Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Egy korszak vége
- ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig II.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gokardo
tag
Hello
Tippet szeretnék kérni!
Vettem egy Dekopírfűrészt, próbáltam vele 800 mm hosszban elvágni préselt fát ( 20 mm vastag ) 1, 2, 3, vezetősín mellett vágtam, próbáltam gyorsan tolva, lassan is de ha az elejét kicsit egyenesen is vágta, a közepe fele már elferdült nagyon.
Tudom hogy a körfűrész jobb erre, de ritkán vágok fát, ilyen hosszban, inkább fém vágására használnám mivel fémiparban dolgozom.
De úgy tudtam ezzel is lehet ilyen hosszban vágni csak lassabb valamivel.Ha tudnátok tippeket adni hogy favágáshoz milyen lapot érdemes használni, vagy tippet adni hogy mit csinálok rosszúl, azt megköszönném!
Ehhez járt az amit a linken ír (fához való lap), de szerintem ezzel sem kéne ilyen ferdén vágnia.Válaszotok előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
steve_p
csendes tag
Tudátok javasolni szallagfűrészhez fűrészlap gyártót? (Makita 1200)
Itt a fórumon is volt javaslat, de nem találom a keresés-t és nem lelek rá a cég nevére, hiába pörgetek vissza,,,Köszönöm
István -
steve_p
csendes tag
válasz pacman_123 #50396 üzenetére
ilyen
Viszonlyag kis teljesítményű. Sajnos a gyalulás gyakran feltorlódik a beszívő rácsos részénél... azt mindenképp úgy kell megépítenem, hogy könnyen bontható legyen. -
pacman_123
tag
válasz steve_p #50395 üzenetére
A sima fűrészportól? Soha (nálam .. de sztem másnál sem). A durva forgácstól is igen ritkán .. esetleg ha lenyel vmi "nagy szálkát" egy széles gyalulásból, az megakad a redős cső belsejében ... Én durva forgácsot (nagy galu) nagy elszívóval -> 100mm-es cső, nem fixen kiépítve, hanem 2m-es flexibilis, belül rézdrótos PU csővel, elszívónak nagy lapát, "lassú" 2800-as fordulat. A (kis csatlakozójú) kisebb gépeket, ami inkább fűrészport generál, nem forgácsot - azt meg nagy vákummal (porszívóval) . Mint a képen a csiszológépeket.
Írod hogy "asztali gépek" (pulton lévő gépek) .... ezeknek mindnek 100-as a csatlakozója? Ha nem - mielőtt nekiállsz beruházni csövekbe meg kiépíteni, teszteld egyesével, hogy mi lesz ha leszűkíted a 100-as csövet ... 35-re.Iletve milyen az elszÍvód? Ilyesmi vagy ilyesmi? MIndkettő 100-as csövű, de itt végetér a hasonlóság (aszinron vs kefés motoros, elszívási teljesítmény, stb)
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
steve_p
csendes tag
válasz pacman_123 #50387 üzenetére
Köszönöm a beszámolót.
Érdekelne még, hogy mennyire szokott eldugulni? Ha nem jellemző, akkor a pult alá építeném be. Ebben az esetben a "beeső" forgácsot a gravitáció is segítené.Valahogy jgy: L_____L______L______L_____Elszívó
-
Graphics
Jómunkásember
Plusz másik kérdés, szeretnék otthon készíteni puff-szerű ülőkét, van valami tipp hogy lehetne tök egyszerűen megalkotni?
Sima egyszerű négyzetesre gondoltam.
-
Graphics
Jómunkásember
Sziasztok, kérdés, a bútorokba üveglapok élére szerelhető LED-nek van valami angol neve? Körbenéznék hogy ali/ebay párosról mennyiért vesztegetnek ilyesmiket.
-
pacman_123
tag
válasz SchumiBácsi #50390 üzenetére
"legalább is derékszögben egy kb. 20mm hosszúságban egyáltalán nem jön ki fogazás?"
És a megvezető csapágy az vajon dísznek van? És hol legyen megvezetve a fűrészlap, ha nem az "egyenes részén"? Ez ilyen móka, kb mindegyik dekopírfűrész így van megtervezve.
"A 83mm széria így csak laminált padlóhoz jó" - na ez most hogy jött ki? Nem tudsz vele elvágni egy . mondjuk - 27 mm vastag - deszkát, hogy kezelhető hosszúságúra vágd? Vagy egy 18mm vastag rétegelt lemezből középről kivágni valamit? Ívben vágni valamit?
"ami a legritkább anyag." - na ezzel egyetértek, a természetben elég ritkán előforduló anyag, max ha kidobják oda
Mester, nehari: de mint mindig, most is túl sokat agyalsz. Gratula a géphez (mi lett végülis?) használd jó egészségben. Ha vastagabb anyagod van -> veszel hosszabb fűrészlapot. Ha más fogazású kell -> veszel más fogazásút. Ha fémet vágsz -> veszel fémhez való lapot. Szerintem ennyi az egész, minek tovább bonyolítani?
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
őstag
válasz thyeby #49822 üzenetére
Üdv, nem csak neked.
Meglett a gép és néhány lap is kezdésnek de valaki valamit nagyon elszámolt. Na most, az oké hogy 26mm alapból elvész a lökethossz miatt, tehát a legkisebb lapom ami 83, az rögtön csak 57mm lesz. A befogó további "veszteség" amit fel kell számolni ha nincs külön megadva a vágható anyagvastagság, mert ezek szerint a lap hosszába mindent (is ) beleszámolnak, ez is OK.
De miért van az hogy a fűrészből, legalább is derékszögben egy kb. 20mm hosszúságban egyáltalán nem jön ki fogazás? Ha leszedném a műanyag talpat még akkor is bent maradna kb. 15mm, tehát az a rész nálam sose fog elkopni mert nem ér anyaghoz. Ez direkt ilyen mert van más fűrész ahol befogatásból adódóan több jöhet ki, vagy így megtervezték a lapokat és kész? Egyébként kipróbáltam egy kallódó laminált parkettán úgy vágta mint a lézer 4edikben, szóval ha betanulom elégedett leszek, csak a pengénél ha nincs külön megadva a vágható vastagság, meg most már úgy is tudom, mindet 100-120mm körül kell vegyem 20-30mm körüli anyagoknál.
A 83mm széria így csak laminált padlóhoz jó ami a legritkább anyag. Nem mértem meg pontosan de netes rajzból visszaszámolva ezen a lapon a befogó 24mm, és 22mm fogazás a befogó felőli oldalon nem vág anyagot. 38mm a dolgozó szakasz amiből 26mm lökettel "csak" 12mm használható mert fent van a karcvédőtalp. Ez kb. 4-5mm lehet így. Nekem ezek alapján olyan lap volna a praktikus, ahol befogó után legalább 10mm még fog nélküli és annyival lenne hosszabb az egész. Van más típusú fűrész ahol jobban kijön a lap, vagy ha nincs miért így tervezik a lapot hogy a tövéből 2cm alapból elvész?
Az ábrán látható helyzet áll elő nálam, ami nem különösebben zavar, mert akkor mindig eggyel nagyobbat veszek, csak érdekel mi ennek a pontos oka. Tervezés, vagy van gép ami jobban kiereszti a lapot? De akkor nem 15mm anyagvastagságot írna 83mm-es laphoz hanem többet szóval érdekes.
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
pali923
aktív tag
válasz pacman_123 #50387 üzenetére
nyugopdtan feltehetted volna nem jogvédett megoldás
Más
fartollával ékeskedni? Az nem jó.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
-
pacman_123
tag
válasz steve_p #50383 üzenetére
Szia, nem biztos hogy sokkal beljebb leszel, mert az én "rendszerem" (Pali, nyugopdtan feltehetted volna nem jogvédett megoldás ez, a 4 utas elosztót is láttam valahol már, csak kevesebb elágazással) amit PVC csövekből építettem, az kicsi (átmérőjű). A saját magam épített csiszológépekhez csináltam, egy igen egyszerű elvű, 4 utas központi elszívó-elosztóval. Valamiért már ezen a fórumon is előkerült, elszívás témakörben, itt írtam róla. A képen még csak 2 csiszoló van, azóta a lista bővült egy, a másik két gép mellé telepített és épített oszcilláló szalagcsiszolóval is. A 4. elszívóág még vár a gazdájára. A lényeg az volt hogy egy helyről tudjam az elszívást ide/vagy oda irányítani. De nem ez az általános vagy gyakoribb megoldás, hanem az egyes pontokon lévő elzárószelepek.
A fenti posztban találsz egy linket ami a másik fórumra mutat, ez pedig még szintén ahhoz kapcsolódik. Nem éppen tudományos/laboratóriumi mérés de öszehaonlításra pont jó volt. Meg neked is segíthet az átgondolásban.
Amit Pali írt, meg ami a tesztekből is kiderülhet azt nagyon fogadd meg: minél kevesebb törés, de ha kell akkor ne 90 hanem 2x45 fok vagy ha megoldható akkor inkább 1x45. Minél több legyen az egyenes falú cső. Az a tesztekből számomra is kiderült, hogy a hatékony levegőáramlás és vákum legnagyobb gyilkosa a belül redős falú cső. Ja, és minél kisebb legyen a csőhossz, az elszívótól (porleválastótól) a végpontokig. Szóval valahova "középúton" érdemes elhelyezni az elszívást, amennyiben erre a hely lehetőséget ad.
Ezek az "alapigazságok" azt hiszem bármilyen fajta elszívásnál (nagy vákum vagy nagy légszállítás) megállják a helyüket. Nekem a hobbista fórumon elég sokat segítettek a tesztelésnél is, meg az elosztó kialakításánál is, olyanok is akiknek ez a szakmájuk - szóval igyekeztem rájuk hallgatni. Most csak ismétlem amit ők mondtak, félre ne értsd, nem én vagyok a téma avatott nagymestere csak szeretek kísérletezni, empirikus alkat vagyok.
-
pali923
aktív tag
válasz steve_p #50385 üzenetére
A légtechnikai csövek jobbak erre a célra, más az anyaga, ha jól emlékszem, nem is kell földelni. A vizes csövek képesek feltöltődni, és belül talán nem is annyira simák. Vastagabbak, nehezebbek.
Viszont az árukat összehasonlítva mégis (szinte?) mindenki szürke pvc-ből épít. Ezernyi csatlakozó idom van hozzá, mindenféle méretre lehet szűkíteni, bővíteni. A 100/110 átalakításhoz meg elég egy idomot átalakítani. Ehhez maximum egy hőlégfúvó kell, de ha nincs, egy gyertya is megteszi.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
pali923
aktív tag
válasz steve_p #50383 üzenetére
Ez szerintem attól függ leginkább, hogy az adott gép mennyire stabil helyen van, felmerül-e a mozgatás, el tudsz/kell-e menni mellette stb. Nekem van egy rövid csatlakozás, amit a legolcsóbb légtechnikai spirálcsővel oldottam meg, mert ott semmi mozgás nincs. Máshol kell a stabilitás, és egy csövet hordozok a gépek között, ezért vettem faipari strapabíró csövet.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
pali923
aktív tag
válasz steve_p #50381 üzenetére
Többen is csináltak ilyet, itthon és youtube-falván is. A nagy többség sima szürke vízvezetékcsőből csinálta, akár 110-es, akár 50-60-as csövekből, kinek milyen rendszere van. Az azért nem annyira drága.
Ha lehet, kerüld a kanyarokat, inkább 45 fokos csatlakozókat használj, ahol lehet. Pl. pacmannak van rendszere, majd rak fel képeket. Én nem szeretnék a kopirájt miatt.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
steve_p
csendes tag
Sziasztok!
Házi készítésű forgácselszívó megoldást csinált már valaki?
Konkrétan a csövezésre gondolnék, 3-4 gép fixen rákötve, leágazással, lezárhatóan.
(szívó megvan szerencsére, 100mm-es csatlakozással)Esetleg megosztaná a tapasztalatokat, anyagokat, stb? A "gyári" megoldások elég drágák, csak a cső métere 3-5000 forint körül van.
Köszönöm,
István[ Szerkesztve ]
-
hzsolee
őstag
válasz hzsolee #50379 üzenetére
Ja, még egy dolog. Ebből csak egy fajta létezik ugyebár? A sarkokon lévő 4 pöckök miatt kérdezem. Tehát vagy veszek hozzá tetőt, vagy egy régi fajta boxot, mert az új típus alá nem tehető ahogy elnézem De ha így levágom, nincs tartása.
[ Szerkesztve ]
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
hzsolee
őstag
Üdv!
Itt biztos van valakinek bosch sortimo rendszere. Akinek van, legyen kedves már megmérni, hogy az i-boxx rack belső méretei mekkorák pontosan. A beleillő doboz mérete megvan, de azért vannak hézagok az oldalaknál gondolom. Az oldalt lévő sín nem érdekes, az oldalfal a lényeg. A képen nem jelöltem, de a mélység is jöhet.Köszönöm előre is.
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
thomgrande
tag
válasz thyeby #50374 üzenetére
A vizes hűtést úgy szokták megoldani hogy egy vizes szivacsot nyomnak a szerszámba. Ahogy nyomod befele a szivacs ereszti a hűtővizet.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
pali923
aktív tag
válasz thyeby #50375 üzenetére
Kb. ennyit tudok róla, ami a képeken van. A kedvenc győri boltból van, ha jól emlékszem, 10000 körül volt az ára. Szívtam a fogam, de már ott volt a megsebzett csempe, be kellett fejezni. A vizes hűtést viszont nem egészen értem, nem tart addig, hogy felmelegedhessen. Na jó, betonba talán.
[ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
válasz norbi99hue #50372 üzenetére
Én szoktam hengerezni, lassú párolgású hígító kell hozzá. Meg lakk szivacshenger.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
norbi99hue
újonc
Helló! Úgy láttam a régebbi hozzászólásokban a Milesi festékeket dícséritek. Namost utánnanéztem a weboldalukon, és az okoz gondot hogy a fedőlakkjait szórással ajánlják felvinni! Hengerrel nem lehetne?
-
pali923
aktív tag
válasz liszi70 #50370 üzenetére
Van egy kb. 6 centis körkivágóm a közepén fúróval, amivel villanyos dobozokat szoktam falba süllyeszteni. Csakhogy pár hete a konyhában akartam a csempébe fúrni vele, éppen csak megkarcolta. El kellett mennem venni egy combosabbat, gyémántokkal. Ebben nincs fúró, és flexbe kell rakni. Féltem én is, hogy elmászik, de ezzel a billentéses technikával jól ment. Csak be kellett rajzolni elöre. Viszont nem tartott 10 mp-ig a fúrás.
-
nagyúr
Látom, kissé döntve indítja meg a fúrást, aztán fokozatosan egyenesíti ki a fúrót, és az egyre nagyobb vájatban már nem mászik el. Ezt talán a kavicsok a falban sem viszik félre, ha lassan tolja az ember. Vízhűtésre nincs esély falfúrásnál, de a fal nem is üveg. Hát, nem hülyeség ez, nagyon érzékeny, vékony falaknál meggondolandó lehet a használata. Persze lehet, hogy a betonnal teljesen másképp viselkedik mint az üveggel, fene tudja. Valaki nem akarja kipróbálni helyettem?
-
Soká
senior tag
válasz liszi70 #50368 üzenetére
Csak az indítás lehet kérdéses, utána magát vezeti. De miután a gyémánt olyan, hogy belemar mindenbe és nem akar a feladat elől kitérni, így szerintem nem lehet vele gond. De az igazsághoz tartozik, hogy én ezzel csak állványos fúróban egy vizes tálcában dolgoztam. De nem volt olyan gondom, hogy el akar mászni a fúró. De egyébként így csinálják.
Bocsánat, hogy off irányba vittem el a témát! De talán minden asztalos találkozik a problémával, hogy fel kell tennie a falra a szekrényt, amit készített. És nem baj ha van fogalmunk az üveg fúrásáról. -
Soká
senior tag
válasz thyeby #50365 üzenetére
Köszi! Ami a Te fotódon szerepel, az nem tudom, mi a csudára való, nekem van egy olyan rossz érzésem, hogy ez inkább megtévesztés, mert egy fúrónak mindig csak a "hegye" az ami dolgozik. Az, hogy ezt végig begyémántozták, kicsit olyan mint a sütemény, amit végig porcukroznak. leginkább csak akadályozza a "forgács" továbbhaladását.
Én egyébként ilyenre gondoltam:
https://www.perfor.hu/gyemantfuro-vizes
Egyébként a vasat is viszi szerintem, csak a hűtését kell megoldani és fontos a megfelelő sebesség és "előtolás". De nem vagyok én ebben szaki. Lehet, hogy csak olyan körülmények között nem csorbulna ki, ami egy fúrógéppel teljesíthetetlen. Esztergálásban is csak a legszebb felületek eléréséhez használnak gyémántlapkás késeket. -
thyeby
őstag
Az elgondolásod a gyémántfúróval briliáns. Csak számomra kérdés, hogy mit kezd egy ilyen fúró a betonvassal? Talán azt is viszi, mint a vajat.
És lehet, hogy már van is ilyen fúró, csak mi nem tudunk róla még?
Rá kellene keresni a gugliban hogy gyémánt fúró, vagy diamond drill.Parancsolj!
Már csak arra kell rákeresni, hogy hánymillió dollár, és hol?
Több fa van, mint asztalos!
-
Soká
senior tag
Teljesen egyetértek, a fúrószár minősége a meghatározó. És én meg szoktam köszörülni a vídiás fúrókat, persze, akkor sem lesz olyan éle, mint egy gyorsacél csigafúrónak. Azt hiszem, hogy a kőzetfúró keményfémlapkája más struktúrájú anyag mint ami a felsőmarókban van.
Tulajdonképpen azon csodálkozom, hogy betonhoz nem használnak gyémántos fúrókat?
Én időnként szoktam üveget fúrni víz alatt gyémánttal, ami ugyebár úgy néz ki, hogy van egy sárgaréz cső, rajta gyémánt szemcsékkel és hihetetlen, hogy a gyémánt úgy viszi az üveget mint a vajat. Valahogy nem lehetne megoldani, hogy betonnál legyen bizonyos kis hűtés és egy hasonló csővel fúrni? Ilyenkor ugyebár marad középen egy rudacska, vagyis kevés anyagot kell "elforgácsolni", csak a hűtést kellene valahogy megoldani. Talán még az is működne, hogy sűrűn hűtögetni a fúrót.
Én amikor kirobbantottam a túloldalt a matériát, akkor nem volt lehetőségem ellentartani mert egy mozdíthatatlan szekrénysor volt ott. Így maradt is a kráter, amire majd költözésnél fognak rácsodálkozni... -
Kiscsőke
aktív tag
Ha esetleg valakit érdekelne egy vésőkészlet!
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
mdk01
addikt
Szerintem a fúró éle fontosabb, mint a fúrógép milyensége.
Fúrógép szempontjából a fogaskoszorús és 3Joule között bármi jó betonhoz, a lényeg szerintem annyi, hogy igyekezni kell minél többet forgácsolni egy fordulattal, hogy minél kevesebb merőleges ütés érje a falat.
A négyélű fúró ebből a szempontból jó döntés, mert ugye 2x annyi forgácsoló él mint egy normális vidiás fúrószárnál, én még annyival szoktam felturbózni a kicsit eltompult éleket, hogy ráköszörülök. Lehet próbálkozni az élezett fúrókkal, de a beton, meg az ütve fúrás hamar megteszi a hatását, pár lyukért meg drága.
A tipikus paneles 5cm vastag falaknál nagy segítség, ha a fürdőben egy darab bútorlappal és léccel kitámasztjuk a falat, hogy ne tudja letolni. Ugyanaz az effektus mint mikor kifúrandó anyagunk másik oldalához szorítózunk/tartunk egy lapot, hogy az kilépő fúrószár na szakítsa ki az anyagot. -
mdk01
addikt
válasz thyeby #50303 üzenetére
Képben vagyok az áfával kapcsolatban, csak ezt a mondatot nem tudtam értelmezni, mert kicsit érdekesen hangzik.
"Ha le akarod a könyvelőddel íratni, akkor csak 60 nap a garancia."Amúgy megnéztem az aksira valóban 6 hónap a gari és a töltéssel kapcsolatosan számomra vannak újdonságok, ami nem túl életszerű és a miértjét sem értem, miszerint az aksi töltését úgy kell megkezdeni, hogy először az aksit felrakom a töltőre majd bedugom a töltőt az aljzatba. Ha feltöltött akkor ugyanez fordítva.
Egyébként most hogy ezt leírtam, a 2001-ben vett makita behajtók Ni-Cd aksiját is így kell tölteni, csak idővel leszoktam róla....nem is értem miért? Valaki tudja erre a választ, miért így kell tölteni az aksikat? -
jimy_l
tag
"De fenyőnél, a bütübe fúrás akkor is problémás, ha jól sikerült a jelölésed."
Erre kiváló a lapos fúró. https://www.e-center.hu/lapos-marofuro-6-3-mm-szarral--8-mm-abraboro-p7622.htmlHa szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
pali923
aktív tag
válasz thyeby #50356 üzenetére
marék csemperagasztó, bele gyűszűnyi gipsz, és egy perc alatt el is tűnt, amit elrondítottam
Akkor mázlista vagy, ha így jártál. Én fúrtam már át ilyen vékony betont a saját panelemben valaha. Csak ütvefúróm volt, és eszembe sem jutott, hogy ilyen vékony a fal. Aztán ahogy átértem, nem lyuk lett a másik oldalon, hanem kráter. Vitt egy féltenyérnyi betont is magával az a kavics, amit elértem.
Aztán fúrtam a konyha-fürdő között is ugyanilyen falat. Az előző lakásban ott dupla fal volt, de kiderült, hogy itt meg nem. Így aztán sikerült a csempét is beletolnom a fürdőkádba. Az meg szarul volt felragasztva, de talán jobb is így, visszaragasztottam.
Ez vagy 25 éve volt.
Mindezek ellenére sikerült az akkori B&D ütvefúrómmal, sima vídiás falfúróval felrakni egy komplett konyhaszekrényt arra a 6 centis falra. Sok türelem kellett hozzá, no meg a korábbi tanulópénz, amit megfizettem.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Ha már gatterolva van a fa, akkor megfogja a kampó. Azt nem rönkre találták ki.
Kiabál, hogy portásból lett erdésszel állunk szemben, aki tartotta a száját és a markát a privatizációkor.
A bükk rönköt döntés után két héten belül fel kell vágni, különben befülled. A fülledt fa megint csak annyit ér, mint az ilyen csúnyán repedt. Nagynevű cég próbálta egyszer úgy rámsózni, hogy gőzölt, és azért olcsó, mert nem sikerült a gőz. És itt jön az, hogy ha én sem értek hozzá, és fizetek érte, azzal szentesítem és állandósítom ezt a szomorú gyakorlatot dalolva, hogy milyen jól jártam végül. Így legalább rárohad, és érzi, hogy valami nem jó.
De igaz az, hogy a mi hozzáállásunk elmarad az EU-tól nagyon. Nem minősítem. Minek?Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Igen, persze. Rám jellemzően túloztam, és nem vettem észre.
Pontosítok:
Egy ilyen Makita 1840 korrekt lesz ominózus feladathoz. 1,4 J, és állítható fordulatszám.Igen, hatékony a négyélű fúró. Kisebbet roncsol, pontosabban irányban marad, kevésbé kopok, és mégsem lassabb. Szinte csak ilyet használok.
Az a baj, hogy ha egy nagy ütőerejű géppel nekimégy a vékony betonnak, akkor azt szétvered, mivel kevés a tartása a 8 mm epszilon környezetében, ha már csak 1-2 centi húsa maradt a falnak a fúróhegy mögött. De gondolj bele: 1-2 cm-es bármilyen erős betont egy 40 dekás kalapáccsal is szétkótyonfityikélnél könnyen.
Másik dolog, hogy ha átszaladok a falon mégis, akkor egy fél marék csemperagasztó, bele gyűszűnyi gipsz, és egy perc alatt el is tűnt, amit elrondítottam. Nem sok plusz macera.
-
pali923
aktív tag
Szerintem nem olyan nagy kaland fenyőbütübe fúrni. Le kell csiszolni simára, meg éles fafúró kell, de az egyébként is előfeltétel a jó munkához fenyőben (is).
A bütühöz meg vannak ezek a sablonok (itt egy közelebbi), hogy pontosan a közepébe fúrj.
Mellesleg meg én mindig a bütübe fúrok először, kerül a lyuk, ahova kerül, aztán jelölöm át az oldallapra. Úgy könnyebb is az átjelölést megcsinálni.
Ha meg végképp nem megy, akkor lamelló.[ Szerkesztve ]
-
T J
tag
"Az átjelölés fillérekből megoldható"
Az átjelölés lehet. De fenyőnél, a bütübe fúrás akkor is problémás, ha jól sikerült a jelölésed. Az évgyűrűk könnyen elviszik a fúrót, ha nem célgéppel fúrod, aztán lehet faragni a tiplit. Lehet próbálkozni fúrósablonnal, de pont a bütüre rögzítése nehézkes, és a sablon se tartós. A vége megint az, hogy előbb-utóbb faragni kell a tiplit, mert a furat pontosságában túl nagy a szerencse-faktor."5cm-re lesz egymástól"
Mármint ha középen is teljes anyagvastagságot használsz, de akkor ott dupla lesz. Egyébként függőlegesen tudod eltolni a vasalatokat, hogy a furatok távolabb kerüljenek egymástól."vékony betonfalak"
Tapasztalatom szerint a légdugattyús fúrók viszik jól a betont, a mechanikus kereplők szenvednek vele. De ha valaki tud mondani konkrét típust, ami vékony panelnél bevált, akkor azt kell venni.
Esetleg megpróbálhatod 3cm után élezett vídiással, ütés nélkül befejezni a furatot.[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz generatoros #50350 üzenetére
" ami viszont arra enged következtetni, hogy szakszerűségre törekvés az van."
Éppen ezért nem értem, hogy akkor mi a francért hagyják veszni a munkájukat? Ha alaposabban megnézed, még beütőszerszámmal is beütöttek számokat a bütübe (felső törzs) Egyébként a számokkal sorszámozták a kivágott törzseket, hogy darabra el tudjanak számolni vele, és voltak eltérő betük kupaconként, kicsit úgy tűnt, mintha családok tűzifája lenne... csak tűzifának meg túl szép anyag...
Egyébiránt meg a kép jól mutatja, hogy kb. mennyit ér az a beütött kampó...[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz thyeby #50344 üzenetére
Ha nem fúrókalapáccsal, hanem egy jobbféle ütvefúróval dugsz egy 8x40-es tiplit a 6 centis falba, sokkal kisebb a veszélye, hogy átszaladsz.
Valószínűleg a fúrószár lehet a megoldás kulcsa, mert én azt tapasztalom, hogy egy jobbfajta betonba egyszerűen képtelenség egy ütvefúróval lyukat fúrni. Forog, ég a fej, de semmit nem haladok. Apósomnak van egy tömör vídia szára, amiaz alábbi képhez hasonlatos, hegyes háromélű "valami". Ezzel szoktam csempét fúrni gyönyörűen. Valami hasonló kellene betonhoz, ami képes "forgácsolni".
Fogalmam sincs, hogy a négyélű kőzetfúrók eléggé hatékony lennének-e?
https://www.vasmuszakibolt.hu/12450-negyelu-furoszar-SDS -
generatoros
tag
Lehet ezek a számok szerepelnek valami selejtezési jegyzőkönyvben, a sok repedés miatt és várni kell amíg " jogerőre" emelkedik. Vagy csak egyszerűen késik a szállítás.Úgy látom hiába verték a bütükbe a repedést gátló kampókat, ami viszont arra enged következtetni, hogy szakszerűségre törekvés az van.
-
-
nagyúr
Amit írsz, egy ideális társadalom ideális erdőgazdálkodásával tökéletesen működne. A bibi az, hogy se a társadalom nem ideális, se az erdőgazdálkodás. A társadalom fogyaszt, és akkor is cserél bútort, ha kívül-belül színfából készül, meg akkor is újraburkol, ha még 100 évig jó lenne a tölgyfa parketta, meg mindenkinek kell fatüzelésű kandalló is a medveprém mellé. Az erdőgazdálkodás meg....... hagyjuk.
És a laminált parketta, vagy bármilyen forgácslap hulladéka sem feltétlen környezetpusztító szemét, megvan a technológia ezen hulladékok újrahasznosítására is.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz #74459392 #50343 üzenetére
Igen, ezt foltokban legyalulást magam is érzékelem, és helytelenítem. A legnagyobb szívszorító lelketlenség mégis az számomra, amikor látom a bükkben vagonszámra a befülledt rönköket. Ezek első osztályúak voltak döntéskor, s most így csak tűzifa. Másra a kutyának se kell. Nem tudom, miként lehet minősíteni, mert túlmutat a butaságon is. Olyan, mint a lefolyóba önteni a Napoleon konyakot üvegszámra.
-
thyeby
őstag
válasz pali923 #50341 üzenetére
Vakarom a kobakom.
A tuti megoldás tuti, hogy átmenő csavar lenne, de gondolom, parketta van felette, nem egyből a padlás OSB-je.
A plafonba fúrás legnagyobb veszélye, hogy elfúrod a betonvasat. Épp azt, amelyik a legjobban tart. Ha béléstest, annak meg nincs elég tartása.
-
thyeby
őstag
" Köszönettel veszek minden tanácsot a vékony betonfalak fúrásával kapcsolatban!"
Nem hatkilóssal.
Amikor a többség (velem egyetemben!) fúrókalapácsot választ, nagyon jól cseng az, hogy ez meg ugyanannyiért nem 1,8, hanem 4,1 J ütőerővel fúr.
Nos, a vékony betonfal titka:
nagy ütésszám, kicsi ütőerő
Ha nem fúrókalapáccsal, hanem egy jobbféle ütvefúróval dugsz egy 8x40-es tiplit a 6 centis falba, sokkal kisebb a veszélye, hogy átszaladsz.Több fa van, mint asztalos!
-
törölt tag
válasz thyeby #50338 üzenetére
OFF: Sajnos (nem csak) Magyarországon nem a legjobb módon folyik az erdőgazdálkodás. Foltokban vágják ki az erdőt, ami ronda és hatalmas károkat okoz. Kicsit frissíteni kellene már a 'jól bevált' rendszereken. Akárcsak a mezőgazdaságban a szántás, műtrágya használatát.
-
Soká
senior tag
válasz liszi70 #50339 üzenetére
Tisztelem az álláspontodat, ám a megoldás szerintem nem annyira a spórolásban leledzik mint inkább abban, hogy ne gyártsunk szemetet. Gondold el, ha mindenki olyan minőségű bútort gyártana, amit lehet és érdemes felújítani (kívül-belül fából van) akkor azt nem dobnák ki az emberek. (ehhez persze az is kellene, hogy megváltoztassuk a divatozás szellemét, ami azt sugallja, hogy 8-10évente vegyél új bútort) Ha abból indulok ki, hogy egy tölgyfa parketta kibír 80 évet (valójában többet is) egy laminált parkettát viszont ennyi idő alatt vagy 10-szer ki kell cserélni, akkor mi pusztítja jobban a környezetünket?
-
pali923
aktív tag
válasz thyeby #50337 üzenetére
Igen, 7 centire leszek a plafontól, de nem a fal mellett, hanem merőlegesen a falra. A falnál a 30 centis oldalfal lesz (illetve az sem a falnál, hanem egy szekrényen, de ez lényegtelen). Nem lesz fal mögötte, csak felül tudom rögzíteni.
-
Soká
senior tag
"Tiplizés: sorozatfúró vagy drága célgép nélkül nehéz pontosan fúrni"
Nagyon bízom benne, hogy ezzel az asztalos urak sem értenek egyet. Az átjelölés fillérekből megoldható, derékszögben fúrni pedig némi odafigyeléssel és trükkel megoldható.
A kétdarabos szekrény felszerelésénél jogos a thyeby által említett veszély, de miután itt vastag anyagokról beszélünk, ha az akasztó mindkét korpusz belső széléhez közelebb szerelődik, akkor a két dübel kb. 5cm-re lesz egymástól, az már szerintem megnyugtató.
Kérdés még, hogy ha panel épületről van szó, akkor milyen a falvastagság?
Nem vagyok én gyakorló falfúró, egy kedves ismerősömnél úgy átmentem a 6cm-es falon mint annak a rendje Pedig próbáltam óvatos lenni. Bár egy hatkilós fúrókalapáccsal nem tudom, mennyire lehet óvatosnak lenni? Köszönettel veszek minden tanácsot a vékony betonfalak fúrásával kapcsolatban! -
nagyúr
válasz thyeby #50338 üzenetére
Nagyon szépen hangzik, hogy "megújuló", és ezzel a piha-puha, álomvilágba ringató takaróval takarózik mindenki. De a takaró egyre rövidebb, mert a valóság az, amit látunk. Én is, itt a Bükkben. Sokkal jobban fogy az erdő, mint ami újratermelődik. Persze hivatalosan erdő marad a kitermelés után maradt, magoncokkal teli cserjés is, így papíron minden rendben van. A 40-50-60-100 éves erdők viszont látványosan fogynak. És Magyarország csak egy pici szelete a rablógazdálkodásnak, és mi nem is állunk rosszul. A világ még tőlünk is fejletlenebb részén (ami ebből a szempontból a döntő többség), nagy ívben lesz@rják az európai kultúrkör "megújuló" eszményét.
És írtam én is, sokkal nagyobb baj a papírgyártás, meg a tűzifa-fűtés, meg az erőműben elégetés, mint a bútoripar. Ennek ellenére én borzasztóan takarékosan bánok a fával, mert nekünk is van felelősségünk, még ha csepp a tengerben, akkor is.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz liszi70 #50334 üzenetére
Kicsit jobban hozd képbe magad.
Az erdő az megújuló alapanyagforrás. Egy kitermelt fenyves 20 év után ismét ott terem. Ne keverd az erdőgazdálkodás által kitermelt fát a lélektelen őserdő irtással.
Tehetsz arról, hogy ellenőrzött forrásból szerezz be fát. Így nem teszel a természetben semmi kárt.A kitermelt fenyvesnél sokkal lelketlenebb egy direkt erre a célra telepített fenyőkert, ami kizárólag karácsonyfát termel. A karácsonyfát jó esetben egy hónap múlva mindenki kidobja. Ezért kellett annak a sok fenyőnek születnie, nevelkednie, nyújtózkodnia a fény felé. Egy tömörfa bútor még mindig használatban lesz akkor, amikor a kitermelt fa helyén már meg is nőtt ugyanakkorára a telepített pótlás, mint amekkorából a szekrény épült.
Sokkal több fát öl meg a klímaváltozás, az erdőtüzek, mint amennyit a bútoripar a szakszerűtlen kitermelésekkel együtt is. Mert a szakszerű egyáltalán semennyi kárt nem tesz.
Sokkal több kárt teszel viszont a természetben a bútorlap használatával. Mert a bútorlappal visszajuttatsz tömérdek mennyiségű káros anyagot a természetbe. Úgy a földbe, mint a levegőbe.
-
thyeby
őstag
válasz pali923 #50335 üzenetére
Legalább egy móricka rajzzal szemléltesd, hogy egyértelműen képben legyek.
Ha jól értelmezem, akkor van 7 centid a szekrény teteje és a plafon között. Így simán odaférsz a falra, és nem a plafonra csavarozni. (Egy csavar sokkal többet bír, ha nyíró terhelést visel, mint egy bármilyen tipli, ha húzót.)
-
T J
tag
válasz Grizzlu #50332 üzenetére
Én egy darabból csinálnám, táblásított lapokból. A vízszinteseket engedném végig legalább alul és felül. Gondolom hátfal nem lesz, ezért ilyen vasalatokat használnék besüllyesztve, oldalanként akár kettőt is (felülre és középre egyet-egyet). 6-os csavarral akasztható, de ha kicsit körbeköszörülöd a csavar fejét, akkor 8-as is belemegy (nem a fúró hegyű!!!).
A falat nem ártana megnézni valami egyenes léccel vagy zsinórral minden irányban, és a görbeségeket a gyártáskor kompenzálni, ha szükséges.Tiplizés: sorozatfúró vagy drága célgép nélkül nehéz pontosan fúrni, kivéve ha átmenő. Ha a barátod nem zavarja a látszó tiplik vége, akkor könnyű, mert a széleken lehet 3-3db 6x100-as csavar + ragasztás + dugó is, középső csomópontnál meg 3 keresztülmenő tipli, ahol a végigmenő oldal a sablon.
Ha nem látszódhat, akkor inkább lamellóznám a széleken 2db dupla (8mm) lamellóval, középen ugyanez, vagy a keresztülmenő tiplizés: 3db min. 12mm ⌀ tiplivel. -
pali923
aktív tag
válasz thyeby #50333 üzenetére
Ha már rögzítés, szeretnék ötleteket kérni. A konyhabővítés közben lassan elérek a vége felé, ami egy átadópult feletti szekrény lesz. Valami olyasmi, mint a jobb bárokban a pult felett, elsősorban poharak lesznek benne, üveges ajtókkal, és hasonlókkal, a terv még nem végleges. Ez kb 200x70x30 centis szerkezet lesz. Egyik végét alá tudom majd támasztani, mert ott lesz egy szekrény (bár az is a falon), de alapjában a plafonon fog lógni.
Dübelt találnék is hozzá, monolit betonfödém van, el fogja bírni. A gondom az, hogy nem fog felfeküdni a felső deszka a plafonra, hanem kb. 7 centire lesz a plafontól - legalábbis látszólag. Ilyen a többi felső szekrény is, muszáj ehhez igazodni. Nyilván középre lehet valami szerkezet, ami nem látszik alulról, de nem tudom, mi lenne a legjobb.
Itt jön a dilemmám: mire tudom ezt a szekrényt úgy felakasztani, hogy ott is maradjon?A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
nagyúr
"négy centi vastagságot kért az ismerős, így kell neki, pont"
Optikailag lehet, hogy rusztikus és a masszivitás kétes illúzióját kelti, de ez a megalománia felesleges plusz súly, és anyagpazarlás. (Pont olyan baromság, mint manapság egy bútornak az egyáltalán nem látszó részeit is színfából csinálni. Morális szempontból nézve sajnos nincs már annyi fa a világon, amiből lelkiismeretfurdalás nélkül kielégíthetjük ezeket a nagyzoló igényeket, akkor sem, ha jó pénzért simán tudunk még venni. Persze tudom, ez csepp a tengerben, meg pl. a papíripar több fát elpazarol, mint a bútoripar, de ilyenkor mindig megállok gondolkozni egy pillanatra az emberiség nagyravágyó és pazarló természetéről. Bocs a szentimentalizmusért, csak elmélkedek a világ pusztulásán...........)
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
A három függőleges elem tetejére szerelj fel 1-1 db 30x2-es laposvasat furatozva a tiplinek is. Atombiztos, ha fém 8mm-es dübellel mégy a betonba. (Épp a felszereléshez nem túl szerencsés két darabból építeni, ugyanis túl közel kell egymáshoz két tiplit (dübelt) a falba nyomni, és utóbbi esetében szétrepedhet a beton - én egy darabból csinálnám.) Ha jó a fúrókalapács, és mondjuk Hilti szár van benne, 10 perc, és már sörözhetsz a polc alatt.
De ha szétnézel a vasboltban, kell találnod bizalomgerjesztő vasalatot készen is. Nem fontos, hogy meglegyen 4 cm széles, és sima 1,5-2 mm vastag, egyenes, kadmiumozott vas is tökéletes. Ha ez konyhaszekrényt megbír tonnányi cserepekkel megrakva, ami pedig csak pozdorja, akkor nincs annyi könyv, ami letépné. A fához azért, ne 3x20as csavarokkal erősítsd, hanem legalább 6x30-assal.
Ami fontos: A betonba icipicit lefele süllyedő furatot készíts, hogy a súly ne tudja kihúzni a tiplit - bár a dübel önfeszítő, mindenhogy erősen tart, de biztos, ami biztos.[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Ami a deszka kontra pallót illeti, négy centi vastagságot kért az ismerős, így kell neki, pont.
Két darabból fogom megcsinálni, valóban ez tűnik a legoptimálisabb megoldásnak, minden szemszögből nézve.
Már csak a függesztés kérdéses, valójában ez foglalkoztat a leginkább a súly és a leszakadás miatt, ahogy Soká említette. A tömör beton bírni fogja a terhelést, de kérdésem, hogy milyen vasalatot vegyek a polchoz, hányat, milyen sűrűn és hova csavarozzam őket... stb. Lévén kis könyvtárként is funkcionáló, keveset használt vendégszobába lesz, az esztétikum annyira nem lényeg. Biztonságos legyen!
Maga a fellógatás más kérdés, azt a tulaj saját maga akarja csinálni. Én csak összerakom a bútort és házhoz viszem.MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
nagyúr
válasz thyeby #50305 üzenetére
"Majd megtapasztalod, hogy vannak olyan munkák, ahova még a 3 db akkus fúró is kevés."
Gyakran dolgozok én 3-4 fúróval is egyszerre, csak eddig ezt 1 db akkus, és 2-3 vezetékessel oldottam meg. (Vezetékesem van egy raklappal.) De basszus, öregszem, miért ne kényeztessem magam végre, hogy egy kicsit kényelmesebb legyen? Emiatt vettem a +2 db. aksis gépet. (Magamra költök legkevésbé, annyi minden másra kell a lóvé, de most kirúgtam a hámból, egyszer élünk, sokat mondok, ha kétszer. )
-
Soká
senior tag
válasz kapu2006 #50329 üzenetére
Tekintettel arra, hogy nem egy kész tárgyat kell szeretnünk vagy nemszeretnünk, ami ugyebár eső után köpönyeg lenne, így én is elmondom a "szerintemet".
Választás kérdése, hogy milyen vastag anyagból dolgozzon az ember. A feladatot ellátja egy collos deszkából készült polc is, de aki 4cm-es anyagból szeretné, az annyit jelent, hogy ha van elegendő tér, akkor a végeredmény nagyon stabil, nagyvonalú megoldás lesz. Furcsa módon ez a nagyvonalúság akkor fog érvényesülni ha a polcok nem lesznek roskadásig telepakolva könyvvel, hanem marad bennük "luft" bőven.
Az én személyes tapasztalatom az, hogy ha kicsit is a praktikum oldaláról közelítünk, akkor érdemes kerülni a nagy, egy darabból készült bútorokat. Aki úgymond beépített bútorként kívánja kezelni, tehát ha költözik, akkor otthagyja, ha pedig szeretné átrendezni a lakást, akkor hajlandó megválni tőle, akkor legyen egy darabból. Minden más esetben jobb és praktikusabb a több kisebb darabból álló bútor.
Én szerencsésebb megoldásnak gondolnám kapu2006 kétdarabos megoldását, maradva a kétcollos megoldásnál. Megjegyzem a bútor akkor fog szépen mutatni ha a fal egyenes! Két és fél méter - elég sokkíváncsi vagyok hogy felfekszik-e szépen a bútor a falra, ha igen, akkor pirospont a kőművesnek.
Tekintettel arra, hogy ez azért egy komoly súlyú bútor lesz, így a függesztést tessék majd alaposan és jól megcsinálni! Nem igazán megnyugtató egy ilyen faliszekrény alatt aludni, ha leszakad, akkor az halálos lehet.
A 30cm-es mélység akkor is elég ha valaki képzőművészeti albumokat gyűjt.
Viszont ilyen széles anyagot egy deszkából készíteni az elég csücskös. Húrvágású anyagból biztosan nem csinálnám. -
kapu2006
tag
válasz generatoros #50313 üzenetére
Mindhárom vízszintest egybe csinálnám, és a függőleges osztókat vágnám be közé.
Vagy így:
Két önálló polc.
Semmiképpen sem csinálnám 4 cm vastag pallóból.[ Szerkesztve ]
-
totoka2
tag
válasz pacman_123 #50282 üzenetére
Ahogy látom, nálad már megvolt a célzóvíz a kőműveseknek zsaluzás előtt ... nálunk olyan csálé volt a beton miután felszedtem a járólapokat, hogy nem akartam hinni a szememnek. Volt néhány lépcső ahol a burkoló 3 !!! lap (bőven aládolgozva ragasztóval) egymásra ragasztásával kompenzálta a zsalu ferdesége miatti lépésmélység különbséget. szerencsére a vízszintben "csak" 10-13mm különbségek vannak.
-
totoka2
tag
Első ötlet nekem is a PUR hab volt (nem expanzív =ragasztohab) igy nem kell sulyozni, csak erről a megoldasrol azt hallottam, hogy idővel a mozgás miatt nyikoroghat, illetve nem tudom, hogy a néhol 10-13mm vizszintezesi vastagsagnal hogy bírja lekovetni a fa mozgását (idővel nem válik e el a betontol/lepcsőlaptól)
Szilónál alapozni terveztem a betont a tapadás miatt, csak szilóból kellene 15-20 tubus is, ami sokkal drágább az 1-2 palack PUR/ragasztó habnál (ami nem zavarna, ha valaki azt mondaná, hogy ne sajnaljam, mert az a tuti megoldás). -
thyeby
őstag
válasz pali923 #50318 üzenetére
Azért azt tudni kell, hogy még a nagynevű gyártók se tolakszanak egy évnél hosszabb akku garanciával.
De a lítiumos akkuk jók. Bírják sokáig. (nekem van két 12 éves, és pontosan ugyanannyit tud most is, mint vacsiúj korában anno)
Én inkább annak drukkolok, hogy a gépbe ne legyen valami gyenge láncszem. Mittudomén, az egyik régebbi ződ parkside fúrógép sorozat tagjai tömegesen álltak le kondenzátor és tirisztor hibával. Kidobálták mindet raklapszámra. Két körömnyi alkatrész miatt, ami házilag is beforrasztható.Ha megszűnik a pótakku lehetősége hamarabb, mint vártuk? Semmi baj! Vegyük észre hogy az akku szétcsavarozható, a cellák pedig cserélhetők így egyszerűen. Ki mint oldja meg majd. Bevállalósabbak homemade (már régóta lehet kapni előre pontheggesztett cellapack-ot), biztonságra ácsingók megbíznak szakműhelyt vele.
-
nagyúr
-
pali923
aktív tag
válasz thyeby #50302 üzenetére
Itt írta mdk01, hogy a boltvezető szerint 1 vagy 3 év a garancia az akksira. A pótakksi füzetében 6 hónap van. Az is igaz, hogy a géphez adott jótállási jegy egy általános irat, mindenhez ezt adják, ezért kell hozzá a nyugta. Az 5 év garancia csak a csomagolás kartonján van (el is tettem, pedig nem szoktam).
Szóval egy kicsit zűrzavaros ez az egész, nincs igazi, leírt információ erről, szinte csak mendemondák és reklámszövegek. A Lidl garanciális szervizének és az ügyintézésnek jó híre van, és elég nagyvonalúak is. Reméljük, ez így is marad. De még jobb, ha pont annyi bajom lenne ezzel a géppel, mint az eddigi csavarozóimmal: egyiket sem kellett szerelni, legfeljebb az akksi szállt el, de ez természetes. Mivel most komplett sorokat kezdtek árulni, bízzunk benne, hogy ez az akku meg sokáig pótolható lesz. Ha mégsem, akkor ez volt az utolsó zöldségboltos gépem (jól kitolok velük).A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
-
thyeby
őstag
válasz Grizzlu #50312 üzenetére
Ha egy darabból lenne a vízszintes alsó és felső, akkor
- Nehezebb elkészíteni.
- Nehezebb pontosan falra szerelni. (úgy, hogy a három felfüggesztési pont egyformán terhelődjön)
- Drágább a fahibákat, göcsöket kiejteni.
- Statikailag gyengébb.Így meg:
for i:= 1 to 3 do
begin
300x800x40 elkészít
end;
for j:= 1 to 6 do
begin
1190x300x40 elkészít
end;
összecsapol, pácol | lakkoz, elvisz, felszerel, sört elfogad, elismerést zsebretesz, királyságot élvez;
end.Több fa van, mint asztalos!
-
generatoros
tag
válasz thyeby #50310 üzenetére
Nem akarom én leértékelni a lucot és a keménypapírt sem, azt akartam érzékeltetni, hogy az ikeának elég komoly formatervező csapata van és elkészítenek egy formabontó 4-5 cm vastag polcot, de jól tudják hogy ez a hagyományos formavilágban, mint amit te is rajzoltál / szerintem még rosszul is)nem fog jól mutatni, ezért mondtam vagy pontos másolat vagy tervezői érzék kell hozzá, ha mást csinálunk az ő ötletükből. Ez az én gondolatom erről a polcról, de senkinek nem kötelező elfogadni , bántana, ha ilyen kihallása lenne. A rajzról az a gondolatom, hogy a vizszintes alsó és felső polcnak egy darabból kellene lenni, ha nem tévedek, ha igen akkor kissé megégettem magam és akkor bocs.
-
Grizzlu
tag
válasz generatoros #50309 üzenetére
Annak hívjuk, aminek akarjuk. Ő ezt akarta: vastag legyen, és szögegyszerű; egyenesek, derékszögek, kockák, négyszögek. Még profilt sem szeretne az élekre. Programozó az illető Végül is keményvonalas északi dizájn, ja. Mint egy 850-es Volvo
[ Szerkesztve ]
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
-
thyeby
őstag
válasz generatoros #50309 üzenetére
Azért ezt nem lehet a keménypapírhoz hasonlítani. Akkor se, ha 'csak' luc.
-
generatoros
tag
válasz Grizzlu #50307 üzenetére
A 4cm vastag polc az valami IKEÁ-s dizájn ugye? Vigyázni kell, pontos másolat ami ilyenkor jó lehet vagy rendelkezni kell valamilyen belsőépítészeti vénával. ha erről van szó, mert ők nagyon jól tudják, hogy milyen rögzítés és forma kell ahhoz , hogy jól mutasson a különben keménypapírból készült 4cm- es termékük.
-
Grizzlu
tag
válasz thyeby #50306 üzenetére
Úgy terveztem, hogy lesz benne egy vízszintes polc, és egy, vagy kettő pár köztes függő osztó, hogy el legyen osztva a függőleges terhelés valamelyest. Tiplivel szeretném megcsinálni a kötéseket.
[ Szerkesztve ]
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
thyeby
őstag
válasz liszi70 #50297 üzenetére
Majd megtapasztalod, hogy vannak olyan munkák, ahova még a 3 db akkus fúró is kevés. De kettővel dolgozni elég gyakran kell - úgymint plédájul előfúr, vagy zenkol, becsavar. És ezt élvezettel fogod ezután megszokni.
Ha jól belegondolsz, hát 15 ezerért lett másik fúrógéped is, mégpedig várhatóan tartósan jóféle. (annyiért még egy szaros blekendekkert se adnak, öregem)
Idehaza néztem a 4 AH-s súlyát. (no, én nem tettem patikamérlegre, hanem csak úgy megemelgettem, hogy saccra mennyi) Egy súlycsoportban van a Makita 12V 2Ah NiCd akkujával.
De jó ez a lítium technológia!Több fa van, mint asztalos!
-
Grizzlu
tag
válasz thyeby #50301 üzenetére
Nem 250 centi magas, hanem olyan széles, nyolcvan magas és harminc mély. Tömör betonfalra kellene fellógatni olyan 1,5 méter magasságba. Pont ez aggaszt, hogy ilyen szélességnél nem -e fog meghajlani az idők során.
Borovi nem játszik, túl drága nekik.Generatoros: Minden része 4 cm vastag, így szeretné az ismerősöm.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Legkíváncsibb arra vagyok, hogy a Te kezeid közt hogy fog szolgálni mondjuk fél év fingatás után. (Az én feladataimra inkább a 12 V-os kategória simul, emezt a 20V-ot csak ritkán fogom elővenni.)
Nem áfa igénylésről írtam én, hanem áfás számla kérésről. Magyarul, ha vállalkozó vagy, növelheted a vételárral a mérleged kiadás oldalát. Ez blokk ellenében nem tehető meg, csak számla ellenében. Ha áfa körben vagy, úgy az áfát is visszaigényelheted. Ez sem megy áfás számla nélkül.
Navégre! Telefonszám a blokk hátulján. A picsa forgatta azt a blokkot.
A sarokcsiszoló manualban hivatkoznak valami hasonlóra, mint az ügyfélszolgálat, hogy onnan lehet rendelni szikrafogót vágáshoz, mert az nem tartozék. De sehun nem leltem, hogy akkor honnan is? Majd az ügyfélszolgálat megmondi.Este ... ööö estébb írok az angle grinder unboxing utáni első benyomásokról, most még fűrészelnem kell.
A mi lidinkben 4 Ah-s nem is volt. Elfogyott reggelre, vagy nem is érkezett, nemtom. A 2Ah árára az újságból emlékszem, hogy az hét ropi. És érdekes, nyolcért meg ott volt a 2Ah-s + töltö bundle.
-
thyeby
őstag
válasz pali923 #50300 üzenetére
Nagyon új még a lidinek ez a szektor.
Akksira én 1 évet olvastam valahol, gépre meg repkednek itt mindenfélék.Igazoltatja a rendőr a teherautóst.
- Mit szállít?
- Dzsemet.
- Hhíjj, az iskoláját, itt valami nagyon nem stimmel. Kérem szálljon ki!
- Miért, biztos úr?
- Maga azt mondja, dzsemet szállít. A fuvarlevélre az van írva, hogy jam. Felnézek a platóra, ott egy csomó lekvár.No, körülbelül így kezelik a lidi katonák ezt a performance dolgot. Hát ez nem kirívó teljesítmény. Nem tudom bántani őket. Ezt valamelyik marketing vezérnek kellett volna előrelátóan leszervezni, ám nagyon érezhető, hogy erre a részére gondolni se akart.
Mondjuk az áron szépen tükröződik, hogy bár a termék jó, a vele járó sallangmunkákba nem fecöltek semmi energiát. Végül is a lényeg az, hogy a termék jó. Igen rugalmas a magyar vásárlóerő az ilyen dolgok kezeléséhez.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Grizzlu #50298 üzenetére
Ilyen vastagságnál mehet nyugodtan akár egy darabból is. Ha alapos akarsz lenni, akkor 4x75 csíkokra visszavágod, összeforgatva kitáblásítod. (nyilván utóbbi a tuti.)
Felfüggesztést nem igazán értem. A falra akarsz akasztani egy kétésfél méter magos regált? Vagy csak rögzítenéd? Ha utóbbi, akkor legfelül, középen egy ponton.
A 300 szélesség nem is kompromisszumos, hanem szinte szabványméret. (Nem szoktál járni néha az ikakikában?)
Értékét viszont nagyon nagyban növelnéd, ha boroviból csinálnád. De ha luc, akkor legalább válogass sűrű erezetűt.
(Egyébként sokat javít, ha palló helyett duplungolt collossal dolgozol. Teherbíróbb is, az egyenest is jobban tartja. És ha duplungolsz, nem is kell visszavágni, újratáblásítani, mehet egy darabból - már ha van 300-as deszkád elég.)Több fa van, mint asztalos!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Liftor Active fekete, szövet + háló ÚJ BONTATLAN
- -60% ÚJ Soflow SO X elektromos roller, BONTATLAN
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- XL - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- SZINTE ÚJ, GARIS, 2024 SENCORE S70 400W EROLLER
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest