Hirdetés

2024. május 31., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#37496) b. válasza korcsi (#37493) üzenetére


b.
félisten

Kihozatal szempontjából lehet, hogy jobb, de hatásfok szempontjából még kihívásokkal küszködik. jelenleg EUV még nem működik jobb hatásfokkal, hatalmas energiaigénye van.De elméletileg majd fog-.TSMC nél még kísérleti fázisban van a 7 nm EUV és ezt majd a megrendelők eldöntik, melyiket kívánják megfizetni.
Elméletileg pár hónapon belül TSMC elindítja az 5 nm-t kísérleti gyártáson, aminél már csak EUV lesz, nem lesz más opció. Az új Gépeket és gyártósorokat be kell állítani, a jelentős tényezőt kitevő hűtést abszolválni kell, a gyártási ciklust ezzel és ehhez optimalizálni és összehangolni kell.Ez mind idő és termelés kiesés. ott sem olyan egyszerű az átállás mert teljesen új gépekre van szükség.Ennél a 7nm nél a régi gyártósort használják továbbfejlesztve még ha 4xrétegeléssel is jön létre.Persze EUV jobb amúgy, ha működik,de ott nem biztos, hogy első körben a navi lesz a fő jelentőségű tényező, hanem Apple gondolom, mert drága lesz. Ha Apple esetleg ráugrik az 5nm-re akkor persze szabad a pálya.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.