Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
gamer187
tag
Yosemite tálcán hogyan lehet előhívni az ikonokat? Nem mutat hangerőszabályzást, bluetooth-ot. Wifi-t és órát látni. És még az lenne a kérdésem hogy ebben az OS X-ben már nincs az hogy az egeret a kijelző sarkába húzva tudom váltani az asztalon futtatott progikat mint a Mavericks esetében pl.? Köszi
-
blakey
titán
Én csak azt tudom írni amit tapasztalok, nekem nem lassú a gép, nincs olyan, hogy valami a őrületbe kerget. Az SSD gyorsabb, ezzel nincs mit vitatkozni, de a nálam lévő gép nem lassú, lehet, hogy másmilyen HDD van benne, nem tudom, de én tudok gyorsan, időre dolgozni, valamint a gépembe csak 12GB RAM van, szóval vagy a HDD a hibás vagy van egy olyan app ami megakasztja. Ahogy írtam, Slepp mód azonnal reagál, Illustr. meg 4 másodperc alatt megjelenik és használható.
-
TBMC
addikt
válasz
blakey
üzenetére
bocsanat lejart a szerk idom kozbe.
elvileg normalis hdd eseteben sajnos. Chal kollega szerint is

illetve kulfoldi forumokon olvastam ott is. ennek ellenere probaltam mar egy szuz installt. egy par napig mintha jo lett volna de utana szinten elojott a "hiba". es az oruletbe kerget mar hogy egy ilyen "kaliberu" gep elott ulok es mocskos lassu a benne levo hdd

ha hazaerek (jelenleg videken vagyok) kuldok majd videot pl ai inditasarol. estefele vagy holnap.
-
az a baj, én már elveszetttem a fonalat, hogy most mit akar? hol pcie ssd-t, hol fusion drivet
Lényegtelen, a kettő egy és ugyanaz. Ha már benne van a pci-e SSD, akkor csak config kérdése hogy fusion drive-nak használja, vagy külön volume-ként az ssd-t és a hdd-t.
Amúgy én ezt szeretném, illetve ezért néztem utána (mert lehet hogy lesz egy 2013 late imacem ugyanezzel a problémával rövidesen), illetve neki is ezt ajánlottam. Mármint hogy legyen egy gyári Apple PCI-E SSD a gépben, a meglevő gyári Apple 1TB HDD mellett. A többi lehetőség csak mellékszál, és körbe lett járva, de nekem egyik se szimpatikus.
-
blakey
titán
Nekem sleep módból azonnal válaszol, ott valami nincs rendben, ajánlok egy tiszta telepítést. Most ébresztettem pár percell ezelőtt a gépet és azonnal reagált.
Most kipróbáltam, hogy biztos így van-e, Sleep-be tettem, vártam, hogy a led "villogjon", nyomtam egy bekapcsot és 1 másodpercen belül már előttem volt a felület. Az illustratort most indítottam el és 4 másodperc alatt megjelent a felület. Sima HDD van benne.
-
TBMC
addikt
válasz
blakey
üzenetére
koszonom faradozasod! tenyleg en is kivancsi vagyok.
illetve nem csaka boot ido ami felhaborit, hanem az, hogy sleep modbol valo felkeltes utan x ideig nem valszol a bill mig a hdd magahoz nem ter. tovabba alkalmazasok indulasa is jocskan idot vesz igenybe.
a 25os rmbprommal ossze se lehet hasonlitani pl egy illustrator inditasaval. vicc
ezert kellene mindenkepp bele egy ssd 
feltettem tegnap hirdetni ide ph ra az imac et, proba szerencse, bar eddig meg senki nem jelentkezett erte, meg info vagy egyeb miatt sem

Chal: koszonom az eddigi valaszokat, s az utsot illetoen most vegre kezdek tisztan latni, hogy is tevodnek ezek ossze. es egyre inkabb a remenytelenseg fele hajlik a dolok

biker: osszegezve: az osx et nem hddrol hanem ssdrol szeretnem hasznalni. ERRE keresnek barmifele megoldast. es az eddig felsoroltak mind mind alternativak voltak. illetve az altalad felsoroltak is, de egyelore ugynezki egyik sem tulzottan kivitelezheto sajnos

(cfg: me089 i5 3.4ghz, 1tb hdd, 2gb 755, 24gb kingston hyperx)

-
A hőszenzornak semmi köze a trimhez. Az csak egy plusz elem, amit a gyári Apple HDD tartalmaz, a helyére berakott nem-apple SSD, vagy HDD pedig nem. A hiánya folyamatos rendszerhibát fog eredményezni, és a gép 100%-on fogja hajtani a ventilátorokat. Ezt oldják meg sokan szoftveres fordulatszámszabályzással, de ettől még a gép diagnosztikája folyamatosan fault állapotban marad, és minden oprendszer alá kell a gány szoftveres megoldás amit csak bebootlsz (windows, linux, etc..), mert egyébként baromi hangos lesz.
Ja, és nyilán a AHT-n (apple hardware tesz) sem fog soha átmenni a gép, valamint a szoftveres megoldás teljesen bekavar az SMC működésébe, aminek a működése nagyon komplex. Összegezve: nem a gyári algoritmusokkal és vezérléssel fog működni a hűtés (illetve csak akkor fog működni egyáltalán normálisan, ha be van töltve a hack), ami az iMacnek egy lényegi, és roppant egyedi része.Akik ezt a dolgot korrektül űzik (pl. OWC), azok helyből adják a a HDD/SSD bővítés mellé a szenzort, nem véletlenül. Náluk pl. 50 dollár egy ilyen cucc.
Egyébként a PCI-E SSD beszerelés kapcsán tévedtem egy kicsit: sajnos a slot nem a kijelző felőli oldalon van, hanem hátul, ezért a logic boardot ki kell szerelni hozzá. Ez valamivel több munka, talán ezért nem vállalják szívesen, nem tudom.
Itt egy videó amúgy a pontos műveletről:
https://www.youtube.com/watch?v=g1p3B4bWZNA
Én simán megcsinálnám magamnak otthon, de nem akarok erre senkit biztatni, eltépsz egy kábelt, vagy beleszántasz véletelnül csavarhúzóval a logic boardba, és máris drágább lesz a leves mint a hús.
-
blakey
titán
Én megpróbálnám, de mondjuk az én vagyok. Először összevetném az esetleges kiadást az eladásból kapott veszteséggel ill az új gép közti különbségével lehet, hogy megérné, nem néztem utána.
Amúgy megnéztem a videót és nem tudom, de a gépem bootolása gyorsabbnak tűnik, pedig "csak" egy i7-es mini. Gyakorlatilag ua. a programokat használom, mint te. Lemérem hány másodperc a bootolás.
Na, megvolt a Bootolás, 47 másodperc a bejelentkezési ablakig. Mindjárt összevetem a tiéddel.
-
blakey
titán
Lehet, hogy el kéne adnod és venned egy olyat amiben van legalább Fusion Drive.
Egyébként feltettem a Yosemite-t, gyorsabb lett a gépem, szinte minden alkalmazásom működik, egyet kívéve, pedig azt olvastam, hogy működik, de kiderült, hogy csak akkor ha már telepítve van egy korábbi rendszerre és utána frissítem Yosemite-re, de ezt nem fogom megcsinálni, használom a frissebb változatát.
Meg új rendszernél jó a friss telepítés. -
TBMC
addikt
koszonom szepen valaszaid
hat basszus tenyleg nem tudom mit csinaljak. A gyari apple ssdk beepiteset pci-e slotban nem vallalta eddig egyik ceg sem, se mast se, akiket eddig megkerdeztem. Az idoki, es az APPsol. akik eddig vallaltak volna, de ok is ezt a szoftveres trimet magyarazzak.
Ami engem ahogy Te is mondtad egyaltalan nem nyugtat meg egy 700.000ft os gepnel...

hat tenyleg nem tudom mi tevo legyek basszus, de ez kesz vicc, hogy megveszek egy gepet majd 700.000ft ert + mar rakoltottem memoria bovites celjabol szinten jo kis osszeget...
es ha az ember szeretne bele gyari ssdre vagy epp fusion drivera valtani azt nem tudjak megoldani garancia vesztes nelkul. kesz katasztrofa ez a resze a mac eknek, tenyleg no comment.igen tudom cserebe kapok szep keszuleket, stabil hardvereket es rendszer (bar ez utobbi mostansag sokszor bugos..sajnos..)
ez most elegge elszomoritottt. lehet tenyleg a hdd-vel kell kihuznom ezt a jo par evet
hisz nem 1-2 evre vettunk ilyen gepet.
de sajnos mar most yose alatt nagyon kijon, a hdd lassusaga, iszonyatosan megfogja a gepet.illetve a trimet hogyan tudjak megoldani hardveresen? csak a homero szenzor beepitesevel? vagy amelle meg kell mas is? (csak, hogy esetlegesen mikre kerdezzek meg ra, ha akadna meg nemi remeny)
-
Az a gond az USB rendszer ssd-vel, hogy nem arra találták ki sem a portot, sem a hozzá kapcsolódó buszrendszert. A natív sata esetén egy dedikált 6Gbps linked van portonként, közvetlenül a buszrendszeren, sokminden hardwerből megy, alacsony késleltetési időkkel, magas iops lehetőséggel.
USB esetén egy root HUB-ra csatlakozik egy SATA/USB konverter, aminek van egy drivere. Ezzel egyrészt plusz hibalehetőség kerül a rendszerbe, másrészt nagyon nem mindegy a külső USB rack minősége. Harmadrészt alacsonyabb a sávszélesség, gyakorlatban 190-240Mbyte között ingadozik szekvenciális műveleteknél, randomnál pedig még rosszabb lehet a helyzet. Ráadásul folyamatosan figyelned kell arra, hogy nehogy ugyanahhoz a belső HUB-hoz tartozó portba dugj egy másik HDD-t, vagy egeret, akármit, mert egyből bekavar. A szoftveres megoldások miatt pedig nagyobb a cpu terhelés, több az overhead, máshogy működik a megszakításvezérlés, összességében növekszik a válaszidő.
Persze lehet olyan helyzet hogy az ember egy ilyet bevállal, de egy 700 ezres új imac rendeltetésszerű használata ne tartozzon már ezek közé

A Thunderbolt a fenti problémák jelentős részét eliminálja ugyan, de ott is csak egy SATA tunnelt kell emulálni egy nem-sata környezetben, mindenféle hardwares meg softwares támogatással. Nekem nem kéne, nem bíznék meg benne, külső storageként nincs vele bajom, de rendszer disknek nem használnám.
-
Nem, SSHD-t nem kell trim-elni. Viszont kell neki hőmérő. Mindennek kell amit a hdd baybe raksz, tehát SATA 2.5"-ös SSD, SSHD vagy sima HDD csere esetén kell a szenzor. Ha esetleg ezek közül lesz valamelyik verzió, ne menj bele abba hogy szoftveresen megoldják, sose lesz olyan, bármit is mondnak. Sajnos több hazai szerviz is fogalom nélkül csinálja a szoftveres módszerrel évek óta a drive beépítéseket, és nem is igazán akarnak rajta változtatni, akkor sem, ha megtudják hogy ez nem teljesen korrekt megoldás. Az indok meg az hogy "dehát így is jó, nem hangosak a ventik!" Meg a nagy büdös francot jó....
Aminek nem kell a szenzor, az a gyári apple ssd, ami a pci-e slotba tehető (vagy gyári Apple 3.5"-ös HDD, de azt hagyjuk most, olyanból van egy 1TB-sed). Én még mindig azt mondom hogy ez a legjobb ár/érték arányú megoldás, 60eFt körül kihozható ebayes rendeléssel + itthoni beszerelési munkadíjjal. És akkor van egy 100%-ban gyárinak megfelelő fusion drive configod. Csak találj hozzá egy céget aki beszereli... Bár az eddig kapott válaszok alapján én úgy vagyok már vele, hogy ha odáig jutok, akkor rendelek gyári ragasztószalagot, és megcsinálom magamnak, félelmetes hogy miket irkáltak, főleg a Fusion Drive kapcsán vertem a fejem a falba.
-
TBMC
addikt
Koszonom, mint opcio az elejen ez is felvetult, de el is vetettem mert azon keves az ssd helye, illetve folosleges meg1 opcio, hibridkent. tovabba itt is u.ugy trim problemak lepnenek fel mint ssd cserenel, es igy inkabb csak szimplan ssdt rakatnek be.
-mert nem a tarhely kapacitassal van problemam tehat a 256os ssd is boven eleg lenne mert ott a NAS + van eleg sok kulso ssdm es hddm is usb3.0 csatlakozassal.Tehat ezert lenne a fent emlitett 3 opcio, abbol szeretnem valamelyiket valasztani.

-
cigam
titán
Miért nem próbálszi egy hybrid merevlemezt?
Hasonló mint a fusiondrive, de a winyón belül működik. -
biker
nagyúr
Nem tudom, mi baja lehetne amúgy a tartósan külső ssd rendszerhasználatnak
Anno macmini belső ata hdd tudott laza 20-25M/secet, a firewire házban lévő barracuda meg 45-48M/secet, hát arról ment a rendszer, 4 évig. Gond nélkül, és ezt nem kevesen játszották
Nem tudom mennyivel rosszabb az usb3 -
TBMC
addikt
Koszonom valaszod!
Kozben az APPsolutetol is kaptam valaszt, az istyle meg mindig nem valaszolt.Jelenleg 3 variacio all fent, a az alabbiak alapjan Ti mit valasztanatok helyemben?
1. kulso usb 3.0 hazban ssd (amellyel jelenleg is rendelkezem 240gb), erre atpakolni az egesz osxet, s innen hasznalni + vennek hozza max imac hatuljara kis tartot, hogy ne lehessen eszre venni az ssd-t.
2. i-doki: "A jelenlegi 1 TB meghajtót lehet lecserélni, SSD meghajtóra. Fusion drive beépítésére utólagosan nincs lehetőség, csak ha gyárilag Fusion Drive-al lett vásárolva a készülék. (Egyébként nem javasolt a Fusion Drive használata, sajnos tapasztalatok azt mutatják, hogy az OS X rendszer nem tudja megfelelően eldönteni mely dolgokat szeretné használni rendszeresen, ezért tualjdonképpen esetenként képes a rendszer ugyan olyan sebességre lassulni mintha HDD-ről használná, illetve a háttérben folyamatosan mozgatja az adatokat, amelyek rövidíthetik az adathordozók élettartamát)
Az SSD beépítése a következőképpen lehetséges:
- beépítéshez szükséges ragasztóanyagok cseréje gyári új ragasztókittel bruttó 14.900 Ft- SSD 120GB bruttó 32.000Ft
- SSD 240GB bruttó 51.000Ft
- SSD 480GB bruttó 93.000Ft (Rendelésre)
- SSD 1TB bruttó 131.000Ft (Rendelésre)
(Az SSD-k Kingston vagy Samsung márkájú lehet mind 450mb/s feletti írás és olvasási sebességgel rendelkezik)"
Az áraink tartalmazzák mind a beszerelés, belső portalanítás és egyszeri OS X telepítés költségét is.3. APPsolute: "Ehhez a géphez sajnos nem tudunk beszerezni penge SSD-t és azt utólag beépíteni. Viszont a HDD cseréjét meg tudjuk oldani SSD-re, ha az a megoldás is érdekli. 500GB-os és 1000GB-os SSD-t is be tudunk építeni a gépbe, ami ugyan nem olcsó mulatság, de hosszú távon rengeteg időt lehet vele megtakarítani. Illetve hozott gyári Apple terméket tekintve nem ajánljuk a fusion driveként való használatot!
A trim: Működni fog a Trim a TrimEnabler program segítségével (https://www.cindori.org/software/trimenabler/). A garancia nem vész el a készülékről ha az visszaalakítható az eredeti állapotába. Mivel nyommentesen dolgozunk, ez gond nélkül megoldható. A TrimEnabler honlapján le van írva, hogy mire kell ügyelni szoftverfrissítéskor.
A beépítés dja bruttó 9.000,- Ft lenne, 500GB-os SSD ára bruttó 69.000,- Ft (Samsung 840 EVO) vagy bruttó 77.000,- Ft (Samsung 850 EVO).
Az SSD-kre 1+1 év extra cseregaranciát vállalunk. Ez azt jelenti, hogy ha meghibásodik a lemez, akkor ugyanolyan (vagy jobb) SSD-re cseréljük szinte azonnal, nem pedig vizsgálgatjuk napokig, visszaküldjük a forgalmazónak és várunk az új lemez érkezésére: tartunk saját raktárkészletet és a visszaküldést már akkor intézzük, mikor a gépben ki lett cserélve a lemez egy hibátlan darabra. Máshol lehetséges, hogy olcsóbb beszerezni ezeket az SSD-ket, de ha baj van velük, a garanciális ügyintézés nagyon sok időkiesést okozhat.
Amennyiben Önnek nehézségekbe ütközik, hogy személyesen jöjjön el hozzánk, vegye igénybe futárszolgáltatásunkat!
Ha bármiben tudunk segíteni, esetleg kérdése merülne fel, készséggel állunk rendelkezésére."Elore is koszonom valaszaitokat!!

-
válasz
BelAir
üzenetére
Szerintem ha fontos a kérdés, akkor inkább közelítsd meg másik oldalról. Ezek mezei PC-k, tök ugyanaz a proci/ram/stb.. van bennük mint a többi piacon levő hasonló felszereltségű laptoba, vagy egybegépbe (a pci-e SSD lehet talán extra, de szerintem a kérdésbe az nem szól bele semmit).
Szóval arra akarok kilyukadni hogy a CAD-es topicba kérdezd meg szerintem a specifikáció alapján, hogy elég e arra amire te használni szeretnéd, tuti jobban fogják vágni mint az itteniek (ha csak nincs itt autocades).
-
BelAir
csendes tag
Sziasztok!Megnéztem azt az i7-es mac mini-t amit néztünk blakey kollégával.És hát az a webshop nem megbízható és nem lehetséges az utánvét..Helyette ezt néztem.Egy olyan kérdésem lenne hogy ezen lehetne AutoCAD-et használni?Szerszámok,munkagépek és látvány tervekre használnám alapszinten.
Köszönöm a sok segítséget!
-
akkor szerintetek megbizhatok bennuk ily esetben? valaki tud esetlegesen barmi fele tapasztalaltot?
Szerintem erre lehet mondani sokmindent, de igazából úgyis csak akkor fog kiderülni amikor beviszed majd egy hiba esetén gariztatni (sose legyen ilyenben részed), minden más csak tippelgetés.
Amúgy igen, a gyárban is összerakják, ragasztóval. A kérdés nem az hogy jól szét lehet e szedni meg össze lehet rakni, mert arra szerintem bárki képes aki nem totális kétbalkezes. A valódi kérdés az, hogy belső nyom nélkül megoldható e ez.
Én egyébként ha jó az ár, akkor bevállalnám, de legyél vele tisztában hogy azért ez kockázat.
-
TBMC
addikt
válasz
TheMarci
üzenetére
akkor szerintetek megbizhatok bennuk ily esetben? valaki tud esetlegesen barmi fele tapasztalaltot?
nem ismerem oket, eddig garit / szerrvizt illetoencsak almariummal es icentre-vel volt dolgom.illetve az icentretol kaptam meg egy uzenetet az iment, idezem:
"Szerintem semmivel sem kevésbé megbízható/megbízhatatlan mint a belső eszközökről , nyilván a belső SATA sávszélességet nem lehet elvárni ilyen esetben . De ezt kompenzálja az usb3.0 és az SSD.
Tény hogy nincs hosszútávú használati tapasztalatunk ilyen üzmeltetésről .
Sajnos a bővíthetőseg sosem volt erőssége a gyártónak de ezt bőven ellensúlyozza a szoftver/hardver stabilitás .
Üdvözlettel
György Attila"

-
blakey
titán
Na, elkezdtem telepíteni a Yosemite-t, természetesen clean install. Elvileg már minden progim működne, ha nem akkor szép hétvége elé nézek.

-
TBMC
addikt
az i-doki belenyulhat hivatalosan a gepbe? ok elfogadott szervizesek? vagy hogy megy ez?
toluk kaptam ajanlatot, es elvileg nem jar garancia vesztessel. az istyle meg mindig nem irt

-
TBMC
addikt
igy igaz kerdzetem, hogy gyari apple ssdrol lenne szo. illetve azt is, hogy mi lenne ugy az ar, ha ok adjak a gyari apple ssd-t. de semmire nem kaptam eddig valaszt, mert sehogy sem akarjak elvallalni. telon is erdeklodtem.
egyaltalan nem akarjak megbontani, es mint kiderult valamiert garancia utan se nagyon., azt mondta az ur telefonba csak akkor, ha nagyon muszaj de garanciat utana csak az ssdre fognak tudni vallalni, a beszerelesre nem.egyelore remenykedek az istyleba, ok igaz meg nem irtak vissza szerviz reszrol. az apr azt irta elvileg vallaljak, irjak a szerviznek. most az o valaszukat varom mint a messiast
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
amint van barmi fele fajta informaciom, termeszetesen rogvest kozlom Veled, Veletek!

-
Azért a thunderbolt más mint az USB3, de akkor is irtó gány, gondolom nem azért adtál 700 ezret a gépért hogy mindenféle szirszar dobozok meg kábelek lógjanak belőle "NE HÚZD KI, RENDSZERDISK!" felirattal. Röhej

Nem értem amúgy milyen problémára gondolnak. Az imac szétszerelése után ott az orrod előtt a pci-e slot, bele kell pattintani az ebayről rendelt SSD-t, összerakni, kész. Szerintem itt inkább belső policy az akadály, nem biztos hogy az anyacég szereti azt, ha az ügyfelek által hozott ilyen-olyan forrásokból beszerzett alkatrészekkel dolgoznak a szervizek. Illetve azt ugye megírtad nekik, hogy itt gyári Apple SSD-ről van szó? Csak azért te vinnéd, mert olcsón meg tudod oldani a beszerzést.
Összegezzük újra hogy mit érdemes kérdezni:
- a gépbe való gyári Apple pci-e SSD beszerelését vállalják e úgy, hogy te viszed az SSD-t
- ha igen, akkor ez hivatalos márkaszervizes munkának minősül e, marad e a garancia, világgarancia. Kapsz e erről hivatalos Apple szervizlapot.
- mennyibe kerülEgyébként engem is érdekel, azért feszegetem ennyire, mert mint írtam foglalkoztat a gépfrissítés, és pont ugyanilyet szemeltem ki.
-
TBMC
addikt
kozben kaptam ismetelten egy emailt az icentre tol, idezem:
" Kedves Márk ,
Sajnos nem vállalunk ezeken a gépeken utólagos módosításokat , várhatóan több lenne vele a probléma mint amennyi előny származna belőle .
Továbbra is külső megoldást javaslok USB 3 vagy Thunderbolt SSD …
Érdemes esetleg megkeresni a másik 2 szervizt ( istyle , Almárium ) hátha van már bejáratott módszerük de nem tartom valószínűnek .Üdvözlettel
György Attila"kerdesem lenne feletek, mi a fene problema lehetne vele utana? akkor ezek szerint a kesobbiekben sem megoldhato vajon 100%osra?

Tovabbiakban, a kulso megoldast javasoljak immaron masodszorra. Viszont az ugye felejto, a Chal kollega altal leirt tulajdonsagok miatt (mely fentebb olvashato)

-
megema
őstag
Mivel céges gép, így neked nem érdekes, de magánszemélyeknek itthon 2 év garancia van az Apple termékekre! A 2. év csak itthon érvényesíthető és elvileg a számla is kell hozzá, de semmi más különbség sincs. Azt mondjuk nem tudom, hogy csak az adott cég szervizébe érvényes-e. Azaz Apple Online Store esetén gondlom bármelyik APR-nél, de én iCentre-ben vettem a gépem.
Ezt most csak azért írom, hogy egyrészt 1 év után még ne buherálja senki se a gépét, illetve ne gondolkodjon feltétlenül Apple Care vásárlásán. Az Apple honlapján is írják a 2 évet (nem a szériaszám alapján ellenőrző oldalon, mert ott csak a világgari látszik) és most kérdeztem rá az iCentre-nél is, mivel hó végén letelik az 1 évem az rMBP-ról.
-
TBMC
addikt
koszonom a segitsegetet, TheMarci-nak is!
- hat igen, igy gari mellett nem szivesen bontatnam meg, sot
paraznek tole nagyon,mertha netan ne adj isten beut a krakk, leszivom magam.kozben egyedul az istyle irt vissza vmi remennyel kecsegtetot, idezem:
"Kedves Márk, a szerviz@istyle.hu e-mail címen tudnak erre ajánlatot adni a kollégák a széria szám ismeretében. Ha a szervizunk végzi ezt akkor nem jár garancia vesztessel."
irtam is nekik, rogvest egy emailt, szeria szammal egyutt.
remenykedek

-
gari lejarta utan megfogjak tudni csinalni pl almariumban?
Mondom, bárki meg tudja csinálni, te is, max 20 perc az egész. A gond azzal van hogy nyom nélkül nem lehet a gépet megbontani. Biztos vannak ügyes kezű emberek akik hőlégfúvóval meg nemtom mikkel felszerelve azt állítják hogy hülyeséget beszélek, megoldható az. De amikor eljön az a pillanat, hogy egy többszáz ezres garanciális javítást kéne csinálni a gépen hivatalos helyen, akkor én egy "kicsit" izgulnék azért egy ilyen gép esetében

TheMarci: én direkt nem ajánlgattam nem hivatalos szervizt. Mivan ha beszerelik neki mondjuk 5eFt-ért, aztán 6 hónap múlva meg beszarik a kijelző? A hivatalos garanciális szervizből elhajtják mert látják hogy mókolt a gép, aztán lehet perkálni a 300eFt-t a javításra.
-
TheMarci
addikt
Appsolutenak telefonálnék egyet, már sok mindenben segítettek nekem.
-
Hívd fel őket. Ez szürkezóna nekik, ha meg is csinálják hozott Apple SSD-vel, akkor se biztos hogy ezt írásba akarják adni. Persze arra mindenképpen kérj megerősítést hogy marad e a gari, mert amúgy semmi értelme nincs az egésznek. Egyébként nem lenne egy nagy kaland otthon se, még a gyárival megegyező ragasztószalagot is árul az OWC az előlapi üveghez, csakhát ugye ha észreveszik később egy garis szerviznél, akkor lehet hogy elhajtanak.
-
TBMC
addikt
hopp ezt nem tudtam.
hozott anyagot is beleirtam az emailembe de azt irtak amit fentebb olvashattok
oriasi. manapsag egyre tobbet csalodok az almas cuccaimba, az rmbprom (2014 mid) elkezdett olyanokon akadozni ahol egy szaros 1000eves windowsos laptop pl sose. illetve egyrejobban elojonnek most az imacnek a hdd gondjai

madgie:sajna nem ily egyszeru a tortenet, ceges a gep. es kicsit maskent mukodnek a dolgok mint maganszemely eseteben

-
Miért kérdeztél rá a fusion drive-ra külön? Az egy sima pci-e SSD beépítés.
Egyébként azt kérdezd meg tőlük esetleg, hogy hozott anyaggal vállalják e úgy, hogy a garancia is megmaradjon.
Pl. ezért:
Ha ezt megrendeled, ők meg beépítik, akkor szerencsés esetében nagyjából a gyári Fusion Drive ár környékén leszel (ami 60eFt, és szintén egy 128-as SDD-ből meg egy 1TB-s hdd-ből áll, neked ebből a hdd már megvan). Persze csak fél perc alatt kerestem rá, érdemes jobban belemélyedni, hátha van olcsóbb is, meg persze termékkódokat ellenőrizni, stb..
Amúgy igen, egy nagy szopás az egész, pontosan azért néztem neked utána, mert nekem is viszket a tenyerem a váltás kapcsán (egy régi 27"-est használok), de ez megint megerősített abban hogy hagyjam a fenébe az egészet. Az egyel régebbi (vastag) imac legalább valamennyire szerelhető volt otthon is, sokmindenre volt megoldás, az előlapot meg mágnes tartja, nyom nélkül lehet szerelni, takarítani, stb..
-
TBMC
addikt
rakerdzetem a fusion driveos megoldasra... a kovetkezo valasz erkezett:
Tisztelt Uram,
sajnos utólagosan nem tudjuk e kérdezett bővítést végrehajtani.
üdvözlettel
Bakos Gábor
szervizvezető
Almárium-Pro Kft.
Hat basszus ez esetben tenyleg nem lehet mit tenni? ezt nem akarom elhinni, itt egy tobb szaz ezres gep es ennyire kotott lenne az egesz, hogy egy kva ssd-t nemtudnak berakni melle? meg arat sem mondanak, szimplan, hogy nem megoldhato. oriasi... -
TBMC
addikt
az iment ez a valasz erkezett:
Kedves Bellus Márk ,
Az utólagos bővítés sajnos nem lehetséges az irreálisan magas csak az apple - től rendelhető alkatrészek miatt.
Még egy thunderbolt portos külső SSD is nagységrendekkel lenne olcsóbb mint a gépet átépíteni …Üdvözlettel
György Attila
iCentre / Starking Óbuda Kft .Ez esetben kihez forduljak? :S
-
TBMC
addikt
Nagyon szepen koszonom kisegito valaszod!
Irtam az icentrenek es az almariumnak is. Kivancsiak varom mit irnak majd vissza.
Az 1es opcio lenne a legkezenfekvobb, hisz alapbol fusionnel szerettem volna 128gb+1tb.. de en barom beneztem mikor a cto-nal kivalasztottam a cuccokat.tehat ha maradhat az 1tb akkor boven eleg lenne mellette egy 128gb ssd amin menne az osx + azokazalkalmazasok amikt surun hasznalok tobbi pedig maradna hdd-n.

-
Abban sajnos 1db sata port van csak, meg egy apple pci-e ssd slot. A slotba értelem szerűen csak apple ssd tehető, a súlyával megegyező arany áráért. A 256-os modelleket 90-100eFt körül lehet kifogni ebayen, erre jön még a vám meg az áfa, és akkor ez még az olcsó, kintről rendelős verzió

Aztán mivel az üveg előlap ragasztott, ezért nyomtalanul biztosan nem lehet megoldani a szerelést úgy mint a régebbi típusoknál, tehát szerintem bukó a gari ha nem hivatalos szervizben csináltatod.
Szóval három opciód van:
1. A meglevő hdd mellé tetetsz be márkaszervizben egy pci-e ssd-t, majd használod őket külön, vagy fusion drive-nak konfigurálod (a fusion drive egy szoftveres megoldás, szóval meg tudod csinálni utólag is, ha benne
van a gépben az ssd, és a hdd is).2. A meglevő hdd-t kidobod, és a helyére szereltetsz be egy SSD-t. Ezzel két gond van. Az egyik, hogy a márkaszerviz nem biztos hogy fogja vállalni, mivel hivatalosan a HDD baybe nem szerel az Apple SSD-t. A másik, hogy kelleni fog egy temperature szenzor, ami barkácsolás nélkül 50-60 dollár között mozog az OWC-nél, barkácsolással pedig párszáz forintból építhető meg.
3. Lásd 2-es, de SSHD-vel.
Az 1-es opció a legjobb, legdrágább. A 2/3-as a legolcsóbb, de ott bukod a garit, ha az Apple szerviz nem vállalja. A 2/3-nál még annyi előnyöd van, hogy az 1TB-s HDD-t esetleg el lehet adni. Mivel speciális Apple firmware van rajta, meg beépített hőszenzor, ezért elég keresett darab, ebayen 50-70eFt körül mennek. Én egy badsectorosat adtam el egyszer 8 ezerért, pedig nem akartam genyó lenni, de egyszerűen ennyi az ára, az illető nem győzött köszönetet rebegni hogy CSAK ennyiért hozzájutott.
Árakat a szerviz fog tudni mondani, abból meg válaszd azt ami közel van, mindegyik egy vagyont fog kérni, és egyik sem jobb a másiknál szerintem.
-
TBMC
addikt
koszonom valaszod!
ez esetben elfelejtem.
mivel egy uj geprolvan szo, most 2014ben vasarolt 7 kilo kornyeken cto-t illetoen. viszont en hulye nem rakattam fusiont a sima hdd helyett sajnos mocskosul beneztem.
viszont apple szervizben esetleg epitenek be anelkul, hogy garivesztessel jarna? vagy letezik erre barmifele megoldas? ill. ha hivatalosan cserelik onnantol kezdve minden megfeleloen mukodne? mint a "gyari" hddvel?ha van itt oly tag aki mar csinaltatott ilyet tudna irni tapasztalatot illetve arakat esetlegesen?

-
Működne, én is használtam így már a gépemet kényszerhelyzetben. Az OSX-nek megvan az a jó tulajdonsága hogy pár klikkeléssel klónozható bármire, akár usb drivre-ra is, majd vígan bootol/fut onnét. USB3 esetén kb 220-240Mbyte/s sebességet tudtam elérni.
Ugyanakkor felejtsd el, nem arra van kitalálva az a port hogy hosszú távon élesben használd róla a rendszert. Nyilván trim-ed ugyanúgy nem lesz (mitől lenne?), másrészt az USB busz működése teljesen más mint a sata-é. Egyrészt a fenti sebesség se egy nagy szám (de mondjuk a hdd-től jobb), de a legnagyobb gond hogy nincs olyan válaszideje mint a satának, és az időzítése sem jó. Gyakran látnál strandlabdát, ha sok-sok thread nekiállna nyúzni az ssd-t, egy link megszakadás után meg lehet hogy telepíthetnél újra mindent.
Vagy vegyél használt gépet, vagy gyűjts még hozzá, esetleg keress fel valakit aki hajlandó beépíteni SZAKSZERŰEN egy ssd-t, vagy sshd-t. A szakszerűent azért emeltem ki, mert itt a fórumon is volt már rá példa, hogy valaki azzal emberkedett hogy több tíz imacben cserélt már hdd-t ssd-re, de fogalma sem volt a hőmérő szenzorról és az SMC működéséről.
-
TBMC
addikt
oly kerdesem lenne feletek. vane lehetoseg kikerulni az imac belso hddjet? mivel egy uj imacrol van szo nem babralnek bele, illetve amugy se szivesen se a gari miatt illetve egyebek pl trim miatt sem.
TEHAT:
- az lenne a kerdes lehetoseg van e kulso usb3.0 ssd-re valo komplett rendszer telepitese? arrol vao folyamatosan bootolas?
errol mukodne konkretan az imac. tudtommal lehetseges a telepites es a bootolas.DE a kerdes konkretan az lenne, hogy teljes mertekben hasznalhato is?
-tehat semmi kulonbseg nincs, hogy belso avagy a kulso ssdre telepitem a komplett osx et? szoftver illetve rendszer frissiteseknel is minden tokeletesen mukodne? hibatlanul, nem hisztizne sose?illetve amennyiben ez igy minden OK es lehetseges. van e vmifele mod arra, hogy a jelenlegi komplett rendszert alkalmazasokkal adatokkal mindennel egyutt atpakoljam 1/1 a kulso ssdre?
kerdesetek megelozven, MIERT? : mert a beepitett 1tb hdd sajnos eleg lassucska yose alatt, ezert szeretnem ot gyorsabbra varazsolni.

-
Ragnar95
félisten
Én egyiket se venném már, mert a C2D nagyon nem mai darab és egyre kérdésesebb,h meddig lesz támogatva.
Persze ha mindenképp ennyi a keret, akkor használható gép mindkettő még ma is, de inkább a 9.1-est válaszd, mert az 8GB RAMot támogat.
Bármilyen RAM jó bele, viszont azt tudnod kell, h a 8.1-ben csak SATA2 csati van és azis csak a HDD-hez, a DVD író PATA-s, így 3,5"-os HDD mellé nem tudsz SSD-t belerakni. A 9.1-nél nem tudom, mi a helyzet ilyen téren. -
Eriqo
csendes tag
Sziasztok
Tervezem egy iMac vásárlását, eljött az ideje az osx megismerésének
Kezdésnek egy iMAC 20"-os alu gépet gondoltam (8,1 vagy 9,1). Szerintetek érdemes még ilyen gépet venni? Semmi erőforrás igényes dolgot nem csinálnék vele, de annak örülnék, ha a fullHD tartalmaktól nem feküdne meg.SSD beépítésen gondolkodom még, ti melyik gyártó melyik termékét ajánlanátok?
Köszönöm előre is a válaszokat
-
cigam
titán
válasz
gamer187
üzenetére
Merevlemez csere?
Az iMac-ben cseréled ki a lemezt? Mind1 mire volt formázva/partícionáálva. Telepítéskor nyisd meg a DU-vel, és formázd le hfs-re.
Ha arra gondolsz, hogy külső lemezt csatlakoztatsz, akkor mind1. Olvassa az NTFS-t is (bár alapból nem írja!), de írja/olvassa a FAT, és exFAT partíciókat a hfs mellet. -
madgie
titán
válasz
Totheground
üzenetére
És megy már? Nekem tegnap csak valami régi, PPC kompatibilis verzió volt hajlandó elindulni.
-
gamer187
tag
iMac 2008 merevlemez csere csak FAT-ra formazott vinyot fog meg enni? NTFS-re formazott HDD-vel ne is probalkozzam mi? Koszonom
-
TBMC
addikt
akkor jol gondoltam, hogy a hdd a ludas

koszonom szepen valaszod!hat egy jo ideig igy leszek, mert most decemberben vasaroltam a gepet en hulye csak 1tb hddvel es nem fusion driveal - beneztem, magamra vessek tudom

az rmbpromban levo ssd segitsegevel ossze sem lehet hasonlitani. sajnos tenyleg bukta a hdd az imacben, es minden egyeb mac ben is.
-
Ez sajnos normális. Az ilyenek miatt írtam nemrég, hogy az OSX egy idő óta könyörög már az SSD-ért, de minimum SSHD-ért.
Valamikor talán a Lion idejében jött ez a "feature" a login screen kapcsán, egyszerűen valamit írni/olvasni akar a password form bekapcsolása előtt, és amíg nem pörög fel a hdd, és nem válaszol, addig nem tudsz semmit csinálni, ez ilyen.
-
TBMC
addikt
imac eseteben, SIMA HDD nem fusion, es nem ssd.
alvo allapotbol valo ebreszteskor a logon screenen hiaba irom a pwt nem irja be mig eszhez nem ter kb 5-8mp. ezt kovetoen tudom irni a pw-t. nem mindig de sokszor csinalja ezt. nallatok is hasonlo a szitu? ez a hdd idozitett ebresztese miatt lehet?

-
Ragnar95
félisten
válasz
rootkiller
üzenetére
Azért ennyire nem kell aggódni ettől a TRIMtől, neked early 2008 iMacben volt SSD, nem gyári természetesen és ment vígan dalolva TRIMestül mindenestül frissítések után is.
-
cigam
titán
válasz
rootkiller
üzenetére
Tudtommal csak a gyárilag SSD-vel szerelt eszközökön működik a trim. Utólag beszerelt SSD-n alapból nem, de létezik (fizetős) megoldás, ami bekapcsolja. Ugyanakkor biztonsági kockázat is, mert kikapcsolja azt a szolgáltatást, hogy csak a digitálisan alírt, hitelesített driver-t fogadja el a rendszer.
-
rootkiller
őstag
Szevasztok!
Épp a trim dolgon rágódom. Volt egy fehér MacBookom de azon még 10.7 futott, volt benne egy 60as SSD és nem futtattam semmiféle külső trim dolgot.
Viszont az iMacemen 10.10 van és kapott SSD-t pár hónapja. Nem használtam eddig külső trimet, viszont másoknak gondja volt ezzel frissítésnél. Mi a megoldás? -
buci30
addikt
Bekapcs gomb 10mp nyomása megoldotta huuuu

-
madgie
titán
-
buci30
addikt
Help!!!
Ma reggel nem indult el a Mac air-om

Töltön volt igy nincs is lemerulve...
S utoljára amikor lecsuktam a tetejét jo volt még tegnap...Mi lehet? Semmire nem reagál

-
istvan170
aktív tag
SMB-t sikerült végül összehozni. Köszönöm mindenkinek!
Már csak egy teljesen más problémám van. Az Apple ID-m, mindenhol működik, csak az App Store-ban nem.
Többször ellenőriztem, be tudok vele lépni bárhova egyébként. Másik gépről bementem a saját ID-re a weben, ott is minden ok. Viszont, ha a Mac minin frissíteni akarok, akkor bekéri, majd visszadobja, hogy ez itt nem használható. Ennek ellenére a biztonsági frissítéseket felrakja, és újraindítja a gépet. Keynote, Numbers, Pages, Imovie, ilyenek maradnak ki.
Ötlet? -
istvan170
aktív tag
Köszönöm mindenkinek, majd ma folytatódik a harc. Ha valami nem tiszta, jövök.
-
válasz
istvan170
üzenetére
A Kodiban saját SMB kliens van, azzal nincs semmi gond. Én erre gondoltam (persze csak akkor ha amúgy be van állítva). Nyilván úgy nem érdemes (semmivel sem), hogy OSX alá mountolunk, aztán onnét helyi filerendszer szinten etetjük a Kodit.
Sorrendben én ezeket ajánlom:
- AFP
- SMB
- NFS
- FTP/HTTPAz első kettőt csak azért, mert ha vannak egyéb eszközök is a hálózaton amiknek kell filemegosztás a nas-ról, akkor ezekkel a legkényelmesebb megoldani, és ha már be vannak állítva akkor nyilván felesleges egy második/harmadik protkollt külön a Kodinak beállítani.
-
istvan170
aktív tag
Az a baj, hogy addig maceráltam a hálózatokat, ki-be kapcsolgattam a Nason dolgokat, hogy az eredetileg működő SMB is hibaüzenettel zárt a végére. Most egyedül az upnp működik, de nem mennek a feliratok, úgyhogy káosz. Még egyszer nekiülök majd, addig is köszönöm!
-
blakey
titán
válasz
istvan170
üzenetére
Nem használok KODI-t, Plex-szel osztom meg a cuccokat és a kliensével játszom le, ott nem tudom miként kommunikál (tudom DLNA, de a meghajtókat nem tudom miként éri el), de afp-t napi szinten használok, anyagk mozgatására, ráadásul külső hálózattal kommunikálok és semmi gondom. NFS-t nem használtam, mert egyelőre minden megbízhatóan működik smb-n, DLNA-n, afp-n. Biztos jó az NFS de amíg minden működik a meglévő eléréssel addig nem szeretném megváltoztatni.
-
válasz
istvan170
üzenetére
Szinte tökmindegy, használd úgy ahogy régebben is használtad windows alól (SMB is tökéletes akár). A Kodi minden protokollt tud szinte. Az meg teljesen mindegy, hogy melyik milyen teljesítményt ad, mert a nagyobb FHD BD ripeknek is 20-30Mbit/sec a sávszélességigénye, ezt röhögve kitolod bármivel. Ha meg egy normál 10Gbyte-os fileméret környéki filmről beszélünk akkor az 20Mbit alatt van.
Pl. én távoli szerverről nézek ilyeneket, ami kb. a világ másik végén van, úgy, hogy a Kodi FTP-n éri el. Mindezt ~30-40Mbit-es internetkapcsolattal. Még pörgetni is tudok minimális várakozással, illetve rar-ból is megy a lejátszás.
-
istvan170
aktív tag
Üdv! Pc-ről váltottam Mac-re. Látja a Nas-t, bekapcsoltam a maces file megosztást, a finderben minden ok. A minin futó Kodi/Xbmc alá viszont nem tudom betolni a videókat, zenéket tartalmazó mappákat. Afp-t próbáltam. Mindennek adtam fix ip-t.
Már mindent bekapcsoltam a Nason.Megadom a Kodiban a Nas ip címét. Megadom elérésnek, hogy
afp://DiskStation._afpover._tcp.local/Nas
Gondolom ez lesz rossz, de a Finderben így éri el a mac a nast.
Megadom még a nas usert meg a jelszavát és ennyi. Nem megy.
Szóval mit kell magadni elérési útnak? -
hszilard666
veterán
válasz
Totheground
üzenetére
Köszi! Hogy ezt hogy a pokolba nem találtam meg!

-
Totheground
addikt
válasz
hszilard666
üzenetére
Settings /General.
-
hszilard666
veterán
Sziasztok!
Ma felraktam az OSX Yosemite-ot, eddig nagyon bejön, de egy dolgot nem találok:
Hol tudom bekapcsolni a dark módot?
MOD:
mintha a gép is egy picit fürgébb lenne
-
blakey
titán
válasz
joefasalasso
üzenetére
Simán, olyat használsz amilyet szeretnél, én egy Fujitsu Blu-ray írót használok.
-
bmwk1200s
őstag
válasz
joefasalasso
üzenetére
-
hszilard666
veterán
Uraim!
Meg tudná nekem mondani valaki hogy hogyan tudok email címet változtatni az apple ID-m hez?
Köszi!
Megvan!
-
joefasalasso
aktív tag
Sziasztok!
Mac Minihez használható más USB DVD író is mint az Apple Superdrive?
Köszönöm
-
cigam
titán
A(z) „Képek” jelenleg nem nyitható meg, mert azt használja egy másik olyan művelet, mint például egy elem áthelyezése vagy másolása, vagy a Kuka ürítése. Próbálja újra, ha a jelenlegi művelet befejeződik.
Ezt miért kapom? A képek mappát elkezdtem másolni egy nas-ra, közben egy usb lemezre is ki akartam menteni,de valamiért nem enged egyszerre két helyre másolni. Fura.
-
blakey
titán
válasz
BelAir
üzenetére
Azt nem tudom mire állítottam, majd megnézem. Late 2012-es bővíthető és a gyártók által Mac specifikus RAM-ot érdemes venni, nekem Kingston van. Ha van apple id-d akkor a store-ból lehet frissíteni, ingyenes, nekem Mavericks van, még nem vettem rá magam a frissítésre, van olyan programom ami már nem támogatott Yosemite alatt. 4 magos proci.
-
BelAir
csendes tag
válasz
blakey
üzenetére
Én csak attól félek hogy nem bővíthető.

De egy német oldalon erre a modellszámra(md388d/a) late 2012-est írtak.Ha bővítem, akkor milyen márkából érdemes válogatni a ramokat?Ezek 4 magos procik?Mavericks van rajta vagy Yosemite, frissíteni hogy lehet ha régebbi van rajta?Az F1-nél arra gondoltam hogy medium,high,ultra vagy milyen beállításokkal fut?
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Motorola G86 - majdnem Edge
- alza vélemények - tapasztalatok
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Witcher topik
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- RTX 4070 SUPER / micro lagg / nincs kihasználva 55-60% futás
- Milyen NAS-t vegyek?
- XPEnology
- További aktív témák...
- -151 760 Ft KEDVEZMÉNY: ÚJ Lenovo ThinkCentre M70s G5 SFF:i5 14500, 16GB DDR5, 512GB, nVidia T1000
- Plex szerverhez keresek gépet több HDD tárolóval , Áfás számlával
- Lenovo Thinkcentre M70s Gen 4 i5-13500 16gb 512GB UHD Graphics 770+ajándék
- Eladó gamer PC i7-7700K / GTX 1070 STRIX / 16GB RAM / Win10 Pro
- Gamer PC - Intel i7-10700K, RTX 3070, 32GB DDR4 RAM
- BESZÁMÍTÁS! MSI Katana15 HX B14WEK notebook - i7 14650HX 16GB DDR5 1TB SSD nVidia RTX 5050 8GB WIN11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÚJ Lenovo Yoga 7 - 14" WUXGA OLED Érintő - Ryzen AI 5 340 - 16GB - 512GB - Win11 - 4 év garancia
- Samsung Galaxy S20 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

TigerCat