Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
titi12
senior tag
-
Most ketto, total ellentetes vilagot probalsz tok foloslegesen osszemosni.
Szó sincs összemosásról. Arról van szó, hogy a Windows miért olyan, amilyen, és ebből az egyenletből nem vonhatod ki a felhasználási területeit. Csak ennyiről volt szó, és ezt szerintem Te is tudod. A gyártás csak egy példa volt, a hozzászólásom végén adtam még néhány példát felhasználási területekre, ahol gyakorlatilag kizárólag Windowst használnak: képalkotó diagnosztika, vonatvezérlések, logisztika, bankautomaták, stb... A Windows mindezeken a területeken helyt áll, és ezeken a felhasználási területeken KIZÁRT a csak 6-8 éves support és a breaking change-eket tartalmazó éves upgrade-ek, amik a macOS-nél megszokottak. Ezek a további területek még annyivan jobbak példának is, mint a gyártás, hogy amíg egy HMI panel kinézetre is láttatja magáról, hogy gyártásban vagy folyamatvezérlésben használják, addig egy PC OEM oprendszere nem fogja tudni, hogy éppen mondjuk képalkotó diagnosztikai rendszert fognak rá telepíteni egy kórház MRI-részlegén.
Ezen területeken a közös, hogy BIZTOSAN nem Windows Home van a gépeken, hanem Professional vagy Enterprise. Amit valóban lehetne tenni a Windows-szal, hogy a Home editionből eltávolítani pl. a 32 bites supportot, ill Apple-hez hasonlóan kényszeríteni a fejlesztőket arra, hogy a tipikusan konzumer piacra szánt sziftvereket folyamatosan adaptálják a támogatott technológiákra. Hogy ezt nem teszik meg, arra tuti jó okuk van - szerintem öngól lenne, az emberek elkezdenék használni a feltörlt Professionalt vagy Enterprise-t a hosszabb támogatás miatt (pl. én is /teljesen legális/ Professional-t használok a nem-munkagépemen is, igaz egyelőre nem ez a fő ok).A többire most tényleg nem szeretnék válaszolni, mert csak ismételném magam (már így is egyértelmű, hogy nagyon másként látjuk a dolgokat - ami nem baj - és csak fújjuk mindketten a magunkét.). Annyit még hozzátennék, hogy úgy tűnik, szerinted ha támogatott a régi API, akkor a fejlesztőket kényszeríteni kell, hogy NE azt használják. Holott a fejlesztők a Windowsnál is leginkább kényszerből használnak legacy dolgokat. A piac által diktált kényszerből, és itt jönnek képbe azok a piaci szegmensek, amelyeken a Windows ott van, a macOS viszont nincs (mert nem rúg labdába, de tényleg).
-
titi12
senior tag
-
Szabi®
veterán
Köszönöm a kiterjedt választ, akkor szerzek még egy régebbi vasat, tanulmányozni akarom a régebbi Macos-eket.
Nekem valamiért az El Capitan féle ikonok iszonyúan tetszenek, nem tudom miért. Iphone esetében is, az ios 6 ikonjai olyan szépen voltak dizájnolva. Nagyon hiányoznak azok. -
-Skylake-
addikt
-
Szabi®
veterán
De több felbontást kell támogatnia, hisz a retina sem egy konkrét resolution, hanem valamikor 4,5k.
Mi a véleményed arról, hogy régebbi Macos-t telepítenék egy 2019-es iMacre ? Mennyire működhetne az a rendszer még ? Mert ugye Windowson addig mehetek vissza, ameddig találok működőképes pl. Mozillát. Tehát akár Vistáig/Xp-ig is. -
Szabi®
veterán
"Szerencsere, az Apple egyik platformjan se tudnad ezt megtenni."
Persze . . . csak egy Mac Mininél figyelj mire dugod rá, különben kotorászhatsz a dobozban, hogy van-e szoftver ami a screenhez igazítja a rendszert, mert ezt maga a Mac Mini nem tudja megtenni . . . Ilyenkor jól jönne egy kis elavult mindenre is utility nem ?
A nagy modernizációról amikor kiderül, hogy csak délibáb . . .
-
Azt kell mondanom, minden tiszteletem mellett, hogy tényleg nem látod a fától az erdőt.
Én az iparban dolgozom, és talán az sem véletlen, hogy az iparban max a tervezők asztalán látsz Mac-eket, de pl. gyártásban sehol. Embedded rendszerek Linuxot, HMI-k, folyamatvezérlők, mérnöki rendszerek Windowst futtatnak. Ha megcsinálnak egy gyártósort, azt nem 6 évre készítik, hanem 20-25-30 évre. A gyártósorokra tanúsítványok tömege készül, és nem fogják évente upgrade-elni az oprendszert. Ugyanakkor olyan nincs, hogy egy oprendszer 8 év után nem kap biztonsági frissítést, és ha el akarsz adni egy szoftvert az iparban, akkor az rendesen kompatibilis kell legyen visszafelé is, főleg a gyártáskiszolgáló, ún. shopfloor rendszereknél. Ez többek között azt jelenti, hogy a 32 bitet támogatni KELL. Részt vettem egy ilyen shopfloor rendszer fejlesztésében, ott a szerver 64 bites modern gép volt, de a gyártósorokon lévő HMI paneleken a Windows NT-t is támogatnunk kellett, ami már tényleg igazi szopás volt. Ha el akarsz adni szoftvert, ami ilyen shopfloor hálózaton, gyártósori eszközökön fut, akkor kompromisszumokra kényszerülsz a szoftvertechnológiák megválasztásánál, és nem azért mert a Windows-programozók nem akarnak a legmodernebb technológiákkal dolgozni, hanem többféle okból, amik között olyanok vannak, hogy az adott technológiára még nincs meg a megfelelő ipari tanúsítvány, vagy mert éppen 32 bitesek, netán Windows NT-sek a kliensek. Ez fordított irányban is igaz, ha valaki súlyos eurómilliókért vagy tízmilliókért bevásárol egy shopfloor szoftverből, akkor azt nem 6 évre veszi, és ha 10 év múlva egy karbantartási leáláskor frissítik a gépeket vagy akár csak az oprendszereket, azon futnia kell a shopfloor rendszernek. Ennek a helyzetnek könnyű kisakkozni a következményeit az oprendszerre nézve. Egy-egy ilyen rendszer vagy akár egy kisebb mérnüki rendszer is már évtizedek óra fejlesztés alatt áll, több tízmillió nettó legacy kódsorról beszélünk, a fejlesztő cégeket sem lehet azzal szopatni, hogy évente újraírják akr 10 százalékát is, mert az oprendszer készítője éppen jókedvében megváltoztatta az API-t visszafelé nem kompatibilis módon...
Én értem, hogy az Apple jól elvan az otthoni konzumer gépek piacán meg azon a pár megmaradt professzionális területén, ahol ezek a követelmények nem állnak fenn, de az sem véletlen, hogy a mac-ek egy igen kis szegmensét képviselik a desktop gépeknek. A Windows felhasználási célcsoportjai sokkal szerteágazóbbak (a gyártás csak egyetlen példa volt, de beszélhetünk folyamatvezérlésről is másik példaként, pl. ha érdekel látogass el a budapesti hulladékégetőbe, ami egykor Európa egyik legmodernebbje volt, és kérdezd meg a vezérlőteremben, hogy milyen oprendszert használnak... igen, én tudom a választ, és szerintem Te is... vagy az egészségügyről, nézd meg a nagy diagnosztikai képalkotó gépeket és rendszereket, mind-minr Windowst futtatnak, szerinted egy 15 teslás MMR készüléket 6 évre vesz meg egy kórház? Vagy vonatrendszerekről, logisztikáról, energetikai elosztórendszerekről, stb. kismillió példát tudok még mondani ahol a Mac-ek labdába sem rúgnak), és nem véletlenül szopatják magukat a Microsoftnál a visszafelé kompatibilitással meg a hosszú életciklusokkal (amelyek a nagy ipari és közületi ügyfelek számára még hosszabbak). -
Szabi®
veterán
"i Swift verziokrol, akkor nem fog lefordulni a kodod. De ugyonez igaz az opensource cuccokra is"
Ez így van de akkor azt is írd le, hogy a másik oldalon a fejlesztői tér sokkal tágabb, hogy a processzoroknak az utasításkészlete bőséges, hogy a fejlesztői készletek olcsóbbak, akár free-k, 64-32bit simán lekezeli bármelyik 2025-ös proci, programszinten is jelen van a 32bit, és ez épp hogy nem gátat hoz létre, hanem szabadságot
Instabilabb a másik oldal ? lehet, ha van hardver a kernel elviszi, a vsszamenő támogatottság meg közel 20 év is lehet programok esetében. 2002-es indeo codec packot még felrakod a legfrissebb windows buildre, miért baj ez ? Nincs minden agyonkorlátozva. Sztem a két rendszer vastagon csak tanulhatna egymástól, a windows az animácios grafikus felületeket, a macos pedig a nyíltsáogot, visszafelé hardvertámogatást, programbackup támogatás stb.
-
Szabi®
veterán
Figyelj, te erőltetted ezt a "miért ilyen öreg a directx, miért nincs lecserélve" kifejettem most meg nem tetszik. Egyszer úgy csinálsz, mintha nagyon értenéd mi történik windowson, aztén meg jössz azzal mit miért nem kukáznak. És nem tudom eléggé kiemelni, hogy a világ legnagyobb volumenű filmjét/játékát csinálják azon az apin, amit kukázni akarsz.
Azért mert az apple évente kiad egy macos-t ennek miért kéne trendnek lennie amott?
Mit használjanak dx12 helyett ? egy dx 13-at ami 12.c nek felel meg ?
Régi a directx ? A microsoft visual c++ nem régi ? , a netframework nem régi ?
Nem nagyon vagy képbe a másik oldallal, meg annak felhasználói bázisával.
Uccsó kérdés, min fejlesszék a Gta6-ot a Burj Khalifa árának összegéből ? metal api-n ?
Lezártam a windows offt-itt, javaslom a windows topik felkeresését, és minden elborzasztó kérdésedre választ kapsz
-
Szabi®
veterán
A windowsnak nem is kell ettől elszakadnia, egy burokban vagy, az apple burkában. Azt hiszed tévesen hogy amit csinál az apple üzleti/fejlesztői szinten azt kellene követnie egy sokkal nagyobb piacnak, miközben a sokkal nagyobb piacra fejlesztenek a legnagyobb stúdiók.
Nem az apple diktálja a fejlesztői piac trendjét
A legnagyobb stúdiók pont az apple átgondolatlan működése miatt csinálták eddig úgy, hogy csak évekkel később fejlesztettek a rendszerre. Ezt valamiért nem emlegeted, mint érvet. Pedig kellene . . .
A legnagyobb film/játékstúdiók pontosan azért hegesztenek a windows rendszerén, mert nem változik értelmetlenül, és pontosan utóbbi ok miatt kerülnek a portékák legkésőbb Mac-re . . .
Nem az apple diktál az oprendszer harcban, hanem a windows.
-
Azt hiszem, régen nézted már a Github Copilotot.
A VS-ban is az van integrálva, és amit írsz, az fél évvel ezelőtt még igaz lehetett, de félelmetesen gyorsan fejlődik, szerintem nagy hibát követsz el - emlékezz majd erre - ha lenézed. Hallucinációk... korábban valóban voltak bőven. De én az elmúlt egy hónapban folyamatosan a Github Copilot enterprise verziójával dolgoztam (a konkrét LLM modellt egyébként ki lehet választani benne)m, és egyszerűen egyetlenegyet sem hallucinált már. Vannak még f.sságok benne, olyan is, amit példaként hoztál fel, de egyre kevesebb. Egy viszont biztos: a segítségével kb 10-szeresére lehet növelni a tempót. Félelmetes, hidd el. Tényleg érdemes figyelned rá. Hogy miért említettem ezt most meg, az azt hiszem nyilvánvaló: kb tökmindegy, hogy milyen legacy API-t kell még támogatni, mert ezt simán és gond nélkül megoldja egy mai copilot, vége a szívásnak. Innen már nem menthető a felhasználók szivatása azzal a felütéssel, hogy a programozók szívnak, ezért sok pénzbe kerül a viszafelé kompatibilitás. SZERINTEM. -
Szabi®
veterán
A windowson a hosszúéletű directx a fejlesztőknek egy fejlesztői mekka volt.
Miért kellene valamit évente kukázni, ha globálisan az összes stúdió arra van berendezkedve ?
A grafikusok a világon arra tudnak a legkönnyebben hegeszteni.
Tökéletesen kezeli egy régi directx 10 is a global illuminationt, a parralaxot, fejlett shader támogatás . . . Mi ezzel a baj ? Hogy nem lehet elmondani hogy tavalyi technika ? Ugyan már . . .Olyasmit pusztítanál el öncélúan, ami bevált, működik, és globálisan is a fejlesztők kedvelt apija.
-
"Egy egyetemista szivesen hasznal pl Xcodeot es probalkozik a nagy penzt hozo app megalkotasara..."
Egy egyetemista ma már szívesebben használ AI-t a programozáshoz... az XCode-ban van már integrált AI?
Én nemrég írtam meg egy szervizt VS-ban teljes egészében Pythonban - úgy, hogy életemben nem írtam le egy sor Python kódot sem még, és ez most sem változott. Ja, persze review-ztam a kódot, mert annyira azért értek hozzá 35 évnyi szoftverfejlesztés után, de nem én _írtam_ meg... Dockerfile-t meg supervisord.conf-ot írtam már eleget, de ez most nem kellett megírnom. Ja, és Terraform-ot is írtam eleget, de most az egész deployolásához AWS EKS-re a Terraform-kódot sem én írtam, hanem az AI. Félelmetesen jók már az IDE-kbe beépített LLM-kiterjesztések, főleg Agent-módban, és akárhogy van ellenérzésem, az AI hype ellen ennyi idő alatt egy ilyen munka közel s távol eddig még nem készült el. Aztán Swagger UI-t tetettem az API-ra és ahhoz sem kódoltam semmit... stb. PoC volt. Demóztam már a fejeseknek, a szerviz brilliánsan működik, megyünk tovább a fejlesztéssel....
Az XCode - csak kíváncsiságból - hogyan áll az AI-kiegészítésekkel? Követi a világtrendet?Mert innentől fogva értelmét veszti a "Java-programozó", "C++ .programozó", vagy akár mittomén "Swift-programozó", a programozás fogalma paradigmaváltáson megy át... és valahogy olyan természetes, mintha mindig is ez lett volna a programozás módja. Komoly bajban vannak szerintem a junior programozók, és nem adok egy-két évet sem, a seniorok is abban lesznek, ha nem ülnek fel a hullámra időben. (Sajnos, mert egyébként - mondtam már? - utálom az AI-hype-ot).
-
Szabi®
veterán
"Nem ertem miert orulsz a Windows elmaradottsaganak. A DirectX 10 velunk volt 2006 ota megis hosszu-hosszu eveknek kellett eltelnie, hogy ertelmet nyerjen az, hogy Dx10 kepes volt a hardware. Itt egyertelmuen latszik, hogy ez nem jo."
A programozást ne csak akkor emlegesd amikor xcode-al kell brilírozni
Szted a készítőknek mennyivel volt könnyebb 10 éven keresztül directx 10-11-12-re programozni, mintha évente új apikkal kéne kínlódni ? Kellene nézni a másik oldalon azt is, miért volt úgy, ahogy. A játékkészítők saját bevallásuk szerint is megszültek, amikor metal apira kellett elhozni egy AAA gamet.
És ez kb így lesz most is, csak a szilikon esetében. -
Bevallom, nagyon valószínű, hogy nekem a jelenlegi M2Pro MBP-m az utolsó Mac-es gépem.
Az évente kiadott oprendszerek szemmel láthatóan egyre rpoblémásabbak, a Tahoe-re pont az eddigi panaszáradat miatt nem upgrade-eltem még. Ezzel sajnos számomra a macOS elveszíti az utolsó vonzerejét, a megbízható "P&P" jellegű működést. Napi rendszerességgel órákon át használom mindkét prendszert, és az a határozott véleményem, hogy UX-ben már nem kicsit kezdi lehagyni a Windows a macOS-t, mintha valahogy a macOS a múltban ragadt volna... és nem, engem nem hatnak meg a Liquid Glass és Tsai jellegű "fejlesztések".
A hardvereik persze nagyon jók, de ennek megfelelően nagyon drágák is. Mindegy... 16 év Apple-fanság után most nagyon kezdek kiábrándulni az Apple-ökoszisztémából és igen, konkrtan az ökoszisztémából is, mert nálam már az is kezd nyögvenyelős lenni... Csörög a telefon valahol, eddig soha nem volt itthon nálam... mostanában pedig szinte mindennapos, higy csörög a telefon, hallom... de a mac-en, ami épp előttem van, nem jön be a hívás... iszonyat idegesítő, és nem találom az okát. Aztán egy fél óra múlva meg bejön. Olyan esetlegessé vált.
Nagyon nehéz szívvel válok meg ettől a szerintem valamikor nem is olyan régen szebb napokat látott ökoszisztémától, és persze meg kell majd válnom a StudioDisplay-től is, amit szeretek... ez még 2-3 év lehet, de egyre közelebb kerülök hozzá, hogy bekövetkezzen.
Ja, és ez nem ellenérzés, egyszerűen kezdi elveszíteni számomra azt a hozzáadott értéket, ami miatt eddig már milliókat elköltöttem Apple-cuccokra.És ugyanez van iPhone-vonalon is, bug bug hátán, de erősebbnél erősebb hardver, közben a Siri még mindig nem érti a magyar neveket sem (amellett, hogy hótt buta, miközben az Androidos telefonokon már a Gemini megy magyarul is még az Android Auto alatt is... Nem az angollal van bajom, hanem hogy a szerencsétlen nem érti meg, hogy kit akarok felhívni autóból, mert szegénynek magyar a neve... ilyenek.)
-
Szabi®
veterán
Igen ez jogos csak te így viszont nem minősülsz átlagfelhasználónak. Az tálagfelhasználó nem gyárt otthon appokat ios-re. Egy egyetemista aki szövegszerkesztőt használt, meg hallgatja a kedvenc számait fülessel, nem fogja érdekelni hogy a vas alatta 12 éves.
Megy ? Igen, kész a következő prezi a géppel a következő órára ? Igen . . És ennyi.Jó ez egyébként, a legtöbb user számára nem függ a gépenlévőség ideje a frissítések ideőbeni korlátjától.
-
cigam
titán
Raadasul, az Inteles gepekre hackolhato Linux vagy Windows ha valaki perverz ennyire, de ide semmi mas nincs joforman.
Miért lenne perverzió Linux-ot tenni rá? A HW sebessége, a kijelző ugyanolyan jó marad, és Linux alatt megkapod az uptodate biztonságot, bátran böngészhetsz vele az interneten.
Szerintem a régi támogatásból kiesett gépekre igenis jó alternatíva. Természetesen bukja az ökoszisztémát(iPhone, iCloud), de ezt a régi OS-ragadt gépek is bukják. -
Szabi®
veterán
Én úgy látom az apple egy szándékos mesterséges elavulást tart fenn, pont azért, hogy a. menetrendszerűen érkező modellekre is meglegyen a vevő. A Mac piac még kicsi, windows gépekhez mérten meg főleg kicsi, ezt az apple is tudja, a biztosra alapoz, inkább a meglévő tulaj alól húzza ki előbb a vasat, mintsem ujjakt húzzon be a piacára.
Windowsnál elfelejted, hogy a Windows nincs összhangban a hardverek fejlődésével. Ők egy későbbi főverzióban hozzák be a lemaradást, ami átölel 6-10 év használatot. Viszont még mindig arra a legkönnyebb kreálni, a directx mint api már minden fejlesztő kisujjában ott van, nem kellett kínlódniuk azzal, hogy mikor vonják ki a 32bites utasításkészletet mint applenél. Egy ryzen utasításkészlete nem botlik el, ha a kód 15-20 éves, az applenél az átállás viszont fájdalmas lett, catalnia felett az inteles gépeket is érinti hogy egy rahedli app-al nem kompatibilis, amivel előtte viszont az volt. Szándékosan csinálta így az apple, nem azért, mert nem fért volna el egy olyan főverzió catalinából intelre, ami még alkalmas fttatni a 32-bites appokat, játékokat.
Aki vett 2019-ben egy inteles iMac-et az nagyon rászúrt, mivel venturával már használhatatlan lett az összes régi app. Egy 2018-as Homeworld sem fut rajta, vicces igaz ? Egy évvel az imac 2019 előtt jelent meg . ..
Van gond az apple hozzáállásával, nem is kicsi
-
Szabi®
veterán
Igen, csak egy számítógép működőképessége nem szűnik meg, ahogy már nem kap macos-t. Ez felhasználófüggő. Ahogy egy iPhone se pusztul el a tenyeredben, ha nem kapja meg az ios26-ot. A legtöbb mediakonglomerátum pont ezt emeli ki pozitívumként, hogy 12 éves Macbook is még helyt tud állni a hétköznapokban.
Egyébként senki nem kötelezi az apple-t az éventei oprendszerre. A windows 10 visszamenőleg 15 évet is telepíthető. Ilyen gátak csak applenél léteznek. Ami inkább van a felhasználó ellen, mint mellett.#46765 Aszpirin Ahogy olvastam ezt a. nem támogatott oprendszer felrakása dolgot, egy csomó bugot hoz magával, fagyást, instabilitást. Napokban is volt valaki aki ezzel kínlódott.
-
A 6-8 év teljeskörű + 2-3 év security supportról:
Ez lehet, hogy igaz az M-es gépekre (de még nem tudjuk, ugye). Az inteles gépek viszont kb azonnal elavultak a legtöbbek szemében, amint kijöttek az első M1-es gépek. Hozzáteszem, szerintem is jogosan, de az "elavult" attól még nem egyenlő az ócskavassal.
Lásd a lennebb linkelt hozzászólást, az én gépem már 6 évesen (2023 novemberében) ócskavasnak számított itt. Azóta is használom, bár a security support lejárta engem is idegesít már (Nov. 30.-án jár le a Ventura supportja, és az volt az utolsó, ami hivatalosan feltehető volt erre a gépre).
Az "ócskavas" szóhasználat akkor is zavart, meg most is. Pont a szemétdombtól szeretném megmenteni ezzel a moddolással.
Esetleg tudnád linkelni - ha még emlékszel - az általad használt 5K-s monitor drivert?
-
Szabi®
veterán
Az a disznóság hogy az apple megfossza ezeket az éventei "macos főverziókat", amiket nyugodtan adhatna egy 600-ért megvett géphez élete végéig, nem beszélve arról, hogy néha ezek a bizonyos buildek igencsak kurták voltak és érdemit alig-alig hoztak, és tessék-lássék módján arra voltak csak hivatottak hogy a gép életciklusát rövidítsék.
Ha valaki megvesz ennyiért egy régebbi Mac-et, az még évekig használhatja tartalomfogyasztásra. És nem rédekli a vendor, a passkey, semmi más, csak az hoyg böngészőből eléria fa cebookot, a tartalmait, filmet néz, még vághat is, és használja.
2013-as Macbook Air-ek vannak egyetemisták kezébe, kint is, itthon is, nem fogják eldobni mert egy kis topikban ez "már nem divat" kategória. Jobs idejében a bloomberg riportcikkében 8-10 évet adtak ezeknek. Senkit nem izagt, hogy Cook ki akarja húzni az ember alól 5-6 év után, hogy váltásra kényszerítse. -
És ennek a Dahua monitornak a panelja ugyanolyan jó, mint az iMac-é?
(Amint írtam, ez a saját gépem, anno 850 ezer forintomba került, ami mai áron már bőven 1 milla fölötti összeget jelent... Akkor a 2010-es iMac-et 80ezerért vitték el. És nyilván mindennek van egy vége, de valahogy úgy érzem, kell lennie benne még értéknek, mert iszonyat jó a képe /mindig is az volt/ - itt van most is a StudioDisplay mellett, és hát komolyan nem sok a különbség... kicsit nagyobb a StudioDisplay fényereje, oszt' kb ennyi.)... Egyébként jól jönne egy második monitor az MBP-mhez, hasonló méret és felbontás, mint a Studio Display, de még egy Studio Display-t nem veszek, mert értelemszerűen sem második kamerára, sem még két hangszóróra nincs szükségem, na és kiperkálni az árát is elég volt egyszer
). De így, hogy egymás mellett vannak, nagyon el tudnám képzelni második monitornak... -
A fusion driveos felvetesed viszont erdekes, de azt tudod, hogy a Maces fusion drive, az valojaban ketto kozonseges storage eszkoz szoftveres "hazassaga"?
Nem, ezt bevallom, nem tudtam. Pontosabba: azt a képletet tudtam, amit titi12 írt, de azt nem, hogy ez a kettő teljesen szoftveresen van összeházasítva. Köszi az infót.A többi infót köszi, nem is úgy értettem, hogy ellenfele a Studio Display-nek, hanem hogy egy értelmes "végjáték" a 27" %K-s iMac életében. És alighanem értéknövelő beavatkozás, vagy ezzel nem értesz egyet?
Amúgy ugyanazt a boardot használtad, amit a srác ajánl a listájában? (StoneTaskin SA1)
-
Szabi®
veterán
A levél megjelenik, még a promotion mappába is, egyedül a badge hiányzik, és a jobb felső sarokban lévő jelzés. Igazából el lehet lenni nélküle, csak érdekelne hogy mi lehet a gond. Már gondoltam arra is, hogy lehet a Ventura kevés és kéne frissíteni Sonomára, de annyira megszoktam ezt . . .
-
vadkörte
addikt
Talán mert a számítógép használók egy igen jelentős része nem azt szokta meg.

Agyf***t kapok a mai napig az Apple féle billentyűzet kiosztástól. Többek között ez is az oka annak, hogy ragaszkodok a Windows-os billentyűzetemhez (amit Win-es kiosztással használok)#46624 zacci
Nem gondolkodtál még el azon, hogy beszerzel egy makrópadot? Szerintem Neked egy 6-9 gombos untig elég lenne.
#46656 Angelland13...egyéb guide-ot tudnátok javasolni?
Igen!
Bekapcsolod, beállítod, használod és chill van... -
zacci
aktív tag
Mert az egy netto faxsag, hogy a @-ot es a Quit funkciot 1 gombra teszik es ket egymas melletti gombtol fugg, hogy eppen mit csinal. Felreutsz es bezartad a munkadat, amit eddig csinaltal.
Az hogy mas a mac billentyuzete, nem azt jelenti, hogy jo is. Ami jo, azt kellene atvenni, bevezetni, nem pedig eroltetni a hulyeseguket.
Nekem tenyleg mind1, hogy a kukacot vagy a quit funkciot rakjak mashova, a lenyeg h ne igy mukodjon mint ahogy most, mert mar tobbszor eloferdult, hogy bezartam valamit, holott csak kukacot akartam irni.
Nem, ez nem user error
-
zacci
aktív tag
Mar nem kell, hogy alapbol jol mukodjon, eleg ha tudom ugy modositani, hogy aztan jol mukodjon
Sajna utobbit nehezen vagy egyaltalan nem lehet megoldani 
pl. egy program tobb peldanyban futtatasa.
Van hogy tobb peldanyban hasznalnam a szamologepet. Ez persze alapbol nem megy. ezt is csak mokolassal sikerult megoldani. De haladok egy jobb rendszer fele
Azt mondod mar csak ideig-oraig fog mukodni a Wine ? De hat a Crossover is ezen alapul.

-
zacci
aktív tag
"Egyre inkabb ugy erzem, hogy neked nem a Preview komplexx funkcionalitasara lenne szukseged, hanem csak egy egyszeru valamire, ami megmutatja a vagolapot, amibol tudsz tovabbi dolgokat menteni, valahogy. Miert nem keresel erre egy kesz appot? Vagy nem letezik ilyen app? Mert akkor, valoszinuleg, ez egy olyan egyedi felhasznalas, ami eddig senkinek sem jutott az eszebe."
Mar korabban is felvetettem ezt az igenyt, de nem kaptam ra javaslatot.
Nekem rohadtul nincs szuksegem egyebkent a preview-ra. Boven eleg lenne akar egy qview (faek), de ami programokat eddig probaltam az egyik sem tudta meg azt sem amire a preview kepes. clipboard szinte egyik programnal sem mukodott. A terulet kijelolest sem lehetett sok esetben hasznalni, vagy maceras volt.
Ugy tunik nem letezik Macos-re ilyen program.Windows alatt az irfanview egy tokeletes program alap dolgokra. Atmeretezes, terulet kijeloles (alapbol mukodik), kivagas stb. es nem zaklat hulye mentesi kerdesekkel. Teszi a dolgat es kesz. En is azt teszem, tennem.
MacOS alatt viszont az nagyon jo, hogy a preview 10-20 ablakat egyszerre be tudom zarni, mig az irfanview-nal ezt egyesevel kell megtennem. Igaz ott nem kerdez, csak bezarja magat.Probaltam whisky-n keresztul megfuttatni az irfanview-t. El is indul szepen, de nem veszi at a clipboard tartalmat, csak egy feher kocka jelenik meg. Ha sikerulne valahogy ravenni a clipboard kezelesre, akkor pont ugy mukodne mint ahogy kene.
Sajnos nativ irfanview nincs macos-re, mint ahogy sok mas program sem elerheto
-
zacci
aktív tag
"Folosleges ures ablakot nem nyit, de pl. mi lenne az, amin segitene ha lenne egy ures ablak?"
Sok mindenen. pl. mukodne a paste
"Ures ablakba se tudsz pastezni, mert kene bele valami dokumentum szeru objektum. Tehat semmivel sem lennel elorebb, mint ha lenne egy ures ablaka. "
Miert ne lehetne ? Mas rendszeren barmilyen programot megnyitva mukodik a paste. Egyszeru es logikus. Ez olyan mintha nem nyitnal bongeszot, csak tolnal egy pastet.
Vagy pl. a word.Nem kell bele semmi dokumentum szeru objektum. Nyisson meg egy ures ablakot es majd a paste alapjan eldontheti, hogy mi lesz belole.
De ez a legkisebb gond. Ez meg igy kezelheto. Most majd azt akarom megoldani, hogy 1 gombnyomasra le lehessen menteni amit pasteztam
-
zacci
aktív tag
Mivel nem tudtam h a billentyuzet beallitasokat kell ezert mokolni, nyilvan ezert kerdeztem hogyan lehet ezen a probleman valahogy urra lenni. Mivel mas rendszeren ezek a dolgok alapbol mukodnek es nem okoz problemat, igy talan ertheto, h miert nem volt elsore egyertelmu h mit kellene csinalni.
Altalaban ha egy programot elinditasz, akkor meg szokott jelenni legalabb egy ures ablak.
Mint mikor megnyitsz pl. egy vlc-t vagy barmi mas programot. De nem feltetlenul problema, csak rendszeridegen. -
zacci
aktív tag
"Hogyhogy miert? A cmd+n letrehoz egy uj ojjektumot abbol, ami a vagolapon van, a cmd+v pedig megprobalja beilleszteni az aktualis ojjektumba azt, ami a vagolapon van (vagy annak a szarmazekat, ami a vagolapon van). A ketto funkcio meg csak nem is hasonlit egymasra."
Igen, kozben rajottem, hogy ez igy mukodik pont azert mert nem nyit uj ures ablakot, amibe be lehetne illeszteni.
"Azt nem probaltad, hogy engedi-e felvenni mind a ketto shotcutot? Mert akkor egy probat meger, ha feluldefinialod a New-t is a cmd+v -re, majd a pastet is a cmd+v -re. Ez mondjuk, akkor, ha nincs megnyitva benne semmi objektum, akkor teljesen egyertelmu lehet, hiszen akkor a paste nem tud aktiv lenni, csak a new, tehat tudni lehet elore, hogy mi fog tortenni. Viszont ha van a vagolapon valami, akkor nem new kellene, hanem paste... ilyenkor nem tudom, hogy mi tortenne, de talan lehet abban logika, hogy a listaban pl vagy az elso vagy az utolso keykombora fog reagalni, igy akkor ebben az esetben ha neked mindig paste kell, akkor pl azt kell elsore, vagy masodjara felvenni."
Valami ilyesmin gondolkodtam enis, de ezt itt hogyan lehet megoldani ?
probalnam felul csapni a ctrl-n-t. De valahogy azt kellene elerni, hogy megnyiljon egy uj ures ablak. Mert alapbol a ctrl-v nem mukodik ugye. ha felulcsapom a ctrl-n-t, akkor mar egyaltlana nem fog mukodni a dolog, mert nincs hova pastelni a clipboard tartalmat.
A qview pogram jo lett volna, de ott egyszeruen nem mukodik a ctrl-v. Pedig azt ha inditom, akor megjelenik a progi ures ablaka. Mintha egy ures word doksit nyitottal volna. -
zacci
aktív tag
azt akarom elerni, hogy ctrl-c es v ugyan ugy normalisan mukodjon, mint windoz alatt. sok kepnezegeto/szerkeszto programot kiprobaltam es szinte egyik sem tudja ezt a ficsort, hogy ctrl-v-re beillesszen egy kepet, de meg menubol sem ! A preview most nagyjabol jonak tunik.

Ha van elotte windoz, akkor toltsd le az irfanview progit es probald ki. Barmit raksz a clipboard-ra, azt ctrl-c-vel be tudod illeszteni. Istentelen hatekonyan lehet vele dolgozni.
Nem varom azokat a ficsoroket, amit az program tud, mar azzal is kibelkulnek, hogy ha tudja ezt a par alap dolgot. -
zacci
aktív tag
Az egy fos. Megnyitom a progit es rogton be akar tolteni valami fajlt. Mi a faxe akar allandoan filet betolteni, ha megnyitom ? Nincs ennek valami ertelmes gui-ja ?
Azt szeretnem elerni, amit mas platformon ezer eve. Megnyitok egy xaros kepnezegetot es ctrl-v es megjelenik a clipboard-rol a kep.
Talaltam egy qview nevu progit. Ko egyszeru kepnezegeto, de sajnos annyira egyszeru h keptelen ctrl-v-re behuzni a clipboard tartalmat. Nem ertem miert ilyen fos ez a rendszer, hogy ilyen alapveto funkciokat keptelenseg elvegezni vele
-
zacci
aktív tag
De a boot picsogas az a rendszerbeallitasokban kikapcsolhato. Ezert fura, hogy pont ezt nem az allapotot nem allitja vissza.
Ok, de Tehoe-t telepitettunk nalad. Ott ki tudtam kapcsolni a filevault-ot meg az elejen. Lehet beneztem valamit es atugrottam egy kezdeti beallitast, passz. Igazabol mind1, mert alig kellett valamit mokolni es minden ugy van, ahogy format elott volt, szal sikeresnek nyilvanitom az akciot
A myfind volt meg erdekes, hogy ki volt kapcsolva.
Ugy csinaltam a visszallitast, hogy a recovery menuben toroltem a diszket, majd ujratelepites es utana mentesbol vissza. Nyilvan elso boot-nal ok, hogy van tadaaaam, de miutan visszaallitottam mentesbol mindent, reboot utan elvben mar nem kene tadaaam.
Na mind1
Ami meg erdekes volt, hogy az elejen wifi-t kert, holott be volt dugva az utp.
A billentyuzet anomalia tenyleg gaz. Nem ismerte fel a magyar mac-es billentyuzetet. Windoz alatt ez a resz tokeletesen mukodik, mind1 milyen billentyut dugsz ra.
Nincs szuksegem tovabbi mentesre. Ami most van boven eleg egyelore. Akkor csak annyit kell tennem, hogy torlom a diszket a TM-bol, majd snapshot delete.thx!
-
zacci
aktív tag
Ott a pont!
A korábbi 26-os rendszerbol másoltam ki a PerformaceTest nevű progit a PassMark-tol.
Na ezt akarta frissíteni egy újabb verzióra. Meg a store jelszó ablak is picit más volt es itt mondta azt, hogy nem jo a jelszó. Letoroltem, feltettem store-bol es ott elfogadta a jelszót. Megfutattam mind2 progit a korábbi rendszerből kimenttetett es az uj verziot. Mind2 rendben működik, de nyilván az egyik egy korábbi verzió. Szépen lefut a teszt is. Persze ramentem virusirtoval es nem talált semmit. Valószínűleg a Passmark oldaláról tölthettem le valamikor.Bal oldali az uj, jobb oldali a regi:

ui.: Nem ertem random ir ékezeteket. Ez valami uj Ficsor ?
Pedig isten bizalom nem használtam ékezetet. Na tessék megint...
jaj tudom mar...ez az idiota prediktiv...
-
kazsmerlaca
senior tag
-
Noxy
veterán
Nekem pedig fél éve eszembe jutott külső eszközt kötni a gépre. Komplett saját könyvtárat (alkalmazásokat kivéve) áthelyeztem egy 500GB Netac SSD-re, ami egy Minisopuru USB C Hub-ban van.
Soha nem dobott el semmit, se az SSD-t sem az SD kártyákat, sem pedig 2.5 HDD-t, TM mentés és visszaállítás közben. Hibátlanul működik napi 10-12 órában.
Valszeg ezek után ha szűkös lesz hely, akkor majd váltok nagyobb sebességre. ( 40Gbps) -
zacci
aktív tag
En nem azt allitottam, hogy otthon a user cserelheti, hanem azt, hogy cserelheto.
Egyebkent En ugy tudom ezt az oldalt azert hoztak letre, hogy megkonnyitsek az otthoni szerelest.
Persze kell hozza minimalis szakertelem. Es nyilvan nem arrol szol, hogyan tudod a bga-t lepukkantani az alaplaprol, mert ott egyertelmuen alaplap csere az eloiras. Es mivel nincs gari matrica a csavarokon, igy az kvazi buntetlenul bonthato.
A PC-s laptopokon sincs gari matrica es siman cserelheto, bovitheto pl. a memoria gari vesztes nelkul. En siman megtettem lassan tobb mint 100 laptopon es volt hogy utana a usernel eltort a zsanernal a fos muanyag haz es a szerviz szo nelkul cserelte gariban es nem mondta, hogy nincs ra gari, mert beleraktunk egy plusz memoriat.
Ha garis problema lenne a geppel, termeszetesen visszallitanam az eredeti allapotot es ugy vinnem szervizbe es el kell hogy fogadjak. -
-
zacci
aktív tag

A cleanMyMac baxtatta, de ettol nem javult erdemben a helyzet. Kiiktattam a CleanmyMac usb vizsgalatat es most mar nem nem hoz eredmenyt az lsof, de valami meg mindig birizgalja. Az a gond, hogy igy qrva lassu a konyvtarak megnyitasa, mert ez egy 2.5"-os hdd. Valami indexel vagy mitomen. De leagabb mar tudok unmountolni. Viszont unmount utan is villog a hdd mint a meszes eger. Ez kezd fura lenni...
Mi az az mds ?
En meg arra gondolok, hogy a spotlight turkal a hdd-n, de nem talaltam olyan beallitast, amivel megakadalyozhato, hogy a kulso hdd-ket ne indexelje. -
(ex)Cat
senior tag
-
MasterMark
titán
Nem tudom, azt hittem azért írja, mert magát a böngészőt nem támogatják. De látom sok helyen írják, hogy bármi miatt is lehet.
Pluginem nincs, az ip elrejtés be van kapcsolva.
Most megpróbáltam belépni, elsőre nem létező oldalra továbbított a facebookra 2fa címén, következőnek jó volt a továbbítás leokéztam, aztán megadom a pin kódot az előzményekhez ami csak teker és sose végez.
Egy nagy szemétdomb ez az egész facebook. Emiatt nem fogom kikapcsolni az ip elrejtést...
-
vadkörte
addikt
Némi kutakodás után úgy néz ki a BalenaEtcher Elactron base...
Ezek szerint használok Electron app-ot (eddig azt sem tudta mi az az Electron)Mas nem volt amugy a listaban? Pl. a powerd jelenlete is normalis mint sleepet preventelo, ha ki van kapcsolva, hogy elaludjon amikor alszik a monitor...
úgy emlékszem a windowserver mellett a powerd a másik és ki van kapcsolva, hogy aludjon amikor alszik a monitor. Valami miatt deaktiváltam, hogy a monitort kapcsolja le, mert kikapcsolt monitorral futtattam valamit... Hmmm. Úgy néz ki megoldódott Bermuda háromszögének rejtélye?
Ha hazaértem és végeztem az app-ok beállításával, visszakapcsolom, hogy menjen aludni ha ki van kapcsolva a monitor, csinálok egy képet az alvásgátló app-okról. Feltéve ha a hiba még jelen van. -
vadkörte
addikt
...jobb fenn a menubaron ugyonugy kene tudnod hozzaadni keyboard layoutot mint a futo rendszeren...
De ott van, csak a magyart kiválasztva maradt angol, magyarra állított telepítővel is angol maradt a layout.
Jártam már vele úgy, hogy nem ismerte fel a billentyűzetet és akkor is HUB-ból ment HUB-ba, amikor közvetlenül csatlakoztattam a Mini-be felismerte rendesen. Csak most túl kómás voltam hozzá, hogy rájöjjek, inkább szopattam magam. 
#46206 Czo
Tehát a _windowserver nevű felhasználó teljesen legitim, lehet a DiplayLink virtuális VGA kártyája de akár a BetterDisplay is.
Ez eddig tiszta. Viszont mégis mi okozhatja, hogy a processz képes megakadályozni az alvást. Nem katasztrófa, ha nem megy, hát nem megy, max. továbbra is kikapcsolom a gépet altatás helyett.
Amúgy normál esetben egy monitor üzemel HDMI-ről, a DiplayLink monitorok csak akkor mennek ha olyan szerkesztési munka van amihez kell a 2. és a 3. monitor.
A telepítés után beállítani csak a macOS-t állítottam be, a többi appot csak felszórtam. Ha a DisplayLink teker, valahogy parancshoz kötöm és csak akkor engedem futni, ha valóban kell. Ha meg a BetterDisplay, akkor visszaállok HDMI/DVI-re, ott nem kell patkolni a BetterDisplay-jel.
Akármi is volt a gubanc, annyit elértem, hogy tiszta a gép és megszabadultam az illegális (PS & MSO) programoktól és tanulni is tanultam valami hasznosat.
#46207 Syl
Én kilőttem 1x. Mondjuk nem kellett volna
de legalább gyorsan újratöltötte magát a GUI -
-
cigam
titán
1 gombnyomásra nem ébred fel (a monitor?) 1 perc után sem. Érdekesség: Az F8(play) gomb hatására 2-3 mp alatt volt kép. Persze lehet, az előző "dob szóló" hatására már indult, és csak véletlen egybeesés. Majd holnap kipróbálom.
Létezik, hogy a Bill. vagy a gép, nem minden gombra reagál egyformán az ébresztés szempontjából? -
Friczy
senior tag
Érdekes dolog ez az ébredés, Mini M4Pro gépem van, két egyforma Dell kijelzővel, az egyik kijelző közvetlen a Mini HDMI portján van, a másik pedig egy Caldigit TB4 dock DisplayPortján keresztül bekötve. Csak altatni szoktam a gépet, login többnyire nincs, mert a Watch oldja fel. A két monitor legalább három-négy másodperc különbséggel ébred fel, a dokkolón és DisplayPorton keresztül bekötött monitor a gyorsabb.
-
cigam
titán
Simán lehet, főleg ha két monitor is dumál hozzá.
Ha menüből utasítom, hogy aludjon el, és megvárom míg a monitor is jelzi az alvó módot, 10-12mp míg visszajön a kép.
De amikor este elalszik, reggel ébreszteném, ez jóval tovább tart, több nekifutásra sikerül csak. Majd holnap lemérem. -
cigam
titán
Közvetlen a Mini-be van dugva HDMI-, a másik egy USB-C - HDMI adapteren keresztül.
Gyakran tapasztalok olyat is, hogy megjelenik a login képernyő, majd pár pillanat múlva megint elsötétül a kép, a monitor keresi a bemenetére kötött jelet, majd visszajön a kép, vagy a Desktoppal, vagy a login képernyővel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- sziku69: Szólánc.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- ÚJ Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és újszerű 15-16 Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! ASRockB450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD STRIX RTX 2070 SUPER 8GB GameMax Aero Mini 700W
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
)
A grafikusok a világon arra tudnak a legkönnyebben hegeszteni.

), de akkor mi helyes út?

TigerCat