Hirdetés

2020. január 28., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6651) liksoft válasza spidersoft (#6650) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szia!

Pont ott írtam. Pont most. :(

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6652) spidersoft válasza liksoft (#6651) üzenetére


spidersoft
(senior tag)

Köszönöm, megkaptam :) Nem akartam OFFolni, ezért jöttem át inkább ide. De akkor folytatom ott :)

(#6653) kalapacsolok


kalapacsolok
(senior tag)

Sziasztok!

Öcsém munkahelyi laptopja truecripttel védve volt bizalmas céges adatok miatt - bekapcsolás után be kellett pötyögni a jelszót, utána indult a rendszer. Valamiért elromlott az XP, a jelszó beírása után nem indult a rendszer, egy fájlt hiányolt. Mondta, hogy rakjak fel windows 7-et. Bedugtam a boot pendrive-ot, de legnagyobb meglepetésemre bebootolt, és a telepítés folyamán sehol nem kérte a truecriptes jelszót. A windows 7 felment a gépre, nem formáztam semmi partíciót, de az összes korábbi adat eltűnt... :(

Valaki tudna segíteni, mit tudnék csinálni? Nem értem, mi lett a truecriptes titkosítással? Mintha az egész megszűnt volna, pedig nem kapcsoltam ki, nem dekódoltam az egész meghajtót...

(#6654) föccer válasza kalapacsolok (#6653) üzenetére


föccer
(nagyúr)

Az új rendszer telepítésénél úgy látta, hogy üres a meghajtó, hiszen a kódolt adatok számára értelmezhetetlen, így települt, ezzel felül írva minden útjába kerülő adatot.

Rossz hírem van, jó eséllyel menthetetlen. Ha valami adatot mégis vissza lehet fejteni, akkor azt csakis aprólékos, kézi munkával, a kulcs ismeretében lehet. De sok reményt ne fűzz hozzá.

üdv, föccer

(#6655) Doky586 válasza kalapacsolok (#6653) üzenetére


Doky586
(veterán)
LOGOUT blog

Köszönjük a tesztet.
Tehát jól működött a rendszer védelme: adatszivárgás nem történt.. :))

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/bejegyzes/doky586/windows_telepites_menete.html

(#6656) kalapacsolok válasza föccer (#6654) üzenetére


kalapacsolok
(senior tag)

Hm. De miért írt volna felül minden adatot? Nem írta tele a vinyót a windows 7 telepítésekor, az tuti...

(#6657) föccer válasza kalapacsolok (#6656) üzenetére


föccer
(nagyúr)

Viszont nem tudhatod,hogy mit írt felül és mit nem. Az biztos, hogy a fájlrendszert tartalmazó terület felül lett írva. Az adatterületről a titkosítás miatt a nyers adatokat sem lehet kiolvasni, így elég nagy szívás, ha egyáltalán lehetséges is bármi adatot vissza nyerni.

üdv, föccer

(#6658) kalapacsolok válasza föccer (#6657) üzenetére


kalapacsolok
(senior tag)

Értem. Hát a meghajtó titkosítás értelme, hogy ha kiszedem a gépből és berakom egy másikba, akkor sem férek hozzá, kell a jelszó... Ezért lepett meg, hogy windows 7 telepítésnél nem kért jelszót, hozzáfért a vinyóhoz :(

(#6659) Doky586 válasza kalapacsolok (#6658) üzenetére


Doky586
(veterán)
LOGOUT blog

Adatvesztés csak akkor van ha rejtett fileban volt titkosítva az adat a rendszerpartíción.

Ha másik partíción volt (amire nem írtál), vagy normál fileban volt (én így használok egy másik titkosítóprogit) akkor nincs adatvesztés, csak be kell állítgatni hogy a truecrypt újra megnyissa induláskor azt amit kell..

https://logout.hu/bejegyzes/doky586/windows_telepites_menete.html

(#6660) föccer válasza kalapacsolok (#6658) üzenetére


föccer
(nagyúr)

A drivon lévő adatokat a rendszer titkosítja. Ha új rendszert építesz a drive-ra az honnan tudná, hogy azon titkosított adatok vannak? :F Telepítésnél a rendszer üresnek látja a drivot, ezért kérdés nélkül települ, ahogy kérted tőle.

Ha egy titkosított meghajtót átraksz egy másik gépbe, akkor a jelszó ismeretében sem fogsz olvasni róla, ha más rendszerről indítasz.

üdv, föccer

(#6661) liksoft válasza kalapacsolok (#6658) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Meg kell különböztetni a partíció (drive) teljes titkosítását egy virtuális titkosított partíciótól. Az első esetben a titkosító program alatt töltődik be már az OS, a másodiknál az OS nincs titkosítva, csak az adatok tárolására szolgáló partíció, vagy virtuális partíció (egy nagy file). Az első esetben nem látom komolyabb esélyét a mentésnek, a másodiknál meg kell keresni a titkosított partíciót vagy file-t (virtuális partíció), és jelszó birtokában megnyitni egy azonos verziójú TrueCrypt-el.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6662) kalapacsolok válasza liksoft (#6661) üzenetére


kalapacsolok
(senior tag)

Első verzió volt: a komplett vinyó, oprendszer titkosítva volt.

(#6663) liksoft válasza kalapacsolok (#6662) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Akkor sajnos úgy tűnik, annyi az adatoknak. A titkosítás jól végezte a dolgát.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6664) Namath841


Namath841
(csendes tag)

Elnézést kérek liksofttól, hogy így bepofátlankodok egy SSDés kérdéssel.
Szóval van egy Samsung 840 SSDm, amit tovább szeretnék adni, de tartalmazott bizalmas adatot. Ha Samsung Magiciannal csinálok egy secure eraset, az elég a biztonságos törléshez?

Az SSDés topikban nem találtam kompetens személyt, hátha itt tudnak segíteni :)

(#6665) liksoft válasza Namath841 (#6664) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szia!

Azt a programot nem ismerem. A névből adódóan igen. A HDD-hez képest az SSD-nél azért kényesebb a kérdés, mert a wear leveling miatt van elérhetetlen terület mely valószínűleg volt már aktív, és aktívvá válhat. Így az újrahasznosításkor ha az a blokk csak az elején lett írva, tartalmazhat régi adatot a hátsó területén. Persze ez csak elmélet, de esélye van a valóságban. Így igazi, teljes felületi törlés csak gyári programmal történhet.

Az így megjeleníthető adattöredékek egyébként ritkán hasznosíthatóak, hiszen viszonylag kisebb méretű blokkról beszélünk, és annak is egy része felülírásra kerül. Ezért átlagos esetben elegendő lehet csak a felület felülírása mint HDD esetén, de ez valószínűleg mindent nem fog eltüntetni. Ugyanakkor viszont az előjövő töredékekre vadászni és azokat kiértékelni macerás lehet, kicsi az esélye, hogy bármi is hasznosítható, így szerintem nem éri meg az új tulajnak.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6666) Namath841 válasza liksoft (#6665) üzenetére


Namath841
(csendes tag)

Köszönöm a segítségedet! Igazából a gyári program egy bootolható dosos pendriveot csinál.

Szóval akkor SSDket nem "törlik", hanem "újrakódolják" ?

(#6667) liksoft válasza Namath841 (#6666) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Vagyis alapból titkosít belül. Ilyen drive-ról az adatmentés is csak a gyártó vonalán megy. Az új titkosító kulcs generálásával és az adminisztráció törlésével a felület nem változik, de a titkosítási kulcs elvesztésével használhatatlan, kiértékelhetetlen. Ha ezt kevésnek érzed, akkor az egész felület írásával törlöd az elérhető területet, majd ezzel a funkcióval a még maradékot is használhatatlanná tudod tenni. Sok sikert!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6668) Saltwater


Saltwater
(aktív tag)

Pár hete adtam le egy munkám, egy WD My Passport 320-as winchester (WD3200BMVU) került hozzám, aminek a PCB-re volt integrálva az USB vezérlő, ami tönkrement. Kikábeleztem sata csatlakozósra, de a fejszerelvényt is cserélnem kellett, majd utána az adatok 96%-át sikerült lementeni.
Most egy másik My Passport került hozzám (WD5000BMVV) azzal a csavarral, hogy ez hardveresen titkosítja az adatokat. Itt jó az integrált USB vezérlő, viszont a rengeteg hibázás miatt hagyományos módon nem lehetett adatot menteni USB-n keresztül. Ezt is kikábeleztem, és jelenleg mentem az adatokat célhardverral. Az hogy a lementett katyvaszból miképp lesz értelmezhető adat az még talány, mert az eredeti PCB-ről 4 zéner diódát kellett eltávolítani, hogy "ready" állapotba kerüljön a winchester.
Mi értelme a hardveres titkosításnak egy ilyen winchesternél, ha az adatokhoz csak a működő eredeti PCB-n keresztül lehet hozzáférni? Véleményem szerint ez a titkosítás csak a sikeres adatmentést nehezíti meg, mert ha egy működő titkosított winchester illetéktelen kezébe kerül, az ugyanúgy lementheti az adatokat, viszont ha tönkremegy a winchester valamelyik része, akkor csak titkosított adatot lehet lementeni (ha egyáltalán lehetséges utána a titkosítás visszafejtése)
Van egy WD My Book belső elektronikám ami szintén titkosít (nem a winchester PCB, hanem ami a házban van), kérdés (van némi illúzióm) hogy képes lesz-e majd a lementett titkosított adatokból valamit előhozni.
Ha így nem megy, akkor egy donorra kell a hibás winchester firmware moduljait fölírni, majd nyersen fölmásolni a lementett tartalmat, és utána az eredeti PCB-vel visszaolvasni a már visszafejtett adatokat.
Mi a véleményed J.?

http://hdd-adatmentes.hu

(#6669) Doky586 válasza Saltwater (#6668) üzenetére


Doky586
(veterán)
LOGOUT blog

"Mi értelme a hardveres titkosításnak"
Az hogy beállíthatsz ATA jelszót és akkor védve vannak az adatok lopás esetén is.

a PCB-n van letárolva (kiolvashatatlanul) egy talán AES256 kódkulcs (minden PCB-n más és más) ami nélkül a nyers adatfolyam semmire se jó, megkerülheted a PCB-t kicserélheted a PCB-t semmit se ér hacsak nincs 10év foglalt processzoridőd egy szuperszámítógépen..

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/bejegyzes/doky586/windows_telepites_menete.html

(#6670) Saltwater válasza Doky586 (#6669) üzenetére


Saltwater
(aktív tag)

ATA jelszót beállíthatsz egy mezei winchesterre is, és azt a lemeztányéron tárolja a firmware egyik moduljában. Az említett WD5000BMVV nincs védve jelszóval, viszont a PCB titkosít, és USB-n keresztül kommunikál. Jelen winchester lefogja a Windows-t amíg marha lassan keresgél (és végül nem talál semmit). Linux is hibákkal tér vissza mountoláskor. Sajnos az Atola Insightra nem lehet USB-vel kötni winchestert, pont ezért a PCB-t kivezetékeltem sata-ra, és így már tudom olvasni.Azonban ez esetben nem a dekódolt adatokat mentem le, mert a sata vezetékeket közvetlen az MCU chip elé kellett kötni, de az Initio chip (ami titkosít) az áramkörön előrébb van.

Az ilyen titkosításnak azért nincs értelme, mert amíg működik a winchester, addig illetéktelenek is hozzáférhetnek az adatokhoz ha nincs jelszóval védve. Itt viszont az egyik olvasófej szinte semmit nem olvas, a többi pedig 120-200 ms-al. Hagyományos úton kiolvasni az adatokat a tulajdonos sem tudja jelenleg.

[ Szerkesztve ]

http://hdd-adatmentes.hu

(#6671) Namath841 válasza liksoft (#6667) üzenetére


Namath841
(csendes tag)

Köszönöm a szépen a segítséget. Már túl is adtam az SSDn :)

(#6672) liksoft válasza Doky586 (#6669) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Nem! A felületen van a kulcs, ami tud sérülni! A meghibásodások jelentős részében ezt nem tudja kiolvasni, és innentől zárol a drive.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6673) liksoft válasza Saltwater (#6670) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szia!

Ez itt nem szakmai topic. Keress meg délután (1-ig nem tudunk érdemben beszélni), és megbeszéljük.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6674) BlackSoft


BlackSoft
(addikt)

Sziasztok!

Ugyan nem HDD, hanem SSD, de szerintem a mentését illetőleg nincs sok különbség, úgyhogy ide is leírom.

Megpusztult teljesen ez a szar ( HyperX 3K 120GB ). UEFI-vel van rajta a rendszer.
CHKDSK látja, felismeri, hogy NTFS fájlrendszer van rajta, és jelentős része olvasható, csak egy kisebb rész halott benne.

Viszont (valószínű az UEFI miatt) ha másik disk-ről indítok egy rendszert, akkor nem látja az SSD-t a win... Hogyan tudnám menteni, ami menthető??!

Nagyon fontos lenne, olyannyira, hogy ha nincs más, akkor megy a kürtbe, akkor is ha milliós tételről lesz szó... :F Tehát jó lenne házilag valamit alkotni vele, ezek az adatok nem veszhetnek, amik rajta vannak.

Megjegyzem, legutóbb is, amikor egy kis "szelet" belőle elment legelni, mindössze 7+ TB írás után, akkor is egy olyan napon történt, amire hónapokig készültünk... Akkor CHKDSK megcsinálta, most nem tudja, és megint egy olyan nap reggelén nem indult, amelyik napra hetekig készültünk.
Ha sikeresen lementem, akkor gari után megy apróra, és én be is fejeztem az SSD-kkel a ba**akodást, megy a gépbe egy pár 10,000-res WD VelociRaptor raid 0-ba, és csókolom.

Szépen megetettek páran az SSD előnyeivel, csak nem tájékoztattak a hátrányaival....

---------> HardverGURU https://www.hardverguru.com/ <---------

(#6675) liksoft válasza BlackSoft (#6674) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szia!

Hát igen! Ma a marketingesek és a jogászok sokkal fontosabbak egy cég számára mint az értékteremtő mérnökök, szakmunkások. :W

Adatvesztés esetén a CHKDSK "adatgyilkos" tud lenni, hiszen hibátlan eszközt feltételez. Így fizikai hiba esetén nem tud javítani, hanem ront a helyzeten. A Get Data Back program kellhet Neked! Vigyázat, az "okosított" változatok között hallottam már a mentendő területbe visszaírót is!

Sok sikert!

U.i.: Az SSD és HDD nagyon nem azonos, nagyon nem hasonlítanak egymásra! Itt csak azért lehet talán még valamit kezdeni, mert még látható a drive. SSD-k esetén a belső titkosítás miatt csak külföldi horror árú mentésről van tudomásom (gyártói support mellett ami ott sem teljes!). Egyébként kuka.

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6676) BlackSoft válasza liksoft (#6675) üzenetére


BlackSoft
(addikt)

Köszi a segítséget.

Legutóbbi alkalommal CHKDSK /F [VOLUME] megoldotta a gondokat, de jelenleg nem akarja. Viszont nagyon kicsi rész az, amire azt mondja, hogy olvashatatlan...

Viszont most látja a windows is, de mérete 0byte.
HD Sentinel is látja, de az is 0-ának, és azt mondja semmi baja, több mint 1000nap van neki hátra...

Kürt megcsinálja: "Adatmentésre tönkrement alkatrészek vagy titkosított adattároló esetén is van lehetőség. Speciális meghibásodások esetén egyedi algoritmusokat fejlesztünk az adattartalom kiolvasására és értelmezésére. "

[ Szerkesztve ]

---------> HardverGURU https://www.hardverguru.com/ <---------

(#6677) liksoft válasza BlackSoft (#6676) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Aha. Tehát tudnak AES kódolást visszafejteni kulcs nélkül, ismeretlen wear leveling algoritmus mellett, ismeretlen map táblatartalommal. Le a kalappal.

A fizikai drive-nak vagy a partíciónak 0 a mérete? Mert ha a drive-nak, akkor összeomolhatott a wear leveling adminisztrációja, vagy a gyártó oldaláról firmware frissítés kell neki (amit csak akkor szoktak még elfogadni, míg hibátlanok).

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6678) liksoft válasza BlackSoft (#6676) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Eszembe jutott még egy apróság. Legközelebb ha ilyen kritikus munkát végeztek, akkor tükörbe kéne tenni két drive-ot.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6679) BlackSoft válasza liksoft (#6678) üzenetére


BlackSoft
(addikt)

Köszi a segítséget, végül megint csak a CHKDSK volt, ami megoldotta a gondot, és az 1milliomodik próbálkozásra át tett mindent, ami sérült volt, olyan helyre, ahol ép a disk, és most visszatért az élők sorába.

Most mentem, majd visszaviszem gariba, és hozzájuk vágom :B VelociRaptorok lesznek raid0-ba, és azok tükörbe. Tehát 4 disk lesz, párban és tükörben. Ez a biztos, és gyors szerintem.

---------> HardverGURU https://www.hardverguru.com/ <---------

(#6680) föccer válasza BlackSoft (#6679) üzenetére


föccer
(nagyúr)

Csak azt nem tudom elképzelni, hogy ennyire fontos munka anyagokat 1: miért SSD-re raktok, 2: miért nincs tükör raid, 3: miért nincs napi szinten mentés távoli szerverre, 4: miért nincs gyakori mentés külső, a rendszerbe be nem kötött adathordozóra?

üdv, föccer

(#6681) BlackSoft válasza föccer (#6680) üzenetére


BlackSoft
(addikt)

SSD azért, mert gyors kell, hogy legyen minden.
Tükör azért nem volt eddig, mert a sok okostojás miatt megbíztam az SSD-ben.
Mentést 2-3 hetente csinálok, mert nem számítok arra, hogy minden hónapban megdöglik ez a retek.
Szerver nincs, nem vagyunk cég, ketten vagyunk, itthon van minden...

MÁS:

Valaki abban tud segíteni, hogy lehetne-e olyat csinálni, hogy a disk-en a jelenleg lévő adatokat áttegyem másikra? Kompletten gondolom, tehát a gépnek "ne tűnjön fel"... UEFI-vel van telepítve... Tehát azt is, kompletten, mintha nem történt volna semmi, egy az egyben másolásra gondolok.

Erre azért lenne szükség, mert sok a munka, kevés az idő. A rendszer olyan összetett, hogy ha újra kellene telepíteni a windows-t meg mindent, akkor kb 3-4 napig csak telepítgetés, konfigurálás, finomhangolgatás menne, amit nem igazán engedhetek meg, főleg így már pár napos csúszással :F

---------> HardverGURU https://www.hardverguru.com/ <---------

(#6682) Saltwater válasza BlackSoft (#6681) üzenetére


Saltwater
(aktív tag)

Selfimage tud klónozni, de a windowst első induláskor csökkentett módban indítsd.

http://hdd-adatmentes.hu

(#6683) VIPowER válasza BlackSoft (#6681) üzenetére


VIPowER
(senior tag)

(#6684) BlackSoft


BlackSoft
(addikt)

És az nem baj, hogy nem tökéletes az SSD? Tehát olvasható minden jelenleg, de nem mindig... Szóval van mindent kiolvas, de van amit 20-30 percig másol róla... Végeredményben hibátlan lesz a másolat, csak nagyon sokáig szenved vele.

---------> HardverGURU https://www.hardverguru.com/ <---------

(#6685) teleahocipöm


teleahocipöm
(aktív tag)

Van egy 20GB-os Quantum Fireball HDD a BIOS-ban látható, de gép indítása után nem látszik, az OP-rendszer sem látja, betöltődéskor írja, hogy error, egyébként érezni, hogy pörög. Pár hete még a HD Sentinel szerint 100 / 100% -os volt. Meg lehet, esetleg "bütykölni", hogy legalább az adatokat lementsem, panel cserére gondoltam, vagy a lemez átrakni egy jóba, vagy inkább kuka?

(#6686) liksoft válasza teleahocipöm (#6685) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szia!

Pontos típus kéne, mert ezen fantázianév alatt több variáns futott. A lemez átrakása csak ront. A panel cseréje várhatóan nem segít, mert ami ebből ilyen idős, ott nem a panel szokott hibázni. Lehet firmware, fejszerelvény (a Quantum erre nagyon kényes, és több variánsa volt), panel, felület elkopása.

Adatmentéses céghez add le, ha annyit érnek az adatok.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6687) teleahocipöm válasza liksoft (#6686) üzenetére


teleahocipöm
(aktív tag)

Nagyon meg vagyok lepve, hogy bedöglött, mert nem sokat használtam, inkább csak adatokat tároltam rajta, azokat se sokat piszkáltam. :F

Adatmentő cégek horror áron dolgoznak, ahogy hallottam, és azért annyit nem érnek. Pontos típus, van itt 3 vonalkódos matrica tele számsorokkal.. az egyik: 20,4 GB AT Fireball lct 20 vagy Quantum Part Number GML QML20000LD-a

(#6688) liksoft válasza teleahocipöm (#6687) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Akkor az 1 lemez, 2 fej változatos, így fejszerelvény hiba esetén valóban macerás. Az ugyanis ezeknél egyedi volt. Az lct20 széria ritkán volt elektronikai hibás, inkább mechanikus. Az előzőek, az lct 08 , 10 , 15 variánsok elektronikái szerettek "elpukkanni".

Az azért még érdekes lehet, hogy ugyanebben a konfigurációban működött régebben, vagy új a környezet ahol nézted?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6689) teleahocipöm válasza liksoft (#6688) üzenetére


teleahocipöm
(aktív tag)

Ebben a konfigurációban volt már rég óta, csak Linuxra váltottam. Most, hogy elromlott, próbaképp átraktam egy másik gépbe, de ott sem működött. Érdekes, hogy miután kivettem a gépből, - amiben eredetileg volt - egyszer még beindult, de az op-rendszer már nem, majd többet már be sem indult.

Kár, az elektronika csere egyszerűnek tűnt. Mindegy, félrerakom és ha találok egy jó ugyanilyet, akkor megpróbálkozom az átépítéssel. Köszi a segítséget!

(#6690) liksoft válasza teleahocipöm (#6689) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Ha a mechanikába belenyúlsz és nem sikerül elsőre, akkor utána már senkinek nem fog! Ott NAGYON könnyű elrontani, és NINCS visszalépési lehetőség! A panelt próbálhatod, de egyebet ha csinálsz, nagy eséllyel senki nem tud segíteni utána. Mielőtt nekiugrassz, számolj és gondolkodj.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6691) teleahocipöm válasza liksoft (#6690) üzenetére


teleahocipöm
(aktív tag)

Nem létfontosságú dolgok vannak rajta, de hiányuk okoz némi kellemetlenséget -remélem, csak ennyit-, annyi fölös pénzem meg nincs, hogy szakemberhez vigyem, így nem vesztek semmit, ha megpróbálkozom vele.

(#6692) Saltwater válasza teleahocipöm (#6691) üzenetére


Saltwater
(aktív tag)

"így nem vesztek semmit"
maximum az adataid... :)

http://hdd-adatmentes.hu

(#6693) teleahocipöm válasza Saltwater (#6692) üzenetére


teleahocipöm
(aktív tag)

Ha az adatok egy működésképtelen hdd-n maradnak gyakorlatilag olvashatatlanul, olyan mintha nem is lennének.

(#6694) liksoft válasza teleahocipöm (#6693) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Sok sikert!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#6695) teleahocipöm válasza liksoft (#6694) üzenetére


teleahocipöm
(aktív tag)

Köszönöm! Előbb kell találnom egy ugyanilyen meghajtót, csak aztán kezdhetek neki.

(#6696) geopotencial


geopotencial
(csendes tag)

Sziasztok!
Van egy 30Gb-s Quantum Fireball AS vinyóm (Part number: QMP30000AS-A Rev.A00)
Már régen elpukkant, az elektronika adta meg magát, elfüstölt az egyik alkatrész. Azóta a szekrényben pihent, szerencsére nem létfontosságú adatok voltak rajta, de azért ma már a nosztalgia miatt is kíváncsi voltam. :) Véletlenül találtam az ebay-en elektronikát hozzá, gondoltam olyan olcsó, hogy kipróbálom. Mikor megérkezett, kicsit meglepődtem, mert szemre ugyanaz volt a két panel, de ezen már van egy fekete hűtőborda az elektronikán, és egy plusz alkatrész is, aminek az eredetin is megvolt a helye, de nem volt beültetve. A hűtőborda mondjuk jogos, mivel emlékszem, brutál forró tudott lenni, nem is értem miért nem raktak eleve mindegyikre, de gondolom ez valamivel újabb változat lehetett (úgy sejtem ezért is pukkant el, egy forró nyári napon). Ezért gondolom, hogy a firmware verziója is más, viszont azt olvastam, erre elég kényesek a Quantumok.
A lényeg, hogy kipróbáláskor meglepő dolgot tapasztaltam. A gép nem mindig ismeri fel, de néha igen, és akkor megvan a 2 partíció is, viszont csak az egyiket tudom megnyitni, ráadásul nagyon lassú. A HDD Led folyamatosan világít, és csak ritkán hallani, hogy történik 1-1 lemezművelet, ami arra elég csak, hogy mondjuk kibont egy almappát, amit már előtte fél perccel megnyitottam. Eddig a legnagyobb "siker" egy pár KByte-os .txt file megnyitása volt. A másik partíción semmi, mondjuk az jóval nagyobb méretű is volt.
Én arra gondolok, hogy ez a firmware miatt van, de az a plusz alkatrész is gyanús. Ha firmware, akkor ezt ilyen állapotban lehet cserélni, egyáltalán fellelhető még ilyen a neten?
A válaszokat köszi előre is! Kíváncsi vagyok, volt-e már hasonló tapasztalatotok.. :F

(#6697) Saltwater válasza geopotencial (#6696) üzenetére


Saltwater
(aktív tag)

Nálam egy as20 Quantum fejszerelvény csere után volt rettenetesen lassú. Lementettem mind a 40 gb-ot, de 1 napba tellett, pedig a donor minden paraméterében passzolt. Szóval láttam már hibrid lassú Quantumot.

http://hdd-adatmentes.hu

(#6698) teleahocipöm


teleahocipöm
(aktív tag)

Megcsináltam a 20GB-os Quantum HDD-met, :F működik. Javítás módja,..... pihentettem pár napig, most beraktam és a második újraindítás után működik, nem egészen értem a dolgot. Cserébe viszont a kidobástól megmentett gépemen nem indult el az op-rendszer, gyors HDD csere - másik OP-rendszerrel- ugyanaz :F.

(#6699) teleahocipöm


teleahocipöm
(aktív tag)

Most indításkor megint nincs meg a 20GB HDD, furcsa volt, hogy nem villog a zöld led, megnézem a BIOST és ott sincs, pedig tegnap már örültem, hogy jó, már azt sem tartom kizártnak, hogy az alaplap a rossz.

(#6700) liksoft válasza teleahocipöm (#6699) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Akkor ez index javítás volt.

Most jó - nem jó - jó - nem jó - jó - ... :C

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.