Hirdetés
- lezso6: Miért is jó, ha dohányzol?! Megéri rászokni!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- ricshard444: Iphone 17 Pro Max - Kedves téglám
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
HUB-ról, ha a HUB-nak nincs, vagy nem elégséges a tápellátása próbálkozva el-eldobhatja a lemezt. Sima külső házas 2,5"-os lemez + Agptek HUB kombóval már jártam így (pár másodpercenként, 1-2 percenként el-eldobálta) de csak HDD-vel, SSD-vel nem hisztizett. Rendesen megtápolt HUB-ról - Dell D6000 - semmi baja sem volt.
#45925 Czo
Kell hozza egy SAT SMART nevu kext, hogy legyen, amit pl a DriveDx is tartalmaz.
Belevarázsolható valahogy az OS-be, vagy meg kell venni a DriveDx-et? -
-
Gyarilag nincs SMART tamogatas az OSX-ben USB lemezekhez. Kell hozza egy SAT SMART nevu kext, hogy legyen, amit pl a DriveDx is tartalmaz. Ha a lemez fizikailag rendben van (mi latszik a SMART ertekeknel Windows alatt?), akkor van neki kulso tapja? Ha van, a tap is rendben van? Ha nincs kulso tapja, a hubnak van? Az is rendben van?
-
Nem disconnectelt/reconnectelt a disk kozben (ez magyarazza azt, hogy a disk5 disconnectelt, de mivel hasznalva volt eppen, ezert disk7 azonositoval jott fel amikor visszacsatlakozott)? Nem lehet, hogy hibas a disk (pl ha olyan hiba van a disken, akkor a disk elektronika tolhat egy rebootot, ami pont ugy nez ki, mintha kihuztad/bedugtad volna)? Kozvetlen van a gepbe dugva? Nincs furcsa hangja?
-
-
cigam
titán
Mondjuk kihívásnak megfelel, de ki akarna Linux-ot telepíteni Mac-re?
-
Umm, ha elolvasod, hogy mit irt, akkor irja, hogy a QEMU/UTM tudja, de az lassu. A tobbiek nem tudjak, a Parallelsben mar van kezdetleges de az is lassu, mint a QEMU.
Egyebkent, maga a pucer QEMU tud TPM-et emulalni. Hasznalom passthrough modon (x86-64 Linuxon) es emulalva is. Az UTM-ben ez nem kattingathato ossze?
-
zoli62
addikt
Van lehetrőség a Timemachine által a rendszerlemezen időszakosan létrehozott pillanatképek törlésére, mint Windowson, de a snapshotok méretét még rendszergazda jogosultsággal sem lehet megnézni terminálban. Persze ezt nem a hivatalos Apple supporttól tudom, hanem a Geminit kérdeztem meg.
-
werszomjas
addikt
Ez tuti infó vagy chatgpt?
AC+ eleve hivatalosan nem is vásárolható meg itthon, csak külföldi kártyával, ugyanazon ország apple.xx domainen keresztül. Utána viszont a gari él itthon is, tehát csak a vásárlás nehéz, ezzel foglalkoznak is itt páran hardverapron.
AC+ esetén elvileg itthon nem kell önrészt fizetni a javításnál, legalábbis iphone, airpods esetén biztosan, mac-nél ez nem így lenne?Elvileg akkor csak annyi a különbség a kettő között, hogy egyik cserél/javít fizikai károkozás esetén is, a másik pedig nem.
-
Miert nem torolsz? Vagy minden adat kell? Keress valami programot, ami segit megkeresni, hogy hol van helyfoglalas (a Daisy Disk peldaul szepen szinesen abrazolja a foldereket, de tuti van erre masik app is, ami olcsobb).
A lemezed latszolag "magatol" is megtelhet (nem magatol, mert ugye te kapcsoltad ezt be), ha be van kapcsolva az automata mentes (azaz, a backup frequency az nem manually), akkor folyamatosan gyartja a megadott idosuruseggel a snapshotokat a lemezrol, hogy ha elerhetove valik a time machine lemez, akkor ezeket atrakja ra. Igy keletkezhet olyan backupod, ami akkor keszult, amikor nem volt a time machine lemez a kozelben.
Tehat, lehet, hogy elso korben ezt rakd manualisra, majd torold ki az osszes backup lemezt. A terminalbol pl a tmutil command tudja listazni a snaphotokat, illetve tudod is vele toroltetni ezeket.
-
cigam
titán
-
zacci
aktív tag
Nem kell ezen annyit agonizalni.
Azt nem tudom milyen QNAP-od van, de ha 1 lemezes, akkor csereld le 2 vagy 4 lemezesre.
2 lemezesnel Raid1, a 4 lemezesnel Raid5 es tegyel moge egy 5sc500-as Eaton UPS-t es allitsd be az e-mail ertesitest, hogy kapj uzenetet, ha megpusztul egy HDD.
Jo esellyel soha tobbet nem lesz problemad.
Ha meg tovabb akarod ezt fokozni, akkor vegyel hozza meg 1db 2 lemezes QNAP-ot, es rsync-el szinkronizald a backup NAS-rol a TM adatokat a 2 lemezesre. Persze kerdes mennyire ertekesek szamodra a mentett adatok, mert ez a kombo amit felsoroltam nem lesz olcso, ellenben hatekony es uzembiztos.
Ha a problema az hogy megdoglott a HDD a NAS-ban, akkor gyanitom, hogy nem volt beallitva e-mail ertesites igy nem tudtal rola, hogy mar beteg a HDD.
Es soha ne wifi-n keresztul menjen a backup, mert az komolytalan.
Volt aramszunet ? Jelenleg van UPS a NAS mogott ? ha volt es nincs, akkor nyomj egy fsck-t, mert lehet a NAS filerendszere problemas es hatha megjavul. -
-
Kezdek osszekavarodni. Mi az elerendo cel? Fizikailag le tudod masolni a mentest. De azt a mentest a TM nem fogja folytani. Azt a mentest sem folytatja, ha atmasolod A diskrol B diskre. Meghagyja ott, ami ott van, de az uj mentesi folder amit csinal (a datumozott folderek), az ebben az esetben nem delta, hanem teljes mentes lesz.
A NAS-odon levo mostani valamit, nincs ertelme menteni, mert serult a lemezkep. Az kuka.
-
Noxy
veterán
-
Nekem USB-re van dugva a backup SSD.
A NAS-on levo "elveszett", azt formazni tudod. Ha ujrakezded, es nem fejted meg, hogy miert szakad meg a wifi, esetleg nem workaroundolod ethernettel, vagy azzal a wake on opcioval, akkor ujra el fog romlani.
Az USB-re keszitett mentest nem fogod tudni atrakni, mert halozaton at olyan bundlet csinal, amibe sok kis file van, helyi lemezen meg szerintem, egy nagy filet tartalmazo bundlet gyart. Illetve, ugye metaadat is van, hogy a gep hol talalja a bundlet.
-
Hivatalosan, halozaton at backupolni csak masik Mac-rol kiajanlott megosztasra es a megboldogult Time Capsule-ra tudsz. Minden mas ilyen, az egy "hack" (tehat az is, ahogyan te mentessz, mert ez nem tamogatott hivatalosan). Pl a Linuxos samba is ehhez tartalmaz flageket, amiket be tudsz kapcsolni es akkor megy.
Azert mondom az ethernetet, mert a Wi-Fi-nek sem kellene megszakadnia, de valamiert, megis megszakad, az ethernet viszont nem fog. Illetve, megnezheted meg, hogy bekapcsolva hagyod a wake for network accesst, akkro tuti nem szakitja meg IP szinten sem a halozatot. Lehet valami flag hianyzik egyebkent a hackelt implementaciobol, amibol tudhatna, hogy mi a helyzet. Minden update fenn van a NAS-on?
-
A sparsebundlet nem sok ertelme van ellenorizni, mert alapvetoen nincs az R/W image filenak checksumja (ezt irja is). Ha duplaklikkelsz ra es vegigmountolgatod, akkor eljuthatsz a filerendszert tartalmazo blokk eszkozig, azt tudja a DU ellenorizni. De szerintem, a hiba miatt, nincs ertelme ezzel kuzdeni, mert az adatok integritasa kerdeses. A filerendszeren nincs checksum a fileokhoz sem, tehat nem tudja a gep megallapitani, hogy az adott file, az a helyes tartalmat tartalmazza-e.
-
Nem erted
. A NAS szamara nem lathato hiba. A NAS nem blokk szinten, hanem file szinten "ajanlja ki" az eszkozt. Tehat, van a NAS-on kb 10ezer kis file, ami egyutt kiad egy disk imaget. Ezt a sok kis filet kezeli egyben a maced, mint egy blokk eszkozt, es ez lesz igy egy nagy disk image. Mivel van titkositas is, ezert itt jon a titkositasi reteg, aminek az eredmenye egy ujabb virtualisan letezo blokk eszkoz. Erre a virtualisan letezo blokk eszkozre lett letrehozva egy particios tabla, majd egy particio, vegul pedig ez a particio lett leformazva. Ami fel van ilyenkor mountolva, az ez a filerendszert tartalmazo particio. Felmountolt allapotban, van hozza cache a gepeden. Igy ha beleirsz valamit, az eloszor a cachebe irodik, majd ezutan megy vegig a teljes lancon es kapja meg vegul a NAS, hogy a x23123123.bbb nevu allomanyba, irja bele ezt a bytehalmazt. Tehat a NAS szamara, nem tud megserulni a filerensdzer, viszont ha lekapcsolod a halozatot, akkor ez a lanc valahol eltorik, es a vegso byteok nem fognak beleirodni a NAS-on levo fileokba. Ekkor serul a filerendszer. Most pedig a rutinscan olyan hibat talalt benne, amit nem tud javitani, ezert akarja formazni.
Azt kellene kideriteni, hogy miert alszik el a gep, amikor backupol, mert akkor, nem kellene. A backup driveot normal esetben automatan kellene le/fel mountolgatnia, legalabbis Time Capsule eseten es mezei linux/samba eseten, ezt igy csinalta (viszont en nem backupolok 10-15 eve mar halozatra). Szoval, itt az a nagy kerdes, hogy miert alszik el a gep. Esetleg megdughatod fixen ethernet kabellel, es akkor valszeg meg fog szunni a problema.
-
A halozati mentes az regen egy "furcsa image"-be keszult. A tavoli megosztason sok ezer, kis meretu file jon ossze, ami egyben, kiad egy sparseimage bundle tipusu valamit. Ezt akkor irja ki, hogy ha az egyik kis darab file valami miatt nem stimmel, azaz megserult az image. A serult imagen nem tudsz erdemben segiteni. Az sem biztos, hogy felcsatolhato.
A kerdes inkabb az, hogy mit ertessz az alat,t hogy rendszeresen problemazott, majd tonkretette? Mivel problemazott? Nem lehet, hogy ez sose ment ott? Mire keszited a mentest? Ott mi van a logokban?
-
osonte
őstag
Nem a specifikáció számít, mert akkor a Lenovo laptopot tartanám meg és 64GB-ra bővíteném, kapna 1-2 TB-os leggyorsabb SSD-t, Wifi7-es kártyát... Amúgy nekem a Windows sehol nem lassú. Ha ezt a szintet tudja a mac mini M4, akkor már jó és szerintem még gyorsabb is lesz. Amit ki tudtam próbálni az M3-as MacBook volt, az villámgyors volt.
Nem használok speciális programokat, nem játszok, alapfeladatokat meg gondolom a macOS is ellát, Netflix, Tidal, netezés amit 95%-ban használok. Viszont nem mindegy, hogy ez hány watt fogyasztásból jön össze, illetve nagyobb monitort is szeretnék és az asztalon már nem fér el kényelmesen a 16"-os laptop a monitorral...Volt 200 ezer feletti planár fejhallgatóm is és a mostani sem olcsó kategória, a hallásom sem rossz. A fejhallgatóm szét lett szedve és moddingolva lett, amit 13 frekvencián equalizerrel a megfelelő Q értékkel hozzá kell igazítani (így lineárisabb a hangja), jobban szeretem ezt mint korábban bármelyik fejhallgatómat. A modding és equalizer alapja egy külföldi hifi fórum, ahol sokan így használják elégedetten, gondolom ők sem halláskárosultak.
#44906 Czo: Ez eléggé rendben van, főleg ha ennyire tele van a tárhely.
-
vadkörte
addikt
Próbáltam az összes USB Type-A és Type-C porton, HUB-on, a Dell dokkolón. Sehol sem működik. A Mini nem ismeri fel, még régen Ventura alatt 1x sikerült nagy nehezen, Sonoma óta se kép se hang.
A Mini-nek sima borotva tápcsatlakozója van és gyanús volt, hogy a ház csatlakozáskor szikrázott egy nagyot az USB csatlakozó. Bármilyen asztali PC-vel, laptoppal és a munkahelyi külső tápos HP minigéppel is gyönyörűen működik (backup HDD-nek használom a munkahelyemen).
Azóta kiderítettem, hogy a ház konstrukciós hibás típus a tápköre induláskor impulzusszerűen kiengedi a 12V-ot az USB kapura. Kimértem multiméterrel és valóban van egy 12V-os tüske induláskor.Még jó, hogy a Mini-nek nem lett baja. Mire ez kiderült lejárt a garancia. Tavaly év végén lecseréltem egy ilyen Acasis-ra. Ez egy leheletnyit lassabb és a ventilátora is zajosabb kicsit (Az Acasis-ban 4cm, RaidSonic-ban 6cm van) de mivel nem 24/7-ben megy, egy 5400-as és egy 7200-as 3,5"-os SATA3-as HDD van benne és ezek alapból sem lángoló farkú gepárdok, ez kb. lényegtelen.
-
Gyakran jelölnék ki egy file-t space-szel, mint TC-ben
Zseniális a macos abban az értelemben, hogy ökoszisztéma. Adminisztratív munkámból is jelentős mennyiség van mostanában és felbecsülhetetlen érték számomra, ahogy a telefon és a "desktop" gép működik együtt. Továbbá óriási előnye számomra, hogy natívan tudja "olvasni" képfile-ról a szövegtartalmakat (szinte hiba nélkül, még az olyanokat is, amik ferdén vannak).
Minden alkalommal le szoktam írni, hogy rettentően zavar, ha bekapcsoláskor gépelem be a VPN jelszót és a jelszónak a fele már egy másik éppen töltődő fókuszba került appban van. Az is nagyon zavaró, hogy nem elég egy éppen futó előtérbe lévő program gombjára rákattintani, hanem kétszer kell, mert az első kattintás "csak" a fókusz átadás, majd a gombra nyomás művelet csak a 2. kattintás lesz. Nagyon szokatlan évek távlatából is, hogy ha bezárok egy appot, akkor nem az előtte használt applikáció kapja meg automatikusan a fókuszt.
Korábban az ablakkezelés is elmaradt a windows-tól, mára már kiegészítő programmal sokkal jobb lett. Már már windows szintű (tudom, van már natív is, de azt alapból nem tudtam számomra rendesen konfigurálni).
A szöveg megjelenítés valóban nem túl szép windowshoz képest, de ez megszokható.
Párhuzamosan használom a két OS-t, általában mindkettőt arra, amelyikben jobban teljesítenek (és vagy általam jobban ismert a funkciója). Ennek okán azt tudom mondani, hogy mind a kettőt nagyon szeretem, csak másért, mint a másikat. Utaláni hasonló módon lehet mindkettőben dolgokat.
-
Én is dolgozok 2 darab 24-es 1920x1200-as monitoron (lényegében FHD, a monitor csak a monitor méretaránya 16:10-es a 16:9 helyett), és mellette van egy Studio Display is. Nem vagyok benne biztos, hogy a screenshot-ok hozzák a különbséget, amit ordítani lehetne (SZERINTEM). De én is megszoktam, hogy ilyen és kész. Maradjunk annyiban, hogy meg lehet szokni, de amint ugyanazokra a monitorokra windows-os gépet dugok, olyan lesz az élmény, mint amikor először vettem szemüveget, és feltettem. Addig is azt hittem, hogy jól látok, aztán hirtelen minden éles és kontrasztos lett... Na ilyen élmény a Mac után windowsos gépet dugni a 24'' FHD-re. És ez nem volt mindig így, már korábban leírta valaki, hogy volt szép képe a macOS-nek is FHD-n, én is emlékszem rá.
Mindig kihangsúlyoztam, hogy nem használhatatlan, csak szerintem (!) nagyon ronda, és nem értem, hogy ez miért kell így legyen, mikor volt már szép is, és a Windows még mindig szép.
Egyébként próbáld meg ezt az összehasonlítást a fullscreen-es Mail-lel is, én ott látom a legnagyobb elmaradást (sötét módban).UX-ben egyéb téren is nagyon nyögvenyelős a macOS, a több képernyő kezelése hogyismondjam.... maradjunk annyiban, hogy nagyon szeretnék egy oprendszert, ami a Windows felületét és felhasználói élményét ötvözi a macOS erőforráskezelésével (utóbbiban a macOS veri magasan a Windowst szerintem). A hardverekről nem is beszélve, mondjuk egy MacBook Pro tapipadja és képernyője egyszerűen utolérhetetlenül jó. Jelenleg egy HP Zbook Fury 16 G11-et használok Win11 Professional-lal, 14. generációs i7-tel, 32GB RAM-mal, 2,5TB beépített SSD-vel... meg lehet nézni, a notebook.hu-n egy hasonló konfig 1,4 millió forint. De ha rendesen elkezdek dolgozni vele, helyből felszáll és a szobában már nem is kell egyébbel fűteni
Ehhez képest a "csak" 1,25 millióba került M2Pro MacBook Pro-m (16GB/1TB) gyorsabb is, összehasonlíthatatlanul halkabb is, SOKKAL könnyebb, és tovább bírja akkun... meg amúgy mindenben de mindenben jobb: kamera, hangszórók, stb stb. Ja, az 1,4 milliós HP-t nem lehet USB-C-ről (TB4 asszem) táplálni, egyszerűen nem elég neki a nafta, muszáj neki a saját adaptere, a HP dokkolók a munkahelyen eleve adapter-drótot is tartalmatznak
És mindezek mellett NEM értek egyet azzal, hogy a Windows egy fos. Valamikor, még Steve Ballmer idejében valóban az volt. De a Win 10-zel ez nagyon megváltozott, az már egy igazán modern, megbízható oprendszer (ami nem igazán tehet róla, hogy csillió wattokat fogyasztó ósdi CPU-kon kell fusson az esetek 90%-ában 2025-ben is - sajnos). És ott van pl. a WSL2 - mekkora oprendszer-ficsör már a magamfajta fejlesztőknek!!!! -
zacci
aktív tag
Igaz oles leptekkel haladunk a fele, de egyelore ma meg mukodik m.o-ban a szabad velemenynyilvanitas. Igy az engedelyed sem kell, hogy a leirjam a velemenyem, barmennyire tetszik vagy nem tetszik neked. Max. nem olvasod el.
A TC kis tulzassal isten (vagy akarki) ajandeka. Szamos olyan funkcioja van, ami a winfos intezoben nincs meg es gyakran hasznalom es merfoldekkel hatekonyabb, mint az intezo. Lehet, hogy van benne hiba (biztos) de legalabb az alap funkciokkal nincs gondja, nem ugy mint a double commandernek. Biztos jo az intezo is. Egysegsugaru usereknek nem is ajanlok mast, mert ertelmetlen. Alap feladatokra jo az is. Minden masra ott a mastercard...
Az Outlook-nak mi koze az exchange szerverhez ? kb. semmi, azon kivul h mindket termek MS. -
Hat ugye, itt vannak a kiadott frissitesek: https://support.apple.com/en-au/100100, itt nem irjak, hogy kijott volna a regebbiekre is. A https://support.apple.com/en-au/122400 cimen pedig, nem irja, hogy a bug erintene a regebbieket.
-
Ha pl. ezt a foldert Time Machineled, akkor tolj 2 backupot (az elso backup fogja atmasolni a TM diskre, a masodik fogja a local snapshotot purgeablenak flagelni), hogy local snapshotbol a TM diskre irt teruletre keruljon es eltavolitodjon a gepedrol. Nem biztos, hogy finderben mindent latsz, az eppen cacheles alatt alloakat szerintem a Finder nem latja meg, csak azt, ami mar le lett toltve.
-
Mit hasznalsz most screensavernek es hatterkepnek? Hatterkepnek sima kepet (tehat, valamit a Pictures-bol vagy a Your Photosbol) es screensavernek is olyat, ami az Other-ben van? Ha ezt a kettot megvaltoztatod, akkor purgeable helyre kellene ugrania a lecachelt fileoknak, amiket elobb-utobb le fog torolni.
Itt irnak egyebkent nehany pathot, ahol lehetnek a fileok/konfigok. De ezeket csak azutan erdemes torolni, ha mar a gepen levo egyik usernel sincsenek ezek beallitva.
-
Ne hasznald se ezeket a hatterkepeket, se a screensavereket. Szoval valtsd at. Ilyenkor purgeable space lesz, amit egyszer majd kitakarit. Megprobalhatsz egy rebootot is, hatha akkor mar torli rogton.
Szerk: mintha 10G es 30G kozotti mereteik lennenek, szoval, ha 4-5 -ot bekapcsoltal, akkor 40G - 150G helyet igenyelhet ez.
-
Nem hasznalod te az ujfajta screensavereket/hatterkepeket? A videos/tajekeps (az Apple TV-n is letezo) screensaverekre gondolok? Mert azok elfoglalnak tobb, mint 100 gigat es elore cacheli a rendszer ha bekapcsolod. Azt hiszem, hogy mutatja is, ha eppen tolti le (a system settings/screensavers alatt mintha ez latszana). En direkt nem ezt hasznalom, hanem sajat magam barkacsoltam ossze egy csak streamelve mukodo ilyen screensavert.
Szerk: mert a processz, amit mutattal, az az Apple mediatartalmak lecacheleset hivatott segiteni. Ez lehet a screensaver, a hatterkep, de akar egy Apple TV+ sorozat/film is, amit letoltendore jeloltel.
-
UNIX eseten a memoria merete vegtelen. Ha en azt mondom a programomban, hogy malloc(64 terabyte), akkor a rendszer jelzi, hogy sikerult (akkor is ezt jelzi, ha a fizikai memoria csak 4 MByte, a SWAP merete pedig, maximum 16). Majd szepen nyilvantartja, hogy az igy kiosztott "teruleten" miennyit hasznalok, es annyi lesz a tenyleges foglaltsag, a tobbi az virtualis (aztan, ha elfogy minden amit allokalni tud es tovabbi iras tortenik a teruletre, nos, akkor rendje es modja szerint, tol egy kernel panicot). Pl. mekkora a swapod merete? A rootkent futtatott lsof, amit irtam, az mit mond konkretan?
-
Ha egy filet letorolsz, akkor a lathatosaga tunik el a filerendszerbol. Az inode addig fogva van, amig a file nyitva van. Ha csinalsz egy 50 gigas disk imaget, majd felcsatolod ezutan pedig letorlod az imaget, akkor a hely nem szabadul fel, siman tudod irni a felcsatolt kotetet. A hely akkor fog felszabadulni, ha lecsatolod. A 100 gigas ZIP-et szerintem, siman elkezdte alacsony I/O utemezessel kibontani es beindexelni.
Ha pl szelektiven bekapcsolt a SIP-ed, es engedve van a DTrace, akkor van egy csomo command line tool, amivel realtime tudod ezeket figyelni. Pl. a rootkent elinditott "iosnoop". Itt latszik, hogy eppen milyen fileokat ir, vagy szinten a rootkent inditott "iotop". Pl. mi a helyzet az iClouddal? Vagy iCloud Photossal? Ott mekkora teruletet hasznalsz? Be van kapcsolva a tarhely optimalizalas?
-
Mivel mar ujrainditottad, nem lehet nyomozni. A nagy filejaid pl valamilyen tomoritett fileok voltak? Mert pl. ott a Finder QuickLook generatora vagy az MDS (spotlight) is nekiallhat indexelni, ha a torles ota nem volt reboot, akkor lehet siman, hogy azota is azzal foglalatoskodott. De ezt, utolag, mar senki sem mondja meg. Ez nem Windows, nem kell ujrainditani.
-
Akkor, mar letorolted ami helyet foglalt, de a file meg nyitva volt valamiert/valami alltal (pl spotlight volt, vagy pl valami disk image, ami mountolva mar nem, de attacholva meg volt). Ilyenkor eleg bezarni azt a programot, ami nyitva tartja a filet
. Unix ez, itt lehet nyitott filet torolni, viszont a helye csak akkor szabadul fel, ha bezarod a filet. Windowson nem tudsz nyitott filet torolni, azt elobb be kell zarni. Ez a feature azota megvan, amiota Mac OS 9-rol ugrottunk Mac OS X-re. A Linux es az osszes tobbi UNIX like rendszer ilyen. Szoval, ez mindig is ilyen volt.
-
A hely nem tud eltunni. A terminalosnal miert ezeket a parametereket hasznalod? En inkabb, 1 depth melysegig jarnek be mindent, mountpointok nelkul, rootkent, a gyokerben allva. Kb igy:
sudo du -h -d 1 -x 2>/dev/null
A /System alatt megjelenik az adatparticio is, tehat a vegeredmenynek nem jot ir, de a szamaidnak latszania kell:
crux:/ czo$ sudo du -h -d 1 -x 2>/dev/null
771M ./usr
0B ./.resolve
4.1M ./bin
2.0M ./sbin
56G ./Library
1.7T ./System
7.9G ./private
0B ./.vol
1.5T ./Users
77G ./Applications
70G ./opt
10K ./dev
0B ./Volumes
0B ./.nofollow
0B ./cores
3.4T .Pl. irod a Time Machine-t. Ha az automatikus backup be van kapcsolva, akkor orankent gyart snapshotot a geped, amit ha bedugod a TM disket, akkor atmasol ra. Ha regen volt radugva a TM disk, akkor ezek a snapshotok is foglalnak helyet. Pl. ha bedugod a TM disket es tolsz 2 (igen, ketto!) backupot, akkor ezt fel fogja szabaditani. A disk utility meg tudja mondani a TM snapshotok meretet szerintem (nalam nincsenek TM snapshotok).
-
Amit nem nagyon tud besorolni, az mind System Data lesz. De mivel ez egy szamitogep, keress valamit, amivel egyszeruen lathatod, hogy hol van sok cucc (en pl. ezt vettem meg, amikor kb 15 eve leakcioztak 1.99-re: https://daisydiskapp.com/ ) es az alapjan ki tudod talalni, hogy mit kellene torolni.
Nalam ez pl. igy nez ki:
-
Megvan, köszi. Hibát nem ír a gépre.
Van pár összeomlási dolog: MessengerHelper, Isd meg SetStoreUpdate.
De egyik sem mai.Egy naplózási jelentés van ami ma este történt, kb. azon a környéken amikor meghülyült a monitor. launchd.log
@vadkörte: Bocs, macOS update....
Eddig csak a telefonom volt Apple...ott iOS.
-
-
Az mar a wireless modell, a wireless, az most is kb annyi (47 990, de csak a numerikus mentes, mert a numerikusbol nincs mar TouchID mentes verzio). Az utolso wired verzio 17900 forintba kerult: https://web.archive.org/web/20170529175105/http://www.istyle.eu/hu/apple-keyboard-with-numeric-keypad-hu.html
-
-
vadkörte
addikt
Tegnap este "unalmamban" pörgettem a böngészőt és valamelyik iPhone-os topikban olvastam, hogy kint van a 18.4. Megnéztem van-e macOS-hez és ha van, mekkora. Este 10 felé nem akartam elindítani egy 6+GB-os letöltést
. Mivel egy sebtapsz gyűjteménynél kicsit komplexebb a csomag, várok vele. Az iOS 18.4 is 3+GB. Nem hiányzik, hogy elbazilikázzon valamit, úgyhogy kivárok azzal is.
#44506 cigam
A Mac-en is meg az iPhone-on is engedélyeztem az automatikus update-et, de eddig egyik sem végezte el magától. (a Mac 2023-as, az iPhone 2024-es) -
-
Kábelen volt rákötve. Ezért találtam érdekesnek.
Az egér bluetooth-al kapcsolódott...ott annyi furcsaság volt, hogy kezdetben fordítva működött a görgő az egéren. De pár perc után észhez tért.Mivel kb. két órája próbálgatom csak a gépet...így talán érthető hogy nem értek hozzá mit mennyire részletezzek. A telóm iPhone évek óta...de ez teljesen más kávéház.
@consono: nekem nem kérdezett semmit.
-
oszy
veterán
Elég randa!
2000 Ft-tal többért vettem akciósan az Orico dokkolót. Egész jó cucc. Egyedül a monitort nem csatlakoztattam, mert akkor homályosabb lesz a kép.
-
Vasti74
senior tag
Nem azt írtam, hogy a munkaadó elvárja tőle az Office saját zsebből vásárlását, a munkájához ;-) Hanem azt, hogy talán MS Office-t tanult a suliban és azt használ a munkahelyén, ezért az otthoni gépén rohadtul nem akar LibreOffice-al szórakozni.
Igen, mindent kifizetek a boltban: de ha már hülye hasonlatokat hozunk, ha ott van egymás mellett a 399 forintos és az 1499 forintos alma a polcon, mostantól feltételezzem, hogy az olcsó az lopott? Vagy pl. most rendeltem a neten egy olaj spay-t, volt €4-ért, és rá nagyon hasonlító €45-ért is. Most akkor laikusként feltételezzem, hogy az olcsó lopott, és ne vegyem meg?! A francba, megvettem ;-)
Illegális programot én sem használtam kb. soha, már csak azért sem, mert linuxot használok lassan 30 éve ;-) Újabban kell Windows-t használnom néha meg MS Office-t, de mivel brand gépeim vannak, a Windows Pro licenc adott, az Office-t meg adja a melóhely.
(...a működő kulcs keresése a neten meg nyilván sokkal legálisabb és szebb megoldás, mint vásárolni egyet egy talán lehet hogy Németországban illegálisan, de mindenhol reklámozva és évek óta ilyeneket forgalmazó webáruházban megvenni)
-
Vasti74
senior tag
- Én feltételezem (még mindig) , hogy legális terméket veszek! Mint ahogy az a pár 10.000 többi vásárló is felételezte, aki már vásárolt ilyen helyeken. És mivel nem hogy nem titkoltan, hanem erősen reklámozottan árulnak így ilyeneket ennyiért, és még "nem kapcsolták le" őket, duplán felételezhetem, hogy legális a termék.
- Szerintem a lopott autós üzletet azért ne hasonlítsuk a "ki tudja honnan van a licenc" üzlethez...
- Az "ofiszpótlók" nem helyettesítik a MS Office-t, főleg, ha valaki munkára használja (azt tanulta, a munkahelyen is azt használja, stb.)
- Miért vennék meg valamit évi 20.000 forintért, ha megvehetem örökre 1000 forintért?Ennyi, részemről a téma lezárva: mindenki azt vesz és annyiért, amit és amennyiért akar ;-)
ui: lehet, hogy a Fujitsu és Lenovo gépem is lopott?! Használtan vettem, és olcsón... ;-)
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- lezso6: Miért is jó, ha dohányzol?! Megéri rászokni!
- iPhone topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Hálózati / IP kamera
- EAFC 26
- Elemlámpa, zseblámpa
- Akciókamerák
- Futás, futópályák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Ryzen PC 9800X3D - RTX 5070 TI - B850 TUF - 32GB DDR5 - 1 TB M.2 SSD - 360 AIO/Garanciás-Beszámítás
- Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Gamer PC-Számíógép! Csere-Beszámítás! I7 13700F / RTX 4070Ti Super 16GB OC / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- i5 10500/ RTX 2060/ 32GB DDR4 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- Samsung Galaxy S22+ 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3316
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest