- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lenry: Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
Hirdetés
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gban
veterán
Megjött az E6800, 3,33/2M/1066, az általam talált legerősebb (de tuti a legnagyobb sebességű) kétmagos a 775-ös ASRock lapomba.
Kíváncsi leszek, Everest ilyen-olyan teszteken mennyivel kap több pontot mint az E7500 (ami ugye 2,93/3M/1066).Itt egy jó kis teszt, itt számított a cache, E7600/3.0/3M=E6800/3,33/2M
-
FinalCaleb
tag
válasz
Sebaj Fóbiás #42997 üzenetére
2000-2005 körüli Teapo, Jackcon, G-luxon, Elite stb. kondikon ránézésre nem mindig látszik, hogy már erősen bomlik az elektrolit. Van ilyen Slot1 lapom amin már dagadtak voltak a vrm küröli kondik de még post-olt illetve random újraindult/nem indult. Érdemes lenne kicserélni a kritikus helyeken lévő kondikat, még a kis 470uF kapacitásúakat is.
-
Sebaj Fóbiás
aktív tag
Sziasztok!
Azt miért csinálhatja egy BE6-II lap, hogy hosszabb (1 nap) kikapcs utáni bekapcsoláskor megáll fekete képernyő mellett pörgő ventikkel, csipogás nélkül ("jól vagyok" csippantás sincs), és csak cmos reset után hajlandó elindulni, ráadásul akkor se mindig elsőre? Szóval lehet, hogy nincs is közvetlen összefüggés.. És a legfurább, hogy ha van rajta táp akkor a CCMOS jumper átrakására bekapcsol.
Elemet már cseréltem, látszólag VGA és RAM független a jelenség. Akkor sem tűnik jobbnak, ha fekete járatban hagyom "bemelegedni". Kondik ránézésre jók.
Üdv!
-
Rive
veterán
Nincsenek kivezetve, az ISA manapság ráadásul nem teljes, hanem csak részleges, logikai inplementálásra kerül.
(Egy-egy integrált áramkörben egy láb tényleges fizikai megvalósítása jellemzően igen drága, nem szórják olyan feladatokra, amiket aztán nem használnak.)Ilyen formában persze a belső logikai és egy külső diszkrét PCI-ISA híd hajlamos összeakadni, nem egyszerű teljes körű funkcionalitást összehozni.
-
De pont ezért mivel elérhető a lapok többségén, nincs szükség extra, akár FPGA jellegű alkalmazásra ahhoz hogy PCI(e)-ISA bridge legyen elérhető.
Persze, ettől nem kerültünk közelebb a megoldáshoz, mivel tudni kéne hol vannak ezek a pontok kivezetve az alaplapon. Ugyanis biztos, mérőpontokra ki van vezetve az ISA busz összes lába, az alaplap gyártása közbeni ellenőrzés gyanánt.
-
YumeD
tag
Én azon gondolkodtam, a mai fpga-k meg egyebek korában miért nincs még mindig értelmes áron működőképes pci(ex)->isa bridge. ASIC -ban van, de az meg ritka és párezerdarabtól rendelhető, ráadasul kéne még egy kis "gluelogic", de nem lenne megoldhatatlan mutatvány... (srry rajtam van vmi virnyák :/)
-
alvaro
senior tag
Viszont az lmp úgy tűnik, bármilyen live-ot támogat, olyan lapban is, amiben az emulációja már rég halott. Talán nem érdekli az IRQ? Lehet, anno mikor GUS-hoz modplayert írtam, az is tett rá magasról.
Hétvégén próbálgattam, egészen szürreális élmény volt AM3-as lapban, Phenom II X2-n dosos modplayert nézni. De működött, Live 5.1 digitallal. (Meg zabált is mint a zállat. Jobban, mint egy Prescott. Nem is értem. Bezzeg a 939-es Opteron, amit vagy sokáig fésülgettem, az sokkal kulturáltabban viselkedett.)
Kár, hogy ez még jobban "elkésett", mint a GUS. Ha elterjedt volna a natív támogatása, most lehetne könnyen elérhető, DOS alatt használható PCI kártya. Így meg mindenképpen ISA rendszer kell az ilyesfajta retróhoz.
-
arn
félisten
válasz
Yutani #42975 üzenetére
amikor a gus megjelent, egy zajos sb16 volt a piacon, opl3al
azert ahhoz kepest tudott egyetsmast.
* az akkori mod lejatszok pl nem tamogattak a swes interpolaciot, eg es fold volt, ahogy a guson szolt egy mod, meg egy sound blasteren (plane, hogy kb a pro volt akkor elterjedt).
* az opl3hoz kepest is csoda volt a midi - az mas kerdes, hogy manapsag sokra becsulom az origi opl3at is
* nem terhelte a procit, ette a ramot, egy 386/486 mellett nem volt hatrany.***
sblive emulacioja csak ems alol megy, ha dos alol inditod, bar eleg sok jatek elmegy win98 alol kozvetlenul. csak swesen emulalja az opl3at, nagyon messze van a hangja az eredetitol.
a liveware3 csak a korai sbliveokat tamogatja, ha ez szamit (a ct4670 jo lesz)
talan ez a legfullosabb:
-
Yutani
nagyúr
Én nem voltam elragadtatva a GUS-tól, amikor néhány éve kipróbáltam, és utánaolvasva az volt a vélemény, hogy az SB AWE32-AWE64 kártyáknak szebb a hangja. Ezért vettem AWE64 Value kártyákat, hogy a DOS/Win98 gépekben az menjen.
Valamint még azon gondolkodom, hogy a régi tapasztalatok alapján egy Live! Value (CT4670) kártyát is szerválok (ha még nincs otthon), mert DOS alatt az jó volt nálam az SB16 emulációval. Még Win9x alatt is telepítette a DOS beállításokat, szóval kilépve DOS-ba szólt a kártya.
-
arn
félisten
a kezdeti lelkesedest kovetoen szerintem nem is volt mashol nepszeru a gus, csak a scenereknel kb
a classic is csapnivalo volt jatekoknal, a vegen emlekszem, hogy a kesoi dosos soundlibnel gyakran a cimet kellett atirni, hogy detektalja. a gus nekem a demokhoz kell alapvetoen, dosos jatekokhoz sb16 lesz, talan awe32.
win alatt sem eroltetnem a dologot.
dos demok => gus
dos jatekok => sb16, esetleg gus
win => sb live -
alvaro
senior tag
Dehogynem kompatibilis out of the box. Iwinit, ultrinit, és ugyanúgy fut a gusos cuccok 99.5%-a.
Azt hiszem, egész más szempontból nézzük a kompatibilitást. SB-nek valóban csapnivaló volt, de ez a GF1-re is igaz. Én mindig demózásra és trackelt zenékhez használtam.A fölösleges eszközök letiltását meg 1st party utility is megcsinálja, setup vagy pnpsetup volt a neve. Hogy aztán újratalálja-e a win, azt nem tudom.
-
válasz
alvaro #42969 üzenetére
"Ein moment. Mi ír át mit?"
Létezik GUSPNP-hez egy tool, ami a kártya firmware-ében módosítgat. Le lehet tiltani a kártya nagyját vele, ezáltal nem eszi el szinte az összes szabad IRQ-t és DMA-t.
Viszont ha ezt a toolt használod, akkor átírja a kártya saját azonosítóját, ami után így jelentkezik be:Én az alábbi módon állítottam be a kártyát jellemzően:
"Egyébként DOS alatt nagyon jó az. Csak nem general midire. Sok szép demó szól vele épp úgy, mint GF1-gyel."
Biztos jó DOS alatt is, csak kár hogy visszafelé nem kompatibilis out-of-the-box. Ráadásul a DOS korszak végén jött a piacra, így natív támogatást nem igazán kapott játék hozzá. Megette a fene. Windows alól meg nem volt érdemben jobb mint más, korabeli kártyák már. Pláne ha nem megyünk el csukott szemmel az "erőforrászabáló" magatartása mellett.
Az hogy sok demo szépen szól vele meg hasznos, de az eladásokat nem növelte anno. Valószínűtlen legalábbis hogy valaki azért vett egy drága hangkártyát, mert XY team Z demója milyen jól szól vele. Nem is tudott újabb kártyát kiadni már a Gravis ezután.
The End. -
-
alvaro
senior tag
Ein moment. Mi ír át mit?
Egyébként DOS alatt nagyon jó az. Csak nem general midire. Sok szép demó szól vele épp úgy, mint GF1-gyel.
Sőt, vicces, de nekem úgy tűnt, hogy Manduláék a Dis-t PnP-n írhatták, és tán elfelejtették GF1-en tesztelni, mert az meg pont Classicon szól rosszul. Lecsúszott a hangja. Talán 44.1kHz helyett alacsonyabban veszi a mintákat, de ezt kihagyták a számításból. Vagy fogalmam sincs...
-
Ádyka
őstag
Hát pedig elég gyárinak tűnik, semmi mókolás rajtuk. Googliba beírva (STB Velocity 128) elég sok különböző fotó van a kártyáról, és mind ilyen. Hacsak nem minden user azonos recept alapján mókolta meg
zoltanz : Kár, hogy LE 8 pipával, 6600GT sebességgel. De talán lehet kapcsolgatni akár 16 pipára is.
-
Valóban nem ér sokat.
DOS alá az eredeti GF1 dukál. Interwave csak szivatni fog, feleslegesen. Még Win alól se az igazi, ha nem tilt le az ember sok felesleges interfacet a kártyán. Viszont ha firmwareből kikapcsolja valaki, akkor a 3rd party tool végérvényesen átírja a kártya azonosítóját... -
Sanchez638
addikt
Apróhirdetések»Hardver »Processzor »Szerver »s604 félkonfig vízhûtéssel is akàr.
Ez megfogta a szemem: Illetve nincs meghìrdetve egy egyedi cooleres Gigabyte 5700 Ultra, karcmentes
-
arn
félisten
Gus pnpvel hogy megy dos alatt a gmidi? Mint classic alol?
-
zoltanz
nagyúr
Eladó a HA-n egy Asus V9999-ért, ha rá akar csapni valaki.
-
válasz
gerlaip #42957 üzenetére
"a Voodoo3-asokon van ilyen hűtő. Az TO-220 nem valamiféle FET, amit hűt?"
Emlékeim szerint csak PCI-os Voodoo 3 kártyán van ilyen hűtés, ott is feszültségstabilizátornak. Ismétlem, ha az emlékeim nem csalnak. Egyébként a TO-220 egy elterjedt tokozás sok minden IC-re / félvezetőre.
-
"Melyik gyengeelméjű mérnök találta ki, hogy ezt így kell meghűteni gyárilag?"
Egyik sem, ahogy az össze-vissza dölöngélő kondenzátor erdő se így került rá a lapra.
Ez már kókányolás eredménye.
Az "ősrégi" EEPROM meg lényegtelen milyen régi, ha megfelelő a célra. A tokozás fajtája meg nagyban segíti az esetleges hibaelhárítást. -
MMIX
addikt
válasz
Yutani #42944 üzenetére
Szóba került újra a Forte Media.
Nézegettem képeket róluk, találtam egy képet, amin Media Forte és Forte Media felírat is van.
[link]---------------
(#42938) Sebaj Fóbiás:
Itt van valami Live CD SB0100 -hez is.
VOGONS Vintage Driver Library
Lap alján klick "Clicky!!" valamit letölt (315MB). (nincs ilyen kártyám) -
Ádyka
őstag
Melyik gyengeelméjű mérnök találta ki, hogy ezt így kell meghűteni gyárilag? [link]
Igényes kártya lett, a szupi kis hűtésével, az ősrégi bios chippel, na meg a dülöngélő kondikkal. -
arn
félisten
válasz
Sebaj Fóbiás #42946 üzenetére
en hasonlo okokbol akarok beszerezni egy origi sbliveot, nem vmi value/oem mittomen mit. meg azon szep aranyozott dugok vannak
-
Yutani
nagyúr
Nekem meg lett egy Aristo ForteMedia SP-801 hangkártyám.
-
arn
félisten
válasz
Sebaj Fóbiás #42938 üzenetére
en is sokat szivtam, hogy nem talaltam olyan drvt, ami ismeri az oem pci idjet (Sound Blaster Live! Value HP / NEC ) - de ha siman megadtam manualisan a live value driveret, siman ment. gyk eleg, ha van egy sb live 5.1 drved.
-
válasz
Sebaj Fóbiás #42938 üzenetére
Feltöltöm. Az SB0220- ast elindítottam. Ha felment elküldöm a linket.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42934 üzenetére
Tudom, a legtobb nyakon ott az ures memfoglalat a masik oldalon
de az sdr az a budgetverzioja volt a ddrnek. Ugy latszik mar ekkor elkezdodott a tobb ramot pakolunk a gyengebb kartyara tortenet.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42923 üzenetére
Semennyire.
A ddr jobb, mar a gts is inkabb 16biten gyorsult, mert a mem volt a szuk keresztmetszet.
-
Sanchez638
addikt
Van ez az ATItool, van egy funkció ami meg keresi a legnagyobb vram és gpu órajelet, ez mennyire hatásos?
-
ebegab92
senior tag
-
Sanchez638
addikt
válasz
MasterDeeJay #42920 üzenetére
320gb-ből nekem is van 2db-om, majd raid0-ba akarom betolni az utorrent/játék alá.
-
Mini Raid0 teszt:
Kettő akkoriban best buy egylemezes 320GB-os F1 Samsung
És hogy valóban retró is legyen: kettő szerverből származó hibátlan 160-as WD Caviar SE amik bőven 10 év felett vannak, egész jó eredményt hoztak!
HDD sentinel csak az egyik lemezt látja mindkettő raid tömbből. A vezérlő PCIX Dawicontrol DC-4300, nem egy komoly de jobb talán mint az alaplapi ICH9R. Cache nincs rajta.
-
törölt tag
válasz
Sanchez638 #42914 üzenetére
Igen, lett. Meglátjuk, hogy érdemes-e eljönni érte.
További kellemes retro-tuningolást a fórum látogatóinak! -
cbmfan
senior tag
válasz
Ranagol_5 #42909 üzenetére
nem rossz, nekem egy ECS P6S5AT lapban van. VH6T-ben meg egy 1266-os.
ez lenne a terv, már csak arra kellene rájönni, hogy indítsam. talán HDD-re rárakom Uniflasht és indítok valamit CD-ről.
-
gerlaip
addikt
Ó gyerekek, meg van, milyen ssd-vel gyorsítom fel a régi rendszereremet. Nagyon jó árban van a 120 GB-os.
Radeon R3 -
cbmfan
senior tag
kaptam három alaplapot Compaq iPAQ Desktop gépekből. teljesen azonosak, csak BIOS eltérő. egy felismeri 133 MHz FSB-s procikat, másik kettő indul, de ismeretlen prociként látja, F1 nyomása után indul rendszer. egy normál IDE és egy 48 tűs noti HDD csatoló van lapon, semmi más. floppy csatoló nincs, USB-ről nem indul, talán CD-ről indítva működne. másik dolog, hogy mivel csináljam? Uniflash esetleg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- SamKnows és NMHH internet sebességmérés
- Eredeti játékok OFF topik
- Fujifilm X
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Mesterséges intelligencia topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen nyomtatót vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest