- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kempingezés és sátrazás
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640 #100696 üzenetére
Prescott/S478/533FSB van 2.8GHz- es is - [link]
Nem melegszik a Prescott, mindössze csak annyira, amekkora TDP- re van hitelesítve. 90-100W körüli procik, és ezt annó kis hűtővel, a korabeli rosszul szellőző házakban használták. Kell rá egy rendes hűtő, ilyen, vagy ez, valamint egy jól szellőző ház, meg rendes táp, ami 5/12V- on is ok - én alsótápos házba pakoltam, mondjuk a Giga táp, felsőtáposba való, így épphogy elértek a kábelek. TT hűtő 2ventivel, elől-hátul házventi, teljesen jó hőfokok.
Gondolj bele mai analógiával, a Zen 1600AF 65W, kevés rá a gyári Stealth hűtő, WPrismmel ok, utóbbit a 3800X- hez adják, arra meg ez kevés, kellett rá a 180W TDP- ig jó torony, pedig a Prism a legjobb gyári hűtő sztem.Nem gyorsabb a Northwood, esélye sincs, hiszen már a 3GHz- es D0- ás Presi is megfutja a fenti konfiban a 4GHz- et léghűtéssel, napira meg a 3.7 laza neki. Northwod már 3.5-3.6 körül is instabil. Clock to Clock is lassabb a Northwood, csak kell egy jó videókártya hogy kimutassa, pld a HD3850AGP
, de néztem 9600TX- el is, ez 9800Pro, csak kisebb órajelek. A Northwood eredményeit le sem mentettem, annyival gyengébb volt, hogy nem is foglakoztam publikálással.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #100696 üzenetére
Tuti nem throttlingol, 90 fokon sem vett vissza a P4 2,8 Prescottom divx encode közben.
Lassabb, ennek a belső felépítéshez lehet köze, az NW-ben rövidebbek a "futószalagok", ha a feladathoz ez az ideális, akkor az NW gyorsabb lesz.
A HT minden időben érdekes volt, hol hozott, hol vitt a sebességből, ez most is így van a 14.gen-ig bezárólag (AMD SMT szintén). -
válasz
KROK640 #100682 üzenetére
Pld a FreeDom mellett meg ott sem kell lenni, csak a partícionáló képernyőig, ha kiválasztottad a célt, go, aztán az utolsó boot után minden kulcsrakész, főleg P3-P4-Core2, szóval ilyen középretró gépek esetén, tehát kényelmes. Gyors ODD- ről nem is tart sokáig, ha penről is képes telepíteni a konfig, akkor meg még gyorsabb, legalábbis ha azt vesszük hogy nem kell driverezni, és az általánosan használt programokat is felpakolja. A játékok, spec programok persze a userre várnak, de az a moddolatlan verzió esetén is...
-
válasz
KROK640 #100651 üzenetére
2000 körül de voodoo2 is volt benne, aztán rá pár évre egy nagy ugrás volt 2000+ amd acorp 7kt266al lappal 256 sd ram ment tovább. Ti4200 lett hozzá.
balintka
Veszkompba vettem Abit geforce4 ti4200-est majd az megdöglött és lett az otes verziója. Ugyanitt lett Abit Nf7 és volt egy olyan hogy tévedesből 2600MP procit kaptam de nem reklamáltam mert 2.6ghz-en ment stabilan (2.9-en még bootolt) zalman 7000 hűtő de egy kondit félig kitörtem a lapon miatta. 4200-est már 6800gt(és ultra) váltott azt meg 8800gt... -
balintka
addikt
válasz
KROK640 #100643 üzenetére
Én is csak alkalomszerűen tervezem majd használni, 1 gép lesz gépházban a tartalék lapok, procik meg szétszerelve, zacsiban lesznek tárolva.
Ugyan az ST6-os gépet 2005-ben lecseréltem, de szerintem közel 2008-2009-ig megvolt, elvittem nagynénémékhez, ott szoktam még anno játszani rajta.
Akkor adtam el, amikor elromlott benne a 64 MB-os Abit GF4 Ti4200 8x kártyám (azt is emlékszem újonnan 42 ezer Ft körüli áron vettem, drága volt. De akkor itt Veszprémben nem volt 128 MB-os belőle, az csak pár ezerrel lett volna csak drágább. De az a régebbi AGP4x-es lett volna, az is megmaradt bennem). Akkorra már volt laptopja Internettel a nagynénémnek, aztán ezt az asztali gépet szinte nem is használtam, eladtam végül. Kár volt persze, így utólag.
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #100628 üzenetére
#100637 MasterDeeJay
Két CPUra rengeteg ok miatt nem izgultam annyira. Egyrészt a rohadt drága lap, nagyobb házra is szükségem lett volna, és a két CPU árára. Ugyanakkor nem jelentett dupla teljesítményt, hanem jó esetben is 50% plusz körül hozott, ugyanakkor azon Win 2000 alatt, ahol a játékok amúgyis gyatrábban futottak és játszani a 128MB de inkább a 256MB RAM kötelező volt. Szóval egy ilyen konfig nekem megfizethetetlen lett volna, és ár/érték arányban jóval lentebb is lett volna mint az akkorim. Ezekben az időkben frissen örültem a 96MB RAMomnak. -
balintka
addikt
válasz
KROK640 #100635 üzenetére
Én ebből a lap-proci kombóból birtoklok 2 szettet (illetve TUSL2-C-k a lapok), ezeket elrakom tartaléknak a most épített P4 3.06 gép mellé, mint 3dfx csúcsgép / GF4-FX retro gép alap.
Anno 2002-ben kifutóként vettem ST6-ot és 1.3-as Tualatin Celeron-t (emlékszem a proci talán 27 ezer Ft volt), az 2005 őszéig megvolt, amíg a Sulinet utolsó hónapjában le nem váltottam A64 3200+, Asus alaplap, 1 GB DDR400 RAM, GF6600 GT gépre.
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #100628 üzenetére
El ábrándoztam most egyébként a slot 1-es procikat elnézve, hogy mekkora lenne már, ma(napság) ilyen méretben CPUkat készíteni, a mai gyártás technológiákkal. Micsoda hatalmas tranzisztor számot engedne meg ez a méret, dinnyéket megszégyenítő magszámmal, akár gyengébb GeForce RTX-eket is leverő IGP-vel*. Vagy mai CPU mérettel, de a lapkára integrálni 32-64-128GB 4096 bites HBM memóriát amit RAMként használhatna a rendszer. **
* Mondjuk itt tuti, hogy elképesztő méretű selejt is képződne, ezért csillagászati lenne a CPU ára, és nem mellesleg egy ekkora tranzsisztor tömeget - pláne magasabb órajelen - komoly feladat lenne lehűteni. Valószínűleg nem véletlenül nem nagyon növelik a lapkaméretet. Az Intel LGA1700-as CPja már ígyis meglepően nagy. A mérete és az ára is.
** Itt értelemszerűen búcsút intenénk bármiféle rendszermemóriabővítés lehetőségének is, de mai szemmel(!) workstationökbe is elég lenne, otthoni PC-kbe meg még overkill is.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #100032 üzenetére
Ha jól számolom, ugyanúgy 4, mint neked.
Na jó, vicceltem, elrakva van még egy Dell 1704. A betűire nem emlékszek, de olyan talpa volt, amibe a korabeli sff (vagy usff?) Optiplexet lehetett rögzíteni. Meg egy HP W19. Ehhez nincs talpam, a Dellé talán megvan a pincében. Meg még egy 17-es 5:4-es, valami nevenincs. Szóval 7 darab, abból 3-at használok, 1-et napi szinten.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #100029 üzenetére
Emlékeim szerint 22e forint volt kb, és a hasznos képátló nagyobb volt vele, mint az 55 centis tévémé, szóval nem hagyhattam ki.
2008-2009. körül lehetett ez a váltás, a korábbi crt-t egy tervezőirodából kaptam ingyen évekkel korábban, amikor lcd-kre váltottak. Szerettem azt az lcd monitort, sima tn-filmes volt, de klasszak voltak a betekintési szögei, szerintem jó képe volt. 2012. elején adtam el, amikor külföldre költöztem, itt aztán az év vége felé vettem egy használt HP LP2475w-t . Ez megvan még, de elcsomagolva szekrénybe. Kicsit megdöbbentett, hogy 100 wattot fogyaszt normális használat mellett, egyre nagyobb volt a sötét folt is már rajta, úgyhogy vettem egy Dell SE2722H-t. Van még egy Dell E198WFP és egy Samsung S32A700NWU, előbbi retrózgatni, utóbbi tévé helyett filmezni.
-
válasz
KROK640 #100026 üzenetére
Érdekes hogy pld a 3DM99 esetén meg általában modernebb géppel nagyobb felbontást és 24bitZbuffert választva jobb eredmény lesz, gépenként változhat hogy melyik jön be. 2001- ben viszont csökken a pont nagyobb felbontással.
100k : én nem változtatok semmit, max VIP fog, ha úgy gondolják. Vissza szokták linkelni az előző folyamot, de akkor tényleg duplán kell keresni, mindkettőt a kedvencekben tartani, két fülön behúzni, mindegyikben keresni, ha az ember nem tudja a keresendő kb időpontját.
-
Pista0001
addikt
-
válasz
KROK640 #100013 üzenetére
Az AGP verziót anno újonnan vettem, akkor éppen szerencsés időszak volt, másodállásban volt pár kőgazdag ügyfél, sok lett a borravaló. Ez sokáig ment a főgépben, de meglepetésre bírja, most is jól műkszik. A PCIe meg UK- ból jött, a GTX770- el együtt, persze kicsit látszik hogy használtak, de csodálkoztam a jó állapotukon, nemcsak kinézetre, hanem működésileg is, valszeg ezek irodai gépekben voltak.
Procilimit : korabeli címekre tuti nincs, középretróra sem, de a PCIe 3850/70- től, vagy NV vonalon a 8800GTX vagy felette már a világ prociereje nem elég, főleg 3DM2001- ben(ez alapból durva procilimites, meg pld a 06 is), pld nézzük a 3870- et, 5.5GHz Core i7 mellett 118891, Aventyr eredménye, látszik hogy mekkora +erő van még ebben a félretro kártyában. Mondjuk elvi/feeling jelentősége van, mivel az ekkora teljesítményt igénylő címek, valszeg el sem indulnak már rajta. Gyanítom hogy egy utolsó genes Core i9- el még több pontot hozna, és arra a moddolt XP simán felmegy, mondjuk sztem a modernizált 98- am is elindulna rajta, de ezt ki kéne próbálni valakinek, ezért kéne valami nagy tárhely, ahova az IMG- t feltölthetném.
100k hsz : asszem lassan jön egy Modi, aki új folyamot nyit a topikra, 100ezernél szoktak egy szakaszt archiváltba tenni, és újat nyitni...
-
válasz
KROK640 #100002 üzenetére
A HD38xx szériát nagyon bírom. AGP verzióban a csúcs verzió 3850, minden idők leggyorsabb AGP kártyája, működő példány a polcon, XP alatt az AGP retró a legjobban kigyúrható vele. A PCIe 3870 meg az ébredő erő a korában, szinte új példány jött ajándékba, Phenom-II- vel már jól hasít, Zen2- vel pedig mégjobban kiugrik az ébredő erő, itt jól látszik hogy mindíg, minden kombinációban jelen van a procilimit, főleg retró teszt esetén.
-
-
válasz
KROK640 #99988 üzenetére
Örökre megjegyezte az adatokat, csak persze a Win nem képes indulni, mert visszaírogatna, de nem tud.
2 db pen, Maxell 8GB és AData 16GB nálam is írásvédett lett, nem lehet egyik trükkel sem javítani. Ennek ellenére megvettem az 1TB AData SSD pent, és a karton Maxell 32GB- osokat(10db, 14k). A régi Maxell 2GB hasít most is, valamint az összes SD kártya, még a 256MB- os is, ami a retro MP3 lejátszóban van. Mondjuk pennél is elenyésző a hiba%, 2db, a sokból, nem is számoltam, de már nagyon sok van.A retro 2GB Maxellen szerkesztettem a madness DOS6.22- őt.
-
válasz
KROK640 #99984 üzenetére
Nem Samsung, nézd meg, a típus is oda van írva - Sandian - csak a típusszáma hajaz a Samura, úgy sokkal hatásosabb, mivel jobban látni hogy igen, mi jobbat gyártunk, mint az adott számú Samu. Ráadásul a ráírt sebesség is magasabb mint a Samué, úgyhogy jobb
Viccet félretéve említettem hogy erre most túlteng bennem a kíváncsiság, ha már fele olyan jó, mint a Samu, és működik is, akkor már bitang egy darab. Ennyit most kockáztatok, Alin nem buktam sosem, HA- n már vettem procigyilkos lapot, a vételár+2 proci kinyírása nagyobb veszteség volt, mint eme 11k, feltéve ha tényleg az lesz...
Milyen gyártó/típus az M2 SSD- d, ami bedöglött ?
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #99891 üzenetére
A Phenom II az már okés volt.
Ez a 800-as FSB-s, ha jól rémlik.
Első találkozásom a C2Q6600-al a kezdetek kezdetén (2007-2008 körül) hamar kiderült hogy csalódás volt... nem az enyém volt, munkgép volt (azér hízott volna a májam), de előtte volt szerencsém C2D E7500-as géphez, hát finoman szólva jobban pattogott játékban.GeForce 3 Ti 200: sajna csak ez az egy példányom van, ez nem a csúcsot képviseli, átverős, filléres átkúrás ez a variáns (mer 128MB VRAM ! van rajta), mivel szutyok SDR ramos...
Ami nekem volt anno, az "csak" 64 MB-os volt, de DDR ramos, a 3 Ti-t visszafogja az SDR ram.
Lehet már megírtam, de haversrác bolgogan újságolta, hogy vett egy nagyon karaj VGA-t, 128 MB! vram-al, és húúúú de nagyon megyen....
Pislogtam, mint hal a szatyorban, akkor már a 64 MB-os 3Ti 200-am volt (kéz alól véve), amiről tudtam, hogy bajnok a mindenféle 4 MX-ek világában (többségnek GF4 MX 440 valamilyen volt, vagy gyengébb).
Mondom, nézzük már meg mit tud, lemegyek és viszem a VGA-m (amit leszült, mert csak 64 MB-os, a típust nem árultam el neki).
Odaérek, na, mondom izzíts már valami gémet, aszongya, mit-e ?
Mondom, NFSU jó lesz.
Bepörcintette, toltam egy gyors kört, mondom nem rossz, mi is ez (kicsit hiányos volt a látványvilág, pl. nem voltak a startnál csajok meg mindenféle népek) ?
Aszongya, GeForce MX4 460, hmmm....
Na, akkor figyuzd ezt, VGA csere (driver ua.), restart, game indít, álla leesik...
Ott megtanulta (én is figyeltem eztán nagyon VGA vásárlásnál), hogy a VRAM mennyisége az egy dolog. -
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #99882 üzenetére
Az első volt választás ár-érték arány miatt, a másik kettőt a sors adta.
Korábban írtam, nálam sose volt szempont a csúcskategória, a középkategória pont jó nekem. Sőt, az energiatakarékos megoldások felé húzok ilyen félretróban is. Lehet, hogy ez a gép is idővel L-es Xeont kap, mint a Lynnfieldes gép.
A VGA se véletlenül 1050ti benne, a Lynnfieldben meg R7 250 (ehelyett el tudnék viselni egy 750ti-t
).
-
-
válasz
KROK640 #99875 üzenetére
Nem "kell" forgatnod, mert megcsináltam (ott a link a hsz.-ban, ott minden megvan hozzá ami kellhet), elég csak kicsomagolni és használni, persze minimális Linux fájlrendszer ismeret nem árt hozzá, de nem bonyolultabb mint a Windowsos, szvsz itt fórumon bárki megugorja, amúgy GF3-al is már elég jól elmegy annak is egész jó a nyílt drivere, max az opnegl gyorsítás nem fog menni a böngésző alatt, de sima xrenderrel is egész jó lesz webrender (FF esetében) helyett...
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #99871 üzenetére
Nem véletlen kaptam fel a fejem. A 4. gen. nálam az elmúlt pár évben került képbe, láttam, hogy alakulnak az árak, mert kerestem is, és árultam is ilyen holmikat az elmúlt 2-3 évben.
Először 1 gépet vittem haza (Dell 3020, i3-4130, 4G ram, 500G hdd), meg még 4-ből a ramot és a hdd-t. Aztán jött az ötlet, hogy újra el kellene kezdeni játszani, legalább azokkal, amikkel régebben játszottam, vettem hát egy 1050ti-t és egy i5-4750-et, a 2. slotbe meg került még 4G ram. Egy idő után megjött az étvágyam az újabb játékokhoz is, így lett egy korszerű gép is. Időközben hazakerült egy másik 4. gen. gép is (HP ProDesk 400 G1, i5-4570, 4G, 500G), vertem is a fejem a falba, hogy vettem i5-öt akkor még 8e forintért... Kitaláltam azt is, hogy szeretnék 16G ramot, rendelkezésre is állt még 3 ugyanolyan modul, mint amiből 2 volt a Dell-ben, de ezekben az alapmodellekben csak 2 slot van, így ezeket hirdetni kezdtem, és vettem egy Lenovo M93p-t (szintén i5-4570, 4G, 500G). SFF gépet akartam, ezek közül is a Lenovo a legkisebb, amibe rakható dupla LP VGA (a Dell kisebb lenne, de abba csak single slot fér), és abból is ez a verzióba fér 4 ram modul, így állt össze a mostani középidős gépem a leírt költségekkel.
Hogy Pikari falujában ki mihez fér hozzá, az más téma. Ha ott csak ez a megoldás áll rendelkezésre, akkor kb nincs más választásuk, de nem tűnik úgy, hogy jól járnának...
-
válasz
KROK640 #99834 üzenetére
Linuxxal azért még simán lehet Athlon Xp alatt is böngészni (még simán nézek youtube videókat is 360p-ben), persze van pár feltétele;
- min 512mb, de inkább 1 gb ram
- opengl 2.x tudó vga normális linuxos driverrel (Ati 9500+, Geforce6+)
- max Debian 9 / Ubuntu 16.04 (Debian8+ és Ubuntu 14.04+ még vannak biztonsági frissítések (ESM/ELTS)) / Slackware 14.2, könnyű ablakozóval, max xfce, mate, lényeg, hogy még max gtk2 alapú legyen
- sse2 nélküli böngészőt kell forgatni, amiben az opengl gyorsítást be lehet kapcsolni, ez gyakorlatilag a Palemoont/Basilsiket, Seamonkeyt vagy max a 91.13-as FF jelenti (ez az utolsó amiben a webrender még kikapcsolható, ami nagyon megeszi a régi vasakat), itt van jópár amit forgattam, nem csak SSE only procikhoz, még sima Pentiumhoz is. Ublock origin vagy egyéb lájtos reklámblokkoló használata.
P4 alatt annyival egyszerűbb helyzet, hogy kevesebb dolgot kell forgatni hozzá, elég csak a Palemoont 32 bitre (viszont újabb FF, Chrome bár elindul, de szintén nagyon megeszi)...#99846 Darthsun: Ezek tényleg az én szavaim
, annyit még hozzáfűznék, hogy azóta a P5A/P5A-B rev 1.05+ probléma is megoldható, csak egy ellenállás kell 2 foglalatláb közé.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #99842 üzenetére
Egy 640x480 pixeles 16 bites kep tarolasahoz 600 kByte memoria kell (640x480x2 byte). Tehat a 3D kartya frame bufferebe ennek kell elfernie, legalabb egyszer. Megszokott/alap technika a double-buffering, amikor az aktualisan megjeleno kep mellett (a CRT ugye soronkent rajzol), elkeszited a kovetkezo kepkocka kepet is, ehhez 2x kell tarolni a kepet, tripla bufferingnel 3x. Ha hasznalsz Z-Buffert akkor az minden pixelre fog tarolni egy 16 vagy 32 bites szamot, ez megint a frame buffer memoriaban kerul elhelyezesre.
A Riva128, a TNT, Banshee, a Voodoo3 azok "unified" memoriaval rendelkeznek. Amennyit a kartya memoriajabol NEM hasznal fel a frame-buffer, oda mindenhova kerulhetnek texturak.
A Voodoo 1, a Rush es a Voodoo2 "dedikalt" memoriakkal rendelkezik. A Voodoo1, a Rush es Voodoo2 chipset framebuffer IC-je, az 2 vagy 4 MByte memoriat tamogat. Standard kiepites volt a V1 kartyakon a 2MByte, a V2 kartyakon a 4 MByte, mig Rush eseten a 4 MByte a jellemzo, de ezen osztozik a 2D chipset is. A Rush es a V1 texturazo chipje 2-4 MByte textura memoriat, a V2 texturazo chipje 2-16 MByte textura memoriat tamogat. Itt a jellemzo kiepites V1 es Rush eseten a 2 MByte-os textura RAM, mig V2 eseten a 8 MByte-os kartyakon 2 MByte, a 12 MByte-os kartyakon pedig 4 MByte. Ezt a textura memoriat, csak az a texturazo IC tudja elerni, amihez ez hozza van drotizva. A Voodoo2 2 texturazo IC-t tartalmaz, de ha a megjelenitett kep nem hasznalja a masodik egyseget, akkor a masodik chip az pihen, a memoria pedig, mivel chipenkent dedikalt, igy az "elveszett". Ha hasznalatban is van, akkor a masodik texturazo memoriajaban csak azok a texturak vannak, amelyek a 2. textura renderelesehez szuksegesek.
Az SLI eseten a kartyak framebuffere ketteosztva tartalmazza a kepet, az egyik kartyan csak a paros, a masik kartyan csak a pratlan sorok vannak. Tehat ha van 1 V2-d, akkor 800x600 eseten, 800x600 kepet renderel, SLI eseteben 800x300 jut 1-1 kartyara, 1024x768 eseten pedig 1024x384. Tehat "szinte" alig terhel jobban SLI eseten 1024x768 egy Voodoo2-t a rendereles, mint elotte 1 kartyaval a 800x600. Node, mivel 1-1 sor renderelese zajlik itt es ott is, ezert hiaba lett "dupla" texturazod es "dupla" memoriad, a paros sorokhoz tartozo TMU-k ugyonazt tartalmazzak a textura memoriaban (tehat el van "pocsekolva a tartalma, mert tobbszorosen tarolod ugyonazt).
Tehat, 640x480 16bit+ zbuffer eseten, egy 4 MByteos Riva128-nal, 1800 kByte elmegy a 4096-bol frame buffernek, 2296 kByte marad a texturaknak, addig V1 eseteben a 2048 kByte frame bufferbol "pocsekba megy" 248 kByte (2048-1800), a texturakra pedig 2 MByte jut.
Ugyonez egy 12 MByteos V2 es egy 16 MByteos TNT vagy Banshee eseten, 800x600 16 bitnel Z bufferel ugy nez ki, hogy 2813 kByte szukseges a frame buffernek (800x600x2x3 byte), azaz a V2 a 4 MByte frame buffer RAM-bol elpocsekolt 1283 kByte-t, texturakra van neki a 8MByte-os kartya eseten 2 MByte, 12-es eseten pedig 4 MByte, addig a Banshee es a TNT, a 16 MByte memoriajabol 13571 kByte memoriat tud textura tarolasra fenntartani. Ha SLI-d van, akkor sincs tobb textura memoriad, mert az odavalo TMU ugyonazt rendereli. Ha hasznalsz masodik texturazot, akkor a V2 eseten megnyilik a masodik texturazo texturainak egy ujabb 2 vagy 4 MByte meretu "szelet", mig a tobbiek az "unified" memoriaba teszik ugyonezt is.
Tehat, a V3 elotti Voodoo kartyak sokkal kevesbe tudnak a lokalis textura memoriara tamaszkodni, folyamatosan at kell rangatni a texturakat a kartya RAM es a rendszer RAM kozoty a PCI buszon. Ha SLI-d van, akkor eloszor atrangatod az egyik kartyaba, majd atrangatod a masik kartyaba is.
Igen, fizetek erte, cserebe nem kell, +1.2TByte meretu telefont/tabletet/stb venni :D Az iCloud elott Dropbox tarhelyert fizettem, de az Apple olcsobb, es amikor megjelent a fotoszolgaltatasuk, onnantol kezdve nem volt kerdes, hogy az adatbazis szeru, a platformjaikon rendesen tamogatott technika kell, vagy maradok a Dropboxnal es a kepek folderekben es fileokban vannak, kb kereshetetlen formabab. Azota tovabb nott az ollo, egy 2 TiB meretu iCloud tarhely kevesebb mint a fele egy Dropbox 3 TiB tarhelynek.
-
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #99834 üzenetére
Tavaly ősszel 16e-ért vettem brand sff-et i5 4570-nel, 4G ram-mal, 500G hdd-val. +4G ram és 120/128G ssd együtt 6-8e forint, szóval olcsóbban is kijön.
Van még 2 brand mt-m, az egyik 4130 i3-mal, a másik ugyanolyan i5-tel, 10e-ért is alig érdeklődtek ram és hdd/ssd nélkül, pedig a végén még kevesebb is a matek +8G rammal és egy ssd-vel...
-
válasz
KROK640 #99839 üzenetére
Mindennapira nem, arra ott a Win11. Amint írtam retróra, arra is csak feeling, mivel lehet használni korabeli vasat is. Ami óriási benne, a bitang kompatibilitás x86/64 vonalon, azon belül is a DOStól a Win11- ig, mindet fel lehet pakolni modern gépre, semmilyen más rendszer nem képes ekkora átfogásra.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #99837 üzenetére
A kepek nalam iCloud tarhelyen vannak, igy nem kell masolgatni az eszkozok kozott, illetve az elmult huszonparev osszes kepe ott "van". Beindexelve, kereshetoen, az osszes eszkozon. Ez megint a kenyelmet szolgalja. Gepre akkor kotom a telefont, ha fejleszteni kell valamit. Nyilvan, mivel ezek a kepek nincsenek meg "localban" a gepemen, igy nem kerulnek bele a Time Machineba se, igy kulon mentem az Appletol.
Pont ezt mondom en is, hogy 8 MByte memoriaval tuti profitalna a Voodoo2 is. A gyartok nem gyartottak, csak 2 illetve 4 Mbyte textura memoriat tartalmazo kartyakat, mig az nVidia TNT kartyain is 8 vagy 16 MByte, a 3Dfx-hez kepest "unified" memoria volt, nem beszelve az SLI konfiguraciorol, ami ugyonugy 2-4MByte memoriaval gazdalkodik, holott egy V2SLI-nek "megfelelo" ellen nVidiakon a 32 MByte is megszokott.
Szoval, szerintem lenne ertelme 6-8 vagy 12 mega textra memorias V2-nek is, ha 16-nak nem is. Egy Unreal vagy Quake 3 is tuti profitalna belole, illetve a V2SLI - V3 - TNT2 idoszak jatekainak nagyresze.
-
válasz
KROK640 #99835 üzenetére
Felmegy az modern Intelre is, Win98/XP/Win7 is megoldható, mindegyikre írtak megfelelő drivereket, persze a gyári telepítővel nem, moddolni kell. X99- en fent van az XP, Win10/11, DOS6.22, Win98- at még nem tettem fel, de az sztem simán. A Tiédre is felmegy sztem, ha a Win98- as SSD- met rácsatiznánk, szépen bebootolna.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #99826 üzenetére
Lehet velem van a baj, de lassan 10 eve hasznalok Spotifyt, a YT Premiumnak is Red volt a neve, mikor elofizettem, mindezt azert, hogy ne legyen reklam. Streamingbol is aktiv tobbhoz az elofizetes, cserebe szinte semmit sem kell letolteni. Ez, szerintem, sokkal kenyelmesebb, mint tartalmat vadaszni, masolgatni, stb.
-
válasz
KROK640 #99823 üzenetére
Win10 újabb build, és a Win11 is megjavult driver szempontjából, a detektált drivereket kiteszi választható frissítésre, a user döntheti el hogy felrakja-e. Végre nem írja felül a kedvenc videodriveremet. A frissítések időpontja is belőhető már a simple MS setben is, ha meg le akarod tiltani teljesen, akkor ott a ShutUp, bár annyi a féreg hogy ma már ajánlatos frissíteni.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #99817 üzenetére
Szerintem tuti lenne tobb dolog is, ami orulne 4 Mbyte feletti memorianak egy Voodoo2 vagy Voodoo2 SLI eseten. Nem veletlenul terveztek ugy, hogy 2-16MB kozotti lehessen a memoriaja.
En ugy nezem, hogy nincs itt hiany AVX2-bol, sok CPU-ban mar az utoda, az AVX-512 is ott van (pl. Zen 4, vagy az Intel 'P' Coreok).
-
válasz
KROK640 #99817 üzenetére
Feeling, nehogy már wrapper, mikor PCIe B450- re is felmegy a Win98, azalatt pedig natívan fut a Voodoo2SLI.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #99672 üzenetére
Nem butitott
Alacsonyabban van, a thermal limitje, ezt leszamitva, sokszor feature completebb CPU, mint a nevetseges K-s verzio. Pl. nezd meg az i7-3770K -t es az i7-3770T, es a sima 3770 procit: https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/compare.html?productIds=65525,65523,65719: Itt a K-s verziobol, tobbek kozott ki van hajitva a VT-d, tehat ha pl virtualizalgatsz a desktopodon, akkor nem tudsz PCI eszkozt atadni, de ha keresel, talalsz meg mas opcodeokat, amik hianyoznak a K-s, modellbol, de megvannak az allitoalg "butitott" T es sima modellben. A 6. generacional a 6700K volt kb az elso K-s CPU, aminel az Intel nem csinalt bohocot a termekpalettabol, es nem kellett keresgetni, hogy mi lesz az a feature, ami hianyzik a CPU-bol.
Egyebkent pl. az Apple pakolt a a T-s es S-es CPU-kat a "kicsi" iMacjaiba, illetve sokkal esszerubb valasztas volt, egy 1U magas, miniITX hazba T-s i7-et rakni, mint i3-at vagy i5-ot, mert huvosebben uzemelt, a rovid turboval meg sokszor kiboostolhato volt a feladat.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #99669 üzenetére
Nem is probalgattam. Nem is gondoltam ra, hogy kene. Miert probalgattam volna? Ha gyorsabb kell, veszek gyorsabbat, ha halkabb kell, akkor veszek halkabbat. Volt Q6600 a filmnezos gepbe, nem is neztem mennyire lenne hajthato, kezembekerult egy X5470, igy kicsereltem ra. Most, ebben a filmnezesre tartott gepben, van egy 5775C-s i7, ami unlocked, de ez is a gyari clockon megy. Volt 3770k-m, az se jart a gyari orajel felett, amikor keves lett, cserelve lett.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #99666 üzenetére
A felsőbb kategóriákat nem is nézem, sose volt felső kategóriás gépem. Vga téren volt HD7870-em, amikor aktuális volt, kb ez a valaha volt legfelsőbb kategóriás hw-em.
Egyedül RAM mennyiségben nem igyekszek kerülni a kompromisszumot. A hamar meglovasított 478 P4-ben és a helyébe szerzett Athlon XP-ben is 1 giga volt (2004. vagy 2005.), az Athlon 64-ben 2 giga (2006.), az Athlon II X2-ben 4 giga, ez ment tovább a Lynnfield i5-be, majd hamar 8 gigára upgrade-eltem. Mondjuk ezen a szinten aztán megragadtam, de Win 7 vagy Linux mellé nem is volt igazán szükségem többre, főleg ha az egyéb hw-eket is nézzük. Kb 2014-től egy i3 3217U volt a fő gépem, 2016-tól volt mellé egy A4-5000, de ez már Linux-szal. Selejtezett Arrandale és C2D laptopok lettem melóból, ezek is elvoltak/vannak 4 vagy 8 gigával (Linux, Hackintosh, Win 7), majd már 2020-tól akadt pár Haswelles asztali. 2 komplett gépet hoztam el, meg még 4-et zsigereltem ki (ram, hdd), meg vettem egy 1050ti-t, így kezdtem egyáltalán újra játszani, így ismerkedtem meg a Win 10-zel, stb. Sajnos azok az asztaliak csak 2 RAM slotosak, így vagy 8 gigás modulok kellettek volna a 16 gigához, vagy 4 slotos alaplap/brand gép. A megoldás az utóbbi lett. Itt már láttam, hogy ezekkel az "öreg" sz@rokkal bár elvagyok, még szeretem is ezeket, de nem úszom meg a valóban modern gépet, így lett aztán B550 lappal R5 5600, 32 giga RAM es 6650XT. Még így 1 évvel később is sokszor látom itt a fórumban (vagy a szombati Hazai pálya cikkben) hogy 16 gigával raknak össze gépet népek... Kb 2012-ig, illetve most a Ryzennel is a korabeli átlagosnak tekinthető kapacitás dupláját tettem minden gépembe. Az Athlon 64 volt talán kivétel, de azzal a géppel le voltam maradva, ahogy az Athlon XP-vel is kicsit. Magához a hw saját korához képest megvolt a dupla, amikor én használtam, akkor inkább már átlagos volt az általam használt mennyiség.
-
válasz
KROK640 #99652 üzenetére
Sztem azon már túl vagyunk hogy a 6. genben nagy pörgést lássunk.
Kb. ugyanannyi a hirdetés az aprón a kategóriájában mint a 2-3 és a 4-5 gen esetén.
8. - 9. gen az brutális jelenleg. Időben rendezve közel duplaannyi a hirdetés és a jegelés a többihez képest.Most az a szakasz jön, hogy 10db 6600 eladó egyben, meg hasonlók ... illetve bele is trafáltam, már most vannak ilyen hirdetések.
Utána jön retroba, súlyárban.
Még azután pár év múlva meg aranyárban. -
Czo
addikt
válasz
KROK640 #99663 üzenetére
Nekem a hang hianya kellett, mert tobbszor aludtam zugo gep mellett, az iMacen meg majd csak tavasszal volt lehetoseg erdemlegesen Windows XP-t bootolni eloszor (de tobbszor volt Windows Updatenal eltuno particiostablam), de stabilan, gondok nelkul, ez csak az ev vegen ment jol (*). Cinema Craft Encoder meg nem volt Macra, igy a regi gep dolgozott ezekkel a dolgokkal.
(*) Az iMac EFI-s volt (nyilvan, abbol is meg az 1-es), AHCI -vel es GUID particiostablaval es onnan valo bootolassal, ami valljuk be, nem a Windows XP terepe
. Igy eleinte mindennel problema volt, amig az Apple ki nem reszelte a compatibility boot tamogatast a firmwareben. Milyen jo, hogy UEFI 2.0-ben kaptak a PC-k ugye CSM-re lehetoseget
.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #99652 üzenetére
A félretró Lynnfield-re tettem Win 7-et, alkalmasint böngészek róla Cgrome-mal. Egy bannert tesz ki induláskor, hogy a 7 már nem támogatott, de ki lehet x-elni, és megy minden. Talan Firefoxbol van még, ami támogatja, de már az se sokáig.
Ha csak netezni/irodázni/filmezni kell, a Linux a megoldás, ott nem jellemzőek a megugorhatatlan hw minimumok, és legalább biztonságos is. A probléma ott kezdődik, ha a delikvens játszani is akar.
A 6-7. gen. jó kérdés, majd meglátjuk. Sokat fognak árulni, az szinte biztos, de hogy milyen áron, és hogy mennyire lesz kereslet, azt nehéz megjósolni. A "természetes" avulása miatt is el kéne érnie a Haswell mostani szintjét. Inkább az a baj, hogy linuxhoz nem feltétlenül kell a fenti felhasználáshoz Haswellbél újabb, plusszt inkább egy vga tud hozni (támogatott technológiák), játékra meg szintén nem ad többet, mert a 11 ugyanúgy nem fut rajta (mókolás nélkül). Szerintem a 6-7. gen nem éri meg a felárat egy Haswellhez képest, és mivel nincs köztük olyan vízválasztó, mint a Win 11 a 10. gen. és a Ryzen (vagy fene tudja, az AMD-nél mi a minimum) előtt, nem is lesz soha érdemes váltani rá. Na jó, az IGP-nek még utána kell nézni, ha a 6-7. gen támogat valami olyan technológiát, akkor talán...
Szerk.: az enyém jóval hétköznapibb, mint DarthSuné, csak i5 4570, 16 GB, 1050ti Lenovo sff-ben (M93p asszem), de az is alkalmas még bőven napira, akár egész új játékokkal is lehet vele játszani.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #99658 üzenetére
A valtas oka nem teljesitmenybeli volt, hanem hangbeli. Az iMac utan erdekelt, hogy a desktop gep is "lehalkithato-e", ezert a bencharkok csak annyira erdekeltek, hogy lasabb ne legyen. Marmint az iMacnal 3.0 GHz -> 2x2.33 GHz valtas volt, a C2D-nel meg 3.0 -> 2x1.86GHz, ami a szamok miatt, sokkal ijesztobbnek hangoztt elsore. Olyat nem akartam, hogy az uj gep lassabb legyen, mint ami volt, de ha hozza azt, ami elotte volt, zaj nelkul, akkor kell.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #99652 üzenetére
Na, ez az amit ki fogok hagyni a gyűjtésből, pont annyi van belőle amennyi kell (esetleg egy i7-7700K még jöhet majd).
i3-ból megvan a csúcs 7350k, i5-ből 6600K és 7600K, a többi nem számít.#99653Fücsök007: Az NF4-es gépet határozottan megdobta a kis 32 GB-os Sandisk-en futó XP, de még a most vallatott P4-es gépen is dobott rendesen, pattogósabb mint bármilyen HDD-ről.
-
válasz
KROK640 #99602 üzenetére
Nálam meg túl sok lett a retro, gyűjtögettem, aztán így jártam...
Én eddig csak max 2TB- al foglalkoztam, azt a DOS is látja
, igaz hogy DOS alól csak read üzemmódban, 98 már R/W. Lehet hogy aztán majd beszerzek valami 10TB körülit, de ehhez már 98 kell minimum.
Szerintem a pendrive formájú SSD- ben nem M2 sebességű vezérlő+nand van, abban csak valami SATA sebességű, de majd kiíratom az adatait valamivel, ami látja esetleg korrekten.
(#99606) jokeph : az IS7 az egyik legjobb P4 lap !
(#99607) Pikari : konkrétan ez egy életművészet, ennyiből újítgatni, azok már inkább retro gépek. 15-20k, csak ha lemegyek a boltba magamnak kaját+pár szükségletet napira beszerezni, el is röppent. Igaz hogy én már feltörtem a nyomor kategóriából a szegénybe, emiatt nagyképűsködhetek
(#99614) arn : van olyan retro lapom, ami nem bírja a 8 körüli ISA- t sem, lejjebb kellett venni.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #99601 üzenetére
Ehhez képest az utóbbi kb 1,5-2 évben 7 darab 500-asom lett 4. gen. brand gépekből.
A naptárazás ebben az esetben inkább csak felső határt szab, alsót nem. Napi használósban (korszerű, kvázi korszerű és félretró) nálam jelenleg csak 1 darab 1 terás ssd van (nagy gépben játékoknak), a többi ssd 64, 120/128 és 240 gigás, a hdd van 2 darab 2,5-es 250-es, 1 db 160-as és 1 db 500-as 3,5-es. Vannak 1, 2 és 4 terás 3,5-eseim (meg az apró, 500-asok, 250-esek, stb), 2 db 4-es NAS-ban, a többi offline, dokkolóban használok 2 db 4-est meg 1 db 2-est, a többin különböző mentések vannak, vagy üresek.
#99607 Pikari: Azért ez félelmetes. Oprendszernek mit kapnak? Egyáltalán mire használják, hogy egyáltalán 15-20e-t megér nekik a fejlesztés? Főleg úgy, hogy 15e körül van 4 giga rammal 4. gen brand gép i5-tel, 20-ért már benne a 8 giga ram...
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #99601 üzenetére
A vidéki átlagbéla régi gépet, amit fel kell újítani gyorsan, úgy képzeld el, hogy:
-Van rá max 15-20k keret. Ez soknak tűnik, de nem az. Leírom, hogy miért:
-Egyrészt kapnak egy új procit, esetleg lapot+procit+hűtést. Proci esetén pasztát is adni kell, mert eleve proci 30-40% overclock.
-Van benne egy olyan táp, amin van max 4 db molex, és legjobb esetben 1, legroszabb esetben 0 db sata power connector. Ezt érdemes nem kicserélni, mert alapból elvinné a büdzsé majdnem harmadát.
-Így aztán csak pci-e power connector nélküli videókártyát használhatsz. Ami azért jó, mert ezek nem tűnnek ránézésre gamer kártyáknak, ezért olcsóbban hozzá lehet jutni.
-Csak VGA csatlakozó - ami miatt a legújabb tech eleve kizárva. De mindenképp újítani kell a kártyákon, mert ilyen radeon x1300 szintű kacat szokott bennük leni, tehát ez tovább erodálja a büdzsét.
-Marad a PS2 billentyűzet, a monitor, optikai meghajtó, ház, esetleg a ventillátor kap némi olajozást.
-A ramot mindenképp cserélni kell, legalább 4 gb-re fel kell updatelni, hogy használható maradjon a gép, ez elviszi kb a maradék büdzsét.
Raknék bele nekik 100gb fölötti vinyót, de azok általában már sata... Amihez kell kábelt adni, esetleg molex to sata adaptert (azt nekem is meg kell venni), vagy új tápot (fent leírtam, hogy miért nem), ezért a sata már sokszor túl drága az ilyenbe... A 100 gb alatti ide vinyókat meg nyugodt szívvel kiadom a kezeim közül, mert azokért nem kell nekem se mátyás királyokat szurkolni.
Ha eleve satás a gép, akkor az más kérdés, ott egy 20assal a zsebedben már jobb upgrade pathet lehet kigazdálkodni.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #99601 üzenetére
2000-ben a PII-es gép 10 GB-os Seagate HDD-vel startolt (15 GB-os volt a terv, de végül nem volt készleten a boltban ahol az egész lett összeállítva).
2002 vége/2003 eleje valamelyik, kapott egy Samsung 80 GB-osat (ehhez el kellett követnem életem első BIOS frissítését)
2003 végén ment az új P4-be a 80 GB-os, majd 2004-ben jött a P4-be életem első SATA-s HD_je, egy 120 GB-os Seagate Barracuda.
2008-ben majd 2009-ben pedig az első 1 TB-os HDD-im vettem (piszok jó áron voltak, 18e és 15e ft körül), WD Green 5400 RPM.
A 10 GB-os és a 80GB-os IDE HDD sorsára már nem emlékszem, az összes többi megvan és mind működik még.P4 csendélet, Abit IS7 + Asus A7000 Radeon, "egymáshoz öltözve".
-
válasz
KROK640 #99594 üzenetére
A Win11 képes gépekben nálam is már modernebb SSD/HDD- k vannak, ja kivétel az X99(bár azt még 2014- es proci hajtja) , abban XP- hez van egy 320 SATA, célnak megfelel.
1TB külső SSD : használtam már ilyet, de az USB csatolás lassítja. - lemértem USB 3.2- ben, annyit megy mint egy belső SATA SSD. Azért vettem, hogy ne kelljen a lassan megtelő letöltési HDD- t kiszerelni, kicserélni, hanem ilyet be az USB- be, aztán go tovább, ha megtelik, veszek megint, nem kell a gépben turkálni.
-
Pikari
veterán
-
válasz
KROK640 #99590 üzenetére
Nálam a retróhoz eszméletlen mennyiségű HDD kell, 50 gép. A szekrény tetején még teljes karton IDE 40/60/80/120/160GB, kb 20 IDE vinyó, le is próbáltam, mindegyik tökéletes. Van tartalék SSD- m 3 is, de ennyit nemtudok SSD- re cserélni.
Ez az AM3 pedig muzeális félretro, nem változtatok semmit rajta, minek, ott van 2 RyZen főgépnek, és X99+AM3+ tartalékok, 4db Win11 képes gép, az AM3 már jó ahogy van, bár a korához képest inkább túlfejlesztett...Tényleg, és még egy 1TB SSD, USB csatolással, pendrive formátum, nemrég vettem, beüzemeltem, jól műkszik, ilyet használtatok már ?
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #99577 üzenetére
Akkoriban én se használtam már. Úgy nézem a képeken, hogy valamikor 2010-ben az AM3/Athlon II X2/2×2GB ram géphez vettem a satást. Még ebben az évben váltottam Lynnfield i5-re ITX alapon saját építésű házban, ebbe notebook odd került, aztán 2012 elején ez a gép el lett bontva, a belseje aztán gyári házba került, immár odd nélkül. A noti odd-hez vettem usb-s házat, úgy használom a mai napig. Az elsődleges gépemben (és pár másikban) azóta sincs. A félretró Lynnfieldbe és a kvázi modern 4. gen. i5-be viszont tettem, és használgatom is.
#99582 KROK640: Az Athlon II-es tapasztalatok után én inkább váltottam Intelre akkoriban, pedig inkább AMD párti voltam, és vagyok most is. Az Athlon 64 és a Ryzenek között a közép és felső kategóriában sajnos futottak az Intel után csak. Ami említésre méltó ebből a korszakból, az az alsóbb kategóriákban az FM1/FM2 APU-k.
-
válasz
KROK640 #99520 üzenetére
Win98-at SSD-vel? : ezt simán, én már egy ideje SSDről futtatom az őrült konfigokban - pld 98 alatti SSD mérés.
Meg egy reltive régi kongfigot? (Athlon XP, és Medocino Celeron) : itt már rá kell próbálni az SSD- t, ha egyáltalán látja a lap, akkor tippem hogy menni fog a modernizált driverekkel. Persze Mendocino esetén kell valami IDE-SATA konverter, ott nincs a lapon SATA.
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #99456 üzenetére
Akkoriban még a 64KB L2-es legelső Duron procik is jók voltak, a 300A celó többnyire gyorsabb volt mint a PII azonos frekin és FSB-n, kivéve ha PII overdrive prociról van szó Socket 8-nél, mivel az volt az egyetlen valós L2 órajelen menő PII-es proci. (Slot1-es átalakítóval még a lapom is vinné!)
Ez csak akkor változik ha későbbi programokat indítunk, ahol már túl kicsi a gyorsítótár.
-
válasz
KROK640 #99456 üzenetére
Nem volt az olyan gyenge és 333-on mindegyik ment még ergya 83MHz-et tudó LX-es lapban is. Nagyjából onnan indult játékok alatt a 266-os verzió ahol az MMX bőven tuningolva eljutott. Businessben persze nem volt ott, de ott meg nem tuningolunk. A baja az volt, hogy egy 250MHz-re húzott 166MMX+alaplap árához képest ár/érték arányban volt szar.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #99450 üzenetére
Nem izgatnak az időkapszula dolgok, a korhűség meg sosem foglalkoztatott.
A mit mivel hogyan megyen, az igen.
Amúgy, igen a GTX960 vállalható manapság is (a 2 GB-os is, csak 1050/900p-n kell tolni), ám én vigyáztam rá, hogy nekem 4 GB-os legyen.
Az R9 380-as VGA-m (szintén 4 GB-os) 2016. nyarán vettem újonnan (nem volt még a VGA megbontva, mert nem kellett), és rászántam azt a +20e-et a 2 GB-oshoz képest, az idő engem igazolt. Mai napig is használatba van, szükség szerint, halványan erősebb a GTX960-nál, és kb. 1,5x -el többet fogyaszt. -
Czo
addikt
válasz
KROK640 #99368 üzenetére
Azt tudod ugye, hogy ezeknel a Voodoo kartyaknal a RAM nem "no"? A tipikus Voodoo 1 az 2+2 Mbyte memoriat (FBU+TMU), a tipikus Voodoo 2 az pedig 4+2+2 vagy 4+4+4 Mbyte memoriat tartalmazott. Ehhez kepest mar egy S3 ViRGE memoria allokacioja is dinamikus (meg kb minden mas kartyanal is), ami nem framebuffer, az mehet texturazni. Az nVidia TNT-je 1x2 darab texturazot tartalmaz, a Voodoo 2 viszont, csak 2x1 darabot. Ha a szoftver nem hasznal egyszerre 2 texturazot, akkor a Voodoo2 2. TMU-ja pihen, es az ehhez a TMu-hoz kapcsolt memoria chipek sincsenek hasznalva (a TNT viszont dolgoztatja mind a ketto texturazot), tehat ebben az esetben csak 2 (8 Mbyte V2 kartya) vagy csak 4 (12 MByte V2 kartya) MByte memoria jut a texturaknak. Ha SLI-be kotsz ketto kartyat, akkor mivel a 2 kartya ugyonazzal foglalkozik, igy tovabbra is "csak" 2 vagy 4 MByte memoria jut 1-1 TMU-nak. A Voodoo 2 FBU chipje 2-4 MByte memoriat tamogat, tehat ez ki van maxolva a kartyakon, viszont 1-1 TMU kaphat 2-16MByte kozotti memoriat is. Ha noveled a textura memoria meretet, ugy fog tudni gyorsulni a rendereles, mert nem kell a texturakat folyamatosan atnyomkodni a PCI buszon.
-
válasz
KROK640 #99357 üzenetére
Kössz ! Szerényebb típus, meg PCIe4 helyett 3- as lapban van. De 3GB/s- ra ugrani az kb olyan mint az Úrgolyhókban - váltsunk fénysebességről elképzelhetetlen sebességre.
Bár mondjuk az X99 lap szervezése sokkal jobb mint a B450Pro- é, van elég PCI sáv akár kettő M2- nek is, nem tiltja le a SATA- t, és megmarad a 2db PCIe-x16 csati teljes sávszélessége is, tudnak ezek a kínaiak ! -
cbmfan
senior tag
válasz
KROK640 #99267 üzenetére
az bizony, építettem ezekből anno jó pár száz gépet. intel vonalon P4P800 volt még ilyen, minden másfeledik sulinetes gépbe ennek valamelyik variációja került. vagy ha monitornak és nyomtatónak is bele kellett férnie a 120 ezerbe akkor P4S533-MX vagy P4S800-MX 1.7 GHz-es Cerkával, 256 Mega RAM-mal, hadd örüljön a gyerek. aztán írtam a sztorikat számtech boltos topikba ilyenekről, hogy jöttek picsogni miért nem megy az aktuális csúcs játék az integrált szutyokkal... mikor kérdezték, hogy mit kell cserélni, hogy menjen csak azt mondtam, hogy a ház maradhat
-
cbmfan
senior tag
válasz
KROK640 #99259 üzenetére
Asus A7V133, tucat KT133A chipsetes lap.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #99175 üzenetére
Bezony, bár nem értem.
A HEDT X58/X79/X99 6/12-es CPU-s rendszerek sokkal gördülékenyebbek érzésem szerint (csak ugye régen nem volt ilyen desktop szinten, csak 8. gen-nél lépett be velük az Intel, kényszerből).
90-es évek - 2000: simán kimaradt (láttam, hallottam a nyűglődést, egy új cím hogy egyáltalán elinduljon, már konfig cseréhez vezethetett), 2000-ig TVC-vel elvoltam.FPS: ne csak a min-t nézd, bár fontos, de a gördülékenységet az 1% low adja inkább, és az kirivóan jobb.
Szóval, kocagémerkedni megteszi egy ilyen APU simán.
Arról nem beszélve, hogy a fogyasztása nyilván kevesebb, talán a fele is lehet, ezt majd még azért ellenőrzőm külső mérővel - a garázsgépnél ez számít, mert a fő géphez képest többszörös a napi üzemideje, lehet akár 8-10 óra is ha elgurul a gyógyszerem.Most a CX600-as tesztertápról hajtom meg, de megkapja az i7-es gép VS350-esét, mert ha annak elég volt (i7-3820 all-core OC 4,3 GHZ + Radeon HD 7870, akkor ez mellett unatkozni fog még az is).
Nem akartam az ITX lapomba építeni eredetileg, de az X470es lapomra nem tettek videó kimenetet.
Még így is trükközönöm kelett, átalakítóval megy, nincs HDMI az itt lenti monitorokon, csak DVI és DSUB, így mivel DSUB-HDMI cuccom van. azzal csatoltam. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #99168 üzenetére
Alább nem adom, a gördülékenységhez ez a minimum mostanság, sajnos.
5-6 éve egy 4/8-as proci (2-3 gen core i pl.) is elég volt mindenre is, ma már bezabálja egy betöltés is, és nem a hardver gyengült el.
Tegnap belekerült az 5600G, feldrivereztem, azt go játék (SC2 multi).
Nyomtam vele 2 kört (az IGP-vel), az alábbi eredmények születtek:22-12-2023, 21:17:33 SC2_x64.exe benchmark completed, 56817 frames rendered in 861.406 s
Average framerate : 65.9 FPS
Minimum framerate : 41.4 FPS
Maximum framerate : 96.9 FPS
1% low framerate : 38.5 FPS
0.1% low framerate : 21.3 FPS
22-12-2023, 22:23:13 SC2_x64.exe benchmark completed, 50138 frames rendered in 787.250 s
Average framerate : 63.6 FPS
Minimum framerate : 30.1 FPS
Maximum framerate : 92.4 FPS
1% low framerate : 32.3 FPS
0.1% low framerate : 20.6 FPSA set:
Ezzel így elégedett vagyok, tényleg az egyik legerősebb IGP van benne, a CPU része is erős, majdnem mint egy 5600X.
Az IGP valahol a GT1030 és az RX 550 között van teljesítményben.Ezt meg az R3 3300X + Radeon HD7870 2 GB produkálta korábban:
23-11-2023, 23:08:22 SC2_x64.exe benchmark completed, 69573 frames rendered in 1046.437 s
Average framerate : 66.4 FPS
Minimum framerate : 26.4 FPS
Maximum framerate : 102.2 FPS
1% low framerate : 21.1 FPS
0.1% low framerate : 16.7 FPS -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #97804 üzenetére
Egyetértek. Az 1.8ghz körüli 1 magos athlon64 (sempron) procitól rémálmaim vannak a mai napig, pedig csak 1 hónapig használtam. Az athlon64 x2 (939, 1 megás) már jó szájízt hagyott, de a fél megás, AM2-es változata megint szörnyű
Az első igazán használható 64 bites, 2 magos proci a Pentium D 9xx széria volt (olcsó, gyors, keveset fogyaszt, tuningolható)
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #97781 üzenetére
A megjelenés pillanatában még nem profitált belőle sok program, de hónapokkal később, ahogy elkezdtek szálingózni a programok többszálú változatai, akkora bottleneck lett a kevés l2 cache, hogy az intel azonnal feltolta a méretét a Pentium D-ben 4 megára. Az amd pedig hibásan mérte fel a helyzetet, és inkább lefelezte a cachet.
-
sidi
aktív tag
válasz
KROK640 #97724 üzenetére
Gépház nélkül az asztalon megeshet, főleg ha kábel jön csak róla,
de ha CF kártya + adapter van rajta akkor már feltűnő, hogy nem jó irányba lóg ki
Amúgy foglalatba tettem az összes IC-tfrescho itt írta, hogy javított egyet amiben fordított polaritás miatt tönkrement az EEPROM és az egyik 74HCT688, szóval az EEPROM melletti 2 IC-t érdemes mindenképpen foglalatba tenni, de inkább az összeset.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest