Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kókuszdió
nagyúr
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Sok esetben ez valóban így van ,én munkára kötelezően az Inteles iMac-et használom.
M1 pont tökéletes egy iPad-ba ,asztali munkára meg inkább nem ,mert volt nem 1x rá alkalom ,hogy cserben hagyott.Hiba üzenetet (fagyást) is sokszor tapasztaltam már M1-en míg az Inteles gépen 1x sem.
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Miert olyan nehez leirni pontosan, vagy berakni egy screenshotot az aboutrol. Kivancsi vagyok, hogy melyik build ez, illetve, hogy mi ez a codec, mert ennek mar nativ, ARM appnak kellene lennie, viszont a mert eredmeny Intel emulaciora utal.
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Oke, tehat meg 1x. Mivel merted?

- Premiere Pro?
- Premiere Rush?
- Premiere Elements 2022? -
CharlieDrop
veterán
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Nem tudom, de a 8GB VGA szerintem belesegít...
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Direkt nem irtad le, hogy milyen verziot hasznaltal?
Mert az magyarazhatja... -
kazsmerlaca
senior tag
Sziasztok!
Adott ez a két gép:
- MacStudio M1 Max 32GB RAM
- Intel 11gen i5, 32GB RAM, 8GB VGACsináltam egy adobe premiere (legális) 30 másodperces videó 5 sávos kimentést.
mac: 105 másodperc
intel: 70 másodpercEnnyire gyenge lenne egy M1 Max proci az Intelhez képest?
-
válasz
nylontacsko
üzenetére
Tolsz egy kepet a Disk Utilityrol is, hogy az mit jelez? Elkepzelheto, hogy az a hely nem vlaoban szabad, hanem az elrontott "purgeable" teruletuk aldozata lettel. A Finder es a System Profilerben jelzett szabad hely, az a tenylegesen, valoban szabad es a torolheto tartalom egyuttes meretet jelenti, mig a Disk Utility feltunteti zarojelben azt is, hogy a kijelzett szabad helybol, menyi az, amit torlessel/takaritassal tud "szerezni".
-
modd3r
őstag
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Szia!
Hogyan tudtad hozzáadni a Kikapcsolást? Én nem találom sehol, és hozzáadni sem tudom.
Köszi! -
válasz
nylontacsko
üzenetére
Hogyan vagy particionalva? Azok "gyariak"? Mi a boot deviceod? A kulsok micsodak, azokat umountolva is ezt irja?
-
nylontacsko
senior tag
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Nekem gyanús, hogy "Visszaállítás" lesz a vége,
hiszen látszik is, hogy a hely adott.
Az csak külön érdekesség, hogy a gép nincs fél éves
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
nylontacsko
üzenetére
Nálam simán végigment a frissítés, pedig kevesebb helyem van.
-
szakallasgy1
tag
Sziasztok!
Van egy működőképes matuzsálem korú iMac9,1-es 20 inch display; EMC 2266; model Number 2266 Gépem:
( Intel Core 2 Duo (E8135) ("Penryn")Processor Speed2.66 GHz)Kérdéseim:
1- milyen processzorral tudom felturbózni a gépet? AMit még az alaplapba gond nélkül be lehet rakni...
2- a gép frissen pasztázva (gpu/cpu), portalanítva, de a heatskin vagy Northbridge dióda és Northbridge heatskin 70-80 Celsius fok környékén van. Ez normális? A ventilátorok nem pörögnek fel. A cpu értékei jók. Mi lehet az oka ennek?
3- Mekkora beépítő keret kell az optikai meghajtó helyére? Hány mm?
4- Ha a hdd helyére tenném be az SSD-t, hogyan tudnám kiküszöbölni a ventilátorok felpörgését, ha ssd-t tennék a helyére? Mert tudtommal ebben hőmérsékleti szenzor van és a SSD- nem tartalmazza azt a csatlakozót, ami az 1 tb-s hdd-ben benne van.
5- Ha az optikai meghajtó helyére teszem az ssd-t, akkor a hdd ilyenkor be sem kapcsol? A vagy az ugyanúgy pörög mintha használnám?
6-Ennek a szériának milyen típushibája van? Összefügghet a melegedéssel?
7-van egy ehhez a géphez kapott billentyűzetem, de a jobb oldalt a cmd-billentyű gomb hiányzik róla. Tud ennek a pótlásában valaki segíteni, hogy honnan kitől és hogyan lehetne beszerezni?Válaszokat előre köszönöm
-
Ear001
addikt
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Miért lenne az? Egy ideig volt két monitor, hibátlanul működött, de aztán áttértem 34"-ra ez így még jobb. A háttértárnál meg nem is tudom, hány generáció óta van a nagy anyagok meg a Time Machine számára állandóan rádugva a gépre, igaz, egy ideje ilyen MacMini méretű USB-hub külső merevlemez meghajtó egybe cuccot használok, mert ez egyszerűbb.
-
Ear001
addikt
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Nem.
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Megvan a megoldás:
Rendszerbeállítások/Billentyűparancsok/Kikapcsolás F5-re.
Ennyi. Nem kell nyomkodni az ALT-ot
-
rjg
őstag
válasz
Ear001
üzenetére
Anno ment is a beszeljukmac-en a virtuális farokméregetés egy külön topikban, hogy kinek mekkora az uptime-ja.
Általában több havi volt mindenkinek. Én 2006-ban tértem mac, szerintem azóta a frissítéseken kívül átlagban két-három havonta ha újraindítottam az aktuális gépet, mindig sleep-ben voltak használaton kívül. -
Ear001
addikt
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Alvó módot nem szereti? Megint tanultunk valamit, nem is értem miért van nálam meg a környezetemben 2-3 hónapos uptime.
-
cigam
titán
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Miért gond ha vár egy percet?
Amúgy meg kattintás előtt nyomd le az Option gombot, és nem kérdez semmit, csak kikapcsol. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Minek akarod kikapcsolgatni???
-
kazsmerlaca
senior tag
Sziasztok!
Bal fent van az menü.
Itt megtalálható a Kikapcsolás... menüpont.
Alá olyat szeretnék, hogy Kikapcsolás
Tehát, hogy ne kérdezze meg, hogy biztos benne? -
Kókuszdió
nagyúr
“Nyilvan, ha CPU-t cserelsz, arra figyelj, hogy a hutes jo legyen. Tehat, ne tegyel bele olyan CPU-t, aminek nagyobb a hokerete, mint amire a hutesed van.”
Pontosan erre gondoltam én is ,ezért is esett a választás a sima i7 6700- ra mert az csak 65W ,úgy mint a jelenleg benne lévő i5 6500.
Eredetileg EZ a konfiguráció i7-es változata i7 6700k volt ami 92W fogyasztás - lehet ott már picit combosabb volt a hűtés ,vagy ugyanaz… -
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Szerintem, ha nem szeded szet (tehat nem bontod meg a hutendo elem kapcsolatat a hutofelulettel), semmi baja nincs a pasztanak. Akkor van baj, ha eltomodnek a legutak. En semmilyen gepemen nem veszek eszre valtozast, pedig napi hajtasban van (10.13-ra buildelek vele) egy 2008-as MBP is (T9500). Kb ugyonugy, ugyonakkor szokik 104 fokra a CPU, ahogyan anno tette, es kb pont ugyonugy huti is magat (tehat 85-90 fokig a hutes sem kapcsol be es 100 foknal lesz csak hangos, es 103 foknal lesz nagyon hangos). Lekapcsolni sem kapcsol le tulmelegedes miatt. A hutoborda nem poros, azt szoktam takaritani. Ha a paszta megszarad (marpedig meg kell neki, ez dokumentalt feature
), akkor is ottmarad es vezeti a hot. Az a lenyeg, hogy ne levego legyen ott, hanem ki legyen toltve minden res.Nyilvan, ha CPU-t cserelsz, arra figyelj, hogy a hutes jo legyen. Tehat, ne tegyel bele olyan CPU-t, aminek nagyobb a hokerete, mint amire a hutesed van.
-
Kókuszdió
nagyúr
Kijelző levétele és visszarakása az első nagy parám ,hogy ugyanolyan szép maradjon mint a gyári állapot.
Minden mást biztosan megoldok ahogyan elnézem a külföldi videókat.
Nem sokat volt használva a gép ,nagyon szép állapotban van és meglepően gyors még mindig.Hozzávaló kijelző ragasztó anyagot hol lehet beszerezni?
-
Kókuszdió
nagyúr
Skacok ,
Házilag cpu bővítés egy iMac 27 gépezetben tabu téma ,vagy volt már rá precedens itt a topikban?
Egy 2015 végi iMac 27-ről lenne szó ami nem rég került hozzám és hihetetlenül szuperál a legfrissebb rendszerrel is.
Ez egy alap i5 model ami Intel i5 6500 cpu-t hajt ,tennék a helyére i7 6700-at egy tisztítás ,ssd bővítés és újra pasztázást követően. -
No, es milyen verziok? Milyen verzioval probalkoztal? Mert, ha ez az opcio a "Full Security"-n van, akkor akkor csak es kizarolag, akkor fogsz tudni rendszert telepiteni a gepre, ha telepites kozben van Internet es a telepitendo rendszer, az nem akarmelyik Monterey, hanem a legujabb 12.5.1, 21G83-as buildszammal. Ha korabbi Monterey verzioval probalkozol, az nem fog felmenni. Ha az opcio a "Medium"-on volt/van, akkor nem kell internet, es barmilyen verzio telepulni fog, aminek rendben van az alairasa.
Apropo alairas. Honnan szedted a telepitot? Ha nem az Appletol, akkor lehet, hogy nincs rendben az alairas. Hogyan keszitetted a telepitot? Ha nem a dokumentalt modon, akkor lehet, hogy nincs rendben az alairas.
-
bzoly
aktív tag
Tuti nem lopot.... Eddig is mi használtuk. Csak a kolléga a személyes adatok törlése helyett letörölte az OSt. Activation lockot már leszedtem, kivettük a AppleID alól.
Ezt a diagnosztikát még nem futtattam, megnézem. DNS szűrő nincs. A telepítő az Apple fórum alapján készült, terminálban.próbáltam Montereyt és Big Surt is.
Felrakom majd a teljes logot is. -
cigam
titán
A diagnosztika rendben lefut? Nem használsz pihole vagy hasonló DNS szűrőt? Esetleg tedd fel a naplót egy publikus szövegmegosztóra.
Tuti nem lopott gépek?Hogyan/mivel készült a telepítő pendrive?
-
bzoly
aktív tag
Sziasztok,
Szeretném a segítségeteket kérni. Van nálunk 2db 2018-as Mac mini. Mindkettőről törölve lett az OS. Próbáltam mindkettőt újratelepíteni, de sikertelenül.
Ha USB-ről próbálkozok és úgy indítom a gépet, akkor feljön a telepítés ikonja, de nem csinál semmit, egyből az Internet Recovery-re ugrik.
Ha Internet Recoveryvel próbálkozom, akkor mindig leáll és mindig, mindkettő ugyanott, amikor 12 perc van hátra. Bekapcsoltam a Install logot, ahol olyan üzeneteket láttam, hogy:
DHCP en6 : INIT transfer failed, kb ezzel van tele. Több internetszolgáltatón keresztül és több helyről próbálkoztam, mindig ugyan ott áll le. IP címem van, az benne van a logban. Próbáltam a routeren más DNS-t beállítani, de nem segített.
Chateltem az Apple supportal, tanácstalanok....
Van valakinek valami ötlete?Köszi, Zoli
-
trialboj
őstag
Segítség kellene, hogy lehet kimásolni egy fájl vagy alfolder pontos helyét?
Win alatt alég belekattintani és másolhatóvá válik, remélem macen is van valami okosság.Köszi
szerk: ok megvan hogy kell kimasolni, de nem lehet masik finder tabhoz bedobni? Félig már így is jó, most már inkább az egérgomb zavar

Sima finderben, másnak sem mennek az egér back és forward gombjai? Nem ugrál vissza a folderek között. A shortcut menüben sem tudom hozzáadni, mert nem küld parancsot egyik egérgomb sem

-
Kókuszdió
nagyúr
Skacok ,
A gyári magic keyboard-on kívül van más alternatíva ami ugyanaz a billentyű kiosztás mint a magyar régios mac?
Esetleg ha nincs ,marad a gyári 45k-ért.

-
general
addikt
-
hkari
őstag
Csak előfizettem az Infuse-ra. Az éves opció nem drága, és lifetime a húzós. Tetszik, mert natív Plex úgysincs még M1-re ez meg az
-
Parson
addikt
Látom magyarázni kell, mint egy kisiskolásnak:
1. Szavakat betűkből formálunk és nem számokból.
2. Ezt mások is megjegyezték, mig a helyesirási pontatlanságok másnak sem szúrnak úgy szemet, mint a betűk helyetti totál más karakterek (ezt illene érteni h miért)
3. A sima ékezetelhagyás is valóban helyesirási hiba, de hasonló a 2. ponthoz, és pont a megannyi különböző klaviatúra miatt mindenki elnézi, te mégsem ezt választottad, pedig tehetted volna, főleg h emlitve is lett.
4. Senki nem rúgdosott beléd, csak meg lett jegyezve, h illendőbb lenne közérthetőbben (igen egy hosszú ékezetes betű helyett annak rövid ékezetes/ékezetnélküli változata sokkal érthetőbb mindenki számára, mint egy számmal való helyettesités) írni.
5. Nem egy karaktert egyszer, hanem egy karaktert sorozatosan cseréltél le számra, egy elütésért senki nem szól semmit.
Tényleg nincs mit ezen tovább ragozni, nézd a pozitív oldalát, megoldottál vmit, ami máshol is hasznodra válhat, amihez az itteni noszogatás is hozzásegitett. Szívesen a többiek nevében is.
-
-
UX
tag
Megtörtént a kilépésre kényszerítés, nem kérdezi meg hogy állítsa-e vissza az ablakokat.
Egy mp4-et akar betölteni a könyvjelzőkhöz, és azt akarja válasszak egy mappát, de gyakorlatilag a finderből választhatok, mintha le akarná tölteni.
A liveleak-ról egy road rage videót...
Mikor a Mégsem gombra kattintok, akkor homokórázik hosszasan.
Most akkor úgy hagyom, hadd homokórázzon, majd holnapra hátha észhez tér. -
Mi a konkret problemad? Alt + jobbklikk a Safari ikonjan a Dock-on, majd Force Quit. Ez killeli a Safari-t. Ha elinditod ujra, megprobalja ugye visszallitani azt, ahol jart, de kozben nyugodtan old meg megint. A rendszer kiszurja, hogy ez az app, nem tudott rendesen elindulni, ezert megkerdezi, hogy allitsa-e vissza az ablakokat. Itt meg nyomd azt, hogy ne.
De egyebkent, pontosan mi tortenik a Safari-val? Mibol gondolod, hogy valami baja van? Tuti nem hibas a geped egyebkent?
-
UX
tag
válasz
tboldi
üzenetére
Köszi, mindenkinek. A tevékenységfigyelő sem oldotta meg a problémát. Próbáltam kiszűrni a Safarihoz tartozó tevékenységeket, még olyat is találtam ami nem Safarival kezdődött, például a jófogás.hu (Pedig talán egy éve nem jártam rajta.)
Az ismeretlen dolgokat viszont nem állítom le. Kár hogy itt nem lehet kiszűrni melyik folyamat, melyik szoftverhez tartozik.Amúgy észrevetted hogy ékezet nélkül írsz?
-
UX
tag
Egyébként a restart sem oldotta meg a problémát, a Safarit végleg elveszítettem.
Milyen jó hogy a restart miatt újra be kell lépkednem, a mentett csereszövegeim természetesen csak ipaden működnek, (az esetek 60 százalékában) iphonon, mac-en egyáltalán nem.
Ráadásul az ismételt bejelentkezésnél ki van pipálva az ablakok újranyitása, de kb. semmit sem ér, az íróasztalokon rendetlenség fogad, ablakok vesződnek el..Ez a Monterey 12.5.1 valami béta verzió?
-
UX
tag
válasz
TheMarci
üzenetére
A force quit tulajdonképpen ugyanaz mint amit én csináltam, csak én tudom magyarul is.
Az Activity monitor az egy fizetős app. (Milyen jó hogy minden problémára van egy fizetős app
)
Az tudna érdemben segíteni nekem, úgy gondolod? (Az angol leírását nem tudom lefordítani, mert nem lehet kijelölni)
Csak mert ha nem muszáj, akkor nem szemetelem tele a gépet applikációkkal. A fórumtársak szerint, itt sincs ez máshogy mint windowson. -
UX
tag
Van olyan módszer mac-en mint windowson a ctrl+alt+del és a feladat leállítása?
A Safari csúnyán lefagyott, és csak dockban a jobbklikkre bejövő menüvel tudtam kilépésre kényszeríteni, ami sajnos nem oldja meg a problémát. Olyan kellene ami elfelejteti vele a feladatot. -
-
-
UX
tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
A támogatás szerint újra kell telep0tenem a firefoxot, ha nem oldja meg, hozzak létre másik felhasználói fiókot. Mondom neki hogy másik platformon napokig bennmaradhatok bárhol, és hogy a Safari is kidob. Akkor ezek után próbáljam ki a safe módot, ha a probléma úgy is fennáll, telep0tsem újra a mac OS-t.
Mióta megvan a mac csak tökéletes0tgetem a rendszert, egy picit már ki van a hócipőm.
Ez a nő is idevágott nekem egy kétnapos házifeladatot.. -
UX
tag
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Persze, azt mondom én is. Ott az ingyenes letöltés nem indul el.
De mindegy mert a Library mappát seg0tett az apple támogatás megkeresni, szóval ez kipipálva.
Beraktam a fájlt a library mappába, de hozzáadni mint billentyűzet, még a szakértő seg0tségével sem tudtuk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- IZOMKOCKA - HP Z2 Mini G9 - i7 14700 - 32GB - 512GB nvme - Nvidia T1000 8GB
- GAMER PC - GTX 1080Ti - Ryzen 2600X - 48 GB DDR4 - 512 NVME SSD / 1000W
- Gamer konfig eladó (Novabench Score: 3.880)
- Lenovo Thinkcentre M70s Gen 4 i5-13500 16gb 512GB UHD Graphics 770+ajándék
- Ryzen 5 7500X3D +hűtött VRM-es B650M lap +16-32GB DDR5 RAM! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3944
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB ZALMAN i3 NEO be quiet! 700W
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Köszi!
Általában több havi volt mindenkinek. Én 2006-ban tértem mac, szerintem azóta a frissítéseken kívül átlagban két-három havonta ha újraindítottam az aktuális gépet, mindig sleep-ben voltak használaton kívül.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

TigerCat