- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Adee_91
aktív tag
Üdv!
M1 Mac minit cserélek M1 IMac-re.
A Time Machine mentésből,ami a NAS-on van minden további nélkül visszaállíitható az új gép? MacOS verzió számít ilyenkor?
Köszönöm -
zioncsabi
tag
Amennyire tudom a Books alapertelmezett epub olvaso, az fenn van a tableten ( es sok mas epub-ot elfogadott).
Amugy mindegyik dolog, ami nem ment at, azokat mind meg tudtam nyitni a Mac-en olyan programmal-appal, ami van a tableten is. Szoval a hibas fajl lehetosege szinten ki van zarva. -
zioncsabi
tag
-
zioncsabi
tag
Mac Mini 2014 es iPad Air M1 a ket resztvevo gep.
A mac-ről akrok kuldeni airdroppal fajlokat, de vagy mar el sem kezdi kuldeni (kuldes Sikertelen), vagy ugy nez ki elkuldi, azt irja, hogy atment, de egyreszt sehol sem talalom, masreszt a tarhelynel sem jelenik meg ( erthetobben… elkuldtem 2x egy filmet, kb 2 giga, de a tarhely nem csokkent semmit).
Jellemzoen viragbolti tartalmakrol beszelek ( mittudom en… Rejto Jeno kepregeny, Halo sorozat uj resze, epub konyv…). Kb a kuldott fajlok egy harmadanal jott elo a fenti ket hiba kozul az egyik. Probaltam a fajlinfoknal korbenezni, feloldani, amit lehet, de az sem vezetett eredmenyre.
Ha valakinek van otlete, elore is koszonom 👍 -
válasz
-Skylake- #37088 üzenetére
Nem lehet átnevezni a megosztások neveit? Mondjuk úgy, hogy kevesebb mint 12 karakterlegyen?
N+1 évvel ezelött még limitálva volt az smb megosztás nevének hossza.
Lehet a mai napig él ez a limit?hibavissza
A fájlnevekben van spéci karakter? -
hibavissza
veterán
Ha már hálózati megosztás...valamiért nem látják az otthoni eszközök - elsősorban tv - a megosztott mappában lévő filmeket. Próbáltam Plex, Serviio, 5k player alkalmazásokkal (M1 Macminin). A mappát látja, megnyitja a tv, de a benne lévő .mkv filmeket nem. Mit nem pipálhattam be jól? A konkrét mappa - amiben az .mkv-k vannak - egy külső hdd-n van.
-
-Skylake-
addikt
Mindkettő Wifi. Arra a kérdésre pedig, hogy látja a routert az a számítógép amire épp próbálom felmapelni a routeren lévő ssd-t , had ne válaszoljak inkább. Nézd no offense, de nem azért írok ide mert elment az áram és ki van kapcsolva a monitor, hanem mert megcsináltam úgy egy mappinget ahogy az apple mondja, szart sem ér mert nem jó, az Apple Support is ellnikelte a szart sem érő leírásukat, majd felajánlották hogy majd felhívnak (de minek...) , miközben másik gépről a megosztás rendben van. Nyilván azonos feltételekkel próbálom, azaz pl mindkét eszköz wifi és nyilván azon a routeren van a Mac , mint amin a network drive is van, nem a facebook regisztráció közben akadtam el...
-
blakey
titán
válasz
-Skylake- #37084 üzenetére
Persze, lehet állandóra is, csak azért ajánlottam az Alias-t, hogy ne legyen folyamatosan felcsatolva. Azzal a kijelentéssel, hogy biztosan nincs gond, óvatosan bánnék, nem biztos, hogy jó az a megosztás, valamint az egy dolog, hoy win11-es gép látja. Melyik macOS van fent?
Egyébként így is próbáltad: smb://user:password@server/share? -
válasz
-Skylake- #37079 üzenetére
Mint mondtam , ez a konkrét network drive jelenleg is fel van csatolva egy Windows gépen, tehát maga a megosztás biztos, hogy jó. A Winnel működik, a Mac-nél van a gond, nem az SMB konfiggal.
Na és? Szerinted ez a jó válasz a kérdésemre? Az fel sem merül, hogy arra vagyok kíváncsi, hogy a macOS "ellát"-e a routerig? Mert ha a pingre se válaszol...
Nem lehet hogy a Windows-os gép LAN-on kapcsolódik, a Mac pedig WiFi-n? -
r4z
nagyúr
válasz
-Skylake- #37083 üzenetére
Kozben latom, hogy alapbol az SMBv1 is engedelyezve van macOS alatt (wtf), talan ez megoldja:
If you want to try, you can edit ~/Library/Preferences/nsmb.conf (only for a user) or /etc/nsmb.conf (for all users, but you will need to use sudo) and add:
[default]
protocol_vers_map=6Forras: [link]
-
-Skylake-
addikt
válasz
blakey #37081 üzenetére
Még alias sem kell, mert lehet perma mappelni, a baj hogy magáig a user/pw sem jutok el.
És nem értem miért, a valódi gond ez, hogy a "cant connenct" az nem hibaüzenet, azt nem tudom debugolni, hogy cant connect. Illetve megerősítésként : winen ez jelenleg is fel van csatolva. Tehát a megosztással magával biztos, hogy nincs gond. -
r4z
nagyúr
-
-Skylake-
addikt
Igazad van, bocsi. Szóval.
Amit linkeltél, próbáltam. Próbáltam kézzel megadni neki Connect to server-hez is Finderbe, illetve próbáltam kitallózni a "Networks" alól is. A probléma ez :
User-pass párosig el sem jutok, mert instant ez az üzenet fogad. Tűzfal ki van kapcsolva.
"Pingre válaszol az IP ? " - Mint mondtam , ez a konkrét network drive jelenleg is fel van csatolva egy Windows gépen, tehát maga a megosztás biztos, hogy jó. A Winnel működik, a Mac-nél van a gond, nem az SMB konfiggal.Ezt próbálnám felcsatolni egyébként :
(háttérben az apple support aki annyit segített, hogy ellinkelte ugyan azt amit Te is, vagy amit az első keresésre kidobott a google, hogy "mac cant connect network drive")
-
-Skylake-
addikt
Helóka
Olyan kérdésem lenne, hogy hogy lehet SMB network driveot felmappelni Mac alatt ?
Ma kötöttek új netet, T , kaptam hozzá egy olyan routert ami tud USB-ről külső meghajtót kezelni. Be is állítottam faszán ( ez biztos, ugyanis W11 alatt hibátlanul működik ) , de Mac alól az istennek nem tudok felcsatlakozni, mindig hibát dob hogy nem jó az ip (jó.). Valakinek valami tipp, hogy mit nézek el ?
-
r4z
nagyúr
-
r4z
nagyúr
34" 3440x1440 az nem retina, az azonos magassagu 27" iMac 5120x2880-as. Kb az LG 5K (ha meg lehet kapni), a Studio Display es a Pro Display XDR az, ami tudja a retina pixelsuruseget (220 ppi) 27 coltol felfele, mas nem nagyon. Meg talan ha a Samsungnak van 7680x2160 monitora, de emlekeim szerint nincs. Nagyobb felbontast meg nem bir el a DP1.4.
A masik vonal pedig a 27-28" 4K-nak megfelelo (ide tartozik a mar linkelt 34" 5120x2160 LG is), de ott vagy tul nagy lesz minden, vagy a skalazasbol adodoan kisse szorosek lesznek a betuk.
-
Tonyo
őstag
válasz
hibavissza #37072 üzenetére
Ezt néztem jónak tűnik nagyon, de próbálok a 300 k-s keretben maradni.
-
hibavissza
veterán
[link] Specifikációk alapján inkább ezt. Monitornál én mindenkép megnézném vásárlás előtt a terméket. Sokszor egy papíron gyengébb is felülmúlja az ember elvárásait és fordítva. Nekem egy 27-es Acer van 2K-val. Gyermekemtől "örököltem" mikor laptopra váltott. Gémer. Bármikor elcserélném a 144 Hz-et egy 5K-s panelre. Én a magas frissítést engedném el először a listádból.
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
hibavissza #37065 üzenetére
Én is Logitech-et használok K750. Napelemes, kényelmes, okos, jó gépelni rajta. Az ESC és az F1-F12-ig van közöttük rész így az új jobban megtalálja. Ilyen jó bill-t az alma nem gyárt sajna. Nekem még szerencsére HUN kiosztású van
-
Tonyo
őstag
Sziasztok,
Mac mini M1-hez keresek monitort. Tudtok olyat ajánlani, ami bevált és megfelel az alábbiaknak, de leginkább annak, hogy tűéles legyen rajta minden?
-legalább 34-es Ultrawide (2 db 24 colos full hd-m van jelenleg)
-jobb panel
-tűéles betük (retina?)
-magasabb képfrissítés, mint 60 Hz
-nem íveltKöszi!
-
hibavissza
veterán
válasz
kazsmerlaca #37064 üzenetére
Szokni kell. Sajnos a Logi k310 mosható bill-nek nincs Apple megfelelője.
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
hibavissza #37061 üzenetére
Meg kell tanulni de sikerült látom
-
Syl
nagyúr
válasz
hibavissza #37061 üzenetére
Hozzáadtad az új billentyűzetkiosztást? [kép]
-
hibavissza
veterán
válasz
kazsmerlaca #37060 üzenetére
Sajnos nekem nem világos mint kell csinálni. Bemásoltam a keyboard layouts könyvárba. Nem változott semmi.
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
hibavissza #37058 üzenetére
Ez segíthet: [link]
-
CharlieDrop
veterán
válasz
hibavissza #37058 üzenetére
billentyűzetbeállításban nézted már?
-
hibavissza
veterán
M1 Mini ismeri a nagy ISO azaz a 105 gombos magyar kiosztàst. Virtuàlisa mutatja mi ès hol van rajta. Hogy tudnàm elèrni, hogy a fizikai 105 gombost is annak làssa. Í ès 0 csere nagyon zavaró.
-
válasz
kazsmerlaca #37055 üzenetére
Simán. A specifikáció szerint:
Egy 6K‑s felbontású, 60 Hz‑es frissítési gyakoriságú kijelző az egyik Thunderbolt porton
Vagyis 6144 x 3160 felbontásnál van a határa. -
kazsmerlaca
senior tag
Sziasztok!
M1 macmini, vajon meg tud hajtani egy 3840 x 2560 felbontású monitort, Thunderbolt USB-C-n keresztül?
-
PlayMax
nagyúr
Neked is köszönöm...
Más,
Ha jelenleg most töltöm le a macOS Monterey telepítőt az App Store-ból ,akkor nagy valószínűséggel a 12.3.1 friss változatot fogom megkapni?Jól sikerült ez a frissítés a gépemnek és szeretnék egy biztonsági usb telepítőt erről az operációs rendszerről készíteni.
-
válasz
PlayMax #37052 üzenetére
A System Integrity Protection rövidítése, és a leírás magyarul.
Röviden egy önvédelmi mechanizmus, ami nem enged belepiszkálni a rendszerbe. -
PlayMax
nagyúr
válasz
agyhalal #37051 üzenetére
Sikerült ,nagyon király vagy köszönöm szépen.
Elképesztő ez az egész ,annyi terminálos feladatot tanulok a végén még programozó lesz belőlem.
Nem tudom mire van ez a “SIP” ,mindenesetre sikeres kuka ürítés után ismét visszakapcsoltam a “ csrutil enable” szöveggel a Recovery mód/terminálban. -
agyhalal
aktív tag
válasz
PlayMax #37049 üzenetére
Jogos... Közben találtam egy sokkal érthetőbb leírást róla.
[link]
A számozott lépéseket kövesd! Recovery módban ki kell kapcsolni a SIP-t, majd bebootolni a szokásos módon és utána törölhető a kérdéses telepítő. Ha kész vagy vele, akkor ismét recovery és visszakapcsolni a SIP-t. -
hszilard666
veterán
válasz
kazsmerlaca #37046 üzenetére
Örülök hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel. Arra vagyok kíváncsi hogy a PH! tudósai mit írnak majd erről a tesztben. De minden más tekintetben tapasztalatom szerint kiváló eszköz!
-
PlayMax
nagyúr
Sziasztok
Kukát szeretném üríteni ,amiben van már két darab telepítő is és foglalja a helyet…
Maga a kuka tartalma.
Ürítés után meg az üzenet.Hiába nyomok a folytatásra nem törli ,marad a kukában ,mit tegyek még?
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
hszilard666 #37045 üzenetére
Egyet értek. Semmi értelme 27 coll-ban a 4K vagy az 5K. Baromság!
Minimum 34 coll-tól kezdődik a jó monitor. Alatta gyerekjáték bárhogy nevezzük is. -
hszilard666
veterán
Ma megnéztem az egyik APR ben a új Studio display-t, és picit csalódott vagyok. Nagyon szép, szuper ránézni, álommotyó, csak azt nem értem miért ilyen pici. (Tudom, nem is pici, csak hideg van.
) Ebből kéne egy 32-34" es változat és happy lennék. Szerintem az 5K-s felbontás akkora méretben is jó ppi-t adna, de ez a 27" szerintem nem reális. Csak egy leheletnyivel nagyobb mint az M1 es iMac. Nyomkodtam azt is, de valahogy felhasználói élmény szempontjából nagyon közel van a kettő egymáshoz. Szerintem.
-
moleculez
veterán
Reviewok alapján a kamera képe pont hogy pocsék, az Apple egy szoftver update ígért rá: [link]
Szerintem érdemes lenne egy tetszőleges windowsos workstation/studio gép workflowját átültetni macre. Mint pl ahogy az "x nap Linuxon " jellegű cikkek születnek. Milyen problémákba, limitekbe ütköztök.
-
válasz
SidCorky #37040 üzenetére
A studio-t nyilván "studio" programokkal kellene letesztelni, mint a Logic Pro, vagy FinalCut... Senkit nem érdekel, hogy a cpu/VGA benchmarkban hány pontot ér el, ezeket már letesztelték.
Bár nem a "studio"val, de M1-es tapasztalat, hogy pl. a Davinci Resolve vágóprogrammal öröm dolgozni, fut mint a mérgezett egér, ugyanakkor az AfterEffects olyan tetü lassú, mintha szándékosan futna benne egy lassító. Mindkettőnek van Windows x64-en futó verziója, esetleg össze lehetne hasonlítani hogy 800e-es PC mennyivel jobb lassabb (hangosabb?!)
Elképesztő difi van program és program között.
A monitornál meg egyértelmű a kérdés: Valóban annyira jó a kamera képe, a képfeldolgozása, ill. a hangszórók/mikrofonok hangminősége? -
SidCorky
őstag
válasz
moleculez #37038 üzenetére
Ezért is dobtam be ide, annak nincs értelme, hogy ugyanazokat lefuttatjuk, amiket mások, az meg extra hátrány, hogy nincs mihez hasonlítanunk. 4 éve volt Macem, az viszont egy inteles MBP volt, ez meg nem túl releváns.
Így tényleg marad az, hogy használjuk, aztán csak lesz egy vélemény. Szerencsére van egy iPad Pro-m, így legalább az Universal Controlról is tudok írni pár sort, plusz nekem a Sidecar is újdonság lesz, egyszerre sosem volt a kezemben iPad meg Mac is.
-
moleculez
veterán
válasz
SidCorky #37036 üzenetére
A YT már tele van reviewokkal, jól látszik mások hogyan, mivel tesztelik. Na most vagy beálltok a sorba egy n+1-dik render/compile teszttel, vagy kitaláltok valami kreatívat. Szerintem érdemes lenne csak belakni, és megpróbálni használni mint workstation. Engem spec érdekelne mennyivel gyorsabb rajta egy ML modell trainingje (de mihez képest?!), de ez én vagyok, rétegigény.
-
válasz
kazsmerlaca #37035 üzenetére
Én is a CleanMyMacX-et használom, természetesen jogtisztán, elégedett vagyok vele én is, egy dolgot kivéve, mégpedig az uninstall részt. Ha eltávolít az ember egy programot a gépről, a fő könyvtárat, illetve maradvány fájlokat hagy a gépen, tehát nem távolítja el 100%-ban, ez az egy ami számomra bosszantó.
-
SidCorky
őstag
Sziasztok!
Adódott egy lehetőség egy próbára a Mac Studioval, amit már csak az eltérő oprendszer miatt sem tudunk olyan szempontok szerint (főleg a winen megszokott tesztprogramokra gondolok) részletesen letesztelni, mint a szokásos hardvereket, inkább csak egy bemutatót tervezünk. Nyilván elmondjuk, milyen a hardver, milyen használni, nézünk pár tesztprogramot is, de ha már van egy ilyen topik, szégyen vagy sem, de megkérdeznélek titeket is, hogy van-e valami, ami konkrétan érdekel a géppel, vagy a Studio+Studio Display kombóval kapcsolatban, amire én esetleg nem gondolnék, de itt mindenkit foglalkoztat?
-
Ear001
addikt
válasz
kazsmerlaca #37033 üzenetére
Ja, elbaszni a gépet. Sajátomat is lenullázta egyszer, ismerősét is, szóval nálam a kerülni mint a tüzet kategória.
-
r4z
nagyúr
válasz
kutitomi #37025 üzenetére
A mindenfele takarito programok helyett nezd meg a hivatalos leirast. A rendszerbe melyen beepulo dologrol beszelunk, nem trivialis eltavolitani.
-
blakey
titán
válasz
kutitomi #37025 üzenetére
App Cleaner & Uninstaller, fizetős, de számomra minden pénzt megért, főleg, hogy akciósan a teljes csomagot megtudtam venni, ez mindent töröl, nem úgy mint 1-2 egyéb, amiket előtte próbáltam. A normális törléshez, érdemes újra telepíteni és az alkalmazással törölni. Egyébként érdemes kipróbálni ezeket a "törlő alkalmazásokat+, mert ki tudja, hogy neked melyik tetszik jobban.
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
nylontacsko #37028 üzenetére
CleanMyMacX vagy a Sensei a legjobb tisztító és diagnosztikai progik szerintem.
-
PlayMax
nagyúr
Sziasztok ,
Nem ide tartozik de itt nagyobb esélyem van a sikerre....Olyan van köztetek esetleg aki használ studiozásra (felvételezésre) Logic daw-ot?
Kérem az keressen meg privát üzenetben mert lenne pár kérdésem.Köszönöm előre is ,
-
kutitomi
csendes tag
hello
felraktam, de nem megy M1-en, letöröltem, de még mindig fennvan... hogy tudom türölni?
köszi
p.s.: mount-t hasznélok, de az se az igazi
-
ro3000
tag
Sziasztok! Megdöbbenésemre a macos alatt az egér görgetés az valami borzalom. Van erre valami orvosság?
-
moleculez
veterán
Sziasztok!
MBA 2018:
Azt vettem észre, hogy a kijelzőn megjelentek ilyen... foltok. Nem tudom jobban leírni. Olyan mintha lenne rajta egy folia ami buborékos. Vagy méginkább, mintha nedves lenne a kijelző alatt. És hiába törölgetem mikroszálassal, nem tűnik el. Csak kikapcsolt kijelzőnél látszik, de akkor eléggé. -
blakey
titán
válasz
kazsmerlaca #37013 üzenetére
Tuxerával sincs.
-
oszy
veterán
válasz
blakey #37011 üzenetére
Aha...
de így jobban olvasható! -
blakey
titán
A Catalina frissítése keltett zavart: "The issue has been observed after installing the latest Security Update 2022-003 Catalina"
-
oszy
veterán
Van tuxera a mac minimen (2012) 10.15.7 macOS Catalina rendszerrel. Csatlakoztatok egy hdd-t és nem ismeri fel. A winfos persze egyből...
Ezt írja ki: com.apple.diskmanagement.disenter hibakód 49221 -
moklys1
aktív tag
válasz
hszilard666 #36967 üzenetére
Ugyszintén
Céges irodai winh-ez is saját vezetékes apple billentyűzetet használtam, még amit a 2009-ben vásárolt 27 iMac-hoz adtak. Már sárgult a fehér színe, de nagyon jó, szerettem, és kis helyet foglalt az íróasztalon… több hely maradt a doksikra.
-
PlayMax
nagyúr
Intel 10700k + 32gb ram + 5500xt 8gb gddr6 vga és a macOS 12.3 olyan ,mintha egy Windows 11-et raktam volna fel egy core2duo gépre...
Értem én ,hogy az M1 szériákra optimilzálnak de egy 2020-as i7-es dedikált vga s gép még napjainkban is bika erősnek számít ,gyári Sarafi böngésző meg szinte használhatatlan lett.
Visszarakok egy régebbi rendszert ,megpróbálom a Catalina-t egy olyan gépre ami alap Big Sur-al jött ki - az a király. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Gombászkönyvek egyben
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest