Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

válasz Pikari #99607 üzenetére

Vidéki Átlagbéla? Be sem kell mutasd, tizen évig voltam a "falu rendszergazája" vagyis akárki gépet akart cserélni kb megkerülhetetlen voltam. Sokáig főleg - a már unásig ismételt - extrém kedvező áraim miatt, de sokáig még a megszokás és a meglévő szakértelem miatt is.

Pontosan tudom, hogy milyen az amikor elmondja, hogy mire kéne a gép (elhallgatva fontos részleteket h pl új játékokat futtatni) majd az általam bedobott minimumösszegre rosszul lesz... vagy ő dob be egy olyan keretet, hogy röhögni kezdek. Sokszor nem is átlagbélával hanem a szüleivel/feleségével van a gond.
    Én ilyenkor le szoktam ülni és értelmesen elmagyarázni, hogy mi lesz a gond az elképzelésével, és miért pénzkidobás az egész ebben a formában. Esetleg ha nem totál vállalhatatlan a régi gép, és kicsi a keret, akkor azt mondom, hogy új helyett pimpeljük a régit.
    Igyekszem rávezetni őket, hogy hogyan lesz értelme ennek az egésznek, és mivel járhatna jól.
    Pl (ez egy konkrét példa a régmúltból) ha 50 ezerért 600-as Celeron van 128MB RAMmal, de 65 ezerből már kijön az 1200@1600MHZ-es Tualatin Celeron 256MB RAMmmal, és akkor erre rávezetem őket. Sőt! Egyszer inkább lemondtam a hasznomról, vagyis ingyen csináltam, hogy a jobb gépre teljen nekik. És bejött a dolog, mert ez 2001-es eset, és 2010-ben még mindig az a gépük volt a napi használatos gép.
    A másik, hogy a költségérzékenynél kell leginkább a jövőre tervezni, meg annál a fajtánál aki nem fogja 1-2 évente fejleszteni a gépet.
    Van most egy eset, illető C2Q-ról meg 4GB RAMról fejlesztett volna I3 6100-ra és 8GB RAMra, mondtam neki, hogy felejtős, legalább 10th gen és 16GB RAM. Akkor 10100... Mondtam neki, hogy akkor már 10105.. Megköszönte, hogy sokat segítettem :)
    Mert ugye pont az ilyen embernek nem adunk sok éves rendszert a kezébe, mert miért jó az, ha a gép - most a hasamra ütök - teszem azt 10 éves élettartamából (ameddig még használható) már 8 oda van??

Szerencséd van, hogy ilyen Ciprusi jellegű falud van (ott volt nekem 2015-ben, hogy még a két magot sem tudták értelmezni, a 16GB RAMnál meg kijvítottak, hogy az biztos a HDD), de ha valamelyik ügyfeledhez megy valaki, aki ért hozzá, látott már normális gépet, és szóba kerül, hogy mindez mennyiért, az neked nem lesz jó. (errefelé 4th gen I-s rendszernél régebbit nem lehet elsózni, de arról is jól tudják, hogy már elavult)

A másik, hogy mondjuk OK, egy PII-ről vagy egy 1700-as Wilamette Celeronról hatalmas ugrás egy C2D, de mai értelmebe véve kb ugyanúgy használhatatlan lesz, hisz se modern oprendszer, se modern játék nem megy rajta (élvezhetően), sőt lehet, hogy netezni sem lehet már rajta.

Persze, értem én, hogy valószínűleg van egy rakás C2D géped, egy csomó régi winyóval, ingyen vagy nagyon olcsó forrásból, de vajon érdemes akkor ezzel foglalkozni, ha már egy borsószemnyi paszta vagy egy SATA kábel akkora tétel, hogy veszélyezteti a hasznod?
    És ez a baj a kicsi, olcsó gépekkel, hogy az ember vagy szerelemből csinálja, és akkor ilyen megalkuvás az egész, vagy (anyagilag) lesz bukta a történet.

Új hozzászólás Aktív témák