- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- A KOReader ebook olvasó program
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Érdekes történések a hardveraprón...(külön szám)
- Samsung Galaxy S24 FE - Megrendelve!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT.hu
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ear001
addikt
Nem hangzik bután, ez van. Ezért van az, hogy stúdiózásnál minél nagyobb bitrátát használnak. Az analóg hangerős szabályzásnál is kompresszálsz, az adott lánc dinamikaszintjét csökkented, csak ott nem a forrásoldalon és nem visszaállíthatatlanul, mint a digitális hangerőszabályzásnál. Persze vannak trükkök ennek a jelenségnek a csökkentésére, a modern digitális hangerőszabályzás igazából egy DSP, de az effektus így is csak csökkenthető, nem kiküszöbölhető.
"Ezek az értékek gyakorlatilag az adott mintavételi ponton az analóg jel amplitúdóját reprezentálják. Egy digitális audio filenak van egy úgymond fix hangereje, ezt akkor halljuk amikor maximumon (100%) vannak a szoftveres hangerőszabályzók. Amennyiben szeretnénk csökkenteni ezt a hangerőt, akkor digitálisan ez nagyon egyszerűen úgy oldható meg, hogy az adott mintát leosztjuk egy értékkel. Ha mondjuk lehúzzuk a zeneljátszó hangerő csúszkáját a felére akkor a szoftver minden mintát ami a WAV fileban van, elosztja kettővel. Itt fontos megjegyezni, hogy minden szoftverben mások az arányok, ez csak egy példa.
Tehát ha a WAV fileban ezek a minták jönnek egymás után: +16001,-3001,+14001,-4001 akkor ha ezeket elosztjuk kettővel, akkor kb 6dB-el kisebb hangerőt fogunk kapni. Hogy miért pont 6dB, arról később.
A PCM-nél lényeges, hogy csak signed integer értéket vehet fel, tehát csak egész szám lehet az érték. Ezért kerekítés van, az előbbi sorozatból lesz +8000,-1500,+7000,-2000. Igen ám, de mivan akkor ha mi ezt az erősítőn, DAC-on mégiscsak fel szeretnénk hangosítani az eredeti hangerőre, mert éppen úgy kényelmes? Akkor bizony a kerekített értékekből visszaállított analóg hullámformát fogjuk felerősíteni, ami nem ugyanaz lesz mint az eredeti volt. Ezt digitálisan egyszerű szimulálni, egyszerűen hangosítsuk vissza a sorozatot kétszeresére. Látjuk, hogy +16000,-3000,+14000,-4000 értékeket fogunk kapni, eltűnt az egyes mindegyik végéről. Végeredményben torzult az eredeti adatfolyam." -
MasterMark
titán
válasz
MasterMark #38481 üzenetére
Ez amúgy már az egérre is hatott, és kihagyott az egér is mozgatás közben.
Kikapcsoltam a Handoff-ot, most jó, úgy tűnik az okozta.
-
cigam
titán
válasz
MasterMark #38496 üzenetére
Ez elég bután hangzik. Tudnál erről konkrét infót linkelni?
-
cigam
titán
válasz
MasterMark #38492 üzenetére
Tuti hogy kompresszál? Elég lenne csak fix értéket kivonni minden egyes mintából. A kompresszió bonyolultabb matematikai művelet. Egy bizonyos szint felett a maradé részt elosztom x-el. Egyrészt feleslegesen bonyolítja, másrészt nem hatékony mint hangerőszabájzó. Arról nem is beszélve, hogy a hangerőszabályzás logaritmushoz közeli görbét igényel. Egy mezei kivonás könnyen lehet logaritmus alapú, de egy osztás?
Plusz ez számítási időbe telik. Hogyan biztosítja, hogy a művelet mindíg egységesen rövid idő alatt elkészül?
--Most, hogy már van hivatalos Windows támogatás a Paralels-ben, változott az ára? Nem figyeltem mennyibe került eddig, de hova/hogyan épül be a Windows licence ára?
[ Szerkesztve ]
-
bkiky01
senior tag
válasz
MasterMark #38492 üzenetére
Értem, mondjuk ez miatt nem dőlük kardomba, mert hangrendszeren megy, csak az irodában azt keveset használtam, ha már a monitor is tud hangot kiadnni.
-
bkiky01
senior tag
válasz
MasterMark #38489 üzenetére
Ugyanerre a monitorra Windows 10-el küldve a kép/hang Display porton állítható. Ezekszerint fölösleges lenne átalakítanom hdmi-t..
-
bkiky01
senior tag
Első Mac Minim (M1).
HDMI-n ad hangot a monitorra (LG 27UK850-W), de nem tudom a hangerőt vezérelni, csak a monitoron.. Miért lehet? -
Sziasztok!
Anno developer betát feltettem a ventura valamelyik verziójából M1 mini 2020 alap verzió.
A netes leírások szerint nem tudok kilépni a beta programból nincs a szoftverfrissítés oldalon az adott opció.
Hogyan tudom feltenni az aktuális OS-t (most is az van rajta, csak ott a beta miatt a beállítások ikonon az 1-es és fent van a feedback assist app is)
-
MasterMark
titán
Hello,
Random nem érzékel leütéseket a gép, usb-s bill-ről. Aztán van hogy utólag ismétli, vagy olyan is volt mintha beragadna.
Mi lehet a gond?
(Mac mini M2, legújabb macOS)
-
vadkörte
addikt
válasz
titi12 #38478 üzenetére
"...az Apple tizenéve tartó, számomra "furcsa" üzletpolitikáját kritizálom..."
Ezt mondjuk megértem. Az árképzésük, hmmm... több mint érdekes.
"Szerencsére nem tartozom azok közé, akik mindenből a legújabbat szeretnék..."
Dettó. A most vásárolt M2-es Mini az első Apple termékem, soha nm terveztem almás cuccot venni. Világ életemben Windows-os voltam, de miután az MS is elkurvult rendesen és a 2016-os gépem már nem támogatott HW-ű (felhenkölhető a W11, de futottam már bele érdekességekbe ilyen mókolásokkal) és ha már új gép, akkor legyen valami kicsi és kompakt, de kellően erős. Na így lettem almás... Mondjuk egyelőre nem tervezem a flotta bővítését és ha a fizetésemből kellett volna megvennem, ez sem lennede év végén kifizettek egy függőben lévő munkát amit fura módon pont fedezte a Mini-t...
"...2018-as minire fogom lecserélni a "sajtreszelőt""
Egy sok RAM-os akár i5-ös, akár i7-es '18-as még mindig fájdalommentesebb upgrade, mint egy hasonló mennyiséggel szerelt új M2 és pár évig még azzal is el lehet lenni.
Immáron az éles rendszeren ismerkedve az OS-sel, mintha kicsit optimalizáltabbnak tűnne. Úgy érzem nem lesz probléma a 16GB RAM-mal sem (az előző gépben 32 van) a tárhely és a több külső monitor megoldása folyamatban.
A géppel ha végre be tudom lakni, az üzemideje nagy részében kiadványszerkesztési munkát fogok végezni, ez mellett fényképeket fogok feldolgozni. Ugyanazokkal a programokkal fogok dolgozni, amikkel Win-en is dolgoztam. (Affinity Photo/Publisher, CaptureOne Express, stb...)
Office-ra vagy LibreOffice, vagy behatóbban megismerkedek Pages/Numbers/Keynote trióval. A Firefox ezen is pont úgy működik mint Win-es környezetben (a FF fiókon kersztül leszinkronizál mindent, az összes eszközömmel (telefon, tablet, linux-os laptop, W10-es munkahelyi gép) -
válasz
freelanced #38474 üzenetére
Ez felhasználás függő. Ahogy írtam, főleg menedzser jellegű munkákat végzek, ami azt jelenti, hogy meg van nyitva a Safari 8-12 lappal, Mail, Skype, Excel, Zene, ForkLift, Messenger, Viber és a Pixelmator Pro, amiben a grafikai dolgaimat csinálom. Használok Chrome-ot is, bár az nem fut állandóan.
Na, ez meg sem kottyan a gépnek. Azonban ha 10 percet görgetem a Facebook-ot, arra már kiírja, hogy zárjam be a lapot, mert túl sok erőforrást használ.
A fenti képen sok dolog meg van nyitva, de emellett is gördülékenyen tudok dolgozni. Amit nem használok, abból viszont kilépek.
Lehetett volna több RAM-mal rendelni, de egyrészt így volt jó árban, másrészt az elmúlt két évben nekem bőven elegendőnek bizonyult, arra amit csinálok tökéletes munkaeszköz.
Hogy mennyi memória, vagy milyen erős processzor kell a gépbe, ezt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mire használja majd, milyen programokat futtat, ezeknek mekkora igénye van, stb.
Azért szeretem és választottam Mac-et, mert maga az eszköz nagyon szép, csendes működésű, jó a billentyűzetkiosztás és a gépelési élmény, hosszú az üzemidő és bőven elegendő teljesítményt kapok, ami megfelel a napi munkámhoz.
-
titi12
aktív tag
válasz
vadkörte #38476 üzenetére
Dehogy, csupán az Apple tizenéve tartó, számomra "furcsa" üzletpolitikáját kritizálom, 32 éves Mac-ezéssel a hátam mögött. Szerencsére nem tartozom azok közé, akik mindenből a legújabbat szeretnék (nekem elég a legjobb ár-érték arányú)
, béta-teszter sem kívánok lenni. Az M-sorozat egyelőre nem érdekel, túl nagy váltás lenne (ismerőseim megteszik, megvárom a tapasztalataikat). 2018-as minire fogom lecserélni a "sajtreszelőt" (5,1-es Mac Pro), a lehető legfájdalommentesebben.
-
trialboj
őstag
válasz
TigerCat #38445 üzenetére
Megpróbáltam, az app működik, a monitor fényerejét pl tudja állítani, de nem kapcsolja ki, se a másodlagos se a fő képernyőt
Van valami beállítás amit át kellene piszkálni? Amúgy ez full fizetős app, most az írja hogy trial PRO, nincs is basic free verziója?
-
titi12
aktív tag
válasz
freelanced #38474 üzenetére
Mostanság (is) százezer a +8 giga RAM, ez egy picit húzós! +256 giga tárhely is annyi, de ne keseredjünk el, százmilliárd légy nem tévedhet!
[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
Köszönöm a választ.
Összességében akkor ezek alapján még mindig kiszolgál, meg vagy elégedve az i5 2018 Minivel ahogy látom.
Ear001
Köszönöm, no igen, meg van ami már nem is támogatja az Intelt, múltkor belefutottam egy két ilyenbe is, bár én abban bizok, hogy azért még 2-3 évig támogatva lesz, bár gondolom apránként épitik le majd.ddsteel
Köszönöm a visszajelzést, gondolom, hogy 2012-ről váltva azért még inkább szembeötlő a különbség az M1-hez képest. Nekem még nem volt gondom a processzorral sebesség terén, de tény, hogy mostanában nem csinálok nagyon processzorigényes dolgokat.TigerCat
Köszönöm, neked is, igen, hallani azért még ilyet is, bár a tiédnél azért lényegesen erősebb a processzor. Összességében, hogy érzed az M1 esetén, kiszolgál a 8GB? Szokott problémás lenni a ram mennyiség, vagy nem ütköztél ilyesmibe?___________________________________________________________________________________________
Igazából pár éven belül én is tervezek váltani, most egyedül azért gondolkodtam el a dolgon mert ugye lassan nem lesz támogatott az Intel, de vélhetően határeset lenne a 8GB ram. Ha mondjuk pár éven belül 16GB-al érkezne az alap Mini arra lenne célszerű váltani, kérdéses persze, hogy ez mikor következik be. -
válasz
ddsteel #38470 üzenetére
Egyszerre használok egy 2020-as M1 8GB MBP-t és egy 2018-as i7 16GB Mac Minit. Böngészek, levelezek, adminisztratív feladatokat látok el, grafikai munkákat végzek, néha filmet nézek, zenét hallgatok, szóval semmi nagy truváj. Amikor hajtom, akkor is sebességre tök egyformának érzem. Igaz, a MBP szinte nem melegszik, a Mini azért igen. Egyelőre nem adom el, megvárom a következő generációt, mert tökéletesen teszi a dolgát. Hiába van már M ebből is...
-
ddsteel
aktív tag
2012-es Macminikről váltottam M1-es minikre. 2 db-ot vettem, amikor kijött, akkor még jóval olcsóbb volt. Az egyik 8, a másik 16 gigás. Amikor utazom nyaralni stb, a 8 gigásat viszem. Azért cseréltem, mert nem akartam 10 éves gépen dolgozni, ami bármikor beadhatja a kulcsot, mégiscsak 10 éves. SOKKAL gyorsabbnak érzem az M1-et, a 8 gigásat is, kb feleannyi idő alatt bootol, a programok is gyorsabbak, előbb utóbb az OSX is nagyon elavult lenne a 2012-esen. Nem bántam meg a cseréket, még normális áron ment el az előző 2 macmini akkor, így az is lejött a vételárakból (DTP-zem: ID, PS, AI, videók nincsenek, de abban is tuti gyorsabb lenne az M1).
-
Ear001
addikt
válasz
freelanced #38467 üzenetére
Mindenben gyorsabb 8GB rammal is. És nem kicsit, hanem nagyon, és egyre inkább, ahogy mostmár ARM-os processzorra optimalizált a legtöbb app.
-
Syl
nagyúr
válasz
freelanced #38467 üzenetére
Én eljátszanám az ördög ügyvédjét
2018-as i5 Minim van, négy éves, 32 gigára bővítettem a memóriát. Mindenes gép, net, youtube, munka (indesign, illustrator, photoshop).
Tény, hogy nincs komoly tapasztalatom az M1-gyel, alig pár órát nyomkodtam, amikor egy Macbookot üzemeltem be egy barátomnak. Nem estem hasra az M1-től. Irodai célra, word, excel - semmivel sem éreztem jobbnak az i5-től.
Persze Apple appokkal fotó és videófeldolgozásban lehet jobb a gép fekvése, ezt nem tudom.Jelen pillanatban egy M2 Pro 32 GB alá nem adnám a 2018-as Minit
De annak meg olyan ára van, hogy eszembe se jut a csere.
-
freelanced
addikt
válasz
-Skylake- #38466 üzenetére
Köszönöm.
Miben nyilvánul meg egyébként, hogy jobb az M1, napi használatban ezekre a tevékenységi körökre? Mármint gondolom pár évig még úgy is támogatva lesz az Intel, illetve jelenleg kiszolgál az i3, nem végzek nagyon processzorigényes dolgokat. A keretbe jelenleg a 8GB modell férne be, szóval ha az nem elég semmire, akkor lehet, hogy érdemes várnom. Inkább a RAM szokott fogyni mintsem a processzor kevés.
[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
válasz
freelanced #38465 üzenetére
barmelyik M model barmilyen kiepitesben is jobb.
"Mire elég a 8GB ram?"
szerintem semmire. 16al vedd.
[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
Üdv,
Főleg azok felé, akiknek van tapasztalata mindkettővel, esetleg 2018-ról váltott:
Érdeklődnék, hogy szerintetek érdemes 2018 i3 modell helyett 8GB-os M1/M2-re Mac Miniben gondolkodni inkább? Mik a tapasztalataitok?Főleg böngészésre, programozásra, netezésre, minimális videó és fotószerkesztésre lenne használva a jövőben. Ami a 2018 mellett szól az a bővithető RAM, akár 64GB-ig ha kéne, az M1, M2-ből a 8GB modell lenne opció. Mire elég a 8GB ram? Jelentene bármiben akkora előnyt az M1, hogy megérje a bővithetőségről való lemondás és a kevesebb ram?
Köszönöm
-
cigam
titán
válasz
szana8 #38462 üzenetére
Nem biztos hogy kiadnék 4-500k-t egy olyan gépre ami valószínűleg már nem kapja meg a követkeő OS-t.
Talán megér 10-20k-t hogy egy szervízben átvizsgálják, és portalanítsák. Már keverednek bennem a dolgok, de olvastam kijelző porosodásról, de érdemes átböngészni a szervízes cikkeket, pl. [link] -
szana8
tag
Sziasztok,
iMac csere elott állok. Egy 2013-as 21.5-ost fog váltani. Amire használni fogom, software fejlesztés (főleg web, tehát PHP, SQL, meg a hozza tartozó dolgok), dockerizalva is. Amerre nézelődők a 2017-es 5K-s modellek. Az újakkal (M1 24" ) az a bajom hogy a 8GB ram az kevés nagyon. Céges laptop M1-es Air 16GB-vel kb elég de itt is lehetne több benne. A nagyobb M1-esek meg már nekem túl drágák. Igy maradt a fenti modell esetleg ha jo aron ki tudok fogni egy 2019-est. A kérdésem az hogy van e valami amire figyelni kell ezeknél a modelleknél vásárlás elott? Típus hiba, kijelző stb.
Koszonom. -
cigam
titán
válasz
vadkörte #38460 üzenetére
A VGA sem gond, a WiFi-vel kellet trükközni bár az is csak annyi volt, hogy külső eszközmeghajtót kellett feltenni a non-free csomagból.
Sajna a gép teljesítménye nem változik az oprendszer lecserélésével. Én egy 2008-as iMac-en próbáltam ki 1-2 live rendszert ill. telepítve is volt próbából.
Amúgy tényleg nem sokmindenre használható, de menő a képernyővédője, és iTunes-ban hallgathatóak a kedvenc dalok, rádiók.Más
Az elmúlt pár napban az tűnt fel, hogy véletlenszerűen elmegy a kép (teljesen fekete lesz) 3-5 másodpercre, van hogy csak egy pillanatra tűnik el kép, és amikor csak egy pillanatnyi (1-2 frame?) hiba van akkor az analóg tv adáshoz hasonló szines hangyafoci jelenik meg a képalsó felén, harmadán. Mivel a képernyőfelvételben nem látszik, hogy elsötétül a teljes kép a SW-es hibát kizárnám. Vagy a HDMI kimenet, vagy a monitor kezdi beadni a kulcsot.
Kábeleket megmozgattam, kihúztam visszadugtam. A tápot is, bár a monit power LED-je folyamatosan világít.
Van valami trükk a hiba kiderítésére, vagy meg kell várni míg valamelyik végleg feladja? -
vadkörte
addikt
válasz
Core2duo6600 #38459 üzenetére
Intel alapú, (kivéve a VGA) így kétlem, hogy bármi nehézsége lenne bármelyik nagyobb támogatottságú disztrónak. Az más kérdés, hogy érdemes-e. DIY NAS-t biztosan nem iMac-ből építenék. Arra van számtalan mini PC, vagy integrált mini ITX alaplap.
#38440 Sidorovich igen az. Az elmúlt cirka 1,5 hónapban Vmware-ben nyúztam egy Monterey-t így nem teljesen ismeretlen az OS. A gép telepítve, beállítva, 13.2-re frissítve, a használni kívánt programjaim 98%-ban telepítve - minimálisan AppStore-ból, leginkább dmg-ből - már csak a belakásuk van vissza. Még pár kiegészítőt kell vennem - USB-C/TB dokkoló, két lemezes 3,5"-os ház, majd később ez helyett/mellé 2,5"-os ház + SSD-k, stb... - hogy teljes körűen migrálhassam magam W10-ről, de haladok. Kis lépésekkel, de haladok.
Amúgy egy kis szörnyeteg. Második napja nyúztam és nem értettem mi a furcsa. Két nap kellett, hogy rájöjjek, hogy a csend... -
vadkörte
addikt
Na akkor ezt az ősszkenner dolgot úgy érzem ideje elengedem.
Bár ha elborul az agyam lehet, hogy veszek neki egy mini PC-t pár Mátyásért és azzal csak szkennelni fogok. (vagy tényleg hagyom a francba)
Megint más (bocs, ha az agyatokra megyek)
Dokkoló. Még mindig, illetve már megint. Remélem jól okoskodom, ha azt feltételezem, hogy ha egy dokkoló adatlapjában szerepel a támogatott eszközök között M1 Macbook Air/Pro, akkor nagy valószínűséggel "M" architektúrájú Mini-vel is működni fog. (mint tudjátok, két külső monitort akarok meghajtani DislpayLink-es dokkolóról, egyet pedig a Mini HDMI-jén) -
cigam
titán
-
vadkörte
addikt
válasz
malagutif122 #38448 üzenetére
Lehetne azt a gépet fejleszteni - HDD-t SSD-re, megtápolni némi RAM-mal, felimádkozni Opencore-ral egy frissebb OS-t, de attól még a VGA és a CPU elég harmatos marad. Ha csak netezés a cél és nem idegenkedsz a tablet formátumtól bármilyen tablettel, vagy laptoppal jobban jársz.
Ui.:
A számlát valamikor éjjel 1 óra felé megküldték.Szkenner témára valaki?
-
Sidorovich
senior tag
válasz
Szerintem se kéne már egy 16 (!) éves gépet erőltetni, semmi értelme.
-
Syl
nagyúr
válasz
Add el, vegyél rajta valami iPad-et - többet ér.
-
cigam
titán
válasz
Linux vagy Windows-t lehet rá telepiteni. Kérdés, hogy minek...
-
Ear001
addikt
válasz
Netet nehezen, mert a netböngészés egészen döbbenetes módon erőforrásigényes művelet lett. A HDD sem segít, a kevés memória sem, a processzor sem egy őrült vadállat. Persze menni fog, de nem lesz nagyon fluid az élmény.
Windows telepítéshez ott a Boot Camp ki lehet próbálni, de rosszabb lesz, mint OS X-el, lassbb, darabosabb, sokkal többet és magasabb fordulaton pörgő ventikkel.
-
malagutif122
tag
Sziasztok!
Nem volt még Imac gépem új vagyok a témába, most lenne egy ilyen gép
I mac 2007-es 2magos 4gb ram, ati Hd2600pro 256mb, Hdd van benne.
Netet hogy birja egy ilyen gép?
Os X Yosemite 10.10 rendszer van rajta.
Az lenne a kérdésem,hogy Linux vagy Windows-t lehet rá telepiteni?
Köszönöm előre is a segitséget! -
vadkörte
addikt
válasz
trialboj #38444 üzenetére
Kis előszó:
02.02-án rendeltem a picurt, 23.04-én adták fel Shenzen-ben, 02.06-án - ma - vettem át a csomagot (02.13-15-re volt előjelezve az érkezés)
A rendszer annyira nem lesz idegen, OK meg kell szoknom, azért a 20+ év Win (a munkahelyemen amúgy is Win van) után nem fog menni varázsütésre minden. Biztosan lesznek furcsaságok, de pár éve linux-ozok is - Manjaro KDE - a kezelőfelületek között pedig elég nagy a hasonlóság, szóval elveszni nem fogok. Mellesleg hetek óta nyúzok egy Monterey-t egy virtuális gépen, így a mély víz nem is lesz olyan mély. Ma este csomagbontás, belakás, és élő alpha-teszt, immáron valódi MacOS-sel.
Ez már a többieknek is szólna.
Vállalkozóként vettem a gépet, azt mondta az ügyfeles srác - a magyar adószám miatt csak ügyfélszolgálaton keresztül tudtam vásárolni, amúgy már értem miért zengenek ódákat az Apple telefonos ügyfélszolgálatáról - hogy e-mail-en kapom majd a számlát. Kb. mennyi idő szokoktt lenni, míg megérkezik és ha esetleg mégsem kapnám meg, hol és hogyan tudom lekérni?
Valamint a szkenneremhez- Canon CanoScan 4400F - hivatalosan az OS-X 10.9-hez érhető el az utolsó driver. (W10 alatt is a W8.1 driver-ével működik) van némi esélyem, hogy Ventura alatt működésre tudom bírni, vagy engedjem el? Leginkább filmszkennelés miatt lenne fontos, de ha nem megy, hát nem megy. Nem vágok miatta eret magamon. A Vuescan-t hagyjuk, sem a szkenner sem a filmszkennelés nekem nem ér 30E HUF-ot. -
cigam
titán
válasz
trialboj #38444 üzenetére
Nem lesz belőle baj, és pont a múlt héten jelent meg egy új (béta) verzió:
Ez a béta kiadás (a v1.4.x fejlesztési ciklus első kiadása) egy új kísérleti funkció kezdeti megvalósítását tartalmazza - a kijelzőkapcsolat-kezelést az Apple Silicon Mac-ek számára. Ez a funkció lehetővé teszi a belső és a külső kijelző ki- és bekapcsolását az alkalmazás menüjéből. A kijelző kikapcsolása teljesen eltávolítja azt a kijelző elrendezésből és alvó üzemmódba helyezi, míg a visszakapcsolás bekapcsolja a kijelzőt és visszaadja azt a kijelző elrendezésnek.[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
Köszi a választ, legalább már tudom hogy nem csak én nem találom az opciót hanem nincs
Kár, azért fura hogy ez nem zavar elég embert hogy megoldják.
(Ha fizikailag kikapcsolom attól még érzékeli, és bukom a hot cornert, illetve az edge detectiont, amivel a moom app méretezi az ablakaimat)
Ez a better display egy biztonságos app? Nem kontárkodnék bele a céges gépbe olyasmivel amit esetleg nem tudok eltávolítani ha valami gondot okozna.
/Az AltTab apphoz is kellett telepítsek valami homebrew appot, ami nem tudom pontosan micsoda, terminalban parancsokkal mókoltam fel, biztos vagyok benne hogy ezt senki nem fogja tudni legyalulni, remélem nem akad össze később sem a frissítésekkel./már megbántam hogy feltettem, annyira nem megváltás az AltTab, de azért a gyári beépítettnél okosabb.
-
Tényleg tetszik hogy stabil és gyors a rendszer, de az ilyen kis apróságok miatt, nem érezem magam otthonosan, van legalább 5-7 olyan icipici dolog ami lassabb vagy egyenesen lehetetlen mac alatt, pedig Windowson magától értetődő. Melóra jó móka ez a platform, otthoni gépnek azért még megmarad a jó öreg win10 amíg támogatják. -
PandaMonium
őstag
válasz
trialboj #38441 üzenetére
Miért nem jó megoldás, hogy fizikailag kikapcsolod a monitort amikor nincs rá szükséged? Ezt az OS-nek érzékelnie kéne. Egyébként szerintem beépítve nem tud ilyet, de valami external tool-al (pl. BetterDisplay) biztos megoldható.
[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
Ismét megkérdezem mert csak nem sikerül. Hogy kell macen lekapcsolni a 2. monitort? Én általában csak egyet használok, de néha kellene a 2. is, viszont semmilyen opciót nem látok, ezért állandóan ki kell húznom ami kényelmetlen. Létezik hogy nincs reá megoldás macen?
-
vadkörte
addikt
Vettem egy mély levegőt és egy nagy sóhajjal 2023.02.02-án eltapsoltam fél misit...
Remélem nem volt hiábavaló vagy hibás döntés és össze fogunk csiszolódni. Végül is hosszabb távú kapcsolatot tervezek kiépíteni... -
kkp900
senior tag
Sziasztok! 2018-as Mac Mini Thunderbolt 3-as csatiján tudja esetleg a 4K 120hz-et?Mert ugye HDMI-n nem tudja. Ha veszek egy ilyen kábelt hozzá? https://www.alza.hu/alzapower-alucore-usb-c-m-hdmi-2-1-8k-60hz-m-1-5m-ezust-d7402586.htm
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz
PandaMonium #38433 üzenetére
A termekciklus kozepen akadhat europai raktarban cucc, olyankor jellemzoen a csehektol vagy az irektol erkezik a kivalasztott termek. Az egyik nagy valtoztatas amit eszkozolt az Apple anno (20+30 eve?!), a helyi raktarozas felaszamolasa. Igyekeznek annyit gyartani mindenbol, amit eladnak. Igy viszont folyamatosan "allitgatjak" a partnereik fele a megrendeleseket. Ennek a folyomanya az, hogy hetente jonnek ki a cikkek, hogy az Apple beleall a foldbe, mert nem tudja eladni a termekeit, vagy az Apple nem tud eleget gyartani, mert felporgeti a gyartast.
-
PandaMonium
őstag
Számomra meglepő, hogy egy ekkora cég a világ másik végéről szállít, nem tart készletet európában egy vadonatúj termékből ahol egyébként semmi extra config nem volt a RAM upgraden felül (ami a leggyakoribb upgrade). Az UPS értesítésben annyi volt csupán, hogy "fennakadás", a package tracking pedig csak annyit mond, hogy vámkezelés alatt, így nem tudom én sem melyik. Ha egyszerű vámkezelés akkor nem értem miért nem volt beleszámolva a kiszállítási időbe, de akkor ez már egy UPS probléma, nem egy Apple probléma.
-
Czo
addikt
válasz
PandaMonium #38430 üzenetére
A csomagok a gyari lerakatbol jonnek, szeria modell eseten ez kina a legtobb esetben. Ha ugy BTO/CTO a gep, hogy valami mas, mint a megszokott, akkor jellemzoen valami masik osszeszerelo uzem szokott lenni a feladas forrasa. A standard folyamat pedig az, hogy nem akad fenn a vamon (ami fennakad, az ugye okkal akad fenn, minden mas atjon). Mit jelent az, hogy fennakadt? Nem csak arrol kaptal ertesitest, hogy megtortent a vam ele allitas es elkezdodott a vamkezeles?
-
cigam
titán
válasz
PandaMonium #38430 üzenetére
Ahhoz, hogy élni tudj az elállási joggal, előbb meg kell kapnod. Az úgynevezett elállási jog (a termék visszaküldésének joga, visszaküldési garancia). Az átvétel dátumától ketyeg a 14 nap. Máskülönben trükközésre adna alkalmat, és a rendelést a legtöbb bolt úgy küldené ki, hogy biztosan kicsússz a 14 napból.
Az, hogy van ahol korábban lemondhatod, az üzlet rugalmasságán múlik. -
PandaMonium
őstag
Rendeltem közvetlenül az Apple-től egy M2 Mac Mini-t, a 16GB RAM-os konfiggal még január 26-án, tegnap kellett volna megérkeznie, erre tegnap reggel jött az értesítés, hogy fennakadt a csomag vámon. Nézem, ezek kínából küldték a csomagot...
A német vámon van a UPS szerint - van esetleg másnak tapasztalata, hogy ez mennyi idő szokott lenni? Nekem itthoni vámkezelésnél volt, hogy egy hónapot kellett várnom, úgyhogy erősen gondolkodok, hogy visszakérem a pénzem és lemondom az egészet, de a rendelési link szerint "már nem visszaküldhető" a csomag, ami tekintve a 14 napos elállási jogot nonsense szerintem.
-
cigam
titán
válasz
Gordiann #38428 üzenetére
A leharcoltságot nem a vásárlás dátuma határozza meg.
Sokkal inkább a fizikai környezet (lehet poros, dohányos,...), vagy olyan folyamatos nagy terhelésnek kitett gép is, aminek folyamatosan max-on pörgött a ventillátora. Ez inkább fizikai behatás, nem befolyásolja a vásárlás dátuma.
A másik "leharcoltság" magát a beépített SSD-t érintheti. Pl. a DriveDX-el lekérdezheted a meghajtó állapotát, különös tekintettel a ráírt adatok mennyiségére vonatkozóan.
A min/max hőmérséklet is érdekes lehet.[ Szerkesztve ]
-
Sidorovich
senior tag
Arról van infó, hogy mi történt az új M2-es Mac Mini árazásával? https://www.apple.com/hu-edu/shop/buy-mac/mac-miniAz összes változat 50.000-el lett most olcsóbb, és a bővítés is kevesebbe kerül. Sehol nem írják, hogy akció lenne. Ez az új ár?Benéztem, az oktatási oldalra kerültem valamiért és azokat az árakat mutatta mindenhol.
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz
-Skylake- #38423 üzenetére
"marmint szarmazik e hatranyod abbol, hogy konkretan a gyartotol vasarolsz ?"
Meggyőztél...
"m1 16/256 arban azt mondod ugyan az mint m2 16/512. ez komoly kerdes vagy valami trollkodas ? milyen racionalis ok szol az m1 mellett az m2 elleneben?"
Semmi trollkodás nincs benne. Az apple.hu-n a 16/512-re konfigurált Mini 499E JMFt, az M1 16/256 kb. félúton volt utoljára mikor pár napja néztem. Az istyle-on a 8/512 439E, 16GB-os már nem is elérhető. Látom, azóta az árak elkezdtek lefelé menni. Semmi ok nem szól számomra már az M1 mellett. -
-Skylake-
addikt
válasz
vadkörte #38422 üzenetére
"Származik valami hátrányom abból, ha az apple.hu-n vásárolok?"
marmint szarmazik e hatranyod abbol, hogy konkretan a gyartotol vasarolsz ?
m1 16/256 arban azt mondod ugyan az mint m2 16/512. ez komoly kerdes vagy valami trollkodas ? milyen racionalis ok szol az m1 mellett az m2 elleneben?
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz
vadkörte #38421 üzenetére
Bocs, elcsesztem. Kifutottam a 15 percből.
Naszóval.
Üdv!A #38015-ös beköszönő és nyavalygás leíró hsz-om óta sok víz lefolyt országunk folyóin és elég intenzíven haladt a történelem szekere is. Én azonban változatlanul tipródok mint a mitévő legyek*. Ugyebár kinéztem magamnak egy 16/256-os Mac Mini M1-et. A felhasználási terület semmit nem változott.
-tartalomgyártás (fotószerkesztés, tördelés, néha minimális videó vágás)
-tartalom fogyasztás (social media, YT, böngészés, levelezés stb...)
-néha némi irodai hókamóka
Ugyebár januárban az Apple bejelentette az M2 architektúra lefelé terjeszkedését. Sajnos? Szerencsére?Az igényeimnek a 16/256-os rendszer valószínűleg elég lenne, de az SSD "mizéria" elgondolkodtatott. Illetve mennyire lenne a konfig "jövőálló"? Mivel integrált rajt minden, a bővítése finoman szólva is nehézkes. Így a 16/512-n kezdtem agyalni. Árban ezzel kb. ott lennék ahol egy 16/256-os M1-el, de dupla tárhellyel.
A munka és egyéb anyagokhoz szükséges plusz tárhely kérdését eleinte egy ilyen cuccal kívántam kiváltani, egyébként egész jó áron kapható itthon is. De rájöttem, hogy amit adna annak egy része nem kell, a többi ez miatt kevés és a leírás alapján az extended módú monitor kezelés sem 100%. Így a tárhelyprobléma megoldására egy két lemezes ICY Box enclosure-t tervezek kötni Type-C kábellel a Mini egyik TB4 portjára, 2x1TB SSD-vel single mode-ban. A másik TB4 portra menne majd valami DisplayLink-es bővítő, mivel a 3. monitorra szükségem van. Az esetek kb. 80-90%-ban elvagyok kettővel, a maradék 10-20%-ban viszont kell... Ez van. Ideig óráig a Porondmesterrel ki tudom váltani, de hosszú távon nem tudom nélkülözni. Ebben az évben egyforma méretre és felbontásra tervezem - 24" és 1920x1200 - upgrade-ni a rendszert, ha skáláznia kell, hát skálázzon, már azt is elengedtem...
Kérdés1
A legtöbb ilyen port replikátor, HUB specifikációjában csak a MacBook szerepel, mint Apple eszköz. Ettől függetlenül a Mini-vel is működnek?
Kérdés2
Találtam olyat ami megfelelő lenne (1x USB type-C host, , megfelelő számú egyéb portja van és az ára is normális) viszont az adatlapja szerint csak Windows OS-rel működik, az eladó (hardveraprós már többször vásároltam tőle) szerint viszont M1-el is megy, mert tesztelte.Potyára nem szeretnék tíz ezreket kidobni az ablakon.
Kérdés3
Ha végre leszállok a hülyeséghintáról és megrendelem, hol érdemes leadni a rendelést? Származik valami hátrányom abból, ha az apple.hu-n vásárolok? -
vadkörte
addikt
Üdv!
A #38015-ös beköszönő és nyavalygás leíró hsz-om óta sok víz lefolyt országunk folyóin és elég intenzíven haladt a történelem szekere is. Én azonban változatlanul tipródok egy helyben mint a mitévő legyek*
*: -
titi12
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #38418 üzenetére
System profiler kiírja, a parancsot Cigam bejegyzésében láthatod.
Szerintem fillérekért lehet szerezni 2,1-es MP-be memóriát. -
Core2duo6600
veterán
válasz
titi12 #38368 üzenetére
Kösz, korábban elkerülte a figyelmem, mivel ddr2 és ráadásul ecc és kb ez kb lehetetlen küldetés.
Már fent van az el capitan, usb re készítettem el a telepitőt
Találtam egy lemezképet amit felirva a hdd re elindult, majd innen létrehoztam az apple től származó dmg alapján a telepitő médiát egy parancssoros prg segítségével.
Ugyan a program készítője bemutatta videon, hogy megy az snow leoparddal is , nekem nem tette be az applikációk közé az intal el cap ot, közölte, hogy az nem megy erre a gépre.
De a lényeg, hogy felment.
Azóta nem foglalkoztam a géppel. -
Sidorovich
senior tag
"Ugyanakkor nem szabad elfeledni hozzáadni az Apple Care felárat, hiszen ezen minden egyben van. Ha elromlik, az szinte biztosan nem javítható."
Mivel nyújt többet az Apple Care, mint a kötelező jótállás? Gondolom gyorsabb ügyintézés, világgarancia, de ezen kívül?
Az összes Apple gép bőven a 250.000-es értékhatár felett van, ezzel kötelező 3 év jótállást adni rá az eladónak. Megbízható bolt esetén (pl. iStlye, MediaMarkt) ez nem elég? Ha 2 év után elromlik egy Mac Mini Apple Care nélkül, ugyanúgy cserélik ha nem javítható, nem?
-
Sziasztok,
Ma vásároltam egy bontatlan M1-es Mac Minit, de nem közvetlenül az Apple-től. Láttam, hogy feldobta a beállításokban hogy vehetek hozzá AppleCare+t. Nem emlékszem, hogy ha beviszem javításra ha szükségem lesz rá, akkor kellenek e az eredeti vásárlási dokumentumok (számla, ilyesmi), vagy elég hogy csak aktív legyen az AppleCare+ szolgáltatás? -
cigam
titán
-
blakey
titán
Most, hogy szóba került a TRIM, megnéztem a 2020-ban vett iMac-emet, akkor meg sem néztem a TRIM-et, utána megfeledkeztem róla, de most megnéztem és nem volt bekapcsolva, írásnál éreztem a lassulást, úh. bekapcsoltam és rendbe jött, ami érezhető, hogy az indítási folyamat megnőtt kb. 10 másodperccel, de ennyi belefér.
-
cigam
titán
válasz
kkp900 #38409 üzenetére
Állítólag!
Eddig a benchmarkon kívül senki nem tudott olyan feladatot mutatni, ami a mindennapi használatban érezhető difit jelentene.
Pl. most amikor bekapcsoltam a trimmet megsokszorozódott az írási sebesség a 2012-es minin. A változás mértéke, a placebo határát sem érte el.
Most kb. azon megy a fanyalgás, hogy a versenypályán milyen gyorsan tud menni egy autó két verziója, pedig nálunk 130-nál úgyse mehetsz gyorsabban. Tipikus virtuális pénisz méret faktor.De fordítsuk meg: Akinek igazolhatóan fontos (általában munkára, használják, és nagyméretű fájlokkal dolgoznak, legyen az egy plakát, vagy videó) az meg tudja, hogy ő kitudja használni, igényli a minél gyorsabb SSD-t, és eleve a gyorsabbik modellt veszi meg.
Ez kb olyan mintha egy autó legolcsóbb verzióján kérnénk számon egy jobb felszereltségű kiadás extráinak hiányát. Ja hogy 800e egy beépített navigáció, mikor a telefonom ingyen elvisz A-ből B-be? Hát kérem ennek ára van. Ha nem tetszik nem veszed meg. Nem mellesleg ez egy tartós fogyasztási cikk, nem cseréled le 1-2 évente, akár 8-10 évet is kiszolgál, ha nem többet.
Ugyanakkor nem szabad elfeledni hozzáadni az Apple Care felárat, hiszen ezen minden egyben van. Ha elromlik, az szinte biztosan nem javítható.
Persze a bulvár már rácuppant, mondván valami nincs rendben...
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz
kkp900 #38409 üzenetére
Ott van az oktatasi aruhaz fooldalan:
"A kedvezményes árakat felsőoktatási hallgatók, felsőoktatási intézménybe felvételt nyert hallgatók, felsőoktatási hallgatók szülei, valamint az oktatás bármelyik szintjén dolgozó pedagógusok és alkalmazottak vehetik igénybe."Igen, kernek mindenfele igazolvanyt, addig nem tudsz vasarolni. Nagybacsikent csak akkor, ha neked is van felsooktatasi igazolvanyod, vagy kozalkalmazottid egy felsooktatasi intezmenyhez. A masik hatuluto, hogy ugye nem tudsz olyan szamlat kerni, amin nem a felsooktatasi hallgato/alkalmazott neve van.
-
kkp900
senior tag
Hello! Engem inkább ez foglalkoztat ,hogy itt mi van ha simán én rendelek oktatási áruházas áron? 50 ezerrel olcsóbb mindegyik modell. Kérnek valami diák igazolványt azonnal vagy később esetleg ,és ha igen akkor általános iskolai is jó e ? És mondjuk én nagybácsiként (Nem azonos név baj e) megvehetem e neki? Mert ezekről nem találtam semmilyen infót az apple oldalán.
https://www.apple.com/hu-edu/shop/buy-mac/mac-mini
Amúgy állítólag a 512 -es M2 Mac Miniben már normális sebességű az ssd benne.
Vicces ,hogy a 2018-as I5-ösöm 256-os 1500/2650 veri az új M2 256-os ssd sebességét. Direkt megmértem .És állítólag nagyon is van jelentősége nem csak a fájlok másolásánál. Ezt valaki megerősítené vagy cáfolná esetleg?
plusz szerintem az a fő baj ,hogy még mindig 256-ost árulnak de legnagyobb gond az ,hogy 256 gb ot akarnak 100 ezerért adni még mindig. És az 512- 1TB-re meg már csak 90 ezer ft .
Na ez a rablás rendesen logikus ,hogy sajnos ezek szerint nem fogom megúszni ha váltok ,hogy ne 512 -est vegyen az ember...
Pedig most rajta voltam ,hogy veszek egyet. De lehet elketyeg még a 2018-as egy kis ideig. Amúgy is mennyit érhet most garancia lejárt 32 GB Ramos ra bővített I5-ös modell.Most ,hogy újra lett teleíptve nem is lassú. Átlagos felhasználásra semmi programozás vagy ilyesmi.. Lehet nem is kellene még cserélni. Sajnos nincsen ismerősöm ,hogy lássam mennyivel gyorsabb egy újabb modell vagy miben jobb esetleg a grafikus kártya gyorsabb az újakban mert azért néha egy egy filmnél meg akad az Ina. Mondjuk jobb lejátszó programot nem találtam eddig nála..[ Szerkesztve ]
-
Noukoum
veterán
válasz
Sidorovich #38396 üzenetére
Visszaélnek vele, de így is megéri nekik.
-
Czo
addikt
Ezt nem igazan ertem. Minden eszkoznek meg kell mondania, hogy mennyi az a teljesitmeny, amire a mukodese kozben szuksege van. Amikor bedugsz egy eszkozt, akkor nagyon minimalis aramkeret van, majd a kezfogasi folyamat kozben egyeztetik le az eszkozok az igenyeiket es a lehetosegeiket. A rendszer tudja, hogy melyik portban "mennyi van meg", es nem inditja el az olyan eszkozt, ami tobbet kerne, mint ami rendelkezesre all. Ha egy eszkoz nem a valos igenyet keri, illetve a leadott igenyet tullepi, akkor az az eszkoz hibas, nem teljesiti a specifikaciot. Egyetlen egy dolgot lehet csinalni az ilyen hibas eszkozzel, vissza kell vinni, es visszakerni a penzt. A kinai USB-s kulso hazaknak a jelentos resze (99.9999%), volt ugy belove, hogy 100mA teljesitmenyigent jelentettek, mikozben te belerakhattal akar egy 700-800mA fogyasztasu merevlemezt is. No, ilyen hazat nem vasarolunk es nem is hasznalunk. USB 2.0-nal egyebkent 500mA a hivatalos keret, ebbe a 2.5"-os merevlemezek nagyresze bele sem fert. Ezert jottek a szabvanytalan Y kabelek, amik csak olyan szamitogepekkel mukodtek, amik funek-fanak adnak villanyt az USB dugon, akar a kezfogasi folyamat nelkul is. Cserebe, azoknal a gepeknel, ahol rendesen megcsinaltak az USB stacket, ezek a kabelek nem, vagy csak korlatozottan mukodtek. Leteznek olyan hazak is, amelyek jol meg vannak csinalva. Pl. nekem van valahol egy 20 eves, 2.5"-os, USB 2.0 + Firewire PATA hazam, amin van DC jack csatlakozo. Bedugva, mindig azt reportolja USB eseten, hogy 500mA aramot ker (ez az USB 2.0 max), figyeli a fogyasztast, es ha tul akarja lepni a drive az 500mA-t, akkor lekapcsolta, es kigyulladt rajta a tulterhelest jelzo piros led. Ilyenkor be kellett dugni egyadaptert es vigan mukodott, nem kinai volt
. Amikor PATA SSD kerult bele, onnantol soha nem volt szukseg kulso adapterre.
-
cigam
titán
Ezt valamikor 2018-ban dobták piacra, remélem jól megcsinálták.
Hát az a gondom a külső SSD-vel, hogy kimaxolja a felvehető maximumot. Nincs benne tartalék. Mi van ha elindul a TM mentés? Jópár alkalommal találkoztam olyannal, hogy csak aktív HUB közbeiktatásával tudták megtáplálni a külső eszközt, mert a gép nem adott ki elég kraftot USB-n és teljesen bizonytalan volt a működése, folyamatosan ledobta.
Vagy ez nem egy pillanatnyi mért érték, hanem a FW-be beégetett adat amit kiolvas a gép mint max. fogyasztást?[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
Az elso SSD-k hibas/selejtes/nemtorodom firmwareval jottek, soknal a TRIM adatvesztest okozott, ha a driveod kesei, akkor nem lesz vele gond. Kb. 2009-2010 utan nincs problema, a korabbi SSD-k eseten elofordulhatnak problemak. Az Apple ezert a TRIM-et csak a sajat drivejaira kapcsolta be, minden mas drive eseteben, neked kell bekapcsolni.
A szabvanyos USB 3-as port 900mA aramot tud maximum leadni, a hddhazad pedig elkeri a szabvanyban rogzitett maximalis keretet. Ebben mi a meglepo?
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- 3D nyomtatás
- Autós topik
- Ukrajnai háború
- iPhone topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Titán TUF módra: teszten az NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti!
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- További aktív témák...