- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin #39195 üzenetére
Attól tartok, ezt nem nekem cimezted eredendöen...
Plex server transzkódolása NAS-ról való lejátszásnál számomra nem új téma, viszont tény, hogy a mélyebb részletekbe nem másztam jobban bele (az elmúlt 11 évben mióta NAS-om van), mert egyszerüen nincs erre igényem. Nekem elég a helyi elérhetöség és lejátszás... illetve ez nem teljesen igaz, mert mostanság lenne már rá igényem, csak idöm nincs igazán rá, hogy helyrepofozzam a dolgot, így csak lokálisan használom transzkódolás nélkül. -
válasz
Parson #39192 üzenetére
Az AppleTV 4K-n csak PLEX kliens fut, szerver nem. Transzkódolást csinál az AppleTV 4K-n a Plex kliens? Ne felejtsd el, forrásformátumok közötti transzkódolásról van szó a szerveroldalon. Nem egyszerű kikódolásról és képméretezésről. Az AppleTV 4K nem csinál semmit egyebet a Plex streammel, mint pl. a Netflix-szel, vagyis dekódolja, amit amit a plex szerver küld, és szükség esetén átméretezi. Ha nem látod a dekódolás és a transzkódolás közötti különbséget, akkor inkább hagyjuk a vitát addig, amíg utánanézel.
Roon, Audirvana: programokat CPU igényeit a legéhesebb feature-jük alapján érdemes összehasonlítani. Mit próbáltál ki ezeken? Kipróbáltad, amit írtam? Audirvanával PCM-DSD256 konverziót, Roon-nal pedig többzónás lejétszást, intenzív DSP-zéssel megspékelve? A Roon maga is "erős gép"-et javasol Roon Core-nak, talán nem véletlenül.
Csak hogy világos legyen, amire gondolok: ha _csak_ egyzónás streamelt FLAC-lejátszást csinálsz a Roon-nal vagy Audirvanával, az annyi, mintha a Photoshopban egyetlen rétegen összesen csak színgörbéket állítanál egy 12MP-es képen, és boldogan állapítanád meg, hogy csak 5% a CPU-használat. (egyébként meggyőződésem, hogy az amatőr fotósok 95%-a hasonló egyrétegű műveletet csinál a Photshoppal: színgörbék állítása, élesítés, szelektív kijelölés (á la 'magic wand'), és egyszerű retus-dolgok: clone brush, heal brush, blur brush /nem biztos, hogy pont így hívják őket a Photshopban, de a lényeget érted/, ilyenek, a fényképezőgép által megszabott felbontású képen. Na ezek a 2017-es iMac-en gond nélkül mennek.)
-
Parson
addikt
válasz
Ear001 #39193 üzenetére
#39181 Aszpirin : 'Napi 24 órában folyamatosan megy, mert rajta van a Plex szerver meg a RoonServer is.'
#39193 Ear001 : 'A Plex konvertálást hibátlanul megcsinálja egy Apple Tv 4K 1.gen'
Az apple TV gondolom nem megy napi 24 órában, hogy a rajta lévö / általa a helyi szerveren tárolt elérhetö filmek bármikor azonnal, akár interneten keresztül is bármilyen külsö fogadó eszközön elérhetöek és lejátszhatóak legyenek. Ha mégis, akkor sorry, nem tudtam.
-
Ear001
addikt
válasz
Aszpirin #39189 üzenetére
A Plex konvertálást hibátlanul megcsinálja egy Apple Tv 4K 1.gen, nem is tudom hány generációval ezelőtti iPone/iPad procival.
A Roon mindent bekapcsolva boldogan elfut egy Intel Nuc5i3xxx procis gépen futtatott Rock-on, 4-5000 címig igen pörgős is, feltéve ha gyors hálózatba van kapcsolva.
Az Audirvanat amikor próbáltam, az 2014-es Minin kábé 20%-ig ment fel folyamatosan, nem rövid csúcsokban a proci terheltség, az M1-esen 5%-se volt, amikor próbáltam.
-
Czo
addikt
válasz
-Skylake- #39190 üzenetére
200 dodoval olcsobb a Studio Display, mint a legolcsobb 27"-es iMac volt. A nem retina idoben, pedig 400 dodo volt az elteres, a TBD es az iMac 27" ara kozott. En nem latom ezt veszesnek. Szerintem ez rendben van. A kis es a nagy iMac kozott $400-$500 szokott lenni. Mivel a 24-es ugyonannyiba kerul, mint elotte volt a 21"-es, igy gondolom $1799-$1899-ert ugyonugy beleferhetne egy nagyobb iMac. Ha noveli a kijelzot a pletykalt 30"-ra, akkor teljesen realis egy $1999-$2099-es ar.
Szerk: A Studio Displaynak egyebkent egy baja van, nincs rajta downstream port. A TBD-n van, igy 2 TBD lancba dugva radughato az MBP-re. Az MBP-re meg ugye 1 kabel kell. No, ezt nem tudja a Studio. Mondjuk a TBD-hez 3d nyotattam magamnak muanyagelemet, amibe bele van dugva egy magsafe-USB-C es egy TB2-TB3 adapter, igy "virtualisan" ez egy dugo, ugyonezzel az adapterrel a 2 Studio is bedughato lenne. Clamshell MBP-t hasznalok TBD monitorokkal, lancbakotve. De itt is az a fo gond, hogy senki se tudja, hogy a TBD meddig fog menni. Identol "Vintage" a monitor, tehat barmikor kidobhatjak a supportot az OSX-bol, es onnantol, volt monitor, nincs monitor.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Alex91 #39186 üzenetére
Szerintem azzal, hogy 24 iMac utan jott egy 27 Studio Display !dragabban! mint amibe anno egy komplett 27es iMac kerult netto ugyan azzal a monitorral (csak mogotte plusz egy teljes PC-vel) az alma elegge egyertelmuen elmondta (legalabbis nekem tok egyertelmu) , hogy a 27es iMacet a 27 Studio Display + Mac Studio valtja. Ugyhogy en nem igazan latom, hogy miert var itt barki is 27es imacre. Azt plane nem ertem, hogy miutan kivettek a kinelzot az iMacbol es rairtak egy nagyobb arat mint anno geppel egyutt votl, megis ki gondolhatja komolyan, hogy majd megjelenik ujra egy komplett eszkoz ? Hova arazod ? 700k egy Studio Display, 300K a legcsovesebb mac mini. Ha semmi mast nem csinalsz csak ezt egybe rakod az kerek 1M. Ha most jon egy iMac ami semmi mast nem csinal csak a base minit a studio display seggebe epiti, akkor hogy varhatja azt barki 1M ala ? Es akkor meg a base minirol beszeltunk.
Teljesen logikatlan lenne egy 27es iMac. -
válasz
Ear001 #39183 üzenetére
""A Plex, Roon, Audirvana meg elfut kábé bármin is, kár ide hozni példának."
Na, azért ne nézzük ezeket annyira le. A PLEX konkrétan kliensoldali jellemzőktől függően on-the-fly transzkódol szerver oldalon, és ez bizony nagy felbontás+10bit+Atmos stb forrásnál proci-igényes feladat. Jó eséllyel teljesítmény-igényesebb, mint az amatőr célokra használt Photoshop tipikus folyamatai. Én pont azért cseréletem le 2017-ben a korábbi gépet, mert a plex már nagyon szaggatott rajta 4K-s videóknál (mégegyszer: nem sima 4K-s videólejátszásról van szó, hanem on-the-fly videó transzkódolásról).
Ami az audirvana-t illeti, tegyél be neki egy (szintén on-the fly) PCM->DSD256 konverziót, és nézd meg mi történik. A Roon-t pedig agyon DSP-zheted, amire szükség is lehet pl. fejhallgatóknál (cross-feed, parametric EQ, stb... ízlés kérdése).Az ARM-mal kapcsolatos megjegyzéseid korrektek és egyetértek, inem véletlenül van nekem is egy (khm... elég drága) 2023-as MBP-m. Persze hogy gördülékenyebb,, stb. Én nem is mondtam, hogy önmagában nem SOKKAL jobb az ARM-os Apple-architektúra, hanem, hogy vesse össze az árával és az igényeivel. A fotós használatra tuti kell egy megfelelő monitor, ami vagy adott neki, vagy nem. Az M1-es és M2-es gépek képe (is) RONDA a nem-retina kijelzőkön, ezt határozottan állítom (és ezzel nagyon sokan egyetértenek, bár szerintem ennek a rondaságnak nincs köze az ARM-hez, hanem inkább a "modern" MacOS-ek tulajdonsága, mindegy mi van alatta). A "megfelelő" monitorért mélyen a zsebbe kell nyúlni, egy 27 colos iMac-ben pedig ott van eleve. Írja itt egy fórumtárs, hogy vár a 27-es inteles iMac alternatívájára. Nem véletlen, szerintem nála sem.
HA jó áron kapja meg, akkor - akár ha csak 2 évig is - de használható és jó alternatíva. Nem hulladék. Csak ennyit állítottam, nem azt, hogy nem jobb gép az M1/M2 mini (megfelelő monitorral). -
madgie
titán
válasz
Ear001 #39183 üzenetére
Nekem itthon pont ez az iMac van, még a ram mérete is stimmel, 2018-ban 40
gigára bővítettem. Na, hogy is mondjam szofisztikáltan... böngészőgép lett szegényből. Használható nyilván, de pont a PS és LR, amitől felszáll, úgy üvölt benne a venti.
Nagyon sokáig használtam, nagyon szeretem a kijelzője miatt a mai napig, de bármelyik M1-M2 alternatíva megeszi reggelire. M1 Air-em volt két évig, annál még mindkét gépet használtam a kis Air-kijelző miatt, most egy 16" M1 Pro van, ennél már eszembe sem jut az iMac elé ülni, ha meló van.
Nyilván el lehet vele boldogulni és nehéz is pótolni azt az 5K kijelzőt, nagyon hiányzik már egy Apple procis alternatíva, a 24-es fölé. -
Ear001
addikt
válasz
Aszpirin #39181 üzenetére
Az Xcode csak egy példa. Aki Mac-re fejleszt, az ma már ARM-os procira fejleszt. Gyakorlatilag megtörtént az átállás. Ahogy a kérdező írta, Photoshop meg Lightroom lenne a felhasználási terület. Na pont ez az a környezet, ahol az ARM-os Mac-ek sokkal gördülékenyebbek, jobbak, gyorsabbak még alapkiépítésben is, mint egy olyan gép, amit írsz. Ráadásul az Adobet ismerve az első ARM procis Apple próbagépet megkapva ejtettek ki a kezükből minden Intel chipes Apple fejlesztést.
A Plex, Roon, Audirvana meg elfut kábé bármin is, kár ide hozni példának.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39181 üzenetére
Semmi baj a Numberssel szerintem. Azert van frissitesi kenyszer, mert ha frissited a telefonodat, akkor nem egyszer fordult mar elo a multban, hogy a telefonon megnyitott, modositott doksit mar nem ette meg a gepen levo regebbi verzio. Az MS sem tamogat csak 3 utolso OS verziot (ezt ok maguk irjak, de ezt irja az Adobe is), tehat ha kimondottan erre epiti valaki a vasarlast, akkor meg 2 eve van, miutan az Apple elengedte a rendszere kezet. Ha pedig az MS Officet sem frissited, akkor az Office 365 is elhajt a picsaba, pl. ha ott van a levelezesed, akkor az is megall (a kovetkezo ilyen datum, az Office 2019-et futtatoknak 2023 oktobere azt hiszem). Szerintem, az Adobe CC sem fog szobaallni vele, ha leketyeg az utolso 2 ev.
Anno a PPC-s appok nem azert fogytak el hirtelen, mert mindenki rajott, hogy 2010-ben mar ciki a PPC, azert fogytak el, mert a 2010-ben megjelent Xcode (2009-ben jott az ELSO olyan OS verzio, ami nem futott PPC-n!) mar nem volt alkalmas PPC szoftver keszitesere. Az elozo verzioval meg nem tudta a fejelszto kihasznalni az ujabb OSX-ben erkezo featureoket.
Semmi bajom azzal, ha valaki regi gepet vesz, de egy totalis architektura valtas kozepen, mar nem szabad, nem ARM-os gepert penzt adni. Lassan az elso ARM-os modellek elerik tervezheto eletciklusuk felet, az Inteles modelleknek, mar bealkonyodott.
Reszemrol persze, mindenki ugy kolti el a penzet, ahogyan akarja, de orultsegnek tartom ma mar barmi nemu Inteles modell penzert torteno megvasarlasat.
Szoval, az arat ugy kell elfogadni, hogy ha most megvesz valaki egy tok uj gepet, arra meg a teljes elso rendu support meg lesz, majd csak azutan kezd el leketyegni a 2 ev "kegyelemdofes". Ha viszont valaki erre a 2 evre szall be, plane ugy, hogy nem tudjuk, hogy az Apple meddig fogja meghagyni az Xcodeban az Inteles tamogatast. Ja igen, a fejleszto azt sem tudja megtenni, hogy nem frissit Xcode-ot, mert Venturan mar nem indul el az elozo Xcode verzio.
Szerk: ofkorsz, a regi gepen, a regi, korabeli Xcode el fog indulni, de azzal nem tudsz a frissitett telefonra fejleszteni, mert az Xcode verzionak partiban kell lennie, az iOS es macOS verzioval. Az Apple is pusholja a fejlesztoket, mert rendszeresen megkoveteli, hogy a fejelszto a legujabb Xcodeot hasznalja.
-
Azt írta, az XCode el sem indul
Nem nosztalgiával ülök le elé, rendesen használom még. Napi 24 órában folyamatosan megy, mert rajta van a Plex szerver meg a RoonServer is.
Értem amit írtok, meg nem is. Nem megy fel az XCode-dal készült új Numbers-verzió, paff. Mit tud az, ami nélkül nem lehet élni? (ezt most általában kérdem, nem csak specifikusan a Numbers-re, miért van a frissítés-kényszer egy otthoni felhasználónál, pl. egy amatőr fotósnál?)
De tényleg, ti Numbers-t használtok? Én soha nem bírtam többre használni, mint egyszerű pársoros táblázatra alapműveletekkel, szerintem rém gyenge az egész Apple-office (avagy iWorks, a régi nevén). Ha irodai programcsomag, akkor ott az MS Office, az nekem sokkal jobban kézre áll (és még letisztultabb is Mac-en, mint Windows-on). Ja, és nem XCode-ban készülRemélem nem baj, hogy egy Microsoft terméket dícsérek itt, ha már úgyis egekig lett magasztalva az Edge is.
A "mindenen is" futó szoftverek, mint pl. az említett Photoshop, szerintem nem XCode-dal készülnek MAC-re (bár ebben lehet, hogy tévedek), van épp elég multiplatformos IDE (IDEA, Eclipse, STS, VS Code....) és framework, ami visszafelé is kompatibilis... bár az igazi Apple-nyalánkságokat valószínűleg csak az XCode-dal lehet elérni.Na, de ezek után már tényleg nem erőlködöm tovább, inkább várom, hogy a kolléga el tudja-e fogadni a meghívásomat, és kipróbáljuk-e a hulladék gépen az általa használt dolgokat (amelyeknél számít a szép kép, csak úgy nemmellesleg
)
-
válasz
Aszpirin #39178 üzenetére
Szerintem nem az Xcode programozásra gondolt, hanem az Xcode-al készült programokra (amiket a Store-ból, vagy a készítők oldaláról letöltesz, telepítesz) nem fog futni a régi rendszereken.
Az idők folyamán N+1 programot buktam így, hogy már nem fut a régi op.rendszeren az új verziója. pl. a Fission is ilyen, és ilyen lesz a Forklift4 is (2012-es minim van, ami megrekedt a Catalinán). Még a Numbers-t sem engedi feltenni.Vagyis ahhoz is kompromisszum kell, hogy egy verzió után már nem fogod tudni frissíteni(vagy akár újratelepíteni, mert elérhetetlenné válik a régebbi verzió telepítője).
Nem kapja meg azokat szolgáltatásokat , javításokat, optimalizációt, vagy akár új formátumok támogatását, amik hiányozhatnak.
Hiába van szép képe, ha az OS(és a rajta futó programok) tárháza megreked egy szinten.Értem hogy nosztalgiával ülsz le az elé a gép elé aminek olyan szép képe van, és éveket töltöttél vele együtt nagy megelégedéssel. De ma is biztosan megvennéd?
Persze sokat nyom a latban az ár is, és Czo sem írta milyen az a sör
-
Xcode... gondolom az teljesen általános, hogy az emberek XCode-ban fejlesztenek otthon. Na meg Numberst és társait használják MS Office helyett ugye... Nézd meg, mit írt: Photoshop, Lightroom, böngészés. Ennyi. Alighanem amatőr fotósról van szó.
De nem vitatkozom tovább, legalább olvasott egy alátámasztott ellenvéleményt is.
Annak a gépnek még igenis magas a használati értéke, az árát pedig még nem tudtuk meg... -
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39176 üzenetére
Dehogy gondolkodok vegletekben. Az uj OS verzio megjelenese utan, elkezded elveszteni a regiben a tamogatast. A rakovetkezo tavasszal erkezo updatehez passzolo Xcode mar nem fog elindulni. Rendszeresen eltorik az unlock az Apple Watch segitsegevel, az ujabb Numbersben, neagyjisten a frissitett telefonodra kerulo Numbersben keszitett tablazatot nem fogod tudni megnyitni egyszercsak a regi Numberssel az asztali gepeden. Ez a tamogatas mondjuk ugy, eleg, ha azon maradtal a regi vasarlasu gepeddel. De direkt, ilyet vasarolni logikai orultseg. Szerintem. Semmi ertelme nincs egy ipoen tamogatasat vesztett gep helyett penzert venni egy meg ippen tamogatottat. Az ilyen gepet okes csaladon belul lepasszolni, de barkinek eladni szerintem tisztessegtelen.
-
Persze, ez a Te véleményed, fogtam
Nekem sokkal árnyaltabb erről a véleményem.
(csak megjegyzem, hogy a teljeskörű támogatás megszűnte után, ami az Apple-nél 8 év szokott lenni, még jópár évi kap frissítéseket a gépen futtatható utolsó oprendszer. A gép életciklusa akkor ér véget, amikor ez már megszűnik. Szóval azért vesz még vele egy pjópár évet. Ezt kell az eladási árral, és a használati értékkel összevetni, ha objektív akarsz lenni, és nem végletekben gondolkodsz. Nevezheted hulladéknak a 6 éves Retina iMac-et, de ez csak arra vall, hogy max "szalonban" láttál ilyen gépet). -
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39172 üzenetére
Szerintem az a keszulek, aminek a teljeskoru tamogatasat elengedte a vendor, az e-hulladek. Tok mind1, hogy az egy notebook vagy egy telefon vagy egy asztali szamitogep, vagy egy tablet. Itt eveket vasarolsz, egy uj eszkoz 6-8 evig elvez kb teljeskoru tamogatast. Az eletcikkusa vegen, szerintem nem szabad megvenni. Aki el akarja adni, annak keresnie kell egy palimadarat.
-
válasz
f012345 #39169 üzenetére
Ezt azért egy picit jobban járd körbe, ne dönts ennyire szélsőséges vélemények alapján, főleg, ha jó az ára. Szívesen felajánlanám, hogy próbáld ki az enyémet nálam, ha nem gond, hogy kb 50 km-re lakom Budapesttől, és az enyémben csak 24GB RAM van... Van rajta fejlesztőkörnyezet, szerkeszthetünk és exportálhatunk videót, van PLEX szerver, Roon és Audirvana rajta, ha a hifi is érdekes... És azt is meg tudnám mutatni, hogy milyen ótvar képe van az M2-es Mac-nek alacsony PPI-s (Eizo Flexscan 2457) monitorokon. Összehasonlításként a 2017-es retina iMac képével.
Ha gondolod, keress meg privátban. -
bkiky01
senior tag
Az lehet, hogy macbook m1 alap sokkail fluidabbnak tűnik, mint mac mini m1 alap egy 4k 27-es monitorral?
-
"Ez az iMac a jelenlegi Ventura tamogatott gepeinek az alja, tehat a realis erteke kb az 1 uveg sor es az 1 lada sor kozott mozog."
Azért ez így egy nem kicsit erős... Én a 9 éves FullHD 21 colos iMac-et gépet 2018-ban 80ezerért adtam el, Magic Mouse nélkül (mai napig azt az első generációs MM-t használom, jobb, mint az utódai). Itt pedig a legnagyobb retina paneles gépről van szó, amelynek képminőségéhez hasonló monitorért rendesen zsebbe kell nyúlni. Tudom, mert konkrétan van egy 2017-es i5-ös 27 colos retina iMac-em, és még évekig szándékozom használni (újan vettem). Az M1 mini árához számoljátok még hozzá az Apple ízlésének megfelelő monitor árát is, és rögtön más lesz a leányzó fekvése. A Mac-ek nagyon háklisok a külső, nem saját monitorokra, gondolom ez közismert, de ha nem, most szólok, nem fogod hanyattvágni magát az örömtől, ha meglátja egy Mac képét egy mondjuk FullHD 24 colos vagy hasonló PPI-vel rendelkező nagyobb monitoron. Inkább a csalódottságtól. Szóval kell az a jófajta, magas PPI-s monitor is.
Egyébként, ha az erősebbik, i5 7600K procit tartalmazó gyárilag Radeonnal szerelt gépről van szó, akkor megjelenéskori ára 800ezer forint fölött volt, 8GB RAM-mal és 2,2TB FusionDrive-val vagy 512GB SSD-vel..... Ezt is tapasztalatból tudom
És azért azon a gépen még nagyjából mindent lehet csinálni van benne 40 GB RAM is (okos volt az eredeti tulaja, az alap 2x4GB mellé bedugott még két 16 GB-os modult mert de ezek még gond nélkül bővíthetőek.
Szóval gondold át egy picit azt az ey sörtől egy láda sörig "reális" értéket.
De igen, ez egy 6 éves gép. Nem tudom, hogy, hogy a következő OS főverzió megy-e még rajta, de remélem (az említett 2009-es gép 8 évig kapta a főverziókat). A biztonsági frissítéseket azért még éveken át kapni fogja, erre mérget vehetsz, szóval nem tudom, mi a gond. A laptopos topikban vannak, akik ma is inkább Monterey-t használnak M1-es gépekkel, mert a Venturánál stabilabb, a Ventura új feature-jei meg hidegen hagyják őket. Az rögtön lenullázza az értékét egy Mac-nek, hogy nem e legújabb (de azért a biztosági frissítéseket megkapó) oprendszer van rajta?
Hmmm.
Just my two pence.
(amúgy van egy 14 colos 2023-as 12 magos M2 Pro-val szerelt Macbook Pro-m is 16 GB / 1TB konfigban, de mégis még ma is szívesen ülök le a gyönyörű nagyképű
2017-es Retina iMac elé.)
-
Czo
addikt
válasz
f012345 #39167 üzenetére
Ez az iMac a jelenlegi Ventura tamogatott gepeinek az alja, tehat a realis erteke kb az 1 uveg sor es az 1 lada sor kozott mozog. Siman valoszinu, hogy az iden erkezo OS frissites mar nem fog rajta futni.
Ma mar, 3 evvel az ARM-os modellek bemutatasa utan, Inteles gepet csak akkor szabad vasarolni, ha egy ellensegednek rosszat akarsz es vasarlas utan azonnal nekiadod.
-
f012345
csendes tag
Sziasztok! Az új M2-es Mac minit néztem ki, de most szembejött egy iMac 5K 27" 2017, i5 3,14 40Gb DDR4, Radeon Pro 570 4Gb érdemes még ezt megvenni, vagy legyen az új M2-es mini?
Jelenleg egy Mac Mini 2014 végi gépet használok, 2,6 GHz Kétmagos Intel Core i5 8 GB 1600 MHz DDR3. Főleg Photoshop, Lightroom van használva a böngészésen kívűl. Nagyon cserélnem kellene mert már csak kínlódok vele. -
-
blakey
titán
Nem erről írtam, hanem arról, hogy az Apple mit választott/választ, Airplayt választott, mert az szerinte jobb megoldás számára. Tudom mi az aptX és a többi, mert DAC választásánál el kellett döntenem, hogy milyet vegyek és miért, mivel az Apple nem támogatja semmilyen szinten az aptX-et, nemhogy az aptX HD-t ezért az olyan DAC-nak nem sok előnye lett volna számomra és ekkor olvastam utána, hogy mi miért van, ott volt leírva, hogy az Airplay sok szempontból jobb megoldás, persze másik oldalról meg nem, de ez van. Szóval tudom, hogy melyik milyen. Airplay-el zenélek, nem hiányzik sokminden, ha meg igen, akkor csakis USB "madzag", ott megvan a sokkal jobb minőség is.
-
Czo
addikt
válasz
blakey #39163 üzenetére
aptX lesz az, a specifikacios pdfben is, az oldalukon is es a trademarkjuk is arra van.
Az Airplaynek es a Bluetooth A2DP-nek zero koze van egymashoz. Nem ugyonazt a problemat akarjak megoldani. Pl. Airplaynel nincs definialva maximum latency, mig Bluetooth audional van. Peldaul Airpleynel megengedett a buffer (kicsi is, nagy is), akar a komplett szamot attolhatja a zenet eloallito a zenet megszolaltato hardverbe (pl. ahogyan az Apple Music vagy a Spotify letolti a komplett tracket, majd "lejonnek a radiorol", mig A2DP-nel kotelezo a kozel realtime streaming.
Teljesen mas a celja a kettonek. Nem erdemes ossze sem vetni.
Nyilvan az Apple a sajat eszkozeivel Airplayezik, mert nem nagyon van mas, plane nem nyilt megoldas. RFC szinten sem sikerult, semmit sem kitermelni, ami le tudna fedni az igenyeket. A gyartok sem torik magukat, hogy a megodlas, amit kitalaltak, az esetleg RFC legyen. Minden ilyen megoldassal egyre tavolabb kerulunk a szep es jo internettol.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39161 üzenetére
Az a baj az aptX Losslessel, hogy a sajat fejlesztoi/implementacios speckojuk, is near losslesst emleget, illetve azt is irjak, hogy ennek az allapotnak az eleresehez teljesen idealis radios atvitelre van szukseg (tehat, laboratoriumon kivul, ilyen nem lesz soha, ha van a kornyeken barmi, ami 2.4GHz-n megy). Amikor utoljara foglalkoztam ezzel (kb 1 eve volt nalam egy Qualcomm Smart Headset a hozzavalo deceloper boarddal), akkor nezegettem az aptX kepessegeit, de csak a "kozel lossless"-re talaltam "bizonyitekot". De 500-600 kbps-nel mar az AAC-vel sincs semmi problema szerintem. Raadasul az AAC 500-600kbps mellett teljesen szabvanyos atvitelt hasznal, addig az aptX ezzel a kozel lossless megoldassal meg akarja celozni az 1Mbps ativtelt, ami specifikacio szerint, tul van az A2DP-vel hasznalhato BT profil parameterein.
Egyebkent, ezert egy kicsit pipa vagyok rajuk, marmint a specko teljes nyitasa miatt. Egy ilyen developer board sokba kerul, eddig kotottek az ebet a karohoz, hogy milyen specifikaciokkal adnak sw licenset az epitett hardverhez, majd most tavasszal jott a teljes palfordulas es a komplett nyitas. (bar teny, igy egyszer talan, az Apple is berakhatja, mert nem kell HW-t vennie toluk)
-
"az aptX sem lossless,az elerheo specko szerint a HD verzio 1:4 tomorit"
Remélem nem tévesztjük össze a tömörítést a lossless-séggel (ami nem tömörítés-mentességet jelent, hanem azt, hogy a tömörített adathalmazból (bitfolyamból) egy az egyben visszaállítható a teljes tömörítés előtti adathalmaz (bitfolyam). AAC-ra ez nem igaz, tehát az AAC lossy. Az "aptX Lossless" kulcsszóra keresve elég sok értelmezhető találatot ad bármelyik netes keresőfelület, vannak akik már tesztelték, szóval valahogy át kell paszírozzák azon a sávszélességen.
Egyébként egyetértek. -
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39159 üzenetére
Az ALAC nem fer at a csatornan. Az Apple Music playere, a kimentnek megfelelo format keri/kapja a serverrol, ebben az esetben 256 kbps-es AAC-t, amit piszkalas nelkul tovabbit az AirPodsra. A komplett savszeled kb 700 kbps korul van, de ekkor mar nem nagyon jut "hely" hibajavitasra (kb 500kbpst tudsz erdemlegesen es jol hasznositani). Ezen sajna nem fogsz lossless codecet attolni (az aptX sem lossless,az elerheo specko szerint a HD verzio 1:4 tomorit). Ezert irtam, hogy ez is el van hanyagolva. Mar reg upgradelnie kellett volna a Bluetooth SIG-nek az A2DP profilt, mert szerencsetlen A2DP meg mindig BT 1.0/1.1 technologiat hasznal. Mar akkor elorebb lennenk, ha megkapta volna 2 es 3 megabites atvitelet a BT2.0/3.0-nak (mikor jottek ezek, 10+ eve?). Ugy mar atmehetne az ALAC de egy nyers FLAC is. Az is kellett volna, hogy SBC helyett, az elterjedtebb zene codecek nativan bekeruljenek a kotelezoen tamogatando codecek koze. 20 eve siman belefert volna a kotelezo MP3, OGG, AAC tamogatas. De nem, itt is az alap specko lassan szakallas lesz.
Egyebkent azzal, hogy a Qualcomm kinyitotta az aptX-et, megszuntette a penzes liszenszelest, es bekerulhet olyan eszkozbe is, amihez nincs koze (az iOS-ben nem Qualcomm a radios modul), igy ahogy irtam, a kovetkezo termekiteraciokba akar bele is rakhatja az Apple. Ezt elhozhatjak visszamenolegesen iOS update formajaban is. De erre is irtam, hogy ertelme nem sok van, mert ok nem profitalnak belole, mert az AirPods-nak ez mind1, ez csak azoknak fontos, akik "kereszt hasznaljak" a termekekt. Az AirPodsot Androiddal vagy Windowssal, vagy AAC-t nem ismero Bluetooth fulest.
-
Kissé le vagy maradva, mert az Apple Musicnek már az ALAC (is) a formátuma, ami veszteségmentes, azaz CD-minőségű.. Sőt, már elég sok zene van fönn hi-res (pl 24/192) mintavételezéssel is, szintén veszteségmentesen tömörítve. Az aptX-nek is a veszteségmentesség lenne az értelme. Persze ha nem ismered, vagy nem hallod a különbséget, akkor boldog vagy a veszteséges tömörítéssel, de elég meredek valamit “Pro”-nak hívni a zeneiparban (szerintem), ami csak veszteséges tömörítési formátumot képes fogadni és hanggá alakítani.
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin #39155 üzenetére
'de bluetotth 2009-ben is volt, akárcsak USB (sőt Thunderbolt is, ami akkor még jól megkülönböztethető volt az USB-től, sebességben is). AirPods persze nem volt, de 2017-ben már igen, és akkor simán ment a 2009-es iMac-kel is, ha már itt tartunk'
Az egész kiragadott történet egy átmenet. Vmi újat szépen bevezetnek, és egy régebbit késöbb kivezetnek, közben hagyva idöt a rugalmasságnak. Ez hiába tünik a régi megoldások kivezetésével visszafejlödésnek, ha azok már elavultnak tekinthetöek. Értelemszerüen az se lenne jó megoldás, ha még (szélsöséges példa a könnyebb érthetöségért) banándugós régi panelek is a konstrukcióban lennének, mert egyszerüen már nincs egy ilyenfajta technikára szükség (csak mac gépekröl beszélünk most)... végeredményben a teljes történetben ez igenis fejlödésnek tekinthetö, a régi dolgok kikopnak, és új, modernebb, több tudású, de mégis kompaktabb megoldások jönnek cserébe.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Aszpirin #39152 üzenetére
"sokáig), de az is csak veetékes fej- ill. fülhallgatóknak, az analóg headset-ek mikrofonja már nem működik rajta."
en mondjuk mbp-hez es mac minihez is (a minihez raadasul egy hosszabitoval) hasznalok jackes earpodot ggl meethez. tehat ha van valami ami biztos az az, hogy ezek combo portok mert ertelemszeruen megy a mikrofon is.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39155 üzenetére
Miert kene aptX? Az implementalasa nem kotelezo (egyedul az SBC az), raadasul ertelme sincs, mert az ITMS es az Apple Music nativ formatuma is AAC, az AAC kodekcsaladot pedig ismeri az osszes AirPods. Igy rogton ki is marad egy minosegronto tenyezo.
Egyebkent, iden tavasz ota nem kell licenset fizetni a Qualcommnak erte, igy akar bele is kerulhetne a kovetkezo tipusokba. De se mivel, se a macOS-hez, se az iOS-hez nem kell, egyedul talan Windows es Android felhasznaloknal lenne ertelme.
Hiaba teszel Toslinket az iMacra, ha mar egy DD Plus se jon ki rajta, a DD TrueHD meg plane nem. Az audio iparnak nem kellett volna elengednie azt a szabvanyt. A TV ala beteheto hangprojektorokon se szokott lenni Toslink, a felhasznalok nagyon kis resze rendelkezik dedikalt erositovel, amin ott lehetne ez a csatlakozo. De latod, az audio ipar is elengedte a Toslinket, as IT ipar meg nem foglalkozik a Bluetooth A2DP-vel, az is elmult mar 20 eves. Persze ez egyben az elonye is, mert az Airpods szol a PalmOS 5.1-et es Windows Mobile 2003-at futtato PDA-val is, csak ennek sincs semmi ertelme. -
Audio portokról volt szó, és csak érdekességként. Lehet felfogni fejlődésnek hogy valamit kivesznek és általános megoldással helyettesítik, de bluetotth 2009-ben is volt, akárcsak USB (sőt Thunderbolt is, ami akkor még jól megkülönböztethető volt az USB-től, sebességben is). AirPods persze nem volt, de 2017-ben már igen, és akkor simán ment a 2009-es iMac-kel is, ha már itt tartunk
. Bluetooth-on akkor lenne valódi fejlődés, ha legalább a 2022-ben megjelent AirPods Pro 2nd Gen. tudná az aptX-et, de o.k., na, a jó öreg Bluetooth Audio veszteséges tömörítése jó lesz ám a nagytömegnek, sőt, még a pro-knak is, (profik? erre utalna a "Pro" az airpods Pro-ban?)
A HDMI nem minden gépen van - pl. MacBook Air-en és iMac-en nincs (tudtommal az újan sem), iMac-en tehát visszafejlődés, hogy nem tud kiadni.
Egyébként meg persze, minden megoldható (ma is, régebb is) külső eszközökkel, ez nem érv amellett, hogy az audio-port ok terén igenis visszafejlődés volt a MAC-ekben. Szerintem -
Czo
addikt
Plussz ugye, mar jackes fulest sem adnak a vasarloknak, tehat nem biztos, hogy van/lesz a vasarlonak. A lightningost ugyse tudja bedugni.
A Toslink meg sajnos nem fejlodott semmit az elmult 30-40 evben, igy habar technikailag fel tudna venni a versenyt es at tudna vinni bazinagy bitratet, de mivel szerencsetlen nem fejlodott semmit sem, igy kb 180 kByte/s savszele maradt szegenynek, ami ma mar nem eleg kb semmire sem.
-
válasz
Aszpirin #39152 üzenetére
Ez nem feltétlen silányulás, inkább fejlődés, ami nem tetszik mindenkinek. Szerintem ők úgy gondolják, hogy ott az AirPods, amit használhatsz iPhone-al, iPad-el, és az asztali gépekkel is.
De használható USB-s headsettel, vagy külső hangkártyával, ha ragaszkodsz a jackes mikrofonodhoz.
Ahogy írod is, HDMI mellet minek egy beépített toslink? De ha szükséged van rá, megoldható. -
válasz
soundsonic #39151 üzenetére
Csak érdekességként: a Mac-ek folyamatosan "silányodtak" audio-portokkal való ellátottság tekintetében az évek során. A 2009-es iMac-en még volt külön line in, és volt hibrid mikrofonbemenetes headset-jack, ami mini-toslink (optikai) kábelt is fogadott. Ez konkrétan azt jelentette, hogy közvetlenül egy házimozi erősítőre kötve mini toslink - toslink optikai kábellel sokcsatornás házimozi hangot is képes volt kiadni a jack "lyukon" keresztül.. Aztán azóta gyakorlatilag minden kikopott a Mac-ekből, örülhetünk, hogy sztereó 3.5mm-es jack audio kimenet még van rajta (szerintem nem sokáig), de az is csak veetékes fej- ill. fülhallgatóknak, az analóg headset-ek mikrofonja már nem működik rajta.
(a sokcsatornás hang pedig a HDMI-re költözött, kivéve persze a HDMI kimenettel nem rendelkező modelleket)
-
soundsonic
aktív tag
válasz
Aszpirin #39150 üzenetére
Köszi szépen! Új mac-es vagyok.. Szerencsére minden progimnak volt mac-es változata, így nem volt nagy macera a váltás
Igen, midi billentyűzettel használom majd, de azt hiszem beszerzek egy mezei usb elosztót. Aztán később egy dokkolót szerettem volna mert vészesen fogy a tárhely az NI és a Reason feltelepítése után és még volna jópár pluginem, de az adatoknak is kell a hely.
-
válasz
soundsonic #39147 üzenetére
Az alacsony látenciás hangrögzítés/mixelés lehetősége már nagyon rég óta benne van minden Mac-ben (nem véletlenül használtak Mac-eket szinte mindenhol erre a célra), szóval az utolsó idézeted régebbi Mac-ekre is igaz. Én egy 2009-es Mac-kel is készítettem felvételeket (GarageBand-del és Cubase-zel is), de mivel mikrofon- illetve gitárbemenet is kellett, mindig a külső gitárport/hangkártya vagy egyéb ADC/DAC-eszköz fejhallgató-kimenetét használtam. Ettől függetlenül szerintem GarageBand-ezni teljesen jó az alaplapi DAC és jack-kimenet is, de persze az igazi egy zenélési (akár amatőr zenélési) célokra készített külső eszköz lenne.
Ha mikorofonozni is szeretnél, netán gitárral is "nekimennél", úgyis kell majd egy külső hangkártya vagy fantomtápos mikrofonport vagy gitárport vagy hasonló (nekem pl Apogee One-om van, de volt egy Line6 multiportomm is - teljesen amatőr célokra). Ha csak MIDI-billentyűzetet fogsz használni, akkor jó lesz az a jack kimenet, csak ne várj tőle stúdió minőséget -
soundsonic
aktív tag
válasz
vadkörte #39148 üzenetére
Köszi szèpen! Igazábol nem garageband-el használom majd, meg van külön usb hangkártyám, de mèg nincs elèg csatlakozási lehetősègem. Vájt fülem sincs, csak nèha barkácsolgatok nèmi loop fèlesèget. Már fel is telepítettem a szoftvereim hozzá. Èn inkább rajzolgatni szoktam.
-
vadkörte
addikt
válasz
soundsonic #39147 üzenetére
"...a m2 mac mini-nek mennyire gáz az "alaplapi" hangkeltője?"
Csak a hangminőségéről tudok beszámolni, mivel nem foglalkozok zeneszerkesztéssel (a Garage Band is repült, bár az árához képest nagy tudású program, de tök hülye vagyok hozzá...) és azzal alapvetően elégedett vagyok. A régi PC-m alaplapi Realtek-jénél lényegesen szebben szól, de azért egy Audigy2-től elmarad de nem sokkal!
Bár úgy vettem észre, hogy a 13.4-es update óta a kombinált kimeneten keresztül mintha kissé halkabban szólna. -
soundsonic
aktív tag
Tudja valaki, hogy a m2 mac mini-nek mennyire gáz az "alaplapi" hangkeltője? Értem ezalatt, hogy asio4ll drivrrel menne? Sajnos átmenetileg csatlakozás szűkében vagyok ezért csak midi billentyűzetet tudnék rákötni. Ilyen jellegű technikai adatokat nem találtam.. , de gondolom hogyha a garage band működik akkor annyira nemgáz..
A google a barátom volt : The Mac mini has a built-in audio interface that supports Core Audio, which is Apple’s native audio driver. It is not necessary to install ASIO drivers on a Mac as Core Audio provides low-latency audio performance
-
-
oszy
veterán
válasz
MasterMark #39135 üzenetére
Catalinan is lehet ilyet? Ha igen, hogyan?
-
Czo
addikt
válasz
bkiky01 #39140 üzenetére
Gondolom semmi nem korlatozza a halozati kapcsolatot? Illetve, ha valami korlatozza is, akkor megkerested, hogy mit kell tenned, hogy ne korlatozza? Gondolok itt pl. valamilyen MDM ceges profilra, vagy tuzfalra, vagy barmire, amit telepithettel.
Szerk: Az Air pedig gondolom most lett eloszor bekapcsolva? Vagy az is hasznalt volt mar? Ott nincs semmi mokolas?
-
Czo
addikt
válasz
bkiky01 #39138 üzenetére
Pedig, a koltozteto a legegyszerubb.
Mit jelent az, hogy nem latja? Mit probaltal tenni, annak erdekeben, hogy lassa? Pl. osszekototted 2 cipofuzovel, vagy megkerested a koltozteto grabojov szamot es egyszeruen raolvastad?
Tehat, ahhoz, hogy segiteni tudjunk, tudnunk kell, hogy mit probalsz, hogyan probalod, es mi az amit ekozben tapasztalsz?
-
bkiky01
senior tag
Mac minit használok, mától lett egy MacBook air. Hogyan lehet legegyszerűbben a beállításokat telepített appokat "átvarázsolni"? Költöztető asszisztens nem akarja látni a forrást.. Ez új iPhone-nal nagyon egyszerű..
-
Ear001
addikt
Zenére például a dBpoweramp.
-
RaZroX
addikt
válasz
miresz #39133 üzenetére
Pedig ezekkel a gombokkal működnie kell. Előfordulhat, hogy a billentyűzeted nem "Mac módban" van (fotó alapján) és emiatt neked máshol van a command gomb. Fn+0-val tudsz Mac és Win mód közt váltani.
Ha nagyon nem akar működni akkor Alkalmazások/Segédprogramok/Képernyőfotó.app -
válasz
miresz #39131 üzenetére
ShutterEncoder
Nem csak videót, de hangot is képes konvertálni, van natív M1-re fordított verziója is.Plusz a Store-ban rengeteg találatot kapsz, egyéni ficam kérdése hogy melyik tetszik. Pl. Nem írtad, hogy fontos-e hogy az áruházból legyen elérhető, vagy hogy belefér a fizetős verzió.
Képernyőfotó készítése macOS alatt: [link]
-
miresz
veterán
válasz
Ear001 #39130 üzenetére
Valami olyat keresek amivel mindent lehet mindenre. pl. lossless-ből tudok MP3-at, vagy MKV-ból AVI-t, ilyesmire gondoltam. Valami univerzális történetre. Találtam cikkeket hogy pl. zenét lehet VLC-vel konvertálni, de még nem jöttem rá, hogy hogyan.
Illetve hogyan tudok screenshootot csinálni?
-
miresz
veterán
Looser kérdés tudom de próbálom magam tisztába tenni a programokkal Mac-en. Ki milyen konvertálót ajánl? Filmre, zenére, képekre. M1 Mac mini az alany.
-
Krethx
aktív tag
válasz
miresz #39120 üzenetére
(Franciaország) De néz utána a boltnak mivel én még itt nem vásároltam. Az oldal szerint van készleten.
https://www.robot-advance.com/EN/art-mac-mini-stand-and-hub-with-ssd-enclosure-satechi-4199.htm
A2O Distribution - Robot-Advance
Parc D’Activités Des Platières
185 Rue Des Transporteurs
69440 Mornant
France -
Czo
addikt
-
Czo
addikt
válasz
miresz #39120 üzenetére
Ez az ar itt nekem elegge gyanus. Eleg azt nezni, hogy a nala levo brutto ar, kb 15% alacsonyabb, mint a gyarto oldalan levo netto ar (es akkor meg nem beszeltunk szallitasrol, haszonkulcsrol, stb). Szerintem az egy ezer evvel ezelotti ar. Az iStyle 48900-as ara sokkal, de sokkal realisabb. Az ugye $144-re jon ki, ami teljesen hiheto. A kozvetlen ar (~$185), kb meg is felel a magyar kereskedelmi arnak, plussz az egyenileg intezett ~$45 koruli szallitasnak.
-
vadkörte
addikt
válasz
miresz #39120 üzenetére
Ha nem fázol a külföldi vásárlástól. Amazon.de-n.
"Amúgy nézegettem usb4-es külső m.2-es SSD házakat de abból sem találok igazán jót jó áron."
Ugyanezen átmentem pár hónapja. A végén Type-C-s és Type-A-s USB3.1-es 2,5" és 3,5"-os Raidsonic SATA házak lettek. (a két ház, plusz a kicsibe a 2x terrás SSD így is 100k felett jött ki) Sebességben persze lényegesen lassabbak, viszont adattárolás a feladatuk, a legtöbb esetben olvasok róluk. -
miresz
veterán
Igen, nekem is fura én sem értem ezt az üzletpolitikát. Futottam már egy kört itthon is vele mert az [iJoe] is árul itthon ilyet. Felhívtam őket majd egy nem túl kedves eladó azt mondta rendeljem meg de nem tudja mikor jön meg. Lehet két hónap lehet hogy több. Igazából ugyan az mint közvetlen a gyártó. A gyártó oldalán beraktam a kosárba és a $99.99 árból rögtön lett 199.99 $.
#39118Alex91: Igen azzal is szemezek, de M.2-es SSD-m van itthon sata interface-el. Ha minden kötél szakad akkor az lesz.
Amúgy nézegettem usb4-es külső m.2-es SSD házakat de abból sem találok igazán jót jó áron.
-
Czo
addikt
válasz
miresz #39117 üzenetére
Biztos, hogy VAM nem kerul ra, ahhoz tul olcso a cucc. Jon ra egy $45 koruli shipping (ez az egyetlen koltseg, ami itthon kevesebb lenne), majd erre rajon hon szeretett kormanyunk vilagbajnok afaja (ez ugyonugy, itthon is megvan). De mindenesetre fura, hogy aruljak, kosarba is tudod rakni el is tudsz menni a penztarig es sehol nem irja, hogy nincs.
-
miresz
veterán
Sziasztok!
Szeretnék egy ilyet venni, de sehol nem találok. Valaki esetleg nem tud eladó ilyen hubot? (SSD-s kellene) [STAND & HUB FOR MAC MINI WITH SSD ENCLOSURE] Vagy esetleg ennek valami alternatíváját.
-
dvd_R+
őstag
Szia!
Most csatlakoztattam végül egy Macbookhoz, ott ki írta csatlakoztatáskor hogy azonosítani kell vagy mi.. a shift melletti gombot nyomjam meg 1x és felismeri aztán ki is írta h azonositva iso akármi.. és kész is magic keyboard with numeric pad vagy valami ilyesmi volt a neve
és itt macen a 0-ra 0-át ír az hosszú í-re hosszú í-t
szóval elvileg minden ok, csak pc-n nem akart így működni és ott remapolni kellett -
Czo
addikt
válasz
dvd_R+ #39111 üzenetére
Amit tapasztalsz, az lehet "normalis" illetve "hiba" is. Attol fugg, hogy a dolgot melyik vegerol nezed. Az ANSI (ok az amerikai szabvanyugyi testulet) szabvanyban definialva vannak a keyboard scan kodok, van az ISO-nak (ok a nemzetkozi szabvanyugyi testulet) is ugyonilhen szabvanya, ott is definialva vannak. Van olyan, hogy ANSI szabvanybol lesz ISO, de van olyan is, hogy teljesen fuggetlenek, illetve egymasrol ellentmiondo dolgokat tartalmaznak.
Az a kod, ami az ANSI-ban a `/~ -s gombon van (ez van, eredtileg az 1-tol balra, ahol magyaron a 0 van), az nem egyezik meg azzal a gombbal, ami az ISO-ban van, az 1-tol balra (a nullaval). Tehat, az ISO azt mondja ki, hogy nem az also sorban, az Z/Y es a Shift kozotti gomb az extra gomb, hanem az a gomb az extra gomb, ami az 1-tol balra van. A legtobb PC-s billentyuzet nem koveti a szabvanyt, mert a legtobbjuk ugy keszult, hogy az amerikai ANSI billentyuzetet kovetik/bovitik, es az a gomb, ami az ANSI keyboardon nincs rajta (ez ugye, a Z/Y es a Shift kozotti gomb) lesz naluk az "extra" gomb.
Az Apple billentyuzetei, ha nem ANSI kiosztasuak, akkor 100% tokeletes ISO kiosztast kovetnek, errol az ISO kiosztasrol tajekoztatjak az operacios rendszert is. Ebbol maris kovetkezik, hogy az Apple, esetunkben tupontosan, a szabvany szerint hasznalja ezeket a scankodokat, igy ha a billentyuzetet olyan rendszerre dugod, ami a szabvanytalan billentyuzetet szereti, no, ott "forditva" lesz. Az Apple es az ISO szerint az extra gomb a felso sorban van, mig az ANSI -bol adoptalt nemzetkizi keyboardot koveto csapat szerint, az extra gomb, az also sorban van.
Ugyonez megvan forditva is. Ha a kotott/csatlakoztatott billentyuzet kuldi az ISO/ANSI jelzest, akkor az OSX nem kerdezi meg, hogy milyen a billentyuzet. Ha viszont nem kuldi, akkor jon a kerdes, hogy nyomd meg, a bal shifttol jobbra levo gombot. ANSI kiosztason eza a gomb a "Z" gombnak megfelelo scancode-ot kuldi, valodi, tokeletes magya ISO kiosztasnal az "i'" gombnak megfelelo kodot, mig "hamis" magyar ISO kiosztasnal, a "0"-nak megfelelo gombot. Az OSX ebbol tudja kitalalni, hogy amit bedugtak, az ANSI, valodi ISO, vagy hamis iSO lesz.
-
dvd_R+
őstag
Szia!
Szerintem tuti, hogy eredeti (vagy hogyan tudom kideríteni ha nem az?
)
nem töltöttem le semmit aki előttem használta arról nem tudok
Windows alatt próbáltam
Mac alatt még nem de hamarosan rá dugom arra is de szerintem ott is ez leszIlletve találtam ilyen problémával mást is [link]
-
Czo
addikt
Valami nem stimmel a stroyban.
- Tuti, hogy a billentyuzet gyari? Tehat, tuti, hogy eredeti Apple es nem valami hasmisitvany?
- Tuti, hogy a billentyuzetkiosztasod is gyari? Nem toltottel le valami "varazslatot"? Pl. ami megcsereli a Z/Y-t, vagy pl. PC-s specialiskarakteres kiosztast ad?Milyen oprendszeren tapasztalod ezt, illetve, mi a pontos (tenyleg pontos, beturol beture pontos) billentyuzetkiosztasod? Mit mutat a keyboard viewer?
-
dvd_R+
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy Apple Magic Keyboard (2) Model: A1843 billentyűzettel kapcsolatban (remélem jó helyre írok)
A probléma a következő, az esc alatti 0 gomb megnyomására í-t ír az í megnyomására pedig 0-át
Remapolást találtam hozzá, de az ha jól tudom onboard memóriára hardveresen nem raktározza el így ha egy új eszközhöz párosítom akkor azon is remapolni kellene..
Ez így normális? vagy ez garanciális dolog ? vagy valahogy fixálható ?
Ha garis dolog, hogyan működik a garanciális ügyintézés, hova kellene írnom vagy hívnom ?
Válaszotokat előre is köszönöm.
-
nylontacsko
senior tag
válasz
MasterMark #39106 üzenetére
Hasonló "gondokkal küzdöttem" én is.
A skálázást megtaláltam, de pl. a fényerő állítására sehol nem találtam megoldást.
Na mindegy is. Most beszereztem ezt az app-ot és halleluja... minden állítható és kalibrálható.
Olvasni öröm (és hasznos -
soundsonic
aktív tag
válasz
MasterMark #39106 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
MasterMark
titán
válasz
soundsonic #39105 üzenetére
De amúgy hol van letiltva? Tudsz kisebb felbontást választani szerintem. (Az a skálázás valójában.)
-
soundsonic
aktív tag
Azt megtudja valaki mondani miért van letíltva az ui skálázás? Már utána olvasam, és az apple szerint ez normális dolog de 24 colon a 4k-n 4mm közel egy betű.. Tudom,- tudom nem windows, de ott ez tök jól meg volt oldva.
-
vadkörte
addikt
válasz
soundsonic #39102 üzenetére
A hely az eléggé neuralgikus pontom. Mert az nincs,
illetve sosem elég. Az "íróasztal"om egy leselejtezett kórházi nővérpult középső eleme volt.
A gép fő felhasználási profilja a tartalomfogyasztás mellett a képfeldolgozás (hobbifotós vagyok, illetve ha kell kiadványokhoz is fotózok) valamint a kiadványszerkesztés (Affinity Suite) Ezért is kellett a három monitor. A kalibrálást még meg kell oldanom, mivel az egyesületünk X-rite kalibrátora nem kompatibilis az "ARM" architektúrával, lehet üsszeütök hozzá egy ideiglenes hackintosh-t a laptopomra.
A Safari-t gyakorlatilag az első Mac-es napomon elengedtem. Szép, színes-szagos de nem lettünk barátok. Maradtam a Firefox-nál. Minden eszközömön azt használom.
#39103 MasterMark
Nem Pro, sima M2-es, annyira jól azért nem szalad a szekér. Egy Dell D6000 dokkolón keresztül csatlakoztattam a két EIZO-t DP kábellel, ide csatlakozik az egér és a billentyűzet is. A NEC-et meg a Mini HDMI csatlakozóján keresztül HDMI-DVI kábellel.
(A HDMI-HDMI kábel nem viszi át normálisan a színinformációkat, fakó volt a kép. A DVI csatlakozással valahogy "átvertem" a gépet így a teljes színinformáció mennyiséget megkapja a monitor) -
soundsonic
aktív tag
válasz
vadkörte #39101 üzenetére
GZ! Hátha énnekem is ennyi helyem volna...
Látom hasonló szoftvereket használsz mint én.
_____
A safari translate-t elengedtem. Edge-t úgy is jobban ismerem, bár a Safari tényleg villámgyorsan tölti be az oldalakat. Az adguard licence-m értékesebb, és így hogy van Bing-es Translate ingyen teljesen jó lesz. -
vadkörte
addikt
válasz
vadkörte #39075 üzenetére
Ígéretemhez híven, a setup-om. Nem olyan kifinomult és szofisztikált megjelenésű, mint a nemrég közzétettek, de talán érdekel valakit...
-M2 Mini (16/512)
-NEC EA245WMI-2 + 2x EIZO FlexScan EV2436W
-Arctic Z3Pro Gen3 monitorkar
-DELL D6000 dokkoló
-Raidsonic IB-RD2253-U31 2,5" RAID (2x1TB Crucial MX500 SSD)
-RaidSonic IB-RD3621U3 3,5" RAID (1TB WD RED HDD + 2TB Seagate HDD (backup))
-DeLux M618plus RGB egér
-SPCGear GK630K (kailh brown) billentyűzet
-a háttérben megbújik egy noname 7 portos USB3.0 HUB (erről megy a ventilátor és egy Xiaomi LED lámpa), még hátrébb egy Creative T20 (munka melletti zajgenerálásra ez is kiváló)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Autóhifi
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nintendo Switch 2
- OLED monitor topik
- További aktív témák...
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged