Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pikari
üzenetére
Amúgy nekem evvel az a bajom, hogy nincs Apple vasam, sem tapasztalatom. Tehát sokkal kevésbé tudok pattogni mint pld egy erős madness W98 gép esetén...fentiek miatt nem is lenne jogos, a netes x86/64 teszteket is érdeklődéssel olvasom, aztán a saját tesztpadomon néha elég eltérő eredményeket kapok.
Viszont elgondolkodtató : relatíve újabb modellek esetén is az Alma 8GB RAMal operál, namost mi is van ??...
Én mint egy átlagnyugger, a következő gépembe 128GB RAMal tervezek, mit tud gyorsabban, hatékonyabban megoldani az Alma 8Gigában, az még ultraZip tömörítéssel is ultra-gyenge-lassú...
, javítsatok ki, ha én vagyok nagyon tájékozatlan. -
válasz
Pikari
üzenetére
Nem igaz, kevés tudással kijelentett egybitesre rövidített lózung. Sokak szerint Erik fiai és a Nokia is halottak.
kb a pentium2 processzor teljesítményét tudta azonos órajelen
Megjelenésekor nem volt P2.
az ibm pedig képtelen volt ezt valaha is érdemben feljavítani.
Később 64 bites lett, FPU-ban kigyúrták, annyira, hogy a P4-gyekket simán verte sokkal alacsonyabb órajelen. Egy olyan időszakban épített rá az Apple, méghozzá sikerrel az a G5 szériáig amikor a teljesítmény duplázódott legalább évente. Amúgy nem maga az IBM tervezte, hanem a 3 cég közös csapata, innen eredeztethető a mai M1-et fejlesztő Apple csapat.
A vége ennek az lett, hogy a piaci részesedését pár év alatt felzabálta az x86 és az arm.
Ha csak a számítógépeket nézzük 10+ év az nem néhány. A Core2-ig bírták az iramot egy olyan időablakban amikor a teljesítmény évente ugrott a duplájára. Első 601-es alapú gép 93-as, a G5-ös Mac-ek meg 2003-ban kerültek gyártásba és olyan 2006-ig mentek. Embeddedben még tovább. Ez nem pár év.
A RS/6000-re sem a linux a jó megoldás.
-
ityam
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Hát nem vagyok nagy informatikus. Gondolom itt valami linuxot kell felraknom egy gépre amire rácsatlakozik ez a gép(windowsból kiindulva valami remote desktop féleséggel)?
Ilyen nem izgat.
Az AIX rendszer sem izgat mert semmit nem tudok róla. Fel lehet biztos rakni hogy működjön. De hozzánemértőként mit tudok nézegetni rajta?
Egy powerpc NTvel legalább a környezet ismerős. Ott tudok próbálgatni mi megy és mi nem -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Amúgy nyilván segíti valaki, mert induláskor még a monitort se tudja bedugni, utána meg már újrapasztáz? Gondolom mindig a kezébe adták, hogy épp eztt csinálja. A hűtőt se le se fel pattintani nem láttuk pl.
Gyanítom, hogy a gép idősebb mint a csaj. (2003 ősze - 2004 tavasza körüli lehet a gép : Barton 2500+, 512MB RAM, GeF4 MX440) -
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Én természetesen lapot is az adott korszakhoz választok.
Pl. 775-re a 2008-as csúcs a p45, x48, nforce 790i teljesen jó a q9650-hez, qx9770-hez.
De Pentium 4-hez eszembe se jutna, hisz az 2004-ben volt, ahhoz egy ABIT AA8 925x alaplapot tettem.
Pentium D-hez pedig 955x, 975x, nforce 4 sli passzol
A core2quad qx6700-át pedig egy nforce 680i chipes evga lappal raktam össze. -
válasz
Pikari
üzenetére
A lemez méretét le tudod korlátozni BIOS-ban. Ugye nem gondolod, hogy rajtad kívül senki nem ért a régebbi számítógépekhez, aki YT-ra videókat töltöget fel? Az durva vóna.
Kérdésedre itt a válasz: https://www.youtube.com/watch?v=cCulATQ7GlM
A feltöltő honlapjáról én használtam a Windows 98 drivereket és működtek, főleg az USB volt nagyon hasznos.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Azt feltételeztem hogy ez egy bevált rendszer mert végülis csak egy rakás gomb meg analóg érzékelő az egész. Azaz gyakorlatilag ugyan olyan mint egy billentyűzet vagy egér.
Analóg rész is ad egy értéket éppen hol van azt kész, eszméletlen egyszerű szerkezet.
Erre meg a játék követel meg dolgokat, totál elmebaj. Egy játéknak semmi köze ne legyen ahhoz hogy milyen controllerem van. Kapja az inputot bebindelve és kész.
Szóval kell szereznem egy logiteches usb-gameport adaptert de persze kipróbálom majd azt ami a másikhoz van hogy biztosra menjek.Pista0001
Igazából én magam aktívan akkor használtam contollert amikor PS1, Dreamcast meg N64 volt, gimis koromban (bár controllerel C&C-zni horror volt egér után, hát még az FPS játékok. de volt azért sok ami jó volt vele). Joysticokat meg c64-hez, illetve analóg joy-t meg pár szimhez de kimondottan nem vagyok egy controlleres ember. -
válasz
Pikari
üzenetére
Az én szívem is örömmel tölti el, hogy az általános Lösungot pontos információkkal egészíthettem ki.
Az ehhez hasonló gépek a testvéri Szovjetunióban a 80-as évek második felében jelentek meg. A kép idejét tippeltem, de a cikket megnézve ott a felirat, hogy 1983-as. Ezért 99,9% nem lehetett ruszki gép.
A homemade cucc ezen a képen a ház alapján nem áll meg, műanyagból lehúzott, de ránézésre is tejfölösdoboz minőségű. A házilag készült lemez ház vagy fából faragott valami volt, vagy valami más tákolás. A házi gyártmányokból a kedvencem a Homelab ami egy aktatáskába lett beépítve. A készítője Fushiba 80-nak nevezte el. Fémipari alapképzés keretében nekünk tanították, hogy miként lehet hasonlót összehozni megfelelően, szálhúzott aluból vagy festett lemezből, letraset felirattal.
A HL amúgy nagyon érdekes, mert az egy keveréke volt az "undeground 2-3 fős" és az államilag támogatott (eleinte tűrt) működésnek. Az elején iskolás korú testvérek fejlesztették, majd ebből lett egy homemade kit. A házilag sütőben készült billentyűzetes szintről gyorsan kinőtte magát az egész. A Neumann társaság támogatásának köszönhetően párhuzamosan készült a jobb minőségű negyed/fél/egész kit a HCC vonalnak és elindult a Boscooppal a hivatalos gyártás is.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Teljesen hivatalos, nem fekete gyártású: Boscoop-Personal GT. Korai példány, mert a későbbiek feketék lettek és Aircomp feliratot kaptak. Közvetlen állami támogatást nem kaptak a Lukács testvérek, de a Neumann Társaság felkarolta őket és százas nagyságrendben építették a klubjaikban. Még gép építő tábort is szerveztek.
szerk: A Neumann támogatását érdemes jobban kibontani: Társadalmi szervezetként nem működhettek megfelelő ideológiai irányítás nélkül. Magyarul a felkarolás nem ment volna a párt hallgatólagos beleegyezése nélkül. Végig a tűrt-tiltott között egyensúlyoztak, még a 2. iskolaszámítógép pályázaton is elindultak az aktuális modelljükkel a Likács fivérek.
szerk 2: Kép + leírás
-
válasz
Pikari
üzenetére
Én nem értek hozzá hogy mennyi kondi kell. AM3 M4A88TD-V-EVO-USB3-ASUS és AM3+ M5A97 EVO R2.0-ASUS még működnek.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
2x CD iras az 300kB/sec
1xDVD az1350kB/sec, azaz 9xCD irasazert azt akarmi letolta 32MB RAM mellett, foleg ha kulon HDD is volt neki erre, nem csak particio
a gond azoknal volt, ahol csak 8-12MB RAM volt a gepben, mert annyival a Win95/98 alapbol is sokat swap-lt, meg vmi puruttya, particionalt HDD, amiben keves a cache, pl a Quantum LCT-k
emlexem meg neztuk is, hogy hiaba 7200rpm-s, a Maxtor 5400rpm-se siman gyorsabb nala a joval nagyobb cache-e miatt, a WD meg foleg jobb
kesobb a PC-k is sokkal gyorsabbak lettek minden szempontbol, CD iras alig igenyelt CPU idot
nekem a Cerka mar 128MB-l inditodott, a Duron mar 256MB-lott mar az hogy irsz egy CD-t vagy DVD-t az lofutty terheles nem volt sima ATA133 vagy kesobb a SATA150-l is
pl 2003-ban "Mokép" fedonevu kollega, a 4db SATA iroval irta a DVD-ket egyszerre
Abit IC7-Max3, P4-3000/800, 2x512MB DDR400 dual-channel
deszka 2xIDE meg 6xSATA alapbol
minden iro kulon SATA-n figyelt nyilvan4-5 evvel korabban meg a 8-16x CD iras volt meg a fubazzeg
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Fogalmazd maskent
minden procinak meg van a helye, es ha tudnak skalazni, nincs mas hatekony modja sebessegben feljebb lepni.Szerverekhez nem ertek, csak hasznalom oket vpsen keresztul, de azt nem nehez belatni, hogy pl 8db 16 magos proci es egy db 128 magosnal mennyire masok a problemak, ha neked 128 magra van szukseged.
Ha 16 magig skalazol igen, hatekonyabb es gyorsabb a 16 magos a fogyasztasi keret, etc miatt. De ha annak a 8 gepnek kommunikalnia kell egymassal, mar nem biztos hogy gyorsabb. Ez rengeteg plusz problemat okoz, es valoszinuleg joval dragabb is lenne mindent tobbszorozni (alaplap, tap, memoriak, etc). Szoval igy elmeleti sikon is hatekonyabb es olcsobb megoldasnak tunik a sokmagos megoldas egy clusterben.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Te hoztad elő, nem más:
Nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy holmi ügyes gondolatmenet után megfelelő döntést fogsz hozni
Amit leírtam szakmai dolgokra most sem reagálsz. Ha nem ment volna át az egy sql szerver az inkább százas nagyságrend. Értelmes érvek és számok helyett szappanoperázol, amikor visszaidézek neked néhányat a sületlenségekből amit leírtál. Nem vitatkozol, csak kijelented őket. Szerinted EZ a helyes kommunikációs stratégia?
-
válasz
Pikari
üzenetére
P1-en van USB 1.1
486-os laptopomon volt DOS és win95 is amikor vettem az ezredforduló után,
nem emlékszem melyik, csak arra, hogy nagyon hamar lekaszálta magát.
Anno 8 MB RAM-al is elég jól ment, de később bővítettem, írtam is erről blogot.
486-os Laptop memóriabővítés -
válasz
Pikari
üzenetére
Közben butaságokat beszélsz általánosítva. Nem skálázódik, szar a szerver proci és ezek mellett a szakmai hozzáértésem kérdőjelezed meg úgy, hogy nem is tudod milyen rendszereink vannak.
Nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy holmi ügyes gondolatmenet után megfelelő döntést fogsz hozni arról, hogy hová jó a sokmagos processzor, ugyanis ezek a rendszerek nem úgy skálázódnak, ahogy gondolod.
Ez meg pontosan mutatja, hogy elképzelni sem tudod, hogy milyen amikor nem SOHO-ban tolod. Alapból 24 maggal indulunk a belépő szinten és 256GB memóriával, távmanagementtel stb. Ez adja nagyjából a gépek felét, mert pl. storage vagy mysql alá nem kell több. De van 64 magos procis szerver is, ezek tesznek ki 5-10%-ot rackben, de CPU-ban már a harmadát adják az infrának.
A 100 rack sem véletlenül lett 100 rack, és nem 2 db végtelen sok magos csodaprocesszor lett berakva egy gépbe.
Most pedig magyarázod, hogy a saját géped, miközben egyértelműen nem arról beszéltél, hanem általánosságban. Erre utalnak ezek:
megfelelő döntést fogsz hozni arról, hogy hová jó a sokmagos processzor
Egy valamire egy belépő szintű szerverprocesszor viszont biztosan jó: kicsalni a pénzedet
A legtöbb szerverproci egyébként teljesen alkalmatlan arra, amire reklámozzák. Egy több millió forintos 2x64 magos dual procis szerver gyakran konkrétan lassabb, mint egy egyszerű high end processzor magasabb órajellel, mivel nem tökéletesen skálázódnak a feladatok még akkor sem, ha azt a benyomást keltik, hogy igen, szóval pont ez a 16 mag az a határ, ami fölött elindul a szopóroller.
Az egészről ez jut eszembe:
Hát kérem szépen, először is: ez még nem végleges bizonyítvány - ez csak afféle lenyomat, amit ideiglenesen kiosztottak nekem.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Köszönöm, hogy hülyének nézel a munkámban. Mérek és az alapján döntök, sőt mérünk, mert több szem többet lát és az alapján hozunk döntést. Ezt persze időnként át kell gondolni, mert jönnek az új platformok, szoftverek. 100 rack környékén másként nem megy, fenékbe is rúgnának, ha nem lenne megalapozva, hogy mihez mit veszünk.
Aha, nem. SOHO-ban lehet, hogy otthon vagy, de ez nem az a szint.
-
válasz
Pikari
üzenetére
A sok magos procinak is megvan a megfelelő felhasználási profilja és a kevés magosnak is. Amit írtál az nem a nem megfelően választott felhasználás-CPU páros. A user errorból levonni azt, hogy a alkalmatlan arra amire reklámozzák értelmetlen.
A legtöbb szerverproci egyébként teljesen alkalmatlan arra, amire reklámozzák. Egy több millió forintos 2x64 magos dual procis szerver gyakran konkrétan lassabb, mint egy egyszerű high end processzor magasabb órajellel, mivel nem tökéletesen skálázódnak a feladatok még akkor sem, ha azt a benyomást keltik, hogy igen, szóval pont ez a 16 mag az a határ, ami fölött elindul a szopóroller.
A RAM felhasználás nem köthető a CPU felhasználáshoz egyértelműen, indoklás nélkül 0 pontot ér egy ilyen kijelentés. Teli lehet pakolni a RAM-ot minimális CPU felhasználással és kevés RAM használattal is ki tudok tömni 64 magot simán.
Ez a megfelelő felhasználás, a 128gb ramom tegnap is majdnem fullra tele volt.
KROK640:
és 1-1 feladatot kivéve jobban profitálnak 6-16 szál fölött az alkalmazások a magasabb órajelből mint a több szálból.
Ezért van desktop és szerver proci. Az utóbbiból meg legalább tucatnyi különböző paraméterezésű, ne legyünk már dilettánsok, hogy egyikre vagy másikra kijelentjük, hogy szar, miközben csak tudni kell, hogy mi mire jó. Nem busszal indulunk a pályaversenyen és sportmotorral próbáljuk elszállítani az óvodás csoportot.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Csekkoltam pár írást erről. Korai módszerekkel való crack elvileg lehetséges, modernnel nem. A mai korszerű elemzések kimutatnák a hosszú felezési idejű sugárzásnyomokat a földtani rétegekben, ami egy nem valószínű régi atomháborúra utalhatna. Ilyet nem találtak, valamint a C14 elemzések is sima, fejlett technika híjában levő birodalmakra utalnak csak. Minden régészeti tárgy, sőt a legelső elődeink csontjai is igazodnak a C14 elemzésekhez. Ok, 37000 év a biztos 100% minta, de kisebb valószínűséggel 60-100000 év is lehet.
112ezer éves elődünket pedig már egyértelműen azonosították, a közbeeső idő pedig elégtelen egy atomhatalom kialakulásához az előemberből.
Sztem kizárt egy előző birodalom atomháborús pusztulása. -
válasz
Pikari
üzenetére
Úgy legyen. Bár ma az a tendencia látszik inkább valószínűnek hogy kiírtjuk magunkat, még a globális éghajlati katasztrófa előtt. Valakinek előbb-utóbb elgurul a gyógyszere, és megnyomja a piros gombot, ne így legyen...
Kisebb embercsoportok elvileg túlélhetik a nukleáris telet is. A napunk hője pedig még csak 100millió év múlva kezd majd nőni, tehát lesz idő újrakezdeni, és normális fejlődéssel elérni más naprendszereket, ami alapvetően biztosíthatná a fajunk túlélését.
Vagy a feltörekvő új nemzedék ismét elpusztítja magát... -
vrob
aktív tag
válasz
Pikari
üzenetére
Érdekesek ezek az nx586-os procik és az egész platform. A kooprocija külön volt, de pont ez a része jóval lassabb volt a P1-esektől.
A cache gyorsítást viszont jól elkapták, csak azt meg az érkező Pentium Pro lecsapta a következő évben.
Én csak újságban láttam ilyet, ott is csak éppen megemlítették, nem tudom mennyi készülhetett belőlük.
[link]Az utódja jóval ismertebb lett (AMD K6)

-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
" A celeron teljesen használhatatlan volt játékra kb a quake3 korszak után." - a Quake 3 1999 december elején jött ki (előbb demo) pont mikor már meglett a TNT-m november legvégén, az egyik legszebb példa volt arra, hogy mennyivel jobb a TNT-m mint az S3Trio 3D/2X.
Na, de ezt a korszakot én 1999 decembere és mondjuk 2000 decembere közé teszem. Tehát ez azt jelenti, hogy szerinted 2001 elején a Celeron már használhatatlan volt játékra.
Ki kkell bárándítsalak, mert én, de hova tovább az osztálytársaim, a falu, de az egész haveri köröm Debrecennel együtt, minderről nem tudtak, és egyetlen példa kivételével (ahol volt pénz nagy PIII-ra) mindenki továbbra is Celeronon játszott.Abban senki sem kételkedik, hogy összességben clock-to-clock jobb volt a PIII játszani is, de a realitás nem az volt, hogy a magyar gamerek megengedhették volna maguknak a nagy PIII-at, és ár/érték arányban a Celeron sokkal jobb volt. A kimaradt budgetből pedig lehetett több RAM, jobb VGA, és ezek jobban domináltak a játékoknál. És akkor a tuningot még nem is említettem.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
en ezt sosem lattam igy
max szintetikus tesztekben, amikor vmire ki van sarkitva egy adott meres
de az sosem a valosagclock2clock a Cerka max 5-10%-n belul volt a P2-hoz kepest, sot, tobbnyire 0-5%-n belul
az 550-s Cerka siman hozta barmiben legalabb a 450MHz-s P2 szintjet, de vmiben 10-15% meg gyorsabb is volt nala, a +20% orajele meg kikompenzalta a kevesebb L2 cache-tugyanis a Cerka-nal a 128kB L2 cache on-die full speed volt, a P2-ben meg az 512kB off-die half speed es ez miatt nagyobb kesleltetese is volt
-------------
a VIA-s anyulapoknal meg fel kellett rakni a 4in1 drivert, mint K7-knel is, azzal kozel BX RAM savszelesseget tudott az is
csak erre lusta volt egy csomo juzer, mert a intel-nel nem volt szukseg ra, felismerte magatol a Win98
Via-nal meg ha nem raktad fel azt, akkor lassu volt es az egesz gepre kihatott, mivel az boven a win98 relase-e utan jelent csak meg es rendes driver nelkul nem latta jolAbit BH6 egyebkent pont nem volt egy draga BX-s alaplap, boldog-boldogtalan azt vette tunnerolni
amugy en VIA-s alaplapokat en csak P3-knal lattam eloszor 2000-1 korul
addigra elso Cerka tunnerolos korszak reg lefutott a BX-kkel -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Abban igazad van, hogy a Celeronok javarésze VIA-s lapban volt, és a MHZ növelésével nyílhat az olló, de clock to clock még 500MHZ-en is igen csak kicsi a különbség, pláne, ha azt nézed, hogy az ára a P3-nak kb 3× volt a Celeronnak.
"az 550 mhz környékére húzott 400as celeront" csak kötekedek már egy kicsit
A 366-ost húztad 550-re, de felőlem lehet 400-as is, mindegy igazából. 700-as Coppermine-ra? Jó, hogy nem 1200-as Tualatinra rögtön!
Az alap állítás szerint a Katmaival és nem a Copperrel került össze...
A 700-as Copppert minimum is a Copper 566@850-el versenyeztetném, de ha az árukat nézzük, akkor akár egy 900@1100MHZ-es (később akár Tualatin
Celeron ) Copper Celeront is bedobhatok ellene, még jó eséllyel mindig olcsóbb lenne. (Akinek van erről az időszakról árlistája, linkeljen egyet)"ami eddig 10 fps volt, hirtelen 30 lett." - Ami a Celeron 550-en 10FPS, az szerintem a 700-as Copperen se több 13-15FPS-nél, kivéve ha valami célirányosan nagyon kell neki a cache. De a korszak játékaira ez nagyon nem volt jellemző.
-
czundermák
aktív tag
válasz
Pikari
üzenetére
Kifejezetten örülök, hogy ilyen mély diskurzus alakult ki a Celeronokról, mert alapvetően ez is a hardvertörténelem részét képezi.
Nem vallom eleve a "tosszuk tele csúcs hardverrel a gépet azt jólvanazúgy" vonalat, inkább próbálok reálisan építkezni, hiába van minden korra felsőkategóriás cuccom ugyan úgy. A csúcshajszolást és a mindig minél nagyobbat, vagy az elérhető legnagyobbat gépbe pakolást idővel meg lehet unni. Egy ideje érdekesebbnek tartom azokat az időszakokat, ahol adott CPU típusból például még nem volt elérhető a legnagyobb órajelű darab, és aköré rendszert építeni. Épp a Mendocino 366 is ilyen.A teljesítmény összehasonlítására tudom ajánlani a Slot 1 éra tesztem összefoglaló táblázatát, ebben részletes eredmények vannak. Asus P3V4X-ben tuningra is kerítettem sort, itt össze lehet vetni a tuningolt részeredményeket egymással.
-
vrob
aktív tag
válasz
Pikari
üzenetére
Az első Celeronok a legelső 100-as busszal érkező P2-esekkel versenyeztek 1998-ban. Hol volt még ekkor a P3?
A Celeron 300A egyszerre jelent meg a 450-es P2-vel.
Az volt az a pillanat, amikor a gagyi gépekkel is elértük a csúcsot.
A 450-re húzott Celeron simán hozta a legerősebb P2-őt átlag fps-ben.
Akkoriban nem mértük, de a low 1% vagy low 0,1% fps-ekben lett volna lassabb. A kisebb cache miatt érezhető volt kisebb lag a nagy P2-höz képest, de ennyi.1999 végén egy új generációs P3-533B már lenyomta a 133-as busszal, vagy egy K7-es, de ezek alatt nem volt értelme cserélni a Cerkáról.
-
ata99
tag
válasz
Pikari
üzenetére
Az alacsonyabb fesz meg ugye alacsonyabb hőtermelést jelent. Az 5050e a Phenom rézcsöves gyári hűtésével sem ment 54 fok főlé max tehelés alatt a 26 fokos szobában Amikor a bányászgépet raktuk össze ez is kritérium volt. Ott vérzett el a konfig amikor belekerült az RTX 3070-es. Nem akartunk semmi újat venni miatta, mert már akkor sejtettük, hogy eznem lesz hosszútávú...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
1999 belül sem mindegy, hogy mikorról beszélünk. '99 májusában vettem a gépemet (elején) akkor még a PII is 98K volt emlékeim szerint, a P3 meg egy komplett konfig ára.
A Savage 4 32MB az 20 ezer ft volt '99 november végén, erre emlékszem, mert pont akkor láttam meg, mikor megvettem az ASUS V3400TNT1 16MB-ot 31K-ért, hogy jajjj, lett volna 32MB-os VGA meg 20K-ért... De nem sokkal később vett egyet egy osztálytársam, szintén 366-osba, szintén 32MB mellé (akkor már csak annyim volt), és én szereltem be neki, és 1 óra alatt rájöttem, hogy a TNT1-el sokkal jobban jártam.
A Savage-t már csak azért sem mentegetjük, mert nem csak a sebességével volt baj, hanem grafikailag is full glitches volt, a fények rendszerint "a háttérből kivágva" jelentek meg és sorolhatnám.
Később egyébként többszür is hozta úgy az élet, hogy Savage 4-essel nyomultam, utoljára az 1700-as Celeronomba került egy Savage 4 32MB, de annyira tragikusan rossz volt (glitchek, fagyások), hogy inkább jött egy 2MB-os ATI VGA és (akkor még 1db) Voodoo 2 kombó. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
jah, hát ha így kontextus nélkül a korból kiemelve szidod csak, akkor persze. Feltétlezem sokkal később találkoztál velük mint a saját koruk.
De ilyen alapon mondhatnám azt is, hogy "ez a C2D is mekkora gyenge szar volt, hát ma már nem megyünk vele semmire, egy 10th gen I5 is megeszi reggelire". Pedig ezek a Mendocinok a maguk idejében pont olyan mágis okosságok voltak mint később a C2D-k, az extramogosított AMD CPU-k stb. -
ricsip
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
De ott van bármilyen rejtett hátrány, ami a spec sheet-ből nem olvasható ki semmilyen mágiával, csak éppen a valós teljesítmény feleződik?
Ugyebár itt még nincs dinamikus órajel (legalábbis a CPU-Z nálam fix 2000Mhz-t ír a 3800+ nál), sem power-limit-függő boost! Ergo ha mind2 processzor ugyanakkora órajelen megy, akkor a benchmark-ban ugyanannyit kellene hozniuk, hiába az egyiknek 30%-al alacsonyabb a fogyasztása. -
-
czundermák
aktív tag
válasz
Pikari
üzenetére
Persze, lehetne fejleszteni rajta, de a lényegét veszítené el, miszerint a Mendocinobol próbálom kihozni a legtöbbet az adott korszakból. A Coppermine Celeronok 2000 második félévben jöttek, ha jól emlékszem, az már erősen modern lenne bele.
Lapot is tudnék alá rakni másikat bőven, viszont épp a ZM6 az egyetlen s370-es PPGA alapú lapom, és közel egy éve össze volt már rakva. Valós felhasználás alatt semmit nem venni észre amúgy egy Katmaihoz képest sem ezen a procin.Próbaképpen lehet át rakom slot1-be BX alá, de kétlem hogy érdemi előrelépést hozna.
-
envagyok
veterán
-
válasz
Pikari
üzenetére
Közben kiszereltem, hétfőn elkezdek felhívni pár szervizt, ami ír táp javítást a profiljában, #pénznemszámít jeligére.
Össze van szegecselve ez a kotvány vacak táp, még bele se tudok nézni mi baja lehet.
Én IBM fan vagyok de ez a táp ez nem a jó vendortól való az tuti. Könnyű pille kis cucc. A PS/1 tápja ugyanez a formátum a zöld-fekete csápok nélkül, de vagy kétszer ilyen nehéz.Akárhogy is, ennek a gépnek működnie kell, nemrég hoztam el ezt a gyönyörű lecsúszó ajtós P1-es Aptivát, már be volt lakva GUSsal, SB16-tal, Voodoo 1-gyel, úton hozzá ebayről a VRAM update chipek, már csak a Necroware tervezte VRM modult kellett volna megrendelnem, amivel 200-as MMX is mehetett volna bele, és kész lett volna az álom Win 95-ös gépem
Most kicsit napolódik emiatt, de addig is visszapakoltam mindent a 486-os PS/1-be, amibe közben megjött a multi kontroller és sidi fórumtárs jóvoltából a LAN kártyára haxolt ROM-mal hibátlanul hasít a válogatós g*ci most már 4GB-s CF kártyával
-
válasz
Pikari
üzenetére
Jó tipp, az alaplapi zöld-feketénél rá volt írva hogy +3.3V.
Viszont ez a csati máshogy van bemetszve mint másik ilyen színű, úgyhogy lehet, hogy van köztük eltérés.
Az a PCI/ISA riserre megy, és ott nincs ráírva, mit szeretne, csak hogy melyik oldal a pozitív (nem mintha rá lehetne dugni fordítva). -
válasz
Pikari
üzenetére
Akkor valszeg Imi bácsitól nem sütött GPU- kat kaptam, mindössze csak paszta/pad nélkülit. Amelyik kibírta a 100+ fok gyorstesztet, az most is műkszik-persze renoválva. A RHD7950 rosált mindössze(azt sajnálom), visszaküldtem, vissza is utalta az árát. Viszont ő azt mondta, hogy nála rendben műkszik továbbra is
. -
ricsip
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Athlon 64 X2: ennek az alaplapja a GA-M55PLUS, azon pedig van 4-pin power, szóval azzal nem lesz gond tápcsere esetén.
Viszont mit csekkoljak le a CPU datasheet-ben (AMD-nek gondolom nincs olyanja mint ami az ARK inteléknél)? Pl. Athlon XP 2000+ meg van egy 2800+ talán.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Már nem emlékszem, de pont az volt a dillemám akkor, hogy hogy használjak ki egy dual cpu gépet, amikor igazából csak nt-től lenne értelme, de én 98 alatt akarok gémelni
El is engedtem azt a lapot. Talán oda fajult az a gondolat, hogy dual cpu, dual voodoo 2, rage fury maxx, live+vortex 2 szóval mindenben a dualitásra ment volna a gép, de ugye 98 alatt dual cpu support nincs, a rage-hez meg nt/2k stb úgyhogy csak papíron hangzott jól a build. 
De amúgy elengedek bármit ha belátom hogy nincs igazam, vagy hülyeség amit csinálok.Megkérdezhetem amúgy hogy milyen idős vagy? Tippre nagyon időset mondanék mert sajna az idősebb korosztályra fokozottan jellemző szokott lenni a ragaszkodás a nem bizonyított, és igazából bizonyíthatatlan, nagyotmondott hiedelmekhez amik egyszer jól hangzottak, de itt van Darth aki köztudottan nyugger és mégis a fordított retro úttörője úgyhogy már nem tudom mit gondoljak erről
-
válasz
Pikari
üzenetére
Én meg ismerek olyat aki látta a jetit, lehet megtörtént, de azért ne rettentsünk el senkit az erdőlátogatástól.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nekem ugyan nem kutyám, nem macskám az üzemeltetője, csak szerettem volna jelezni, hogy az egy közösség által összerakott és abszolút obscure hardvereket is sokszor tűpontosan bemutató oldal, talán ne kóklerezzük le, főleg hogy szerintem itt kb mindenki örömmel használja az adatbázisukat.
Én bent vagyok a Discord szerójukon is, abszolút oké közösség, persze hibák a feltöltött cuccban mindig előfodulhatnak, de miben nem, amit ember készít?
Szerintem nem jó ha ilyen befeszült vagy hülyeségeken, a múltkori AMD grafikás agymenésednél is a falat kapartam, pedig ez nem nekem rossz, hanem neked, csak nem tudsz róla, és én próbálok türelmes és elfogadó lenni, de azért a blődség detektorom most átverte a mennyezetet, jó hogy nem lakik fölöttem senki, csak a plafon és a szép kék ég

-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Pedig van pár:
SoundGalaxy [link]
Novex RadioActive: youtube [link] és a video alatt a driver [link]
FMBox: Soundforte SF16FMP kártyához [link]

Soundforte driver [link] - ebben benne van minden, ez a programcsokor Monty2-től.

Felkerült a rádiós hangkártya programja és két fényképem is a TheRetroWeb oldalra, a nevemmel. Program kicsit eldugva de ott van az is.
SF16FMP [link]
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, sajnos ment az átnevezgetés MXM-es kártyáknál is, de ott gyakorlatilag mára meg is szűnt a szabvány
, továbbá ahogy írtam is ma már csak az RX560 XT kártyáknak van értelme, mert kenterbe veri az UHD630-as IGP-t. Akinek kicsit erősebb kell annak jó lehet a GTX1650 ha talál normális áron, az újabbak mind túlárazottak sajnos. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Valóban elképesztően részletes, és gigantikus pálya van, ezen a képen nem is látszik, de a játékból sok screenshoot elsőre fotónak tűnhet. (pár random képem ami hirtelen kezembe akadt, messze nem is a legjobbak)
kép 1
kép 2
kép 3
kép 4
kép 5Igazából nem csak rally, hanem a hatalmas openwordön belül az oldtimerektől a klasszikusokon át a rallyn, a terepjáróig, a szuper sport autókig minden megtalálható. Egy elképesztően összetett játék, de amúgy indul már 16GB RAMmal is, (de nagyon kér legalább 32GB-ot). Időnként pedig nagyon elszalad a RAM igénye, de eddig még csak 56GB RAM kellett volna neki legtöbb
(ehhez a játékhoz adott esetben lehet értelme a 64GBnak). Nyilván többet tud, mind grafikailag, mind komplexitásban, és erősebb gépet is kér egy ilyen játék mint mondjuk 15-20 évvel ezelőtti társai (C2D éra ilyesmi játékai)Amúgy - ha már rally - nagy kedvencem a Rally Championship 2000, amit anno még Celeron 366, 96MB RAM és TNT1 16MB kombón max grafikán 30FPS-el tudtam játszani 800×600-ban. Pár éve elővettem modern gépen is, még mai szemmel sem volt olyan rossz a látvány mindent maximumra tekerve.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Azt sose kételkedtem, hogy az NVidia mindig is népszerűbb volt mint az AMD/ATi, nem csak világ szinten, de még itthon is. Csak egyszerűen arra utaltam, hogy hatalmas ismerősi kör, vagy 4-5 nagyobb fórum népességének alapján az RX 470/570/480/580 kártyák gyakorlatilag népkártyák voltak, 10 emberből 5-nek tuti, hogy ezen négy variáns valamelyike volt.
Így talán nem is csoda, hogy nekem is volt belőlük rengeteg az elmúlt 2-3 évben, és most is van jelenleg egy RX470 4GB és egy RX570 8GB is.#118936 Pista0001 : igen, mindkét oldalnak. Csak az AMDnél mintha több lenne. De mindegy is, lassan megyek Rózsaszínpárducot nézni (az avatarod adta az ötletet)
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
ja, közben láttam, hogy linkelted.
"élethalál harcot vív egy fél gigás nvidia 9500gt-vel opengl alatt" - ma már az openGL-t nem nagyon használja semmi sem. Ha nem így lenne, akkor a Radeonok szinte piacképtelenek lennének, elvégre egy 512-es 9500GT-t sokkal olcsóbb nyilván legyártani mint egy 8GB-os W7100 FirePro-t. Ergo a Radeon nem csak teljesítményben de árazásban sem lenne versenyképes.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Az átnevezgetés az tényleg nagyon nagy szokásuk volt, maximum minimális változtatásokkal. Erről régebben asszem pont ebben a topicban írtam, csak nem találom

Nekem ezektől sokkal újabb kártyáim vannak, egy HD6850 1GB, egy RX470 4GB, és egy RX570 8GB. Egyelőre semmi bajuk sincs.
Az AMD modern kártyái meg legalább raknak elég VRAMot a kártyára, és a fogyasztásuk sem tekeri csapágyasra a villanyórát. Az igaz, hogy a driverekkel még mindig van néha baj, RT-ben és DLSS-ben pedig eléggé el vannak maradva.
Cserébe nem akarnak még 2025 közepén is 6-8GB VRAMmal házalni (khm... RTX5050, 5060) és nem butítanak le utólag kártyákat (RTX 3050, RTX 3060) -
válasz
Pikari
üzenetére
HD6870 van jelenleg félretróra az X99- ben - Giga 3 ventis szörny, tartalékba pedig a 2 ventis XFX 6870, ezek akkor jók a kb 2010 körüli évjáratra, úgy jön le a hsz- odból.
7950 lett volna még cél, de az rosált, visszaküldtem, Imi bá vissza is utalta a lóvét.
A 6870 szint sima felhasználáshoz asszem elég, itt nem nagyon kell nagyobb. Felette a GTX980Ti, de avval már olyan titániak a perdöntő 3DM01 pontok XP alatt, hogy nem lehet labdába rúgni, úgyhogy olyat nem rendelek, mert minek....
....Win98 a lényeg, azt a mezei ultra nitrogénes, ultra HOC csapat sem tudja űberelni, mert eleve azt sem tudják hogyan kell a modernre felpakolni a 98- at, úgyhogy meg vagyok nyugodva, ott még sok évig én fogom tartani a világrekordot. -
válasz
Pikari
üzenetére
AMD- t most nem is vennék. Nekem olyan behatárolhatatlan, hol is tartanak ma. Ha esetleg félmodern helyett modern mellett döntök a leendő modern Intelbe, akkor valami közepes NV RTX, azokat látom mit tudnak. Persze nyilván nem a '90 végűeket, a hajlíthatatlan táppal, mert hajlítva kigyulladnak
Meg a másodlagos ultraretró 7900GTX működése is kell, korábban összegeztem az igény irányt(lap+proci), de erre senki nem válaszolt, bár valszeg ez nem hiba, itthon a userek 99,99%- a nem tudja hogy a modern madness retrónak mik is az alapkövetelményei. -
válasz
Pikari
üzenetére
Érdekes, pont MMX-el kaptam teszt képet róla. Lehet megkérdőjelezhető?!
Én is raktam bele MMX-et, nem működött, de a CPU-t utána teszteltem másik gépben, abban működik, nem döglött meg.
De akkor nem kísértem tovább.
Ma hazamegyek és kipróbálom az ajánlásodat.
És akkor marad CPU-nak a Pentium 166Mhz SY016.
EDO ramhoz a korábbi verziók kézikönyve ezt írja:
Note: Board accepts EDO memory.
Gondolom így a későbbi verziónál sem vették ezt ki. -
ata99
tag
válasz
Pikari
üzenetére
Nyugtával dicsérd a napot! Nálam mindhárom lapra felment a Win7, de komolyabban nem teszteltem. De mivel az útjuk hozzád elég kalandos lehetett, én inkább a szállitás közben keletkezett károktól tartok. A kondik egy MSI MS-7500-asról vannak és talán elfogadható a minőségük
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
De azért kérdeztem mert az A64 alapúnak meg a P4-nek nem látni semmit a kupakján, a lapok tipusait sem sikerült kibogoznom (meg abból csak behatárolni lehet a procit).
Az Athlon XP meg tényleg nem lesz érdekes tuning szempontból, még azt sem tartom kizártnak, hogy Sempron az is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Tudományos Pandémia Klub
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpársportok
- Kicsomagoljuk és bemutatjuk a Poco F8 Ultrát
- Projektor topic
- PlayStation 5
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A26 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti OC 8GB Zalman Z1 PLUS ADATA 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Fehér -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, javítsatok ki, ha én vagyok nagyon tájékozatlan.
minden procinak meg van a helye, es ha tudnak skalazni, nincs mas hatekony modja sebessegben feljebb lepni.
.

A 366-ost húztad 550-re, de felőlem lehet 400-as is, mindegy igazából. 700-as Coppermine-ra? Jó, hogy nem 1200-as Tualatinra rögtön!
Tenyleg szar az osszes retro.
.

DarthSun