Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz HSM #44528 üzenetére

Új M1(P) vs teszt a HWUB-tól: [link]

Az M1P előnye sok esetben elég tisztességes és ha a fogyasztást is figyelembe veszed, akkor eléggé tekintélyt parancsoló.

Ugyanakkor a a különbség nagyjából akkora, amekkorát egy olyan termék hoz, ami egy új gyártástechnológián készül és amit a tervező nagyon oda akar tenni.

teljesítmény tekintetében az 5nm-es M1P több esetben pariban van az x86-os konkurenciával. Némely esetben a különbség nagyobb, de úgy vettem észre, hogy azok tipikusan azok a helyzetek, amikor képbe kerül egy dGPU is.

Ami a fogyasztást illeti az amd épp most dobta be, hogy az 5nm 2x power efficiency és 2x density. Ha mondjuk 20%-kal magasabb IPC-t számolunk és pontosan ennyivel alacsonyabb turbó órajeleket is egy 5nm-es cpu esetén, akkor egészen biztosan nagyon másként néznének ki az x86-os procik fogyasztási mutatói is.

Nem állítom, hogy na majd jön az AMD 5nm-en és agyonveri az M1-et, de ezek alapján úgy tűnik, hogy a zen4+N5 képességeire vonatkozó racionális várakozások mellett várható, hogy versenyképes terméket fognak tudni lerakni.

Hát persze az igaz, hogy később. Ha mondjuk az AMD-nek 2022 év végén lesz hozzáférése N5-ön APU-kat gyártani, akkor az ugye az M1-hez képest 2, az M1P-hez képest 1 évvel későbbi terméket jelent. De ez a különbség mindig megmarad, amíg az Apple el tudja vinni 1-2 évvel hamarabb a legfejlettebb gyártástechnológiát.

Kár, hogy ebben nem szerepelt még az Alder Lake-P. Lehet, hogy egy karhosszal jobb eredményt nyújtott volna a Cezanne-nál. De az is teljesen nyilvánvaló, hogy az Intel akkor fogja tudni visszavenni az szellemi elsőségét az Apple-től, ha
    - a saját gyártástechnológiájával beelőzi a TSMC-t
    - bevásárolja magát a TSMC-nél a legújabb gyártástechnológiára az Apple elé.

Én egyikre se látok nagy esélyt. Egyrészt az Apple mellényzsebből fel tudná vásárolni az Intelt vagy a TSMC-t. Ezt a financiális lóerőt nehéz volna überelni.
    Másrészt arról is volt már szó, hogy a TSMC azért jobb, mert sok a partner. Szerintem egyébként nem biztos hogy csak ez. Hanem mert az Apple financiális lóereje hajtja a kerekeket.

Új hozzászólás Aktív témák