Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6668) Saltwater


Saltwater
aktív tag

Pár hete adtam le egy munkám, egy WD My Passport 320-as winchester (WD3200BMVU) került hozzám, aminek a PCB-re volt integrálva az USB vezérlő, ami tönkrement. Kikábeleztem sata csatlakozósra, de a fejszerelvényt is cserélnem kellett, majd utána az adatok 96%-át sikerült lementeni.
Most egy másik My Passport került hozzám (WD5000BMVV) azzal a csavarral, hogy ez hardveresen titkosítja az adatokat. Itt jó az integrált USB vezérlő, viszont a rengeteg hibázás miatt hagyományos módon nem lehetett adatot menteni USB-n keresztül. Ezt is kikábeleztem, és jelenleg mentem az adatokat célhardverral. Az hogy a lementett katyvaszból miképp lesz értelmezhető adat az még talány, mert az eredeti PCB-ről 4 zéner diódát kellett eltávolítani, hogy "ready" állapotba kerüljön a winchester.
Mi értelme a hardveres titkosításnak egy ilyen winchesternél, ha az adatokhoz csak a működő eredeti PCB-n keresztül lehet hozzáférni? Véleményem szerint ez a titkosítás csak a sikeres adatmentést nehezíti meg, mert ha egy működő titkosított winchester illetéktelen kezébe kerül, az ugyanúgy lementheti az adatokat, viszont ha tönkremegy a winchester valamelyik része, akkor csak titkosított adatot lehet lementeni (ha egyáltalán lehetséges utána a titkosítás visszafejtése)
Van egy WD My Book belső elektronikám ami szintén titkosít (nem a winchester PCB, hanem ami a házban van), kérdés (van némi illúzióm) hogy képes lesz-e majd a lementett titkosított adatokból valamit előhozni.
Ha így nem megy, akkor egy donorra kell a hibás winchester firmware moduljait fölírni, majd nyersen fölmásolni a lementett tartalmat, és utána az eredeti PCB-vel visszaolvasni a már visszafejtett adatokat.
Mi a véleményed J.?

https://hdd-adatmentes.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.