- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nálam pl. nem működik:
Viszont a sudo trimforce enable parancs elég ilyesztő üzenetet küld:
FONTOS FIGYELMEZTETÉS: Ez az eszköz kényszeríti a TRIM-et minden releváns csatolt eszközökhöz, még akkor is, ha ezek az eszközök nem kerültek érvényesítésre az adatok sértetlenségét a TRIM használata során. Az eszköz használata a TRIM engedélyezéséhez a következőket eredményezheti nem szándékos adatvesztést vagy adatsérülést okozhat. Nem használható kereskedelmi célú üzemeltetési környezetben vagy fontos adatokkal. Az eszköz használata előtt készítsen biztonsági másolatot az összes adatáról, és rendszeresen készítsen biztonsági másolatot az adatokról, amíg a TRIM engedélyezve van.Viszont az engedélyezés után rendbejött az írás sebessége is:
Kérdés hogy hosszútávon mennyire marad stabil a rendszer, lesz-e adatvesztés.Hamar a rendszerben kutakodtam, megnéztem a rádugott Adata SSD-t is, amire ment a TM.
Rendelkezésre álló áram (mA): 900
Szükséges áram (mA): 896Ez picitit aggaszt. 4mA-en múlik hogy rendesen tudja táplálni?
-
válasz
Sidorovich #38396 üzenetére
Nem azt mondom hogy az a 6% semmit nem számít, de gyakran akciósan jobb árat adnak itt-ott.
Pl. az M1-es alap mini az iStyle-ban 340k (-6%-» 319,6k), míg az Euronicsban 299k, az iPon-ban pedig 280k!. Ez utóbbi már 17% kedvezmény.
Azt meg eleve nem értem, hogy a beragadt M1-es miniket miért nem akciózzák le, mikor ott az M2-es 40k-val olcsóbban. -
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
Új Apple cucc vásárlásánál ennek a 6% diákkedvezménynek van valami hátránya? (Pl. 14 napos elállás nem él vagy bármi)
Csak azon csodálkozom, hogy nem él ezzel vissza mindenki, mert sokaknak van egyetemista családtagja/ismerőse. -
válasz
-Skylake- #38394 üzenetére
Leesett hogy mit nem értesz. Ez egy 2012-es mini-be épített Samsung860pro mérése, nem az új minié.
Csak azt akartam kihozni az egészből, hogy hiába fitymákolják az új mini 1chippes SSD sebességét, az soxorosa egy 10 éves gépnek. Vagyis ez a "lassúság" is előrelépés.Az írás nem tudom mitől ilyen lassú, sztoasztikus, az olvasás mindég 500 körül van.
-
válasz
-Skylake- #38390 üzenetére
A BlackMagic Speed test programjával mértem. Elképzelhető, hogy éppen mást is csinált a gép (pl. indexeket), Volt olyan tesztkör aminél felmegy 140-200-ra is. Egy Samsung860pro van benne.
hkari
Ez elég relatív, mert ha úgy nézem, 10x/3x gyorsabb mint a jelenlegi
Ehhez képest hatalmas teljesítmény ugrás a 256-os verzió is. Nem beszélve a többi komponensről pl CPU teljesítmény, vagy a friss ropogós OS,...
Ehhez képes nem biztos hogy megéri a felárat az, hogy _számomra_ csak benchmarkban kimutatható sebesség előnye legyen. Egy dokumentum írásakor, internetes stream hallgatásakor/nézésekor, böngészés közben, vagy a Fotók alkalmazásban nem hinném hogy érzékelhető sebesség difit tapasztalok. Szóval hacsak nem hatalmas fájlokat mozgatok az SSD-n belül (Mert a hálózat, USB sebessége úgyis megfogja), nem látom előnyét, _számomra_ a mindennapokban.
Eddig is inkább csak sw-es korlátokba ütköztem. Nem fut a legfrissebb OS verzió, jópár program már újabb rendszerekhez kötődik, nem kezeli a webp formátumot a Safari,...
A fizikai kiépítésében egyedül a néha-néha felpörgő ventillátor zavar. Lehet várok még pár hónapot (évet?), és megvárom a ventillátor nélküli kiadást(ha lesz ilyen). Mert ha az Air-nél meg tudták oldani, a mini esetén sem lenne nagy kunszt.Viszont olcsóbb is lett, aminek ez az ára. Akinek van pénze, és fontos, hogy ~1,5-2x gyorsabb háttértára legyen, az megveszi azt. Nem kell mindenkinek versenyautóval munkába járni. Plusz nekem mint csóró panel proli, kézzelfogható közelségbe került egy új mini.
-
hkari
őstag
Lassabb sokkal mint az M1-es 256-os verzió. 1600/1500 MB/sec, nálam M1-es 256-os alatt
2400/2900 MB/s.
Nem tudom ez annál a rétegnél akiknek ezt szánják mennyire számíthat. Bár azért tegyük hozzá, hogy marha ciki amit az Apple ezekkel az SSD-kel csinál, egy újabb generáció ne legyen lassabb, vagy legalább legyen cserélhető. Persze akkor nem vennél másikat 2-3 év múlva -
-
Nézegetem az új M2 mini videókat, de ezek a véleményvezérek annyira idióták. pl. [STOP! Do NOT Buy the NEW $599 M2 Mac mini..], de van pár normális is pl. [M2 Mac Mini Review] Bár utóbbi nem sok érdemi infót ad magáról a gépről.
Fura hogy ha annyi üres hely maradt a házon belül, akkor azt miért nem töltik meg hűtőbordával? Pedig mennyire király lenne egy ventillátor nélküli mini.
-
titi12
aktív tag
válasz
Ganz-[HUN] #38377 üzenetére
Van egy régi "kolléga" által gyártott kiosztás, épp emiatt. El tudom küldeni.
-
válasz
zsoltyy #38380 üzenetére
Jó lesz az, a régebbi OS-ek esetén ez egy ismert hiba (lásd [link] )
Lépj vissza egyet, hozz létre egy helyi felhasználót, és akkor végig tudod vinni a telepítést.
Ekkor egy hely adminisztrátor fiók jön létre. Mivel nem ajánlott adminként használni a gépet, hozz létre egy új felhasználó jogosultságú fiókot. Ezután amikor belépsz ebbe a "mezei" jogosultságú fiókba, egy varázsló jelenik meg amivel már társíthatod hozzá az iCloud fiókodat. -
zsoltyy
tag
Próbáltam usb-ről, de nem látja. Igaz, windowson csináltam UUByte-al a telepítőt, de észre se veszi az usb-t.
Próbáltam netről, de az apple id után csak pörög a színes "kerék". Semmi nem történik.
Ha esetleg valaki Bp-en rá tudna nézni az jó lenne, mert ez nekem ismereten terep.
3 pc-t dobtam össze és telepítettem w11-el annyi idő alatt, amit erre szántam.
Nem vágom ezt az ökoszisztémát. -
zsoltyy
tag
Sziasztok!
Nemrég kaptam egy iMac-et, 2008-as és eredetileg ElCapitan futna rajta.
Nincs rajta OS és képtelen vagyok feltelepíteni.
Világ életben wines voltam.
Feladtam.
Budapesten lenne valaki, aki segíteni tudna nekem ebben? -
VincentVG
senior tag
válasz
vadkörte #38372 üzenetére
koszi. egyebkent meg mindig nagyon jo alternativanak tartom a regi 27es iMac eket egy csomo feladatra, egyszeruen baromi jo a screen, nehez ezt a minoseget lekovetni lenyegesen kevesebb penzbol PC-n. ( most nyilvan egy rakas "szamolasigenyes" feladatra ez nem vonatkozik + esetleg ha valaki meg gamingre is akarja hasznalni- , de atlag design, UX/UI-ra szuper. )
-
Syl
nagyúr
-
vadkörte
addikt
válasz
Ganz-[HUN] #38364 üzenetére
Amikor az Assist rákérdez és a megfelelő billentyűt lenyomod csak azt állítod be, hogy a nemzetközi, vagy a magyar kiosztást töltse be az OS. Azt magától nem tudja, hogy a használni kívánt billentyűzet nem Apple, erre Neked kell "megtanítanod".
A csúnya angol keyboard layout ékes magyarsággal annyit tesz, hogy billentyűzet kiosztás.
A Windows rendszerű billentyűzeteknek alapvetően más a kiosztási térképe, mint a MacOS-t használó gépeké. (ez leginkább a második és a harmadik funkcióknál jön elő, pl a Win billentyűzeten az AltGr+V a "@", Apple rendszerű billentyűzeten Option+2.Három választási lehetőséged van:
-veszel Apple Magic Keyboard-ot (vagy Mac kompatibilis de 3rd party gyártó - pl. Logitech, Keychron, stb... - billentyűzetét (ez sem feltétlenül olcsóbb))
-használod a meglévőt de megtanulsz együtt élni az eltérő kiosztás miatti kompromisszumokkal
-"megtanítod" a Mac-ed az eltérő kiosztásra.Ez utóbbihoz kell a megfelelő custom layout telepítése. Vagy készítesz sajátot, vagy használod (adaptálod) a szorgos kezek által már elkészítettelket. (github-on lehet találni)
"(VmWare-ben futttott virtuális Monterey-bennismerkedek a MacOS-sel és kb. 95%-ban teljes körűen tudom használni a billentyűzetem, pár AltGr-es harmadik funkció nem teljes)"
Nagy %-ban látok rá esélyt, hogy 20+ év Window-ozás után Mac-re váltok, ezért VmWare-be telepítettem egy Bigsur-t és egy Moterey-t (a Ventura Beta nem szereti a virtuális gépet, telepítés és belakás után elhasal, a másik kettő egész jól bírja) hogy behatóbban megismerhessem a MacOS-t - hogy ne kelljen heteket elcsesznem az átszokással - hiába állítottam be a magyar kiosztást mind a virtuális klaviatúrán, mind az SPC Gear GK630K HU billentyűzetemen a "0" és az "í" fordított maradt. A megfelelő custom layout telepítése és beállítása után pár AltGr-es billentyűzet funkciót leszámítva teljes körűen tudom használni a billentyűzetet.
(kedves Mac-es kollégák, ugye nem írtam nagy baromságokat)
#38371 VincentVG
Ez a skálázás még mindig nem tiszta (bocs, Win-es vagyok, de legalább érdeklődő). Ha nem Apple monitort akarok/fogok használni, hanem valami mást, (biztos nem fogok 1M HUF-ért venni Apple monitort, de még 400E-ért sem LG-t épp elég lesz a Mini+a kiegészítők megvásárlása) aminek pl. 1920x1200 a natív felbontása és én a natív felbontáson hajtok meg, akkor érhet bármilyen kellemetlen meglepetés (linux alatt is a natív felbontásaikon használom az összes monitorom és semmi problémájuk sincs) -
titi12
aktív tag
Mert most olvastam.
Azt sem állítottam, hogy otthoni felhasználásra nem való, hanem ARRA a kevésre, amit ő felsorolt. Torrentezésre "sajnálnám", játékra pedig korlátozottan. Műszakilag csak annyit, hogy az utóbbi években vagy a memória, vagy az SSD nem cserélhető, brávó.
A bukszájához meg semmi közöm. -
válasz
titi12 #38367 üzenetére
Köszi, hogy egy több mint 1 hónapos témát újra felemlegetsz! Gyűjtöd a hozzászólásokat?
Persze lovagolhatunk a szavakon, de azóta sem írtad le, hogy otthoni felhasználásra miért nem való Mac.
Igaz később korrigáltál "Akkor fogalmazzunk úgy, hogy a felsorolt felhasználások egyike sem kiált Mac-ért, a torrentezés különösen nem."De sem akkor, sem azóta nem írtál érveket, műszakilag alátámasztott tényeket állításaid alátámasztására.
-
titi12
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #38336 üzenetére
32-t.
Egyszer már belinkelték: https://everymac.com/systems/apple/mac_pro/specs/mac-pro-eight-core-3.0-specs.html -
VincentVG
senior tag
sziasztok. iMac-en dolgozok 10+ eve, most ugy alakult h PC-n is kell majd ( grafikai melo ) es monitorban keresem azt a minoseget amit a 27es imac ek tudnak.
sok monitort megneztem mar, nekem az apple az etalon, ha valaki talalt barmi mast ami ezt az elesseget, fenyerot, tukrozodest tudja kb az lecci share w me.
meret mindegy, de 27 kornyeken jo lenne
(apropo valaki tudja esetleg h ki a beszallito az apple-nek? )
koszi elore is
-
vadkörte
addikt
válasz
Ganz-[HUN] #38362 üzenetére
Ha Win-billentyűzet, akkor custom layout-tal. (VmWare-ben futttott virtuális Monterey-bennismerkedek a MacOS-sel és kb. 95%-ban teljes körűen tudom használni a billentyűzetem, pár AltGr-es harmadik funkció nem teljes) Ha Magic Keyboard akkor majd a gyakorló Mac-es "kollégák" segítenek.
-
Ganz-[HUN]
addikt
sziasztok
Lassan agyvérzést kapok ettőlUSB billentyűzetet bedugom a gépbe, keyboard assist bejött, és rákérdezett hogy mi ez. Én megnyomtam a kért gombot a bal shift mellett, kiválasztottam az ISO-t, és még így is megcserélte a 0-t az í-vel. Mit tudok ezzel kezdeni?
-
válasz
ralphduren21 #38360 üzenetére
Postafiók -» Újraépítés
Ill amikor ilyesmi előfordul, kukkants bele a "Konzol" appal a napló fájlokba. Esetleg a Mail app panaszkodik valamire? -
ralphduren21
csendes tag
Sziasztok!
High Sierra alatt futó MacMail 11.5 -el kapcsolatban egy új hiba jelentkezett.
A továbbított leveleknél a megjelenítő ablakban csak üres fekete hátté látszik, egy vízszintes fehér csíkkal. És néha más leveleknél is. De bizonyos emailek normálisan megjelennek. Mi lehet a gond? Köszi előre is!! -
válasz
trialboj #38356 üzenetére
1 mag 100%, vagyis amikor 4 magot is kimaxol, akkor az 400%
Az efficiency magok miért pörögnek fullon, míg sok performance mag alig dolgozik?
Mert a H.264, HEVC, ProRes, és ProRes RAW videókat dedikált HW kódolja, nem a CPU.
Lásd a képed alján "Hardware Encoding".Nem valószínű, hogy a CPU izombol gyorsabban kódolna mint a dedikált HW, de nagyon egyszerű ellenpróba: Állítsd át a render opciót, hogy ne használja a HW-es enkódert, és csak a CPU dolgozzon.
Ahogy az Activity monitor-nál is, külön van szedve a system, és az user terhelése? -
trialboj
őstag
Sziasztok, segítene nekem valaki értelmezni a maces activity monitort. Az a baj hogy szinte semminek nincs benne értelme(számomra), nem tudom mihez kell viszonyítani az értékeket.
Ez az első, amin éppen Premiereből mentek ki egy videót, nos itt nem értem hogy mi az a százalékos leosztás, ami idle módba a nagyobb fogyasztokat összeadva kb 100, de ha valami dolgozik akkor ilyen 400-700%ot is odaír, amit nem tudom hogy kell értelmezni. A másik ami nagyon fura hogy ennek ellenére azt írja hogy 62% még idle a procinál, és a user csak 20%ot használ egy rendernél.
A kép jobb oldalán ott vannak magokra bontva. Az efficiency magok miért pörögnek fullon, míg sok performance mag alig dolgozik?
Ezt lehet valami power opcióval állítani? Nem érdekel mennyit fogyaszt, mikor renderel akkor nem spóroljon nekem a villanyszámlán.
BTW ezt a piros zöld chartot hogy kell ovlasni, ami zöld az chached ami piros az dolgozik?
-
A memóriát hogy kell értelmezni? Ami cached az még készenlétben van?A Data résznél, van rá mód hogy mutassa minden tárhelynek külön a sebességét? nekem csak egy összesített írás olvasást mutat, ami nem mindig elég, ha ki akarom deríteni melyik tárhely nem megy max sebességgel.
Köszönöm
-
Krethx
aktív tag
válasz
hibavissza #38354 üzenetére
Nem néma a görgő van hangja de nem hangos. (szerintem) Nekem nagyon bevált.
-
hibavissza
veterán
válasz
Krethx #38352 üzenetére
Köszi! Egy utolsó kérdés. Tesztvideót néztem róla és abban a csóka az egér ergonómiáján fanyalgott, amit én nem tudok értelmezni. De! Úgy hallottam a videóban, hogy hallhatóan recegett az egér görgő görgetéskor. Mint a régi, olcsó Logitechekben. Én azt szeretem, ha néma. A te egered görgője ad ki hangot görgetéskor?
-
Krethx
aktív tag
válasz
hibavissza #38350 üzenetére
-
válasz
Krethx #38349 üzenetére
Kiosztása teljes értékű magyar? Mert a képen a leírás ellenére US látható.
Egyébként ez szívás mostanában, hogy nem tudni milyen lesz a magyar kiosztás. Simán eladják keskeny enterrel és széles stift billentyűvel í nélkül. Minap nézegettem a laptopokat a MM-ban és legtöbb esetben valami szánalmas hibrid kiosztással árulják a gépeket. Béna.
-
Krethx
aktív tag
válasz
hibavissza #38348 üzenetére
Én ilyet is használok:
MICROSOFT Designer Bluetooth Desktop Magyar fekete -
hibavissza
veterán
Logi K650-en kívül van egyéb opció működő BT, numpades, szürke, magyar billentyűzetre? A 80 ezres gyári őrületen kívül.
-
Czo
addikt
Ha raksz fel valamit ami szazalekosan ki tudja irni a pressuret, akkor jobban fogjuk ezt latni (pl iStat Menu). De a lenyeg, hogy ha csak osszeadod, akkor nem veszed figyelembe a kornyezeti parameterek okozta "modosito tenyezot". Ha kevesebb a RAM, akkor pl. mas utemben cachel a rendszer, mas utemben fut a garbage collector a firefox javascript engineben, stb stb. Ha a memory pressureod, most nem tobb, mint 30-35%, akkor boven elfersz 8 GB-ben, ha ez inkabb 40%, akkor kezd neccesse valni.
-
De nem jön ki a matek. Most pl.
3.5GB a vbox
1GB+5x~300MB a Firefox
és már 6GB-nál járok
A többi "pár százas" fityfene (Mail, Music, Remote Desktop, Forklift) szintén megvan 1GB.
Plusz amit írtál, hogy hosszú távon mindenképpen egy számmal nagyobb kellene, vagyis a 16GB-os.
Arról is volt szó, legalábbis az M1-es kiadásokban, hogy az alap 256GB egy chippes kialakítása miatt "lassab". Ha ez igaz az új modellekre is, akkor abból is inkább a két chippes 512GB-os kellene, és már majdnem meg is dupláztam az árát. 300k kontra 500k.Amúgy valószínűleg igazad van, hogy az alap modell sem fog poblémás lenni. Hiszen ha pár sw-es korlátozáson kívűl( pl. webp támogatás) nincs gondom a 11 éves modellel sem.
-
Czo
addikt
Ne a szamokat nezd! A RAM ha ures, az NEM jo. Tehat semmi nem lesz se felszabaditva, se visszaadva a rendszer, addig, amig nincs szukseg a helyre, amit elfoglalt. Szoval, elmeletben, mindenfele zokkkeno nelkul eleg lesz neked a 8 GB jelenleg.
En mondjuk, nem vennek mar 2023-ban 8 GB-vel gepet. Az elmult 2-3 evben meredeken emelkedik a memoriahasznalat, peldaul nalam is. Ami 20-25%-os memory pressure volt 2018-ban, az kb 30-35%-ig emelkedett 2020ig, majd a Big Sur erkezesevel kilott es azota is "emelkedik". Ma mar ez 55-60%. Kb 70-75% korul kell "boviteni".
-
Ezen gondolkodtam én is, hogy a csík szerint beleférek, a számok szerint nem. Oké azt értem, hogy ha van elég hely akkor sok mindent betáraz, de 12,54-2,83=9,71. Vagyis még bőven 8 felett jár. Vagy még ebből is visszavesz mielőtt nekiáll swappolni?
Vagy az a zöld csík a 3,78+1,53=5,31GB?
A listában pl. csak a vboxheadless 3,54GB-ot megeszik (BOINC kliens futtat virtualbox-ban számításokat) -
-
fPApi
őstag
Mac mini vásárláson gondolkodom, és az lenne a kérdésem, hogy általános használatra elég a 8 GB memória és a 256 GB SSD? Az adatok NAS-on vannak, illetve távmunka elérés is kell, illetve alapvetően irodai célra használnám a gépet. Mi az, amihez már nem lenne elég a fenti konfiguráció?
-
Core2duo6600
veterán
Találtam egy dmg file-t az egyik yt video alatt, ezt először egy pen re, majd onnan egy ssd re másoltam / klónoztam kinek hogy tetszik.
Windows on nem találtam olyan ingyenes programot, ami 1 lépésben megcsinálná ezt.
ssd betesz a macbe és láss csodát bebootol róla, nyilván fel van készítve arra, 32 bites efi vel elinduljon az el capitan.
Nyomkodnom kell az altot, hogy ki tudjam választani, de megy,
azt mondjuk nem értem, hogy miért nem tudtam kiválasztani a startup disk nél az el capon belül, csak a másik rendszert látta, bár igaz 1 szer bootooltam be róla eddig.
Azt tudja valaki, hogy a Mac Pro 2.1 mennyi ramot kezel max ? már ha lehet nem aranyáron kapni. -
Vasti74
senior tag
válasz
-Skylake- #38334 üzenetére
Hogy érted?! A látásommal nincs baj... Az elveimmel viszont - talán ;-)
Mindegy, én már el is felejtettem a dolgot - becsomagoltam az iMac-et, és megy vissza a feladónak.
>25 éve linuxot használok, emellett 20 évig informatikus voltam (szervizes és Novell - linux rendszergazda, de az már rég volt ;-) , viszont mással foglalkozok jó 10 éve, és úgy érzem hogy öreg vagyok már egy új rendszerrel szórakozni...
Azt hittem érdekelni fog, de inkább csak idegesített ;-)Mindenkinek köszönöm a türelmet, üdv: Vasti
-
blakey
titán
Én nem egy típusról írok, hanem arról, hogy a legfrissebb vezérlőt a HP (Samsung) tavaly szeptemberben adta ki. Írtam, hogy másmilyen nyomtatóm van, és csak abban tudtam segíteni,. hogy letöltheti a legfrissebbet. Abban, hogy nem tud nyomtatni, már nem tudok segíteni. Utána kéne járni.
-
válasz
crissprivat #38327 üzenetére
Üdv a klubban: [link]
Ahogy Czo is írta, lépj egyet vissza, és icloud fiók nélkül hozz létre egy "helyi adminisztrátor" felhasználót. Ezután már továbbenged.
Amikor végeztél a telepítéssel hozz létre egy "sima felhasznó"t, és lépj át abba a fiókba. Első belépéskor megérdezi hogy társítod-e egy icloud fiókkal. Ott már hozzáadhatod az iCoud fiókot, és simán tudod használni. -
Czo
addikt
válasz
crissprivat #38327 üzenetére
Igen. Ez akar normalis is lehet, ilyen-olyan korulmenyeket figyelembeveve. Ha ezen a ponton nem akarsz belepni az Apple ID-be, akkor siman tovbab megy a telepito, a telepites majd a frissitesek telepitgetese utan, az Apple ID belepes is mukodni fog.
-
crissprivat
senior tag
Sziasztok.
Találkozott már valaki olyan dologgal, hogy a rendszer friss telepítésekor nem engedi elfogadni a ÁSZF-t. Egyszerüen nem enged tovább, semmi ok, vagy pipalehetőség, még ha a továbbra is van kattintva.
[link]
Köszi. -
Czo
addikt
Szerintem a lapleiro nyelv hianya lesz a problema. Ha a nyomtatojanak 'W'-s tipusjele lenne, akkor azon tul, hogy tamogatna az AIrPrint -et, lenne benne driverless PDF es PostScript tamogatas is. Az univerzalis drvier szerintem semmi mast nem tartalmaz, csak nyomtatoikont, meg esetleg talca/opcio elnevezeseket, amelyek az adott hardverre egyediek. Klasszikus ertelemben vett nyomtatodrivert nem, mert az vagy PDF Printing vagy PostScript. Az eredeti drivert, ami 10.14-hez van, abban van binaris filter, ami gondolom a nyomtatoban levo chipsetnek megfeleloen, a host szamitogepen allitja elo a cuccot.
-
Czo
addikt
válasz
Vasti74 #38321 üzenetére
A rendszer tartalmaz tobb ezer nyomtatodrivert (ahogyan a Windows is), ezeket a drivereket nem az Apple (Windowsnal sem a Microsoft) irja. Ezeket az eredeti gyarto fejleszti es az eredeti gyarto keri/rakatja bele a rendszerbe es nyilvan tamogatast is o ad hozza. Tehat ha nem foglalkozik vele, akkor ahogy bekerult, ugy ki is fog kerulni. Miert nem olyan nyomtatot vettel, amely alapbol tamogatott?
De, nezd meg a HP univerzalis printer driveret. Ez egy HP fele PCL drivercsomag Windowshoz, amivel MINDEN olyan nyomtato hasznalhato, ami tamogatja a PCL nyelvet (eletkortol fuggetlenul!). Tehat, ha egyszerre vasaroltal regen egy nyomtatot, mondjuk egy LaserJet 1200-at es egy LaserJet 1020-at, akkor eszrevehetted, hogy a 1020 egy buta nyomtato (mint, amely neked van), mig a 1200 egy "okos" nyomato, amely tamogatja a PCL es PS nyelvet (ez ugye a specs sheetbol ma is es 20-30 eve is kiderult). Az 1200-est ma is tudod hasznalni, akar Windows 11-en es macOS Venturan is, mig a 1020-at egyaltalan nem tudod ma mar macOS-en hasznalni. Viszont 10.6-on es 10.8-on meg biztos, hogy tudtad. A Samsung az, ahol balheznod kellene, a Samsung az, akinek cseszegetned kene a supportjat, mert o az, aki a termekhez a tamogatast adja. Legkozelebb pedig ne vasarolj olyan nyomtatot, amely nem ismeri semmilyen lapleiro nyelvet, tehat ha fontos, a hosszabb tavu Linux es a macOS tamogatas, akkor ne vegyel olyat, ami nem tamogatja a PostScript-et.
En tovabbra is azt tudom peldanak hozni, hogy azok a nyomtatok, amelyek nem tamogatnak lapleiro nyelveket, azok idozitett bombak. Anno (kb pont 20 eve) amit vettem szines lezer, abbol volt a "buta" verzio volt kb 240 ezer forint, az "okos" verzio pedig kb 330 ezer. A ketto nyomtato kivulrol egyforma, ugyonaz a toner megy bele, ugyonaz minden alkatresze, 1 darab nyaklapot kiveve. A Windows XP-s driver ugyonugy nezett ki a kornak megfelelo macOS alatt ugyonugy mukodtek. Linux alol az "okos" siman mukodott, a "buta" pedig ugy ahogy. Windows alatt ugyonazzal a minoseggel nyomtattak a kepeket, szovegeket, viszont Linux alatt a feketefeher nyomtatas egyforma volt, a szines sokkal de sokkal rosszabb volt a buta peldanyon. Az elso pofon megerkezesekor a nyomtato meg 3 eves se volt de kiderult, hogy az Inteles OSX-en mar nem fog menni, majd a kovetkezo pofon 2007 volt, amikor kiderult, hogy a 4 eves nyomtato Vista alatt sem fog menni. Ekkor bumszliztam meg a Linuos driverrel, majd meguntam, es kb 20-25 dollarert vettem ebayen egy masik panelt. Azota eltelt 10+ ev, meg mindig mukodik Windows 11-en, macOS Venturan, mindenutt. Tehat, eszkozt venni tudni kell.
A Penciles "moka" szerintem nem hasonlit ehhez. Ha vettel iPad Prot 2015-ben, majd vettel hozza Pencilt is, azt ma is ugyonugy tudod hasznalni, nem mondta sehol az Apple, hogy vegyel egy uj Pencilt, mert ezentul csak a Pencil 2 fog mukodni. A masik megoldas se zavaro szerintem, marmint miert vennel az uj iPad Pro-hoz regi Pencilt? Miert nem a hozza valot veszed? De ugyonez visszafele is.
-
válasz
Vasti74 #38321 üzenetére
Miért támogatna n+1 eszközt saját kútfőből, ha az eszköz gyártója tojik rá?
Számold csak össze, hogy az elmúlt évtizedek alatt hányféle nyomtatót szkenner, bármit gyártottak, amit rá tudsz dugni a gépre. Több millió eszközről van szó. Nem hinném hogy ezt 1-2 emberrel megtudnák oldani. Plusz honnan szerezzenek be egy már nem is gyártott, nem is támogatott eszközt? Mert nem lenne rossz, ha nem csak elméletben működne, hanem a gyakorlatban is letesztelnék a működését.Az sem túl életszerű, hogy elkezdik felvásárolni a jelenleg kapható eszközöket, hogy majd amikor a gyártója tojik rá, akkor majd ők elkezdenek drivert faragni hozzá.
Minimum fura elképzelés/elvárás.
Plusz nem egy alkalommal szabadalmak védik az eszközökön futó programokat, megoldásokat. Jó nagy pereket kapna a nyakába aki elkezdené visszafejteni/lemásolni a rajtuk futó firmware-t. Nem véletlenül került a Linux-ban is a "non-free" csomagtárolóban jópár eszközök támogatása.Amúgy ha már felment a driver, miért nem nyomozol tovább? Felrakott saját programot? A Nyomtatók és szkennerek között megjelent? A + jellel sem tudod hozzáadni?
-
blakey
titán
válasz
Vasti74 #38321 üzenetére
A vezérlő beépülése idővel megtörténik, valamelyik frissítéssel bele fog kerülni a Venturába is. Eddig is így volt. A HP szeptemberben adta ki az utolsót, amit linkeltem. Eddig mindig belekerült, legalábbis korában így volt, viszont nekem jól működik ez a vezérlő. Működik a nyomtatás, szkennelés is.
-
Vasti74
senior tag
És mi akadályozza meg ezt az aprócska céget (Apple) abban, hogy eleve beépítse a rendszerébe ezt a létező drivert, akár kicsit megfaragva? Feltételezem van náluk 1-2 ember, aki ért hozzá ;-) Én már akkor kezdtem el hümmögni, a mikor rádugtam, és nem telepítette azonnal automatikusan... Mert nem ezer nyomtató drivert kellene saját maguknak, a nulláról reszelniük! Ilyen kész - univerzális driverek működését kellene csak "segíteniük", ezzel rengeteg felhasználó tovább tudná használni a rengeteg nyomtatóját.
Nekem elveim vannak - egy ilyen rendszer nekem nem kell ;-)
Ja, pl. Pencil 1 - Pencil 2, még a saját termékeiket őrült áron megvásárlókat is szeretik szívatni... Hajrá!
Még kipróbálom, hogy fut rajta egy linux, aztán elgondolkodok, hogy ér-e nekem egy ilyen vas 500 Eurót a jó kijelző miatt, vagy nem. -
Czo
addikt
válasz
Vasti74 #38316 üzenetére
Ha a gyarto nem foglalkoztat embert erre, akkor nem fog menni. Mint irtam, siman lehet, hogy a driver mukodik, csak at kellene benne irni a tamogatott verzioszamok koret. Ez csak akkor derul ki, ha szetkapja valaki a packaget, majd kiprobalja.
Tudod, erre szoktak irni, hogy hardwaret venni tudni kell. Ha van olyan nyomtatod, amely a PostScript nyelvet ismeri, akkor az jelen allapotunk es ismereteink szerint, kb orokre mukodni fog. A te nyomtatod specifikacioja nem emlit ilyet. Ha az ember olyan nyomtatot vesz, amit a linuxosok csak winprinternek vagy gdi printernet hivnak, akkor tudja, hogy ehhez a nyomtatohoz orokre drivert kell majd vadasznia, mert a driver kell ahhoz, hogy hogy elkeszuljon az a bytettomeg, amit a nyomtato ki tud nyomtatni. Sok ilyen nyomtatohoz meg a firmwaret is a szamitogep tolti bele a nyomtatoba minden egyes bekapcsolas utan, mert ez is ki van sporolva a hardverbol. No, ilyen eszkozt nem szabad megvenni. Ahogy 20-25 eve figyeltel arra, hogy a nyomtato tudjon PostScriptet vagy legalabb valamilyen PCL nyelvet, mert tudod, hogy az a kulcs a hosszutavu hasznalathoz, igy az elmult 10 evben, mar arra figyelsz, hogy AirPrintet tudjon, mert ez tunik a meghosszabb tavon tamogatott dolognak. Amirol messzirol latszik, hogy nem lesz jo, azt nem kell/szabad megvasarolni, ha pedig megvetted, akkor elfogadod ezzel a termekkel jaro "szivast". Linux alol valoszinu azert mukodik, mert ott belefutottal abba a szerencses helyzetbe, hogy egy nyomtatni akaro, programozni tudo embernek pont ilyen eszkoze van, igy barkacsolt hozza egy drivert.
Egyebkent siman lehet, hogy a nyomtatodnal az Ethernet vagy a WiFi interface volt a "vizvalaszto". Amelyikben egyik sincs, az csak GDI printer (occso), amelyikben barmelyik van, az pedig tud PostScriptet vagy PCL-t. Az univerzalis "driver" nem igazi driver szokott lenni, hanem csak a leiro (ppd) allomanyokat valamit az ikomokat tartalmazza a rendszer beepitett nyomtatonyelv tamogatosaahoz.
De ennyi szonak is egy a vege, hardvert venni tudni kell. Ahogyan webkamerabol sem veszel olyat, ami nem UVC, vagy pendrivebol sem veszel olyat, amelyik nem usb-mass-storage eszkoz (halistennek egyebkent, de ezek mara mar kihaltak), ugy nyomtatobol sem veszel GDI nyomtatot. Ennyi a megoldas.
-
Vasti74
senior tag
válasz
-Skylake- #38315 üzenetére
Mi a baj a weboldal nevével? Jaj, akkor a Gimp-et sem töltöm le soha többé a gimp.org oldalról, mert benne van a termék neve, meg hogy org, tuti átvágás ;-)
Nem tudom hány éves vagy, de régebben piszok sok weboldal címe így nézett ki: nem volt velük semmi baj, azok voltak, aminek látszottak ;-)
OK, semmiféle cégjegyzékbe nem néztem utána, hogy az említett oldal tényleg Samsung driverek reszelésére (vagy csak hivatalosan már nem elérhető driverek összegyűjtésére és közzétételére, mert ilyen is van ám) szakosodott-e, nagy hiba volt ;-)Ha szerinted egy almás fórumon segítséget kérni almás ügyben, és kb. fél órát ráfordítani egy általam először látott operációs rendszer alatt egy elvileg nem támogatott hardver életre keltésére "vergődés", akkor elnézést, hogy vergődök... De ezek a fórumok már csak ilyenek, tele vannak vergődőkkel, elvégre ez a fórumok célja, a vergődés :-)
...és köszönöm a konstruktív vergődésedet ;-)
-
Vasti74
senior tag
Az NFS-t megnézem - majd, ha már tudok nyomtatni ;-)
De ezt a nyomtató témát egy kicsit máshogy látom.
Van olyan univerzális pl. Samsung driver, amit nem hiszem, hogy a macOS "gondozóinak" emberfeletti erőfeszítés lenne működőképesen tartani, ha már van, és ami "tegnapelőtt" még működött...
Nem hiszem, hogy arra kellene játszania a gyártóknak, hogy az 5 éves kötelező támogatási periódus után ha lehet, ki kelljen dobni mindent, mert szoftveres okok miatt (!!!) nem működik! Nem OK, hogy egy operációs rendszer frissítés után pl. a világon 1.000.000, amúgy tökéletesen működő lézernyomtató végzi a kukában, csak mert 6 éve megszűnt a forgalmazása.
Erre pont az ilyen cégeknek kellene odafigyelni, nekik kellene "példát mutatni", de itt is erős az anyagi érdek miatti összefonódás (mint pl. a hardvergyártók és a Win11) , támogassuk már egymást, hogy el tudjuk adni a termékeinket!
Az nem jó úgy (nekik) , ha a felhasználó megvesz valamit, és 10 évig nem vesz újat... Ha a hardver nem megy tönkre, majd megoldják szoftveresen!
Na mindegy - vannak elveim, ennyi a probléma ;-)
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Core2duo6600 #38313 üzenetére
Ha simán behúzom, akkor a pkg -ét egyszerűen bemásolja.
Az app kiterjesztésű file kellene, hogy meg lehessen kezdeni a telepítést egy másik hdd (ssd) -én, a pike féle bootloaderrel, hogy el tudja indítani a 32 bites efi ből a 64 bites rendszert. -
Czo
addikt
válasz
Vasti74 #38310 üzenetére
Tehat, azt akarod, hogy egy kezzel felcsatolt megosztas, minden bootnal legyen ujra felcsatolva? Mi sem egyszerubb ennel. Megkeresed a felhasznalod automatikusan indulo dolgait (13.0-tol SystemSettings/General/Login Items/Open at Login; elotte System Preferences / Users & Groups majd ott az usered kivalasztasa utan a Login Items) es egyszeruen, az asztalrol, a felcsatolt meghajtot huzd bele ebbe a listaba. Bumm, loginkor ujra fel lesz csatolva.
A nyomtatot pedig, meg mindig nem erted. Nem az operacios rendszer gyartoja nem frissitette a drivert, hanem a driver gyartoja nem frissitette a drivert. Erre irtam, hogy meg kell nezni, hol hal meg ha a 10.14-es drivert fel akarod rakni. Lehet, hogy mukodik. Lehet, hogy kezzel labbal tiltakozni fog, hogy neki 10.15 nem jo verzio. Ezt csak te tudod megnezni. Mert egyszeruen siman lehet, hogy a driver jo, csak a gyartonak bele kene irni a tamogatott verziok koze az ujabb rendszerverziot es kiadni a driverbol 1 uj verziot (ezt ugye nyilvan nem teszi meg, ha mar lejart a support; de pl kiadhatta volna ugy is a korabbit, hogy nem ir bele maximalis OS verziot). De az is lehet, hogy nem jo, mert olyan szintu valtozas tortent a rendszerben, amit le kene kovetnie a vendornak.
-
Vasti74
senior tag
Az nfs-t rendszer szinten kellene csatolni, mert van több felhasználó, rendszeresen használjuk. Legyen ott, amikor elindult a gép, és ennyi ;-)
A támogatás - nem támogatás elvi kérdése nem annyira érdekel: egyszerűen csak annyi, hogy egy régi X rendszerű gépen nem megy, egyébként vele egykorú cucc, a sokkal újabb Y és Z rendszerű gépen meg simán, akkor elgondolkodok, hogy akarok-e az X rendszerrel szívni? Ma ezzel, holnap azzal, áh, öreg vagyok én már ehhez... Csak használni akarom a gépet ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CharlieDrop #38306 üzenetére
Jó ajánlatnak tűnik, meggondolom!
Meggondoltam: nem :-)
Visszaadják a teljes árát, az azért jobb... ;-) -
-
Czo
addikt
válasz
Vasti74 #38304 üzenetére
Akkor ugy nez ki, hogy a gyarto 5 ev szoftveres tamogatast vallalt hozza, mert a 2019-ben erkezett 10.15-ot mar nem tamogatja. Lehet, hogy a Windowsos driver is csak addig megy, amig nem kell hozzanyulni.
Finderbol siman tudsz NFS-t csatolni, en is igy kotom fel a storaget itthon. Semmi trukk nem kell hozza. Siman Connect to-nal nfs://gep/path -val adod meg es kesz.
De a drivernek tenyleg SEMMI koze az Apple-hoz. A drivereket a legtobb esetben a gyarto sajat maga kesziti. Ha a gyarto nem keszit valahova drivert es vannak emberek, akik abban erdekeltek, hogy legyen driver, akkor ok is keszithetnek drivert. Windowson az elso a megszokott, Macen volt/van pelda mind a kettore, Linuxon pedig kb szinte csak kozossegi driver van.
Ha pl Linux alatt a SANE tolja a scannert, akkor a SANE felrakhato Mac-ra is. Nekem is fenn van, mert van nem tamogatott scannerem 15-20 evvel ezelottrol (utoljara 10.3, 10.4 es 10.5 alatt mukodott nativan). GUI-s program mar nem scannel vele (10.8 ota), de a SANE scanimage parancsa mukodik. Amennyire ritkan hasznalom, arra nekem ez jo. Lehet, hogy be lehetne loni, hogy a GUI-s scanneres appok is menjenek (pl Image Capture), de mivel elotte is igy scanneltem ezzel 15-20 eve linuxon, igy jo lesz ez ezutan is.
Volt regen egy Gutenprint nevu cucc, ami egy csomo OSX alol nem tamogatott printert tett hasznalhatoval, pl LaserJet III vagy Epson FX tus nyomtatok, de ebbol a projektbol kifogyott a lendulet 2019-ben, igy 10.15 alatt mar ez sem megy. Ezzel egy csomo olyan nyomtato mukodokepesse valt, ami Linuxon ment. A szines lezeremhez peldaul utoljara PowerPC processzoros 10.5-hoz volt Mac OS driver. Azutan toldoztam, foldoztam a Liunuxos drivert, meg barkacsoltam, hogy ez mukodjon Mac OS X alatt, majd valamikor 10.8 kornyeken meguntam. Vettem bele ebayen egy masik panelt, amibe mar tudtam halokartyat dugni, igy koszoni szepen, mukodik minden platformon. DOS alol, Windows 3.1 alol, 11 alol, macOS alol.
-
Vasti74
senior tag
Egy iMac late 2015-öt vettem, Intel procis. A nyomtató kb. 8 éve van meg, akkor még új cucc volt - szóval kb. pont annyi idős, mint az iMac.
Annyi köze van az Apple-nek a dologhoz, hogy egy kb. 3 éves gépen futó, a Monterey-nél újabb (gyakorlatilag a legújabb, pár hete kijött verzió) linuxra rádugva a nyomtatót annyi a dolgom, hogy nyomtassak, mert telepíti automatikusan (csak a scannert kell kézzel, de ahhoz meg van működő driver)
Szóval akarat kérdése az egész ;-)
Áh, el is ment a kedvem az egésztől...
Pl. fel kellene csatolnom nfs megosztásokat, de parancssorban kell hozzá pötyögnöm???
A szép kijelző kevés. Bevágtam a sarokba az iMac-et, majd becsomagolom és visszaküldöm, ennyi elég is volt belőle ;-) -
Czo
addikt
válasz
Vasti74 #38302 üzenetére
En amondo vagyok, hogy mivel nem megfelelo nyomtatot vasaroltal, igy nem megy. A neten talalt info szerint, a Samsung SCX-3400W mukodik AirPrint nyomtatokent (ezekhez ugye nem kell driver, gondolom a 'W' itt a WiFi megletet jelenti). Letezik drivermentes USB nyomtatas is, de a te nyomtatod ezt sem tamogatja (ez jelent meg 10.15-ben). Ha Inteles a geped, akkor lehet, hogy meg lehet probalni felrakni a 10.14-hez keszult drivert (mert lehet, hogy mukodik...), ha nem Inteles, akkor biztos, hogy nem fog mukodni.
Ehhez semmi koze az Applenak egyebkent. Ha gyarto ugy dont, hogy nem ad ki drivert egy ujabb verziojahoz egy korabban tamogatott operacios rendszernek, akkor nem fog mukodni. Scannerek es nyomtatok tizezrei, tv tuner kartyak, kormanyok es joystickek es vegtelen sok mas eszkoz tudna arrol meselni, hogy hogyan lett munkanelkuli, amikor megjelent a Windows 10.
-
Vasti74
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Házimozi belépő szinten
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Windows 11
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Ryzen 3 3200g, Gigabyte A520M K V2, 16GB ram, 512Verbatim Vi560S2 M. 2 ssd+256 GB ssd
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II Alaplap + AMD Ryzen 7 5700X3D
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest