- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ear001
addikt
válasz
hdanesz #44423 üzenetére
Hát ez ilyen. A Youtube videók pont ilyenek, vannak jók, meg vannak nagyon nem jók. Ezzel nem tudsz mit csinálni, a hangerővel viszont igen, be tudod kapcsolni a Youtube-on a hangerőkiegyenlítést, akkor nagyjából minden egyforma hangos lesz, viszont a dinamikából veszíteni fogsz.
-
Ear001
addikt
válasz
MasterMark #44096 üzenetére
Másolandók mérete/sebesség - a hátralévő idő. -
Ear001
addikt
Szerintem add el. Ilyen attitüddel nem lesztek jó barátok. Az OS X szerencsére nem olyan, mint a Windows, a beépített alkalmazások rengeteg minden tudnak magukban is. Így például a másolásnál a sebességet mutatni, mi sem könnyebb, mint képből kijelölni és másolni, indításkor felcsatolni valamit, de ha te úgy gondolod, hogy neki nem megy, akkor tényleg engedd el.
-
Ear001
addikt
válasz
miresz #43704 üzenetére
Nem tudom, ki az a mindenki, én senkitől sem láttam ilyen visszajelzést. Az M1 ventillátora alapon valahol 1300 és 1800 között forgott, az M4 most 1001-en, és mindkét gép gyakorlatilag hangtalan. Persze ha beindul a ventillátor amikor durva terhelést kap, mondjuk videóvágás után az exportálásnál, akkor hallani mindkettőt, és az M4 tónusa némileg magasabb.
-
Ear001
addikt
Óvatosan ezekkel az M4 dokkolókkal:
Az emberünk a videóban azt mondja, hogy akkora RF zajt csinál, hogy nem működött vele a Wifi. [link]
-
Ear001
addikt
Nekem egy kínai olcsójános van. Nem igazán a hűtés a kérdés, hanem az, hogy nincs saját tápjuk, tehát minden rádugott eszköz azon az egy porton keresztül kapja az áramot, amire ez a Mac-en dugva van. Az egy beépíthető SSD-t elviszi, de az ide dugott második merevlemezt már nem biztos.
-
Ear001
addikt
válasz
titi12 #41532 üzenetére
Dehogy jár jobban. Az Intel-es Mac-ek nem csak teljesítményben maradnak el, nem csak a fejlesztésüket engedik el szoftveres téren, de egyre inkább eladhatatlanokká válnék, pont úgy mint a Motorola-Intel átállásnál.
Az M1 procis Mini és Air nem véletlenül van a kínálatban, ideális belépő modellek, és alap kiépítésben is jók igen sokféle munkára is.
-
Ear001
addikt
Akkor nem nyomkodni kell, hanem használni. Nem tudom, milyen volt a Pro specifikációja, én egy 8gigás rammal szerelt 2018-as i5-ös pricis Miniről váltottam. A kiadványszerkesztő programban az előző 30-40 oldalt tudott röccenésmentesen kezelni, az alap M1-es 400-500-at. Az előzővel 500 kép méretezése, sRGB-sítése, adatbeírás 5-6 perc volt, az M1-el kicsit több, mint egy. DVD átkonvertálás 5-7x gyorsabb az általam kívánt formátumba.
Az Adobe persze az elején nem profitált sokat, hiszen szokás szerint lekésték az átállást, de még a Rosettável fordítózott appjaik is gyorsultak, nem is keveset.Apropó Rosetta. Le a kalappal, hogy az Apple ilyen profi módon lekezelte a platformváltást. Emlékszem, az előző, az Intel átállás azért jobban elhúzódott, több volt a gond. Én azt vártam, hogy az internetet tele sírják az ez nem megy, az nem működik sztorikkal a felhasználók, de nem.
-
Ear001
addikt
-
Ear001
addikt
válasz
x17dtl #40143 üzenetére
Egy Libre Office estleg?
-
Ear001
addikt
válasz
soundsonic #39311 üzenetére
A 16 gigás is pillanatok alatt kifogy a memóriából és swapol, videóvagásra inkább az SSD méretét kell maximalizálni.
-
Ear001
addikt
válasz
MasterMark #39279 üzenetére
Mert itt tök érdektelen a meddig bírja az akku ha állandóan töltöm, meg mivel pucoljam a kijelzőt téma.
-
Ear001
addikt
válasz
Aszpirin #39189 üzenetére
A Plex konvertálást hibátlanul megcsinálja egy Apple Tv 4K 1.gen, nem is tudom hány generációval ezelőtti iPone/iPad procival.
A Roon mindent bekapcsolva boldogan elfut egy Intel Nuc5i3xxx procis gépen futtatott Rock-on, 4-5000 címig igen pörgős is, feltéve ha gyors hálózatba van kapcsolva.
Az Audirvanat amikor próbáltam, az 2014-es Minin kábé 20%-ig ment fel folyamatosan, nem rövid csúcsokban a proci terheltség, az M1-esen 5%-se volt, amikor próbáltam.
-
Ear001
addikt
válasz
Aszpirin #39181 üzenetére
Az Xcode csak egy példa. Aki Mac-re fejleszt, az ma már ARM-os procira fejleszt. Gyakorlatilag megtörtént az átállás. Ahogy a kérdező írta, Photoshop meg Lightroom lenne a felhasználási terület. Na pont ez az a környezet, ahol az ARM-os Mac-ek sokkal gördülékenyebbek, jobbak, gyorsabbak még alapkiépítésben is, mint egy olyan gép, amit írsz. Ráadásul az Adobet ismerve az első ARM procis Apple próbagépet megkapva ejtettek ki a kezükből minden Intel chipes Apple fejlesztést.
A Plex, Roon, Audirvana meg elfut kábé bármin is, kár ide hozni példának.
-
Ear001
addikt
Zenére például a dBpoweramp.
-
Ear001
addikt
válasz
tacsk0 #39084 üzenetére
Biztos az, ami már megtörtént. Az például biztos, hogy az Apple már jó ideje az alaplapra szereli az SSD-it, és tömeges halál nem fordult elő egyik modellnél sem. Az Apple elég hosszan támogatja oprendszerrel a gépeit, általában akkor engedi el, ha már a processzor túl régi benne. Ebben az új, saját proci van, nagyon meglepne, ha nem lenne hozzá legalább öt évig támogatás.
-
Ear001
addikt
válasz
edgelaszlo #38960 üzenetére
Simán.
-
Ear001
addikt
válasz
miresz #38925 üzenetére
USB C-nek néz ki a Display Port ami egyben Thunderbolt is.
-
Ear001
addikt
válasz
miresz #38922 üzenetére
Monitor- szerintem nem lesz jó. Igazából a PPI számít. Számolnod kell tudni, és megfelelő monitort választani. A retina felbontás 218 PPI, ha nem akarsz Apple monitort, vagy az LG 5K monitorát: https://www.lg.com/hu/monitorok/lg-27MD5KA-B akkor 109 PPI-re kell törekedni, ez a Retina felbontás fele. Ilyenkor ugyan nem annyira tű éles, mint Retina felbontáson, de remek a kép. Még egyszer ide másolom, hogy milyen képernyőméretnél milyen felbontás kell neked ehhez:
24" : retina 4480 x 2520 , nem retina 2240 x 1260 ( kb full HD)
27" : retina 5120 x 2880 , nem retina 2560 x 1440 (WQHD)
32" : retina 6016 x 3384 , nem retina 3008 x 1692Amúgy erősen ajánlom a Display portot inkább, mint a HDMI-t.
Tudsz külső SSD-t használni, ha az megfelelő fájlformátumra van formázva. NTFS-t az OSX csak olvas, nem ír, ahhoz külön program kell. ExFAT viszont jó lehet, azt mindkét rendszer szokta írni-olvasni.
Kábé minden egér és billentyűzet jó az OSX-hez, de billentyűzetnél azért erősen ajánlott az Apple féle gombkiosztás. A gyári Apple billentyűzetek igen jók, a zsinórosak még megfizethetők, és van rajtuk USB elosztó is. Ide lehet dugni mondjuk egy Bluetooth-os egér vevőjét, és akkor kész a kombód.
-
Ear001
addikt
válasz
Skynet258 #38749 üzenetére
"Igazából szerintem az lesz, hogy veszek egy használt M1-es minit (8 vagy 16GB RAM-mal, ahogy sikerül találni) és ha nem jön be akkor el tudom adni minimál bukóval. Kb. mintha bérelném.
Ha meg bejön akkor marad."
A legjobb ötlet. Nyugodtam válaszd a 8GB-s változatot, legalább kiderül, neked mennyire kell a több memória. És hogy megnyugtassam az emiatt esetleg kétségek között gyötrődő lelked, ideteszem az én M1-es 8 GB-s minim memória használatát. Ebben benne van igen sok internethasználat, akár 30-40 ablakkal, képfeldolgozás, kiadványszerkesztés de szigorúan NEM Adobe programokkal, zenekonvertálás stb.
-
Ear001
addikt
válasz
vadkörte #38738 üzenetére
Ne haragudj, de egész más a két kérdés. A milyen oprendszert tegyek fel is kikereshető a neten egy másodperc alatt, de itt a kérdés alapvetően a tapasztalatokra vonatkozott. Ami egész más. Én, ha limitált felhasználásra van egy régebbi gép, például zenelejátszásra, filmnézésre, azt javaslom, hogy a vele kiadott oprendszerrel fusson, mert akkor a leggyorsabb. Ha mindenes, akkor pedig érdemes a legutolsó elérhető oprendszerre frissíteni, hogy védett legyen, és jobb legyen a szoftvertámogatás, netán a közben kiadott extra funkciókat is tudja.
-
Ear001
addikt
válasz
Parson #38724 üzenetére
Rettentően eldugva, nagyon nehezen megkereshetően az Apple oldalán.
-
Ear001
addikt
válasz
MasterMark #38686 üzenetére
A BT-t tudja zavarni néhány router wifi-je. Régebben volt erről beszélgetés, én 2.4-es sávra meg talán Synology routerre emlékszem, de nálam nem volt soha ilyen gond, pedig a billentyűzet és az egér is BT.
-
Ear001
addikt
válasz
Sidorovich #38679 üzenetére
Érdekes. Néha egy-egy program szokott ilyet csinálni, de nem a Safari meg az oprendszer.
-
Ear001
addikt
válasz
Sidorovich #38676 üzenetére
Mi az a crash nálad? Használhatatlanra fagyott? Amúgy nincs.
-
Ear001
addikt
-
Ear001
addikt
válasz
RaZroX #38550 üzenetére
Nekem ilyen Ali Expresses csodám van. Ez kicsit régebbi, még 2.5-ös Sata hely van benne, az kapott egy SSD-t, azon van a Time machine meg némi külső háttértár. Amire kevés lehet, az további külső saját táp nélküli merevlemezek használat, mert az egy USB C port már azt, meg az állandóra beszereltet nem biztos, hogy jól meg tudja táplálni, de külső táppal, vagy kis fogyasztású hordozható merevlemezzel nincs ilyen gond.
-
Ear001
addikt
Nem hangzik bután, ez van. Ezért van az, hogy stúdiózásnál minél nagyobb bitrátát használnak. Az analóg hangerős szabályzásnál is kompresszálsz, az adott lánc dinamikaszintjét csökkented, csak ott nem a forrásoldalon és nem visszaállíthatatlanul, mint a digitális hangerőszabályzásnál. Persze vannak trükkök ennek a jelenségnek a csökkentésére, a modern digitális hangerőszabályzás igazából egy DSP, de az effektus így is csak csökkenthető, nem kiküszöbölhető.
"Ezek az értékek gyakorlatilag az adott mintavételi ponton az analóg jel amplitúdóját reprezentálják. Egy digitális audio filenak van egy úgymond fix hangereje, ezt akkor halljuk amikor maximumon (100%) vannak a szoftveres hangerőszabályzók. Amennyiben szeretnénk csökkenteni ezt a hangerőt, akkor digitálisan ez nagyon egyszerűen úgy oldható meg, hogy az adott mintát leosztjuk egy értékkel. Ha mondjuk lehúzzuk a zeneljátszó hangerő csúszkáját a felére akkor a szoftver minden mintát ami a WAV fileban van, elosztja kettővel. Itt fontos megjegyezni, hogy minden szoftverben mások az arányok, ez csak egy példa.
Tehát ha a WAV fileban ezek a minták jönnek egymás után: +16001,-3001,+14001,-4001 akkor ha ezeket elosztjuk kettővel, akkor kb 6dB-el kisebb hangerőt fogunk kapni. Hogy miért pont 6dB, arról később.
A PCM-nél lényeges, hogy csak signed integer értéket vehet fel, tehát csak egész szám lehet az érték. Ezért kerekítés van, az előbbi sorozatból lesz +8000,-1500,+7000,-2000. Igen ám, de mivan akkor ha mi ezt az erősítőn, DAC-on mégiscsak fel szeretnénk hangosítani az eredeti hangerőre, mert éppen úgy kényelmes? Akkor bizony a kerekített értékekből visszaállított analóg hullámformát fogjuk felerősíteni, ami nem ugyanaz lesz mint az eredeti volt. Ezt digitálisan egyszerű szimulálni, egyszerűen hangosítsuk vissza a sorozatot kétszeresére. Látjuk, hogy +16000,-3000,+14000,-4000 értékeket fogunk kapni, eltűnt az egyes mindegyik végéről. Végeredményben torzult az eredeti adatfolyam." -
Ear001
addikt
válasz
freelanced #38467 üzenetére
Mindenben gyorsabb 8GB rammal is. És nem kicsit, hanem nagyon, és egyre inkább, ahogy mostmár ARM-os processzorra optimalizált a legtöbb app.
-
Ear001
addikt
válasz
malagutif122 #38448 üzenetére
Netet nehezen, mert a netböngészés egészen döbbenetes módon erőforrásigényes művelet lett. A HDD sem segít, a kevés memória sem, a processzor sem egy őrült vadállat. Persze menni fog, de nem lesz nagyon fluid az élmény.
Windows telepítéshez ott a Boot Camp ki lehet próbálni, de rosszabb lesz, mint OS X-el, lassbb, darabosabb, sokkal többet és magasabb fordulaton pörgő ventikkel.
-
-
Ear001
addikt
válasz
TechN7ne #38104 üzenetére
Egy külső sima egér használata nagyon csúnyán néz ki macOS rendszeren.
A görgetés használata biztosan nem lesz folyékony és egy csomó "Apple" funkció is hiányozni fog.Ez hülyeség. Egy csomó egérrel hibátlan, egy csomóhoz van Mac driver, amivel minden gomb tanítható és használható, és a görgetés meg az egérmutató mozgásának végtelen finomra szabásához, ha kéne, van több, akár ingyenes program.
Ha szűz Mac felhasználóról van szó (ami valószínű hisz kérdéseket rak fel) az Asus bill. kiosztásán nem fogja megtalálni a kulcs fontosságú mellék karaktereket és a tanulni valót ami egy Windows vagy más rendszerről érkező felhasználónak szüksége lehet első körben.
Erre nyilván ott a google és az Apple support ami valljuk be elég macerás.Ez hülyeség. Egyfelől nem ez volt a kérdés. A Mac elmegy mindenféle billentyűzettel. Az pedig, hogy az adott billentyű lenyomására mi történik, tökéletesen követhető az alapértelmezésben a jobb felső sarokban megjelenő Billentyűzetmegtekintőn, a billentyű parancsok meg egy keresés után elérhetők az Apple honlapjáról.
Gyakorlatilag használható torrent-re de alapjába véve nem erre találták ki és hivatalos megoldás nincs is erre csak külsős.
Beépített ssd-nek sem kellemes hosszútávon ,ha aktuális a dolog mindenképp érdemes egy külső adattárolót beszerezni hozzá.Ez hülyeség. A windows PC-n van beépített torrent kliens? A Windows PC SSD-je másképp öregszik a torrent alatt?
-
-
Ear001
addikt
válasz
kkp900 #38039 üzenetére
Itt egy lépésről-lépésre szétszedős leírás. Az NTFS újrarakást nem egészen értem, olvasni olvassa alaphelyzetben, írni csak külső programmal. Az újratelepítés meg nem nagy kaland, az Apple oldalán van hozzá leírás, elég hozzá egy élő internet kapcsolat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Steam topic
- További aktív témák...
- Eladó Lenovo Y720 Cube kompakt gamer PC: i5 7400, 16GB RAM, GTX 1070, 512GB SSD
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 7 5700/5800X +RTX 3060Ti/3080/3090/4060/4070 +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Ryzen PC-5700X-RTX 3080-B550 AORUS-32GB DDR4-1 TB M.2 SSD-NOCTUA FAN+360 AIO/Garanciás-Beszámítás
- DELL GY1TD PowerEdge R630/R730XD NVMe (U.2 SSD) PCIe Extender Controller Adapter + K9TVP Kábel
- GAMER PC! Intel i7-13700 / RX 7900 XT / 32GB DDR5 / 1TB Gen4 / B760 Tomahawk / 750w! BeszámítOK
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD+ 2TB HDD