Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
zacci
aktív tag
Azaz 1-2 beallitas az konrketan rendszer beallitas. pl. az a hulye hang bekapcsolaskor. Na az eredetileg ki volt kapcsolva. Helyreallitas utan meg be. A FileVault is bekapcsolt, holott eredetileg ki volt.
A myfind-t is be kellett kapcsolnom a cloud beallitasokban, holott az osszes egyeb korabbi cloud beallitas megmaradt, de ez valahogy nem.
Volt meg valami aprosag, de mar nem emlekszem.Nem az volt a kerdes, hogy miert akarom torolni, hanem az, hogy okoz-e problemat a snapshot torlese.
-
-
-
-
cigam
titán
-
Csinalni kellene egy sajat CA-t, ennek a certjet berakni a geped tarolojaba a megbizhato certek koze, majd csinalni egy tanusitvanyt a NAS-nak es azt alairni a sajat CA-val. Igy rendben kialakulna a "lanc".
De elsore probald azt, hogy megfogod ezt a certet (ott, az a pecsetes papir, mint ikon megfoghato) es belehuznam a "login" keychain "Certificates" reszebe, majd ha mar ott van, duplakatt ra es ott allitanam be, hogy mindig megbizhato.
-
titi12
senior tag
A Dahua-beszámoló elmaradt, mert az inteles minivel nem tudtam 5k-ra bírni (majd ha jobban ráérek… vagy kap egy eGPU-t vagy egy M2 Prot
).
A képe számomra rendben van (most 4k-ra vetített 1440p-n megy, nincs szőrösödés, olyan kicsik a fizikai pixelek, és a szemem sem a régi), kapott két vastag könyvet a talpa alá. -
vadkörte
addikt
A legolcsóbb a Dahua LM27-P501 Monitor, de nem tudni, hogy valójában mennyire jó.
Reddit-en átcinkézett BOE paneles Richvision RV100-nak tartják. (lehet benne valami a kinézetet és a csatlakozókioszlást elnézve)
Az RV100 oldala kizárólag ékes mandarin nyelven elérhető, és ez egy átcímkézett RV100 és ha tudja mit ott
hazu... ööö... állítanak, akkor annyira nem tréé...
(98% DCI-P3, 100% sRGB, 98% Adobe RGB, △E ≤ 1,5, stb...)
De ohne VESA mount
így megette a fene akármilyen jó is a képe, monitor karra úgy kellene feltaknyolni. Emellett HUB-sincs benne -
zacci
aktív tag
Ok es hogy tudom kizarni az mds-bol a kulcso driveot ?
Be volt allitva, hogy minden konyvtar meretet megmutasson. ez ssd-nel nem gond, mert pikk und pakk megvan, de itt hdd-nel azert nem szerencses beallitas. Hiaba kapcsoltam ki ezt a nezetbeallitasokban, ujrainditas utan ismet be van kapcsolva. Ez igy eleg fos.
Ha ranyomok a hasznalat alapertelmezettkent, akkor meg tuti az osszes drive-nal ki fogja kapcsolni. Igy szinte hasznalhatatlan a kulso drive. Egy qrva konyvtarat nem tudok megnyitni mar vagy 10perce
-
-
vadkörte
addikt
Na igen. Nálam is a Safari a FB-kal néha küzd mint szamár a jégen. De csak néha, nem mindig. Olyan mértékben be tud lassulni mint ha PP diavetítés lenne. Más oldallal nem szokott problémázni. Esetemben a FB a legfluidabbul FF-szal működik (nem meztelen FF, van benne pár kedélyjavító beépülő)
-
Technikailag a periferiak is elmehetnek alvo allapotba. Mivel a billentyuzeten is szoftver fut, illetve a kabelezesen is tudnak trukkozni, igy lehet fizikailag lehet olyant kialakitani, hogy pl az rendes gombok "alszanak", es alvo modban, csak pl a funkciogombokat meg a spacet/entert/shiftet figyeli. En ilyet nem lattam meg (nem sok fajta billentyuzetem volt az elmult huszonsok evben).
Pl. regen egerekkel volt olyan szivas, hogy az alvo Macet adott eger folyton felebresztette, mert az eger nem aludt. De lattam olyat is, amikor egy egeret meglokve felebredt a gep, meg lattma olyat is, hogy az eger csak akkor ebresztette a gepet, ha kattintasi esemeny volt. De lattam magatol elalvo egereket is a piros ledes kameras optikai egerek hajnalan, amik egy ido utan lekapcsoltak a surfacet vilagito ledet, igy az egeret hiaba tologattad nem mozdult a korzur, de ha kattintottal, akkor viszont a kattintast is elkuldte... Kepzeld el ezt a funkciot ugy, ha be van kapcsolva az tedd a kurzort a default gombra funkcio (Automatically-move-the-mouse-pointer-to-the-dialog-box.jpg), majd az alvo egernel nyomsz egy torlest valamin... Az eger kurzor rakerul az OK-ra, de hiaba mozgatod nem mozdul semerre, ha kattintassz, azutan meg tudod mozditani de ezzel jova is hagytad a torlest...
-
vadkörte
addikt
A Tiéd legalább elalszik...

Új kora képtelen vagyok a gépet - Mini M2 - altatni. Ha magától ment alvóba legtöbbször sikerült, ha én altatom azonnal ébred. A restart néha segített, legtöbbször nem. Emellett az utóbbi időben mintha kicsit lustult volna.
A csatlakozási sorom:
Mini M2 ->
-USB-A 1. port -> Raidsonic 2,5"-os ház 2db 1TB SSD
-USB-A 2. port -> 4 portos HUB ->
port1: monitor USB Hub-ja -> egér, billentyűzet, LED lámpa;
port2: másik USB HUB -> tartalék, semmire sincs használva;
port3: monitorkar USB- HUB-ja: alkalomszerűen pendrive-ok;
port4: nem használt
-TB4/USB4 1. port -> Dell D6000 dokkoló: 2 monitor, alkalomszerűen 2,5"-os lemezek
-TB4/USB4 2. port -> Agptek Type-C HUB: kártyaolvasónak használtam, megy bele 2 SSD
Az Agptek HUB-ra gyanakodtam, hogy a "bóvlicsájnavacak" nem hagyja aludni. Gondoltam lecserélem valami minőségibb Verbatim, Orico, Yottamaster, stb... kártyaolvasós SSD-s dokkolóra, ez meg megy a szekrény tetejére.
Kártyaolvasóra szükségem van, az egyik SSD adatlemez a másik a TimeMachine lemeze lesz. Két lemezes dokkolóból legfőképp Orico-t találtam, arra pedig több felhasználó panaszkodott. Az egy lemezes mellé kellene nVME ház, árban kb. ugyanott lennék.
Az altathatatlanságra több M1/M2 felhasználó panaszkodott. A napokban a Tevékenységmonitorban szembe jött velem egy WindowServer nevű app, egy _windowserver nevű felhasználó által futtatva, ami veszedelem módon tekerte a CPU-t - 10-60% között - és nem engedte aludni a gépet. Csakhogy rajtam kívül nincs más felhasználó, a DisplayLink driver pedig nem telepít virtuális felhasználót. Az app kilőhetetlen, illetve ha kilőttem, valóban az ablakkezelőt lőttem le
.
Lehúztam az Agptek HUB-ot, hátha. Sajnos semmi sem változott így adtam egy esélyt a tiszta telepítésnek. Az Apple eszköz aktiválásáig nem volt semmi probléma de a felhasználónév/jelszó megadása... Hoppá... Az AppleID-m jelszava 40 karakter, kisbetűk, nagybetűk, számok, speciális karakterek. A billentyűzetem magyar és Windows-os. A telepítőben a billentyűzet Mac és angol ami átállíthatatlan, a jelszót nem mutatja meg...
Végül a telefonon tudtam jelszót módosítani, egy egyszerű 16 karakteres nem túl biztonságos cserébe eltéveszthetetlen jelszóra, hogy be tudjam fejezni a telepítést. Felszórtam az összes plusz app-ot és sipirc aludni. Ma beállítok mindenkit aztán teszt. A Tevékenységmonitor alapján legalább nincsenek nem létező felhasználók.
Telepítve volt 1-2 nagyonsötétszürke zónás app, gondolom az egyik hozott valami ajándékot magával.
Tanulság?
-Amennyire lehet maradjunk a legalitás keretein belül.
-Rossz ötlet éjjel 10-kor félálomban hullafáradtan nekiállni a clean install-nak, pláne nem HUB-ból HUB-ra kötött magyar lokalizációjú Windows-os billentyűzettel...
Mindenesetre kevés volt a ~3 óra alvás. -
titi12
senior tag
A gép HDMI-kezelésével van (lehet) a gond, szerintem „hagyományosan” (vagyis az inteles kortól fogva) és bizonyos esetekben.
'18-as minin használtam 3 monitort TB–DP, TB–DVI és HDMI–DVI felállásban, többféle kábellel, adapterrel, a HDMI-vel gyakran gond volt: vagy zizis volt (talán a frekvenciát nem találta el), vagy tiszta kék vagy zöld képet adott. Ki kellett húzni, visszadugni, megjavult, de nem akartam nyúzni a csatlakozót, elhagytam a 3. monitort.
Utána monitorokat cseréltem, most TB–USB-C és HDMI–HDMI felállás van, ugyanazt csinálja, mint nálad, a HDMi-s néha még a zöld képernyőre is vetemedik.
(TB-n sehogysem akarja az 5k-s felbontást, de az csak akkor menne, ha a 2. monitor HDMI-re van kötve.) -
Nyilvan a beepitett kijelzonel ez konnyebb, az MBP instant ebderd a belsovel, es alig eszrevehetoen lassu kulsovel (ha a kulso kozvetlen ra van dugva), de nekem a kulso is Apple. Pl. ha kikapcsolod a jelszo kerest, es valami videolejatszas kozbe hagyod ott, pl VLC-vel, akkor konnyen megnezheted, hogy ki ebred lassan. Ha a hang nem a lassan ebredo minitorbol jon, akkor egyszeruen 1 gombnyomassal ebrezd fel a gepet, varj kb 1 masodpercet, majd nyimd meg a "pasue"/"play" keyboard kombojat az adott playerben, amivel meg akarod nezni, aztan ha rogton folytatja a lejatszast es a monitor meg sotet, akkor a monitor ebred lassan.
-
A monitorod hogyan van bekotve? Nekem pl mindig clamshell modban van az MBP. Korabban a regi, 2008-as alu keyboardot hasznaltam, illetve most a Touch ID-s keyboardot hasznalom.
Most a monitor egy Element HUB-on at van bedugva (azaz, MBP -> TB kabel -> TB HUB -> TB3-TB2 adapter -> TB monitor), igy az ebredesi ido "lassu". Marmint, megnyomok egy gombot a keyboardon (tok mind1, hogy melyik), ha nem erek hozza az ujjlenyomatolvasohoz, akkor kb 1-2 masodperc mulva zorog az oram, hogy feloldotta a gepet, de kb osszesen 6-8 masodperccel az ebredest okozo keyboard nyomas utan van kep a monitoron. Ha rogton az ujjlenyomatolvasora tett ujjal nyomom a powergombot a Touch ID-s magic keyboardon, akkor is 6-8 masodperc alatt van kep, de az ora nem zizeg, hogy barmit feloldott volna.
Ha a monitort "kozvetlenul" dugom be (azaz MBP -> TB3-TB2 adapter -> TB monitor), akkor mind a ketto esetben olyan gyorsan ebred a kep, hogy latom a login screent is.
Tehat, akar a HUB / monitor is ebredhet lassan. Ha a keyboard ossze van parositva tobb geppel, akkor az is lehet, hogy gombnyomasra mas valamivel probalkozik eloszor es csak kesobb a gepeddel. De, ennek kb instantnak kellene lennie.
-
Ha nem standard VGA-t latsz, ez esetben pedig VirtIO dirvert, igy, ez a resz szerintem rendben van. Azt esetleg megnezheted, hogy nem-e tudod olyanra lecserelni, aminek a neveben benne van, hogy QXL. Nem ismerem az UTM-et, de a benne dolgozo QEMU-nal jobb video teljesitenyt ad a QXL driver, mint a VirtIO driver (de nem tudom, hogy erre fel van-e keszitve az UTM, a pucer QEMU eseten jobb a QXL, nekem is az x86 emulalt Windows 10-ben, QXL driver van). Az x86-os verziot ne sajnald, ha eleg az, amit az ARM-os verzio tud, akkor nem erdemes szenvedni az x86 emulalassal.
En egyebkent, virtualizalni VMware Fusion-t, emulalni pedig QEMU-t hasznalok, igy javareszt ezeket ismerem. Parallelst hasznaltam a multban, amig nem letezett VMware (kb 2006-2007 korul szerintem).
-
kkp900
senior tag
Szia! Nincsen semmilyen mentésem , mert a programokon kívül semmit se tárolok ami fontos lenne a gépen. Nem munkára használom. Csak a OS 26 megjelenéskor láttam , hogy én már nem kapom meg ezt a rendszert sajnos. Akkor jött ki egy napra rá kb ez a 15.7.1frissítés azonnal letöltöttem , de utána vissza is vonták mert nem tudtam telepíteni és el is tűnt a frissítési lehetőség, itt szenvedtem vele ,hogy mi van ,és utána pár nap múlva felajánlotta megint akkor fel is ment. Letelt a 7 év gondolom mivel ez 2018-as. Idén akartam újat venni de sajnos kocsit kellett vennem mert, TC -ra törték ami volt, és az fontosabb volt mint venni egy új Mac minit pedig nézegettem és bőven jó az alap gép is nekem , már végre tudná a 120 hz-et is a Oled LG 42-esel . De ez van ég a 12,9-es M2 Prot is eladtam ,hogy fiatalabb jobb kocsit tudjak venni pedig azt nem akartam nagyon szerettem persze így utólag rohadt drága volt inkább olcsóbban egy Air is elég lenne hordozni. Ez még szerintem nem olyan lassú gép ami most van nekem mindenre elég amire egyenlőre kell. Majd ha tovább szívatnak akkor lépek . Ebből meg lesz egy szerver szerű valami. Jelenleg le kopogom most okés.
-
joey04
titán
megértem, de attól még nem lesz kényelmes számomra. szerintem szar. nem kell egyetérteni. Hogy alma egérrel milyen, az megint hidegen hagy, mert annál a régen laptoptáska mellé adott ajándék izé is jobb.
de mondom, nekem nics ezzel bajom, mert megfordítható. hogy mi a default, az meg az apple dolga. nem ekézem én ezért őket. van elég más gond az egérrel macen. 
-
zacci
aktív tag
Az a gond, hogy senki nem erti. Gorgetsz az egerrel es forditva megy. Ez szar, akarhogy csavarjuk. En is megforditottam az iranyt. Miert ? Mert xar. Ennyi.
TigerCat jol irta. Le kellett volna progizni, hogy ha nem trackpadet hasznalsz, akkor mukodjon ugy ahogy kell es elvarja az ember. -
MasterMark
titán
Eddig ilyen volt:

Címsor és a tabok egyben voltak legfelül.Most meg ilyen lett:

Külön sorban vannak a tabok.Ezt a kettőt lehetett régen váltani.

Így ugye hogy külön sor a tabok, azon kívül, hogy nem tetszik, és a fix szélesség miatt mindig kitölti a teret ezért máshova kerülnek, még ráadásul a függőleges térből vesz el, így pl a youtube videó kisebben jelenik meg.

Főleg azért is bosszantó, mert ios-ben meg pont hogy a kompakt módot tették be épp. Ezt valahogy elfelejtették megcsinálni, vagy mi...?
-
vadkörte
addikt
HUB-ról, ha a HUB-nak nincs, vagy nem elégséges a tápellátása próbálkozva el-eldobhatja a lemezt. Sima külső házas 2,5"-os lemez + Agptek HUB kombóval már jártam így (pár másodpercenként, 1-2 percenként el-eldobálta) de csak HDD-vel, SSD-vel nem hisztizett. Rendesen megtápolt HUB-ról - Dell D6000 - semmi baja sem volt.
#45925 Czo
Kell hozza egy SAT SMART nevu kext, hogy legyen, amit pl a DriveDx is tartalmaz.
Belevarázsolható valahogy az OS-be, vagy meg kell venni a DriveDx-et? -
-
Gyarilag nincs SMART tamogatas az OSX-ben USB lemezekhez. Kell hozza egy SAT SMART nevu kext, hogy legyen, amit pl a DriveDx is tartalmaz. Ha a lemez fizikailag rendben van (mi latszik a SMART ertekeknel Windows alatt?), akkor van neki kulso tapja? Ha van, a tap is rendben van? Ha nincs kulso tapja, a hubnak van? Az is rendben van?
-
Nem disconnectelt/reconnectelt a disk kozben (ez magyarazza azt, hogy a disk5 disconnectelt, de mivel hasznalva volt eppen, ezert disk7 azonositoval jott fel amikor visszacsatlakozott)? Nem lehet, hogy hibas a disk (pl ha olyan hiba van a disken, akkor a disk elektronika tolhat egy rebootot, ami pont ugy nez ki, mintha kihuztad/bedugtad volna)? Kozvetlen van a gepbe dugva? Nincs furcsa hangja?
-
cigam
titán
Mondjuk kihívásnak megfelel, de ki akarna Linux-ot telepíteni Mac-re?
-
Umm, ha elolvasod, hogy mit irt, akkor irja, hogy a QEMU/UTM tudja, de az lassu. A tobbiek nem tudjak, a Parallelsben mar van kezdetleges de az is lassu, mint a QEMU.
Egyebkent, maga a pucer QEMU tud TPM-et emulalni. Hasznalom passthrough modon (x86-64 Linuxon) es emulalva is. Az UTM-ben ez nem kattingathato ossze?
-
zoli62
addikt
Van lehetrőség a Timemachine által a rendszerlemezen időszakosan létrehozott pillanatképek törlésére, mint Windowson, de a snapshotok méretét még rendszergazda jogosultsággal sem lehet megnézni terminálban. Persze ezt nem a hivatalos Apple supporttól tudom, hanem a Geminit kérdeztem meg.
-
werszomjas
addikt
Ez tuti infó vagy chatgpt?
AC+ eleve hivatalosan nem is vásárolható meg itthon, csak külföldi kártyával, ugyanazon ország apple.xx domainen keresztül. Utána viszont a gari él itthon is, tehát csak a vásárlás nehéz, ezzel foglalkoznak is itt páran hardverapron.
AC+ esetén elvileg itthon nem kell önrészt fizetni a javításnál, legalábbis iphone, airpods esetén biztosan, mac-nél ez nem így lenne?Elvileg akkor csak annyi a különbség a kettő között, hogy egyik cserél/javít fizikai károkozás esetén is, a másik pedig nem.
-
Miert nem torolsz? Vagy minden adat kell? Keress valami programot, ami segit megkeresni, hogy hol van helyfoglalas (a Daisy Disk peldaul szepen szinesen abrazolja a foldereket, de tuti van erre masik app is, ami olcsobb).
A lemezed latszolag "magatol" is megtelhet (nem magatol, mert ugye te kapcsoltad ezt be), ha be van kapcsolva az automata mentes (azaz, a backup frequency az nem manually), akkor folyamatosan gyartja a megadott idosuruseggel a snapshotokat a lemezrol, hogy ha elerhetove valik a time machine lemez, akkor ezeket atrakja ra. Igy keletkezhet olyan backupod, ami akkor keszult, amikor nem volt a time machine lemez a kozelben.
Tehat, lehet, hogy elso korben ezt rakd manualisra, majd torold ki az osszes backup lemezt. A terminalbol pl a tmutil command tudja listazni a snaphotokat, illetve tudod is vele toroltetni ezeket.
-
cigam
titán
-
zacci
aktív tag
Nem kell ezen annyit agonizalni.
Azt nem tudom milyen QNAP-od van, de ha 1 lemezes, akkor csereld le 2 vagy 4 lemezesre.
2 lemezesnel Raid1, a 4 lemezesnel Raid5 es tegyel moge egy 5sc500-as Eaton UPS-t es allitsd be az e-mail ertesitest, hogy kapj uzenetet, ha megpusztul egy HDD.
Jo esellyel soha tobbet nem lesz problemad.
Ha meg tovabb akarod ezt fokozni, akkor vegyel hozza meg 1db 2 lemezes QNAP-ot, es rsync-el szinkronizald a backup NAS-rol a TM adatokat a 2 lemezesre. Persze kerdes mennyire ertekesek szamodra a mentett adatok, mert ez a kombo amit felsoroltam nem lesz olcso, ellenben hatekony es uzembiztos.
Ha a problema az hogy megdoglott a HDD a NAS-ban, akkor gyanitom, hogy nem volt beallitva e-mail ertesites igy nem tudtal rola, hogy mar beteg a HDD.
Es soha ne wifi-n keresztul menjen a backup, mert az komolytalan.
Volt aramszunet ? Jelenleg van UPS a NAS mogott ? ha volt es nincs, akkor nyomj egy fsck-t, mert lehet a NAS filerendszere problemas es hatha megjavul. -
-
Kezdek osszekavarodni. Mi az elerendo cel? Fizikailag le tudod masolni a mentest. De azt a mentest a TM nem fogja folytani. Azt a mentest sem folytatja, ha atmasolod A diskrol B diskre. Meghagyja ott, ami ott van, de az uj mentesi folder amit csinal (a datumozott folderek), az ebben az esetben nem delta, hanem teljes mentes lesz.
A NAS-odon levo mostani valamit, nincs ertelme menteni, mert serult a lemezkep. Az kuka.
-
Noxy
veterán
-
Nekem USB-re van dugva a backup SSD.
A NAS-on levo "elveszett", azt formazni tudod. Ha ujrakezded, es nem fejted meg, hogy miert szakad meg a wifi, esetleg nem workaroundolod ethernettel, vagy azzal a wake on opcioval, akkor ujra el fog romlani.
Az USB-re keszitett mentest nem fogod tudni atrakni, mert halozaton at olyan bundlet csinal, amibe sok kis file van, helyi lemezen meg szerintem, egy nagy filet tartalmazo bundlet gyart. Illetve, ugye metaadat is van, hogy a gep hol talalja a bundlet.
-
Hivatalosan, halozaton at backupolni csak masik Mac-rol kiajanlott megosztasra es a megboldogult Time Capsule-ra tudsz. Minden mas ilyen, az egy "hack" (tehat az is, ahogyan te mentessz, mert ez nem tamogatott hivatalosan). Pl a Linuxos samba is ehhez tartalmaz flageket, amiket be tudsz kapcsolni es akkor megy.
Azert mondom az ethernetet, mert a Wi-Fi-nek sem kellene megszakadnia, de valamiert, megis megszakad, az ethernet viszont nem fog. Illetve, megnezheted meg, hogy bekapcsolva hagyod a wake for network accesst, akkro tuti nem szakitja meg IP szinten sem a halozatot. Lehet valami flag hianyzik egyebkent a hackelt implementaciobol, amibol tudhatna, hogy mi a helyzet. Minden update fenn van a NAS-on?
-
A sparsebundlet nem sok ertelme van ellenorizni, mert alapvetoen nincs az R/W image filenak checksumja (ezt irja is). Ha duplaklikkelsz ra es vegigmountolgatod, akkor eljuthatsz a filerendszert tartalmazo blokk eszkozig, azt tudja a DU ellenorizni. De szerintem, a hiba miatt, nincs ertelme ezzel kuzdeni, mert az adatok integritasa kerdeses. A filerendszeren nincs checksum a fileokhoz sem, tehat nem tudja a gep megallapitani, hogy az adott file, az a helyes tartalmat tartalmazza-e.
-
Nem erted
. A NAS szamara nem lathato hiba. A NAS nem blokk szinten, hanem file szinten "ajanlja ki" az eszkozt. Tehat, van a NAS-on kb 10ezer kis file, ami egyutt kiad egy disk imaget. Ezt a sok kis filet kezeli egyben a maced, mint egy blokk eszkozt, es ez lesz igy egy nagy disk image. Mivel van titkositas is, ezert itt jon a titkositasi reteg, aminek az eredmenye egy ujabb virtualisan letezo blokk eszkoz. Erre a virtualisan letezo blokk eszkozre lett letrehozva egy particios tabla, majd egy particio, vegul pedig ez a particio lett leformazva. Ami fel van ilyenkor mountolva, az ez a filerendszert tartalmazo particio. Felmountolt allapotban, van hozza cache a gepeden. Igy ha beleirsz valamit, az eloszor a cachebe irodik, majd ezutan megy vegig a teljes lancon es kapja meg vegul a NAS, hogy a x23123123.bbb nevu allomanyba, irja bele ezt a bytehalmazt. Tehat a NAS szamara, nem tud megserulni a filerensdzer, viszont ha lekapcsolod a halozatot, akkor ez a lanc valahol eltorik, es a vegso byteok nem fognak beleirodni a NAS-on levo fileokba. Ekkor serul a filerendszer. Most pedig a rutinscan olyan hibat talalt benne, amit nem tud javitani, ezert akarja formazni.Azt kellene kideriteni, hogy miert alszik el a gep, amikor backupol, mert akkor, nem kellene. A backup driveot normal esetben automatan kellene le/fel mountolgatnia, legalabbis Time Capsule eseten es mezei linux/samba eseten, ezt igy csinalta (viszont en nem backupolok 10-15 eve mar halozatra). Szoval, itt az a nagy kerdes, hogy miert alszik el a gep. Esetleg megdughatod fixen ethernet kabellel, es akkor valszeg meg fog szunni a problema.
-
A halozati mentes az regen egy "furcsa image"-be keszult. A tavoli megosztason sok ezer, kis meretu file jon ossze, ami egyben, kiad egy sparseimage bundle tipusu valamit. Ezt akkor irja ki, hogy ha az egyik kis darab file valami miatt nem stimmel, azaz megserult az image. A serult imagen nem tudsz erdemben segiteni. Az sem biztos, hogy felcsatolhato.
A kerdes inkabb az, hogy mit ertessz az alat,t hogy rendszeresen problemazott, majd tonkretette? Mivel problemazott? Nem lehet, hogy ez sose ment ott? Mire keszited a mentest? Ott mi van a logokban?
-
osonte
őstag
Nem a specifikáció számít, mert akkor a Lenovo laptopot tartanám meg és 64GB-ra bővíteném, kapna 1-2 TB-os leggyorsabb SSD-t, Wifi7-es kártyát... Amúgy nekem a Windows sehol nem lassú. Ha ezt a szintet tudja a mac mini M4, akkor már jó és szerintem még gyorsabb is lesz. Amit ki tudtam próbálni az M3-as MacBook volt, az villámgyors volt.
Nem használok speciális programokat, nem játszok, alapfeladatokat meg gondolom a macOS is ellát, Netflix, Tidal, netezés amit 95%-ban használok. Viszont nem mindegy, hogy ez hány watt fogyasztásból jön össze, illetve nagyobb monitort is szeretnék és az asztalon már nem fér el kényelmesen a 16"-os laptop a monitorral...Volt 200 ezer feletti planár fejhallgatóm is és a mostani sem olcsó kategória, a hallásom sem rossz. A fejhallgatóm szét lett szedve és moddingolva lett, amit 13 frekvencián equalizerrel a megfelelő Q értékkel hozzá kell igazítani (így lineárisabb a hangja), jobban szeretem ezt mint korábban bármelyik fejhallgatómat. A modding és equalizer alapja egy külföldi hifi fórum, ahol sokan így használják elégedetten, gondolom ők sem halláskárosultak.
#44906 Czo: Ez eléggé rendben van, főleg ha ennyire tele van a tárhely.
-
vadkörte
addikt
Próbáltam az összes USB Type-A és Type-C porton, HUB-on, a Dell dokkolón. Sehol sem működik. A Mini nem ismeri fel, még régen Ventura alatt 1x sikerült nagy nehezen, Sonoma óta se kép se hang.
A Mini-nek sima borotva tápcsatlakozója van és gyanús volt, hogy a ház csatlakozáskor szikrázott egy nagyot az USB csatlakozó. Bármilyen asztali PC-vel, laptoppal és a munkahelyi külső tápos HP minigéppel is gyönyörűen működik (backup HDD-nek használom a munkahelyemen).
Azóta kiderítettem, hogy a ház konstrukciós hibás típus a tápköre induláskor impulzusszerűen kiengedi a 12V-ot az USB kapura. Kimértem multiméterrel és valóban van egy 12V-os tüske induláskor.
Még jó, hogy a Mini-nek nem lett baja. Mire ez kiderült lejárt a garancia. Tavaly év végén lecseréltem egy ilyen Acasis-ra. Ez egy leheletnyit lassabb és a ventilátora is zajosabb kicsit (Az Acasis-ban 4cm, RaidSonic-ban 6cm van) de mivel nem 24/7-ben megy, egy 5400-as és egy 7200-as 3,5"-os SATA3-as HDD van benne és ezek alapból sem lángoló farkú gepárdok, ez kb. lényegtelen. -
-
Gyakran jelölnék ki egy file-t space-szel, mint TC-ben

Zseniális a macos abban az értelemben, hogy ökoszisztéma. Adminisztratív munkámból is jelentős mennyiség van mostanában és felbecsülhetetlen érték számomra, ahogy a telefon és a "desktop" gép működik együtt. Továbbá óriási előnye számomra, hogy natívan tudja "olvasni" képfile-ról a szövegtartalmakat (szinte hiba nélkül, még az olyanokat is, amik ferdén vannak).
Minden alkalommal le szoktam írni, hogy rettentően zavar, ha bekapcsoláskor gépelem be a VPN jelszót és a jelszónak a fele már egy másik éppen töltődő fókuszba került appban van. Az is nagyon zavaró, hogy nem elég egy éppen futó előtérbe lévő program gombjára rákattintani, hanem kétszer kell, mert az első kattintás "csak" a fókusz átadás, majd a gombra nyomás művelet csak a 2. kattintás lesz. Nagyon szokatlan évek távlatából is, hogy ha bezárok egy appot, akkor nem az előtte használt applikáció kapja meg automatikusan a fókuszt.
Korábban az ablakkezelés is elmaradt a windows-tól, mára már kiegészítő programmal sokkal jobb lett. Már már windows szintű (tudom, van már natív is, de azt alapból nem tudtam számomra rendesen konfigurálni).
A szöveg megjelenítés valóban nem túl szép windowshoz képest, de ez megszokható.
Párhuzamosan használom a két OS-t, általában mindkettőt arra, amelyikben jobban teljesítenek (és vagy általam jobban ismert a funkciója). Ennek okán azt tudom mondani, hogy mind a kettőt nagyon szeretem, csak másért, mint a másikat. Utaláni hasonló módon lehet mindkettőben dolgokat.
-
Én is dolgozok 2 darab 24-es 1920x1200-as monitoron (lényegében FHD, a monitor csak a monitor méretaránya 16:10-es a 16:9 helyett), és mellette van egy Studio Display is. Nem vagyok benne biztos, hogy a screenshot-ok hozzák a különbséget, amit ordítani lehetne (SZERINTEM). De én is megszoktam, hogy ilyen és kész. Maradjunk annyiban, hogy meg lehet szokni, de amint ugyanazokra a monitorokra windows-os gépet dugok, olyan lesz az élmény, mint amikor először vettem szemüveget, és feltettem. Addig is azt hittem, hogy jól látok, aztán hirtelen minden éles és kontrasztos lett... Na ilyen élmény a Mac után windowsos gépet dugni a 24'' FHD-re. És ez nem volt mindig így, már korábban leírta valaki, hogy volt szép képe a macOS-nek is FHD-n, én is emlékszem rá.
Mindig kihangsúlyoztam, hogy nem használhatatlan, csak szerintem (!) nagyon ronda, és nem értem, hogy ez miért kell így legyen, mikor volt már szép is, és a Windows még mindig szép.
Egyébként próbáld meg ezt az összehasonlítást a fullscreen-es Mail-lel is, én ott látom a legnagyobb elmaradást (sötét módban).UX-ben egyéb téren is nagyon nyögvenyelős a macOS, a több képernyő kezelése hogyismondjam.... maradjunk annyiban, hogy nagyon szeretnék egy oprendszert, ami a Windows felületét és felhasználói élményét ötvözi a macOS erőforráskezelésével (utóbbiban a macOS veri magasan a Windowst szerintem). A hardverekről nem is beszélve, mondjuk egy MacBook Pro tapipadja és képernyője egyszerűen utolérhetetlenül jó. Jelenleg egy HP Zbook Fury 16 G11-et használok Win11 Professional-lal, 14. generációs i7-tel, 32GB RAM-mal, 2,5TB beépített SSD-vel... meg lehet nézni, a notebook.hu-n egy hasonló konfig 1,4 millió forint. De ha rendesen elkezdek dolgozni vele, helyből felszáll és a szobában már nem is kell egyébbel fűteni
Ehhez képest a "csak" 1,25 millióba került M2Pro MacBook Pro-m (16GB/1TB) gyorsabb is, összehasonlíthatatlanul halkabb is, SOKKAL könnyebb, és tovább bírja akkun... meg amúgy mindenben de mindenben jobb: kamera, hangszórók, stb stb. Ja, az 1,4 milliós HP-t nem lehet USB-C-ről (TB4 asszem) táplálni, egyszerűen nem elég neki a nafta, muszáj neki a saját adaptere, a HP dokkolók a munkahelyen eleve adapter-drótot is tartalmatznak
És mindezek mellett NEM értek egyet azzal, hogy a Windows egy fos. Valamikor, még Steve Ballmer idejében valóban az volt. De a Win 10-zel ez nagyon megváltozott, az már egy igazán modern, megbízható oprendszer (ami nem igazán tehet róla, hogy csillió wattokat fogyasztó ósdi CPU-kon kell fusson az esetek 90%-ában 2025-ben is - sajnos). És ott van pl. a WSL2 - mekkora oprendszer-ficsör már a magamfajta fejlesztőknek!!!! -
zacci
aktív tag
Igaz oles leptekkel haladunk a fele, de egyelore ma meg mukodik m.o-ban a szabad velemenynyilvanitas. Igy az engedelyed sem kell, hogy a leirjam a velemenyem, barmennyire tetszik vagy nem tetszik neked. Max. nem olvasod el.
A TC kis tulzassal isten (vagy akarki) ajandeka. Szamos olyan funkcioja van, ami a winfos intezoben nincs meg es gyakran hasznalom es merfoldekkel hatekonyabb, mint az intezo. Lehet, hogy van benne hiba (biztos) de legalabb az alap funkciokkal nincs gondja, nem ugy mint a double commandernek. Biztos jo az intezo is. Egysegsugaru usereknek nem is ajanlok mast, mert ertelmetlen. Alap feladatokra jo az is. Minden masra ott a mastercard...
Az Outlook-nak mi koze az exchange szerverhez ? kb. semmi, azon kivul h mindket termek MS. -
Hat ugye, itt vannak a kiadott frissitesek: https://support.apple.com/en-au/100100, itt nem irjak, hogy kijott volna a regebbiekre is. A https://support.apple.com/en-au/122400 cimen pedig, nem irja, hogy a bug erintene a regebbieket.
-
-
-
Ha pl. ezt a foldert Time Machineled, akkor tolj 2 backupot (az elso backup fogja atmasolni a TM diskre, a masodik fogja a local snapshotot purgeablenak flagelni), hogy local snapshotbol a TM diskre irt teruletre keruljon es eltavolitodjon a gepedrol. Nem biztos, hogy finderben mindent latsz, az eppen cacheles alatt alloakat szerintem a Finder nem latja meg, csak azt, ami mar le lett toltve.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3453, 100% Akkumulátor
- LG 48B4 - 48" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
- LG 34GN850P-B - 34" Ívelt Nano IPS - 3440x1440 - 160Hz 1ms - G-Sync - FreeSync - HDR 400
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3837, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
így megette a fene akármilyen jó is a képe, monitor karra úgy kellene feltaknyolni. Emellett HUB-sincs benne

Közben ráböktem az Info gombra, és azt írja, hogy a SMART állapot nem támogatott. Ami azért fura, mert amikor átdugom a Windows-os laptopra, a HDSentinel simám mutatja a SMART adatait, és 100/100-nak mutatja. 

TigerCat