-
LOGOUT.hu
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
A nyomtató driver az a hivatalos - univerzális (ilyet használok linux alatt is) , települ gond nélkül, de nem nyomtat.
10.11-ig lehet nyomtató és szkenner drivert letölteni, onnantól csak Easy Wireless Setup van... Azzal meg nem sokra megyek.
Ciki, mert amúgy tetszik a gép (nem túl nagy 4k-s kijelzőt akartam az asztalomra, és ez lett belőle ;-) , de így 50 felé nem nagyon van kedvem egy új operációs rendszerrel szórakozni :-(
-
Czo
addikt
válasz
Vasti74 #38296 üzenetére
Hol talaltad ezt a drivert? Biztos, hogy az egy megbizhato, valodi valami es nem valami haszontalan vagy valami atveros cucc? A driver leirasa emlit pl scannelest? Tuti, hogy 12.x-hez van es nem csak rahazudta valaki, hogy 12.x-hez van? Nem irtak el es 10.12 akart lenni?
Ugyonazok a lehetosegeid vannak, mint mas platformon, akar Windows, akar Linux. Kell a rendszerhez keszult driver.
Pont a 10.15 az, ami eleg sok regi dolgot kihajitott a nyomtatokezelesbol. Egy "normalis" nyomtato, amely beszel szeleskorben elterjedt nyomtatonyelveket (PCL, PostScript, stb.), azok ma is mukodnek (nekem itt egy 2003-as gyartasu szines lezerem van, de hasznalhatsz 2000 elot keszult megfelelo mono lezert is).
-
Vasti74
senior tag
Ez csak USB-s nyomtató, és igen, hivatalosan 10.14 a legújabb rendszer, amihez le lehet tölteni driver-t. Letöltöttem, de nem települ.
Találtam univerzális Samsung nyomtatómeghajtót, ami jó a 12.x rendszerhez, az települ, de nem nyomtat.
Nem használtam még almás gépet, milyen lehetőségeim maradtak? -
Czo
addikt
válasz
Vasti74 #38294 üzenetére
Ez egy AirPrint kepes nyomtato, elvileg semmi nem kell hozza. Pontosan mit raktal fel? Honnan toltotted le? Siman latnia kellene a gepnek mindenfele varazslat nelkul a halozaton csucsulo nyomtatot. Errol van szo egyebkent? Marmint sima SCX-3400? Mert itt mar mondjuk fel sincs sorolva semmi, ami 10.15-os verzio vagy ujabb.
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Vettem iMac-et macOS 12.6.2 rendszerrel, és van egy Samsung SCX-3400 nyomtatóm. Egy órája szenvedek vele, de valahogy nem szeretik egymást :-(
Nyomtatót tudok telepíteni valami neten talált univerzális Samsung nyomtatóillesztővel, de nem nyomtat, szkennert meg nem is tudok telepíteni.
Szerintetek van rá esély, vagy felejtsem el?
Ezen múlik, hogy marad-e az iMac: ha ennyire problémás, akkor már el is ment a kedvem tőle... ;-) Nem fogok új nyomtatót venni: ez egy régi gép, és nem működik vele, viszont bármelyik Linux, és Win10 alatt is működik?! Vicces...
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz
Core2duo6600 #38292 üzenetére
Nem igazan ertem a kerdesed
Belehuzod? Mi tortenik, ha letoltod az Appletol az El Capitan telepito dmgt, felcsatolod, majd elinditod benne a pkg-t?
-
Core2duo6600
veterán
Hogy lehet elérni, hogy az applications közé bemenjen az instal el capitan app ?
Minden leírás YT video ez egy ténynek veszi, sőt, az egyik videoban a szemünk láttára tette be.
Nekem mind azt írja, hogy nem kompatibilis ezzel a géppel, ami mint tudjuk csak az apple által nem, de egyébként képes futtatni a Mac Pro 2.1 az el capitant.
Tehát a kérdésem, hogy hogyan tudom elérni, hogy az applcation közé bekerüljön a telepítő app. -
Czo
addikt
válasz
Core2duo6600 #38289 üzenetére
Ha egy szoftvernek frisebb verzio kell, akkor az okkal szokott lenni. Ha elinditod a binarist, ilyenkor ezek fel soktak rogton robbanni, hogy valami rendszerlib hianyzik, vagy regebbi verzios, mint amire szukseguk volna.
A Lion fizetos update volt, mit toltottel le, aminek szerinted fel kellett volna mennie? 10.9 (2013) ota ingyenesek az OS verziofrissitesek.
-
kkp900
senior tag
Sziasztok! Lenne egy olyan dolog,hogy nem régen újra telepítettem gépemet teljesen. Akkor a Transmission néha 90M-el is töltött de 70-80 M meg volt mindig örültem is neki nagyon mivel felgyorsult az átlag 60 hoz képest. Na most új Routert kaptam a Telekomtól Sagecomm 5670-est. Kébelel csatlakozok ugyan úgy a netre ugyan azzal a kábelel is amivel eddig. A legyorsabb UTP Cat 8-ast vettem . Mostnézetem meg is van a 920Mbit/ 800 Mbit. De még is azóta lassabb lett a Transmission le fel töltésem. 45-50M a 70 80-an helyett. Mit kell esetleg és hogyan beállítani? Gondoloma Routernek ehhez nincsen köze mkivel jön a 920/800 stabilan.Akkor a Transmissionba mit kell ,és hogyan beállítani ,hogy kihasználja a maximálois sebességet, és a maximális szálakon. Előre is köszönöm a segítséget. Vagy ki mit ajánl a Trans helyett ami ugyan ilyen stabil és az N..e elfogadja.
qBittorrent | Vuze | rTorrent | KTorrent | Deluge | Transmission
Ezek közül melyik jobb mint a Trans esetleg? Amúgy én maximálisan meg voltam elégedve csak ezt a sebesség dolgot kellene rendbe rakni szerintem .
Előre is köszönöm a segítséget. -
Core2duo6600
veterán
Snow leopard van most rajta, megtaláltam egy a kollegám lemezéről készült iso-t, kiírás után simán felment.
Bár pajszerrel kellet kinyitni a drive ot, vagy 10 éve nem lehetett nyitva.
Lionra nem csinálta meg az update-t, pedig azt hivatalosan támogatnia kellene, ennek nem tudom az okát, pedig az apple től szedtem le a dmg ét.
Windows alatt, mert a mac en, semmit nem hoz be a böngésző, régi verzió nem csoda.Lehet nagy marhaságot kérdezek, de rá lehet valahogy venni a programokat, amiknek frissebb kell, hogy edlinduljon pl az el capitanon, ha sikerül felvarázsolni ?
Azt nem várom el semmitől, hogy a snow leopardon menjen.
Se app store se semmi nem megy. -
Czo
addikt
válasz
CharlieDrop #38283 üzenetére
Van Palm Pre is, de az nem akart bekapcsolni. Majd hagyok neki tobb idot a tolton.
-
Czo
addikt
válasz
Core2duo6600 #38285 üzenetére
OSX-bol El Capitanig tudsz elmenni, Sierra es felette kell az SSE4.1, azaz Penryn. Az El Capitanhoz uj bootloaderre van szukseged, mert ebben meg 32 bites EFI van. A "Tiamo" nevu user gyartott anno moddolt boot.efi-t, amivel a 32 bites EFI be tud tolteni 64 bites kernelt. Ezzel raktam anno 32 bites EFI-s gepre 10.8-at.
Ha volt rajta valaha 10.6, es frissitettek az firmwaret, akkor van benne CSM mod, azaz a PC-rol ismert "legacy" bootolas. Igy. ha beraksz egy optikai lemezt, arrol biztos, hogy fogsz tudni Windowst vagy Linuxot telepiteni. Arra nem emlekszem, hogy USB-s bootnal van-e CSM, de mintha a regi firmwareknel csak optikainal vagy belso hdd-nel lenne CSM. Ki kell probalni.
-
Core2duo6600
veterán
Megugrottam a videokártya flashelést, így már van pre boot kép.
Ha érdekel valakit, akkor belinkelem, hogy mi alapján csináltam.
Egy radeon hd 5770 ill utána találtam egy hd 7850 est, azt is megcsináltam az erősebb karesz több rammal.A kérdésem, hogy melyik verziójú mac os megy el max a mac pro 2.1 esen, nem az érdekel, hogy az apple mit mond, hanem az, hogy melyiket képes még a gép futtatni ?
Ebben gyárilag 4 hdd nek (SSDnek) van hely.
Van-e a lapon még plusz sata csatlakozó ?ha igen hol ?
Képes-e műkődni az nvme sdd kkel ? pcie kártyán ?
Hogyan lehet rá linuxot telepíteni ? akár xpenology-t is ill openmediawaultot ?
A win 10 gondolom nem akadály, mondjuk ramot még szerezni kellene bele, nem lesz egyszerű...Mennyit lehet max beletenni ? -
Vasti74
senior tag
válasz
CharlieDrop #38283 üzenetére
Ja, ha a _szubjektív_ véleményed szerint _minden_ linux alapú képződmény egy kalap alá vehető, az más :-) :-) :-)
-
Czo
addikt
válasz
CharlieDrop #38280 üzenetére
Amikor valaki leirja, hogy webOS, eloszor mindig ezek jutnak eszembe, aztan kapcsolok, hogy, jaaa, a TV.
[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
senior tag
válasz
CharlieDrop #38280 üzenetére
Hát ez azért durva félreértés - tévedés :-)
Inkább úgy mondanám, hogy az Android egy a hihetetlenül sok linux alapú rendszer közül!
Nekem pl. már sokfajta linux változattal és linux alapú vacakkal volt dogom, de Androiddal csak a telefonomon és a táblagépemen találkoztam... ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CharlieDrop #38278 üzenetére
Ebben a történetben nem is volt Android! ;-)
LG: WebOS
Zenelejátszó: linuxVan itthon egy droidos okos tévé a nagyobbik lányomnál, egy Hisense, szerintem igen béna...
De az is igaz, hogy a kisebbik lányomnál meg a nappaliból származó előző LG van, ami nem WebOS, hanem a "régi" LG rendszer, na az volt szerintem igen jól összerakott rendszer!
A WebOS sokszor idegesítő vacak, de azért elviselem valahogy ;-)
Ritkán turkálok benne, egyszer beállítottam mindent, aztán annyi, de ha mégis valamit kell, az néha agyhalál.
Szoftverfejlesztők, áhhhh, hagyjuk... Sohasem fogom megérteni őket, hogy lehet mindent egyre vacakabbra és használhatatlanabbra tökéletesíteni?! ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CharlieDrop #38272 üzenetére
Az okos tévé jó dolog!
Nem mindenki akar egy "monitor" köré 20 dobozt bedrótozni 10 távirányítóval... A felhasználók 99,99 százalékának egy mindent bele cucc bőven elég.
Én eléggé szeretem a műszaki biszbaszokat ;-) , régebben nekem is volt egy kupac mindenfélém a tévé körül is, meg hifi téren is.
Így 50 felé ;-) van egy LG okos tévém (talán a legolcsóbb 4k-s darab) a nappaliban, ami tud mindent, ami nekem kell. Műholdas és antennás tuner, akár 4k filmek a NAS-ról, Netflix, Youtube. Van rá dugva egy 3.1-es hangprojektor (HDMI ARC) , úgyhogy egy készülékkel, egy távirányítóval mindent tud, ami tévézés.
(A hifim meg egyszerűsödött egy hálózatos zenelejátszóra, egy DAC-ra, egy erősítőre, egy rádióra és egy pár hangdobozra: a négy készülék lecserélése egy készülékre, ami mindent tud egy dobozban erősen foglalkoztat ;-) , csak a Logitech rendszerét annyira szeretem - piCorePlayer fut egy kijelzőbe épített Raspberry-n, és egy DAC lóg rajta - hogy nem igazán tudnám megoldani mással)
OK, persze mindennél van jobb, és aztán annál is jobb, de valahol meg kell húzni a határt. A nappali is egészen más, amikor nincs egy rakat műszaki cucc beszórva mindenfelé: külön moziszobája - hifiszobája meg szintén az emberek 0,01%-nak van ;-)
-
vadkörte
addikt
Üdv!
Van valós(!) infó arról, hogy kb. mikor érkezik - milyen specifikációkkal nameg milyen áron - az új Mini? Úgy érzem évekig ellennék a 2020-as Mini-vel is, de nem hajt a tatár... -
CharlieDrop
veterán
"Egyszeruen nem tudok indokot, hogy miert kellene okos TV-t venni. En annak orulnek, ha arulnanak jo keppel rendelkezo panelt, amin van egy raklap bemeneti csatlakozo, de se okos funkciom, se tuner nincs benne."
Na, ha lenne ilyen (bár monitornak hívják), akkor én is ilyet vettem volna, kell a fenének Android... -
Czo
addikt
En azt szeretem az Apple TV-ben, hogy mindenfele egyeb eszkoz nyomkodasa nelkul megnezhetoek rajta a Photos.app Memories valogatasa. Szeretem, hogy at tudja venni a WiFi jelszavakat, igy ha az utazasra hasznalt Apple TV-t elviszed pl a szuleidhez, akkor nem kell bohockodni a WiFi jelszo beirassal. De ugyonez igaz a tobbi app jelszavaval is. Egyszeruen szol a TV-n futo app, hogy most hasznalni fogja a keychainben levo jelszot, csak autholjak a telefonon (nem kell elinditani semmit, nem kell akarmi.com/activate url-t meglatogatni, nem kell QR kodot scannelni). Minden animacio kenyelmes es gyors (tudom, tv-bol is ki lehet fogni olyat, de ez nagyon nem igaz minden TV-re). Pl LG-nel nem jottem ra, hogy hogyan tudok eltero content storebol telepiteni es mindezt parhuzamosan hasznalni (itt siman belepek az ausztral Apple ID-vel, telepitem az ausztral szolgaltatok streamingjet es hasznalom). Ha platformot valtok, nem vesznek karba a mevasarolt jatekok pl. Az AirPlay audio receiver pl lagmentes (van Philips Hue, van app Macra, ami zenere villogtatja a Philips Hue-t, ha ezutan a hangot LG TV-re kuldtem es ugy a hifire, akkor volt kerek 2 masodperc lag a feny es a zene kozott, ha meg Apple TV-re kuldtem, akkor realtime volt). Home Hub-nak pl olcsobb a HomePod Mini, de nekem az nem volt stabil, igy inkabb kerult Apple TV a masodlagos helyekre is. Egyszeruen nem tudok indokot, hogy miert kellene okos TV-t venni. En annak orulnek, ha arulnanak jo keppel rendelkezo panelt, amin van egy raklap bemeneti csatlakozo, de se okos funkciom, se tuner nincs benne. Barmire talalni jobb megoldast, mint ami be van epitve a TV-be. A velemenyem szubjektiv, sajat tapasztalaton alapul. Okos TV-t tobbet probaltam, de inkabb Apple TV kerult mindenhova. Ha megyunk valahova, oda is biztos jon az utazos Apple TV.
-
TechN7ne
nagyúr
2021 Májusában vettem az Apple TV-t ,de mióta megvan a G1-es Oled semmi hasznát nem veszem.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
-Skylake- #38267 üzenetére
szerintem jogos, ha ki tudod használni.
Évek óta van AppleTV-m, de mióta a hálószobában van csak nem hiányzik a napi médiafogyasztásból.
Persze látszik bennem a hiba, mert amit az Apple ökoszisztémában használtam az az AirPlay volt csak, minden más megvan a GoogleTV-n is. Sőt, nekem kicsit többet ad, mert itt van Kodi és böngésző is, a 24p meg nem hiányzott... -
-Skylake-
addikt
erdekesnek talalom ezt az Apple TV-n vivodast, tekitnve, hogy az egyik legjobb ar-ertek aranyu termeke az Applenek. Szoval aki szeretne valamit ettol a cegtol, a legolcsobb "elmeny" egyike az pont az Apple TV. Sorrendben szerintem elso 3
1 : megosztott hely, USB-C to Jack vagy Lightning to Jack adatper.
2 : mac mini m1 base
3 : apple TV.Ar / ertek aranyt tekintve, ezzekkel a termekekkel veszed meg "legolcsobban" a "legtobbet". Apple TV oda, ahol mas Apple eszkozok is vannak, ilyen 6-70ezres magassagban szerintem kb bestbuy.
-
odiepapa2
tag
válasz
blakey #38259 üzenetére
Ezt is teljesen megértem, sokaknak elég a 200 dizel, nekem pedig az AMG ad örömöt. Ki miben éli ki a szenvedélyét. AppleTVvel tuti jó a buli, nem vetem el, először megnézem mit tud at Airplay, aztán kiprobálom majd az AppleTVt is hogy legyen véleményem róla
[ Szerkesztve ]
-
CharlieDrop
veterán
válasz
odiepapa2 #38264 üzenetére
Igen, ha zavar, hogy nem Kadenciahelyesen játszódik le egy film (ami nekem még nem tűnt fel, de lehet mást zavar), akkor jöhet az AppleTV.
#38263hkari
és a többieknek is:
Ezek szerint évek óta nem használom ki az AppleTV-t, nem tűnt fel a kadenciahelyesség/helytelenség az átlagos médiafogyasztási szokásaimmal. Igaz, amióta van AppleTV-m nem töltöttem le semmit sem, csak HBO/Netflix/Disney+, vagyis streamingszolgáltatóktól néztem filmeket, ott nem tűnt fel, hogy baj lenne...[ Szerkesztve ]
-
odiepapa2
tag
Valószínűleg nem lesz szükségem AppleTVre az LG mellett. Egyelőre annyi a requirement, hogy Torrent Tomitól kölcsönkért filmet lejátsza. Zenére van komoly stereo hifim, klippeket nem szoktam annyura nézni. Minden másra ott van nekem a netflix vagy YT.
[ Szerkesztve ]
-
hkari
őstag
válasz
TechN7ne #38260 üzenetére
Egy haveromnak is G1 van, sok mindenre jó ez tény, de pl Plex alatt neki elvérzett. Túl sok formátumot nem tud, ezért kb mindig kódolnia kellett a szervernek sajnos.
Nekem Samsung van, és elég gyors is, de őszintén szólva eddig messze az Apple TV az egyik legmegérősebb vételem. Talán az egyetlen nem túl árazott apple termék, és még jó is
-
blakey
titán
válasz
CharlieDrop #38256 üzenetére
Egy lejátszó az "okos TV"-vel is jobb, azok a TV-k erősen elmaradnak minden szempontból, kezdjük a kadenciahelyes lejátszással, folytassuk a jobban optimalizált appokkal és végezzük az erősebb hardverrel. Lehet bohóckodni egy okos-TV-vel, de ha már szórakozásról beszélünk, akkor legyen az is kényelmes, egy külső eszköz erről szól. Minimális kompatibilitással működik a TV-den is az Airplay, az Airplay nem arra való, hogy filmeket nézegessünk, többnyire képek nézegetésére, esetleg háttérzenélésre ideális, másra már nem feltétlenül alkalmas.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
kleinguru #38257 üzenetére
No, ezek mind megvannak a Sony TV-mben is.
Bár nem használok LAN-t, a 400 megabit WiFin, elég... (ja, netről, hálón belül nem mértem mit bír)
És ugye egy távirányítóval kevesebb, ha mégis egyszerűsíteni akarok, akkor telóról appból tudok mindent is...
Sőt, rendes Böngészőt is tudok futtatni rajta, ez ami AppleTV-n nincs is.Amitől hányok, hogy Android van rajta, de írtam is, hogy oprendszer szinten tényleg nem jobb egy Android/GoogleTV....
[ Szerkesztve ]
-
válasz
CharlieDrop #38254 üzenetére
Általánosságban a sebesség, megbízhatóság szoftveres support. Médialejátszásnál a kadenciahelyes lejátszás, gigabit lan. Egyszerű távirányító.
Ezeket mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, ha valakinek ezek semmit nem mondanak, akkor valóban felesleges erre pénzt áldozni
[ Szerkesztve ]
-
CharlieDrop
veterán
válasz
-Skylake- #38255 üzenetére
oké, egyelőre nem volt szó többről, mint a multimédiás képességekről.
De oké, ebből a szempontból elfogadom.Viszont, ha nem akar HomeKitet, mint multimédiás képességek szerintem nem nagyon van értelme, hacsaknem tényleg nem akarod ilyen ökoszisztémába beletenni. Bár évek óta használok AppleTV-t, de csak butaTV-hez teszem, hogy pont felokosítsam és AirPlayt használjak rajta. Mióta lecseréltem egy normálisabb okosTV-re, nem látok ebből a szempontból semmi különbséget.
[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
válasz
CharlieDrop #38254 üzenetére
"mi az amivel többet tud egy AppleTV, az oprendszeren kívül?"
például lehet HomeKit központ.
Ha semmi (semmi ) mást nem is tudna 70k-ért, már akkor jó vétel lenne emiatt. -
CharlieDrop
veterán
-
devil-k
nagyúr
válasz
CharlieDrop #38252 üzenetére
Miért ne lenne? Ne beszélj már baromságokat.
Különítsük már el az AirPlayel való bohóckodást hosszabbtávon és a médialejátszást is.
[ Szerkesztve ]
-
odiepapa2
tag
válasz
CharlieDrop #38250 üzenetére
Az LG C11 oled airplay képes, bár még nem próbáltam, de megveszem a minit és lecsekkolom. És akkor valszeg nem kell az appleTV. De azért utána olvasok mi a manó az.
-
válasz
CharlieDrop #38246 üzenetére
“Normális” média lejátszónak, képernyő tükrözéshez.
-
Czo
addikt
Egyaltalan nem tud osszevonast kezelni. A Safari.app egy elegge egyszerusitett es szurt listat mutat a Keychain.app-ban talalhato adatokrol. Ha azonos aldomainen, ugyonarra az usernevre van ugyonazzal a jelszoval bejegyzes, akkor a browser ezt osszevonva mutatja. De ha elinditod a Keychain.app-ot, akkor ott mindegyik bejegyzest kulon talalod.
-
Syl
nagyúr
válasz
odiepapa2 #38238 üzenetére
Periféria. 2 TB Samsung SSD egy százas - kicsit olcsóbb, mint a 2 TB felár a Mininél
A Mini bármilyen pécés billentyűzettel működik, legfeljebb nem ott vannak a billentyűk ahol az OS elvárja (pl. alt, @ stb.). És sokáig MS billentyűzetet használtam mac-hez (magyar pécés kiosztással, semmi gond nem volt vele), de azért később leváltottam gyári almásra.
Az egér kicsit macerásabb. Az Apple az OS-t Magic Trackpadre / Magic Mousera tervezi, így sok egér elég nyögvenyelősen működik. Próbáltam Apple egeret - fujj! Maradt a Magic Trackpad + Logitech MX Master 3 páros - tökéletes. -
devil-k
nagyúr
-
odiepapa2
tag
Na igen, eléggé karcsú procikat kaptak a Synology NaS-ok, bár file megosztásra pont elég. Ott a szoftver az, ami brutálisan jó. 920+ az eléggé drága sajna.
Akkor valószínűleg mini lesz ebből egy 2TB-s SSD-vel. Az elég néhány 4K-s filmnek amíg megnézem aztán törlöm. Audio nem foglal akkora helyet és alapvetően IOS-es appot kezel a digitális futóművem, úgyhogy kompatibilitási problémám sem lesz megtalálni a FLAC-okat. Köszönöm a véleményedet, sokat segítettél! Már csak a megfelelő perifériát kell megtalálnom.[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
odiepapa2 #38233 üzenetére
Elnézést, akkor félreértettem. Azt hittem már adott a NAS és lesz mellé egy Mini is.
Nekem 218+ van egy gyík kétmagos Celeron CPU-val. Ha virtualizás a cél, akkor ilyen 920+ alá nem adnám. Plusz memóriabővítés, SSD a rendszernek, HDD a filmeknek. Máris ott vagy a Mini ára körül.
-
Syl
nagyúr
válasz
odiepapa2 #38229 üzenetére
- torrentes és filemegosztó applikációk nem tudom hogy működnek rajta,
Hibátlanul, pont mint Windowson, Linuxon.
Bár nem értem, egy Synology NAS mellett mi értelme számítógépen torrentezni.- nem tudom mennyire vagyok asztalhoz kötve
Kb, mint egy asztali lámpával. Kanócok lógnak ki belőle, de azért nem egy ATX PC ház. Pillanat alatt fel tudod kapni és vinni magaddal. Feltételezve, hogy pl. vezeték nélküli billentyűzetet, egeret használsz.
szeretném kihangsúlyozni, felhőbe fogok archiválni
A Time Machine beépített funkció, NAS-ra szépen ment mindent, rendszeresen, felügyelet nélkül.
-
-
válasz
odiepapa2 #38229 üzenetére
Egy kicsit zavarosan tudom értelmezni, amit írtál. Azt gondolom, hogy amit szeretnél, arra inkább céleszközök valók.
Audió, Videó: AppleTV (akár egy használt jó árasított 2021-es modell).
Adatok tárolása: Synology nas (nem kell óriási erőforrás, mert csak tárol és az eléréshez szükséges szoftveres környezetet biztosítja)
Desktop gép: nehéz kérdés, mert itt bármit választhatsz, lénygében pénztárcád, igényed szerint. Ha Mac és ARM vonal virtualizációval, akkor 16GB RAM —> drága lesz
Ha csak a MacOS és az Apple eszközök kommunikációja a fontos, akkor egy Inteles mini az utolsó évjáratokból nem túl drágánÖsszefoglalva:
Mac Mini 2018 - ~200K
AppleTvV 2021 - ~50K
Synology ds118 nas - ~60K
Fenti árak használt jó állapotú cuccokból vannak. Lehet még rajta faragni, ha nasból építettet csinálsz magadnak, de annak is meg lesznek a hátrányai (az előnye mellett is (hosszú téma)).
Monitort nem vettem bele külön meg a billentyűzetet, egeret sem.
Fentiekkel célodnak megfelelően Apple környezetben, nem túl drágán tudsz meglenni. -
odiepapa2
tag
Na akkor leírom hosszan, hogy miért nézem a mac minit, hátha érthetőbb lesz keresésem oka:
munkám többségét meg tudom oldani platform függetlenül, de kb 10%-ra kellene Power BI fejlesztői környezet. Ehhez keresem a megfelelő hardware-t és szoftvert. Jelenleg winfosos laptopon nyomom, amit félig már elfoglaltak a gyerekek és hát meglehetősen amortizálódik a gép, ezért nézek új munkakörnyezetet.
Mivel már régóta szemezek IOS eszközökkel és az otthoni HIFImhez szükséges az IOS, ezért mindenképpen szükségem lenne egy iPadre. Mivel a tablet operációs rendszernek rengeteg limitációja van, ezért nem gondolkozom azon, hogy erre tegyek fel egy virtulis környezetet, inkább egy Synology NAS-ra vagy egy mac minire. A történethez hozzátartozik az is, hogy a kiválasztott vas valószínűleg multimédiás központ is lesz, mert a digitalis online adás mellett FLAC formátumokat is hallgatok, illetve a 4K-s tévémhez örülnék több 4K-s tartalomhoz.
Mindez hozható NAS és Mac környezetben is. Ha nagyon kell, akkor odaülök a mac-hez egy monitorral és billentyűvel, de mivel a virtuális környezet egy "központi" gépen szeretném kialakítani és a lakásban bárhol elérhetővé tenni, ezért valószinűleg a tablettel kapcsolódnék rá és kivetíteném egy megjelenítő eszközre (akár a 65ös LG Oledre). Tablethez ha kell veszek non-apple billetyűt és egeret, ezen ne múljék.Tudom, egy winfosos laptop lenne erre a célra a legmegfelelőbb, de
1. kiég a szemem a laptop kijelzőtől (érzékeny vagyok ezekre),
2. szeretnék újítani,
3. hosszútávú srác vagyok, a célnak legmegfelelőbb eszközt megveszem és azt sokáig szeretem megbízhatóan használni.Tehát összefoglalva a prioritásokat:
1. fejlesztői környezet időnként - havonta 4-5 alkalommal kellene csak fejleszteni
2. audio server (Torrent Tomival) - szeretném sokáig megtartani
3. video server (Torrent Tomival) - nem akarok semmit megtartani, kétszer megnézem aztán törlöm
Az általam elképzelt két opció:
1. NAS szerver
PRO:
- Synology cucc,
- relativ alacsony költségvetés
- célnak tökéletesen megfelelő környezet,
- irdatlanul jó szoftverkörnyezet.
CONS:
- kevés memória
- gyenge proci
- machez képest olcsóbb2. Mac Mini
PRO:
- a NAShoz képest brutális architectúra,
- tökéletes kompatibilitás az iPaddel
- hosszú évekig kiszolgál bármilyen feladatotCONS:
- torrentes és filemegosztó applikációk nem tudom hogy működnek rajta,
- nem tudom mennyire vagyok asztalhoz kötve
- virtuális környezet mennyire stabil rajta
- egyszerűbb NAShoz képest drágábbszeretném kihangsúlyozni, felhőbe fogok archiválni fontos dolgokat, mert veszítettem már el 10 év adatomat hibás vinyó miatt, értem hogy RAID meg minden, de nem akarok ezzel foglalkozni, életem fontos dolgait felhőbe mentve biztosabbnak érzem.
A kérdés ki melyik opciót választaná és miért.Elnézést a rettentő hosszú posztért, de így talán jobban érthető a szitum.
[ Szerkesztve ]
-
odiepapa2
tag
válasz
TechN7ne #38220 üzenetére
Abba gondoltam bele hogy a jelenlegi laptopom 4 éve birja a nyüstölést, Power BI is fut rajta, de át kell adnom a család ifjabbik részére. A gép nem egy nagy cucc, 4 éves i5-ös proci 16GB rammal, valami integrált videóval és SSD-vel. A PBI-nek nem kell nagy grafikai igény, ezen is eluötyög csont nélkül, ezért gondoltam egy 8 magos mini elboldogul ezzel az appal emu alatt.
Gondolom azért más monitorral is hajtható a mini nem csak a 7 kilóssal -
TechN7ne
nagyúr
válasz
odiepapa2 #38219 üzenetére
Egyszerűen nagyon jó gépek és minden egyben van (+ bővíthető a ram és profi szervizelés mellett a cpu is ).
Ha veszel egy mac mini + monitor ,billentyűzet ,egér szép összeget ki kell perkálnod.“Ha csak a kijelző miatt, akkor nem lenne érdemesebb inkább megfelelő kijelzőt néznem?
”Olyan 27 colos 5k monitort 700k felett kapsz.
-
odiepapa2
tag
válasz
TechN7ne #38217 üzenetére
@TechN7ne: Új gépet vennék számlával. Mi indokolja az iMacet? Nem vágok se videót, se mást ami komolyabb gpu-t igényelne. Néha egy emulátor futna, a többi levelezés. Ha csak a kijelző miatt, akkor nem lenne érdemesebb inkább megfelelő kijelzőt néznem?
@cigam: köszönöm a tippet, paralelnek utána olvasok!
Az itthoni tv: 2022-es LG65C11 4K oled. Igen olvastam a lent átbeszélt konverziós eszmefuttatást, még emésztem picit ezt a nativ dolgot, hogy mi micsoda, de ahogy láttam nem kivitelezhetetlen az LG tvn való melót.[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
válasz
odiepapa2 #38216 üzenetére
fotelből való fejlesztés
Ha csak 10% is a Windows, mindenképpen nézz utána, kérdezz rá a supportra, hogy a Paralels alatt futtatott W11-el mennyire ápol barátságot a Microfos Power BI desktop.- Az attól függ, hogy a TV mekkora átmérőjű, és felbontású. Olvass vissza! Pár napja volt megint kivesézve a készlék mérete felbontása, és felskálázás kérdése.
- A router az csak router. Ugyanúgy eléred a WEB-es kezelőfelületét, mint Windows alól.
- A vezetéknélküli eszközök sem jelentenek problémát. -
TechN7ne
nagyúr
válasz
odiepapa2 #38216 üzenetére
Én a helyedben vennék egy iMac-et…
2015 év végétől bármelyik jó ,Inteles gépek még mindig megbízhatóbbak ,stabilabbak és ha 27 colost nézzel kapsz egy felsőkategóriás 5k kijelzőt.Szerk.
Bármilyen méretnél fontos legyen dedikált vga benne (ne integrált) és minimum i5.
Tapasztalataim alapján az M1 iPad-ba való mint asztali gépbe.[ Szerkesztve ]
-
odiepapa2
tag
BUÉK mindenkinek!
Windowsos világban élek, de mindig is lenyűgözött az IOS megbízhatósága és az eszközök közötti kompatibilitás. Szeretném kiprobálni az IOS rendszert, viszont munkám 10%-át Microfos Power BI desktop appal végzem, a maradék 90% az platform független, ergo mac-kel kompatibilis. Kicsit szeretnék formabontó lenni és elengedni a laptop formátumot, a lakason belül mégis megtartani a mozgás szabadságát. Kinéztem magamnak egy mac minit az M1 chipeset. Kezdetnek két kérdésem lenne: #1:mennyire működnek jól a emulátorok mac környezetben illetve #2: mennyire tudom megtartani a mozgási szabadságomat egy ilyen eszközzel? Készülékeim, melyek kompatibilisek lehetnek (de nincs tapasztalatom a machez való csatlakozással): LG oled tv, ASUS router, egy 1000 eves iphone. Tervezek még wireless egeret és billentyűt venni, illetve egy iPadet, ami amúgyis kell a hifim irányításához. Ki hogyan oldaná meg a kényelmes fotelből való fejlesztést a fenti eszközök segítségével? Válaszotokat előre is köszönöm[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Régebben kérdeztem itt, hogy "minimum" milyen iMac-et érdemes venni, ami már használható? A 21,5"-os, 4k kijelzős változatra kattantam rá.
Eddig rágtam a kérdést ;-) , és most rendeltem egy "Late 2015"-ös gépet 8GB memóriával, SSD-vel. 99%-ban a böngészőt bámulom, néha némi fotónézegetés - szerkesztés, és kb. ennyi a számítógépes tevékenységem az utóbbi években, szerintem arra jó lesz még egy ideig.
30 napon belül visszaküldhetem, ha nem tetszik, így azért könnyebben rászántam magam ;-)
Piszok kíváncsi vagyok, mert eddig egy Macintosh LC II géppel volt szorosabb kapcsolatom (nálunk hagyott egyet egy ügyfél, hogy adjuk el ha tudjuk, huszonsok éve ;-) , azt nagyon szerettem - de azóta nem ültem Apple gép előtt, és tudom, hogy ennek semmi köze már ahhoz a "rendszerhez".
A jövő héten megjön, tűűűűkön ülök :-) -
kkp900
senior tag
Sziasztok így év vége előtt ! Az lenne a kérdésem, hogy van aki OLED tv-t használ monitornak?
És az lenne a kérdésem pontosan ,hogy mondjuk 1 perc tétlenség után kikapcsol majd ott is a kijelző és utánna mi lesz a tv-vel? Ugyan úgy fog viselkedni mint a monitor? Elsötétül ful feketére ki írja ,hogy nincsen Jel és kész? Én fizikailag nem szoktam kikapcsolni a monitort csak nagyon ritkán. Elvileg (gondolom én max 1 w ha fogyaszthat így), de lehet egy kicsit többet nem tudom erre nem találtam adatot, meg eddig nem is érdekelt különösebben. De most a Tv-nél azért nem mindegy majd mennyit fogyaszt .Nappal mikor sokszor használom a Mac minit akkor , hogy lesz ezzel a dologgal? Nyílván estére kikapcsolom majd. Bár futtat valami dolgokat programokat az Oled miatt. lehet ez se kell kikapcsolni mindig majd.
Nem találtam erre eddig infot. Nem csak az áram miatt hanem a feléledés bekapcsolás is érdekelne. Vagy ezt a PC Mód intézi majd a tv-ben esetleg? Sosem használtam eddig tv-t erre. -
Core2duo6600
veterán
Mac Pro 2.1 (2007) 2 db Intel xeon 8 mag
Radeon HD 5770 ? (ma szedtem ki, de nem emlékszem rá)vga 1 gb .A problémám, azon kívül, hogy nem használtam még mac ost, csak annyira, hogy a cégnél bootcamp segítségével feltettem a Win 7 est, abban nvidia 7300 gt vga volt azt hiszem.
Kívülről ez a gép is pont ugyanúgy néz ki.
Amiket, akkor használtam, hogy alt -al tudtam választani, hogy honnan induljon...ott apple billentyűzet volt.
Most nekem sima usb és van.Jól gondolom-e hogy most is kellene működnie ?
Momentán akármit nyomok le, nem csinál semmit sem, kisvártatva betölti az ssd-én lévő Windowst, a gép hozzám mac os nélkül került, vagyis meghalt benne az ssd, ezt cseréltem ki arra, amin egy Windows van.Erre az ssd re kellene egy rendszert tenni. Hogyan ?
Nyilván a legújabbat, amit még elvisz, melyik az ?Amikor bekapcsolom a gépet, a monitor a windows logonál kapcsol be, addig semmi nem jelenik meg.
Elő lehet-e hivni, valahogy a biost/uefit, az alaplap belső programját? hogy mégis mi a helyzet, mit lát, mit nem lát ?
-
Syl
nagyúr
válasz
kkp900 #38205 üzenetére
> Bár ezt a Natív és fizikai dolgot még nem nagyon értem
Az Apple összemarketingelte ezt (is) rendesen...
Natív/fizikai (Apple zsargon szerint "kis felbontás") amikor pl. a gép a képet 2560x1440 px-ben rendereli le, 2560x1440 px-ben küldi ki a monitorra. Így működik minden non-retina megjelenítő (windows is).
A retina/skálázott: pl. retina 2560x1440 felbontást 5120x2880 px-ben (vagy a retina 1920x1080 px-et 3840x2160-ban) rendereli a gép, majd visszaskálázza és úgy küldi ki a 4K kijelzőre. Ezért élesek a betűk/görbék retina felbontásban. Viszont mivel 4x akkora felbontásban kell mindent kikalkulálni, majd utána visszaskálázni, ezért piszok sok erőforrást pazarol rá a gép.[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
Boss81 #38204 üzenetére
FreeFileSync - nagyon ügyes szerszám.
-
kkp900
senior tag
Na nekem is Mac Mini 2018-as Inteles I5-ös procis van 32 Gb Rammal. Akkor ezek szerint ha jól olvastam tökéletes lesz és semmi gondot nem fog okozni neki a 4K 42"-os kijelző az írásod alapján. És a kép is tökéletes lesz.
Ha veszek később egy M1-est akkor azzal se lesz ezzel a kijelző TV-vel gond mivel a Natív felbontást fogja használni az írásod alapján. Bár ezt a Natív és fizikai dolgot még nem nagyon értem sokszor olvasom de ezt ,hogy mikor és miért natív a felbontás azt nem vágom.
De köszönöm szépen a felvilágosítást ,és remélem tényleg be fog válni majd. És nem lesznek gondok a kijelzővel sem majd. Meg majd a beállításával sem... Na attól jobban tartok ,mert magyarul nem sok info van ,hogy mit is kell kikapcsolni majd benne.. mivel monitorként lesz használva és nem tv-nek.
Egyenlőre játszani se fogok rajta mivel nincsen konzolom . Csak Monitorként. -
Boss81
senior tag
Sziasztok!
Egy M1-es Mac mini-t használok, amihez van egy bővítő egység, benne 1TB SSD.
A kérdésem a következő lenne, ismertek esetleg olyan programot, amivel az egész SSD, vagy csak kijelölt könyvtár tartalmát tükrözni tudnám egy külső HDD-re? -
Czo
addikt
válasz
kkp900 #38202 üzenetére
Nincs olyan, hogy egy felbontas a normalis felbontas. Ha van egy 4k monitorod, az tokeletes lesz retina modban, 1:2 skalazasnal, ha a monitor merete 20-24" meretu. Ha pedig nem retina modot akarsz, akkor szinten tokeletes lesz a 4k megjelenito, ha 40-46" meretu a megjelenitod.
Akkor lesz a leggyorsabb, illetve leggordulekenyebb a megjelenites, ha nem hasznalsz retina modot. Tehat, ahol a logikai pixel egyezik a fizikai pixellel. Ilyen opcio a 4k, ha bazinagy megjelenitod van, mert ugye akkor nem lesznek aproak a dolgok. Ha elkezdessz skalazni, a retina mod a leggyorsabb, amikor a fizikai felbontasod 2x nagyobb minden iranyba, mint a logikai. Tehat amikor a 13"-as 2560x1600-as MacBook Pro 1280x800-as logikai felbontason van (ez volt 2018-ig az alap). Ha elkezdessz ettol elterni, akkor a gep egyre vadabb felbontasokban renderel es kezd el skalazgatni.
Teszemazt, ha te 4k megjeleniton akarsz retina skalazott 2560x1440-es felbontast (amit Syl emlegetett az elobb), akkor a geped fogja, es egy virtualis 5120x2880-as felbontason fog renderelni mindent, majd ezt skalazza es elsimitja, hogy kijojjon a monitor nativ, 3840x2160 felbontasa.
Syl, az Inteles modellen meg tudta oldani, hogy nem a monitor nativ felbontasat kuldi ki a monitorra, igy a 4k monitort o meghajtja 2560x1440-es felbontason es a monitor sajat maga lesz az, ami ezt kihuzza a teljes pixelmeretre. Az M1-es gepek ezt nem tudjak, ok mindig csak es csakis a nativ felbontast tudjak meghajtani.
Az ARM-os GPU sokkal erosebb, mint a korabbi Inteles, tehat amikor az Inteles szaggatott, akkor az ARM-os nem fog. Viszont, a fogyasztasa nyilvan nagyobb lesz.
-
kkp900
senior tag
Nekem egy 2560x1440p Omen 32" monitorom van arra gondoltam,hogy lecserélem egy 42 Oledre ami ugye 4k-s . De mivel egyszer már volt nálam 4K monitor és igen aprók voltak a betűk rajta , és állandóan ment a ventilator kb mire rájöttem , hogy a monitor miatt van. Mert ugye csak az 5k lenne a normális fenbontás a Maces környezetben. Amikor lentebb vettem a felbontását 1440P re akkor abba hagyta ,de akkor meg minek a 4K-s így vissza küldtem gyorsan.És vettem ezt ami most van. Azért kérdezem esetleg hátha valaki használja Maces környezetben is ezt a tv-t. Egy jó pár videon láttam már a Youn de csak macbookkal ami minimum M1-esek vagy mac Mini M1-esel láttam eddig.
Czo Akkor azt mondod ,hogy rosszabb az M1-es Mini az Inteleshez képest videokártyás részen? Azt hittem végre megoldják a problémát és ütősebbre csinálják ha már ők tervezik meg. Azt tudom,hogy eleve 120 HZ azok se tudnak meg az új M2-esek se állítólag a HDMI 2.1 -et nem tudják így esálytelen a 120 hz kihozni majd a tvből. Ha egyszer leváltom majd a 2018-ast. de akkor most elengedem az M1-es minit ha ezek szerint nem lesz vele jelentős előre lépés ilyen téren se. Mondjuk ha a tv felbontását ugye tudja akkor meg minek venném lentebb majd annál már nem kellene. Abba is van amúgy Ventilator vagy abba már nem kell? -
Syl
nagyúr
válasz
kkp900 #38198 üzenetére
A 2018-as Minivel szerzett tapasztalatom:
4K monitort 4K felbontásban minden flacni (és skálázás) nélkül viszi. De mivel ez nekem túl apró, ezért alacsonyabb felbontásban használom. 2560x1440 (92 ppi) ami nekem ideális, de csakis "kis felbontás"-ban, mert skálázásnál iszonyat darabos minden animáció. [kép]
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Futás, futópályák
- SörcsaPH!
- Uplay
- Linux haladóknak
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Házimozi haladó szinten
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...