarkazva. Nekem nagy mennyisegben kellene. Tudtok valami tuti de olcso megoldast? Frissen szeletelt tuskok szigetelesere kellene sok de 50-70cm atmerorol van szo ket oldalonEladó: GTS450
-
pacman_123
tag
válasz Masooo #52951 üzenetére
" Lehet ezekkel értelmesen szabni 2.5m x 1.25m táblásított faanyagot is, vagy az már mazochizmus?"
Mazochizmus. Ha végiggondolod, rájössz. Emeltél már meg ekkora táblát? Láttad mekkora az asztala egy átlagos asztali körfűrésznek? Na ugye Persze .. nevezhetjük ezt is "asztali körfűrésznek", de azt sejtem nem ilyenre gondoltál.
Én a Bosch GTS 10 XC -ről tudok nyilatkozni, 4 éve megvan. Nálam jól szuperál. Pont akkora szöget vág, amekkorát beállítok. Pont olyan széles anyagot vág, amilyen széleset beállítok. (a jó hír, hogy minden fűrész ílyen ) Ha nagy táblát kell felaprítani (igen ritkán), akkor merülőfűrészt használok. De pl le is szabathatod lapszabászaton, ha negy táblával dolgozol időnként. Nem a szabásdíj miatt kell a vesédet eladnod.
A szögvágó (szögütköző) minden - ilyen kategóriájú - gépen kotyog. Nem azzal szokás pontos szöget vágni. Illetve, nem úgy hogy beteszed, beállítod a szöget és tolod - sosem lesz pontos. Hiszen lötyög. Meg a skála és mutatója sem arra van tervezve hogy halálpontos szöget állíts. Csinálsz tolóasztalt (ha nincs a gépeden) és arra csinálsz szögvágó sablonokat. Meg lehet használni pl ilyet is. Aliról "filléres" tétel.
Illetve a szögütközőt még le lehet cserélni állítható csúszkásra. Ilyesmire. Én sosem próbáltam, de hobbista fórumon már dicsérték ezeket. Kicsit zsebbenyúlósabb az Incra vezetőrendszere - viszont arról még rosszat soem hallottam. Szintén a hobbista fórumon páran már ilyet is bevállaltak. Csak az ára ...
Gérvágó fűrészekről az elmúlt 1-2 hétben volt szó, én is írtam, más is írt. Hadd ne másoljam be, légyszi keress vissza kicsit. Előzetesben: Metabo KGS 254 M. Írtam róla, olvasd el. Mások meg másról. Azt is
-
Masooo
aktív tag
Sziasztok
Abban kérném a segítségeteket, hogy meglévő tapasztalatok alapján ajánljatok nekem 2 gépet.
Gondoltam, hogy tudnék használni sokszor sok mindenhez egy asztali körfűrészt. Olyasmi minőség lenne jó, amivel precízen lehet dolgozni. Gondolok itt a sima vágásokra is, de a szögek vágására is, azaz a 45fok legyen már 45fok. Lehet ezekkel értelmesen szabni 2.5m x 1.25m táblásított faanyagot is, vagy az már mazochizmus?
Ilyesmi gondolatok mentén a másik gép egy leszabófűrész lenne. Ebből próbáltam már az 50000 körüli kategóriát talán 2 éve, az első egy képkeret volt hulladékfából amivel próbálkoztam, hogy a szögeket hogyan vágja, és siralmas volt a végeredmény. A fok állítás bekattintós megoldással ment azon a gépen. Vissza i ment a boltba. Einhell követte el a gyártást, legalábbis a márkanév alatti forgalmazást biztosan.köszönöm a segítséget és az ajánlásokat is.
Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?
-
violino
csendes tag
válasz pacman_123 #52947 üzenetére
Szia!
Köszi a megerősítést!
-
pacman_123
tag
válasz violino #52940 üzenetére
Epmd mellett én is adok egy pluszt a Massiv késeknek. Van pár. (képen a jobb felső sarokban. A sárgák azok kínaiak, aliexpress.) Nút-, tisztító-, kerekítő-, profilmarók ... stb. Sok gondom nem volt még velük.
[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
válasz razorbenke92 #52944 üzenetére
Ó, köszi. Ehhez is elég az 5x10-es palló? A felső kereszt elem alá kellene beilleszteni? Lent kell csapolni, vagy elég ráültetni az oszlopkehelyre és csavarozni? Középen persze rovással (asszem így hívják) lenne összeillesztve.
Egyébként alulra is van tervezve ilyen házikó szerűség, azaz ajtó, ablak, persze csak egyszerű kivitellel, de mondjuk lenne ott is vízszintes merevítés, pl.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
őstag
válasz Flowtation #52941 üzenetére
Az andráskereszt lenne a legjobb, mert ott nem csak az oldalirányú imbolygást (piros) vezetnéd le vele a betonalapig, hanem megerősítenéd a lábakat, és a lábaknál lévő illesztéseket is vele (kék).
Ha meg akarod hagyni a könnyű alábújás lehetőségét, azt is megteheted, hogy csak három oldalon csinálod meg, még az is sokat fog merevíteni rajta.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
-
Flowtation
őstag
Szia!
Köszi. A gerendák 10x10-esek, a pallók pedig 5x10-esek, gyalulva van mindkét anyag. Fent a tetőnél a "koszorú" 5x5 stafni, az oldalak 2,5x10-es deszkából lesznek. A tető 15-ös osb, alátétlemez és zsindely.(#52939) razorbenke92:
Neked is köszi. Fent lesz a bunki, mármint onnan tudnak majd csúszdázni. Milyen merevítésre gondolsz? andrás keresztre? Vagy esetleg simán keresztbe egyik sarokból a másikba?Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
violino
csendes tag
Nútmarókést szeretnék vásárolni. Makita és Massive Tools márkáról van valakinek tapasztalata?
-
őstag
Vasalatot én sem tudok javasolni, ellenben műszaki szemmel nézve az alsó lábakhoz mindenképpen raknék keresztmerevítéseket. Feltéve, hogy jól látom, és fent lesz a bunki.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
totoo
csendes tag
Konkrét vasalatot nem tudok javasolni, de megkérdezhetem, hogy milyen keresztmetszetű anyagokkal dolgoztál?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Egy faházikót építek a gyerekeknek. Természetesen mindenféle előképzés nélkül, ezt nézzétek el nekem. Szeretnék még a két hosszú kanton lévő palló közé feltenni egy harmadikat keresztben, mert a deszkák hosszában lesznek. Az lenne a kérdésem, hogy mi a legjobb módja a rögzítésnek ebben az esetben? Kell csapolás vagy elég ha vasalatot teszek oda? Keresgéltem a neten, de nem igazán találtam olyat, amit "rá lehet ültetni" a pallóra és arra merőlegesen pedig belecsúsztatni a másikat. Ilyesmire gondolok, csak annyiban más, hogy ennek lenne egy fordított U füle a kehely része mögött, remélem érthetően írom le. Létezik ilyen egyáltalán, vagy ilyet gyártani kell? Esetleg milyen más megoldás van még szerintetek? Minden ötletnek örülök.Köszönöm előre is a választ!
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
Soká
senior tag
Meg lehet toldani, csak érdemes kicsit számolni, hogy mekkora erőkart pakolsz rá arra az öntvényre. És most nem arra gondolok, hogy ha a toldás végére feltámasztod a talán általad emlegetett kétcolos tölgy pallót, akkor az egész szerkezet felborul, hanem, hogy az az etetőasztal nem bírja ezt a plusz súlyt és meghajlik vagy eltörik. Ha úgy tervezték volna, akkor járna hozzá egy opcionálisan felszerelhető toldás, ahogy a barkács fűrészgépekre is felszerelhető kétoldalról 1-1 "szárny".
Ezért gondolom úgy, hogy az a jó, ha az a toldás a saját lábán áll. -
mdk01
addikt
Nem tudom miről beszélünk, de én az egyengető asztalról.
Nem gondoltam ráhegeszteni értelemszerűen, hanem rácsavarozni oldalról a meglévő asztalra a laposvasakat és a laposvasak közé valamiből megtoldani az asztal.
Viszont megmondom őszintén ez nagyon elmélet, mert a legelső link óta meg sem nyitottam a gyalugép képet, csak gondolom, hogy valami ilyesmi megoldással meg lehet toldani azt az asztalt. -
nmonos
csendes tag
válasz woodworm #52929 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Esetleg valami alternatív ötlet ebben az árkategóriában, amivel gyorsítani tudnám a csiszolást? Jelenleg sima excenteres kézi géppel simogatom a lapokat, ami nem túlzottan időhatékony megoldás.Alkalmanként 20 - 50 db lapot kell lecsiszolnom két oldalon, két menetben. A 3-400 ezres Jet és hasonló hegercsiszolók sajnos nem férnek bele a projekt költségvetésébe. -
-
T J
tag
válasz varsam #52925 üzenetére
Akkorára vágatnám a tükröt, hogy élcsiszolás után akkora legyen, mint az ajtó (élfóliával). A tükör élére kis letöréseket kérnék, így letörés letöréssel találkozik. De fürdőszoba szekrénynél ezt a találkozást ki is kenném szilóval, hogy késleltessem a foncsor élének eloxidálódását.
-
nmonos
csendes tag
Üdv a tagoknak!
Azt szeretném megkérdezni, hogy HEGNER TWS 230-as hengercsiszolóval kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata. Kis méretű (kb. 20x30 cm-es), 3 - 5 mm vastag furnérozott lapok és tömör bambusz lapok felületkezelés előtti finomcsiszolására szeretném használni. A kérdés az lenne, hogy mennyire gördülékeny vele a munka, a kézi adagolással lehet-e normális, egyenletes felületet elérni.
Esetleg ha van ilyen valakinek elérhető távolságban, és lenne lehetőség egy élő demóra az nagy segítség lenne (természetesen nem ingyen rabolnám az idejét).Előre is köszi a válaszokat!
-
troszti
aktív tag
válasz varsam #52925 üzenetére
Szerintem ez így jó ötlet. A 2mm-es ABS-nek a lekerekítése fog látszódni, fura lenne ha teljesen kihoznád. Eddig én kétszer csináltam fürdőszobai tükrös szekrényt, így nagy tapasztalatom nincs benne, de azoknál ugyanakkora tükröt vágattam, viszont ott nem volt rádiusz a lapokon (egyiknél 0,4-es ABS volt, másik pedig rétegelt lemez).
fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek
-
varsam
őstag
sziasztok,
fürdőszoba szekrény ajtajára szeretnék tükröket vágatni, viszont elbizonytalanodtam, hogy mekkora méretet kérjek. 2mm ABS-sel vannak körben élzárva a 18-as lapok. Alapból arra gondoltam, hogy a teljes méretnél 4-4mm-re kisebbet kérek, így 2-2mm marad minden oldalon. Jó lesz így szerintetek?
Ti hogy szoktátok? -
Soká
senior tag
Az nem biztos, hogy jó ötlet, amit kitaláltál. A gyalu asztalai adott hosszúságra vannak tervezve. Nem véletlenül nem hosszabb 40cm-rel, mert akkor a tömege legalább duplája kellene hogy legyen. Ha megtoldod, könnyen járhatsz úgy, hogy deformálódik az egész. A toldás alá mindenképpen kell láb! A síkköszörülést túlzásnak gondolnám. Egy keményfából vagy szerelt fém szelvényekből pontosan kialakított keretszerkezetre fektetett bútorlap is megteszi.
-
Soká
senior tag
Hát, az teljesen attól függ, hogy mit is akarsz vele csinálni? Ha egy forstner fejet szeretnél beletenni, akkor az működik. ha egy ujjmarót, amivel nútot szeretnél marni a fába, akkor ott kevés lesz a fúrógép fordulatszáma, arról nem beszélve, hogy milyen macera megvezetni a munkadarabot, hogy egyenesen tudd tolni, arról nem beszélve, hogy a fúrógépen nehezen tudod rögzíteni a maró állandó magasságát.
-
nap
addikt
Ha az asztali fúróba teszek marófejet, az működhet, vagy mindenképpen kell a marógép?
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
mdk01
addikt
Én is erre gondoltam, hogy ha erre lenne pénzem akkor biztos csinálnék rá egy toldalékot, de nem a földre támasztava, mert ugye az adagoló asztal mozgatható, meg hát nem is nagyon szükséges a földre támasztani, hanem a meglévő asztal síkját vinném tovább két laposvassal és a két laposvas közé lehetne valami vastagabb síkköszörűlt lemezt tenni.
A gond ezzel az, hogy a gyártónak filléres dolog lett volna 2x30-40cm-rel hosszabb asztalt gyártani, de ez a pótlólagos rátoldás sok-sok tízezer pénz. -
T J
tag
A vastagoló és a többfejes gyalugép leköveti a fa görbeségét, csavarodottságát, csak egyengetéssel lehet az ilyet síkra gyalulni sajnos. Márpedig ha a fatelepen rendelnéd meg a gyalulást, akkor szinte biztos, hogy a két rossz megoldás valamelyikét kapnád.
mdk01
Nekem sikerülni szokott a szutyok 126 cm hosszú egyengetőmön is "egyenesre" gyalulni mindent , de tény hogy könnyebb lenne az élet egy normálissal. Le is cserélném, de egy 400-as Hammer ára túlnyúlik a fájdalomküszöbömön, és a józan ész azt mondja, hogy nem térülne meg ez a beruházás.[ Szerkesztve ]
-
totoo
csendes tag
Köszönöm, erről nem tudtam. Sajnos a Hammer így is kívül esik a költségkereten, nem is értem, hogy miért nem gyártanak a többi egyengetőhöz hasonló toldást.
Elsősorban nem szélezetlen anyag szalagfűrészelés utáni feldolgozására fogom használni, hanem fűrészelt faanyag gyalulására. A pontosan körfűrészelt bázisél még úgy ahogy működhet, de rengeteg youtube videóban látom, hogy egyengetett bázislap nélkül küldik át a vastagolón az anyagot, ez számomra ellentétes azzal, amit tapasztaltam (és tanultam). Így nehezen lehet precízen dolgozni, abból pedig csak a szenvedés van.
Köszönöm a javaslatot mindenkinek, valószínűleg ebben a kategóriában nincsenek csodák és csak hozzá toldott asztalokkal lehet megoldani, ha felmerül igény hosszabb anyagok egyengetésére is.
Így viszont visszajutottam oda, hogy nem az asztal hosszok közötti +/- 10cm fog dönteni, de továbbra sincs támpont vagy első kézből származó tapasztalat, hogy a Bernardo/Holzstar és Woodmaster közül melyikkel járnék jobban. Ha valamelyik mellett döntök, akkor mindenképpen megoszotm majd itt a tapasztalataimat.
[ Szerkesztve ]
-
prannk
őstag
hali. Lépcsőkorlátot még nem csináltam.
A lépcsőre akarom rárakni az oszlopot. Milyen magas szokott lenni az oszlop illetve a kapaszkodó? -
thomgrande
tag
Elnézést az előzőt eltoltam. Itt a megfelelő megoldás.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Soká
senior tag
Ha nekem lenne egy ilyen egyengetőm, akkor valószínűleg gyártanék hozzá egy mobil toldást az asztalhoz, aminek a felülete esetleg finoman állítható is. Bár az a legbiztosabb megoldás, ha az ember a műhely aljzatát eleve pontosan vízszintesre és síkra építi ki. Jó alapokon mindent könnyebb pontosan megvalósítani. Még egy korpusz összeállítását is.
-
törölt tag
Az igazság az hogy ez egy fedett terasznak a házfal felöli része, ahol 10cmes gerendák vannak bevágva a szigetelésbe és ezek tartják a tetőt, 1 méterenként. Namost én ezekre rögzíteném a hajópadlókat. Nem sok mert kb 15-16 darab lesz összesen. Tudom hogy sűrűbben ideálisabb lenne a rögzítés de ezért nem vágnám mégjobban szét a polisztirolt meg a dryvitot... Ezért gondoltam a csavarra hogy tartós legyen.
Az alsót meg a felsőt direktben rögzíteném mert úgyis takarásba lesznek ezek a csavarok, a többit a nútba 45fokban. Ez volt a tervem.
[ Szerkesztve ]
-
thomgrande
tag
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
mdk01
addikt
válasz #16741888 #52908 üzenetére
40-50mm-es fejesszeg.
Míg a csavarnak illene előfúrni és gondolom sok kell, mind időben és költségben van különbség.
Mivel hajópadló, gyorsan megy a szegelés is, mert nem kell nútba szegelni, elég a csap tövében úgy sem látszik.
Milyen sűrűn vannak a párnafák?[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz DacMalac #52907 üzenetére
A két "egyenes" között van különbség.
Az egyengető feladata lenne az a fajta egyenes elkészítése ami a nagykönyvben meg van írva.
A leírásod alapján ti a deszka élére vágtatok egyenest, de itt nem csak arra kell gondolni, sőt leginkább nem arra.
Míg a deszka élére vágott nagykönyvben is megírt egyenest egy lapszabászgéppel is meglehet csinálni ami után akár nem is kell egyengető, a deszka lapjában lévő görbeséget csak az egyengetővel lehet kivenni.
Nem megyek bele abba, hogy mi van ha egy 2" 3m hosszú tölgy palló lapjából kell kivenni az egyenetlenséget, mert hobbista ritkán csinál ilyet(bár elképzelhető, csak legfeljebb nem sűrűn) elég csak arra gondolni, hogy az 1"-os 90cm hosszú tölgy kontraprofil fríz anyagot nem lehet normálisan megcsinálni egy kis egyengetőn, és ezzel nem mondtam nagy dolgot.
Ha valaki már ilyen 500e körüli gépbe gondolkodik, feltételezem,hogy nem 1" 60cm hosszú szárított lucfenyőt akar egyengetni. -
törölt tag
Srácok 140es hajópadlót raknék a falra, tudtok tippet adni milyen csavar vált be a legjobban a hajópadlók párnafára rögzítésére? 3.0x40 pz1? ilyesmi?
-
DacMalac
tag
Viszont sztem nem gondolsz egy egyengetés és vastagolás előtti fázisra.Ez pedig a faanyag szalagfűrésszel való szabása.Ott egyenesre le tudod vágni a hosszú
deszkát,pallót,miegymást.Vezető vonalzó mellett.Mi így csináltuk annak idején a tanműhelyben.Vagy egyszerűen vonal mellett vágtunk.Lényeg,már közel egyenes vágással vittük át az egyengetőre a faanyagot. -
totoo
csendes tag
válasz DacMalac #52897 üzenetére
Igen, rátaláltam ezekre a gépekre is, de nincs támpont. Innen is a 260-as jöhet szóba, ami árban, konsktrukcióban, paraméterekben erősen hasonló az általam is nézettekhez, így igazából nem leszűkíti az opciókat, hanem tovább bővíti. Te ajánlod ezeket vagy van esetleg vele tapasztalatod? Hálás lennék, ha megosztanád velem.
-
totoo
csendes tag
Igen láttam ezt a videót, alapvetően ő jókat mond róla.
-
-
mdk01
addikt
És akkor hol van ennek a megoldása vagy metszete?
Fogalmam sincs ,a gyártókat sem értem, mert nem attól a +2x30cm asztaltól lesz drága a gép, amitől már használható lenne.Mert még ennek a gépnek is csak 1120mm az asztala, pedig ez már nem egy kategória azzal, amit én nézek. Bőven a töbmilliós gépek jellemzője az 1500-2700mm gépasztal.
Az is xar.Sajnos a használt 20-30 éves gépekhez nem értek és semmilyen támpont nincs, hogy mit érdemes megvenni, ezért nézem az újakat, pedig az iskolában is egy több évtízedes géppel dolgozunk és azon egy álom az egyengetés, mondjuk van is legalább 2,5-3m gépasztala.
Na erről van szó...Én csak azért írtam, hogy ne adj ki fél misit egy olyan gépért amivel egy konyhabútor kontraprofilos 70-90cm-es fríz anyagát nem tudod kiegyengetni, nem hogy mást.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest